De vulkaan die de wereld op zijn kop zette - v456

De vulkaan die de wereld op zijn kop zette - v456

Introductie

Kreta ligt centraal in het oostelijk Middellandse
Zeegebied en was daardoor in de tijd van de
Minoïsche beschaving samen met Santorini een
knooppunt van belangrijke routes van
handelsschepen.

In de 17e eeuw v.Chr. was er een hoog ontwikkelde beschaving in het oostelijke Middellandse Zeegebied, de Minoïsche beschaving. Kreta, het centrum van deze beschaving, kende welvarende steden met havens waar handelsschepen af en aan voeren. Ten noorden van Kreta ligt het eiland Santorini met de havenstad Akrotiri, één van de belangrijkste havensteden en centra van de internationale handel. Deze beschaving verdween in korte tijd; niets bleef ervan over. Hoe dat kwam, was tot in de 20e eeuw na Chr. een volstrekt raadsel.

Maar archeologen zijn er door onderzoek op zee, op Kreta en op wat er nu van Santorini over is, in geslaagd dit raadsel op te lossen. Daarbij kwam kennis over de werking van vulkanen goed van pas, want Santorini was ten tijde van de Minoïsche beschaving een eiland met een actieve vulkaan die Thera heette. Die vulkaan heeft een grote rol gespeeld in de ondergang van de Minoïsche beschaving.

In deze opdracht volgen jullie die speurtocht naar de oplossing van het raadsel rond de Minoïsche beschaving en de rol die de Thera speelde in de ondergang ervan.

Colofon

Het arrangement De vulkaan die de wereld op zijn kop zette - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-08 15:30:24
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Aarde" wordt het thema ''De vulkaan die de wereld op zijn kop zette" besproken. Dit onderdeel behandeld een vulkaan op Kreta als voorbeeld van met hoe veel geweld sommige vulkanen kunnen uitbarsten. De Minoïsche beschaving, een welvarende samenleving op Kreta tussen 3000 en 2000 v.Chr., ging na een bloeiperiode vanaf 2000 v.Chr. abrupt ten onder rond de 17e eeuw v.Chr. De oorzaak van dit verval was lang een mysterie, tot archeologen zoals Spyridon Marinatos en later onderzoekers van National Geographic onder leiding van Robert Ballard in 2006 sporen vonden die wijzen op een vulkaanuitbarsting en daaropvolgende tsunami als mogelijke verklaring. Tsunami's ontstaan vaak door aardbevingen onder zee en kunnen grote verwoestingen veroorzaken wanneer ze ondiepe kustgebieden bereiken. Marinatos vermoedde dat een vulkaanuitbarsting de ondergang van de Minoïsche beschaving veroorzaakte. Recenter onderzoek heeft deze theorie versterkt, met bewijs van een grote uitbarsting op Santorini die een caldera vormde. Het dak van de vulkaan zakte in, creëerde een caldera en de krater vulde zich met water. De opeenvolgende gebeurtenissen leidden tot het ontstaan van zeearmen en nieuwe vulkanische eilanden.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Systeem aarde; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, caldera, kreta, minoïsche beschaving, stercollectie, tsunami, vulkaan, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open