Leeslogboek havo 4 - 2018/2019 - kopie 1

Leeslogboek havo 4 - 2018/2019 - kopie 1

Algemeen

Planning schooljaar 2018 - 2019

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek

Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.

 

Leeslogboek starten       zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1                            periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2                            periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3                            periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4                            periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5                            periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6                            periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet   periode 4 - vrijdag 14 juni

Voorwaarden boekkeuzes

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.

De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/

Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.

Instructie leeslogboek

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
 

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:

Standaardverslag

Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Beoordeling

Algemeen

In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

Boeken

Boekenoverzicht

Titel

Schrijver

Niveau

Beoordeling

Lieveling

Kim van Kooten

2

★★★★

De weg naar het noorden

Naima el Bezaz

2

★★★

Het instituut

Vincent Bijlo

2

★★★★

Vermist

Elle van den Boogaart

C leesboek

★★

Die zomer

Wanda Reisel

3

★★★

Op hoop van zegen

Herman Heijermans

2

★★★

Kinderjaren

Jona Oberski

2

★★★

Het gouden ei

Tim Krabbé

3

★★★★

De zee zien

Koos Meinderts

2

★★★★

Robinson

Doeschka Meijsing

3

★★

 

Notitie: Vermist is een boek dat ik niet had mogen lezen op Havo. In Havo 4 heb ik 3 boeken gelezen die niet voldeden aan de eisen. Bij de tussentijdse beoordeling vertelde Mevr. van der Ven dat ik 1 boek hiervan mocht houden en de andere 2 boeken moest vervangen met andere boeken die wel voldeden. Dit heb ik dan ook gedaan en heb dus 2 van de 3 boeken vervangen door boeken die wel mogen.

Boek 1 - havo 4

Lieveling 

 

Schrijfster

 

Het boek is geschreven door Kim van Kooten (1974). Zij is actrice en scenarioschrijfster. Ze begon ooit aan een studie scenarioschrijven aan de Filmacademie, maar brak snel door als actrice in”Zusjes “ (1995) en haar meer bekende film “Phileine zegt sorry”. Later pakte zij het scenarioschrijven weer op, wat haar een Gouden Kalf opleverde voor het scenario voor “Met grote blijdschap”. Ook schreef Kim van Kooten de scenario’s voor de bioscoophits “Alles is Liefde” en “Alles is Familie”.

“Lieveling” is de debuutroman van Kim van Kooten. ( Bron: Bol.com)

 

Thema

Het thema van het verhaal is misbruik van jonge meisjes en jongetjes. Dit boek gaat over het misbruik van Puck door haar stiefvader en moeder. Dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Motieven

Misbruik, er wordt op verschillende manieren misbruik van Puck gemaakt. Door haar stiefvader wordt ze seksueel misbruikt. In het begin is het alleen aanraken, daarna wordt het ook verkrachting. Haar moeder misbruikt haar voor het rijkelui leventje, wat ze heeft samen met de stiefvader van Puck.

Geld, de moeder van Puck wilt heel graag een rijkelui leventje krijgen.

Verwaarlozing, nadat Puck en haar moeder eindelijk weg zijn gegaan bij de stiefvader, draait het nog steeds alleen maar om geld en wordt Puck niet serieus genomen.

Depressie, door alles wat er gebeurd is in haar jeugd wordt Puck als ze tiener is depressief en krijgt ze anorexia.

 

 

Tijd

Het verhaal begint in 1975, Puck was toen nog 5 jaar. Het verhaal is geschreven in de tegenwoordige tijd, dus je volgt Puck eigenlijk door de jaren heen.

Perspectief

Het verhaal is geschreven vanuit Puck, dus in het begin is het geschreven door de ogen van een 5 jarig meisje die in de loop van de hoofdstukken steeds ouder wordt. Je merkt dat ze niet helemaal zeker is over wat er allemaal gebeurd. Het boek in de ik-persoon geschreven.

Personage

De enige hoofdpersoon in dit verhaal is Puck.

Puck is een meisje van 5. Op een dag wordt ze meegenomen door haar moeder naar Ludovicus die rijk is. Ze wordt al op haar eerste dag daar misbruikt daar hem . Naarmate Puck ouder wordt, begint ze eraan te twijfelen of iedereen zo behandeld wordt. Uiteindelijk raakt ze depressief en verteld alles aan haar familie.

 

Bijpersonen

Ludovicus(ome meneer , papa) , mama (Patricia) en Mr Hofslot .

-Ludovicus is een oude rijke man die Puck en haar moeder ophaalt op haar verjaardag om bij hem te gaan wonen. Hij misbruikt Puck . later wanneer Puck alles heeft verteld aan de politie, wordt hij gearresteerd . Wanneer Puck en haar moeder geen geld meer hebben om van te kunnen leven , maakt hij een deal met hen. Als zij de aanklacht zouden intrekken en vertellen dat Puck heeft gelogen, mogen ze weer bij hem wonen.

 

-Mama is de moeder van Puck . Zij wil niet graag in armoede leven,  daarom gaat ze met Ludovicus  trouwen, zodat ze rijk is en belangrijker  dan andere mensen. Wanneer ze uiteindelijk bij hem weg is, stort ze in en wordt ze meegenomen. Later besluit ze om weer bij Ludovicus te gaan wonen.

-Mr Hofslot

Mr Hofslot is een leraar van Puck op de basisschool. Puck vertrouwt hem al heel snel. Ze houden ook nog contact wanneer Puck van de basisschool afgaat. Toen Puck in het ziekenhuis lag en niet wilde eten,  kwam Mr Hofslot langs om met haar te praten. Maar voordat hij dat mocht doen,  moest Puck eerst een hap van haar pudding nemen. Later verdween het contact tussen Puck en Mr Hofslot.

Ruimte

Het verhaal begint in een achterstandswijk in Rotterdam , maar het grootste deel van het verhaal speelt zich af in Zwijndrecht, waar Ludovicus woont.

 

 

Spanning

Er is weinig spannends aan het boek.  Op het eind van het verhaal is er een klein beetje spanning,  omdat je niet precies weet hoe het met Puck en haar moeder gaat aflopen.

Stijl

Het verhaal is geschreven door de ogen van Puck die in de loop van het verhaal ouder wordt.

Genre

Het boek is een roman en het boek is realistisch.

 

Bron: Scholieren.com met kleine veranderingen door mij.

 

Samenvatting

1975

 

Puck en haar moeder wonen samen in de achterbuurt waar ze als kapster werkt . Op een dag komt er een zwarte auto de straat ingereden en neemt Puck en haar moeder mee naar een kasteel van een huis waar ze met Ludovicus, de nieuwe vriend van moeder, gaan wonen. De volgende dag komen de dochter van Ludovicus en haar dochter Guusje op visite. Guusje geeft meteen al aan dat ze het geld niet krijgen als haar opa doodgaat. Puck wordt door Ludovicus erg verwend voor haar verjaardag. Als ze op weg zijn naar de speelgoedwinkel stelt Ludovicus een aantal vragen over haar leven voordat ze bij hem kwamen wonen en over hoe slecht haar echte vader was. Als Puck lief zou zijn, dan zou Ludovicus met haar moeder trouwen. De volgende dag komt oma Crooswijk bij hen op bezoek en kijkt vooral rond of er waardevolle spullen zijn. In het kantoor van Ludovicus vindt oma achter een schilderij een kluis en ze zegt dat de moeder van Puck erachter moet zien te komen wat de code daarvan is. Als Ludovicus thuiskomt, ondervraagt hij puck om te horen of oma Crooswijk iets heeft meegenomen. Tijdens het ondervragen van Puck maakt Ludovicus een paar foto’s van haar blote lichaam en zegt dat hij dit elke zondag wil doen om te zien hoe ze groeit.  Vandaag is de dag dat de moeder van puck en Ludovicus gaan trouwen. De ambtenaar staat al klaar en er worden 2 getuigen erbij gehaald. Als ze klaar zijn, rijden Ludovicus , Puck en haar moeder naar huis en Ludovicus rijdt vervolgens weer naar zijn werk.

 

1977

 

Puck zit vaak met haar speelgoed te spelen in haar geheime kast. Als papa dan komt kijken waar ze is verstopt ze zich altijd, maar als mama komt dan komt ze wel tevoorschijn. Puck vind het niet leuk dat haar vader haar altijd in bad doet en zegt dat tegen hem. Daarom koopt Ludovicus een klein wit hondje voor Puck. Als Puck een keer uit bad komt, moet ze van haar vader zijn piemel pakken en op en neer bewegen. Puck wil eigenlijk aan haar leraar mr Hofslot vragen of het normaal is wat haar vader doet. Maar ze durft het niet goed te vragen.

Het is zondag en Puck krijgt visite van ome Joop en tante Hannie en hun 3 kinderen. Puck’s moeder stuurt ze alle vier naar haar kamer maar Puck is er niet zo blij mee. Eenmaal in de kamer gaan ze al schreeuwen tegen elkaar wie er met het speelgoed mag spelen en schelden elkaar ook uit . Uiteindelijk loopt Ludovicus naar boven en stuurt de kinderen en hun ouders naar huis omdat hij het genoeg vind. Het is midden in de nacht, Puck kan niet slapen en besluit een neptelefoontje te plegen naar Mr hofslot. Puck gaat de volgende dag weer naar school en als ze in de klas zit, vraagt Mr hofslot , wie hem gebeld heeft. Niemand antwoordt

 

1980

 

Puck heeft de griep en daarom blijft haar vader bij haar thuis. De moeder van Puck vindt Puck nog te ziek om naar school te gaan  en als Ludovicus binnenkomt zegt hij ook dat ze maar niet naar school moet gaan. Puck wil graag naar school omdat er voorbereidingen zijn voor de cito toets. Uiteindelijk mag ze gaan. Puck denkt na over de dingen die er gebeuren, over waarom ze niet naar de wc gaat thuis omdat haar vader dan tevoorschijn komt om Puck haar hand op zijn piemel te leggen en hoe hij een tampon in haar duwt omdat ze het dan ‘alvast weet voor later’. Later in de nacht wordt Puck wakker door een nachtmerrie. Ze loopt naar haar moeder toe maar ze wordt niet wakker. Haar vader is wel wakker en pakt Puck op en legt haar tussen hun in. Hij legt haar hand op zijn piemel en moet die op en neer bewegen, maar wel voorzichtig zodat de moeder van Puck niet wakker wordt.

 

 

1983

 

Puck en haar moeder zijn bij de dokter, omdat Puck slecht eet.. Al snel stuurt de dokter haar moeder weg, omdat ze met haar erbij een beetje onzeker is. De dokter kan niets vinden en zegt dat Puck wel goed moet gaan eten en maakt een afspraak met haar dat ze goed zal gaan eten op haar vakantie en voldoende rust moet nemen.

Het hele gezin gaat op vakantie in Frankrijk. Ook op vakantie komt Ludovicus vaak bij Puck liggen en als haar moeder komt, dan stopt hij niet. Maar moeder doet niets.

 

Puck zit nu in de brugklas. Na de schoolmiddag gaat Puck op kraamvisite bij Mr hofslot. Ze praten een beetje over de baby en haar nieuwe school. Puck gaf een cadeautje voor de baby. Mr hofslot zei dat hij zijn twijfels had over puck haar thuis situatie . Puck begint erbij te huilen en loopt de deur uit.

