Mond en Slokdarm

Mond en Slokdarm

Inleiding

Wil je graag meer te weten komen over de mond en slokdarm? Lees dan verder!

Leuk met een hoop opdrachten en om je kennis uit te breiden.

Geniet!

 

Mond en slokdarm: de bouw en functie

Als je een boterham eet, gebeuren er in het lichaam een hoop processen voordat hij via de anus het lichaam weer verlaat. De boterham gaat langs een hoop organen (zie bron 1). Waar hij langzaam helemaal verteerd wordt. In dit hoofdstuk worden de eerste paar organen behandeld: de mond en de slokdarm.          

Dit is Bron 1
Dit is Bron 1

Mond en Slokdarm

De mond

Lees de paragraaf over De Mond

Het begint allemaal in de mond. In de mond liggen een hoop verschillende onderdelen die samenwerken bij de eerste stappen van het verteringsproces. In de mond maak je de boterham fijn met je tanden. Tanden zijn harde structuren, die gecalcificeerd zijn, in je tanden zit veel kalk (zie bron 4). Je tanden zijn opgebouwd uit verschillende lagen (zie bron 3). Bekijk deze goed. Het eten wordt fijngemalen om het doorslikken van voedsel makkelijker te maken. Ook wordt er speeksel aangemaakt. Dit is de eerste stof die aan het eten toegevoegd wordt die voor de afbraak van het eten zorgt. In het speeksel zitten verteringsenzymen die daadwerkelijk ervoor zorgen dat voedsel wordt afgebroken.  Ook zorgt speeksel ervoor dat verschillende soorten

bacteriën worden gedood. Hierdoor is de kans op infecties kleiner. Het speeksel gaat ook tandbederf tegen. Net zoals een fluoridebehandeling en/of tanden poetsen, natuurlijk. Speeksel wordt aangemaakt in de speekselklieren die onder de tong verborgen liggen (zie bron 2).                                                

De tong kan het eten verplaatsen door de mondholte. Hierdoor kan het eten makkelijker door de tanden worden fijngemalen. Ook kun je met de tong proeven. Op de tong liggen namelijk smaakpapillen. Hiermee kun je zoet, zuur, bitter en zout onderscheiden. Deze 4 liggen NIET op een specifieke plek op de tong, zoals door veel mensen gedacht wordt.

Het eten verlaat, als het goed genoeg is fijngemalen en het speeksel is toegevoegd, de mondholte en gaat via de keelholte naar de slokdarm.

Dit is Bron 3
Dit is Bron 3
Dit is Bron 4
Dit is Bron 4

De slokdarm

Lees de paragraaf over De Slokdarm

 

De slokdarm is een buis die tussen de keelholte en de maag zit. De slokdarm bevat geen klieren die sappen uitscheiden die voedingsstoffen uit het eten kunnen opnemen. Het voedsel wordt dus niet verteerd in de slokdarm. De enige functie van de slokdarm is dus het vervoeren van het eten van de mond naar de maag (zie afbeelding)

De wand van de slokdarm bestaat uit kringspieren. Deze spieren kunnen samentrekken en ontspannen. Doordat de spieren omstebeurt eerst samentrekken en dan ontspannen, wordt het voedsel door de slokdarm heen geduwd. Dit voortbewegen van voedsel door steeds achter het voedsel samen te trekken, heet peristaltische bewegingen. Aan het einde van de slokdarm zit een spier die een afsluiting maakt tussen de slokdarm en de maag, deze spier heet de maagpoortspier.

Dit is Bron 5
Dit is Bron 5

Brandend maagzuur

Lees de paragraaf over Brandendmaagzuur

In de maag zit maagzuur. Maagzuur is een sterke vloeistof die bedoeld is om voedsel, dat in de maag terecht komt, te verteren. De maagwand is goed beschermd tegen het maagzuur, maar de slokdarm daarentegen niet. Bij brandend maagzuur is de maagpoortspier  niet goed gesloten. Hierdoor kan het maagzuur de slokdarm in, dit wordt reflux genoemd. De wand van de slokdarm kan door het maagzuur dan geïrriteerd of ontstoken raken. Dit wordt brandend maagzuur genoemd.

Brandend maagzuur

Oesophagitis

Lees de paragraaf over Oesophagitis 

Zoals bij het stukje Brandend maagzuur is gezegd, kan de slokdarm geïrriteerd of ontstoken raken door het maagzuur, dit noemen we oesophagitis (zie bron 6). Omdat het met de reflux te maken heeft, noemen we het ook wel refluxoesophagitis. Maar brandend maagzuur is niet de enige oorzaak van oesophagitis. Het kan ook ontstaan door een infectie met een virus, bacterie of schimmel. Je hebt ook chemische oesophagitis en hierbij is de ontsteking het gevolg van het inslikken van chemische stoffen, bijvoorbeeld zoiets als azijnzuur of bleekmiddel. Het kan worden behandeld door protonpompremmers, die de maagzuurproductie remt. Als het door bacteriën komt, wordt er gebruik gemaakt van antibiotica en bij een schimmelinfectie wordt antimycotica gebruikt.

Dit is Bron 6
Dit is Bron 6

Opdrachten

Download de opdrachten en maak deze. 

Toets

Zit je op je mobiele telefoon? 

Zet dan voor de toets je telefoon op "Desktopsite". 

 

Succes!!!

Toets:Eindtoets Mond en slokdarm

  • Het arrangement Mond en Slokdarm is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    LiTeSa
    Laatst gewijzigd
    2018-09-13 12:31:38
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In dit arrangement staat een hoofdstuk van biologie over de mond en de slokdarm.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    biologie, brandend, kies, maagzuur, mond, oesophagitis, slokdarm, speeksel, tand, vmbo

    Bronnen

    Bron Type
    Brandend maagzuur
    https://www.youtube.com/watch?v=-e2nqv61RCQ
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Eindtoets Mond en slokdarm

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.