Het Oor

Het Oor

Startpagina

Welkom bij het arragement over Het Oor!

In dit arrangement ga je aan de slag met de verschillende onderdelen van het oor, en de werking van deze onderdelen. Op deze site kun je lesmateriaal vinden met de verschillende onderdelen, en natuurlijk oefenvragen om te controleren of je de stof onder de knie hebt.

Wanneer je alle stof behandeld hebt, en de vragen hebt gemaakt, kun je beginnen aan de toets zodat je ziet wat je allemaal goed hebt onthouden en begrepen.

Succes! ;)

afbeelding 1: Closeup of a woman's ear with a hand Canon EOS 5D Mark II
afbeelding 1: Closeup of a woman's ear with a hand Canon EOS 5D Mark II

 

 

Leerdoelen

Aan het einde van deze les kun je:

-De onderdelen van het oor benoemen, en uitleggen wat de functie van deze onderdelen is.

-Benoemen hoe het oor werkt, en hoe het komt dat je geluiden kunt horen.

-Uitleggen hoe 'geluid' werkt.

Theorie

Anatomie van het oor

Zoals je kunt zien op de afbeelding hiernaast heeft het oor veel onderdelen, en bestaat het uit meer dan je kunt zien vanaf de buitenkant. Je oor is een groter onderdeel dan je denkt, en gaat verder aan de binnenkant van je oor.

Nummer 1 is je schedel. dat zorgt ervoor dat het oor stevig is, maar ook veerkrachtig zodat je oor niet breekt.

Het buitenoor

Nummer 2 is de gehoorgang. Dit is de gang waardoor geluidsgolven worden vervoerd naar de binnenkant van je oor. De buis is ongeveer 2.5 cm lang en verbind de oorschelp met het middenoor. De gehoorgang eindigt bij je trommelvlies.

Nummer 3 is je oorschelp. Je oorschelp vangt het geluid op en zorgt ervoor dat deze via je gehoorgang naar binnen gaan.

Het middenoor

Nummer 4 is je trommelvlies. Dit gaat trillen wanneer er lucht of trillingen in je oor komen via de gehoorgang. Je trommelvlies zorgt ervoor dat de trillingen worden doorgegeven aan je gehoorbeentjes.

Nummer 5 is je ovaal venster. Dit is de schijding tussen je middenoor en buitenoor. Trillingen vanaf de stijgbeugel komen tegen dit vlies aan waardoor het mee gaat trillen en de geluidsgolven worden doorgegeven aan het slakkenhuis.

Nummer 6 is de hamer. Dit onderdeel verbindt het trommelvlies met het aambeeld. Dit kleine botje heeft ook de vorm van een hamer.

Nummer 7 is het aambeeld. Deze verbind de hamer met de stijgbeugel.

Nummer 8 is je stijgbeugel. Dit is het kleinste en lichtste onderdeel van het skelet. De stijgbeugel zorgt voor versterking en ook voor de geleiding van geluidstrillingen vanaf je gehoorgang tot aan je slakkenhuis.

De hamer, het aambeeld en de stijgbeugel zijn samen de gehoorbeentjes. Deze werken samen als een soortvan hefboom.

Het binnenoor

Nummer 9. Dit onderdeel wordt het Labyrint of het doolhof genoemd. Hier komen twee zintuigen samen. Je evenwichtsorgaan en je oor.

Nummer 10 is je slakkenhuis. Dit is gevuld met vloeistof. De vloeistof gaat trillen en de haartjes die in je slakkenhuis zitten nemen deze bewegingen waar. Deze bewegingen worden omgezet tot impulsen.

Nummer 11 is je gehoorzenuw. Deze zenuw zorgt ervoor dat de trilharen in je slakkenhuis in verbinding staan met je hersenen waardoor je geluiden kunt horen. Ze sturen de impulsen door naar je hersenen

Afbeelding 2: By Iain, SVG conversion by User:Surachit
Afbeelding 2: By Iain, SVG conversion by User:Surachit

Hoe werkt geluid?

Geluid

Overal om je heen hoor je geluiden, maar waar bestaan deze geluiden eigenlijk uit?

Geluid bestaat eigenlijk uit geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn trillingen in de lucht. Wanneer een toon een heel hoog geluid heeft, zijn deze golven klein en snel achter elkaar zoals te zien in afbeelding 3. Zijn het lage tonen, dan zijn deze golven groter en langer, zoals te zien in afbeelding 3. De lengte en de hoogte van de golven heeft dus te maken met wat voor toon je hoort.

 

De golven worden opgevangen door je oor, en aan de hand van hoe de golven in elkaar zitten kun je verschillende tonen onderscheiden.

afbeelding 3: Illustration by Karen Nichols
afbeelding 3: Illustration by Karen Nichols

Hoe horen wij dingen?

In dit kopje kun je een powerpoint vinden met informatie over geluiden, en hoe het komt dat wij deze geluiden kunnen horen.

Extra theorie

Kennisclip met uitleg over het horen van geluiden

Video over trillingen

Dit is en video met extra informatie over trillingen. Je kunt deze bekijken om extra informatie op te doen, en om informatie binnen te krijgen op een andere manier dan de powerpoint of de theorie uit het arrangement.

De video is gemaakt door School TV en de bron is van NTR

Veel kijkplezier!

Video over trillingen

Opdrachten

Oefenopdrachten

Deze opdrachten bereiden je voor op de eindtoets. Maak deze opdrachten voordat je de eindtoets maakt. Heb je iets niet goed? Kijk dan de theorie, de powerpoint of de video's nog eens goed door.

Verdiepingsopdracht

Deze vraag is een verdiepingsopdracht. Maak de vraag thuis en als je denkt dat je hem goed hebt, neem je hem mee naar de les en laat je het controleren door je docent.

Tegenwoordig zijn mensen ver gekomen in de wetenschap. DNA kan door de mens zo bewerkt worden dat er een mutatie optreed. Hierbij wordt een onderdeel van je DNA veranderd, waardoor een bepaalde cel een andere eigenschap kan krijgen. Stel je voor. In je lever zitten levercellen. Door een verandering in het DNA veranderd een van deze cellen zich tot een oorcel. Deze cel ontwikkeld zich tot een compleet en goed volgroeid oor, maar hij zit wel in je lever. Kun je met dit oor nu de geluiden in je lever horen?

Eindtoets

Hieronder vind je de eindtoets van dit arrangement. Vul de toets zo serieus mogelijk in. De toets wordt door je docent nagekeken. De toets moet door alle leerlingen gemaakt zijn voor de een na laatste les van dit hoofdstuk. Dan krijgen jullie de resultaten. Succes!

  • Het arrangement Het Oor is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    ciska mostert Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-11-11 22:51:45
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze les kom je meer te weten over het oor, en de werking van het oor. Ook ga je opdrachten maken en krijg je aan het einde een toets.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    biologie

    Bronnen

    Bron Type
    Video over trillingen
    http://schooltv.nl/video/geluid-beweegt-geluid-is-trillende-lucht/
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.