 

1984

 

Puck ligt in een ziekenhuis. Ze was op school flauwgevallen tijdens gym en is uit de touwen gevallen. De dokter laat weten dat puck meer moet gaan eten. Pucks vader laat weten dat hij wil dat Puck in een privé kamer komt te liggen.. De ouders van Puck komen binnen, maar haar moeder is al snel genoeg weer weg. Ludovicus en Puck beginnen te praten maar tijdens het praten schuift hij zijn rechterhand onder de dekens. Als er niemand is, zit papa met zijn handen aan haar of haalt zijn piemel eruit. Er is afgesproken dat er niemand op bezoek mag komen zolang Puck niet een hap heeft genomen van haar yoghurt. Mr Hofslot wil graag op bezoek komen. Puck besluit uiteindelijk om een hap te nemen. Als Mr Hofslot er is, vertelt Puck hem alles wat haar vader met haar doet. Mr Hofslot vertelt dit aan de dokter en gaat ook praten met de moeder van Puck, toen vader niet thuis was.  Puck en haar moeder halen de kluis leeg. Puck vindt in de kluis van papa een tasje waar allemaal foto’s inzitten van andere meisjes die naakt zijn en een paar van haarzelf. Daarna verlaten ze het huis om met het geld uit de kluis een nieuw leven op te bouwen zonder Ludovicus. Puck gaat aangifte doen bij de politie. Oma Crooswijk weet waar Puck en haar moeder wonen, omdat ze door Puck is ingelicht. Ze komt steeds vragen voor een beetje geld. Soms belt Puck Mr hofslot om te vertellen hoe goed het wel niet gaat met haar en haar moeder. Meestal wanneer ze klaar is, moet ze huilen omdat het steeds slechter gaat met haar thuissituatie. Als Puck en haar moeder gaan winkelen wijst Puck er steeds op, dat moeder niet moet blijven kopen omdat ze dadelijk blut zijn. Puck en haar klas zijn uitgenodigd om de nieuwe golfmachine in het zwembad uit te proberen wat ook in de krant komt te staan. Door de foto in de krant weet ome Joop waar Puck en haar moeder wonen. Ome Joop volgt Puck naar huis en slaat mama en neemt uiteindelijk de tas met geld mee. De moeder van Puck kan niet wennen aan een leven zonder geld en wordt opgenomen in het ziekenhuis. Drie weken later ligt Puck in het appartement helemaal alleen. Oma crooswijk komt binnen en verteld dat haar moeder ieder moment  weer terug kan zijn.  Puck’s moeder werd uit het busje geholpen. Als haar iets gevraagd wordt, reageert ze altijd met “ja” en als ze iets anders zegt, dan zijn het niet veel woorden die ze uitspreekt. Oma Crooswijk , Puck en haar moeder gaan naar een wegrestaurant  waar ludovicus en zijn advocaat zitten. Ze zijn van plan om de aanklacht tegen Ludovicus in te trekken, zodat ze het financieel weer beter krijgen. Puck en haar moeder worden uiteindelijk weer opgehaald met de zwarte auto en gaan weer bij vader wonen.

 

 

Mening boek lieveling

Ik vind het een fijn boek om te lezen, omdat er makkelijke woorden worden gebruikt. Ook worden er niet te veel karakters voorgesteld,  waardoor je in de war kan raken. Het begin snapte ik alleen niet , want Patricia (moeder) neemt Puck opeens mee naar een kasteel van Ludovicus (toekomstige vader van Puck). Er wordt alleen niet verteld hoe Patricia Ludovicus heeft ontmoet,  wat het begin dus een beetje raar maakt. Verder in het verhaal hoor je hoe Puck steeds meer close wordt met Ludovicus , maar dat Ludovicus die band gebruikt om haar te misbruiken,  wat ik verschrikkelijk vind.  In het verhaal lees je hoe Puck ouder wordt en hoe het probleem met Ludovicus (vader van Puck) zich ontwikkelt . Naarmate Puck ouder wordt,  lees je dat ze steeds meer begint te twijfelen over de dingen die Ludovicus met haar doet en of dit nou wel zo normaal is als het lijkt. Na een tijd heeft Puck alles aan haar familie verteld, wat ik wel het beste vind. Uiteindelijk heeft de hele familie het huis van Ludovicus geplunderd en heeft Puck later aangifte tegen Ludovicus gedaan. Ik vind het goed, dat ze aangifte hebben gedaan, alleen hadden ze zijn huis wel met rust kunnen laten. Op het laatst heeft Puck en haar moeder de aanklacht ingetrokken op verzoek van Ludovicus en hebben ze een envelop met geld gekregen om een normaal leven te lijden. Het is niet verstandig om de aangifte in te trekken, want op deze manier lijkt het alsof er niets is gebeurd, het misbruik wordt verzwegen. Aan de andere kant kunnen Puck en haar moeder wel een normaal leven leiden met het geld, dat ze hebben gekregen. Je krijgt het idee, dat het met Puck en haar moeder niet goed af zal lopen zonder dat geld.

Boek 2 - havo 4

De weg naar het noorden

 

De Schrijfster

 

Het boek is geschreven door Naima El Bezaz. Zij is geboren in 1974 in Meknès in Marokko, maar woont sinds haar vierde in Nederland. Naima El Bezaz heeft rechten gestudeerd aan de Rijksuniversiteit in Leiden, maar ze heeft altijd belangstelling gehad voor taal en schrijven. In 1995 verscheen haar debuutroman “De weg naar het Noorden”. Het boek werd bekroond met de Jenny Smelik-IBBY-prijs 1996.

(Bron: Wikipedia)

 

Thema

Illegale immigratie, want Ghadi doet er alles aan om naar Europa te komen. Legaal of illegaal, maakt niks uit. Als het niet legaal kan, dan maar illegaal.

Motieven

-Werkloosheid, Ghali heeft in Marokko geen uitzicht op een baan.
-Emigreren, de hoop op een betere toekomst elders.
-Risico, hij weet niet of hij Yassine kan vertrouwen.
-Criminaliteit, Ghali komt in de onderwereld terecht.
-Uitzichtloosheid, hij is radeloos, hij weet niet of hij in Nederland mag blijven of terug
  moet naar Marokko.

 

Tijd

Het verhaal speelt zich af in het heden. Hoewel het boek geschreven is in 1995, is het onderwerp nog steeds actueel. Het verhaal is niet chronologisch. Het begin van het boek begint met een blik vooruit. Je leest dan een spannend stuk van het einde van het verhaal. Om dit te kunnen begrijpen,  moet je het hele boek uitlezen. Er is ook sprake van een flashback in het verhaal. Je leest dan over de dood van de moeder van Ghali en hoe hij uiteindelijk bij zijn oom Omar terecht is gekomen. Er zijn verschillende tijdsprongen in het verhaal. Dit is meestal tussen de dagen ( dus de avonden worden overgeslagen). De vertelde tijd is ongeveer 6 maanden.

Perspectief

Het verhaal is geschreven vanuit de ik-persoon, dus ik-perspectief. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van illegalen. De ik-persoon is de hoofdpersoon Ghali.

Personage

De hoofdpersoon is Ghali. Na de dood van zijn moeder werd hij ondergebracht bij zijn Oom Omar en zijn familie. Ghali is getrouwd met de dochter van Omar Fatima. Ghali is werkloos en hoopt op een betere toekomst in Europa. In Europa aangekomen, blijkt het allemaal niet zo mooi te zijn. Volgens zijn valse paspoort heet Ghali in Europa Mohamed ben Salem.

Bijpersonen

-Fatima: Vrouw van Ghali. Zij zorgt voor het inkomen van haar familie. Wordt in de steek gelaten door haar man.

-Omar: Oom, voogd en schoonvader van Ghali.

-Sadi: Oude jeugdvriend van Ghali. Hij is een oplichter. Hij brengt Ghali in contact met Yassine.

-Yassine: Drugs- en mensensmokkelaar. Hij gebruikt zijn mensen om zelf zijn handen niet vuil te hoeven maken.

-Hakim: Ver familielid van Ghali. Hij woont in Parijs en helpt Ghali aan een baan als afwasser en zorgt voor onderdak bij hem thuis. Later brengt hij Ghali naar Amsterdam.

-Karim: Uiterlijk lijkt hij veel op Ghali. Hij geeft Ghali onderdak wanneer hi in Amsterdam is. Hij wordt vermoord door straatjongens.

Ruimte

Het verhaal speelt zich af in Marokko en in Europa. In Marokko woont Ghali met veel mensen in een klein oud huis, waar hij vaak op het dak zit. De straten daar zijn altijd vol met werklozen en andere mensen. Ghali komt ook vaak in cafés, waar de meeste werklozen rondhangen. In Europa zit Ghali eerst in Frankrijk in een flat, waar je de Marokkaanse cultuur in kunt terugvinden en werkt hij in een restaurant. Van Amsterdam, waar hij later naartoe gaat, hoor je niet veel. Je weet niks over de omgeving daar.

 

Stijl

Naima El Bezaz gebruikt eenvoudige zinnen. Dat moet ook wel, want deze personen moeten als gewone mensen overkomen en niet als geleerden. Wat bijzonder is, is dat ze Marokkaanse woorden gebruikt. Om deze te kunnen begrijpen, is er achter in het boek een lijst opgesteld met de betekenis van die woorden.

Titelverklaring

Veel werkloze Marokkanen dromen van een rijker en beter bestaan in West Europa. Om dit ideaal te bereiken, kiezen zij voor “De weg naar het Noorden”.

 

Bron: Scholieren.com met kleine veranderingen door mij.

 

Samenvatting

Ghali en Karim worden in elkaar geslagen. Karim overlijdt aan zijn verwondingen.

Op een dag gaat Ghali naar een café, waar hij zijn oude vriend Sadi ontmoet. Sadi heeft een baantje voor Ghali. Ghali loopt met de gedachte om naar Europa te gaan om een beter leven op te bouwen. Sadi en Ghali gaan naar het huis van Yassine, die illegale papieren kan regelen. Yassine verteld over de aanpak van de reis en hoeveel geld Ghali moet betalen voor de nieuwe ID en papieren. Ghali zal de sieraden van zijn moeder verkopen om de reis te kunnen betalen. De moeder van Ghali was erg ziek en is overleden. Na haar overlijden heeft Ghali zijn moeders sieraden gekregen.

Ghali verteld aan zijn oom Omar, dat hij naar Parijs vertrekt. Omar heeft de zorg voor Ghali sinds de dood van zijn moeder. Ghali is later getrouwd met de dochter van Omar. Omar vertelt , dat hij het plan van Ghali eigenlijk af zou moeten keuren, omdat hij zijn vrouw en familie achterlaat. Toch steunt Omar Ghali met zijn reis naar Parijs en Omar laat iemand in Parijs weten, dat Ghali eraan komt.

De volgende dag wordt Ghali opgehaald door Sadi. Onderweg botsen ze met een auto van een Duits echtpaar. Het Duitse echtpaar wordt een overnachting aangeboden en ondertussen kan de auto gerepareerd worden.Ghali wordt naar huis gebracht. De volgende dag als Ghali op het punt staat om weg te gaan, staat Omar en even later ook Leila voor hem. Omar went Ghali succes en Leila wil graag, dat Ghali een foto van haar meeneemt om aan een Marokkaanse man te laten zien. Ghali wordt weer opgehaald door Sadi en samen rijden ze naar Yassine.

Eenmaal aangekomen bij Yassine vertrekt Ghali met een truck richting de boot. Als ze bij de boot zijn aangekomen, koopt Yassine de douane om, maar op politie hadden ze niet gerekend. Voordat de truck van Yassine kan worden gecontroleerd, wordt het Duitse echtpaar opgepakt. Yassine had namelijk tijdens het repareren van hun auto er drugs in verstopt. Als de politie weg is, gaan ze met de truck op de boot. Als Ghali in Parijs aankomt, gaat hij meteen naar de vriend van Oom Omar toe. De vriend heet Hakim. Hakim en Ghali gaan samen naar Anwar. Hij is de baas van het restaurant, waar ook Hakim werkt. Anwar vindt het goed, dat Ghali als illegaal voor hem komt werken, maar hij zal niet evenveel verdienen als een legaal iemand.

Een paar weken later en Ghali heeft het zwaar: hij krijgt amper pauze en als hij al pauze heeft, is het in een te klein hok. Ghali wordt erin geluisd door Achmed, die legaal in het restaurant werkt. Ghali raakt verstrikt in een netwerk van chantage, hasjhandel en schijnhuwelijken. Langzamerhand wordt het Ghali duidelijk, dat hij als illegaal in Frankrijk geen betere toekomst op kan bouwen. Als Anwar er achter komt, dat Achmed Ghali chanteert, wordt  Achmed ontslagen. Maar dan stuurt Achmed de politie op Hakims huis af om naar Ghali te zoeken. Ghali had zich goed verstopt en werd niet gevonden, maar het huis van Hakim was geen veilige optie meer. Ghali wordt door Hakim naar Nederland gebracht, waar hij in de shoarmazaak van Driss voor iemand in zal kunnen vallen. In Nederland wordt Ghali voorgesteld aan Karim, die heel veel op hem lijkt, en aan Murad. Ghali kan overnachten bij Karim thuis en hij stelt voor om  nieuwe kleren te gaan kopen voor Ghali.

