Iedereen heeft wel eens van Napoleon gehoord. Zijn naambekendheid staat gelijk aan dat van Julius Ceasar en Toetanchamon. Maar hoe komt het toch dat iedereen hem kent, hoe heeft hij zijn naam in onze geschiedenisboeken weten te werken? Wij gaan ons verdiepen in het leven van een van de meest invloedrijke mannen uit de geschiedenis van Frankrijk en Europa.
De leerdoelen van deze les zijn:
Verklaren dat de verlichting invloed had op het ontstaan van de Franse revolutie.
Beschrijven hoe Napoleon Bonaparte door een staatsgreep aan de macht kwam.
Concluderen dat Napoleon zijn veldtochten zijn ondergang werden.
inhoud
Van generaal tot keizer
zijn Jeugd en omgeving
Napoleon werd geboren in 1769 op het eiland Corsica, wat in die tijd nog van Italië was. Zijn ouders hadden echter goede banden met de Franse regering en zo kon de jonge Napoleon genieten van goede scholen. Hij was op jonge leeftijd al geïnteresseerd in het leger en ging al gauw naar het vaste land van Frankrijk om daar naar een echte militaire school te gaan. Op zijn zestiende was hij klaar met school en ging hij het echte leger in waar hij zich snel omhoog werkte.
in 1789 brak de Franse revolutie uit. dit kwam niet zomaar uit de lucht vallen. het was in navolging van eerdere revoluties zoals de Amerikaanse revolutie waarin de kolonisten zich vrij vochten van het Britse koloniale rijk, en de Nederlandse of Bataafse revolutie.
De periode voor de Franse revolutie word ook wel het acien régime (het oude regiem) genoemd. Tijdens het Acien Régime was er een duidelijke verhouding tussen de verschillende groepen in de burgerij. Frankrijk had toen namelijk nog een Standensamenleving, waarin drie verschillende standen bestonden. bovenaan stond de geestelijkheid. de tweede stand van de adel, en de derde stand bestond uit de boeren en de burgerij. De standensamenleving was een van de grote oorzaken van de Franse revolutie. Er was namelijk een oneerlijke verdeling in de macht volgens de derde stand. De eerste en de Tweede stand mochten besluiten over de manier hoe het land werd geregeerd, wanneer en met wie oorlog, eigenlijk bijna alles. Ook mochten ze belasting innen bij de derde stand. Zelf hoefde de eerste stand geen belasting te betalen en vaak de tweede stand ook weinig of niks. De derde hardwerkende stand moest hiervoor dus opdraaien en betaalde via de belasting voor alle besluiten van de andere twee standen.
In dit systeem kwam veranderring door de verlichting. de verlichting was een stroming die populair werd in de achttiende eeuw met als belangrijkste punten de wetenschap en filosofie. Er werd veel meer gekeken naar de feiten en de intellectuele ontwikkeling. Zo kwam er ook ruimte voor verandering in de maatschappij. men ging het belangrijker vinden dat de burgerij meer voor zichzelf ging nadenken en er een betere ontwikkeling kwam op sociale vlakken.
De derde stand begon dus in te zien dat ze werden misbruikt door de andere twee standen en begon zich hier steeds meer tegen te verzetten. Eerst werd nog geprobeerd om te strijden voor meer rechten op een diplomatieke manier (zonder geweld en via politiek manieren). Maar de geestelijkheid en de adel wilde koste wat het kost geen macht weggeven. Dus kwam de derde stand in opstand wat leidde tot de Franse revolutie.
De periode van 1789 tot 1799 bestond in Frankrijk uit tien jaar van chaos. In 1789 begon alles met de Franse revolutie, vervolgens kwamen er jaren van terreur door de eigen regering en eindigden duizenden mensen onder de Guillotine waaronder het koninklijk paar. Ook daarna bleef het rumoerig in Frankrijk.
Napoleon had tijdens de Franse revolutie meegevochten met de derde stand, maar in de jaren daarna leefde hij in armoede en zocht naar zijn kans. Die kans kwam uiteindelijk in 1795, hij werd gevraagd door de regering om een opstand van meer dan 30.000 man neer te slaan. Dit lukte hem door met kanonnen op de menigte te schieten. Als beloning hiervoor werd hij gepromoveerd tot generaal. Napoleon kreeg eindelijk het aanzien waar hij zo naar verlangde.
Zijn eerste grote uitdaging als generaal was om het Italiaanse leger (wat onder Frans bestuur viel) te leiden tot een overwinning tegen de Oosterijkers. Het Italiaanse leger was een ongeorganiseerde groep en Napoleon moest er veel moeite in steken om het tot een echt leger te vormen. Maar na een lange veldtocht over de Alpen wist hij de Oostenrijkers te verslaan en terug te keren naar Parijs met roem en faam. Hierna focust Napoleon zich op de Britten. En dan vooral de Britse kolonie in Egypte. Ondanks dat de overwinning uitbleef voor de Fransen en Napoleon zich moest terugtrekken werd hij wel benoemd tot opperbevelhebber van het Franse leger.
