PeerScholar versie 3 - okt 2018

PeerScholar versie 3 - okt 2018

Wat is PeerScholar

In veel gevallen maakt een leerling een werkstuk, kijkt de docent dit vervolgens na en geeft hierbij feedback en een cijfer. De leerling krijgt het werk terug, kijkt naar het cijfer en doet vervolgens niets met de feedback. In feite een gemiste kans. Het kunnen verwerken van feedback hoort bij de 21e eeuwse vaardigheden, net als het goed kunnen geven van feedback, overigens. In de 'traditionele' omgang met werkstukken en open opdrachten organiseren we dit echter niet. De docent geeft feedback en de leerling voelt geen urgentie om iets met de feedback te doen: het cijfer is immers al bekend.

PeerScholar is een tool dat je kunt gebruiken om leerlingen te laten reflecteren op elkaars werk. Daarna krijgen de leerlingen de gelegenheid om de binnengekomen feedback op hun eigen werk te gebruiken om hun werk te verbeteren. Het verwerken van de feedback wordt dus onderdeel van het proces. De leerling oefent het geven van feedback, maar krijgt door het doornemen van het werk van peers ook meer inzicht in de kwaliteit van het eigen werkstuk: een dubbel leereffect dus. Daarnaast wordt dat inzicht nog een vergroot doordat de leerling ook feedback van anderen binnenkrijgt. Omdat de leerling de feedback weer gebruikt om het eigen werkstuk te verbeteren is de drive om daadwerkelijk de feedback goed door te nemen veel groter: dat levert namelijk direct voordeel op: een beter eindresultaat.

Het tool ondersteunt het hele proces. Dat proces verloopt in drie fasen:

1. Creëren

In deze fase maken de leerlingen een opdracht en leveren deze in PeerScholar in. Hoe duidelijker de opdracht omschreven is, hoe duidelijker uiteraard voor de leerling. Maar dat niet alleen: als de opdracht helder is, zowel qua inhoud als qua gestelde eisen, wordt daardoor ook het geven van feedback op het werk van anderen mogelijk. PeerScholar beveelt aan om de opdracht te geven in de vorm van een rubric zodat leerlingen een goed inzicht krijgen wat een bepaald resultaat 'waard' is.

2. Beoordelen

Heeft iedereen de opdracht ingeleverd, dan ontvangen de leerlingen het werk van anderen retour. Dit kunnen leerlingen uit de eigen klas zijn, maar dat hoeft niet, het kunnen ook leerlingen uit parallelklassen of zelfs leerlingen van buiten de school zijn. De docent regelt hoeveel opdrachten ter beoordeling worden voorgelegd. De docent regelt ook de wijze waarop beoordeeld wordt. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van gerichte vragen zijn, of m.b.v. inline commentaar. Daarnaast kan je kiezen of leerlingen zien wie ze beoordelen of dat de werkstukken anoniem zijn.

3. Reflecteren/herzien

In deze fase krijgen de leerlingen hun eigen werk terug, inclusief de feedback die zij van hun 'peers' hebben ontvangen. Zij krijgen nu de gelegenheid om hun werk te verbeteren op basis van het binnengekomen commentaar.

Beoordeling

Uiteindelijk zie je als docent een heel dossier. Het oorspronkelijke werk van de leerling, de feedback die de leerling heeft gegeven, de feedback die de leerling heeft ontvangen en hoe hij deze feedback heeft verwerkt. Dit alles samen leidt tot een eindbeoordeling.

 

Wat is peerScholar (flyer 2014)

Open bestand Wat_is_peerScholar_flyer_Nederlands sept_2014.pdf

Onderzoek effecten formatief toetsen (inclusief peer review)
m.n. blz. 51 e.v.

Filmpje en presentatie

Je eerste project in PeerScholar versie 3

Workshop 10-10-2017: presentatie peerScholar

Open bestand Workshop 10-10-2017 presentatie peerscholar v3.pptx

Workshop 11-4-2017 peerScholar

Open bestand Workshop 11-04-2017 PeerScholar

Account op peerScholar

Gratis uitproberen tot maximaal 10 leerlingen

Je kunt als docent peerScholar gratis uitproberen. Je kunt gratis een account aanmaken, een klas inrichten en een opdracht maken. Vervolgens kun je de opdracht uitvoeren met maximaal 10 leerlingen. Heb je peerScholar uitgeprobeerd en wil je meer, dan heb je een licentie nodig.

 

Schoollicentie: geef je gegevens door aan de beheerder

Heeft je school licenties, dan kan je account worden gekoppeld aan de licenties van je school en kan je met hele klas(sen) aan de gang. 

