De multiculturele samenleving 0951882

De multiculturele samenleving 0951882

Multiculturele samenleving

De multiculturele samenleving..

Een lastig woord en wat betekent het ook alweer? We leven er middenin. Maar hoe is dit zo gekomen? En wat betekent dit voor ons?  Hierover gaat deze les.

Na deze les weet je:

- Hoe Nederland een multiculturele samenleving is geworden

- Welke groepen immigranten er zijn

- Welke verschilllende vormen van integratie we kennen

 

Wat moet je doen?

Ga naar de instructiepagina voor het stappenplan.

 

Veel succes met de opdrachten!

 

 

Instructiepagina

In deze digitale les doorloop je de volgende stappen:

 

Stap 1. Bekijk de kennisclip. Je kunt daarna ook de leertekst doorlezen. Hierin staan de onderwerpen die in de kennisclip                besproken zijn. Ook heb je de mogelijkheid om een extra filmpje over dit onderwerp te kijken.  

Stap 2. Maak de instaptoets.

Stap 3. -  Heb je meer dan 26 punten gescoord? Dat betekent dat je al genoeg kennis hebt. Je kan

                verder met stap 4b, de verdiependen opdrachten.

            -  Heb je minder dan 26 punten gescoord? Dat betekent dat je verder gaat met stap 4a, de  opdrachten waarin je                    nog eens met de stof oefent.

Stap 4a. Oefeningen

         4b. Verdiepende opdrachten

Stap 5. Afsluitende toets

 

 

 

Stap 1. Kennisclip

Nederland is een multiculturele samenleving. Dat betekent dat er veel verschillende mensen leven. De één is moslim, de ander is christen; de een is blank, de ander gekleurd. De wieg van de één heeft in Peking gestaan en de wieg van een ander in Zwijndrecht.

Hoe is Nederland een multiculturele samenleving geworden?

Nederland deed niet mee aan de Eerste Wereldoorlog. Daarom kwamen er veel mensen naar Nederland, omdat het daar vrede was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen er juist veel mensen weg, omdat het in ons land toen oorlog was. Ook na de oorlog emigreerden veel mensen naar Amerika, Australie, Zuid- Afrika en andere landen. Vanaf de jaren zestig kwamen  er juist veel mensen naar Nederland toe, vooral om in ons land te werken. Als mensen naar een land toekomen noem je dat immigratie.

 

Er is een onderscheid tussen autochtoon en migrant. Autochtonen zijn de mensen die vanaf hun geboorte Nederlander zijn. Migranten worden ook wel buitenlanders, etnische minderheden of nieuwe Nederlanders genoemd.  Volgens de omschrijving van het CBS (Centraal bureau voor de Statistiek) is iemand een migrant als hij in Nederland woont, maar uit een ander land afkomtig is of als ten minste één van zijn ouders in een ander land geboren is.

 

Wie zijn het?

Uit welke landen zijn deze mensen geëmigreerd en om welke redenen? De meeste mensen met een migrantenafkomst komen uit Turkije, Suriname, Marokko of de Nederlandse Antillen. In deze landen is er minder welvaart dan in West-Europa.

 

We kunnen vier groepen onderscheiden:

1. Vluchtelingen. Als mensen hun geboorteland ontvluchten, zijn ze vluchteling. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen vluchteling worden.

A. Politieke redenen. Er zijn landen op de wereld waarin de bevolking wordt onderdrukt. De overheid kan mensen die tot de verkeerde groep behoren vervolgen, martelen en zelfs doden. Het kan ook zijn dat er een burgeroorlog tussen twee stammen aan de gang is.

B. Religieuze redenen. In Nederland heb je vrijheid van godsdienst. Dit betekent dat de mensen zelf mogen weten welk geloof zij aanhangen. In andere landen is soms geen vrijheid van godsdienst. Zo moet men is sommige landen verplicht moslim zijn.

