Lever en galblaas

Lever en galblaas

Lever en de galblaas

Inleiding

De lever en de galblaas zijn onderdelen van het uitscheidingsstelsel. De lever zit aan de rechterzijde van je lichaam en wordt beschermd door je onderste ribben. Zie afbeelding 1.
Dit orgaan weegt gemiddeld anderhalve kilo! De lever is verantwoordelijk voor verschillende functies in het lichaam.

In dit hoofdstuk gaan we verder in op de functie.

Afb. 1 Ligging van de lever en de galblaas in het lichaam
Afb. 1 Ligging van de lever en de galblaas in het lichaam

De aders van de lever

In het vorige hoofdstuk hebben we het gehad over de bloedsomloop. Hierover hebben we geleerd dat vanaf het hart, de aorta naar het onderste gedeelte van het lichaam loopt. Vanaf de aorta gaat een bloedvat naar de lever. Dit heet de leverslagader, dit wordt ook wel een vertakking genoemd. Via de leverslagader ontvangt de lever zuurstofrijkbloed.

Verder is er nog een speciale ader genaamd de poortader. De poortader vervoert vanaf de dunne- en dikke darm, de maag en de milt zuurstofarm bloed naar de lever. De lever ontvangt dit zuurstofarme bloed via de poortader, dit bloed zit vol met voedingstoffen opgenomen uit de darmen, maag en milt.

Na een maaltijd begint dus als eerst de lever de voedingsstoffen te bewerken. Het bloed verlaat de lever via de leverader, de lever heeft dus een dubbele bloedtoevoer.

Functie van de lever

Opgelost voedsel uit de dunne- en dikke darm, maag en milt wordt via het bloed naar de lever getransporteerd, hier worden eventuele gifstoffen afgebroken. De lever filtert het bloed wat afkomstig is van de darmen, maag en milt.

Wanneer er te veel glucose aanwezig is in het bloed gaat de lever hard aan het werk. De lever neemt de glucose op, en zet dit om in glycogeen. Glycogeen kan gebruikt worden als reserve voor het geval dat er te weinig glucose in het bloed zit.

Wanneer er te weinig glucose in het bloed aanwezig is, vaak ervaar je dan honger, kan het opgeslagen glycogeen in de lever weer om worden gezet in glucose. Dit wordt dan afgegeven aan het bloed, hierdoor stijgt het glucosegehalte in het bloed weer.

Daarnaast heeft de lever een groot aandeel in de stofwisseling van het menselijk lichaam. In de lever vinden namelijk de; koolhydraatstofwisseling, eiwitstofwisseling en de vetstofwisseling plaats. Hierbij worden voedingsstoffen doormiddel van processen omgezet in lichaamseigen stoffen. Hierdoor komt het lichaam aan eigen vetten, koolhydraten en eiwitten. De lever is dus een belangrijke producent van verschillende stoffen.

Daarnaast heeft de lever nog veel meer verschillende functies; ontgiftende werking, opslagfunctie, warmteproductie

De lever bestaat uit vier kwabben. Twee van deze kwabben zijn te zien aan de voorzijde van de lever en twee aan de achterzijde.

Gal

In de lever wordt ook gal gemaakt. Gal bestaat voornamelijk uit afgebroken rode bloedcellen. Oude rode bloedcellen worden in de lever afgebroken, de rode afvalstoffen die  vrijkomen krijgen een geelgroene kleur en worden gemengd met de gal.

Gal zorgt voor het kleiner maken van vetten in voedsel, hierdoor ontstaan microscopisch kleine vetdruppeltjes. De werking die gal heeft op vet noem je emulgeren. Gal wordt opgeslagen in de galblaas.

Afb. 2
Afb. 2

Levercirrose

Wanneer er veel gifstoffen, zoals door overmatig drankgebruik of vergiftiging,  in de lever terecht komen kunnen er cellen in de wand van de lever afsterven. Wanneer dit gebeurt ontstaat er op deze plekken littekenweefsel, als er te veel littekenweefsel ontstaat kan de lever zijn functie verliezen. De lever ziet er op dit moment heel anders uit. Een normaal functionerende lever heeft een glad oppervlakte, wanneer dit littekenweefsel op de lever aanwezig is ziet deze er bobbelig uit. Zie afbeelding 3 en 4.

 

Afb. 3 Een gezonde lever
Afb. 3 Een gezonde lever
Afb. 4 Een lever met levercirrose
Afb. 4 Een lever met levercirrose

De symtomen die optreden bij levercirrose kunnen zijn; misselijkheid, braken, jeukende huid en in het ergste geval geelzucht (geel uitslaan van gelaat).