Vertel de peerScholar beheerder van je school dat je account is aangemaakt en het mailadres dat je daarbij hebt opgegeven. Hij/zij kan de licenties dan voor je beschikbaar maken. 

 

LET OP: PeerScholar werkt niet met Internet Explorer.

Wel met Chrome, FireFox en Edge

 

Aanmaken account op PeerScholar

  • Klik op ‘create account’ (heb je een Google account dan kun je dit gebruiken). Tip: ga je met je school/team met peerScholar werken, gebruik dan je schoolmailadres om een account aan te maken.
  • Vul het onderstaande scherm in. Let op: een wachtwoord moet minimaal 8 tekens lang zijn en minimaal één hoofdletter, één kleine letter en één cijfer bevatten.
  • klik op ‘submit request’. Je ziet een melding dat je account is aangemaakt.

  • Er is nu een email verzonden naar het opgegeven mailadres. Ga naar je mail (kijk ook in je spamfolder) en klik op de bevestigingsmail

  • Je wordt nu aangemeld:

Heeft je school licenties? Geef dan aan de beheerder van peerScholar van je school door dat je account is aangemaakt + het mailadres dat je voor het account hebt gebruikt. De beheerder kan dan licenties voor je beschikbaar stellen zodat je aan de slag kunt.

Oefenaccount omzetten

Heeft je school een licentie genomen op peerScholar en wil je je (oefen)gegevens nu echt gaan gebruiken?

Dat kan:

Stap 1: accountgegevens doorgeven

  • Geef je gegevens door aan de beheerder  Vertel de peerScholar beheerder van je school dat je account is aangemaakt en het mailadres dat je daarbij hebt opgegeven. Hij/zij kan de licenties dan voor je beschikbaar maken.

Stap 2: course/klas koppelen

  • Ga naar de course/klas die je wilt koppelen en klik rechtsboven op het potloodje (edit)
  • Kies nu bij 'institution' de naam van je school. De licenties van de school worden nu gekoppeld aan deze course/klas.

  • Klik op 'save'

Stap 3: aantal licenties ophogen

  • Klik in je course op 'students'
  • Klik daarna op 'invite'
  • Klik nu op 'manage licences'
  • Kies bij 'selected licenses' voor 'institution'.

  • Klik op 'done'
  • Klik op 'save settings'

 

Docent

Course (= klas) opzetten

  • Meld je aan
  • Kies voor ‘add a course’. Je ziet een invulscherm.
  • Afhankelijk van de licentie die jouw school heeft afgesloten kies je nu bij ‘institution’ de juiste locatie

  • Vervolgens geef je je klas een titel. Klik daarna op ‘continue’
  • Je ziet nu een tegel met de naam van je klas
  • Klik op de tegel om je klasomgeving te bereiken.

Een ‘course’ kan je zien als je klas. Als je die eenmaal hebt aangemaakt, kan je het hele jaar PeerScholar opdrachten maken voor je leerlingen. Je hoeft dus niet steeds een nieuwe klas/course aan te maken of je leerlingen opnieuw uit te nodigen.

 

Tip: navigeren via het kruimelpad

Via het kruimelpad dat in de witte balk getoond wordt, kun je gemakkelijk navigeren.

Activities

Binnen je course kun je ‘activities’ aanmaken. Dat zijn je PeerScholar-opdrachten. Binnen één klas kun je dus verschillende opdrachten aanmaken.

  • Klik op ‘add’ in de activity balk en je ziet een overzicht van de in te richten onderdelen.

In PeerScholar kun je enorm veel inrichten, maar het hoeft niet. PeerScholar werkt met standaardinstellingen. In deze handleiding maken we zoveel mogelijk gebruik van deze standaard.  

Tip: gebruik voor je eerste project zoveel mogelijk de standaardinstellingen. Ga in volgende projecten variëren. 

 

  • Vul de naam van de activity in achter ‘activity name’. 

  • Klik daarna op ‘continue’. Je ziet nu een. Klik hier direct rechtsonder op ‘save and continue’. Je komt nu in de ‘create phase’ terecht. 

- Create fase

  • Geef hier je instructies op. Typ de instructies in het tekstvak. Je kunt daaronder een bestand toevoegen, bijvoorbeeld een rubric die je hebt gemaakt. 

 

  • Standaard staat ingesteld dat leerlingen straks als zij de opdracht maken zowel een tekst als bijlage mogen inleveren en dat er geen limiet zit op het aantal woorden. 
  • Klik als je klaar bent rechtsonder op ‘continue’ om de volgende fase in te richten. De assess phase verschijnt in beeld. 

