Opleidingsinformatie
Wat heb je praktisch nodig tijdens je studie en hoe hebben we officiële zaken bij Noorderpoort geregeld?
Op deze pagina vind je daarop het antwoord. We wensen je een succesvolle en prettige studietijd!
Oer (Onderwijs en examenregeling)
OER staat voor Onderwijs- en Examenregeling. Hierin vind je alle regels rondom onderwijs en examinering. In onderstaande documenten vind je het regelement per opleiding.
Jaarplanning
Schoolgids
Instructievideo's van de opleiding
Instructie PIT
|
Instructie KD
|
Instructie Wiki
|
Gepersonaliseerd onderwijs
|
Leerplanschema
|
|
Onderwijsconcept
Onderwijsconcept
Bronvermelding & plagiaat
Misschien heb je binnen de opleiding wel eens van het woord plagiaat gehoord. Plagiaat is het (letterlijk) overnemen van andermans werk zonder juiste bronvermelding. Plagiaat plegen is een vorm van fraude.
Wanneer jij je verslag of examen inlevert, controleert de docent deze altijd op plagiaat. Wanneer je een verslag bijv. via It's Learning inlevert, gaat dit automatisch. Er wordt dan gecontroleerd of jouw verslag overeenkomsten vertoont met werk wat andere studenten hebben ingeleverd, en of het overeenkomsten vertoont met andere publicaties (bijv. boeken en websites). Als de docent ontdekt dat je plagiaat hebt gepleegd, is je verslag automatisch onvoldoende. De docent kan echter ook besluiten dat je voor het vak helemaal niet meer beoordeelbaar bent. Je hebt dan ook geen recht meer op een herkansing. In geval van plagiaat binnen een examen, worden alle bewijsstukken verzemeld en naar de schoolexamencommissie gestuurd. Deze maken vervolgens een besluit over het vervolg van je studie/examens.
Veel studenten vinden het moeilijk om te bepalen wanneer iets nu plagiaat is, en wanneer niet. Wanneer je (grote) delen van iemand anders werk kopieert en plakt, noemen we dat plagiaat. Je mag wel kleine stukjes van iemand anders werk gebruiken (bijv. uit een boek of van een website), maar schrijf het dan altijd in je eigen woorden. Als je een tekst geschreven hebt, moet je hier altijd een bron bij noteren.
Een paar tips om plagiaat te voorkomen:
- Lees het stuk tekst dat je wilt gebruiken goed door en leg het weg. Probeer dan in eigen woorden samen te vatten wat je zojuist hebt gelezen.
- Als je een citaat gebruikt, geef dan duidelijk aan dat het om een citaat gaat en schrijf ook wie je citeert.
- Noteer altijd de bronnen (gesorteerd per hoofdstuk) in een bronnenlijkst achterin je verslag.
Wiki examinering
In de examenindeling kun je vinden welke eenheden je per opleiding wanneer moet uitvoeren.
Hieronder vinden jullie het jaaroverzicht m.b.t. inleveren examens
BPV
In deze wiki kan je vinden welke oefenopdrachten je uit moet voeren:
BPV oefenopdrachten
Aanvragen BPV-O
Voor je gaat starten met je stage, vraag je een BPV-O aan. Zie onderstaande instructies.
Ga naar:
- Noorderportal
- Tegeltjes
- Toevoegen en openen On-Stage
- Inloggen
- Volg de instructies op in de instructievelden
- SLB koppelen - afronden
- BPV docent koppelen - afronden
- Koppelen leerbedrijf - Naar vacaturemarkt
- Zoeken in stagemarkt
- Zoek je stage plek. Controleer de juiste gegevens.(bv Cosis heeft meerdere adressen)
- Klik op het juiste leerbedrijf en toevoegen aan dossier en selecteer reservering.
- Toevoegen aan dossier.
- Klik op afronden.
- De BPV-O wordt nu aangevraagd.
Instructie aanvragen BPVO
BAT (Begeleidings- en Advies Team)
BAT staat voor Begeleidings- en Adviesteam. Dit team begeleidt studenten die wat extra ondersteuning nodig hebben tijdens hun studie. Dit kan gaan bijvoorbeeld gaan over; doorverwijzing, BOP's, planning, faciliteitspassen, beroepskeuzetest, kwaliteitenonderzoek, of dyslexie en dyscalculie. Voor alle informatie over het BAT klik hier.
