Nederlands

Nederlands

Algemeen

Planning schooljaar 2018 - 2019

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek

Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.

 

Leeslogboek starten       zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1                            periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2                            periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3                            periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4                            periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5                            periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6                            periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet   periode 4 - vrijdag 14 juni

Voorwaarden boekkeuzes

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.

De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/

Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.

Instructie leeslogboek

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
 

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:

Standaardverslag

Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Beoordeling

Algemeen

In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

Boeken

Boekenoverzicht

Boek 1. Mijn vader is een vliegtuig - Antoinette Beumer

Niveau 3, 3/5 sterren

Boek 2. Hersenschimmen - J. Bernhef

Niveau 3, 3/5 sterren

Boek 3. Vals licht - Joost Zwagerman

Niveau 3, 4/5 sterren

Boek 4. Lisa's adem - Karel Glastra van Loon

Niveau 3, 5/5 sterren

Boek 5. Birk - Jaap Robben

Niveau 3, 3/5 sterren

Boek 6. Geachte heer M. - Herman Koch

Niveau 3, 3/5 sterren

Boek 7. Conflict - Susan Moonen

Niveau 3, 3/5 sterren

Boek 8. Aldus Sybren - Micha Meinderts

Niveau 3, 4/5 sterren

Boek 9. Oeroeg - Hella S. Haasse

Niveau 3, 4/5 sterren

Boek 10. De morgen loeit weer aan - Tip Marugg

Niveau 5, 3/5 sterren

Boek 1 - havo 4

Leerlogboek, Nederlands                                                                                                                   12-03-2018

Standaardverslag 1Image result for mijn vader is een vliegtuig

Lan-anh Le, klas: H4A                                                                                                               

‘Mijn vader is een vliegtuig’ – Antoinette Breumer.

 

 

 

 

 

 

 

Samenvatting:

Eva de Vries over haar ouders Joost de Vries en Willemien van de Wall. Haar vader groeide op in Limburg maar de enige keer dat ze ‘oma Venray’ bezoekt, is vlak voordat ze doodgaat. Haar moeder en zij zien dan hoe hij zijn moeder hartstochtelijk op haar mond kust en daarna bij haar in bed gaat liggen. Als ze met de ambulance is afgevoerd, vechten Joost en zijn broer om het Chinese eten en ook andere aanwijzingen in het boek wijzen erop dat er waarschijnlijk sprake is geweest van een incestueuze relatie tussen Joosts moeder, die ook Eva heet en ‘zijn prinsesje’ is, en Joost zelf.

Joost is een knappe man en wordt purser bij de KLM. Hij trouwt met Willemien en als ze nog in een flat wonen, krijgen ze Eva. Steeds als Joost thuiskomt van een vlucht, staat het huis op zijn kop. Willemien boent, poetst en bakt een taart, maar Joosts humeur is niet te peilen. Eva kan niet inschatten wanneer hij vrolijk of boos is en weet niet wat ze aan hem heeft, maar wat ze wel heel leuk vindt, is dat haar vader haar bij terugkomst optilt en door de lucht laat zweven als een vliegtuig, ook buiten de reling van de galerij. Op een dag wil Eva dat om haar vader te verrassen echter zelf doen en tuimelt naar beneden. Haar ouders besluiten naar een huis met een tuin te verhuizen.

Ze verhuizen naar Haarlem en de nieuwe buren, Greetje en Paul, zijn geen standaard stel. Tijdens een avondje ‘kaarten’ ziet Eva hoe haar vader met Greetje kust en vrijt en hoe haar moeder achter Paul aan naar het huis van de buren loopt. Haar vader heeft waarschijnlijk meer minnaressen want als hij het nieuwe katje ‘Carolientje’ doopt, ziet Eva haar moeder verkrampen en als ze later mee mag zweefvliegen, ontmoet ze een prachtige vrouw die Carolien heet. Ze ziet ook hoe Carolien en haar vader ruzie krijgen, waarna haar vader zich afreageert op een man en hem in elkaar slaat en trapt. Zijn humeur blijft onvoorspelbaar en op de dagen dat Eva uit school komt en het touwtje uit de brievenbus ziet hangen, haar moeders teken dat haar vader thuis is en dat ze rustig moet doen, is ze minder vrolijk.

Eva’s vader lijkt wel gek op Eva. Hij verzint koosnaampjes voor haar, neemt altijd cadeautjes mee van zijn reizen, haalt haar aan en als hij niet kan slapen, is het enige wat helpt naar zijn slapende dochter kijken en haar geur opsnuiven. Hij leert haar ook op een hardhandige manier om minder te huilen en als hij zich aan haar ergert tijdens het bakken van een taart, moet ze het rauwe eiwit opeten.

Maar dan komt Eva op een dag thuis en ziet Greetje en haar moeder verslagen aan de keukentafel zitten. Van het buurmeisje hoort ze dat het vliegtuig van haar vader een noodlanding moest maken, omdat hij een hartaanval kreeg. Als haar vader eindelijk belt, lijkt er niets ernstigs aan de hand, maar als hij thuiskomt, verschanst hij zich op zolder en komt er niet meer vandaan. Als Eva een keer vroeger thuis is dan normaal, hoort ze hem stommelen en als ze naar boven gaat, verandert zijn neuriën in schreeuwen en huilen. Ze wordt naar de buren gestuurd maar omdat ze niks mag zeggen en daar wordt uitgehoord, verstopt ze zich in de schuur. Haar vader komt uiteindelijk wel weer beneden, maar hij ziet er slecht uit, gedraagt zich vreemd en gaat niet meer naar zijn werk. Haar moeder hangt zware gordijnen op die niet meer open gaan.

Van de gebeurtenissen hierna weet ik niet precies in welke volgorde ze plaatsvinden. Eerst raakt Joost zoek. Eva’s moeder gaat met Eva zoeken maar kan hem nergens vinden. Dan wil hij met een stapel vlaaien weer naar binnen – hij praat Limburgs – maar Eva mag hem van haar moeder niet binnenlaten en hij breekt door het glas van de voordeur heen. Er komen andere sloten op het huis maar als Eva een keer uit school komt en op de wc zit, dwaalt haar vader door het huis ‘op zoek naar een balk waar hij zich aan kan verhangen’. Hij bouwt van meubels een soort altaar in de tuin en Eva en haar moeder verstoppen zich op haar kamer. Op een gegeven moment probeert hij Eva ’s nachts met een kussen te verstikken. Haar moeder redt haar en vlucht met haar naar haar ouders. Ze mogen echter niet blijven en Joost haalt hen weer op.

Uiteindelijk komt Joost op zijn veertigste in psychiatrische instelling De Hoop terecht. Willemien heeft hem uit de ouderlijke macht laten zetten en laat Eva haar beloven hem daar nooit op te zoeken. Dat doet ze als ze twaalf jaar oud is stiekem toch en als 33 jaar later haar moeder overlijdt en ze paniekaanvallen krijgt, besluit ze in het huis van haar moeder te gaan wonen – dat toch opgeruimd en leeggehaald moet worden – en haar vader op te zoeken om antwoorden te krijgen over haar verleden.

Eva is dan getrouwd met Peter, heeft een tweeling Bobby en Charlie (acht jaar oud) en een succesvol bedrijf dat commercials produceert. Door de dood van haar moeder krijgt ze echter nachtmerries, waardoor ze steeds minder slaapt en zich overdag ook steeds angstiger en vreemder gaat gedragen. Als ze tijdens het ‘Ode aan het leven’-feest voor haar moeder flauwvalt door een paniekaanval en met een ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht, verwacht haar man dat ze eindelijk in therapie zal gaan. Dat doet ze dus niet: ze verhuist naar het huis van haar moeder om in haar eentje alles op een rijtje te zetten.

Ze legt contact met haar vader in de psychiatrische instelling en wordt zijn voogd. Ze schrikt van de zwerver tegenover haar en gedurende haar eerste bezoeken geeft ze hem langzaamaan zijn oude uiterlijk terug, omdat ze hoopt dat hij zich zo weer herinnert wie hij was/is. Joost blijft haar echter niet herkennen als zijn dochter. Hij noemt haar zijn moeder en flirt met haar. Dan neemt ze hem mee naar hun oude flat en Willemiens woning, waar hij Greetje ontmoet, en raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling. Het afdelingshoofd van de kliniek had haar al gewaarschuwd dat haar vader achteruitging maar na deze bezoekjes valt hij een medebewoner aan en hij moet overgeplaatst worden. Eva denkt dat haar zoektocht nu ten einde is maar dan hoort ze ‘zijn vriendin’ schreeuwen dat hij ’s nachts naar haar kijkt en probeert ze het afdelingshoofd ervan te overtuigen dat dat meisje gevaar loopt, terwijl ze zelf niet lijkt te weten waarom. ’s Nachts wordt ze gebeld dat haar vader in het ziekenhuis ligt. Als ze bij hem in de kamer komt, grijpt hij haar hand en legt die op zijn zwellende geslacht: ‘Kiek mama, veur dich … ik zal altíéd diene leeve jông zien.’ Bewakers proberen haar te ontzetten maar Joost laat niet los en breekt haar pols. Van het afdelingshoofd hoort ze dat hij die nacht zijn vriendin heeft proberen te verstikken en ze herinnert zich wat er gebeurd is. Die nacht sterft haar vader en Eva kan terug naar huis. (bron: https://www.scholieren.com/boek/14230/mijn-vader-is-een-vliegtuig/zekerwetengoed)

 

Thema:

Vader-dochterrelatie: Eva heeft in eerste instantie geen herinneringen aan haar vader. Hij verdween op zevenjarige leeftijd uit haar leven en daarna is ze hem vergeten. Peter vindt dat vreemd en op zijn aandringen vraagt ze haar moeder naar hem, maar die weet ook niets of wil niets meer weten. Later blijkt dit haar manier te zijn om haar dochter te beschermen. Peter en Eva gaan zelfs in therapie om dit jeugdtrauma te verwerken voordat ze zelf aan kinderen beginnen, maar Eva vindt dat eigenlijk onzin en die therapie is dan ook snel voorbij. Tegen haar kinderen zwijgt ze ook over haar vader totdat haar moeder overlijdt. Dan krijgt ze nachtmerries over een man die in de kamer aan haar bed staat te roken. Ze wil in de kast vluchten en als ze wakker wordt, wordt ze alleen rustig van de geur van haar slapende dochters. Later blijkt deze man haar vader te zijn die ook in haar kamer stond om tot rust te komen maar haar op een gegeven moment heeft geprobeerd te verstikken. Als ze hem opzoekt in de psychiatrische instelling herkent ze hem niet en ze wordt zijn voogd. Ze zegt dan dat de rollen zijn omgedraaid en dat ze nu zijn moeder geworden is, maar snapt dan nog niet dat haar vader haar ook als zijn moeder ziet (en dat in zijn gekte misschien ook al deed toen ze jonger was) en daarom (omdat hij een incestueuze relatie met zijn moeder had) met haar begint te flirten, tot het vlak voor zijn dood vastgrijpen van haar hand en die op zijn zwellende geslacht leggen aan toe. Hij zegt haar op een gegeven moment ook dat hij geen kinderen heeft omdat dat onnatuurlijk geweest zou zijn, dat zwangere vrouwen die werken, hoeren zijn en dat hij zijn vrouw vanaf haar zwangerschap nooit meer heeft aangeraakt. Eva begrijpt hier niets van maar waarschijnlijk gaan deze uitspraken over zijn eigen ouders. Eva wordt boos, denkt dat hij echt wel weet wie ze is en een spelletje speelt, maar uiteindelijk blijkt zijn gekte juist altijd geweest te zijn dat hij geen onderscheid meer zag tussen (de zieke relatie die hij met) zijn moeder had) en (de relatie met) zijn dochter. (bron: https://www.scholieren.com/boek/14230/mijn-vader-is-een-vliegtuig/zekerwetengoed)

Personages:

Eva de Vries: bijna 40 jaar oud, ze is gedreven en ambitieus, getrouwd, heeft twee kinderen en een eigen bedrijf dat commercials produceert. Eva houdt van haar werk, je zou haar een workaholic kunnen noemen en vinkt graag punten van haar to-do-lijstjes af, dat geeft haar voldoening. Ze leeft op stress: waar anderen problemen zien, ziet zij oplossingen. Ze heeft het te druk met haar gezin en werk om echte vriendschappen te onderhouden. Ze houdt niet van lichamelijk contact, al helemaal niet met collega’s, en wijt dat aan haar moeder maar die ontkent dat: ‘Jij had niemand nodig, het liefst zat je alleen op je kamer. Jij hield niet van knuffelen en wilde nooit op schoot, zelfs al baby wurmde je je al los uit mijn armen.’ Eva is gewend problemen te kunnen oplossen door zichzelf uit te schakelen en hard te werken, maar in het geval van de dood van haar moeder en alles wat er daardoor met haar gebeurt, gaat die vlieger niet op. Ze heeft graag alles onder controle maar dat lukt nu niet. Toch weigert ze hulp en lost haar zaakjes liever alleen op.