Als Ghali wakker wordt, ligt hij in het ziekenhuis. Hier wordt Ghali verward met Karim, omdat ze elkaars jack per ongeluk hadden aangetrokken. De politie kwam naar het ziekenhuis om nog wat vragen te stellen. Later als Murad binnenkomt, ziet hij meteen dat Ghali niet dood is maar Karim.

Murad zegt dat als Ghali geen geld aan hem geeft, hij door gaat vertellen, dat niet Ghali maar Karim dood is. Ghali kan zijn woede mar net inhouden. In de avond krijgt Ghali een pilletje van de verpleegster, maar zij ziet niet dat hij het pilletje niet inneemt. Ghali drinkt alleen het water op.

Ghali heeft er genoeg van en verlaat met moeite het ziekenhuis en verblijft daarna in een hotel. Ghali is eigenlijk van plan om Yassine te bellen, maar legt de telefoon neer en barst in tranen uit.

 

Mening boek “De weg naar het Noorden.”

 

Het boek was wel leuk om te lezen , omdat ik nog nooit over dit soort onderwerp heb gelezen. Het is wel irritant, dat er Marokkaanse  woorden worden gebruikt en er niet naast staat wat het betekent. In plaats daarvan hadden ze het Nederlandse woord ervoor kunnen gebruiken, maar nu moet je alle woorden aan het eind van het boek opzoeken. Voor de rest is het boek makkelijk te volgen en worden er geen moeilijke woorden gebruikt op de Marrokkaanse woorden na. Ik vind Ghali in het verhaal best wel zielig, omdat hij zijn best heeft gedaan om een beter bestaan op te bouwen, maar dat lukt hem uiteindelijk niet. Als illegaal ben je overgeleverd aan de personen, die je helpen. Alleen hebben zij niet altijd goede bedoelingen.

Boek 3 - havo 4

Het instituut

 

Schrijver

 

Het boek is geschreven door Vincent Bijlo (1965), die zelf vanaf zijn geboorte blind is.

Vincent Bijlo ging een deel van zijn jeugd naar het Koninklijk Instituut tot Onderwijs voor Slechtzienden en Blinden in Huizen. Later studeerde Vincent Bijlo enkele jaren Nederlands aan de Universiteit Utrecht. In 1988 brak hij zijn studie af. In dat jaar behaalde Vincent de publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Leids Cabaretfestival. Dit was zijn eerste succes als cabaretier en er volgden nog heel veel theatervoorstellingen. In 1998 publiceerde Vincent Bijlo zijn debuutroman “Het Instituut” waarna er nog 3 romans volgden. Vincent Bijlo is ook werkzaam als columnist.

 

 

Thema

 

Het thema van het boek is eenzaamheid. Otto (hoofdpersoon) voelt zich nergens echt thuis en met zijn ouders heeft hij weinig contact. Daarom is hij op zoek naar een plek waar hij zich wel thuis voelt en hoopt Otto in zijn vriendschap met Harm liefde te vinden.

 

 

Motieven

 

Blindheid, Otto is blind.

 

Eenzaamheid, Je nergens thuis voelen.

 

Liefde/geborgenheid, Otto is op zoek naar liefde/geborgenheid. Dat krijgt hij niet van zijn ouders, dus probeert hij dat ergens anders te vinden.

 

Met je handicap omgaan, Otto wordt voorbereid om naar een ziende school te gaan. Een blinde, die omringd wordt met mensen, die wel kunnen zien.

 

Tijd

 

Het verhaal speelt zich af in het heden en de periode waarin  het verhaal zich afspeelt, is ongeveer een half jaar van de winter tot de zomer. Het verhaal is chronologisch opgebouwd, maar wel met tijdsprongen.

 

Perspectief

 

Het verhaal is geschreven vanuit Otto. Er wordt verteld over hoe hij over anderen denkt, over het omgaan met zijn handicap en  over de streken die Otto en de andere leerlingen met elkaar uithalen. Het boek is in de ik-persoon geschreven.

 

 

Personage

 

De hoofdpersoon van het verhaal is Otto Iking. Otto is vanaf zijn geboorte blind. Hij woont in een instituut voor blinden en slechtzienden. Op het instituut heeft Otto een eigen radiozender waar hij heel erg trots op is. Otto heeft gevoel voor humor en vindt dat Harm, zijn vriend en hij de enige zijn, die normaal zijn op het instituut.

 

 

Bijpersonen

 

Harm, de beste vriend van Otto. Toen Harm 2 jaar was, had hij een tumor in zijn ogen, waardoor hij nu glazen ogen heeft. Harm en Otto wonen samen in De Vink (een huisje dat hoort bij het instituut).

 

Moeder Iking, de moeder van Otto. Zij is verslaafd aan drank.

 

Vader Iking, de vader van Otto. Hij komt Otto halen als hij naar huis gaat. Hij vertrekt later naar Amerika voor een nieuwe baan.

 

Sonja, een vriendin van Otto. Zij komt vaak op bezoek en praten over van alles.

 

Edwin, hij woont ook in De Vink . Edwin is de enige in het instituut, die niet helemaal blind is. Daardoor voelt hij zich beter dan de rest. Edwin is een heel irritante jongen, waar iedereen een hekel aan heeft.

 

Walter, Pieter, Michiel, Marc, Tony, Hajo, Stoffel, Eric en Marga: andere bewoners van De Vink.

 

 

Ruimte

 

Het verhaal speelt zich voornamelijk af op het Instituut, dat is een school voor blinden. Hier staan huisjes waar kinderen wonen, maar er zijn ook kinderen die naar huis gaan. Otto woont in een huis met de naam De Vink, ook wel  Blinde Vink genoemd. Otto gaat ook wel eens naar zijn eigen huis, een half uurtje rijden van het instituut en Otto is op kamp geweest.

 

 

 

Genre

 

Het verhaal is een roman en is realistisch. De dingen, die op het instituut gebeuren, kunnen zomaar voor een deel  echt gebeurd zijn. Misschien heeft Vincent Bijlo wel eigen verhalen verwerkt in dit boek. Hij ging in zijn jeugd namelijk ook naar een instituut.

 

Bron: scholieren.com met veranderingen door mij.

 

 

Samenvatting

 

 

Het boek begint bij Otto,  die naar het onweer luisterde. Otto is vanaf zijn geboorte blind en woont in een instituut voor blinden. Hij vond het stom, dat hij de flits niet kon zien, maar alleen de knal kon horen. Het irriteerde hem,  dat niemand hem waarschuwde, dat er een knal zou aankomen. Otto’s grote voorbeeld is Harm. Harm en Otto gaan veel met elkaar om en wonen  samen met Walter, Pieter, Michiel, Marc, Tony, Hajo, Stoffel Eric, Marga en Edwin in het instituut in een huisje genaamd “De Vink”. Edwin was een grote pestkop die nog een beetje kon zien. Iedereen werd vaak slachtoffer van zijn pesterijen. Otto vond het instituut niet zo leuk, omdat je er alleen maar domme dingen moet doen. Hij hield zich als de school was afgelopen vooral bezig met de jostikit waar hij zijn eigen radioprogramma uitzond met nieuws en muziek. Dat vond Otto echt geweldig.

Otto had een week later een stokloopexamen, alleen liep dat slecht af en werd hij aangereden door een auto. Hierdoor belandde hij  op de ziekenafdeling van het instituut. Gelukkig had hij geen ernstige verwondingen en mocht hij na een paar dagen al weg. Sonja was een vriendin van Otto die bij ‘De Merel’ , een ander huisje van het instituut, zat. Otto en de andere mensen van het instituut gingen naar Dwingeloo om te kamperen. Sonja, een vriendin van Otto, die bij “De Merel”, een ander huisje van het instituut zat, ging ook mee. Otto vond er maar niks aan. Zijn vader had hem verteld, dat kamperen niet leuk was, omdat je alles zelf moest doen en je ook nog vies werd. Otto had het echt niet naar zijn zin. De leiding had geprobeerd uit te leggen hoe je een tent in elkaar moest zetten, maar Otto snapte er niets van, de wc’s waren aan de andere kant van de camping. Het wadlopen de volgende dag, vond Otto ook al niet leuk, want als je te lang bleef staan, zakte je weg. Op de terugweg naar de camping werd Otto ziek en lag hij de hele dag op bed. De dag erna werd hij terug gebracht naar het instituut waar hij werd opgehaald door zijn vader. Samen gingen ze naar huis. Otto’s vader vertelde dat zijn moeder van de drank was, maar toen ze thuis kwamen, roken ze de geur van drank. Otto’s moeder had nog steeds een drankprobleem en werd naar een afkickkliniek gestuurd.

De zus van Harm werd gegijzeld door molukkers. Later werd ze vrijgelaten en was er een interview met Harm op de radiozender van Otto. Er kwam een reporter langs, die Otto een eigen programma zou geven op een radiozender. Dat ging niet zoals het zou moeten gaan, dus was Otto ermee gestopt. De vader van Otto vertelde aan Otto dat hij een baan had in Amerika en dat hij bij de buren moest verblijven. Het was maar saai, want er was niks te doen en hij kon geen radio maken. Een paar weken later mocht Otto zijn moeder bezoeken, want ze was niet meer verslaafd. Otto ging ook weer terug naar school. Daar kreeg hij te horen dat hij naar een ziendenschool mocht gaan. Otto was daar  blij mee en zijn moeder ook. Iedereen vond het jammer dat Otto wegging en Sonja vooral. Harm deed net of hij het niet erg vond, dat Otto wegging, maar dat was niet zo. De ouders van Sonja stelden Otto voor om hem mee te nemen op de vakantie samen met hun en Sonja. Voordat Otto vertrok, hevelde hij benzine uit de brommer van Meneer Reinier en stak hij het instituut en de hutten in brand.

 

 

Mening boek “Het Instituut”

 

Ik vind het wel een leuk boek, want het verhaal wordt op een grappige manier verteld. In het boek kom je te weten wat de dingen zijn, waar blinde mensen tegenaan lopen. Ik vond dat wel interessant om te lezen. In het verhaal lees je ook veel over Otto zijn emoties en hoe hij tegen bepaalde dingen opkijkt. Dat is iets wat je normaal niet te weten komt over blinde personen. Als ik iemand zou moeten opnoemen die ik totaal niet leuk vond in het verhaal, dan is het overduidelijk Edwin. Edwin is de grote pestkop van het instituut en laat iedereen altijd struikelen of pest ze op een andere manier. Een ander ding wat het verhaal ook leuk maakt is dat Otto ook vaak domme dingen doet en zo in de problemen komt, soms alleen, maar soms ook samen met zijn beste vriend Harm.

Boek 4 - havo 4

Vermist

 

Schrijfster

Het boek is geschreven door Elle van den Boogaart. Zij is geboren in

1959 in Nuland. In 2003 schreef ze haar eerste roman De gele scooter over een meisje dat seksueel misbruikt is. Vermist is haar 5e jongerenroman.

 

Thema

Het thema van dit boek is vriendschap, ontvoeringen.

 

Tijd

Het verhaal speelt zich af in het heen.

Verstreken tijd is 2 dagen van 23 juli 8.15 uur tot 25 juli 19.00 uur.

 

 

 

Personages

 

Hoofdpersonen zijn:

Eva: persoon die ontvoerd is

Kathinka, liz, Merel : vriendinnen van Eva

 

 

 

Bijpersonen

 

Jack: campinghouder

Rina: politieagente

Daniel: jongen uit de discotheek

 

 

Ruimte

 

Het verhaal speelt zich af in Kroatië

 

 

Genre

 

Dit boek is een avonturenverhaal

 

 

Samenvatting

 

Eva, Liz, Kathinka en Merel zijn op vakantie in Kroatië. Na een avondje stappen komt Eva niet thuis. Eerst maken de andere vriendinnen zich niet ongerust en denken, dat Eva wel een keer terug zal komen. Maar dat is niet zo en daarom gaan ze naar Jack, de campingbeheerder.

Hij zegt, dat hij heeft gezien dat Eva werd thuisgebracht door Daniël, een jongen uit de disco.

Liz, Kathinka en Merel gaan naar de politie. Zij ondervragen Daniël maar hij weet niets van de verdwijning.