De BAT-coördinatoren zijn:
Lydia van Hes
T: 06 256 811 79
E: ll.vanhes@noorderpoort.nl
Jooske van Rossum
T: 06 256 819 19
E: j.vanrossum@noorderpoort.nl
Burgerschap
Dimensies
1 Politiek-juridische dimensie van burgerschap / Kerntaak politiek
De politiek-juridische dimensie betreft de bereidheid en het vermogen om deel te nemen aan politieke besluitvorming.
Hierbij gaat het om de participatie in formele zin (stemmen bij officiële verkiezingen) en meer (inter)actieve vormen van betrokkenheid bij besluitvorming op verschillende politieke niveaus (Europees, landelijk, regionaal, gemeentelijk, buurt). Maar ook om actuele, meer op issues gerichte vormen van politieke participatie, zoals duurzaamheid, veiligheid, internationalisering, ondernemerschap, interculturaliteit en levensbeschouwing.
Hiervoor is nodig dat een student inzicht heeft in de onderwerpen die voor hem van belang zijn en waarover politieke besluiten worden genomen, in de verschillende meningen en opvattingen die erover bestaan en in de verschillende belangen die daarbij een rol spelen. De student (h)erkent de basiswaarden van onze samenleving, leert omgaan met waardendilemma’s en hanteert de basiswaarden als richtlijn en uitgangspunt in zijn meningsvorming en bij zijn handelen.
De student heeft kennis over en inzicht in de volgende onderwerpen die bij de politiek-
juridische dimensie aan bod komen: de kenmerken en het functioneren van een
parlementaire democratie, de rechtsstaat en het rechtssysteem, de rol van de overheid, de
belangrijkste politieke stromingen en hun maatschappelijke agenda’s, de rol en de invloed op de politieke besluitvorming van belangengroeperingen en maatschappelijke organisaties, de invloed van de Europese Unie op het Nederlandse overheidsbeleid en daarmee op de
Nederlandse samenleving, en de rol en de invloed van de (massa)media.
2 Economische dimensie van burgerschap
De economische dimensie is in twee deelgebieden uitgesplitst en heeft betrekking op
a. de bereidheid en het vermogen om een bijdrage te leveren aan het arbeidsproces en aan de arbeidsgemeenschap waar men deel van uitmaakt (werknemer-zijn);
b. de bereidheid en het vermogen om op adequate en verantwoorde wijze als consument deel te nemen aan de maatschappij.
Ad. a Werknemer-zijn / Kerntaak Werknemerschap
Hierbij gaat het om het adequaat functioneren op de arbeidsmarkt en binnen een bedrijf.
Voor het adequaat functioneren op de arbeidsmarkt en binnen een bedrijf is nodig dat een student zich algemeen aanvaarde regels en standaard (bedrijfs)procedures eigen maakt en zich daaraan houdt. De student kent de rechten en plichten van de beroepsbeoefenaar en stelt zich collegiaal op.
De student heeft kennis over en inzicht in de volgende onderwerpen die hierbij aan bod komen: de maatschappelijke functies en waardering van arbeid, de factoren die van
invloed zijn op de bedrijfscultuur, de arbeidsverhoudingen in Nederland, de rol en de invloed van branche- of vakorganisaties en de rol van de overheid op het
gebied van arbeid en de verzorgingsstaat.
NB
Deze dimensie/kerntaak is geïntegreerd in de beroepsprestaties van Stichting
Consortium Beroepsonderwijs en daarmee in het leerplan van de afzonderlijke
opleidingen en wordt daarom niet behandeld in deze notitie.
Ad. b Consument-zijn / Kerntaak Economische burgerschap
Hierbij gaat het om het verantwoord handelen op de consumptiemarkt.
Voor het functioneren als kritisch consument is nodig dat een student weet hoe hij informatie over producten en diensten kan verzamelen om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Hij heeft inzicht in zijn eigen wensen in relatie met zijn financiële speelruimte. En het is
nodig dat hij bij de aanschaf van producten en diensten afwegingen kan maken met betrekking tot maatschappelijke belangen zoals duurzaamheid en gezondheidsaspecten.
De student heeft kennis over en inzicht in de volgende onderwerpen die hierbij aan bod komen: de rol van de overheid op het gebied van de consumentenmarkt, de belangrijkste principes van budgettering, kenmerken van duurzame consumptie en productie, de rol en de invloed van consumentenorganisaties, de invloed van
de media op het bestedingspatroon van consumenten.