Peter: de echtgenoot van Eva, een prater, zachtaardig, zorgt voor haar en de kinderen en door hem voelde ze zich niet meer alleen. Eva vindt Peter de liefste man van de wereld maar bedriegt hem wel met andere mannen. Peter maakt zich zorgen om haar en probeert haar hulp op te dringen maar laat haar ook vrij in haar keuze om het alleen uit te zoeken en weg te gaan. Ze kwetst hem dan wel ontzettend door te laten schemeren dat ze niet alleen van hem is: ‘Ik ben de vijand niet, Eva. Dat ben je zelf!’ (bron: https://www.scholieren.com/boek/14230/mijn-vader-is-een-vliegtuig/zekerwetengoed)

 

Perspectief:

Het vertelperspectief ligt bij Eva, zij vertelt in de ik-vorm, waardoor je een subjectief en onbetrouwbaar beeld van de gebeurtenissen krijgt. Dat is het duidelijkst met betrekking tot het verstrijken van de tijd: Eva is door haar burn-out en angsten soms hele stukken tijd kwijt. (bron: https://www.scholieren.com/boek/14230/mijn-vader-is-een-vliegtuig/zekerwetengoed)

Ruimte:

Eva is opgegroeid in Haarlem en gaat daar ook naartoe als ze in haar eentje de dood van haar moeder wil verwerken en antwoorden op haar vragen wil. Ze ruimt daar zowel het huis als haar hoofd leeg. Ondertussen verhuist haar gezin naar het Witte Huis: het droomhuis van Peter en haar dat waarschijnlijk in Amsterdam staat. Ze zijn samen in die straat begonnen op een piepklein zolderkamertje en keken toen al verlangend naar het bredere en mooiere deel van de straat waar dit huis stond. Als Eva klaar is met haar verleden kan ze in dit nieuwe huis aan de toekomst beginnen. Eva’s kantoor is gevestigd in een oude kerk aan een gracht. (bron: https://www.scholieren.com/boek/14230/mijn-vader-is-een-vliegtuig/zekerwetengoed)

Tijd:

Het verhaal speelt in het heden. Er is sprake van mobiele telefoons maar niet van sociale media en dergelijke. De vertelde tijd is onbestemd, ook doordat Eva regelmatig het verstrijken van de tijd anders ervaart dan anderen, maar ik denk dat er enkele maanden verstrijken. (bron: https://www.scholieren.com/boek/14230/mijn-vader-is-een-vliegtuig/zekerwetengoed)

Spanning:

'Mijn vader is een vliegtuig' staat niet vol mooie zinnen. Het boek beschrijft heftige gebeurtenissen in een nuchtere stijl, soms gecombineerd met humor. Femke Halsema quote op de voorkant dat Beumer in dit boek kwetsbaarheid met humor mengt en dat het daardoor een oorspronkelijk en ontroerend boek geworden is. (bron: https://www.scholieren.com/boek/14230/mijn-vader-is-een-vliegtuig/zekerwetengoed)

Einde:                                                                                                                                                                            

Met mijn vrije hand steek ik de sleutel in het slot en verheug me op het geruzie van Bobby en Charlie over wie als eerste het gips mag beschilderen. (bron: https://www.scholieren.com/boek/14230/mijn-vader-is-een-vliegtuig/zekerwetengoed

Titel:

Mijn vader is een vliegtuig.

 

Biografie:                                                                                                                   

Antoinette Beumer is geboren in Amstelveen op 2 augustus 1962 en is een Nederlandse regisseur en schrijver. Beumer heeft samen met regisseur Joram Lürsen twee kinderen en is getrouwd met regisseur Maaik Krijgsman. Beumer studeerde in 1989 af aan de Amsterdamse Theaterschool. Als regisseur was zij betrokken bij uiteenlopende projecten. Zo regisseerde zij de televisieseries, 'Hertenkamp', 'Spangen' en Willemspark (komedie voor VPRO jeugd). Als back-up regisseur voor Willem van de Sande Bakhuyzen was zij betrokken bij zijn laatste speelfilm Ik omhels je met 1000 armen. In 2006 richtte zij samen met Heleen Dankbaar een eigen commercial productiemaatschappij op, Het Kantoor. Eind 2007 draaide in de bioscoop de documentaire See you in Vegas over de illusionist Hans Klok die zij samen met Maaik Krijgsman maakte. In 2010 kwam De Gelukkige Huisvrouw uit, de debuutfilm van Beumer naar de gelijknamige bestseller van Heleen van Royen, daarnaast regisseerde Beumer hetzelfde jaar ook de speelfilm Loft. In 2013 kwam Soof uit en die film kwam in 2014 ook uit in de Verenigde Staten. (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Antoinette_Beumer) De jeugd van regisseur Antoinette Beumer (55) werd grotendeels bepaald door haar manisch-depressieve vader en ‘niet heel beschikbare’ moeder. Onlangs verscheen haar roman vol herinneringen: Mijn vader is een vliegtuig. (bron: https://www.margriet.nl/interviews/bn-ers/antoinette-beumer-dochters-delen-mij-kon-delen-moeder/)

Beoordeling:

Ik vond dit boek heel bijzonder, omdat het iets is dat ik niet vaak lees en ik het stiekem heel leuk vind. Het eerste wat me opviel aan dit boek was dat het geen chronologische volgorde had. Er waren veel flashbacks en delen in het boek. Soms kon het verwarrend zijn, omdat er dan werd vertelt over de begrafenis van Eva’s moeder en een paar zinnen later ze samen met z’n tweetjes op vakantie gingen, zonder enig informatie dat lijdt dat er een flashback komt. Maar aan de ene kant was het toch ook weer goed, omdat je dan extra informatie kreeg van wat er voor de overlijden van Willemien gebeurden en er meer gevarieerd was in het schrijven van het verhaal. De verschillende delen: ‘WILLEMIEN, ‘JOOST’ en ‘EVA’ vond ik ook top gedaan, zo wist je van, oh nu krijg ik informatie over dit ene persoon en kun je je ook focussen en inleven op dat ene persoon. Ik vind het boek een titel hebben met veel betekenis, omdat Eva, nadat ze al die onplezierige omstandigheden meemaakten, ze toch nog dacht aan haar vader die haar optilde als een vliegtuig. Ik vind het heel goed, dat een moeilijk onderwerp, op een toegankelijke manier bespreekbaar wordt in dit boek.        Als ik soms las dat Eva vreemdging, kon ik mezelf op dat moment niet meer inleven met haar, omdat je zoiets niet doet, als je al een lieve man hebt, die thuis zich enorm zorgen maakt, omdat je moeder is overleden. Maar nadat ik wist dat de schrijver dit echt had meegemaakt en het verhaal gebaseerd had op haar, kon ik me ineens wel weer inleven, omdat het waargebeurd was en diep voor iemand lag. Het boek was ook zo geschreven dat je meteen in het verhaal zat, dus geen moeilijkheden met onduidelijkheid van personages of het gevoel dat het boek je niet bevalt. Ik vind het boek, dus heel leuk en zou het nog wel een keer willen lezen om er weer een zelf verzonnen einde aan te maken.

 

 

 

                                                                                                                                                                     

 

Boek 2 - havo 4

Leerlogboek, Nederlands                                                                                                    23-11-2018

Standaardverslag 2

 

 

 

 

 

Lan-anh Le, klas: H4A

‘Hersenschimmen’ – J. Bernhef

Samenvatting:

Hersenschimmen vertelt het verhaal van iemand die langzaam maar zeker begint te dementeren en de gevolgen die dit voor hem en zijn omgeving heeft.

Maarten en Vera Klein wonen al jaren gelukkig in Gloucester, Massachusetts (Verenigde Staten). Langzaam maar zeker begint Maarten heden en verleden door elkaar te halen. Het begin heel klein, op het moment dat hij niet meer weet welke dag het is en op een zondag wacht tot de schoolbus langs zal komen of als hij steeds vaker in gedachten verzonken is. Langzaam maar zeker kan hij zich dingen niet meer herinneren en als hij zich iets herinnert, gaat hij volledig in die herinnering op. Zo denkt hij op een dag dat hij weer op de kleuterschool is en van de juf de potlodendoos mag halen. Hij loopt de gang door naar het materiaalhok en klimt op een stoel om de doos te gaan zoeken. Dan staat Vera plots achter hem en haalt hem uit de droom. Hij blijkt op de keukenstoel in hun washok te staan. Later geeft hij hele rare antwoorden op vragen, omdat hij net ergens anders met z’n gedachten was. Als Vera hem een keer vraagt wat hij zo lang in de keuken deed, antwoordt hij bijvoorbeeld vangstquota. Uiteindelijk gaat dit nog een stapje verder en breekt hij in bij een vakantiehuisje waar vroeger de vergaderingen van zijn bedrijf waren omdat hij denkt dat hij te laat op zijn vergadering komt. Ook vergeet hij dat mensen en dieren dood zijn en vraagt dus steeds naar hen als anderen langskomen. Een keer begint hij plotseling naar de snoepreepjes die zijn oma altijd voor hem achter in de buffetkast verstopte te zoeken.

Vera wordt steeds ongeruster en als Maarten weg begint te lopen van huis laat ze uiteindelijk een meisje, Phil Taylor, in huis wonen die op Maarten kan passen als zij weg is. Maarten vergeet echter steeds wie ze is. Eerst ziet hij haar aan voor een vriendin van zijn dochter, dan voor zijn vroegere piano juf en uiteindelijk voor zijn dochter. Ook van Vera vergeet hij soms wie ze is.

In het boek wordt ook de moeilijker wordende relatie tussen Vera en Maarten weergegeven. Een eerste beschrijving die Maarten van haar geeft (zie eerste quote, een stuk terug in dit verslag) is nog heel scherp, bij kennis. Meer op het einde heeft hij het echter over een oude vrouw, die er een beetje verfomfaaid uitziet met haar vochtig neerhangende slappe bruine krullen en haar gerimpelde hals.

