Rome

Rome

Romeinse rijk

inleiding

Welkom in het Romeinse rijk! We gaan een reis maken van 500 jaar door de opbouw van het Romeinse rijk. De vraag hoe het is ontstaan vragen wij ons nu nog steeds af volgens de mythe gaat het zo:

zo rond 753 v.chr is de de stad Rome gesticht is maar er gaat een mythe rond van Romulus en Remus, zij zouden de stad hebben gesticht. Romulus en Remus waren een tweeling van een halfgod die recht hadden op de troon van de stad Alba Longa. Nadat de bestaande Koning erachter kwam dat de tweeling geboren was stuurde hij dienaren om de tweeling te doden, maar zij legde de tweeling in de Tiber dit is een grote rivier. Ze werden gevonden aan de oever door een wolvin en zijn door haar grootgebracht. Ze stichtte samen een stad. Ze kregen ruzie over wie koning zou worden over de stad, Romulus vermoorde Remus en hij vernoemde de stad naar zichzelf Rome.

kijk de ed puzzle om een filmpje te zien over het ontstaan van de stad Rome

https://edpuzzle.com/assignments/5e146eda01556d40c0b83a02/watch

leerdoelen

de leerdoelen van deze wikiwijs zijn:

de leerlingen kunnen aan het eind van de wikiwijs uitleggen waarom de romeinen zo succesvol waren met het veroveren van andere gebieden

de leerlingen kunnen aan het eind van de wikiwijs uitleggen hoe de eerste republiek werd uitgeroepen.

de leerlingen kunnen aan het eind van de wikiwijs vertellen hoe de romeinse gebieden werden genoemd.

de leerlingen kunnen aan het eind van de wikiwijs uitleggen hoe ceasar het volk achter zich kreeg waardoor hij uiteindelijk keizer kon worden

de leerlingen kunnen aan het eind van de wikiwijs uitleggen hoe augustus de rust bewaarde in zijn rijk.

Lesstof

Van stadstaat tot wereldrijk

Rome werd steeds groter. Dit kwam door het sterke leger dat Rome had. In slechts een paar eeuwen was de stadstaat uitgegroeid in een rijk wat uitbloeide tot een wereldrijk. Het Romeinse rijk bevatte het gebied van de middellandse zee en gebieden in Europa, Azië en Afrika. Vanuit Rome werd het wereldrijk bestuurd doormiddel van een sterk leger dat de bevolking rustig moest houden. Het leger kon zich snel verplaatsen door bestraatte wegen.

Hoe kan het toch dat de romeinen zo'n sterk leger had? Dit kwam doordat de romeinen het leger altijd liet trainen. Ze hadden speciale legerkampen om dit te doen. De romeinse consuls (leger aanvoerder) waren ook heel tactisch met het aanvoeren van het leger. Ze bedachten nieuwe strategiën om de gebieden te veroveren. Hiernaast hebben ze ook strategiën van de grieken overgenomen zoals de schildpadformatie(zie afbeelding).

klik op de link om te kijken hoe de gebieden waren genoemd!

https://www.thinglink.com/scene/1171787459004989441?editor-closed

 

De Romeinse republiek

Rond 500 voor christus vond er een verandering plaats in het politieke bestuur van Rome. Omdat de burgers te weinig inspraak hadden op het bestuur van hun land brak er een revolutie uit. De arme burgers werden vertegenwoordigd door rijke romeienen die afwilden van het koningsschap. De koning werd vervangen door een volksvertegenwoordiging, dit was de eerste vorm van de Romeinse republiek.Deze burgers werden politiek vertegenwoordigd door een groep rijke burgers. De koning werd vervangen door een volksvertegenwoordiging. Dit telde helaas niet voor iedereen. de arme burgers die hun vertrouwen hadden gelegd in de rijke werden eigenlijk voor de gek gehouden. De rijke burgers hadden helemaal niet de intentie om de macht te delen met de armen. De volksvertegenwoordiging bestond ook alleen maar uit rijke en adelijke families. Afbeeldingsresultaat voor volksvergadering rome

In deze vergadering wordt er gestemd welke twee personen consul zullen worden. Een consul was de hoogste leger aanvoerder. Rome werd bestuurd door de senaat, deze bestond uit 300 leden en zij maakte de belangrijke beslissingen in het rijk. Alleen rijke en elite families konden namelijk senator worden. Afbeeldingsresultaat voor senaat romeinse rijk

Van republiek tot keizerrijk

Julius Caesar, een veldheer, was heel machtig geworden door zijn grote veroveringen en de steun van zijn leger. Het ging heel slecht in Rome en de senaat vertrouwde hem in het herstellen van de oude glorie van Rome. Hierdoor kreeg hij de functie van functie van dictator. Het was gebruikelijk dat iemand voor 6 maanden aangewezen werd tot dictator echter werd caesar voor 10 jaar aangewezen. De senaat was bang dat caesar te veel macht naar zich toe trok en vermoorde hem. Na deze gebeurtenis brak er een tijd van burgeroorlogen aan.