3 De sociaal-maatschappelijke dimensie / Kerntaak Sociaal burgerschap
De sociaal-maatschappelijke dimensie heeft betrekking op de bereidheid en het vermogen om deel uit te maken van de gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leveren.
Het gaat hier om het adequaat functioneren in de eigen woon- en leefomgeving, in zorgsituaties en in de school; om de acceptatie van verschillen en culturele verscheidenheid.
Om adequaat te kunnen functioneren in de sociale omgeving is het nodig dat de student de aspecten van breed geaccepteerde sociale omgangsvormen kent en deze kan toepassen in verschillende situaties. De student heeft inzicht in de kenmerken van verschillende culturen. In zijn opvattingen en gedrag toont hij respect voor culturele verscheidenheid.
De student heeft kennis over en inzicht in de volgende onderwerpen die bij de sociaal- maatschappelijke dimensie aan bod komen: de grondrechten en plichten in Nederland, kenmerken van de verschillende (sub)culturen in Nederland, kenmerken van – en oorzaken van spanningen tussen – verschillende (sub)culturen en bevolkingsgroepen in Nederland, kenmerken van ethisch en integer handelen, en het doel en de invloed van sociale en professionele netwerken.
NB
In dit kader besteden wij als school ook aandacht aan kunstzinnige cultuuruitingen, zoals muziek, dans, fotografie, film, lezen/literatuur en beeldende kunst.
4 De dimensie vitaal burgerschap / Kerntaak Vitaal burgerschap
De dimensie vitaal burgerschap heeft betrekking op de bereidheid en het vermogen om te reflecteren op de eigen leefstijl en zorg te dragen voor de eigen vitaliteit als burger en werknemer.
Hierbij gaat het om de zorg voor de eigen vitaliteit en fitheid. Daarbij is een belangrijke taak om de juiste afstemming te vinden tussen werken, zorgen (voor jezelf en voor anderen), leren en ontspannen.
De student heeft kennis over en inzicht in de volgende onderwerpen die bij de dimensie vitaal burgerschap aan bod komen: de kenmerken van een gezonde leefwijze waaronder de nationale norm gezond bewegen en de aard, plaats en organisatie van gezondheid bevorderende activiteiten in de samenleving en het arbeidsproces.
Om zorg te kunnen dragen voor de eigen gezondheid is het nodig dat de student zich
bewust is van zijn eigen leefstijl, gezondheidsrisico’s van leefstijl en werk in kan schatten, op basis daarvan verantwoorde keuzes kan maken en activiteiten onderneemt die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Het gaat naast bewegen en sport ook om aspecten als voeding, roken,
alcohol, drugs en seksualiteit.
Burgerschapsopdrachten
Bij burgerschap is het belangrijk dat jij een eigen visie leert ontwikkelen, zodat jij weet waar je voor staat en aan anderen uit kan leggen waarom je daarvoor staat. Je laat je niet gemakkelijk beïnvloeden door anderen, maar gaat zelf opzoek naar betrouwbare bronnen. Wel ben je bereidt om te leren kijken vanuit verschillende perspectieven en kun je jouw mening bijstellen. Je weet wat er in de wereld speelt en in het land, waar jij burger van bent. Je hebt verstand van de verschillende dimensies die het burgerschapsonderwijs heeft opgesteld. Dat zijn politiek-juridisch, economisch, sociaal-maatschappelijk en vitaalburgerschap, hier binnen kun jij verantwoorde en overwogen keuzes maken waar jij achter staat. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen, leren en groeien en daarom ben jij ook bewust bezig met jouw loopbaanontwikkelingen.
Om je meer te verdiepen in burgerschap hebben jullie een burgerschapskaart die aan het einde van de opleiding afgetekend is. Je bent vrij om zelf burgerschapsactiviteiten uit te kiezen en het is juist goed dat jij opzoek gaat naar wat bij jou past, wat jou helpt in jouw algemene ontwikkeling en bij het vormen van jouw visie.
Om je inspiratie te geven hebben wij wat voorbeeldopdrachten neergezet waar je mee bezig zou kunnen, maar zoals we al zeiden, jij bent vrij in de opdrachten/activiteiten die je onderneemt. Wel is het belangrijk voor de handtekeningen, dat je een verslagje schrijft van wat je hebt gedaan en dat jij hier een duidelijke onderbouwende mening in weergeeft. Wat heb je hiervan geleerd en wat betekent dit voor jouw visievorming.