Later herkent hij haar niet meer op foto’s en uiteindelijk weet hij helemaal niet meer wie ze is.

In het laatste deel van het boek weet Maarten zelf niet meer wie hij is. Eerst heeft hij het nog over “mijn spullen”, “ik kan ..” etc. Maar naarmate hij verder aftakelt begint hij in derde persoon over zichzelf te praten, om het uiteindelijk alleen nog maar over ‘het’ te hebben. Tegelijk met deze verandering in benoeming van zichzelf, trekt hij zich steeds meer in zijn hoofd terug. Hij communiceert bijna niet meer met de buitenwereld, maar denkt in onsamenhangende zinnen en fragmenten aan wat er om hem heen gebeurt. Een van de redenen hiervoor is dat hij ook steeds meer moeite met het Engels begint te hebben, en soms even de taal niet meer lijkt te verstaan. Op het laatst zijn Maartens gedachten zo onsamenhangend en fragmentarisch dat er bijna niet meer duidelijk is wat er nou met hem gebeurt. Wel weet hij op zijn sterfbed weer even wat er om hem heen gebeurt en zoekt en vindt hij Vera’s hand, al weet hij haar naam niet meer. (bron: https://www.scholieren.com/boek/38/hersenschimmen/zekerwetengoed)

Thema:

Het hoofdthema van ‘Hersenschimmen’ is dementie. In het boek wordt het proces van dementie beschreven. Maarten voelt zich verward en onzeker. Hij verliest de greep op de werkelijkheid achter de feiten en lijdt aan geheugenverlies. Ook vervreemdt hij meer en meer van zijn vrouw, met wie hij al jaren getrouwd is. Het winterse landschap maakt dat er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen dingen. Alles lijkt op elkaar en vervaagt. Maarten heeft dan ook een hekel aan de winter. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-hersenschimmen-door-j-bernlef-42712)

Personages:

Maarten Klein: de hoofdpersoon in het boek. Maarten is 71 of 72 jaar, geboren in Alkmaar, maar woont al een hele tijd in Amerika. Hij werkte als notulist bij de IMCO, een visserijorganisatie, maar is inmiddels al gepensioneerd. Hij is een round-character, omdat we steeds meer over hem te weten komen, vooral over zijn verleden. Maarten is een lieve man die zijn vrouw heel graag ziet. Als hij kon dan zou hij zijn vrouw nog altijd zo verwennen zoals hij dat vroeger deed. Hij heeft nog heel jeugdige ideeën. Maarten leer je het beste kennen omdat hij het verhaal vertelt, je zit in zijn denkwereld. Op het einde is hij enorm verward en weet hij soms niet waar hij is of wat hij doet. Hij is een grote fiere man die altijd een kostuum draagt. Vroeger toen hij nog werkte heeft hij de halve wereld rondgereisd (in functie van zijn werk). Hij kan niet leven zonder zijn vrouw, maar toch heeft hij haar vroeger één keer bedrogen op zakenreis in Parijs met een hele dikke vrouw.

Vera Klein: Maartens vrouw. Ze is een belangrijk persoon in het boek. Zij is al vijftig jaar getrouwd met Maarten en moet hulpeloos toekijken hoe Maarten aan het dementeren is. Vera en Maarten kennen elkaar door en door. Vera is een sterke vrouw, want ze hebben samen al een zware tijd doorstaan. Dan doen de eerste verschijnselen van Maartens dementie zich voor. Vera hecht hier meer waarde aan dan Maarten en schakelt dan ook een dokter in. Als het eenmaal bekend is dat het steeds slechter gaat met Maarten moet ook Vera steeds meer op Maarten letten om te zorgen dat er geen ongelukken gebeuren. Hier blijkt dat het ware liefde is en dat Vera zeer geduldig en sterk is. Als de situatie eenmaal ondraaglijk is geworden neemt Vera de beslissing dat er niets anders op zit dan een tehuis waar Maarten verzorgd zal moeten worden, omdat zij hem niet meer in de hand kan houden. Haar hele dag stond bijna in dienst van Maarten en zelfs met een extra hulp in huis kan ze niet genoeg voor Maarten zorgen, zó ernstig is hij er aan toe. Vera leer je vooral kennen door de opmerkingen van Maarten. Ze heeft een tenger maar mooi uiterlijk. Hoewel ze hard is, is ze ook wel een gevoelige vrouw. Ze heeft een normaal sociaal leven, ze heeft vriendinnen, doet zelf de boodschappen en heeft vroeger in een bieb gewerkt.

Fred en Kitty (de kinderen Klein): De twee kinderen, Fred en Kitty, zijn typen omdat je weinig over hen te weten komt. Zij zijn geboren in Nederland en op jeugdige leeftijd mee geëmigreerd naar Amerika. Toen ze volwassen waren hebben ze Amerika weer verlaten en zijn ze terug in Nederland gaan wonen. In Nederland leiden ze een normaal leven met kinderen.

Dokter Eardly: een naïeve arts die denkt Maartens bewustzijn met behulp van medicijnen en rust weer te kunnen doen opflakkeren. Hij bedoelt het wel goed met Maarten. Hij komt geregeld langs en blijft in elke situatie vriendelijk. Hij is een forse man.

Phil Taylor: de gezinshulp die komt als Vera Maarten in haar eentje niet meer aankan. Maarten verwart Phil met zijn dochter en zijn pianolerares. Phil komt bij hen inwonen. Ze is zeer behulpzaam, maar nog zeer jong van mentaliteit. Ze wil erg vaak tv kijken. Het is een typisch Amerikaans meisje qua gewoontes en kleding. Ze heeft blond haar, een bol voorhoofd en ze is ietwat aan de flinke kant.

Ellen Robbin: een vriendin van Vera die regelmatig langskomt. Ze is meer een roddeltante, maar een hele goede vriendin. Ze helpt Vera met haar problemen. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-hersenschimmen-door-j-bernlef-43247)

Perspectief:

In het boek is sprake van het ik-perspectief; we beleven alles vanuit Maartens gezichtspunt. De lezer zit als het ware in Maartens gedachten. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-hersenschimmen-door-j-bernlef-42712)

Ruimte:

Het speelt zich af in Amerika, Gloucester en de flashbacks in Nederland en Parijs. Omdat Maarten dement is, denkt hij af en toe dat hij weer in Nederland is bij zijn vader. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-hersenschimmen-door-j-bernlef-112451)

Tijd:

Het chronologische verhaal begint op een winterse zondagmorgen. Een week later eindigt het verhaal op de zaterdag. De vertelde tijd is enkele dagen, maar beslaat door allerlei flash-backs ongeveer 65 jaar. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-hersenschimmen-door-j-bernlef-42712)

Spanning:

Het verhaal was niet spannend in de zin van er gebeurde allemaal enge dingen. Op zich gebeurde die wel, omdat Maarten niet meer weet wat er allemaal gebeurd, maar dat is anders eng. Ik vond het verhaal toch wel heel spannend omdat je niet wist wat hij de volgende keer zou gaan vergeten, of wat er nu precies gebeurd is. Dat laatste komt omdat je alleen vanuit het perspectief van Maarten het verhaal leest. Daardoor krijg je dingen anders of niet door, en wordt het wel spannender.

De spanning in Hersenschimmen wordt opgewekt door het perspectief. Doordat je helemaal meeleeft met Maarten en ook totaal afhankelijk bent van de informatie die je van hem doorkrijgt. Ook omdat ik soms meer wist dan Maarten werd het spannender. Ik wist bijvoorbeeld wie het meisje met het blonde haar was en wat ze er kwam doen en dan denk ik: “Maarten kom op, je kunt het je nog wel herinneren, dat is de verzorgster” De spanningsboog loopt eigenlijk het hele boek door, omdat hij steeds de dingen blijft vergeten en het steeds erger wordt.

Het verhaal heeft een open einde, omdat je niet weet hoe het verder met Maarten gaat. Je weet niet of hij vlak daarna sterft, en dat soort dingen. Of dat het nog erger wordt… Het wordt daardoor niet erg spannender door. Het is niet zo’n soort open einde waarbij er nog een heleboel kan gebeuren en je daar over na gaat denken. Wat er nu verder gebeuren gaat. Ik zeg nu niet dat dit boek meteen weg is uit je hoofd. Je wordt er wel heel erg door getroffen hoe erg het eigenlijk is op dement te worden, maar de spanning komt nou niet direct door het open einde. Eigenlijk vind ik ook dat het boek hier moest stoppen. Maarten was op een punt dat hij bijna niks meer normaal kon begrijpen, en op dat punt moest het boek ook stoppen, anders werd het moeilijk om nog verder te lezen, omdat je nog maar een paar losse hersenschimmen, hersenflarden doorkrijgt van Maarten. Als dat nog twintig bladzijden door zou gaan tot hij misschien zou sterven, was het boek een stuk minder goed geweest.

Door deze spanning kreeg je wel een beeld van wat een dementerend persoon doormaakt. Dat vond ik heel erg knap gedaan. Hoe Bernlef Maarten en zijn gedachten beschreef, vind ik echt heel goed voor iemand die dat zelf nooit mee heeft gemaakt. Daarom vind ik dit boek literatuur. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-hersenschimmen-door-j-bernlef-57557)

Einde:

de tekst heeft een gesloten einde: Maarten eindigt immers in een tehuis. Hier ben ik wel tevreden over. Het is een logisch gevolg, want maarten takelde steeds verder af. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-hersenschimmen-door-j-bernlef-112451)

Titel:

Hersenschimmen

 

Biografie:

J. Bernlef (1937) bezocht de HBS in Haarlem en studeerde daarna politieke en sociale wetenschappen. Hij debuteert in 1960 met de dichtbundel Kokkels . Voor het prozawerk Stenen spoelen ontvangt hij in datzelfde jaar de Reina Prinsen Geerligsprijs. Van 1958 tot 1971 en van 1977 tot 1987 is hij als redacteur bij de  tijdschriften Barbarber en Raster. In de beginjaren '70 debuteert hij als toneelschrijver met het toneelexperiment Sterf de moord, gevolgd door In verwachting. In 1987 mag hij voor de roman Publiek Geheim de AKO Literatuurprijs in ontvangst nemen en in 1994 ontvangt hij de P.C. Hooftprijs. (bron: http://www.schrijversinfo.nl/bernlefj.html)

 

 

Beoordeling:

Ik vond het een leuk boek om te lezen, omdat het een soort boek was dat ik niet vaak zou lezen. Het onderwerp sprak me wel zeer aan, omdat ik hier juist weinig over wist en niemand in mijn omgeving dementie heeft. Het boek laat je ook veel te weten komen over dementie door het je te laten ervaren via de gedachtes maarten die aan deze ziekte lijdt. Het enige wat niet zo realistisch is dat je door Maarten de emoties van Vera ziet terwijl je dat eigenlijk niet hoort te zien want het is een ik-perspectief van maarten. Ik vond het heel erg indrukwekkend om te lezen hoe de geheugen van een mens zo snel achteruit kan gaat. Ik vond het knap van Vera dat ze Maarten nog zo goed hielp, terwijl hij Vera steeds minder herinnerde. Een stukje waarin je echt met Vera meeleeft is dat ze een keer tegen dokter Eardly zegt: “Soms is hij net een vreemde voor me. Dan kan ik hem niet bereiken. Het is een verschrikkelijk, machteloos gevoel. Hij hoort me wel, maar ik geloof dat hij me niet begrijpt.” Dit lijkt me een erg goede beschrijving van hoe het is om naast iemand te leven die dement aan het worden is.  Ook maakt het boek voor mij duidelijk hoe pijnlijk en verdrietig het voor een echtgenote moet zijn iemand zo te zien aftakelen. Hij blijft als het ware bij je, maar wordt steeds onbereikbaarder. Op het einde is het wel een beetje triest, omdat  Maarten dan naar een verzorgingstehuis moet en hij weet daarna ook niks meer weet.