Terug in Frankrijk was Napoleon door al deze veldslagen een beroemd man geworden met veel macht. Toen hij in 1799 werd gevraagd door een oude vriend om militaire steun te verlenen bij een staatsgreep wist hij uiteindelijk zelf de macht te pakken. Hij werd door de bevolking gezien als ‘de redder van de natie’. Maar qua aanzien en glorie was Napoleon in de verste verte nog niet klaar. In 1804 liet hij zich kronen tot de keizer van Frankrijk, het keizerrijk van Frankrijk was geboren.
Napoleon was nog niet klaar met het Verenigd Koninkrijk. In Egypte had hij zich terug moeten trekken maar hij was uit op eerherstel. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zouden de volgende jaren lang in een oorlog verkeren, maar de Britten zouden uiteindelijk niet verslagen worden. Europa was niet meer veilig voor het Franse Keizerrijk. Napoleon behaalde meerdere zegens tegen Oostenrijk, Rusland en Pruisen met als hoogtepunt de winst op een leger dat bestond uit zowel de Oostenrijkers en de Russen. deze slag zou de geschiedenis ingaan als de Driekeizersslag.
In 1812 begint Napoleon aan een veldtocht, opnieuw als machtsvertoning, voor terreinwinst en om een grote buit binnen te halen. Nu als doelwit, Rusland. Napoleon en zijn leger komen ver, helemaal tot aan Moskou. Maar daar blijkt de kou en aantal Russische soldaten te groot te zijn. Napoleon moet zich terugtrekken. Onderweg terug naar Frankrijk komt Napoleon samen met zijn leger tegenover een coalitieleger (een leger wat bestaat uit meerdere partijen die samenwerken) te staan. Frankrijk verliest de slag die later ‘de slag bij Leipzig’ of de ‘volkerenslag’ zou heten en trekt zich helemaal terug. Napoleon word verbannen naar Elba.
Napoleon had ondertussen een Vrouw en kind. al in 1796 trouwde hij met Yeyette de Beauharnais. Hij noemde haar liever Joséphine. Zij gaf hem geen kind en het huwelijk was stroef. In 1809 was de liefde compleet over en gingen ze uit elkaar. Marie Louise, dochter van de Oostenrijkse keizer werd vrouw nummer twee. Samen kregen ze een zoontje, Napoleon II.
Napoleon keerde na tien maanden terug naar Frankrijk en nam gemakkelijk de macht over. Dit ging zo gemakkelijk omdat bijna de gehele bevolking hem nog steunde en Napoleon beloofde een vreedzaam heerser te zijn nu hij was teruggekeerd. De andere landen in Europa geloofde Napoleon alleen niet op zijn woord. Zeker niet toen Napoleon een geheel nieuw groot leger op de been aan het brengen was. Napoleon was namelijk van plan het Verenigd Koninkrijk en het Oostenrijkse leger te verslaan op de plek waar nu België ligt. De slag van Waterloo stond op het punt te beginnen. Het Verenigd Koninkrijk gesteund door Oostenrijk en een klein Nederlands leger wist Napoleon lang genoeg op te houden in Waterloo tot de Pruisen kwamen. Het Pruisische leger gaf de genade klap aan het leger van de Franse keizer. Napoleon werd opnieuw verbannen nadat hij eerst nog probeerde te vluchten. Nu was het naar ST. Helena waar hij uiteindelijk in 1821 op zijn 52e zou overlijden.
Napoleon zijn veldtochten
oefeningen
Om aan het einde van de les de toets voldoende te kunnen afronden is het belangrijk dat je de begrippen goed begrijpt. Vandaar dat we er nog even mee gaan oefenen! De onderstaande link stuurt je door naar Quizlet waar je kan oefenen met de belangrijkste begrippen.
De andere oefeningen zijn ook fijne hulpmiddelen om de toets voldoende te kunnen afronden.
met EDPuzzle kijk je een filmpje waar tussendoor vragen worden gesteld om je kennis en je oplettendheid te controleren.
De laatste vragen zijn een laatste oefening om te zien of je de behandelde stof goed beheerst. Maak alle drie de verschillende oefeningen en dan zou de toets goed te doen moeten zijn. Succes!
Quizlet
EdPuzzle
oefentoets
Oefening: Oefenen
0%
Een laatste oefening voordat we aan de eindtoets beginnen. Deze laaste oefening bestaat uit 3 vragen.
Welkom bij de eindtoets over Naoleon. Als jullie de afgelopen les geoed hebben opgelet en geoefend met de verschillendetestjes dan moet dit simpelweg te doen zijn.
De toets bestaat uit 10 vragen, bij 7 of meer goed heb je een voledoende. succes!
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Het arrangement Napoleon Bonaparte en de Franse Revolutie is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
koen stoops
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-11-20 10:23:56
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Oefenen
Eindtoets
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.