De dimensies van burgerschapsonderwijs:
Op deze site kun je lezen wat de verschillende dimensies inhouden en waarom we daar aandacht aan besteden binnen burgerschap: https://burgerschapmbo.nl/beleid-en-regelgeving/
Aantal voorbeeldopdrachten per dimensie
Politiek-juridisch
Opdracht: Eigen Utopia
Stel dat jij je eigen land zou mogen beginnen, hoe zou dat er uit zien? Brainstorm over hoe jouw Utopia eruit zou zien en verwerk dit in een verslag. Zorg ervoor dat je de onderstaande vragen er ook in verwerkt:
- Welke normen en waarden zouden centraal staan? En waarom deze?
- Welke maatschappelijke problemen zou je in ieder geval niet willen zien in je land? Leg dit ook uit.
- Welke type verzorgingsstaat zou je ambiëren? Waarom?
- Op welk ander land zou jouw land lijken?
De onderbouwing (de waaromvraag) is hierbij belangrijk.
Activiteit: Stemmen
In maart staan de verkiezingen op het programma. Stemmen is ook een burgerschapsactiviteit, maar het betekent dan wel dat je je goed gaat verdiepen in de verschillende politieke-partijen en dat een weloverwogen keuze maakt op welke partij en politicus jij stemt. Je kunt dus goed onderbouwen waarom je hebt gestemd en waarom je op die partij en kandidaat je hebt gestemd. Niet: “omdat mijn oma daar ook op stemt of omdat de stemwijzer dat zei.” Maar je kunt echt aangeven wat belangrijk vindt waar deze partij voor staat, waarom je dat belangrijk vindt ect.
Economisch:
Opdracht: Economische krimp
Lees het volgende artikel en beschrijf wat hiervan de oorzaak is (dus niet alleen corona, maar leg duidelijk uit wat hier allemaal mee heeft te maken) en beschrijf wat er moet gebeuren om de economie te laten groeien, bedenk of dat realistisch en haalbaar is. Beschrijf ook wat je hiervan vindt, wat doet dit met jou en heeft dit denk je invloed op jou.
https://nos.nl/artikel/2368908-afgelopen-jaar-grootste-economische-krimp-sinds-wo-ii-wel-kleiner-dan-in-andere-eurolanden.html
Activiteit: Verdiep je in de economie
Bekijk een economisch programma op tv, een documentaire of lees een boek met dit onderwerp. Vervolgens schrijf je een korte samenvatting en geef je een duidelijk onderbouwde mening over wat je hebt gezien of gelezen.
Sociaal-maatschappelijk:
Activiteit: NL doet
Het Oranje Fonds organiseert op 28 en 29 mei 2021, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Doe je mee? https://www.nldoet.nl/
Een mooie activiteit voor sociaal-maatschappelijke burgerschap, maar ook ander vrijwilligerswerk valt hieronder.
Activiteit: Kaartenactie voor eenzame ouderen
Zet een kaartenactie op voor eenzame ouderen. Zoek contact met een verzorgingstehuis of een andere instelling en kijk hoe jij hiervoor een kaartenactie kan opzetten en betrek hier je netwerk in.
Activiteit: (Virtueel) museumbezoek of kunstroute in de buitenlucht.
Veel musea bieden nu een virtuele rondleiding aan, zodat je veilig vanaf je eigen huis een museum kunt “bezoeken”. Daarnaast worden er op verschillende plekken kunstroutes uitgezet. Je kunt in de buitenlucht opzoek naar kunst en cultuur, want er staan ook een hoop oudere kunstwerken in veel steden en vaak zijn er meerdere werken van eenzelfde kunstenaar verspreid in een stad. Ga opzoek, wat kom je tegen, wat zie, waar komt dit vandaan, wie heeft het gemaakt, wat is het verhaal erachter en wat vind je ervan?
Vitaalburgerschap:
Activiteit: Bewegen met kinderen
Organiseer een sport- en spelmiddag voor kinderen bij jou in de buurt. Laat ze veel bewegen en geef hierin het goede voorbeeld.
Opdracht: Een gezond school
Stel, jij runt de kantine op school, de school heeft een gezond beleid, wat is er dan allemaal te koop in de kantine en waarom? Daarnaast geef je je mening over (gezonde)voeding.
Loopbaanontwikkeling
Opdracht: Jouw toekomst
Schrijf een verslag over jouw toekomstdromen. Wat wil je gaan doen en waarom, hoe zie je dat voor je en hoe ga jij dit aanpakken?