Eva wordt vastgehouden in een donkere kamer. Ze is geblinddoekt en weet niet waar ze is.

De volgende dag gaan de 3 vriendinnen weer naar het politiebureau. Daar is Rina, een Nederlandse agente. Rina gaat de meisjes helpen hun vriendin te vinden.

Ondertussen is Eva erachter, dat Jack de campingbeheerder de ontvoering gepland heeft. Eva probeert te ontsnappen, maar dat lukt niet. Ze raakt hierbij gewond.

Als de dokter voor de 2e keer komt, stopt Eva een briefje in zijn tas. De dokter waarschuwt de politie.

Jack vlucht daarom met zijn vrouw en Eva, maar als Jack gaat tanken, ontsnappen Eva en de vrouw. Ze worden al snel gevonden door de politie en Jack wordt gearresteerd.

Jack heeft Eva ontvoerd, omdat zij de plaats in moest nemen van zijn tienerdochter die overleden is aan een overdosis drugs.

 

 

Mening boek “Vermist”

 

Ik vond het boek best wel leuk om te lezen, het boeide me wel. Het boek was makkelijk om te lezen, er kwamen niet echt moeilijke woorden voorbij.

Het einde was deels voorspelbaar: Je weet, dat het verhaal goed gaat aflopen en dat Eva gevonden wordt. Maar ik had niet verwacht, dat Jack de ontvoerder zou zijn. Bij een campingeigenaar verwacht je zoiets niet, die zijn vriendelijk en behulpzaam. Ik had ook niet verwacht, dat de vrouw van Jack Eva zover zou helpen dat ze kon ontsnappen.

Het verhaal wordt verteld vanuit 2 kanten: de kant van Eva, die opgesloten zit. Je voelt haar spanning. Dan weer krijg je het verhaal van de vriendinnen van Eva, die als ze merken dat Eva vermist is, ongerust zijn en in paniek raken.

Het boek zou realistisch kunnen zijn. Je hoort wel eens dat mensen een kind ontvoeren als ze bijvoorbeeld hun baby verloren zijn. Alhoewel dat niet vaak voorkomt.

Boek 5 - havo 4

Die zomer

 

Informatie Wanda Reisel

Tijd

De verteltijd van dit boek is 214 bladzijden en de vertelde tijd is de hele zomer lang. De acht hoofdstukken waar het verhaal uit bestaat zijn op chronologische wijze opgesteld. In elk hoofdstuk apart zijn er veel flashbacks. Je bevindt je even in een andere tijd, maar dan wordt het later weer opgepakt naar het ‘heden’.

Dit verhaal gaat over het jaar 1970 en is echt voor die tijd geschreven. Het zou niet echt in een andere tijd kunnen zijn. Dana beschrijft namelijk de wereld om haar heen en alle kenmerken daarvan. Dat is dus heel typerend voor de tijd rondom het jaar 1970. Ik zie nu bijvoorbeeld geen hippies in het park met gitaren en joints in het gras zitten.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-die-zomer-door-wanda-reisel-92963

Perspectief

Het perspectief dat in dit boek gebruikt is, is het hij/zijn perspectief en dus het personaal perspectief. Het verhaal wordt door de ogen van Dana verteld en je leest hoe ze zich voelt en hoe ze denkt. Je leest ook hoe haar gedachten tot stand komen, waardoor ik me goed kan inleven en identificeren met het hoofdpersonage. Misschien wordt dit versterkt door het feit dat Dana een meisje is en ik ook.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-die-zomer-door-wanda-reisel-92963

Personages

Dana Davidson: Dana Davidson is de zeventienjarige hoofdpersoon in dit verhaal. In dit verhaal maakt ze een ontwikkeling tot volwassen persoon door. Vooral op seksueel gebied ontwikkelt ze zichzelf. Stapje voor stapje gaat ze steeds verder op seksueel gebied. Op een gegeven moment wordt ze ontmaagd door haar broer. Dana weet wat ze wil, en durft haar mening duidelijk te maken. Zo vertelt ze Ted regelmatig dat ze niet verder wil gaan met de seksuele handelingen. Daarnaast heeft Dana het beste met iedereen voor. Ze is erg sociaal, en doet er alles aan om het anderen naar hun zin te maken.

Daaf Davidson: Daaf is de oudere broer van Dana. Ze hebben een erg hechte band met elkaar. In het verhaal raakt hij in coma door een scooterongeluk. Als hij uit zijn coma raakt heeft hij seks met Dana.

Tessa: Tessa is de beste vriendin van Dana. Ze zijn elkaars steun en toeverlaat en vertellen alles aan elkaar. Samen gaan ze naar Parijs om een leuke tijd tegemoet te gaan. Tessa gedraagt zich in Parijs echter erg egoïstisch, waardoor de vriendschap onder spanning komt te staan. Dana is Tessa helemaal zat, waardoor ze naar huis besluit te gaan. Als Tessa vervolgens ook weer in Nederland komt, praten ze alles uit. Tessa is een aardig meisje, dat zich af en toe onbewust egoïstisch gedraagt.

Ted: Ted is de docent biologie van Dana. Hij heeft regelmatig seksueel contact met zijn leerlingen. Ook met Dana spreekt hij regelmatig af om seksuele handelingen te verrichten. Omdat Dana hier nog niet klaar voor is, zegt ze regelmatig dat ze niet verder wil. Ted accepteert dit niet altijd en pusht Dana om seks te hebben.

https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/die-zomer-wanda-reisel

Ruimte

Een belangrijke ruimte in het verhaal is de stad Parijs. Dit is de stad waar Dana met haar uitbundige en wat onvoorzichtige vriendin Tessa heen gaat. Het had een leuke vakantie moeten zijn, maar Dana ergert zich steeds meer aan Tessa, waardoor ze alleen teruggaat naar Amsterdam, de stad waar Dana woont. Ook Amsterdam is een ruimte die veel wordt beschreven, en dan vooral de plekken rondom het huis van Dana en de plekken waar Dana vaak heen gaat. Bijvoorbeeld de disco die plaats vindt in de kelder van haar school. Hier is alles vertrouwd, is iedereen zichzelf en kan iedereen doen wat hij/zij wilt. Ook zoent Dana zo hier en daar met wat docenten op school, waar je tegenwoordig zwaar gestraft voor kunt worden, maar wat voor Dana blijkbaar heel normaal was. Het park, het Vondelpark, dat grenst aan Dana’s huis, is ook een plek die specifiek beschreven wordt door Dana. Ze beschrijft hoe de hippies daar zitten, blowen, muziek maken en hun dag voor de rest doorbrengen. Zo krijg je ook een goed beeld van het jaar 1970, het jaar waarin het verhaal zich afspeelt.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-die-zomer-door-wanda-reisel-92963

Spanning

spannend,

Vooral als ze contact zoekt met leraren (van haar school) weet je niet of ze verder willen gaan op seksueel gebied, dan Dana eigenlijk wilt.

Ook is het spannend als ze besluit vanuit Parijs naar huis gaat, want je weet niet of het nog goed gaat komen tussen de vriendschap tussen Dana en Tessa.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-die-zomer-door-wanda-reisel-82460

Stijl

Door de vele gebruikte details en bijvoeglijke naamwoorden, weet de schrijfster Wanda Reisel het verhaal erg beeldend te maken. Hierdoor is het als lezer duidelijk op welke plaats en in welke omstandigheden het verhaal precies afspeelt.

Daarnaast is de schrijfstijl van Wanda Reisel erg eenvoudig. Er worden geen moeilijke woorden of zinsstructuren gebruikt, waardoor het verhaal makkelijk te lezen is. Wel zijn sommige zinnen erg lang, doordat er veel gebruik wordt gemaakt van details.

Onderstaand een quote die de schrijfstijl van Wanda Reisel illustreert:

'Ze stak haar tong uit. Hij probeerde met helm en al zijn tong tussen haar lippen te laten glijden, maar hij haalde het niet. Dana duwde hem plagerig weg, maar de knoop in haar maag voorspelde al iets van wat komen ging. Ze sloeg stoer haar been over het zadel en pakte met beide handen Teds middel.' - bladzijde 151

https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/die-zomer-wanda-reisel

Genre

Psychologische roman & coming of age

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-die-zomer-door-wanda-reisel-92963

 

Samenvatting Die zomer

De zestienjarige Dana Davidson ligt samen met een schoolvriend Arthur op de bank. Ze zoenen wat en op dat moment beseft dat ze liefste één van de fijnste dingen in het leven vindt. Al snel komt ze er echter achter dat Arthur helemaal niet zo leuk is als ze denkt. Hij schijnt namelijk later op de avond tegenover vrienden te zeggen dat er weinig met Dana te beginnen valt omdat ze zo onzeker is.

Een tijdje later gaan Dana en haar beste vriendin Tessa naar Parijs. Al een tijdje staat dit tripje vast, en ze hebben er allebei erg veel zin in. Ze gaan liftend naar Parijs toe om kosten te besparen. Tessa is iemand die met Jan en Alleman flirt. Ze is dan ook op seksueel gebied al een stuk verder dan Dana. Al snel wordt Dana hiermee geconfronteerd in Parijs. Als Dana en Tessa in Parijs twee Tunesische jongens ontmoeten, blijkt Tessa al snel met één van de jongens het bed in te willen duiken. Als ze dit vervolgens ook doet, voelt Dana zich eenzaam en verlaten. Ze weet niet wat ze alleen in Parijs moet doen. Ze besluit alleen op pad te gaan, maar al snel besluit ze om alleen terug te gaan naar Amsterdam.

Als Dana thuis aangekomen is, verveelt ze zich erg. Ze besluit bij haar docent biologie Ted op bezoek te gaan. In die tijd is het een rage dat leerlingen seksuele handelingen verrichten met hun docent. Dana krijgt al snel door dat Ted allerlei seksuele handelingen bij haar wil verrichten. Op een gegeven moment dringt Ted zelfs aan op echte seks. Dana geeft aan dat ze hier nog lang niet aan toe is.

Op een gegeven moment krijgt Dana via haar stiefmoeder Nicolette te horen dat Tessa weer thuis is. Onmiddellijk wordt Dana verdrietig door Tessa opgebeld: Dana moet onmiddellijk naar haar toe komen. Als Dana bij Tessa is aangekomen, vertelt ze dat ze onder invloed van LSD verkracht is door een jongen in Parijs. Dana vindt het afschuwelijk om dit te horen en voelt zich meteen schuldig. Als Dana vervolgens naar huis besluit te gaan, wordt de moeder van Tessa boos op haar. De moeder van Tessa vindt dat Dana schuldig is en dat ze haar dochter nooit alleen had moeten laten. Later blijkt dat Tessa alles bij elkaar gelogen heeft en ze helemaal niet verkracht is.

De volgende dag gaat Dana naar een feestje van een andere docent. Als ze door krijgt dat er allerlei seksuele dingen gedaan worden op het feestje, besluit ze naar huis te gaan. Ted was ook op dit feestje en is teleurgesteld dat ze hem niet even gedag gezegd heeft toen ze naar huis ging. De volgende ochtend belt Ted Dana dan ook meteen op. Hij nodigt haar bij hem thuis uit. Samen gaan ze op de motor naar Bloemendaal, waar ze in de duinen seks hebben. Dana wil echter niet dat Ted hem penetreert. Ted gaat hiermee akkoord, maar zegt wel tegen haar dat haar ontmaagding niet meer lang zal duren. Hij raadt haar dan ook aan om aan de pil te gaan.

Op een gegeven moment krijgt Dana van de politie te horen dat haar broer Daaf in het ziekenhuis ligt. Hij heeft een scooter ongeluk gehad, waardoor hij nu op de intensive care ligt. Een intensieve emotionele periode gaat voor Dana in. Dagelijks zit ze uren aan het bed van haar broer om hem te steunen. Na zeven dagen komt Daaf uit de coma. Hij kan zich alleen niks meer herinneren van zijn familie. Hij herkent alleen Dana nog.