- Assess fase

In deze fase richt je de manier van feedback geven in. Je kunt hier gericht aangeven welke feedback je van leerlingen verwacht. Een vraag kan algemeen zijn: min of meer ‘wat vond je er van’ of je kunt een aantal specifieke vragen maken, bijvoorbeeld aansluitend bij de rubric die leerlingen bij de opdracht hebben gehad. Naast vragen met een score zijn ook open tekstvragen mogelijk. Je kunt dit gebruiken om de leerling bijvoorbeeld een onderbouwing te laten geven voor het aantal toegekende sterren.

  • Let op: standaard staat het ‘number of peers’ op 5. Dat betekent dat 5 leerlingen hetzelfde werkstuk gaan bekijken en van feedback gaan voorzien. Misschien vindt je dat te veel: pas in dat geval het aantal aan.

OPMERKING: wijzig je het aantal peers dan verschijnt waarschijnlijk een waarschuwing in beeld dat je gekozen hebt voor x peers terwijl er nog 0 studenten zijn. Dat klopt ook, want we zijn begonnen met een nieuwe klas en er zijn nog geen leerlingen uitgenodigd. Dat komt verderop in het traject vanzelf goed.

 

  • Klik op de groene knop met de + om een ‘peer assessment’ (dit is één vraag) toe te voegen. Op deze manier kun je de feedback die leerlingen gaan geven, structureren.
    Het volgende scherm verschijnt:

  • Bij een puntenschaal, een Likertschaal, een lineaire schaal en bij sterren kun je een minimum en maximum opgeven plus een beschrijvende tekst bij het minimum of maximum. De minimum- en maximumwaarde is instelbaar.
  • Standaard krijgt bij een meerkeuzevraag, bij checkboxes en bij ‘dropdown’ antwoord 1 de waarde 1, antwoord 2 de waarde 2 enzovoorts. Deze waardes kun je via het radertje rechtsboven wijzigen.


     
  • Je kunt ook kiezen voor het type ‘comment’. Hier kan je een open vraag stellen. Denk bijvoorbeeld aan ‘leg uit waarom je x sterren hebt toegekend’. 
  • Daarnaast is nog een matrixvorm mogelijk.
  • Welke vragen je hebt toegevoegd en in welke vorm zie je in het overzicht op het scherm:


     

Tip:

Stel in je eerste project een beperkt aantal vragen, bijvoorbeeld 3 vragen waarbij de leerling een aantal sterren kan toekennen en een open vraag (comment) waarbij de leerling kan uitleggen hoe hij/zij tot zijn beoordeling is gekomen.

 

Standaard kunnen leerlingen ook opmerkingen plaatsen in de tekst die ze aan het bekijken zijn. 

Standaard kunnen leerlingen bij de review geen attachment meesturen.

Standaard krijgt de leerling zelf dezelfde feedbackvragen te zien over zijn werk als de peers. Het is dus standaard de bedoeling dat de leerling ook het eigen werk reviewed.

Standaard beoordelen de leerlingen elkaar anoniem.  

Er staat al een standaard uitleg klaar (op dit moment dus alleen in het Engels). Deze kun je overschrijven met een voor jou / jouw project geschikte tekst. 

  • Ben je klaar, klik dan op continue om de volgende fase in te richten. 

- Reflectie fase

In dit scherm staat standaard ook al netjes van alles ingevuld, momenteel in het Engels.

De teksten kun je zelf wijzigen en je kunt ook de vraag veranderen of vragen toevoegen. 

  • Standaard staat ingesteld dat ook deze fase ‘anoniem’ is. 
  • Standaard staat ingesteld dat de leerling het werk kan aanpassen en opnieuw kan inleveren. 
  • De instructies zijn momenteel in het Engels beschikbaar. Wijzig de tekst in iets dat bij jou/jouw project past. 
  • Standaard staat ingesteld dat de leerling nog kan wijzigen nadat is ingeleverd. 
  • Standaard staat ingesteld dat de leerling niet te laat kan inleveren. 
  • Klaar? Klik dan onderaan op ‘save and close’. Je komt nu terecht in het dashboard van je opdracht. 

In het dashboard zie je als waarschuwing staan dat je nog geen ‘grading’ hebt ingesteld. Via de knop ‘edit’ kan je instellen hoe de beoordeling van de opdrachten gaat plaatsvinden. 

Grading

Hier kun je instellen waar je als docent een score voor wilt geven en hoeveel deze score bedraagt. Hetzelfde kun je doen voor de scores van de ‘peers’.  

