Voortplanting

Voortplanting

Inleiding

Hallo en welkom!

Wij zijn hier op aarde gekomen op dezelfde manier, via de baarmoeder van onze moeders. Hoe naar het beeld ook is, ja onze ouders hebben geslachtsgemeenschap gehad om zichzelf voort te planten en ons te creëren. Dit is de plek waar je leert over het vrouwelijk voortplantingsorgaan. Hoe ze van de binnen en buiten kant werkt en hoe het er allemaal uit ziet. Omdat ik zelf baat heb bij het leren via filmpjes zijn er op deze pagina een aantal geplaatst. Voor degenen die toch liever leren door lezen is alle stof die nodig is voor vmbo2 hier uitgewerkt. Als laatste zijn er ook verschillende oefenmethodes waarmee je kan controleren of je de stof ook daadwerkelijk beheerst. Kijk rustig rond, exploreer en wordt een echte vrouwen expert!

 

De punten die hier te vinden zijn:

  • De binnenkant van het vrouwelijk geslachtsorgaan
  • De buitenkant van het vrouwelijk geslachtsorgaan
  • Samenvatting
  • Oefeningen

 

Indien je de diagnostische toets en de oefenvragen goed afsluit, beheers je de stof en ben je in staat alle delen van het vrouwelijk geslachtsorgaan te benoemen en uit te leggen.

Geslachtsorgaan vrouw

De binnenkant




Voordat je leest over hoe het vrouwelijk geslachtsorgaan werkt, raad ik je aan eerst het filmpje te bekijken zodat je meer begrijpt over de vrouwelijke anatomie.

Eicellen      

Op het moment dat je aan het puberen bent begint bij de vrouw de ontwikkeling van eicellen in de eierstokken. De eicellen zijn de vrouwelijke geslachtcellen. Zodra je ongeveer 50 jaar bent komen er langzamerhand steeds minder eicellen tot ontwikkeling. We zeggen dan dat de vrouw in de overgang is. De overgang duurt een aantal jaren en na de overgang komen er helemaal geen eicellen meer tot ontwikkeling.


Ovulatie    

Vanaf de puberteit tot de overgang komt er gemiddeld een keer per vier weken een eicel vrij uit de eierstok. Dit moment heet ovulatie of ook wel eisprong. Meestal komt er om de beurt uit een van de twee eierstokken een eicel vrij. De eicellen gaan vervolgens via de eileiders richting de baarmoeder.

Feitje  

Als de eicel onbevrucht is, blijft deze slechts 12 tot 24 uur in leven. Dus alleen als een zaadcel de eicel na ovulatie bevrucht, kan de eicel langer in leven blijven.

 

Bevruchting  

Op het moment dat er sperma in de vagina is terecht gekomen, bijvoorbeeld door geslachtsgemeenschap, zwemmen de zaadcellen met behulp van hun staart in de richting van de baarmoeder en eileiders. De bevruchting van een eicel door een zaadcel vindt dan plaats in de eileider. Zodra de kop van de zaadcel in de eicel is binnengedrongen is de eicel bevrucht. Op het moment dat de eerste zaadcel bij de eicel naar binnen is gegaan, wordt de buitenste laag van de eicel ondoordringbaar voor andere zaadcellen. Bij bevruchting versmelt de kern van de eicel met de kern van de zaadcel.

Innesteling

Wanneer de vrouw bevrucht is, smelten de kernen van de zaadcel en de eicel samen. De bevruchte eicel begint zich te delen. Eerst in twee verschillende cellen, dan in vier, acht, zestien… enzovoorts. Het klompje cellen dat zo ontstaat wordt vervolgens door de eileider naar de baarmoeder verplaatst. De baarmoederwand bestaat uit een dikke spierwand die aan de binnenkant met een laag slijmvlies is bedekt, dat heet baarmoederslijmvlies. Het baarmoederslijmvlies is inmiddels dik geworden en bevat veel bloedvaten. Het klompje cellen zet zich dan vast in het baarmoederslijmvlies. Dit heet innesteling . De vrouw is nu zwanger en in ongeveer 9 maanden groeit dit klompje cellen zich uit in een kindje.