C. Economische redenen. Misschien ben je er aan gewend, maar Nederland behoort tot  de rijkste landen van de wereld. Als je in Nederland niet kunt werken, krijg je bijvoorbeeld een uitkering. Dit is niet in alle landen het geval. Mensen die naar Nederland komen omdat zij hier willen werken en een nieuw bestaan opbouwen, noemen we daarom economische vluchtelingen.

 

2. Gastarbeiders

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was Nederland hard bezig om het land weer op te bouwen. In de jaren '60 ontstond een groot tekort aan arbeidskrachten. Vooral aan mensen die laaggeschoold werk moesten doen. Naast laaggeschoold werk was het ook meestal werk waar Nederlanders geen zin in hadden. De Nederlandse regering ging toen actief op zoek in het buitenland naar werknemers. Deze vond men in landen als Italië en Spanje en later in Turkije en Marokko.  Deze mensen wilden graag in Nederland werken, omdat ze in hun eigen land werkloos waren of weinig verdienden. Zij werden in Nederland met open armen ontvangen. De term 'gastarbeiders' geeft al aan dat het de bedoeling was dat deze mensen tijdelijk in Nederland zouden verblijven. Dit is niet zo gegaan. De gastarbeiders haalden na verloop van tijd namelijk hun vrouwen en kinderen ook naar Nederland. Dit noemen we gezinshereniging. 

 

3. Repatrianten

Nederland heeft in de 17e eeuw veel handel gedreven met andere landen. In die tijd veroverde Nederland ook een aantal landen in de wereld. Dit noem je kolonies. Zo waren Suriname, Indonesië en de Nederlandse Antillen lang onderdeel van Nederland. Nu is alleen een gedeelte van de Nederlandse Antillen nog een gemeente van Nederland. Sommige inwoners van de voormalige koloniën kwamen naar Nederland. Je kunt ze repatrianten noemen, omdat hun eigenlijke moederland is. Ook Nederlanders die het gebied bestuurden of daar werkten, kwamen terug naar Nederland.

 

4. Arbeidsmigranten

De voorgaande groepen kwamen in het verleden naar Nederland. De arbeidsmigrant die we hier bespreken, komt tegenwoordig in Nederland werken. Dit zijn in de eerste plaats de mensen uit Polen die in Nederland komen werken en hier tijdelijk wonen. Een steeds groter wordende groep neem ook hun gezin mee naar Nederland. Polen en mensen uit andere landen uit Oost-Europa doen voornamelijk laaggeschool werk, zoals werken in een champignonkwekerij of in de kassen. Naast Polen komen er ook mensen uit de VS, China of Kenia. Mensen uit China beginnen vaak een restaurant in Nederland, mensen uit Amerika gaan werken bij een groot Nederlands bedrijf en mensen uit Kenia komen vaak te werken in de ICT-sector.

 

Cultuurverschillen

Nederland is een pluriforme samenleving: er leven meerdere culturen naast elkaar. Dat wil nog niet zeggen dat die culturen voor een langere tijd onveranderd in stand blijven. Er zijn altijd ontwikkelingen die invloed hebben op die culturen. Hieronder worden enkele belangrijke begrippen nader toegelicht. 

 

Integratie

Als verschillende culturen voor een gedeelte of geheel samensmelten, spreken we van integratie. Men hoeft dan niet de eigen godsdienst, tradities en gebruiken op te geven. Maar men past zich zoveel mogelijk aan aan de dominante cultuur. Er wordt verwacht dat men zich houdt aan de waarden en basisnormen van de samenleving. Elke (sub)cultuur heeft bestaansrecht zolang de regels van de samenleving niet worden overtreden.

 

Segregatie

Het tegenovergestelde van integratie is segregatie. Het woord betekent 'scheiding'. Als het gaat om bevolkingsgroepen en culturen wordt gesproken over sociale segregatie. Culturen blijven naast elkaar bestaan. Er is nauwelijks of geen sprake van vermenging.