  • Klik vanuit het dashboard in het blok ‘grading’ op ‘edit’
  • Het volgende scherm verschijnt. In dit scherm kan je samenstellen hoe de eindscore voor de leerling wordt samengesteld. Door op ‘instructor’, ‘peer ratings’ of ‘student participation’ te klikken worden meer details zichtbaar. 

 

Tip: vul voor je eerste project alleen de rubriek bij ‘instructor’. Maak bijvoorbeeld één vraag die je eindbeoordeling noemt en waarbij je 10 sterren kunt toekennen. 

 

  • Ben je klaar, klik dan onderaan op ‘save’. 

Plannen

Je komt nu opnieuw terecht in het dashboard en je kunt hier je opdracht gaan inplannen in de tijd. 

Kies hier voor ‘manually open and close phases’. Dat werkt heel eenvoudig.

Bij de keuze voor handmatig open en dicht doen van de fasen, kunnen de fasen niet overlappen. Als je de volgende fase opent, gaat die ervoor vanzelf dicht. Stel dat je al begonnen bent met de ‘assess’ fase en iemand wil alsnog zijn opdracht inleveren, dan zet je de ‘create’ fase gewoon nog even open. Dit moet je wel goed timen, want de ‘assess’ fase gaat dan automatisch even dicht.  De betreffende leerling levert alsnog het werk in, en daarna open je de ‘assess’ fase weer (waardoor de ‘create’ fase sluit).

In onderstaand voorbeeld is gekozen voor het handmatig open en sluiten van de fasen: de ‘create fase’ is open gezet.


Bij het opgeven van data/tijd kunnen de data niet overlappen. Je geeft nl. steeds de tijd op waarop een fase moet openen. Gevolg is dat op dat tijdstip de voorgaande fase automatisch sluit.

•     Klik na invullen op ‘save’ . Afhankelijk van je instellingen krijg je de vraag of je je activity zichtbaar wilt maken. 

Let goed op; eventueel verschijnt aan de onderkant van het scherm in rood een melding over fouten in de planning van je activity. Bij fouten kun je je activiteit niet zichtbaar maken voor leerlingen.  

Leerlingen toevoegen

  • Ga naar je course (tip: gebruik het ‘kruimelpad’ bovenin je scherm) en klik op ‘students’


     
  • Klik nu op ‘invite’


     
  • Je ziet onderstaand scherm. Je kunt je leerlingen toevoegen door ze deze link te mailen, (of door de link in de studiewijzer van je leerlingen te plakken). 
  • Zet ‘course link’ op ‘on’
  • Zorg dat ‘instructor pays’ aan staat
  • Check onderin of er nog voldoende licenties voor je leerlingen beschikbaar zijn. (Ben je peerScholar aan het uitproberen dan staat dit aantal standaard op 10). 
  • Kopieer de link door op ‘copy’ te klikken
  • Zorg dat je leerlingen de link krijgen.

  •  

Beoordeling door docent

  • Als je leerlingen hebben ingeleverd, kan je op ‘grade’ klikken



     
  • Je ziet nu aan de linkerzijde het werk van de eerste leerling. Je kunt hier schakelen tussen het oorspronkelijke werk en het werk na aanpassing. In groen wordt getoond wat er is aangepast.

Als je als docent toe bent aan ‘grading’ blijft de tekst in beeld en komt het puntenstukje als een overlay aan de rechterkant te staan. Da’s handig. 

  • ​Je kunt nu zelf het werk beoordelen
  • Je hebt uiteindelijk nog de mogelijkheid een ‘manual grade’ toe te kennen waarmee je alle andere zaken overruled. 

Let op: hij telt in procenten, maar bij de manual grade mag je geen procenttekentje zetten. Dat begrijpt hij niet. 

Het knopje om naar de volgende leerling te gaan met het beoordelen staat middenboven en is klein. Even weten waar het zit! 

Door in het blok ‘analytics’ op ‘progress’ te klikken maak je de scores zichtbaar.

Als je klaar bent kun je binnen de activity de scores zichtbaar maken voor leerlingen door op het (grijze) sterretje te klikken. Het sterretje wordt nu groen en de scores zijn zichtbaar voor de leerlingen.

De leerling kan dan op ‘view results’ klikken. 

Rechtsboven wordt het resultaat getoond. Ook alle details worden getoond.

 

Leerling

Als de leerling op de link klikt en hij heeft nog geen account op PeerScholar, dan kan hij dit aanmaken. Heeft de leerling al wel een account, dan kan hij zich aanmelden. 

