In dit arrangement ga je aan de slag met de verschillende onderdelen van het oor, en de werking van deze onderdelen. Op deze site kun je lesmateriaal vinden met de verschillende onderdelen, en natuurlijk oefenvragen om te controleren of je de stof onder de knie hebt.
Wanneer je alle stof behandeld hebt, en de vragen hebt gemaakt, kun je beginnen aan de toets zodat je ziet wat je allemaal goed hebt onthouden en begrepen.
Succes! ;)
afbeelding 1: Closeup of a woman's ear with a hand Canon EOS 5D Mark II
Leerdoelen
Aan het einde van deze les kun je:
-De onderdelen van het oor benoemen, en uitleggen wat de functie van deze onderdelen is.
-Benoemen hoe het oor werkt, en hoe het komt dat je geluiden kunt horen.
-Uitleggen hoe 'geluid' werkt.
Theorie
Anatomie van het oor
Zoals je kunt zien op de afbeelding hiernaast heeft het oor veel onderdelen, en bestaat het uit meer dan je kunt zien vanaf de buitenkant. Je oor is een groter onderdeel dan je denkt, en gaat verder aan de binnenkant van je oor.
Nummer 1 is je schedel. dat zorgt ervoor dat het oor stevig is, maar ook veerkrachtig zodat je oor niet breekt.
Het buitenoor
Nummer 2 is de gehoorgang. Dit is de gang waardoor geluidsgolven worden vervoerd naar de binnenkant van je oor. De buis is ongeveer 2.5 cm lang en verbind de oorschelp met het middenoor. De gehoorgang eindigt bij je trommelvlies.
Nummer 3 is je oorschelp. Je oorschelp vangt het geluid op en zorgt ervoor dat deze via je gehoorgang naar binnen gaan.
Het middenoor
Nummer 4 is je trommelvlies. Dit gaat trillen wanneer er lucht of trillingen in je oor komen via de gehoorgang. Je trommelvlies zorgt ervoor dat de trillingen worden doorgegeven aan je gehoorbeentjes.
Nummer 5 is je ovaal venster. Dit is de schijding tussen je middenoor en buitenoor. Trillingen vanaf de stijgbeugel komen tegen dit vlies aan waardoor het mee gaat trillen en de geluidsgolven worden doorgegeven aan het slakkenhuis.
Nummer 6 is de hamer. Dit onderdeel verbindt het trommelvlies met het aambeeld. Dit kleine botje heeft ook de vorm van een hamer.
Nummer 7 is het aambeeld. Deze verbind de hamer met de stijgbeugel.
Nummer 8 is je stijgbeugel. Dit is het kleinste en lichtste onderdeel van het skelet. De stijgbeugel zorgt voor versterking en ook voor de geleiding van geluidstrillingen vanaf je gehoorgang tot aan je slakkenhuis.
De hamer, het aambeeld en de stijgbeugel zijn samen de gehoorbeentjes. Deze werken samen als een soortvan hefboom.
Het binnenoor
Nummer 9. Dit onderdeel wordt het Labyrint of het doolhof genoemd. Hier komen twee zintuigen samen. Je evenwichtsorgaan en je oor.
Nummer 10 is je slakkenhuis. Dit is gevuld met vloeistof. De vloeistof gaat trillen en de haartjes die in je slakkenhuis zitten nemen deze bewegingen waar. Deze bewegingen worden omgezet tot impulsen.
Nummer 11 is je gehoorzenuw. Deze zenuw zorgt ervoor dat de trilharen in je slakkenhuis in verbinding staan met je hersenen waardoor je geluiden kunt horen. Ze sturen de impulsen door naar je hersenen
Afbeelding 2: By Iain, SVG conversion by User:Surachit
Hoe werkt geluid?
Geluid
Overal om je heen hoor je geluiden, maar waar bestaan deze geluiden eigenlijk uit?
Geluid bestaat eigenlijk uit geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn trillingen in de lucht. Wanneer een toon een heel hoog geluid heeft, zijn deze golven klein en snel achter elkaar zoals te zien in afbeelding 3. Zijn het lage tonen, dan zijn deze golven groter en langer, zoals te zien in afbeelding 3. De lengte en de hoogte van de golven heeft dus te maken met wat voor toon je hoort.
De golven worden opgevangen door je oor, en aan de hand van hoe de golven in elkaar zitten kun je verschillende tonen onderscheiden.
afbeelding 3: Illustration by Karen Nichols
Hoe horen wij dingen?
In dit kopje kun je een powerpoint vinden met informatie over geluiden, en hoe het komt dat wij deze geluiden kunnen horen.
Dit is en video met extra informatie over trillingen. Je kunt deze bekijken om extra informatie op te doen, en om informatie binnen te krijgen op een andere manier dan de powerpoint of de theorie uit het arrangement.
De video is gemaakt door School TV en de bron is van NTR
Deze opdrachten bereiden je voor op de eindtoets. Maak deze opdrachten voordat je de eindtoets maakt. Heb je iets niet goed? Kijk dan de theorie, de powerpoint of de video's nog eens goed door.
Verdiepingsopdracht
Deze vraag is een verdiepingsopdracht. Maak de vraag thuis en als je denkt dat je hem goed hebt, neem je hem mee naar de les en laat je het controleren door je docent.
Tegenwoordig zijn mensen ver gekomen in de wetenschap. DNA kan door de mens zo bewerkt worden dat er een mutatie optreed. Hierbij wordt een onderdeel van je DNA veranderd, waardoor een bepaalde cel een andere eigenschap kan krijgen. Stel je voor. In je lever zitten levercellen. Door een verandering in het DNA veranderd een van deze cellen zich tot een oorcel. Deze cel ontwikkeld zich tot een compleet en goed volgroeid oor, maar hij zit wel in je lever. Kun je met dit oor nu de geluiden in je lever horen?
Eindtoets
Hieronder vind je de eindtoets van dit arrangement. Vul de toets zo serieus mogelijk in. De toets wordt door je docent nagekeken. De toets moet door alle leerlingen gemaakt zijn voor de een na laatste les van dit hoofdstuk. Dan krijgen jullie de resultaten. Succes!
Het arrangement Het Oor is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
ciska mostert
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-11-11 22:51:45
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.