De buitenkant

Als je wilt lezen over de buitenkant van het vrouwelijk geslachtsorgaan, scroll dan door naar beneden

Ondanks dat jullie dit woord nog niet hoeven te kennen maakt het voor het lezen wel een stukje makkelijker. Er is dus een simpel woord dat refereert naar alleen de ‘buitenkant’ van de vrouw (‘het vrouwelijk geslachtsorgaan van de buitenkant’ of ‘voortplantingsorgaan van de vrouw van de buitenkant’), namelijk de vulva. Als we het hebben over de vulva hebben we het dus over alles aan de buitenkant van het vrouwelijke voortplantingsorgaan, dus de grote en kleine schaamlippen, de opening van de vagina de clitoris en het plasgaatje. Laten we eens kijken naar de vulva met behulp van een plaatje:

We lopen de cijfers van boven naar beneden even door en de woordjes die roze zijn gemaakt zijn degene die belangrijk zijn om te onthouden in verband met een mogelijke toets (behalve als je docent anders aan geeft).  

  1. Clitoriskap, dit is de huid die boven de clitoris zit en haar beschermt. Bij sommige vrouwen is deze plooi huid groot waardoor de clitoris eronder niet meer te zien is. Bij andere vrouwen is deze huidplooi een stuk kleiner waardoor de clitoris ten alle tijden te zien is.
  2. De clitoris, is heel erg gevoelig en kan seksueel worden gestimuleerd wat zou kunnen leiden tot een orgasme. Dit wil niet zeggen dat je je als partner alleen nog maar hier op moet focussen als je met elkaar naar bed gaat. Doe alleen dat waar jij en je partner zich prettig bij voelen.
  3. Grote schaamlippen of ook wel de buitenste schaamlippen liggen om de kleine schaamlippen heen. Ook kan je ze herkennen omdat ze begroeid zijn met haar, tenzij de vrouw zich hier scheert.
  4. Plasgaatje of ook wel de plek waar de urineleider eindigt. Hier komt urine uit op het moment dat een vrouw plast.
  5. Kleine schaamlippen of ook wel binnenste schaamlippen. Deze huidplooien hebben aan de onderkant, naast de vagina opening, een plekje zitten waar slijm wordt geproduceerd als de vrouw opgewonden is.  Deze kan je herkennen omdat ze geen haargroei hebben.
  6. Vagina opening, de plek waar de zaadlozing van de man als eerste terecht komt en waar 9 maanden later een baby op aarde komt. Dit is ook de plek waar tijdens de menstruatie stukjes baarmoederslijmvlies, bloed en slijm uit komt
  7. De anus, hier komen uitwerpselen van het verteringsstelsel uit.

Oefenmateriaal

Samenvatting

Je moet in een afbeelding de verschillende delen van het voortplantingsstelsel van een vrouw kunnen benoemen.

(Bos, et al.) Niet commercieel hergebruik

 

Je moet de kenmerken en functies van de delen van het vrouwelijk voortplantingsstelsel kunnen benoemen.

Eierstokken Hierin vindt de ontwikkeling van de eicellen plaats.

Eileiders Vervoeren de eicellen.

Baarmoeder Hierin vindt de ontwikkeling van het embryo plaats. De wand van de baarmoeder is een dikke spier bekleed met slijmvlies

Vagina Hier komt het sperma in tijdens geslachtsgemeenschap. Bij menstruatie worden stukjes slijmvlies, slijm en bloed via de vagina afgevoert. Bij de geboorte komt het kind via de vagina ter wereld

Kleine schaamlippen Produceren slijm waardoor de toegang tot de vagina glad wordt en hebben geen haargroei.

Grote schaamlippen Liggen om de kleine schaamlippen en hebben haargroei, tenzij de vrouw zich hier scheert.