Boek 3 - havo 4

Leerlogboek, Nederlands                                                                                                11-01-2018

Standaardverslag 3

 

 

 

Lan-anh Le, klas: H4A

'Vals licht' – Joost Zwagerman

 

Samenvatting:

Simon Prins is dertien als hij voor het eerst naar de Achterdam, in Alkmaar zijn woonplaats, gaat met Johnie een jongen uit de buurt. Sinds die keer gaat hij iedere vrijdagmiddag naar de Achterdam om snel over de straat te lopen en schielijk opzij te kijken. Simon raakt geobsedeerd door de prostitutie. Simon was vijftien toen hij voor hert eerst overwoog om stiekem geld te sparen. Het koste vijftig gulden om op de Achterdam een prostituee te bezoeken.

Simon wil weg uit Alkmaar daarom gaat hij in Amsterdam wonen voor zijn studie Nederlands. Simon huurt een etage vlakbij de rosse Reysdaelkade. In Amsterdam krijgt hij voor het eerst vrienden omdat hij doet alsof hij een populaire student is. Toch gaat hij 1 of 2 keer per week nog naar de hoerenbuurt om er snel doorheen te lopen hij is dan niet meer Simon de student. Dan op een keer vraagt hij naar de prijs van een hoer en gaat bij haar naar binnen. Simon had gedacht dat er iets heiligs zou gaar gebeuren, maar er gebeurt niks. Hij vertelt niet zijn eigen naam maar een schuilnaam net als de hoeren niet hun eigen naam vertellen.

Op 1 van zijn tochten ziet hij het boek nooit meer slapen liggen, het hoertje komt terug en hij denkt dat zij bijzonder is omdat ze geen dames romannetjes en de telegraaf leest. Later blijkt dit niet zo te zijn maar dit is wel het begin van de relatie tussen Lizzie Rosenfeld, zoals zij zich voorgesteld heeft, en Simon. Zij zegt dat zijn Nijmegen studeert en tegen de beroepscode in neemt zij hem mee naar haar huis, de onderwaterkamer, het is Lizzie's kamer maar het lijkt op de kamer van een tiener. Door Lizzie komt hij steeds meer over de prostitutie te weten. Ze ontmoeten elkaar vaak omdat Simon haar vaak bezoekt en wordt verliefd op haar. Simon wil veel over Lizzie weten, maar Lizzie laat niet veel los over haar hoerenleven en jeugd, dit maakt Simon nieuwsgierig. Zij nieuwsgierigheid word erger omdat zij dagen kan leven zonder slaap, ook leeft zij op vitaminepillen en snoep en hij snapt niet waar al haar geld naar toe gaat. Hij begrijpt dit allemaal niet. Dan is er ook nog de mosgroene Opel die Lizzie dag en nacht achtervolgd. Lizzie zegt dat dit een lastige klant is maar toch blijft Simon nieuwsgierig.

Als Simon foto's vind met haar eerdere vriendjes en vraagt of Lizzie ooit eerder vriendjes heeft gehad verteld Lizzie dat ze al eens eerder twee vriendjes heeft gehad, Jasper en Wesley. Met Jasper is ze zelfs getrouwd geweest. Als Simon hier achter komt, wil hij haar om uitleg vragen en gaat naar haar toe op haar werkplek. Ze is dan net ziek. Haar collega en vriendin Tanja verteld dan dat ze niet in Nijmegen studeert. En Simon komt erachter dat zij veel meer niet heeft verteld. Hij vraagt om uitleg en dan komt het hele verhaal van dat ze bij de seksclub Yab Yum werkt van haar ouders, echt alles verteld ze. Lizzie en Simon krijgen ruzie over alle leugens die Lizzie dus verteld heeft.

Dan besluit Lizzie te stoppen met al haar escortwerk alleen blijft ze nog achter het raam werken. Voor Simon maakt het niks uit want ze zat voor hem alleen achter het raam en zit hier nog steeds achter, van het escortwerk wist hij niets. Later besluit ze volledig te stoppen met haar werk ook achter het raam.

Toch blijft Simon twijfelen en hij besluit haar te schaduwen. Als ze een gebouw uitkomt besluit Simon omdat hij nieuwsgierig is naar binnen te gaan als Lizzie het gebouw uitging. Hij vindt uit dat Lizzie bij het CAD (Centrum voor Alcohol en Drugs) loopt, omdat ze aan de drugs verslaafd is geweest. Ze gaat hier iedere week heen voor controle dat ze niet meer gebruikt.

Ze moeten gaan samenwonen omdat sinds Lizzie niet meer werkt ze haar huur niet kan betalen. Ze gaan samen in Simon's appartement wonen en Simon gaat vaak mee naar Lizzie's therapie. Op een van die sessies zegt Lizzie's therapeut dat Simon gewoon zijn eigen leven weer moet oppakken. Hij gaat weer naar zijn studie en kan Lizzie zo niet meer voortdurend in de gaten houden. Zij krijgt weer contact met Jasper haar ex en daar gaat het fout. Ze krijgen ruzie en Simon moet haar helpen. Zelfs de politie komt eraan te pas. Simon gaat opzoek naar Wesley omdat hij Lizzie nog negenduizend gulden verschuldigd is en Lizzie zegt dat hij zomaar verdwenen is. Wesley zegt precies het omgekeerde en Simon maakt een afspraak. Lizzie krijgt het geld en betaald het aan schuldeisers waar Simon niks van weet. Dat was stom want nu denken ze weer dat ze hoereert en gaan ze haar weer achtervolgen. Ze besluit onder te duiken. Simon mist haar en gaat op zoek. Hij gaat weer naar het CAD waar Lizzie onder behandeling was. Hier wordt hem verteld dat Lizzie aan ‘pseudo logica fantasia' lijdt, een ziekelijke liegzucht. Ze is dus nooit verslaafd geweest. Simon is boos en gooit Lizzie bij het weerzien alles voor de voeten wat haar psycholoog hem ten sterkste ontraden had. Ze geeft alles toe. De schulden komen doordat ze een keer is beetgenomen toen ze in drugs handelde. Ze moet zelf voor de schulden opdraaien want zij was de tussenhandelaar. Ze gaat hoereren om de rest van de schuld terug te betalen en daarna gaat ze naar Nijmegen naar haar tante. Ze bouwen beide een nieuw leven op. Simon krijgt een nieuwe vriendin Josje op wiens huis hij gepast heeft toen hij niet thuis kon zijn omdat alles hem aan Lizzie herinnert. Lizzie haalt als hij er niet meer woont al haar spullen weg en laat het huis achter zoals het was voordat zij kwam. Na een paar maanden bezoekt Simon Lizzie in Nijmegen. Ze heeft haar leven weer op de rails. Ze studeert nu echt Nederlands in Nijmegen en heeft een nieuwe vriend. De relatie tussen haar en Simon is over, omdat ze nooit zal kunnen vergeten hoe ze hem heeft ontmoet en ze wil haar verleden juist vergeten. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-vals-licht-door-joost-zwagerman-43302)

Thema:

Relatie is het hoofdthema uit dit boek. Het verhaal draait om een relatie tussen Simon, die geobsedeerd is door de prostitutie, en Lizzie, die zelf prostituee is. Lizzie kent veel problemen, maar Simon blijft haar steunen. Langzaam maar zeker komt Simon steeds meer over Lizzie te weten over haar jeugd en huidige situatie. Lizzie blijft echter tegen hem liegen, en Simon begint steeds meer aan de relatie te twijfelen, hoewel hij nog steeds van haar houdt. Uiteindelijk verbreekt Lizzie de relatie. Ieder gaat zijn eigen weg. Simon is radeloos, hoewel hij Lizzie uit een probleemwereld heeft geholpen. Lizzie leeft nu gelukkig, en studeert. Maar ze heeft door haar breuk met Simon, Simon nu in een probleemwereld geplaatst. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-vals-licht-door-joost-zwagerman-44113)

Personages:

Simon Prins: vanaf jonge leeftijd is hij al geobsedeerd door het hele hoerenbestaan. Hij is een vrij kleurloze figuur die behoefte heeft aan zekerheid en geborgenheid. Hij heeft ook een angst om op te vallen en een angst voor het onbekende, dit is hem door zijn ouders bijgebracht. Simon is student Nederlands, hij heeft een kamer in de Pijp. Simon vraagt veel van Lizzie, hij wil te snel achter de waarheid komen. Daardoor komt het bij hem heel hard aan als hij hoort van Lizzie's leugens. Toch blijft hij bij haar omdat hij van haar houd. Hij mist haar erg als ze weg is. Simon is dus zeer afhankelijk van Lizzie.

Lizzie Rosenfeld: een jonge vrouw die erg argwanend en achterdochtig is. Dit komt omdat zij door haar ouders mishandeld is. Zij snoept heel veel en slaapt nooit. Zij moet veel liegen, ze moet immers haar schaduwbestaan ophouden, ze lijdt aan pseudo logica fantasia en is bang Simon kwijt te raken. De leugens worden een deel van haar leven, maar ze kan zich er niet van bevrijden, want dan is gaar hun relatie kapot. Ze houd veel van Simon maar ze kan niet bij hem blijven omdat hij haar aan haar hoeren bestaan blijft herinneren als ze inmiddels en nieuw leven heeft opgebouwd.

Tanja: een goede vriendin en ex-collega van Lizzie. Zij vindt het samen met haar man goed dat Lizzie uit de prostitutie stapt.

Eddy: de man in de mosgroene Opel die eerst Eddy wordt genoemd, maar blijkt later Jaap te heten, hij is een schuldeiser van Lizzie. En hij is de rede waarom zij altijd op haar hoede is. Jasper is de ex-man van Lizzie. Zij is bang voor hem en wil niks met hem te maken hebben toch zoekt zij contact met hem. Jasper lijkt heel aardig maar is het niet. Jasper heeft Lizzie het hoerenbestaan in geholpen.

Wesley Coelre: een ex-vriendje van Lizzie. Zij zegt dat hij met veel geld bij haar vandaan is gegaan maar het is andersom. Wesley is juist het omgekeerde van alles wat Lizzie verteld heeft. Janneke is de tante van Lizzie, dit is de enige persoon van de familie met wie ze nog goed contact heeft. Hier vlucht ze ook heen als ze opgehouden is met hoereren en al haar schulden afbetaald heeft.