 

Wanneer een lever zijn functie niet meer goed kan uitvoeren kan de lever zich in het minst erge geval, zichzelf herstellen. Wanneer er in het ergste geval levercirrose is opgetreden, kan dit uiteindelijk leiden tot een vergiftiging van het lichaam met een coma tot gevolg. Dit alles kan voorkomen worden door het stoppen van misbruik van schadelijke middelen (alcohol). Wanneer de lever niet zelfstandig meer functioneert moet er een levertransplantatie uitgevoerd worden. 

Galblaas

De gal die in de lever wordt geproduceerd wordt in de galblaas opgeslagen. De galblaas is een klei, hol orgaantje en ziet eruit als een zakje, deze zit vlak onder de lever, zie afbeelding 5.

Afb. 5 Schematische tekening van de galblaas en de omringende organen
Afb. 5 Schematische tekening van de galblaas en de omringende organen

In deze blaas, de galblaas, wordt gal opgeslagen, hier komt de naam galblaas vandaan.

Gal is een vloeistof die ervoor zorgt dat grote vetdruppels in de twaalfvingerige darm verkleind worden, dit heet emulgeren, zie afbeelding 6. Door het emulgeren kunnen enzymen het vet beter afbreken.

Wanneer er iets vets gegeten wordt en dit in de twaalfvingerige darm terecht komt geeft de galblaas gal af aan de galwegen, dit komt uit in de twaalfvingerige darm.

Ontsteking

Wanneer iemand een ontsteking in de galblaas heeft, ontstaat dit meestal door galstenen.

Galstenen zijn het gevolg van het dikker worden van de gal. Hierdoor stroomt het niet goed meer en kan het niet in de twaalfvingerige darm komen. Deze verdikte gal kan verstenen en kunnen in de galwegen komen.

Wanneer iemand wordt behandeld tegen een ontstoken galblaas wordt deze vaak verwijderd. Als dit gebeurt moet de patiënt goed opletten wat hij/zij eet. Omdat gal niet meer opgeslagen kan worden is er geen voorraad gal beschikbaar. Wanneer deze persoon dan vet eet kunnen deze vetdruppels moeilijk geëmulgeerd worden. Hierdoor kunnen de enzymen hun werk minder goed uitvoeren.

Afb. 6 Emulgeren van vetten
Afb. 6 Emulgeren van vetten

Toets: Oefentoets lever en galblaas

Start

  • Het arrangement Lever en galblaas is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Margo Govers Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-09-13 12:30:58
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Bronvermelding

    Anja Ridder., Karin van der Borght., Juni 2015. Basisboek Biologie. Aangepaste 3e druk.

    Eindtermen VMBO-t;

    https://www.examenblad.nl/examenstof/syllabus-2017-biologie-vmbo/2017/vmbo-tl/f=/biologie_vmbo_2_versie_2017.pdf (laatst bezocht op 11-03-2017)

     

    Gezondheidsplein, 2018. Lever. Geraadpleegd op 27-02-18, van https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/lever/item45056

     

    Maag-lever-darm stichting, onbekend. Wat is levercirrose? Geraadpleegd op 27-02-18, van  https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/levercirrose/

     

    Maag-lever-darm stichting, 2018. Wat is een galblaasontsteking? Geraadpleegd op 05-03-18 via https://www.mlds.nl/ziekten/galblaasontsteking/

     

    Nijsmellinghe ziekenhuis, 2018. Cholecystitis (galblaasontsteking). Geraadpleegd op 05-03-18 https://www.nijsmellinghe.nl/4532/cholecystitis-galblaasontsteking

     

    10voorbiologie, 2018. De lever. Geraadpleegd op, 5/3/2018 van https://www.10voorbiologie.nl/index.php?cat=9&id=1459&par=1460

     

    Scholte, G., & Marree, I. (2010). bioplek. Geraadpleegd van http://www.bioplek.org/4mavo/4tl_samenvatting_Ce/4TL.K9_samenvatting_CE_stofwmens_2.html (laatst bezocht op 10-03-2017)

     

    Afbeelding 1: https://www.galblaas-operatie.nl/wat-doet-de-galblaas

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Het beschreven hoofdstuk heeft betrekking op VMBO-2e klas. Er is gekozen om niet te diep in te gaan op de werking van de lever en de galblaas, wel zijn lastige begrippen zoals emulgeren besproken, daar-naast is kennis over het vasculaire stelsel nodig om het gedeelte over de aders te begrijpen.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Oefentoets lever en galblaas

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.