  • Leerlingen maken zelf een account aan. Dit gaat op precies dezelfde manier als een docent dat doet. 
  • Als iemand zijn wachtwoord kwijt is kan de leerling dit zelf resetten.

Aanmelden leerling

Heb je een uitnodiging ontvangen?

  • Klik op de link van de uitnodiging
  • Meld je aan (geen account: maak er één aan. Gebruik je schoolmail als emailadres) Je ziet je klas nu klaarstaan.

  • Klik op de tegel met je klas om je opdrachten te zien. In het voorbeeld hieronder zie je één opdracht staan; een opdracht over Vikingen.

  • Klik op de blauwe knop om te beginnen.

  • Klik onderin je scherm op Save om je werk op te slaan.
  • Ben je helemaal klaar? Klik dan eerst op ‘Save’ en vervolgens bovenin je scherm op ‘submit’ om je werk in te leveren.

  • Afhankelijk van de instellingen kun je altijd je werk nog verbeteren. Klik gewoon weer op het blauwe knopje van de betreffende fase en daarna bovenin het scherm op ‘edit’. Je krijgt de waarschuwing dat je werk weer op ‘niet ingeleverd’ staat en dat je dat dus nog een keertje moet doen als je klaar bent met je aanpassingen.

Wat ziet de docent

De docent ziet in welk stadium de leerlingen bezig zijn en of iedereen heeft ingeleverd.

Assess fase leerling

Als de volgende fase open staat zie je dat in je scherm. Klik weer op de blauwe knop om het werk van medeleerlingen te beoordelen

  • Bovenin het scherm zie je van hoeveel medeleerlingen je het werk moet beoordelen. Je weet niet welke leerlingen je beoordeelt: er staat P1, P2 etc.
  • Aan de linkerkant van het scherm zie je het werk dat je moet beoordelen. Aan de rechterkant zie je de vragen staan over het werk.



    Afhankelijk van de instelling kan je ook commentaar in de tekst geven.

Dat zie je als een ‘notitie’ als je er met de muis over gaat. Je ziet het ook aan de rechterkant van het scherm bij ‘comments’.

  • Klaar? Klik rechtsonder op ‘save’.
  • Kijk bovenin het scherm of je nog meer moet doen: moet je nog andere peers beoordelen? Moet je je eigen werk beoordelen? Klik op het betreffende bolletje om je volgende taak uit te voeren. Als je helemaal klaar bent wordt de ‘submit’ knop rechtsboven oranje en kan je je werk inleveren.

  • Als het tijd is voor de volgende fase zie je dat op het beginscherm van je opdracht. Klik op de blauwe knop.
  • Je ziet nu je eigen werk terug, met het commentaar dat anderen erbij hebben gegeven.

  • Klik bovenin het scherm op ‘revise’ om je werk aan de hand van de feedback te verbeteren.

  • Sla het werk op als je klaar bent.
  • Afhankelijk van de instellingen moet je onderin het blauwe gedeelte van het scherm nog aangeven hoe nuttig de feedback voor jou was.
  • Sla het antwoord op die vraag ook op.
  • De ‘submit’ knop wordt nu oranje en je kunt je werk inleveren.

Docent

Open bestand Handleiding PeerScholar v3 (versie 16-2-2018)

Opdrachten t.b.v. workshop

peerScholar beleven door de ogen van de leerling

Klik op onderstaande link

Maak een account aan en bevestig.

Maak de opdrachten

https://v3.peerscholar.com/Join/C592-nederlands_demoklas 

Opzetten en uitvoeren PeerScholar opdracht

Deze opdracht gaat uit van een groep van tenminste 3 personen. Op die manier kun je als groep alle fasen van een PeerScholar-project doorlopen.

  • Maak nu je eigen opdracht in PeerScholar. Vul de create, review en reflect fase in. Bekijk de extra mogelijkheden.
  • Zorg dat het aantal peer reviews op 1 staat. Dit zal je in de praktijk niet doen, maar voor de workshop is het handig.
  • Gebruik ‘manually open and close phases’ zodat je het werken in de verschillende fasen helemaal in de hand hebt. Zet de eerste fase van je opdracht open.
  • Vul het onderdeel ‘grading’ in. Bekijk de mogelijkheden.
  • Maak nu elkaars opdrachten. Zorg dat je minimaal twee collega’s als 'leerling' uitnodigt voor jouw opdracht. Laat je 'leerlingen' het eerste deel van je opdracht maken. Open dan de volgende fase. Werk op die manier alle fasen af en bepaal het eindresultaat. Maak daarnaast de opdrachten van de collega’s in je groep.

 

 

Alleen voor admins