Als Dana weer thuis is, kruipt ze samen met Daaf in bed. Hij is moe en wil wat rusten. Als Dana tegen hem aankruipt wordt ze geil en krijgt ze allerlei fantasieën. Daaf wordt ook geil, en samen bedrijven ze de liefde. Dana wordt ontmaagd door haar eigen broer.

https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/die-zomer-wanda-reisel

 

Eigen mening

het verhaal viel mij achteraf best wel tegen. Op het begin was het vooral even begrijpen wat er allemaal gebeurde, maar het verhaal veranderde al snel in een verhaal waar het alleen nog maar over seksuele dingen ging. Normaal vind ik het niet erg als er wat seksuele activiteiten terugkomen, maar bij dit verhaal kreeg ik het gevoel alsof het alleen nog maar ging over de ontmaagding van Dana. Ook werd ik verward door de flashbacks die in het boek voorkwamen. Ik vind Dana wel de meest interessante persoon uit het verhaal, omdat zij iemand is die 2 keer nadenkt voordat ze iets gaat doen. Zo gaat ze niet zomaar seks hebben met leraren of wild vreemden. Dat laat ook meteen zien dat Dana een slim meisje is en anders is dan de andere meisjes van haar leeftijd die wel seks hebben met leraren en wild vreemden, zoals haar vriendin Tessa heeft gedaan in Parijs.

Boek 6 - havo 4

Op hoop van zegen

 

Informatie Herman Heijermans

Heijermans is op 3 December 1864 geboren in Rotterdam. Later is hij gestorven aan de gevolgen van kanker op 22 November 1924 in Zandvoort. Heijermans begon als toneelrecensent bij de toen net opgerichte krant De Telegraaf. Hij schreef veel kritiek en maakte op die manier veel vijanden. Zelf begon hij ook toneelstukken te schrijven, zoals Ghetto, Glück auf! en Op hoop van zegen. De meeste stukken die hij geschreven had gingen in première bij de Nederlandse Toneel Vereniging in Amsterdam. In 1897 was hij lid geworden van het SDAP en schreef hij het propagandastuk Puntje.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Heijermans

Tijd

Het verhaal wordt niet-continu verteld. Er worden steeds alleen fragmenten gegeven. De vertelde tijd is 11 à 12 weken. Het verhaal wordt wel chronologisch verteld, maar met veel flashbacks. Er wordt bijvoorbeeld teruggedacht aan de overleden vissers en aan uitspraken die eerder in het stuk zijn gedaan.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-op-hoop-van-zegen-door-herman-heijermans-41500

Perspectief

Het verhaal geschreven in wisselende perspectieven, omdat om de beurt een persoon spreekt in de ik-vorm.

Personages

Kniertje Vermeer: de hoofdpersoon. Ze is een gelovige vrouw, 61 jaar oud. Haar man is 12 jaar geleden omgekomen op zee en ook haar twee oudste zoons zijn verdronken. Ze is bang voor schande over haar familie en werkt als huishoudster bij de familie Bos. Ze laat snel over zich heenlopen.

Geert Vermeer: een zoon van Kniertje. Hij is 26. Hij is niet bang voor de zee en heeft 6 maanden in de gevangenis gezeten omdat hij een meerdere bij de Marine had geslagen. Hij is een echte doorzetter.

Barend Vermeer: de jongste zoon van Kniertje, 19 jaar oud. Hij houdt niet van de zee en wil ook absoluut niet mee op ‘de Hoop’. Hij is bang aangelegd.

Jo: de verloofde van Geert.

Clement Bos: de eigenaar van acht loggers, waaronder ‘de Hoop’. Hij is getrouwd met Mathilde en heeft een dochter, Clementine.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-op-hoop-van-zegen-door-herman-heijermans-49007

 

Ruimte

Het eerste t/m derde bedrijf spelen zich af in de woonkamer van Kniertje, een armoedige huiskamer met twee bedstedes, veel prulletjes en heiligbeeldjes. Het vierde bedrijf speelt zich af in het kantoor van reder Bos, een ouderwets ingericht kantoor met uitzicht op zee.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-op-hoop-van-zegen-door-herman-heijermans-49007

Spanning

In dit toneelstuk zit wel spanning. Deze wordt opgebouwd. Je komt aan het eind van het eerste bedrijf te weten dat ‘de Hoop’ rot is. Je voelt dan al aan dat het niet goed kan gaan. Als het in het derde bedrijf gaat stormen wacht je als lezer/kijker op een bevestiging van je vermoeden dat ‘de Hoop’ niet meer terug zal keren.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-op-hoop-van-zegen-door-herman-heijermans-49007

Stijl

De scènes zijn levensecht weergegeven. Het is in een ouderwetse taal geschreven, soms met woorden die we tegenwoordig niet meer kennen. Vaak zijn bepaalde passages in een dialect geschreven wat onbekend is (waarschijnlijk IJmuidens of Katwijks). Het zijn wel aangrijpende dialogen.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-op-hoop-van-zegen-door-herman-heijermans-41500

Genre

Toneelstuk

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-op-hoop-van-zegen-door-herman-heijermans-88442

Samenvatting Op hoop van zegen

Eerste bedrijf

 

In Kniertjes huis maakt Clementine Bos tekening van het diaconiemannetje Kobus. Reder Bos wil dat Barend zich aanmonstert op de 'Op Hoop van Zegen'; Clementine weet dat het schip rot is (discussie). Geert, de broer van Barend, komt thuis na zes maanden gevangenisstraf (hij had een meerdere geslagen). De man van Truus (een vissersvrouw) is niet van de Anna teruggekomen.

 

 

 

Tweede bedrijf

 

Kniertje viert haar 61e verjaardag. Om drie uur die middag zal de 'Op Hoop van Zegen' vertrekken met o.a. Barend, Mees en Geert. De vissersvrouwen komen Kniertje feliciteren. Er ontstaat ruzie tussen reder Bos en Geert (Geert zong een socialistisch lied); Geert werkt Bos de deur uit en daarom mag Knier voor straf niet meer komen schoonmaken. Barend heeft van de dronkelap Simon (scheepmaker) gehoord dat 'de Hoop' rot is en wil niet meer mee. Kniertje probeert hem over te halen door hem vaders oorringen te geven. Uiteindelijk sleuren twee veldwachters Barend naar het schip.

 

Derde bedrijf

 

Er woedt een hevige storm. Kniertje is ziek en diverse mensen komen haar opzoeken. Clementine en boekhouder Kaps komen haar soep en eieren brengen. De vrouwen vertellen elkaar rampen die ze hebben meegemaakt; Marietje vertelt haar onheilspellende droom (dode Mees); buurvrouw Truus vertelt al haar ellende (en besluit met de woorden 'De vis wordt duur betaald'). De storm en verhalen werken op Jo's zenuwen; ze vertelt Kniertje dat ze in verwachting is (van Geert). Intussen raast de storm door. Kniertje bidt.

 

 

Vierde bedrijf

 

Mathilde Bos werkt aan een inzamelingsactie ten behoeve van de torenklok. Bos snauwt haar af, maar is poeslief tegen de burgemeestervrouw; hij valt uit tegen zijn boekhouder Kaps die een vergissing heeft gemaakt. Regelmatig komen er mensen vragen of er al nieuws is van 'de Hoop'. De waterschout deelt per telegram mee dat de 'Op Hoop van Zegen' vergaan is: er zijn twaalf doden, o.a. Geert en Barend (oorringen zijn gevonden). Clementine, Jo, Simon en anderen beschuldigen Bos; de verzekering zal de schade dekken.

 

Kniertje is gebroken en valt flauw. Mathilde Bos troost haar met de mededeling dat ze weer mag komen schoonmaken en dat er in de kranten een oproep voor steun geplaatst zal worden. Met een pannetje eten sloft ze naar huis.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-op-hoop-van-zegen-door-herman-heijermans-41500

 

 

 

Eigen mening

Naar mijn mening zit er te weinig spanning in dit verhaal. Voor mij was de meeste spanning pas te lezen op het einde, wanneer het schip ‘op hoop van zegen’ in een storm is en er doden zijn gevallen. Dit soort levensbedreigende gebeurtenissen zijn voor mij spannend, omdat je van tevoren niet weet wie het wel zullen overleven en wie niet. Ook viel me het verhaal wel tegen. Ik had namelijk meer avontuur verwacht. Voor de rest was het verhaal makkelijk om te volgen qua verwoording.

Boek 7 - havo 5

Kinderjaren

 

Informatie Jona Oberski

Jona Oberski (Amsterdam, 20 maart 1938) is een Nederlands kernfysicus en schrijver van Joodse afkomst. Hij is vooral beroemd om zijn autobiografische boek Kinderjaren waarin hij vertelt over zijn tijd als kind in een concentratiekamp. De boeken die hij geschreven heeft zijn Kinderjaren (1978), De ongenode gast (1995) en De eigenaar van niemandsland (1997). Zijn bekendste werk is het boek Kinderjaren. Het boek is in 16 verschillende talen vertaald.

 

Bron:     https://nl.wikipedia.org/wiki/Jona_Oberski

               https://www.schrijversinfo.nl/oberskijona.html

 

Tijd

De vertelde tijd is moeilijk in te schatten. Er worden nergens data of tijden in het verhaal aangegeven. Wel worden er verjaardagen gevierd. De verjaardag van de hoofdpersoon komt twee keer langs en de verjaardag van zijn vader één keer. De eerste verjaardag van de hoofdpersoon vindt plaats in Nederland en de tweede verjaardag, een paar dagen na die van zijn vader, vindt plaats in het concentratiekamp. Omdat de hoofdpersoon hierna nog een tijdje in het kamp verblijft en uiteindelijk naar Nederland vertrekt, zal de vertelde tijd ongeveer anderhalf jaar zijn.

 

De hoofdpersoon en zijn moeder maken de bevrijding mee, dus moet het het laatste anderhalf jaar van de tweede wereldoorlog zijn geweest.

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/kinderjaren-jona-oberski

Perspectief

Het verhaal wordt verteld uit de ogen van de ik-persoon van wie we de naam niet weten. We weten wel dat hij een jongetje is. De precieze leeftijd is ook onbekend, maar hij wil graag met de grote kinderen meespelen en ziet sommige gevaren nog niet goed in. Hij zal dus ongeveer zeven of acht jaar zijn.

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/kinderjaren-jona-oberski

 

 

 

Personages

Ik-persoon

 

Van de ik-persoon en verteller van het verhaal weten we geen naam. Hij is zeven à acht jaar. Samen met zijn ouders gaat hij naar een concentratiekamp.

 

Moeder

 

De moeder van de hoofdpersoon zit samen met haar zoon in het kamp. Zij overlijdt na de bevrijding aan een ziekte.

 

Vader

 

De vader van de hoofdpersoon zit in een ander deel van het kamp. Wanneer hij overlijdt zijn zijn vrouw en zoon erbij.

 

Trude

 

Trude is een vriendin van moeder. Zij vermaakt de hoofdpersoon in de trein wanneer die stilstaat en hij blijft bij haar na de bevrijding wanneer zijn moeder ziek is.

 

Meneer Paul en mevrouw G.

 

Meneer Paul en mevrouw G. is het stel waarbij de hoofdpersoon gaat wonen na de bevrijding. Trude brengt hem bij hen.

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/kinderjaren-jona-oberski

Ruimte

De ruimte wordt niet zo duidelijk beschreven, een kind maakt zich daar niet druk om. Je krijgt wel een idee van het kamp als hij op een gegeven moment naar z'n moeder toe moet en zo tussen de barakken doorloopt en verdwaalt.

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-kinderjaren-door-jona-oberski-41962

 

Spanning

De spanning in het boek is best wel goed opgebouwd, je blijft vanaf het begin steeds afvragen of ze het wel halen en waar ze uiteindelijk terechtkomen.

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-kinderjaren-door-jona-oberski-45359

Stijl

Jona Oberski heeft zelf in de oorlog in concentratiekamp Westerbork en Bergen-Belsen gezeten. Ondanks deze autobiografische achtergrond heeft hij zich verzet tegen een te letterlijke interpretatie, zegt Trouw. Hij wilde geen feiten herhalen maar de indruk die de omstandigheden bij een kind achterlaten uitdrukken. Dit heeft hij onwijs goed gedaan. De hoofdpersoon van het boek is de verteller. Hij vertelt met korte zinnen en kiest precies de juiste woorden waardoor het niet eentonig wordt. Over de gevoelens van de hoofdpersoon komen we weinig te weten. Wel heeft het verhaal een sober karakter, doordat essentiële informatie indirect en vaak achteraf wordt gegeven, zegt Reinjan Mulder. Het voorbeeld dat hij geeft in zijn recensie is de situatie op de pont, waarbij zijn vader zegt dat ze thuis met de hoofdpersoon zo veel mogelijk Nederlands proberen te spreken.