Josje: de nieuwe vriendin van Simon. Hij heeft op haar huisgepast toen hij te veel aan Lizzie werd herinnerd in de onderwaterkamer. Het was voor hem een toevluchtsoord. Daarna gaat Josje hem versieren en hij vindt haar wel aardig maar is Lizzie nog steeds niet vergeten. Nico Weuling is een studiegenoot bij wie hij vaak 's avonds komt studeren. Hij is zeker iemand die nooit naar de hoeren daarom kiest Simon hem uit als vriend. Als Lizzie iets heeft verwaarloost hij Nico. Simon gebruikt Nico eigenlijk. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-vals-licht-door-joost-zwagerman-43302)

Perspectief:

Er is sprake van een personale verteller: de verteller vertelt (bijna) alles vanuit de ogen van Simon. Hij overziet wel het hele verhaal maar dit komt omdat Simon het hele verhaal zelf al heeft meegemaakt. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-vals-licht-door-joost-zwagerman-43302)

Ruimte:

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Alkmaar en Amsterdam. De flashbacks naar Simons jeugd spelen zich af in Alkmaar, zijn studententijd in Amsterdam. Op het eind speelt het verhaal zich nog even af in Nijmegen, waar Lizzie is gaan wonen. Er worden een aantal Amsterdamse straten genoemd, zoals de Sarphatistraat en de Ruysdaelkade. Ook wordt de wijk ‘De Pijp’ genoemd als de woonplek van Simon.

Ook de binnenruimten spelen een belangrijke rol in het verhaal. Het keukentje achter de peeskamer is normaal afgesloten voor mannen, maar Lizzie laat Simon er wel binnen. Ook de etage van Simon en de kamer van Lizzie zijn erg belangrijk, want hier waren ze afgesloten van de buitenwereld door het onderwater-effect. (bron: http://www.zoekboekverslag.nl/boekverslag-1201.html)

Tijd:

Het verhaal speelt zich denk zo’n jaar of 15 geleden af, dus rond 1990. Men betaalt in het verhaal de prostituees met ‘slechts’ 50 gulden, wat denk ik zo was rond 1990. Het speelt zich in elk geval ná 1966 af, omdat in dat jaar het boek “Nooit meer slapen” van W.F. Hermans uitkwam, waar in het begin van het boek naar verwezen wordt. (bron: https://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/16343-boekverslag-vals-licht-van-joost-zwagerman.html)

Spanning:

In het verhaal worden veel open plekken gebruikt, zoals Lizzie’s jeugd. Hier wordt in het begin helemaal niets over verteld. Naarmate Simon steeds meer begint te zeuren, komt er beetje bij beetje informatie. Later in het boek komt er nog een flashback over de jeugd van Lizzie. De vreemde auto’s die Lizzie achtervolgen zorgen ook voor open plekken. Je wil graag weten wie er in die auto’s zitten. De schrijver zorgt ook voor dwaalsporen en verkeerde vermoedens. Dit komt ook door de leugens van Lizzie. Doordat je Simon’s gedachten leest kom je op het verkeerde spoor, omdat hij gelooft in de leugens van Lizzie. Dwaalsporen/verkeerde vermoedens zijn vals licht. Ik weet niet goed of er in dit boek globale of lokale spanning wordt gebruikt. Omdat de relatie tussen Simon en Lizzie nog al raar verloopt en dit tot het einde van het boek duurt, zou je kunnen zeggen dat het globale spanning is. Maar omdat er ook nog andere kleine problemen in zitten, zou je kunnen zeggen dat er lokale spanning is. Er is zowel een lange spanningsboog als dat er kleine spanningsbogen zijn. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-vals-licht-door-joost-zwagerman-61214)

Einde:

Het verhaal heeft een gesloten einde, omdat het verhaal is afgerond. Simon en Lizzie hebben elkaar voor het laatst gezien. (bron: http://leerlingen.com/huiswerk/auteur/joost-zwagerman/boekverslag/vals-licht/23261)

Titel:

Vals licht

Biografie:

Afbeeldingsresultaat voor joost zwagerman

Joost Zwagerman werd op 18 november 1963 in Alkmaar geboren. Hij maakte een eigen tijdschrift en noemde het de Zwagergids. Het waren bewerkte teksten uit de VARAgids, waarin hij ook verhaaltjes over zichzelf en zijn familie schreef. Ergens gedurende zijn middelbare schooltijd nam zijn interesse in literatuur steeds verder toe.Hij volgde een cursus creatief schrijven bij schrijver Oek de Jong en begon steeds serieuzer aan zijn schrijverschap te werken. Gedurende zijn leven schreef hij tien romans, vele beschouwingen en essays, columns, gedichten en korte verhalen en enkele pamfletten. Kort voor zijn zelfverkozen dood sprak hij in een interview met de Volkskrant over de zelfmoordpoging van zijn vader. Zwagerman bleef met het gevoel zitten dat hij voor zijn vader misschien niet de moeite waard was geweest om voor door te leven. Een gevoel dat hem de rest van leven zou blijven achtervolgen. (bron: https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/biografie/162462-joost-zwagerman-biografie-en-zelfmoord.html)

 

Beoordeling:

Ik vond het een leuk boek. Soms was het een beetje langdradig en begon het te vervelen. Want het was opzicht een boek met veel bladzijdes. Je kon vaak wel lekker doorlezen en er zat een interessante vertellijn in. Het onderwerp dat in het boek beschreven wordt is erg actueel en spreekt me daardoor ook wel aan. Je komt in het heden steeds meer in aanmerking met dit soort problemen en daarom is het dus leuk om er eens wat meer over te lezen. Het boek is ook met makkelijke taal geschreven, dus dat leest wat fijner. Bij sommige fragmenten vond ik dat ze wel een beetje te diep op één onderwerp ingingen wat verder niet van belang was voor het verhaal. Daardoor wordt het verhaal soort van onderbroken en is het moeilijk om weer op de hoofd vertellijn terecht te komen. Simon trekt mij erg aan want ik vind het erg knap dat hij met al die leugens om kan gaan en dat hij dan nog zoveel voor Lizzie doet. Dat doet hij dus omdat hij van haar houd. Hij laat het echt zien dat hij van haar houdt en dat vind ik zeer bijzonder want zelf zou ik dat denk ik niet kunnen.

Het hele boek heeft een positieve werking want je gaat nadenken wat er kon gebeuren als Lizzie niet op tijd was gestopt met drugs. Ik zou het nu dus zeker niet gaan gebruiken, maar je ziet ook de andere kant van de hoeren, hoe zij zich voelen. Vaak doen normale mensen heel raar tegen hoeren want wij denken meestal dat ze vies zijn en dat ze stom bezig zijn, maar eigenlijk zijn het ook normale mensen en vaak hebben ze een reden om als hoer te gaan werken. Kijk maar naar Lizzie zij wordt gedwongen. Ik vond het een mooi verhaal, mooie thema’s en mooi geschreven, veel en uitgebreide beschrijvingen van mensen, gevoelens en plaatsen. Het eind was voor mij heel onverwacht. Ik had verwacht dat Lizzie alles eerlijk tegen Simon zou vertellen en ze ‘nog lang en gelukkig’ Door zouden leven, maar dit alles gebeurt dus niet. Ik vond het boek wel leuk en raad het mensen ook aan. Maar als je niet zo van lezen houd, zou ik het je niet aanraden, omdat het best langdradig is.

Boek 4 - havo 4

Afbeeldingsresultaat voor lisa's adem

Leerlogboek, Nederlands                                                                                      27-02-2019

Standaardverslag 4

 

 

 

 

Lan-anh Le, klas: H4A

'Lisa’s adem' – Karel Glastra van Loon

 

Samenvatting:

De hoofdpersonen van deze roman zijn Lisa, Talm, Sebastiaan en Sophie. Sophie werd op 17-jarige leeftijd moeder van Lisa. Ze leefde toen nog samen met Albert. Albert hield er meerdere vriendinnen op na. Met één van hen, Susan, kan Sophie het heel goed vinden. Toen Albert’s schoonvader bij hen in huis kwam en hij steeds vervelender wordt vlucht Sophie weg van huis. Ze laat nog een abortus doen omdat ze vindt dat ze geen goede moeder is. Na haar relatie met Albert heeft Sophie nog een paar mislukte relaties. Ze is een tijdje samen met Onno in het tuinhuisje van Albert. Ze heeft een relatie met een Duitser die na hun nacht samen sterft aan de heroïne. Op een vakantie met Susan zoekt deze intiem contact met Sophie maar Sophie wil daar niets van weten. Verder laat ze zich nog een keer gaan met de Amerikaanse vakantievriend Danny. In koffiehuis ‘Samos’ waar Sophie werkt leert ze uiteindelijk Sebastiaan kennen. Lisa is dan inmiddels 8 jaar. Het klikt tussen hen en ook Lisa kan het goed met Sebastiaan vinden. Sebastiaan komt uit een klein dorp, uit een normaal, gelovig gezin. Door de relatie met Sophie komt hij eindelijk van zijn seksverslaving af (hij ging lange tijd met jonge meisjes naar bed). Sophie, Sebastiaan en Lisa vormen samen een gelukkig gezin. Wanneer Sophie in het ziekenhuis komt te liggen door een medische fout bij de verwijdering van haar baarmoeder en eierstokken, veranderd hun relatie. Sebastiaan gaat met Lisa naar bed en Lisa wordt steeds afstandelijker tegenover Sophie. Dan leert Lisa op zeventienjarige leeftijd Talm kennen. Zij worden verliefd op elkaar en zijn veel samen. Ze gaan naar het huis van de weduwe Doris Koning, waar Lisa de kat verzorgd, en naar de woonboot ‘Moammar Khadafi’ (Waar Talm ook met de zwerver Budiman naartoe gaat). Ze praten veel samen en gaan met elkaar naar bed. Lisa laat blijk dat ze een relatie heeft gehad met haar stiefvader. Als Sophie opgeknapt is, gaat ze samen met Sebastiaan en Lisa op vakantie naar Bretagne. Daar verdwijnt Lisa spoorloos. Iedereen gaat haar zoeken, ook Talm, maar tevergeefs. Sebastiaan wordt zwerver en Talm probeert een studie in Nijmegen. Hij springt daar van een brug maar is uiteindelijk blij als zijn zelfmoordpoging mislukt. Hij kan echter niet studeren omdat hij Lisa niet kan vergeten. Dan gaat hij als zwerver op zoek naar Sebastiaan. Hij vindt hem en ze trekken een tijd met elkaar op. Ze voeren veel gesprekken waar bij Sebastiaan vaak Shakespeare en Yeats citeert. Op de ‘Moammar Khadafi’ hebben ze een gesprek over Lisa. Talm beschuldigt Sebastiaan van de moord Lisa en hij doodt hem uiteindelijk in zijn slaap met een kussen. Na de begrafenis van Sebastiaan gaat Talm op bezoek bij Sophie. Ze kijken foto’s en praten over Lisa. Sophie heeft nog een anonieme brief uit Hongarije ontvangen die vertelde dat Lisa het goed maakte. Er ontstaat een innige relatie tussen hen en Sophie wil dat Talm bij haar blijft. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-lisas-adem-door-karel-glastra-van-loon-48803)

Thema:

De thema’s van dit boek zijn echt van deze tijd. Het gaat vooral om incest, ongewenste intimiteiten en pedofilie. De hoofdgedachte is: De invloed van incest is erg groot en veel mensen komen ermee in aanraking. Je komt ook nooit meer van de herinneringen af. Het verhaal is doorspekt met motieven voor dit thema. Bijna iedere herinnering heeft te maken met seks en incest. Lisa’s verdwijning is daar zeer waarschijnlijk het gevolg van. Nu ze weg is moeten de mensen in haar nabije omgeving hun leven weer op de rails zetten. Iedereen doet dat op een andere manier en niet iedereen kan evengoed met de gevolgen omgaan. Men zoekt troost bij anderen en zoekt een schuldige. De titel houdt wel enigszins verband met het thema. Lisa is het slachtoffer in dit boek. Zij achtervolgd iedereen in hun herinneringen. Ze horen nog allemaal haar adem. Dat kan in verband worden gebracht met de seks of haar verwijten. Wanneer Talm en Sophie intiem met elkaar zijn wordt ‘Sophie’s adem Lisa’s adem’. Hier komt de titel letterlijk naar voren. Je kan het zien als Lisa’s laatste adem omdat achterblijvers niet weten of ze nog in leven is. Ook kan je het zien als een ademtocht, een lange zoektocht zonder enig resultaat. Of je kan het interpreteren als het enige tastbare wat je hebt, de adem van Lisa. Talm dacht vaak aan Lisa, en als hij dan aan haar dacht, dacht hij aan haar adem, haar regelmatige adem.