 

Assimilatie

Als een cultuur volledig opgaat in een andere cultuur, spreken we van assimilatie. De leden van een geassimileerde cultuur spreken de taal van de heersende cultuur. Ook kleedt men zich volgens de gebruikelijke mode, doet men volledig mee met tradities en ceremonies. In hun gedrag is er geen verschil meer te zien met de gebruiken die gewoon zijn in de dominante cultuur. Men is als het ware 'geabsorbeerd' door de gevestigde gemeenschap. 

 

Melting pot 

Het begrip 'melting pot' komt uit Amerika en betekent smeltkroes. Hiermee wordt de vermeninging aangeduid van verschillende culturen tot een nieuwe, apart (sub)cultuur.  Een melting pot ontstaat in een multiculturele of pluriforme samenleving. Een bekend voorbeeld van een melting pot is de Creoolse cultuur en taal in (voormalige) koloniën als Suriname. Daar werkten slaven die uit verschillende delen van Afrika afkomstig waren. Om met elkaar te kunnen communiceren moesten zij een nieuwe gemeenschappelijke cultuur en taal 'uitvinden'.


 

 

 

 

 

 

Dit is een extra filmpje voor het geval je liever luistert, dan leest. Na het zien van dit filmpje:

- Weet je waarom Nederland een multiculturele samenleving heeft

- Ken je verschillende ontwikkelingen binnen Europa op het gebied van immigratie

 

 

Extra filmpje

 

Stap 2. Instaptoets

Stap 3. Bepaal welke oefeningen je moet maken.

Je hebt de toets gemaakt en je hebt gezien hoeveel vragen je goed had. Je hebt ook gezien hoeveel punten je gescoord hebt.

Heb je minder dan 26 punten gehaald? Je weet nog niet voldoende over het onderwerp en mag daarom naar stap 4a. Hier oefen je verder met de stof. Succes!

Heb je meer dan 26 punten gehaald? Je weet al veel over de multiculturele samenleving. Fijn! Je mag naar stap 4b. Hier vind je verrijkende opdrachten over het thema. Succes!

Stap 4a. Oefeningen

Op deze oefenpagina maak je twee oefeningen.

Oefening 1. Klik op een woord. Je ziet nu een woord verschijnen dat bij dit woord hoort. Zoek jij er nog één bij? Succes!

Oefening 2. Kies 2 woorden die bij elkaar horen. Succes!

Stap 4b. Verdiepende opdrachten

Er kunnen twee verdiepende opdrachten worden gemaakt. In opdracht 1 lees je een krantenartikel en denk je door middel van vragen na over wat de schrijver duidelijk wil maken. In opdracht 2 bekijk je gegevens van het CBS. Je ziet veel tabellen en grafieken en beantwoordt vragen daarover. 

Succes!

Opdracht 1. Krantenartikel

Binnen de schoolmuren scheiden autochtonen zich af
Lees het artikel in de link en beantwoord daarna de vragen.

Opdracht 2. Gegevens CBS

De volgende opdracht gaat over gegevens die het CBS verzamelt.
Je bekijkt verschillende migrantengroepen en de daarbij behorende cijfers. Voor de onderstaande vragen heb je steeds de bovenstaande link nodig. Klik op de link. Scroll naar 'Thema's'. Je ziet nu 6 onderwerpen. Over deze onderwerpen gaan de vragen. Bij elke vraag zie je over welk thema het gaat. Succes!

Stap 5. Eindtoets

  • Het arrangement De multiculturele samenleving 0951882 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Christianne Paans Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-11-14 20:59:56
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Je leert in deze kennisclip hoe de multiculturele samenleving is ontstaan en wat de gevolgen zijn voor de maatschappij.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    immigratie emigratie migranten cultuurverschillen

    Bronnen

    Bron Type
    Binnen de schoolmuren scheiden autochtonen zich af
    http://www.trouw.nl/samenleving/binnen-de-schoolmuren-scheiden-witte-autochtonen-zich-af~a782f460/
    Link
    De volgende opdracht gaat over gegevens die het CBS verzamelt.
    http://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-migratie-en-integratie
    Link