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/kinderjaren-jona-oberski

Genre

Het boek is een Autobiografie van een joods jongetje in de tweede Wereld-Oorlog.

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-kinderjaren-door-jona-oberski-41962

Samenvatting Kinderjaren

Het boek start met de hoofdpersoon en zijn moeder die in een concentratiekamp zitten. Ze mogen na een aantal dagen weer naar huis. Wanneer ze thuis zijn, wordt de Jodenhaat erger. Het gezin mag geen boodschappen meer doen bij de winkel waar ze dat normaal doen en de hoofdpersoon wordt af en toe gepest. Sommige mensen zijn nog wel aardig tegen joden.

 

's Nachts wordt het huis van de hoofdpersoon en zijn ouders binnengevallen, ze moeten zo snel mogelijk al hun spullen pakken, want ze moeten naar een concentratiekamp. De soldaten hebben geweren en dat maakt indruk op de hoofdpersoon.

 

Ze komen aan in Westerbork, het kamp waar ze eerder ook al zijn geweest. Via Westerbork gaan ze naar een nieuw kamp. De hoofdpersoon en zijn moeder mogen bij elkaar blijven, zijn vader gaat naar een ander deel van het kamp.

 

De hoofdpersoon is bang en weet niet goed hoe hij zich moet gedragen. Hij wil graag met de grote kinderen spelen en steekt hiervoor zijn tong uit naar een Duitse soldaat. Gelukkig heeft niemand het gezien.

 

Op een gegeven moment moet hij naar zijn vader toe omdat zijn vader ziek is. Zijn moeder moet nog werken en kan daarom niet zo snel langs. Wanneer hij daar is, blijkt dat zijn vader op sterven ligt. Hij moet zijn moeder halen, op de terugweg raakt hij afgeleid door het natte gras en vergeet hij wat hij zijn moeder moest vertellen. Trude, een vriendin van zijn moeder, weet het gelukkig ook en haalt zijn moeder. Samen met zijn moeder gaat de hoofdpersoon naar zijn vader toe en zijn erbij wanneer hij sterft.

 

Tijdens het spelen met de grote kinderen moet hij het Ketelhuis in, een plek waarin allerlei lijken liggen voordat ze worden afgevoerd. Hij gaat in het Ketelhuis op zoek naar zijn vader, maar kan hem niet vinden. De grote kinderen halen hem eruit omdat de Duitsers woedend zullen worden als ze hem pakken. Zijn moeder is ook boos op hem.

 

Na een tijdje moet hij met zijn moeder in de trein naar Palestina. Hij slaapt heel veel en merkt niet dat de trein al twee weken stil staat. Samen met Trude gaat hij naar buiten en maken ze brandnetelsoep. Wanneer de Duitsers merken dat ze buiten zijn, worden ze allemaal weer naar binnen geleid. Kort hierna komen de Russen iedereen bevrijden. De oorlog is klaar.

 

De hoofdpersoon en Trude mogen naar een huis in Duitsland waar ze tijdelijk verblijven voordat ze weer naar Nederland gaan. Zijn moeder moet naar het ziekenhuis want ze is heel erg ziek. Na een tijdje overlijdt ze.

 

De hoofdpersoon en Trude gaan met allerlei andere mensen weer terug naar Nederland. Hier mag de hoofdpersoon bij meneer Paul en mevrouw G. wonen. Meneer Paul kende hij al want hij werkte met zijn vader.

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/kinderjaren-jona-oberski

Eigen mening

Ik vond het boek best wel leuk om te lezen, omdat er heel veel ontwikkelingen waren in het boek. Op een dag zat je nog in je eigen huis in Nederland, en voor je het wist moest je een trein instappen en werd je afgevoerd. Ik vond de ik-persoon in dit verhaal best wel zielig, omdat hij helemaal geen idee heeft wat er nu allemaal gaande was. Hij had geen idee waarom ze opeens uit het huis weg moesten gaan, en ook wist hij niet eens waar ze met de trein naartoe gingen. Zelfs in het kamp wist hij niet eens wat hij moest doen. Voor de rest vond ik het wel een spannend boek, omdat je niet meteen te weten komt of de vader en de moeder van de ik-persoon het gaan redden. Ook was er een moment in het boek waar een soldaat Trude voorbij liep, en op dat moment had ik gedacht dat zij doodgeschoten zou worden voor de ogen van de ik-persoon. Uiteindelijk toch een leuk boek om gelezen te hebben.

Boek 8 - havo 5

Het gouden ei

 

Informatie Tim krabbé

Tim krabbe is geboren op 13 April 1943 in Amsterdam.  Hij was in het begin vooral bezig als journalist. Later deed hij werk bij het opinieblad ‘De Tijd’, maar ging weg nadat een column die hij gemaakt had werd geweigerd door de redacteur. Zijn eerste boek dat hij heeft geschreven heette ‘De werkelijke moord op Kitty Duisenberg’ uit 1967. Het laatste boek dat hij had geschreven komt uit 2015 en heet ‘De veertiende etappe’. Het Gouden Ei, De Renner, De Grot en Marte Jacobs zijn bestsellers en hebben ook veel succes internationaal.

 

Bron:     https://uitgeverijprometheus.nl/auteurs/tim-krabbe.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tim_Krabb%C3%A9

 

Tijd

De totale vertelde tijd bedraagt 33 jaar. Het niet chronologische verhaal start in de zomer van 1975. De gebeurtenissen bij het benzinestation worden op de voet gevolgd. Van minuut tot minuut weet de lezer wat er gebeurt tot Saskia's ontvoering. Vanaf het moment dat Rex de afrit bij het benzinestation inrijdt, is er nauwelijks verschil tussen verteltijd en vertelde tijd. Het tweede hoofdstuk speelt zich af in 1983. Wat er in de tussenliggende acht jaar is gepasseerd wordt niet duidelijk. In het tweede hoofdstuk worden enkele dagen beschreven van de vakantie van Lieneke en Rex. In het derde hoofdstuk wordt er weer een sprong in de tijd gemaakt. De eerste gebeurtenis speelt zich af in 1950 als Lemorne zestien jaar is. Van één pagina vindt er tijdverdichting plaats: de volgende gebeurtenis speelt zich 21 jaar later af. Als Lemorne 41 jaar is, ontvoert hij Saskia. De exacte datum wordt gegeven: 28-7-1975. In hoofdstuk 4 bevindt de lezer zich acht jaar na de ontvoering. De vijfde dag nadat de advertenties verschenen, ontmoet Rex Lemorne. In het eerste hoofdstuk tref je tal van vooruitwijzingen aan. We noemen een kenmerkend voorbeeld. “(...) je was op zo'n eerste dag van de vakantie altijd een beetje ongerust. Er was zoveel dat mis kon gaan was de hotelreservering wel doorgekomen, vielen de mussen niet van het dak, bestond het gehuurde huisje wel”. (p. 8) Er komen nauwelijks flash-backs in het verhaal voor. De belangrijkste, het voorval in Italië en Saskia's droom over het gouden ei is reeds in de samenvatting van het verhaal genoemd.

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-het-gouden-ei-door-tim-krabbe-57109

 

 

 

Perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit de ogen van Rex en Lemorne. Eerst lees je vanuit Rex zijn ogen over hoe Saskia is verdwenen en later zie je vanuit het standpunt van Lemorne, hoe hij op het idee was gekomen om iemand te ontvoeren en te doden.

 

Personages

Rex (hoofdpersoon): Rex is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij kan rustig zijn en heeft vooral veel plezier met Saskia en later ook met Lieneke. Toen Saskia verdween was, hield hij nog steeds van haar. Later toen Rex het aanbod van Lemorne kreeg om het zelfde lot te ondergaan, koos hij ervoor om het we te doen, omdat hij heel veel van Saskia hield en per se wilde weten hoe zij aan haar eind is gekomen.

Saskia (bijpersoon): van Saskia krijg je in het verhaal niet veel te weten, maar toen ze samen met Rex in de auto zat, las je wel dat zij het goed met elkaar kunnen vinden, en dat ze elkaar leuk vinden.

Lemorne (hoofdpersoon): Lemorne is nogal een vreemde type. Toen hij jong was had hij zich expres bezeerd, en later wanneer hij een meisje had gered, vond hij dat hij iemand mocht vermoorden. Lemorne is een vrij rustig type en je zou niet snel bedenken dat hij in staat is om zoiets te doen. Zelfs toen hij Rex vertelde over Saskia bleef hij kalm.

Lieneke (bijpersoon): Rex en Lieneke hebben krijgen een relatie, nadat Saskia is verdwenen en ze steunt Rex ook met wat er is gebeurd. Lieneke is iemand die erg fanatiek is, als het gaat om spellen/sport

Ruimte

Hoe het verhaal in de tijd geplaatst moet worden, is reeds duidelijk geworden. Tijden en data worden exact genoemd. Datzelfde geldt voor de aanwijzingen die gegeven worden over de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat de beschreven gebeurtenissen zich afspelen tegen de achtergrond van drie verschillende decors. Het eerste hoofdstuk speelt zich af op de Franse autoroute. Het bewuste Total-station 'Venoy-Grosse-Pierre' ligt 80 kilometer van Autun. In het tweede hoofdstuk bevindt Rex zich in Italië. Het plaatsje Marina di Camerota ligt ten zuiden van Napels. Het derde hoofdstuk speelt zich wederom in Frankrijk af'. Lemorne woont in Autun. Hoofdstuk 4 begint in Buitenveldert (Amsterdam, en eindigt bij het Total-station. Hoofdstuk 6 sluit het verhaal af in Amsterdam.

 

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-het-gouden-ei-door-tim-krabbe-57109

 

 

 

Spanning

Er ontstaat wel een spanning in het boek wanneer Lemorne plannen aan het maken is, hoe hij iemand van plan is om te ontvoeren en vermoorden. Op het eind is er ook sprake van spanning, omdat je in het perspectief hebt gelezen van Rex en Lemorne, en dat ze nu eindelijk elkaar gaan ontmoeten. Toen ik het las wist ik niet zeker hoe Rex ging reageren op Lemorne. Op dat moment vond ik het verhaal wel spannend worden.

Stijl

Je leest eerst in het perspectief van Rex en later die van Lemorne. Je leest over Rex die zijn leven na de verdwijning van Saska voortzet en over Lemorne die een plan aan het maken is om iemand te vermoorden.

Genre

Misdaadroman / Psychologische roman.

 

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-het-gouden-ei-door-tim-krabb-46441

 

Samenvatting Het Gouden Ei

Rex Hofman en Saskia Ehlvest kennen elkaar al een tijd en zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een benzinestation om even te rusten. Saskia gaat iets te drinken halen en Rex maakt een foto van haar. Rex denkt aan de vakantie van drie jaar geleden. Op een gegeven moment was de benzine op, Saskia heeft toen drie uur in de auto moeten wachten totdat Rex met brandstof terugkwam. Ze was helemaal overstuur geweest. Als kind had ze een nachtmerrie gehad, waarin ze opgesloten zat in een gouden ei. Tijdens haar verblijf in de auto was deze nachtmerrie weer naar boven gekomen. In die nachtmerrie zweefde ze in een gouden ei door de ruimte zonder sterren en de enige manier om daar uit te komen was door tegen het enige andere gouden ei aan te botsen, maar het heelal is zo groot....

Ondertussen wacht Rex al een hele tijd op haar, maar Saskia komt niet terug. Hij gaat naar de service winkel om haar te zoeken maar de medewerkers weten niet waar ze is. Daarna belt hij de politie en het hotel waar ze naar toe zouden gaan, maar niemand kan hem helpen. Saskia is spoorloos verdwenen.