 

Het complot achter de moord op caesar

Ondanks Julius Caesar veel werd gesteund in het rijk. Wilde veel mensen de senaat terug naar de oude republiek. Zij beraden zij een plan om Caesar te vermoorden. Hij werd verraden door meer dan 20 van zijn vertrouwelingen. Hij werd midden in het senaat tijdens een vergadering met meerdere messteken neergestoken.

Afbeeldingsresultaat voor moord op caesar

Augustes

Na de moord van ceasar kwam Augustus aan de macht, hij was een geadopteerde zoon van Caesar. Hij trok heel veel macht naar zich toe waardoor hij zichzelf benoemde tot Caesar Augustus. Deze titel wordt huidig gebruikt als keizer.

Na de vele jaren van burgeroorlogen begon onder Augustus een tijd van vrede. De periode van rust wordt de pax romana genoemd. De pax romana duurde twee eeuwen. De republiek was onder Augustus over gegaan naar een keizerrijk.

 

Augustus is boos op huidige senaat omdat zij zijn vader hebben vermoord. Augustus ontslaat ze meerendeel en zet vrienden op in het senaat. Door deze slimme zet van hem komen al zijn plannen door het senaat heen, gebeurt dit niet ontsla ik ze toch weer denkt hij lachend!

 

vindt jij de romeinen net zo intressant als ik? kijk dan vooral op romeinen.info voor veel leuke feiten!

 

Afbeeldingsresultaat voor augustus

proeftoets

Toets: oefentoets

Start

herhaling

van stadstaat tot wereldrijk

Hoe kan het toch dat de romeinen zoveel konden veroveren? De legeraanvoerders van de romeinen waren voor hun tijd erg vooruitstrevend. Zij bedachten allerlei formaties en tactieken om mee te vechten. zo gebruikten de romeinen vaak de schildpad of de falanx. De romeinen gebruikte ook verschillende soorten legioenen met ondersteunende boogschutters. Zo konden de boogschutters de weg voor het legioen vrij maken.

De groepen waar de romeinen tegen vochten waren meestal niet zo ver met hun bewapening en strategiën. Zo kon rome door de goede leiding van de legeraanvoeders snel en veel veroveren.

je ziet hieronder links de falanx, de falanx werd gebruikt om de tegenstanders letterlijk onder de voet te lopen. de speren die je ziet werden voor de legers uitgestoken zodat als ze tegenstanders tegen kwamen ze hen neerstaken en weer een stapje dichterbij deden. zo gingen ze verder tot dat ze alle tegenstanders hadden gedood of waren gevlucht. Hetzelfde geld voor de schildpadformatie die je hier rechtsonder ziet. Dit had dezelfde instructie als de falanx, maar waarschijnlijk was je al iets opgevallen. De schilden boven! dit deden ze om de pijlen af te weren van de tegenstanders.

Afbeeldingsresultaat voor falanxAfbeeldingsresultaat voor schildpadformatie

De Romeinse republiek

Rond 500 voor christus vond er een verandering plaats in het politieke bestuur van Rome. Er brak een revolutie uit onder burgers die meer inspraak wilden in de politiek. De burgers wilden dus zelf gaan bepalen wat er in het land mocht gaan gebeuren. In deze tijd was dat helemaal niet zo vanzelf sprekend zoals wij dat nu in Nederland hebben. Omdat de arme burgers zelf geen inspraak kunnen brengen bij de koning werde zei vertegenwoordigd door rijke burgers die dit wel haddden. De rijke burgers konden eisen stellen aan de koning omdat zij het geld hebben om zelfstandig zonder de koning verder te gaan want als iedere rijke man weg trekt heeft de koning geen leger meer om zijn land te beschermen. De koning werd vervangen door een volksvertegenwoordiging. Het is ze dus gelukt om de koning af te zetten en meer inspraak te krijgen. Helaas voor de arme burgers is niets minder waar. De rijke burgers gaven vrij weinig om ze, ze hadden de arme burgers nodig om te laten zien dat een grote groep niet blij was met de koning maar nu er een volksvertegenwoordiging was luisterde de rijke niet naar de arme burgers.