Clitoris Is erg gevoelig en indien deze voldoende wordt geprikkeld kan dit tot een orgasme leiden. Bovendien is het orgaan veel groter dan dat het vanaf uitwendig perspectief lijkt.

Maagdenvlies Een randje weefsel aan het begin van de vagina.

Urineblaas De plek waar urine wordt opgeslagen voordat het, het lichaam verlaat door te urineren.

Urineleider De buis waardoor het urine de urineblaas verlaat op het moment dat je gaat urineren.

Oefenen

Quiz

Diagnostische toets

Bronnen

Alle bronnen die ik voor het maken van deze website heb gebruikt zijn hier onder te vinden:

https://www.flickr.com/photos/serviermedicalart/albums/72157635772665833/with/9881496256/, Servier Medical Art, Niet commercieel hergebruik

 

https://www.flickr.com/photos/serviermedicalart/9881496256/in/album-72157635772665833/, Servier Medical Art, Niet commercieel hergebruik

 

 

https://www.flickr.com/photos/serviermedicalart/9881615513/in/album-72157635772665833/, Servier Medical art, Niet voor commercieel hergebruik

 

 

https://pixabay.com/nl/de-baarmoeder-baarmoeder-vorm-2947707/, episy2, Niet voor commercieel hergebruik

 

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vagina_vulva_drawing_with_pointers_and_numbers.jpgFyrstinnen, Niet voor commercieel hergebruik

 

Bos, A., Kalverda, O., Passier, R., Rawee, H., Smale, R., Smits, G., & Waas, B. (sd). Biologie voor jou. 's-Hertogenbosch: Malmberg.

De innesteling en innestelingsbloeding. (sd). Opgehaald van Ovulatie berekenen: https://www.ovulatie-berekenen.com/de-innesteling-en-innestelingsbloeding/#

Meisjeslichaam. (sd). Opgehaald van Sense: https://www.sense.info/nl/ontdek-je-lichaam/meisjeslichaam

Seks & drugs ABC. (sd). Opgehaald van Spuiten en slikken: https://spuitenenslikken.bnnvara.nl/woordenboek

 

Contact

Hallo!

Mijn naam is Elise Westermann en ben momenteel 25 jaar. Dit jaar zit ik in mijn tweede jaar van de lerarenopleiding biologie aan de Hogeschool Rotterdam.
Het menselijk lichaam en in het bijzonder het voortplantingsorgaan van de man en de vrouw heeft mij altijd geïntrigeerd. Tijdens mijn eigen middelbare schoolperiode vond ik dat er erg veel informatie achterwege bleef waardoor ik zelf veel thuisstudie heb moeten doen. Daarom leek het mij een uitstekend idee hier een digitale leeromgeving voor te maken.

Mocht je nog meer vragen hebben over het vrouwelijk voortplantingsorgaan, of wil je gewoon iets aan me kwijt dan mag je altijd mailen. Je kunt contact met me opnemen via dit e-mailadres:

0946891@hr.nl

  • Het arrangement Voortplanting is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Elise Westermann Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-11-04 21:10:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit is de plek waar je leert over het vrouwelijk voortplantingsorgaan op vmbo tl- 2 niveau. Hoe ze van de binnen en buiten kant werkt en hoe het er allemaal uit ziet. Er zijn verschillende methodes beschikbaar om de stof je eigen te maken. Zo kan je leren via filmpjes, is er lees stof en zijn er ook verschillende oefenmethodes waarmee je kan controleren of je de stof ook daadwerkelijk beheerst.
    Leerniveau
    VMBO theoretische leerweg, 2;
    Leerinhoud en doelen
    Reproductie en evolutie; Biologie; Reproductie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    1 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    binnenkant, buitenkant, clitoris, geslachtsorgaan, vagina, voortplanting, voortplantingsorgaan, vrouw, vrouwelijk, vulva
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Diagnostische toets

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.