Raymond Lemorne heeft al zijn hele leven vreemde gedachten. Zo vraagt hij zich op zijn zestiende af wat er gebeurt als hij van een flat afspringt. Het resultaat is dat hij zes weken in het ziekenhuis moet liggen. Eenentwintig jaar later is hij scheikundeleraar, getrouwd en heeft twee kinderen. Dan komt er weer een absurde gedachte bij hem op. Nadat hij eerst een kind van de verdrinkingsdood heeft gered, vraagt hij zich af of hij ook in staat is om een misdaad te plegen. Vanaf dat moment begint hij met de voorbereidingen voor de perfecte misdaad nl. iemand levend te begraven. Hij doet net alsof hij zijn vakantiehuisje gaat opknappen. In het echt maakt hij alles gereed voor de misdaad. Hij bedenkt een plan om zijn slachtoffer vanuit een benzinestation mee te lokken. Hij zal een vrouw terwijl hij zijn arm in een mitella houdt, vragen of ze hem wil helpen zijn aanhangwagen aan zijn auto te koppelen. Zijn eerste pogingen mislukken, omdat niemand in zijn auto durft te stappen. Een volgende poging lukt wel: een meisje (Saskia) vraagt hem naar de sleutelhanger die hij bij zich heeft. Hieraan hangt namelijk een grote R. Ze is heel geïnteresseerd en vraagt hem of ze er eentje kan kopen. Hij neemt haar mee naar zijn auto, bedwelmt haar en rijdt met haar weg. Daarvoor had hij 2 kampeerders doodgeschoten, omdat die voor zijn vakantiehuisje kampeerden.

Acht jaar later is Rex op vakantie in Italië, samen met Lieneke, zijn nieuwe vriendin en vraagt haar ten huwelijk. Hij wil Lieneke eerlijk vertellen hoe hij over Saskia denkt. Lieneke merkt dat Rex ‘s nachts een nachtmerrie heeft over het gouden ei. Na deze vakantie start Rex een opsporingscampagne. Hij roept in advertenties mensen op, die Saskia toen hebben gezien. Hij krijgt verschillende reacties maar geen enkele is bruikbaar. Later belt Lieneke op: zij is bedroefd, omdat ze elkaar na de vakantie zo weinig hebben gezien. Na een aantal dagen meldt een Franse man zich (Raymond). Rex herkent deze man: hij was de man met de mitella bij het tankstation, acht jaar geleden. Raymond wil hem wel vertellen wat er met Saskia is gebeurd, maar alleen als Rex hetzelfde lot ondergaat. Rex stemt toe, terwijl hij weet dat hij dan zal sterven. Raymond neemt hem mee naar het tankstation en laat hem koffie met een slaapmiddel drinken. Dan vertelt hij wat er is gebeurd. Als Rex wakker wordt, ligt hij op een matras in een doodskist en weet hij dat hij (net als Saskia) levend is begraven. Lieneke zoekt Rex, maar van hem en Saskia werd nooit meer iets vernomen.

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-het-gouden-ei-door-tim-krabbe-57109

 

Eigen mening

In het begin snapte ik niet helemaal waar het boek over zou gaan, omdat het niet duidelijk herkenbaar was in de titel en in het begin van het verhaal. Het begin vond ik daarom dus ook redelijk saai. Ik vond het verhaal een aparte wending krijgen wanneer Saskia plotseling verdween en Rex haar daarna nooit meer heeft gevonden. Ik vond het best apart om te lezen hoe Lieneke een relatie had met Rex terwijl ze wist dat hij nog steeds heel erg van Saskia hield. Het achtergrondverhaal van Lemorne was in het eerste opzicht best normaal, zoals alle andere, maar toen ik las dat hij erover na had gedacht om van de flat af te springen, wist ik dat Lemorne niet een normaal iemand was. ik vind het verhaal wel interessant worden, nadat Lemorne zich ging voorbereiden op een moord die hij wilde plegen. Hij had alles secuur gepland en bepaalde methodes gebruikt om te achterhalen welke het beste zou werken om een vrouw in zijn auto te krijgen, zonder dat iemand het door zou hebben. Ik vond het verhaal vanaf dat moment steeds leuker worden, omdat ik las over Lemorne die een manier probeerde te vinden om een moord te plegen, zonder daarvoor opgepakt te worden. Aan het eind van het boek lees je nog iets over een liefdesbericht van ene Sandra, maar verder lees je niks meer over haar, en dat vind ik nogal jammer. Toen ik las dat Lemorne Rex kwam bezoeken vond ik het wel spannend worden, want ik wist niet wat Lemorne van plan zou zijn met hem. Op het moment toen Lemorne in de auto vertelde dat zij dood was en dat hij wist waar ze lach deed me dat denken aan een psychopaat, omdat hij alle dingen over haar moord zo rustig wist te vertellen aan Rex. Op het eind krijgt Rex de keuze om hetzelfde lot te ondergaan als Saskia of om terug te gaan naar zijn huis zonder te weten wat er met haar is gebeurd. Rex koos ervoor om hetzelfde lot te ondergaan, en dat vond ik hartverwarmend om te lezen, omdat je op dat moment weet dat hij zo veel van Saskia heeft gehouden dat hij zelfs om dezelfde manier dood wil gaan als haar.

Boek 9 - havo 5

De zee zien

 

Informatie Koos Meinderts

Koos Meinderts werd op 20 januari 1953 in Den Haag geboren. Hij groeide op in een groot gezin, als vijfde van acht kinderen. Hij was als kind nooit van plan schrijver te worden en lezen deed hij ook niet veel. Pas toen hij van de ULO (wat nu het VMBO is) naar de HAVO ging, begon hij belangstelling te krijgen voor boeken. Na zijn middelbare school ging hij naar de PABO en daarna naar een universiteit om pedagogiek te studeren. Die studie had hij niet afgemaakt, maar ondertussen was hij wel bezig met het schrijven van verhalen. Zijn eerste verhalen had hij geschreven zonder ze te publiceren. De eerste verhalen stuurde hij op naar een kinderkrant. Al snel belde uitgeverij Ploegsma hem om te vertellend at hij wil dat hij meer verhalen zou schrijven om het te bundelen in een boek. Nu, meer dan twintig jaar later, heeft Koos Meinderts ruim dertig kinderboeken geschreven, zowel prentenboeken voor hele jonge kinderen, als kinderromans. Maar dat is nog niet alles, want hij schrijft ook liedjes voor bijvoorbeeld 'Kinderen voor kinderen' en jeugdtheater Hofplein.

 

Bron:     http://www.leesfeest.nl/auteur/meinderts-koos

 

Tijd

Dit verhaal  speelt zich af tussen 1959 en 1997.

 

Perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Kees.

 

Personages

Kees: onzeker, aardig

Jan: onwetend, arrogant

Marijke: aardig, ondeugend

Truus: is het zusje van Kees

Toos: is het zusje van Kees

Lies: is de zus van kees

Rinus: is het broertje van Kees, Kees en hij sliepen samen op dezelfde kamer.

Gerda: is het zusje van kees

Bertje: is het broertje van Kees

Rietje: woont in dezelfde straat als Kees

 

Ruimte

het verhaal speelt zich af in veel verschillende plekken, namelijk in het huis van Kees, in het huis van Jan & Marijke en op het terrein van Piet van Vliet, langs de zee.

Spanning

Er is weinig spanning in het verhaal. De enige momenten waarin er spanning in het verhaal is, is wanneer Kees samen is met Marijke. Het andere moment was wanneer Jan van de schoorsteenpijp sprong. Na zijn val zit je met de vraag of Jan expres sprong en waarom of dat hij van de schoorsteenpijp is gevallen.

Stijl

Dit boek is op een manier geschreven waarop het makkelijk te lezen is en dat het ook makkelijk te volgen is. Er wordt weinig gebruik gemaakt van moeilijke woorden en dat helpt je bij het volgen van het verhaal.

Genre

psychologische roman, young adult (jongvolwassen)

Bron:     http://www.boekenopschool.nl/aanbod/de-zee-zien

        https://www.boekenbijlage.nl/een-vriendschap-die-het-leven-tekende/

 

 

Samenvatting

Proloog

 

In de proloog kijkt Kees die inmiddels bejaard is terug naar de dood van Jan. Daarbij kijkt hij terug naar het moment dat hem verteld wordt dat Jan dood is.

 

1959

 