je ziet zo dat je verschillende klasses heb in het Romeinse rijk. Met verschillende klasses bedoelen we de rijk doem die iemand heeft. hieronder zie je een afbeelding hoe deze klasses eruit zien. je ziet dat de slaven onderaan staan en de nobiles bovenaan. de nobiles zijn de rijkste en de machtigste mannnen in het Romeinse rijk zoals de keizer en de senatoren.

Afbeeldingsresultaat voor de romeinse republiek

Van republiek tot keizerrijk

Zoals eerder gezegd had ceasar vele oorlogen gewonnen toen hij veldheer was. Een van die groote oorlogen was die om Gallië. Deze oorlog heeft voor ceasar zijn carriëre veel gedaan. Dit komt omdat er door het veroveren van Gallië veel buit terug naar rome kwam. Het volk was erg blij met iemand die buit voor Rome kwam brengen.

Niet veel later breekt er toch een burgeroorlog uit als hij buiten zijn gebieden een aanval pleegt. de rede waarom er burgeroorlog tussen haakjes staat is dat het meer een politieke machtstrijd was dan een burgeroorlog. Ceasar wint deze burgeroorlog en trekt met zijn troepen Rome binnen.

het senaat wilde eerst nog dat hij zijn ambtbevoegdheden aan de kant schoof, maar nu hij gewonnen had vroegen ze of hij de rust in het rijk wilde herstellen. Hij werd keizer benoemd voor mij liefst 10 jaar, terwijl je het normaal maar voor 6 maanden kon zijn.

Afbeeldingsresultaat voor caesar

 

Augustes

Na de moord van ceasar kwam Augustus aan de macht, hij was een geadopteerde zoon van Caesar. Hij trok heel veel macht naar zich toe waardoor hij zichzelf benoemde tot Caesar Augustus.Het woord Ceasar wordt huidig gebruikt als keizer. lees het onderstaande gedeelte om er achter te komen hoe hij dit deed!

Nadat Caesar vermoord werd door het senaat was er veel onrust in het rijk. Als eerst kwam er oorlog tussen 3 consuls waaronder Augustus. Hij won deze oorlog en kon zich benoemen tot keizer. het rijk was nu officieel een keizerrijk geworden. het bewind van augustes ging erg goed. hij stelde een graansubsidie in om een eind te maken aan alle burgeroorlogen. Zo kon het volk gratis brood halen tijdens de spelen. Augustus had het zelf zo goed voor elkaar dat een een pax romana kwam. het pax romana staat voor een tijd van vrede. Omdat Augustus het zo goed achter had gelaten voor zijn opvolgers zou er bijna twee eeuwen lang een tijd van vrede zijn.

 

Afbeeldingsresultaat voor augustus aan de macht

 

verdiepend

van stadstaat tot wereldrijk

Het leger van de romeinen was zo vooruitstrevend omdat een leger uit veel verschillende lagen bestond. Je het de centurie: een centurie is 80 man sterk met 1 aanvoerder. 6 centurie bij elkaar is 1 cohort. Een cohort heeft weer zijn eigen leger aanvoerder. 10 cohorden bij elkaar krijg je een legioen. Een legioen had zoals al eerder gezegt zijn eigen consul. Dit waren uiterst getrainde mannen die goed wisten hoe zij een leger moesten aanvoeren. Een consul had ook de bekende adelaar bij zich. Dit liet zien dat hij de belangrijkste man was in het leger. De adelaar was een van de belangrijkstesymbolen in het romeinse rijk. Als je deze kwijt raakte bracht dat grootte schande aan je reputatie en aan Rome. Er is een consul geweest: varus, hij heeft de adelaar verloren tijdens de slag van het teutoburgerwoud. Keizer Augustes heeft daarna dagenlang door de gangen van zijn paleis gelopen en zo af en toe schreeuwde hij: VARUS!! WAAR ZIJN MIJN LEGIONEN GEBLEVEN!!

 

Afbeeldingsresultaat voor het romeinse rijk

De Romeinse republiek

De romeinse republiek

De romeinse republiek wordt gezien als een van de grondlegers van de tegenwoordige democratie. Zoals je eerder hebt gelezen is zo rond 500 v.chr de laatste koning verdreven uit rome. Hij werd verdreven omdat hij regeerde als een tiran.