Personages:

Talm: de vriend van Lisa. Met hem begint en eindigt het boek. Talm is zijn bijnaam, zijn echte naam wordt niet bekend gemaakt. Talm is nu midden in de twintig. Zijn hele leven heeft vanaf zijn zeventiende gedraaid om Lisa. Hij heeft haar nooit kunnen vergeten. Talm is iemand die het moeilijk vindt de waarheid onder ogen te zien. Wanneer iemand hem iets moeilijks verteld wendt hij snel zijn hoofd af. Uiteindelijk ziet hij alleen zijn waarheid: Sebastiaan heeft Lisa vermoordt. Hij is daar helemaal zeker van. Door zijn woede en om van zijn spookbeelden af te komen vermoordt hij Sebastiaan. Talm is ook heel meegaand. Wanneer Sophie avances op hem maakt houdt hij haar niet tegen maar dompelt zich onder in zijn herinneringen aan Lisa.

Sophie: ze is een gebroken vrouw. Ze is de moeder van Lisa. Zij heeft maar heel weinig geluk gehad in haar leven. Nu zoekt ze troost en evenwicht bij de vriend van haar verdwenen dochter.  Ze was er zelf al vroeg van overtuigd dat ze geen goede moeder was. Daarom liet ze ook abortus plegen. Na haar mislukte relatie met Albert volgden er nog veel meer. Met Sebastiaan leek ze eindelijk haar geluk te hebben gevonden, maar na de verdwijning van Lisa is haar leven voorgoed mislukt.  Ze is een heel eenzame vrouw geworden. Alleen met haar herinneringen. Wanneer ze iemand (Talm) heeft gevonden met wie ze het over haar gevoelens kan hebben hecht ze zich meteen aan hem. Ze zuigt zich aan hem vast voor troost.

Sebastiaan: hij is een slappe man. Dat komt misschien door zijn jeugd. Hij werd opgevoed in een simpel gezin en hij werd altijd vertroeteld. Hij wordt seksverslaafd loopt jarenlang de jonge hoertjes buiten Amsterdam af. Wanneer hij Sophie ontmoet neemt hij zich voor nooit meer aan zijn neiging tot pedofilie toe te geven, maar uiteindelijk bezwijkt hij voor zijn stiefdochter Lisa. Zij stribbelt niet echt tegen en hij kan zich dus niet inhouden. Na Lisa’s verdwijning wordt Sebastiaan zwerver in Amsterdam.. Hij is gewoon half gek geworden door alle gebeurtenissen. Hij geeft uiteindelijk toe dat hij Lisa vermoordt heeft maar het is niet duidelijk of hij dat letterlijk of figuurlijk bedoeld. Ze heeft natuurlijk geestelijk erg veel geleden onder de incestueuze relatie met hem.

Lisa: Het hele verhaal draait om Lisa, maar je komt eigenlijk maar erg weinig van haar te weten. Dat maakt het verhaal ook enigszins spannend. Ze werd misbruikt door haar toestemming, maar ze stemde daar zelf mee in. Ze kan zich bij Talm niet helemaal laten gaan omdat ze al zoveel heeft meegemaakt. Ze is vaak erg verward en gesloten, omdat ze zoveel had meegemaakt. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-lisas-adem-door-karel-glastra-van-loon-48803)

Perspectief:

In Lisa’s adem zitten drie hoofdpersonen waardoor er meerdere vertelperspectieven zijn. Toch wordt alles verteld door een verteller. Talm wordt bijvoorbeeld vaak de jongen genoemd, Sebastiaan de man en Lisa het meisje. Dit heeft de schrijver waarschijnlijk expres gedaan om zo het overzicht te houden. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-lisas-adem-door-karel-glastra-van-loon-61535)

Ruimte:

De omgeving waarin dit alles zich afspeelt is niet zo belangrijk voor het verhaal. Het gaat vooral over de gevoelens en de relaties tussen te personen. Een paar plaatsen die duidelijker beschreven worden: De woonboot ‘Moammar Khadafi’. Hier bedrijven Lisa en Talm de liefde. Ze praten er met elkaar over de relatie tussen Lisa en haar stiefvader. Talm praat er met Sebastiaan en vermoordt hem daar. Dit is de plek waar alle belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden. Het huis van de weduwe Doris Koning is ook wel een belangrijke ruimte. De weduwe zelf is op vakantie en Lisa verzorgt haar kat en de planten. Ze neemt Talm hier mee naar toe en ze gaan er voor het eerst met elkaar naar bed. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-lisas-adem-door-karel-glastra-van-loon-61535)

Tijd:

Vertelde tijd: 26 jaar. Het boek vertelt eerst, door middel van flashbacks, over een tijd van een jaar over het leven van Sophie voor ze Lisa krijgt. Daarna wordt er verteld over Lisa’s jeugd, ook door middel van flashbacks. Dit duurt zeventien jaar, tot aan haar verdwijning. Daarna gaat er zeven jaar overheen en gaan de hoofdrolspelers ieder hun eigen weg. Na zeven jaar gaat Talm op zoek naar de waarheid en een confrontatie met Sebastiaan. Dit duurt, denk ik, een jaar.  Het verhaal wordt op alles behalve een chronologische manier beschreven. Er wordt continu teruggekeken naar het verleden of naar andere situaties zonder dat daar aanleiding voor is. Zo kan de schrijver bijvoorbeeld zomaar van de een op de andere alinea overspringen op een heel andere situatie, die zich tien jaar geleden afspeelde. Het begint met een gesprek tussen Talm en Sophie, die elkaar na alles wat is gebeurd, ontmoeten. Hier zitten ze dus in het heden omdat alles al voorbij is. De rest van het boek is dus eigenlijk een flashback. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-lisas-adem-door-karel-glastra-van-loon-61535)

Spanning:

De spanning in het boek komt vooral doordat alles door elkaar heen staat. Zo lees je eerst dat Sebastiaan dood is en het een paar hoofdstukken verder is weet waarom hij dood is. Er wordt ook niet altijd precies beschreven over wie er verteld wordt, er wordt alleen gepraat over “hij” en “zij”. Daardoor ben je als lezer heel geconcentreerd en moet je goed letten op en het verhaal, waardoor alles nog boeiender wordt. Ook worden de gedachten van de drie personages –ondanks de alwetende verteller –heel duidelijk en gedetailleerd beschreven. Alles lijkt dan veel echter en komt ook dichter bij je te staan.

De vertelwijze wisselt ook. De ene keer wordt de verleden tijd gebruikt, waardoor de gebeurtenis overkomt als een herinnering van het personage en de andere keer wordt de tegenwoordige tijd gebruikt, die zorgt dat het verhaal een onverwachte wending kan krijgen. Het was wel zo dat dialogen tussen Lisa en Talm of Talm en Sebastiaan heel lang werden beschreven. In het begin was dat wel zwaar, maar na een tijdje heb je door dat juist die gesprekken heel belangrijk zijn in het boek. Het gaat uiteindelijk niet om het oplossen van Lisa’s verdwijning, maar om de belevenissen van de drie personages en hoe ze in het leven staan. Dat is onverwacht als je alleen de achterkant van het boek hebt gelezen en dat geeft ook wel een zekere spanning. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-lisas-adem-door-karel-glastra-van-loon-53806)

Einde:

Het boek heeft een zeer open einde. Ik begreep namelijk totaal niet wat nou het antwoord was op het vraagstuk over Lisa’s verdwijning was. Eigenlijk draaide het boek ook na een tijdje niet meer om de verdwijning van Lisa maar om andere vragen waar je mee geconfronteerd wordt tijdens een zoektocht naar antwoorden. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-lisas-adem-door-karel-glastra-van-loon-61535)

Titel:

Lisa’s ademAfbeeldingsresultaat voor karel glastra van loon

Biografie:

Karel Reinier Glastra van Loon (Amsterdam, 24 december 1962 – Hilversum, 1 juli 2005) was een Nederlandse schrijver, publicist, columnist, cabaretier en politiek activist. Zijn bekendste boeken zijn Lisa's adem en het later verfilmde De Passievrucht. Dit laatste boek is inmiddels in 31 talen uit 34 landen vertaald en was daarmee de meest vertaalde Nederlandse roman ooit. Het verfilmde boek de passievrucht won Glastra van Loon de Generale Bank Literatuurprijs. De roman Lisa’s adem werd in 2001 uitgebracht. (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Glastra_van_Loon).

Beoordeling:

Ik vond dit boek erg leuk, omdat het boek interessant bleef. Door de perspectiefwisselingen werd het niet langdradig en kon je het verhaal horen van verschillende kanten. Ik moet wel zeggen dat je er even aan moest wennen, maar na een aantal keren goed doorlezen, wist je wel hoe het werkte en wie er aan het woord was. Ook blijft het boek niet bij een onderwerp, zoals je al las ging het boek niet alleen om Lisa’s verdwijning, maar ook om de vragen die je er omheen stelt. Ik hou sowieso al van open eindes, omdat je je eigen draai eraan kan geven, zo hoef je je niet op een verhaallijn te richten en kun je het einde zelf inbeelden. Even terugkomen op de verhaallijn. Ik vond het onderwerp best wel schokkend, omdat het ging om incest-relatie die Sebastiaan met Lisa had. Ik weet dat Sebastiaan er erg spijt van had en de dood van Lisa op zich schoof, maar zoiets zal ik mezelf nooit kunnen vergeven als ik in zijn schoenen stond. Ik vind het echt sneu voor Talm, omdat hij zijn vriendin is verloren en ook nog is zonder antwoorden. Hij wist niet wie de dader was, dus toen die een vermoedde had dat Sebastiaan het was, wou die hem vermoorden en heeft die dat ook gedaan. Het kwam wel schokkend over, omdat Talm iemand is die geen vlieg kwaad zou doen. Lisa is erg belangrijk voor hem, dus ik snap het wel en al helemaal nadat Sebastiaan zei dat het hem niet veel uit maakten tegen Talm. In zijn positie zou ik ook knettergek worden, maar nog niet zo gek dat ik iemand zou vermoorden. Ik vond het boek dus erg interessant, door de perspectiefwisseling, open einde, verassende onderwerp, de personages en de verhaallijn. Ik zou dit boek zeker aanraden!