Activiteit: Beroepskeuzetest
Misschien heb je totaal geen idee wat je wilt. Ga hierover in gesprek met je ouders, familie, vrienden en/of je SLB’er. Kijk of je een beroepskeuzetest kan maken.
Alle dimensies:
Opdracht: burgerschap en corona
Geef in een duidelijk voorbeeld weer wat jouw gekozen dimensie (politiek-juridisch, sociaal-maatschappelijk, economisch of vitaalburgerschap) met de Coronacrisis te maken heeft. Leg dit zo concreet mogelijk uit. Leg dus uit wat deze dimensie inhoudt, hoe Corona betrekking heeft op deze dimensie, waarom is dat zo? Laat duidelijke voorbeelden zien en onderbouw dit goed.
Opdracht: burgerschap en corona
Zoek beeldmateriaal over de pandemie dat te maken heeft met je gekozen dimensie. Vat eerst kort samen wat je hier ziet en geef daarna een duidelijk onderbouwde mening hierover. De link van je gekozen beeldmateriaal voeg je toe, wanneer het originele fragment meer beeldmateriaal bevat, zet dan even de gekeken minuten neer. Bijvoorbeeld: “Het stuk dat ik heb bekeken kun je zien in dit filmpje (link) vanaf 10.24 – 24.40 min.”
Opdracht: burgerschap en corona
Bedenk iets, voor je gekozen dimensie, wat volgens jou een goede bijdrage levert in deze coronacrisis. Dit doe je door eerst goed uit te zoeken wat jouw dimensie precies inhoudt, wat voor problemen zijn er nu door de coronacrisis? Wat zou een goede oplossing kunnen zijn, een goede bijdrage leveren? Waarom? Zijn er eventuele valkuilen bij jou idee? Wat kunnen die zijn en zou je die eventueel kunnen voorkomen?
Zorg dat je origineel bent en geen bestaande ideeën uitwerkt, maar, je kunt natuurlijk wel voortborduren op bestaande ideeën en hierdoor een nieuw en nog beter plan weergeven.
Zorg dat je het hele proces in kaart brengt. Je begint met een probleemstelling, dan ga je oriënteren, brainstormen, plan/idee kiezen, daarbij kijk je wat daarin eventuele valkuilen kunnen zijn. Vraag daarvoor feedback van anderen, vervolgens verwerk je deze feedback in je plan.
Aftekenkaart Burgerschap
Loopbaan Burgerschap
Loopbaan Burgerschap
Lessen Burgerschap voor de opleidingen MZ en SW
Keuzedelen
Expressief talent module B
Zorginnovatie en Technologie (2017-2018)
Persoonlijk profileren
Overzicht keuzedelen
Maatschappelijke Zorg
Onderwijs per periode
periode 12 klas Marthijn
je eigen expressie
afstudeerproject
medicatie en ehbo
intervisie
Klik op de Pit of het vak om de bijbehorende wiki te openen.
Generieke vakken (Talen en Rekenen)
Wil je een mbo-diploma behalen dan moet je kunnen rekenen en het Nederlands en Engels beheersen op een door het Ministerie van Onderwijs vastgesteld niveau. De vastgestelde niveaus heten referentieniveaus. Welk referentieniveau je moet halen hangt af van het niveau van je mbo-opleiding.
- Voor je niveau 4-opleiding moet je voor Nederlands en rekenen niveau 3F halen.
- Engels wordt geëxamineerd op A2 voor schrijven, gesprekken en spreken, en op B1 voor lezen en luisteren.
Aan het begin van je opleiding maak je een instaptoets (TOA)
Taal en rekenen
Leerplanschema
In het leerplanschema vind je het overzicht van al het onderwijs van de gehele opleiding per periode.
Noordersport
Alle studenten binnen een opleiding van Noorderpoort in de stad Groningen volgen sportlessen. Deze worden gegeven in Sportcentrum Europapark. In het sportcentrum vind je een sporthal, topsport-turnhal, gymlokaal, dojo voor vechtsporten en een danszaal. Buiten zijn sportfaciliteiten aangelegd voor tennis, beachvolleybal en fitness.
Aanvullende informatie over Noordersport vind je via onderstaande link. Houdt ook altijd je mail in de gaten voor belangrijke updates over inschrijving, aanwezigheid etc.
Wiki Sport