Nu eenmaal de republiek was uitgeroepen werd deze bestuurd vanuit 2 consuls. Dit werd gedaan zodat iemand nooit te veel macht kon hebben. Meestal werd het rijk verdeeld over de 2 consuls. een het westen en de andere het oosten.  Naast de consuls had je ook het senaat. In het senaat werden de beslissingen genomen binnen het rijk. Er werden wetten aangenomen in het senaat. omdat er zoveel macht lag bij het senaat werden de plebejers (boeren/armen) boos en dreigden met zijn alle weg te gaan uit rome. Voor het senaat was dit volledig onacceptabel omdat zij hun nodig hadden om het rijk te verdedigen.  Zo kwamen zo tot een overeenkomst dat zij burgelijkewetten mochten maken in de volksvergadering. Deze moesten nog wel goed gekeurd worden door het senaat.

je ziet zo dat je verschillende klasses heb in het Romeinse rijk. Met verschillende klasses bedoelen we de rijk doem die iemand heeft. hieronder zie je een afbeelding hoe deze klasses eruit zien. je ziet dat de slaven onderaan staan en de nobiles bovenaan. de nobiles zijn de rijkste en de machtigste mannnen in het Romeinse rijk zoals de keizer en de senatoren.

Afbeeldingsresultaat voor de romeinse republiek

Van republiek tot keizerrijk

Nadat er jaren lang een republiek heeft bestaan kwam er een moment dat het erg onrustig werd in de republiek. Omdat het zo onrustig was werd consul Julius Ceasar benoemd tot keizer. Het was gebruikelijk dat je dit 6 maanden werd om de rust te herstellen in Rome, maar hij werd het voor 10 jaar. Dit kwam omdat Julius Ceasar geliefd was onder het volk. Hij had er eigenhandig voor gezorgt dat heel Galië veroverd werd en delen voor het tegenwoordige Engeland. Veroveringen zorgden in deze tijd voor een enorm rijke staatskas. Een gevulde staatkas zorgde er weer voor dat je status kreeg bij het senaat.

Na enige tijd keizer te zijn geweest vond het senaat dat Ceasar te veel alleen regeerde en niet meer luisterde naar het senaat. nu de onrust was verdwenen vonden zij dat ze meer inspraak moesten hebben. Ceasar wilden dit niet verlenen en hij werd vermoord door het senaat.

Door het vermoorden van Ceasar zijn er nieuwe burgeroorlogen ontstaan. Er werden drie nieuwe consuls aangewezen:

  • Octavianus(augustus) kreeg het westen
  • Marcus Antonius kreeg het oosten
  • Lepidus kreeg één provincie: Afrika
    na lange onderlingen strijd heef octavianus de strijd gewonnen
  • Afbeeldingsresultaat voor lepidus

 

Augustes

Door de grote onrust in Rome werd consul Julius Ceasar uitgeroepen tot keizer. het was gebruikelijk dat iemand dit voor maximaal 6 maanden werd maar Ceasar werd voor 10 jaar keizer benoemd. Dit kwam vooral omdat hij goed lag bij het volk. Hij heeft vele overwinningen behaald in het Romeinse rijk. Nadat Ceasar vermoord werd kwam Augustus aan de macht. Hij was de geadopteerde zoon van Ceasar. Door het senaat onder druk te zetten werd hij keizer.

De burgeroorlogen die in het Romeinse rijk aanwezig waren loste hij op door een graansubsidie in te stellen. Zo kreeg het volk tijdens de spelen gratis brood. Dit graan kwam vooral uit Afrika. Dit is waarom hij de provincie Afrika alleen toe vertrouwde aan zijn meest loyaale vrienden. Zonder dat graan werd het volk boos en was er weer kans op een burgeroorlog. Dit moest koste wat het kost verdedigd worden. Dit lukte ook goed. Het pax Romana (de tijd van de vrede) werd bijna twee eeuwen lang bewaard.

Afbeeldingsresultaat voor augustus

afsluitende toets

Toets: Rome

Start

  • Het arrangement Rome is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    jef van der Helm
    Laatst gewijzigd
    2020-01-13 12:42:23
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De leerlingen
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=J3qtWm9D9ME
    https://www.youtube.com/watch?v=J3qtWm9D9ME
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    oefentoets

    Rome

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.