 

Boek 5 - havo 4

Leerlogboek, Nederlands                                                                                      01-06-2019Afbeeldingsresultaat voor birk

Standaardverslag 5

 

 

 

Lan-anh Le, klas: H4A

Birk’ – Jaap Robben

Samenvatting:

Mikael en zijn vader Birk zijn op het strand op het eilandje waar ze maar met een paar mensen wonen. Mikael laat zijn nieuwe bal in het water vallen en zijn vader gaat deze voor hem halen. Maar de sterke stroming neemt hem mee en hij verdrinkt. Na lang zoeken wordt er geen lichaam gevonden. Mikael gaat vaak naar het huis van mevrouw Augusta, een andere vroegere bewoner. Hieruit haalde zijn vader altijd cadeautjes voor zijn vrouw, Mikael verzorgt er nu een meeuwtje. In zijn gedachten praat Mikael veel met zijn vader. Karl, de andere bewoner, vraagt Mikael vaak mee naar Tramsund maar hij mag niet van zijn moeder. Birk was ook de leraar van Mikael, ze kregen toetsen opgestuurd. Mikael doet alsof hij zijn vader is en zegt dat zijn zoon is overleden en er dus geen toetsen meer gestuurd hoeven te worden. Zijn moeder komt er uiteindelijk achter. Mikael helpt Karl vaak met vis sorteren en haalt cadeautjes voor zijn moeder uit het huis van mevrouw Augusta. Mikael wordt steeds volwassener, hij krijgt een snor, masturbeert en steekt sigaretten op. Mikaels moeder geeft hem de ouderlijke kamer, zij verhuist naar de zolder, soms komt zij toch bij hem liggen. Hij moet van zijn moeder de kleren van zijn vader aan, maar hij weigert. Als Mikael ruzie krijgt met zijn moeder hierover, vlucht hij uit huis en gaat de volgende morgen met Karl mee naar Tramsund. Daar verkoopt hij vis, maar bezoekt ook de hoeren. Als Mikael  thuiskomt, wil hij wel de trui van zijn vader aan. Maar nu mag het niet van Dora. Hij moet haar voortaan zo noemen en niet meer "mama." Mikael komt erachter dat Dora de kleren van zijn vader aan Karl heeft gegeven. Wanneer Mikael een keer het huis van Augusta bezoekt om de meeuw weer te verzorgen, komt Dora hem opzoeken. Ze wordt woest op hem, omdat hij liever bij het meeuwtje is dan bij zijn moeder en ze verbiedt hem te bezoeken. Als hij later thuiskomt, zit Karl bij zijn moeder. Als ze willen overgaan op seks, gooit Mikael een steen door de ruit. Mikael gaat de meeuw weer voeren. Als hij thuiskomt, weet zijn moeder dat hij er geweest is. Ze pest hem door zijn kinderbordje te laten vallen en verbrijzelt een bootje. 's Nachts komt ze bijna naakt tegen hem aanliggen en wordt handtastelijk: ze laat zich bij haar borsten beetnemen. Ze noemt Mikael Birkje. Mikael vlucht weg naar zijn zolderkamer: de volgende morgen is Dora alles aan het verbranden wat van hem is. Mikael vermoedt dat ze ook het huis van Augusta in de fik zal steken en gaat snel naar de slaapkamer waar de meeuw is opgesloten. Hij wil die bevrijden, maar hij is te laat. De moedermeeuw heeft het jonge meeuwtje dood gepikt en de hersentjes opgegeten. Vol schuldgevoel blijft Mikael in de slaapkamer zitten. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-birk-door-jaap-robben-116716)

Thema:

Eenzaamheid en isolement. De roman van Robben gaat over isolement en eenzaamheid. De inhoud komt daarbij overeen met het decor. Het verhaal van de Hammermans speelt zich alleen af op een klein onbekend (wellicht zelfs niet bestaand) eiland, ergens in de Noordzee. Het isolement wordt groter als vader Birk verdrinkt door toedoen van Mikael. Het contact tussen moeder en zoon wordt daarna minder: ze zwijgen vooral tegenover elkaar. Mikael mag ook weinig contact met andere hebben ( Karl, Brigitta). Hij moet als het ware in de visie van zijn moeder de plaats innemen van zijn vader, wat tot ongezonde situaties leidt. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/birk-jaap-robben)

Personages:

Mikael Hammerman: Hij voelt zich schuldig aan de dood van zijn vader. Hij ziet zijn vader dan ook steeds ergens opduiken. Dan weet hij op een bepaald moment dat hij verdronken is. Hij wil zichzelf ontdekken als hij mannelijker wordt: hij krijgt een snor (die zijn moeder afscheert) en hij masturbeert. Hij wil onder invloed van Karl wel weten hoe meisjes zijn. Zijn moeder wil dat hij steeds meer op zijn vader gaat lijken (hij moet zijn kleren dragen, maar hij weigert) ze noemt hem ook Birk en ze dreigen zelfs seks met elkaar te hebben. Hij ziet ook hoe haar buurman haar begeert en hij gooit een steen door het raam als ze seks willen hebben. Hier is hij toch een Noors Oedipusje (schuldig aan de dood van zijn vader en bijna seks met zijn moeder) Hoewel hij vast zit in zijn ontwikkeling door zijn moeder, kopieert hij dat gedrag eigenlijk bij de meeuw die hij opvoedt. Met de meeuw loopt het slecht af, maar is Mikael eigenlijk ook niet doodgeknuffeld door zijn moeder. Dan kan hij de fantasie van zijn vader weer oproepen.

Dora Hammerman: Ze kan de dood van haar man niet verwerken. Ze geeft haar zoon de schuld en tobt met haar verdriet. Daarnaast wil ze haar zoon bij zich houden op het eiland. Bovendien mag hij niet praten met Karl en de schipper van de boot en diens zoon. Ook mag hij niet vluchten naar het huis van Augusta. Naarmate Mikael ouder wordt, ziet ze hem meer als een partner. hij moet de kleren van zijn vader dragen, komt bij hem in bed liggen en en ze noemt hem Birkje. Ze wil nog even een keer lust bedrijven met Karl, maar als Mikael door een steentje voor steekt, is ze weer bij de les. Ze wil alleen fysiek contact met Mikael (Birk). Het is een ongezonde situatie.

Karl: De visser-buurman die om een andere reden op het eiland verblijft. Hij wil er vrijheid. Hij neemt het leven zoals het is. hij heeft seks met de oudere Augusta gehad (op de keukentafel) en hij gaat naar de hoeren in Tramsund. Ook ziet hij wel wat in de niet lelijke Dora. Hij nodigt haar uit en hij heeft bijna seks met haar, totdat Mikael een steen door de ruit kiepert. Hij ziek seks als een middel om het isolement op te heffen: je hoeft er niet voor van iemand te houden. Hij gedraagt zich af en toe als een vervangende vader voor Mikael.

Brigitta en Ingmar: De schipper en zijn zoon zijn symbolen van de buitenwereld. Ze kunnen het isolement van de eilandbewoners opheffen: ze brengen boodschappen, zijn realistischer. Ingmar neemt op een zeker moment zijn vriendin mee. Die heet niet bij toeval Mikaella. Ingmar volgt zijn vader op, zoals het hoort op een gezonde manier. Mikael volgt zijn vader op op een ongezonde manier. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/birk-jaap-robben)

Perspectief:

Mikael is de verteller. Hij vertelt in de ik-vorm. In deel I is hij nog maar negen jaar. Vanaf deel II is hij vijftien jaar. Mikael vertelt in deel I in de o.v.t. als een achterafverteller en  doet dat  ook in deel II dat maar kort is. In deel III schakelt hij over naar de o.t.t. Je leeft dan als het ware als lezer mee wat Mikael op dat moment vertelt. Dat maakt het verhaal meteen spannender en ook een open einde mogelijk. Hoe zal het verder met Mikael vergaan op het eiland? (bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/birk-jaap-robben)

Ruimte:

Het verhaal speelt zich volgens de flaptekst af op een eiland ergens tussen Schotland en Noorwegen. Het is maar een klein eilandje waarop drie huizen staan en slechts drie mensen wonen. Dat is natuurlijk een symbolische ruimte: de mens is een wezen dat eigenlijk helemaal op zichzelf is aangewezen. Dora houdt Mikael op het eiland gevangen: hij mag niet meevaren naar Tramsund, de dichtstbijzijnde plaats waar Karl zijn vis verkoopt en zijn liefde koopt. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/birk-jaap-robben)

Tijd:

De verteller is 9 jaar als zijn vader omkomt en ongeveer 15/16 jaar als het verhaal eindigt. De vertelde tijd omvat dus een periode van ongeveer 6 jaar. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/birk-jaap-robben)

Spanning:

Het decor is interessanter. Het verhaal speelt zich volgens de flaptekst af op een eiland ergens tussen Schotland en Noorwegen. het is maar een klein eilandje waarop drie huizen staan en slechts drie mensen wonen. Dat is natuurlijk een symbolische ruimte: de mens is een wezen dat eigenlijk helemaal op zichzelf is aangewezen.  Dora houdt Mikael op het eiland gevangen: hij mag niet meevaren naar Tramsund, de dichtstbijzijnde plaats waar Karl zijn vis verkoopt en zijn liefde koopt. Is er hoop voor Mikael op dit eiland, zal hij ooit naar het vasteland gaan, zal hij zijn eigen ontwikkeling kunnen voltooien of altijd afhankelijk blijven van zijn incestueuze moeder en zijn overleden vader? Bij die vragen past het decor van het bijna onbewoonde eiland. (bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/birk-jaap-robben)

Einde:

Het boek heeft een open einde, je krijgt geen antwoorden op de vragen die je jezelf afvroeg. Het leek alsof ik het boek voor niks had gelezen, omdat ik er niks van snapte. (bron: Lan-anh Le)

Titel:Jaap21

Birk

Biografie:

Jaap Robben (Oosterhout NB, 1984) is schrijver/dichter en theatermaker. In april 2014 verscheen zijn debuutroman voor volwassenen Birk bij uitgeverij De Geus die zeer lovend werd ontvangen, de Nederlandse Boekhandels Prijs 2014 won, de ANV Debutantenprijs 2015 én de Dioraphte Literatour Publieksprijs 2015. Inmiddels is het boek aan zijn 17e druk toe en werden er al meer dan 60.000 exemplaren verkocht. Voor 2016 worden vertalingen verwacht in het Turks, Tsjechisch, Duits en Engels. Er verscheen een Grote Lijster, een luisterboek, een Colibri, een Dwarsligger en er wordt gewerkt aan een verfilming van Birk. (bron: https://jaaprobben.wordpress.com/biografie/)

Beoordeling:

Ik vond de hoofdpersoon een interessante personage, vooral de relatie tussen Mikael en zijn moeder is erg abnormaal. Hij ervaart seksuele ervaringen met zijn moeder, omdat Mikael haar herinnerd aan Birk. Zijn band met de meeuw was ook iets unieks. Hij was volgens andere liever bij zijn meeuw dan bij zijn vrienden. De gevoelens die zijn moeder aan hem toonden waren erg realistisch, maar er waren ook momenten waar je je echt niet op in kon leven. De momenten waar ik me zo voelden was wanneer ze intieme aanrakingen met Mikael had. Ik kon me niet voorstellen dat een moeder dat bij haar zoontje wil aan doen. Een minpunt vind ik wel dat het boek teveel vragen van me onbeantwoord heeft gelaten. Ik snapte heel veel uit dit boek niet en dit is ook de eerste keer dat ik er echt niet uit kom. Er waren ook niet echt spannende stukken in het verhaal. Ik vond het een leuk boek, maar zou het niet nog een keer lezen, omdat ik toch met een open einde eindig.  

Boek 6 - havo 4

Leerlogboek, Nederlands                                                                                                                                   23-06-2019

Juryverslag 6

Image result for geachte heer m

 

 

 

 

 

Lan-anh Le, klas: H4A

'Geachte heer M.' - Herman Koch

                                                        

 

  • Eis 1: Het boek moet een verassend einde hebben.

Ik vindt dat een boek een verassend einde moet hebben, want als lezer is het altijd leuk als op het einde opeens iets heel anders gebeurd dan je had gedacht.

  • Eis 2: De titel moet een perfecte strekking van het verhaal weergeven.

Ik vindt dat de titel erbij moet passen want als je als lezer dan doorhebt wat de titel met het boek te maken heeft het altijd een leuk moment is.

  • Eis 3: Het boek moet de lezer aan het denken zetten.

Ik vindt deze eis ook belangrijk omdat je dan als lezer zelf ook gaat nadenken wat er allemaal in het verhaal gebeurt en of je dat ook kan terugkoppelen aan het verhaal.

  • Eis 4: Het boek moet goed te volgen zijn.

Ik vindt dit een belangrijke eis omdat als een boek niet goed te volgen is kun je heel snel de draad kwijt raken.

  • Eis 5: Er moet een duidelijke boodschap bij zitten.

Ik vindt deze eis belangrijk omdat het dan altijd wel iets extra’s heeft.

  1. Het boek had een verassend einde, want je kwam erachter dat de 2 scholieren meneer Landzaat niet hadden vermoord, maar dat hij zelf naar Frankrijk was gegaan. En ook dat de schrijver van het boek in de verhaal meneer Landzaat had vermoord.
  2. Als je het verhaal snapte kon je zien dat de titel heel goed bij het verhaal paste, omdat het boek eigenlijk als een brief is geschreven naar een meneer M. die uiteindelijk nooit werd uitgezonden.
  3. Het boek zetten de lezer vaak aan het denken omdat de verhaal soms niet op chronologische volgorde liep en je zelf soms moest uitvogelen waar het overging of wat er precies werd verteld.
  4. Het boek was voor mij soms heel erg onduidelijk, omdat hij soms niet in chronologische volgorde liep wist je soms niet dat het verhaal opeens naar een andere gebeurtenis was overgegaan.
  5. Voor mijn gevoel zat er niet echt een duidelijke boodschap in.

 

Geachte heer M. heeft voor mij niet de beste Nederlandstalige boek gewonnen. Het boek voldoet zeker aan veel eisen maar op bepaalde dingen vindt ik toch dat het net iets mist. Het boek was soms heel moeilijk te volgen en ik denk dat dat voor veel lezers een afknapper is. Er zat ook geen echte boodschap in, maar dat maakt de boek niet minderwaardig dan dat die is. In het al is het een heel goed boek, maar niet de beste boek.

 

Boek 7 - havo 5

Leerlogboek, Nederlands                                                                                                                               20-08-2019

Juryverslag 7

Image result for conflict susan moonen

 

 

 

 

Lan-anh Le, klas: H5A

'Conflict' - Susan Moonen

 

  • Eis 1: Het boek moet een verassend einde hebben.

Ik vindt dat een boek een verassend einde moet hebben, want als lezer is het altijd leuk als op het einde opeens iets heel anders gebeurd dan je had gedacht.

  • Eis 2: De titel moet een perfecte strekking van het verhaal weergeven.

Ik vindt dat de titel erbij moet passen want als je als lezer dan doorhebt wat de titel met het boek te maken heeft het altijd een leuk moment is.

  • Eis 3: Het boek moet de lezer aan het denken zetten.

Ik vindt deze eis ook belangrijk omdat je dan als lezer zelf ook gaat nadenken wat er allemaal in het verhaal gebeurt en of je dat ook kan terugkoppelen aan het verhaal.

  • Eis 4: Het boek moet goed te volgen zijn.

Ik vindt dit een belangrijke eis omdat als een boek niet goed te volgen is kun je heel snel de draad kwijt raken.

  • Eis 5: Er moet een duidelijke boodschap bij zitten.                                                                               Ik vindt deze eis belangrijk omdat het dan altijd wel iets extra’s heeft.

 

  1. Het boek heeft een verassend einde, maar het was niet al te spectaculair. Door kleine aanwijzingen kwam je erachter wie eigenlijk de man was die al die misdrijven had gepleegd, maar ze lieten het in het begin lijken alsof het iemand anders was.
  2. De titel paste wel bij het boek, want uiteindelijk zat de hoofdpersoon in een situatie waar ze tussen twee belangrijke dingen moest kiezen die allebei tot iets zouden leiden.
  3. Het boek zette mij niet zo zeer aan het denken want alles was al zo’n beetje duidelijk, en je kon al snel pinpointe als er iets gebeurde wat de volgende gebeurtenis zou zijn.
  4. Het boek was voor mijn gevoel heel goed te volgen omdat alles op chronologische volgorde liep.
  5. Voor mijn gevoel zat er niet een echte diepe betekenis achter, ik denk dat het meer was geschreven om de lezer(s) te amuseren dan om echt een boodschap achter te laten.

Conflict heeft voor mij niet de beste boek van Nederland gewonnen, maar wel de beste boek van zijn genre. Het was een heel leuk boek om te lezen en ook heel erg spannend. Er zaten veel cliffhangers in en de schrijfstijl was heel makkelijk om te volgen. Het heeft niet de beste boek gewonnen omdat ik het toch wel een typische thriller vind met drama en moord, wat al heel vaak voorkomt.

Boek 8 - havo 5

Leerlogboek, Nederlands                                                                                                                                    4-09-2019

Juryverslag 8Image result for aldus sybren michael meinders

 

 

 

Lan-anh Le, klas: H5A

'Aldus Syben' - Micha Meinderts

 

  • Eis 1: Het boek moet een verassend einde hebben.

Ik vindt dat een boek een verassend einde moet hebben, want als lezer is het altijd leuk als op het einde opeens iets heel anders gebeurd dan je had gedacht.

  • Eis 2: De titel moet een perfecte strekking van het verhaal geven.

Ik vindt dat de titel erbij moet passen want als je als lezer dan doorhebt wat de titel met het boek te maken heeft het altijd een leuk moment is.

  • Eis 3: Het boek moet de lezer aan het denken zetten.

Ik vindt deze eis ook belangrijk omdat je dan als lezer zelf ook gaat nadenken wat er allemaal in het verhaal gebeurt en of je dat ook kan terugkoppelen aan het verhaal.

  • Eis 4: Het boek moet goed te volgen zijn.

Ik vindt dit een belangrijke eis omdat als een boek niet goed te volgen is kun je heel snel de draad kwijt raken.

  • Eis 5: Er moet een duidelijke boodschap bij zitten.

Ik vindt deze eis belangrijk omdat het dan altijd wel iets extra’s heeft.

 

  1. Het boek heeft geen verassend einde, het was eigenlijk een typische einde waarin de hoofdpersoon eindigt met de persoon waarop die verliefd wordt.
  2. De titel geeft wel een goeie strekking van het verhaal, want het is gebaseerd op de schrijvers eigen ervaring.
  3. Het boek zetten me niet aan het denken, want het lag allemaal voor zich en er werd je eigenlijk gewoon een verhaal verteld zonder dat je echt moest denken waar het over ging.
  4. Het boek was goed te volgen. Er zaten ook een paar flashbacks in maar dat kon je duidelijk zien want dan was de lettertype ook anders en werd er een speciale bladzijde voor gebruikt.
  5. Er zat een duidelijke boodschap in vindt ik, de boodschap was duidelijk dat je iedereen moet accepteren zoals die is.

 

Aldus Sybren heeft voor mij niet het beste boek gewonnen. Het boek voldeed niet aan alle eisen en er was ook niet veel spectaculairs aan. De 1ste honderd bladzijdes waren heel saai voor mijn gevoel en ik denk dat dat toch voor veel lezers een afknapper zal zijn en dat ze dan zullen afhaken. Bij het einde werd het wel leuker, maar ik zou er geen deel 2 van lezen

Boek 9 - havo 5

Leerlogboek, Nederlands                                                                                                                                    11-09-2019

Recentieopdracht 9

 

 

 

Lan-anh Le, klas: H5A

‘Oeroeg’ – Hella S. Haasse

 

 

 

 

 

 

'Hij hief zijn wapen. 'Ik ben niet alleen,' zei ik, ...

In het boek Oeroeg wordt beschreven hoe twee beste vrienden van verschillende afkomst uit elkaar groeien. Ze groeien samen op in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse jongen, de ik-persoon van het boek, gaat tijdelijk terug naar Nederland om te studeren. Als hij terugkomt heeft zijn vriend Oeroeg de kant van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders gekozen, daardoor komen de jongens tegenover elkaar te staan. “Ik heb niets anders willen doen dan een verslag neerschrijven van onze gezamenlijk doorgebrachte jeugd. Ik heb het beeld van die jaren willen vastleggen, die nu zo spoorloos voorbij zijn als waren zij niet meer geweest dan rook in de wind.” (Blz. 104). Uit dit citaat is af te leiden dat de twee jongens dus niet meer bevriend zijn, omdat zij uit elkaar zijn gegroeid. Ook voelt de Nederlandse jongen zich steeds meer een vreemde in het land van zijn jeugd. Ik vind het jammer dat het boek zo afloopt, want ik had liever gewild dat het een happy end had.

Eén van de onderwerpen die de schrijfster behandelt is het racistisch denken van veel Nederlanders in die tijd. Ik vind het goed dat zij dit laat zien, want ik keur racisme af. Veel Nederlanders in die tijd vonden dat Indonesiërs minderwaardige mensen waren. “Maar Oeroeg gaat aan het werk als hij van school komt, en jij moet verder leren. Bovendien… “ hij aarzelde even, voor hij eraan toevoegde: “Je kunt dat toch begrijpen, jongen. Jij bent een Europeaan.” (Blz. 50). De vader van de hoofdpersoon ging er dus van uit dat Europeanen goede banen kregen en Indonesiërs het overige, slecht betaalde werk zouden doen.

Dit boek is niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar het had naar mijn gevoel wel een waargebeurd verhaal kunnen zijn. De historische achtergrond van het verhaal is wel waar. Ik kan mij goed voorstellen dat in zo’n situatie een vriendschap kapot kan gaan. Ik vind het dus een realistisch boek.

 

 

 

Boek 10 - havo 5

Leerlogboek, Nederlands                                                                                                                                     27-10-2019

Standaardverslag 10Image result for de morgen loeit weer aan

 

 

Lan-anh Le, klas: H4A

‘De morgen loeit weer aan’ – Tip Marugg

Samenvatting:

 

Thema:

 

Personages:

 

Perspectief:

 

Ruimte:

 

Tijd:

 

Spanning:

 

Einde:

 

Biografie:

 

Beoordeling:

 

 

Overige opdrachten

Wat is je startpositie?

Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.

Plak je antwoorden hieronder

 

Start opdracht

Lan-anh Le, klas: H3C

De meeste boeken die ik tot nu toe heb gelezen zijn lectuur. Het verschil tussen lectuur en literatuur is dat lectuur een verzamelnaam is voor boeken, stripboeken, tijdschrijften, kranten enzv. Literatuur is daarmee met vele aspecten anders. Je leert iets van literatuur boeken, voorbeelden daarvoor zijn geschiedenis of wetenschap.

Terugblik havo 4

Terugblik havo 4

image1.jpeg

  • Het arrangement Nederlands is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Lan-anh Le
    Laatst gewijzigd
    2020-03-03 17:36:51
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    20 uur 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (z.d.).

    Leeslogboek havo 4 - 2018/2019

    https://maken.wikiwijs.nl/127670/Leeslogboek_havo_4___2018_2019

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.