Kees leerde jan die later zijn beste vriend zou worden al best snel kennen. Op een dag was Kees aan het vissen toen een jongen naar hem toe kwam om op een boze manier te vertellen dat dat zijn plek was waar hij normaal vist en dat hij weg zou moeten gaan. De jongen stapte van zijn fiets af en liep naar Kees toe. Toen de jongen bij hem stond sloeg hij tegen zijn gezicht. Toen dat was gebeurd zat er een vis aan de hengel en hebben ze samen de snoek weten te vangen uit het water. Ze stelde zich allebei later aan elkaar voor en spraken op een andere dag om weer naar het plekje te komen. De jongen heette Jan. Jan kwam niet alleen naar het plekje toe, er was ook nog een meisje bij. Jan pakte de snoek uit de teil waar hij hem in de tussentijd in had gedaan.Het meisje haalde een fototoestel tevoorschijn en maakte een foto van Jan en Kees samen met de vis. Het meisje stelde zich op het laatst ook voor. Ze vertelde dat ze Marijke heette en dat ze de zus van Jan was. Samen aten ze de snoek op bij een vuurtje. Jan zei dat hij en Marijke samen naar de film gingen en of hij ook mee zou gaan. Daar gaf Kees geen antwoordt op. Ze gingen op hun rug liggen in het gras en gingen samen ‘leeuweriken’ spotten. Kees besloot de dag erna om toch thuis te blijven en niet met Jan en Marijke mee te gaan naar de film. Voor Kees is leren niet zo heel moeilijk. Hij wil naar HBS, maar zijn ouders zien er op tegen en zien hem liever op de ULO. Zijn decaan heeft ook geprobeerd om zijn ouders over te halen om naar de HBS te gaan, omdat hij best wel een slim iemand is. De volgende week bleef Kees de hele week thuis, omdat hij ziek is. Zijn moeder die zwanger is, kan niet geloven dat Kees een gebroken neus heeft terwijl zijn fiets nog helemaal heel is. Kees verzweeg de echte reden waarom zijn neus gebroken was. Kees wist niet zeker of hij eigenlijk wel vrienden moet zijn met Jan. Er werd geroepen naar Kees. Het was Jan. Jan is gaan kijken bij de voetbalwedstrijd van Kees. Kees en Jan hebben daarna nog even gepraat over de film die Jan is wezen kijken. Jan gaf ook nog raad aan Kees over de ‘techniek van het vallen’ dat hij zou moeten gebruiken bij het voetballen. Kees was bij het huis van Jan. Zijn moeder deed open en vertelde hem dat hij op zijn kamer zat. Kees liep naar boven, maar er was niemand op zijn kamer. Hij liep toevallig de kamer van Marijke voorbij en zij zei dat Jan op zijn kamer zat. Kees ging voor een tweede keer de kamer van Jan in en Jan kwam tevoorschijn uit zijn kast. Jan stond erop dat Kees zou blijven eten bij hem thuis. Kees stemde ermee in en bleef eten. Jan’s familie zat aan tafel en baden voordat ze gingen eten. Marijke maakte een opmerking over Kees zijn oog en neus. Jan vertelde trots dat hij dat gedaan had, maar zijn moeder geloofde er niks van. Jan vertelde dat Kees een voetballer was en dat hij hem zou leren hoe hij zou moeten vallen. De moeder van Jan gaf iedereen behalve zijn vader vla als toetje. Jan zei opeens dat hij ook naar het ULO wil net als Kees. Jan was van plan om de fotografiezaak van zijn vader over te nemen en als hij dat zou willen, zou hij naar het ULO moeten. Zijn moeder zei dat ze er nog over gaan hebben. Ze zaten weer op Jan zijn kamer en Kees wist nu dat hij Jan kon beschouwen als een vriend. Kees moest thuis vaak denken aan Marijke. Kees vertelde Jan een verhaaltje wat hij onlangs had gelezen en Kees vroeg daarna wat ‘vrijheid’ voor hem betekende. Hij zei dat het naakt rennen was door het weiland terwijl hij aan het schijten was. Kees heeft een Marijke verzameling gemaakt waarbij hij allemaal kleine spulletjes van haar heeft gepakt en die naar huis heeft meegenomen. Kees werkte bij Piet van Vliet als tomatenplukker. Hij deed dat samen met Loek die hij ook wel ‘Loek-paling-in-je-broek’ noemden. Nadat Kees klaar was met werken waren Jan en Kees van plan om naar het strand te fietsen. Jan wilde Kees iets laten zien en wees naar buizerds. Ze fietsen samen opvallend stil naar het strand. Jan vertelt Kees dat het voor hem voelt alsof de wereld is gemaakt voor anderen en niet voor hem. Kees probeert het goed te praten door te zeggen dat de wereld er ook voor hem is, maar Jan zegt dat dat helemaal niet klopt. Kees wordt boos en pakt zijn fiets en fietst vervolgens weg. Het was inmiddels al 2 weken geleden dat Kees Jan heeft gezien. Kees was aan jet voetballen toen hij Marijke en Jan zag. Na de wedstrijd vertelde Jan tegen hem dat hij op een kerkhof voetbalt, omdat het voetbalveld op een kerkhof is gebouwd. Marijke wilde een foto maken van jet elftal om deze later misschien in hun etalage te hangen in de zaak van haar ouders. Later kwam Kees Marijke nog tegen in de apotheek. Kees zijn hoofd zat vol met gedachten over haar. Kees vroeg nar de foto, maar Marijke zei dat het niet mooi genoeg geworden was voor de etalage. Marijke vroeg of ze bij hem achterop zou kunnen, zodat ze samen naar de duinen konden gaan. Kees aarzelde en Marijke maakte er een plagerige opmerking over. Kees bracht eerst de medicijnen thuis en besloot toen Marijke achterop te laten om samen naar de duinen te fietsen. Kees was weer bij Jan. Jan haalde een bh van Marijke tevoorschijn. Hij zei dat hij wist dat hij Marijke leuk vind. Jan wilde dat Kees zou oefenen om de bh open te maken. De schoorsteen die in de tuin van Piet van Vliet was hoger dan 20 meter vertelde Kees aan Jan. Jan zei dat je misschien de zee zou kunnen zien als je daarop zou staan. Jan vroeg aan Kees of ze erop zouden klimmen om te checken, maar Kees weigerde. Kees zou zijn eigen kamer krijgen in het huis, en deze kreeg hij eerder dan gedacht. Met zijn moeder ging het steeds slechter. Ze voelde zich moe door de zwangerschap. Jan is wezen kijken naar de kamer van Kees en vroeg of Kees al wist wat hij in zijn kamer gaat hangen. Jan zag de schoorsteenpijp vanuit de raam van Kees zijn slaapkamer en vroeg aan Kees wanneer ze erop zouden klimmen. Kees gaf daar geen duidelijk antwoord op en begeleide Jan weer naar beneden naar de deur van het huis. Kees gaat naar voetbalkamp. Op het kamp denkt hij aan Jan en aan Marijke. Kees zou later aan Jan vragen hoe je verkering moet vragen met iemand. Kees en Jan kwamen aan bij de schoorsteenpijp van Piet van Vliet. Piet had Kees wel eens vertelt hoe deze schoorsteenpijp tot stand is gekomen. Jan vroeg of Kees hem wilde helpen om hem omhoog te duwen. Jan checkte eerst of alles wel goed vastzat voordat hij omhoog zou gaan klimmen. Kees riep hem naar beneden en vertelde dat ze dit samen zouden gaan doen. Jan kwam naar beneden en vroeg Kees om een belofte af te leggen waarin hij zei dat hij samen met Jan de schoorsteenpijp zou gaan beklimmen. De moeder van Kees voelde zich nog steeds niet lekker. Het broertje van Kees, Bertje, dacht dat zijn moeder doodging. Zijn vader stuurde hem naar bed en met Kees en zijn zus Toos werd verteld dat hij wilde dat ze in het ziekenhuis zou moeten bevallen, maar dat wilde ze niet. De bevalling zou dus thuis gebeuren, dus moesten alle kinderen ergens anders terecht. Kees kon wel bij Jan terecht. Marijke was alleen thuis. Ze was in de woonkamer en had muziek opstaan waar ze op danste. Kees was in zijn gedachte aan het denken aan Marijke. Marijke zette een ander nummer op en zwaaide haar armen om Kees heen om met hem te gaan dansen. Marijke zoende Kees op zijn mond. Na een tijdje kwam Jan ook thuis en vertelde tegen Kees dat ze Zondag de schoorsteenpijp zullen gaan beklimmen. Jan stond bij de brug waar ze elkaar voor het eerst ontmoet hebben. Jan en Kees fietste samen richting de schoorsteenpijp die ze samen zouden beklimmen. Jan vroeg onderweg aan Kees of hij gezoend had met Marijke. Kees zei van wel en Jan gaf aan dat hij dan niet voor niets met haar geoefend had. Ze waren bij de schoorsteenpijp aangekomen en Kees hielp Jan omhoog. Jan hielp Kees ook omhoog, maar Kees werkte hem tegen en liet zichzelf expres vallen. Kees zei dat hij niet mee naar boven zou gaan klimmen. Jan besloot om in zijn eentje omhoog te klimmen. Kees riep nog naar hem, maar dat hoorde Jan niet meer. Jan had de top bereikt en riep iets onverstaanbaars naar Kees. Hij zwaaide naar Kees en op dat moment viel hij ervan af. Jan lag op de grond en Kees probeerde zijn best om met hem te praten, maar zonder enig succes. Kees pakte zijn sigaretten en ging ervandoor. De dood van Jan is nog niet helemaal binnen gekomen. Piet van Vliet heeft Jan later die dag gevonden. Het nieuws ging snel door het dorp en bracht veel mensen verdriet. Er werd een begrafenis voor Jan geregeld. Kees was erbij toen  Jan’s kist vanaf de kerk naar de kerkhof werd gebracht. Hij schepte als laatste het grond in het gat. Toen Jan werd begraven werd het broertje van Kees geboren. Leo heette hij. Het leek voor Kees wel alsof er ruimte in zijn leven gemaakt moest komen voor Leo. Kees hield gesprekken met Jan in zijn hoofd. Hij had zichzelf opgesloten zijn kamer. Kees stuurde iedereen die naar hem kwam kijken weg, maar zijn moeder kwam binnen en begon hem te troosten. Kees wilde haar alles vertellen wat er was gebeurd, maar zijn moeder zei dat hij niks hoefde te zeggen, omdat ze het al begreep. Kees en Marijke kwamen elkaar na een tijd tegen en begonnen tegen elkaar te praten. Marijke vroeg of hij niet moest voetballen en Kees vertelde haar dat hij gestopt was met voetbal.  De fotografie zaak zou gaan sluiten. Marijke vertelde dat haar gezin gaat verhuizen naar Australië. Rond de verjaardag van Kees kreeg hij post van Marijke waarin een foto zat waar Kees en Jan samen met de snoek in hun handen stonden. Kees was van gedachte veranderd en gaat nu niet meer naar het HBS, maar wil naar het seminarie om priester te worden.

 

1997

 

De schoorsteenpijp wordt opgeblazen. Kees kreeg een telefoontje van Marijke om te zeggen dat ze weer in Nederland was en of hij haar wilde zien. Marijke is samen met haar zoon naar Nederland, zodat hij kan zien waar ze vandaan kwam. Ze spraken af bij een restaurant. Marijke vertelde daar dat het een hel was thuis na de dood van Jan. Marijke zei ook dat ze op haar 19e getrouwd was met een Italiaanse immigrant. Samen besproken ze nog de dingen over de dood van Jan. Marijke vertelde dat zij dacht dat Jan wel eens gesprongen zou zijn. Jan kwam op een dag naar haar toe om te vragen of ze verliefd was op Kees en daarop antwoordde ze met “ja”. Marijke dacht dat hij wel eens gesprongen zou kunnen zijn, omdat hij dacht dat hij Marijke ging verliezen aan Kees. Marijke en Kees namen weer afscheid van elkaar. Door de jaren heen was het dorp erg veranderd, maar het huis waar Kees vroeger in leefde is niks veranderd. Kees kijkt terug naar de tijd nadat hij zijn examens op het ULO had afgerond en hoe het vanaf daar verder is gegaan. De schoorsteenpijp zou over een uur ten onder gaan, maar zijn moeder stond erop dat hij nog zou gaan eten. Kees keek naar foto’s die in de keuken hingen. Er hingen familie foto’s en ook foto’s waar Kees als priester staat en ook als bruidegom. Hij werkt niet meer als priester en is ook njet meer getrouwd. Zijn moeder komt terug en maakt een opmerking over hoelang het al weer geleden is sinds dat het allemaal gebeurd is. Het is tijd dat de schoorsteenpijp zou gaan vallen. Er heeft zich een grote groep eromheen gevormd. Toen de schoorsteenpijp ten onder ging en er een stofwolk ontstond, werd er door iedereen geapplaudisseerd.

 

Epiloog

Kees was inmiddels een opa en was op een feestje. Zijn jongste kleinkind Thijmen kwam naar hem toe en zei tegen hem dat hij straks naar bed ging. Daarna vroeg hij wat Kees van plan was. Kees antwoordde dat hij naakt door het weiland gaat rennen. Thijmen vond dit heel grappig en riep door de hele zaal dat opa in zijn blootje door het weiland gaat rennen.

Eigen mening

Het boek was makkelijk te volgen, omdat er weinig gebruik werd gemaakt van moeilijke woorden. Ook was het fijn dat net elke regel helemaal vol werd geschreven, dat maakte het namelijk makkelijker om de tekst te lezen.

Boek 10 - havo 5

Robinson

 

Informatie Doeschka Meijsing

Doeschka Meijsing is geboren op 21 Oktober 1947 in Eindhoven. Ze is later overleden op 30 Januari 2012 in Amsterdam. Ze studeerde Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1971 tot 1976 gaf Meijsing les aan het St.-Ignatiusgymnasium. Daarna was ze tot 1978 wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam. In 1978 werd Meijsing redactrice voor de boekenbijlage van Vrij Nederland en in 1989 literatuurredactrice van Elsevier.

De meest bekende romans die zij geschreven heeft zijn Robinson, Tijger, tijger!, Utopia en De tweede man.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Doeschka_Meijsing

https://www.kb.nl/themas/nederlandse-literatuur-en-taal/schrijversalfabet/doeschka-meijsing-1947-2012

Tijd

Het verhaal is zo geschreven, dat het moment van de gebeurtenissen er niet zoveel toe doet, alleen maar in chronologisch opzicht. Al zou het dus nu of tien jaar geleden afspelen, het effect van de gebeurtenissen zou hetzelfde blijven. Maar als we het verhaal toch in een bepaalde tijd moeten plaatsen ga ik voor de jaren '70, omdat het verhaal rond deze tijd is geschreven en omdat op het einde 31 december 1975 wordt vermeld.

De vertelde tijd is ongeveer een jaar, vanaf het begin van het schooljaar na de verhuizing van Robinson, tot het einde van de zomervakantie van het jaar daarop. De vertel tijd zal ongeveer even lang zijn als mijn leestijd, dus 4,5 uur, omdat de gebeurtenissen in dit werk niet het belangrijkste onderdeel vormen, maar meer de gevoelswijze van Robinson, en deze zijn moeilijker snel in beeld te zetten dan heftige actiescènes.

Het verhaal is chronologisch verteld, omdat de gebeurtenissen zich na elkaar afspelen. Toch wordt er wel wat vermeld over het verleden, namelijk toen Robinson 5 jaar oud was, maar dit werd meer gebruikt om de personage van haar moeder neer te zetten. Ook zou je op het einde een grote flashback kunnen zien, omdat ze zich dan realiseert dat ze weer van voor of aan kan beginnen.

Het verhaal begint ab ovo, gelijk wanneer Robinson naar haar nieuwe stad is verhuisd, waar alles anders was dan vroeger. Bovendien is het einde gesloten, zodat er een afgerond verhaal is beschreven.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-robinson-door-doeschka-meijsing-45186

 

 

Perspectief

Er is gebruik gemaakt van het personale vertelperspectief, hierbij wordt alles gezien door de ogen van Robinson, maar wordt er toch een bepaalde afstand gecreëerd. Dit is duidelijk te zien, aan het telkens terugkerende 'zei ze'. Bovendien neemt ze zelf deel aan het verhaal, zodat het nooit auctoriaal zou kunnen zijn.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-robinson-door-doeschka-meijsing-45186

 

Personages

Hoofdpersonages

 

Robinson:

Een 17 - jarig meisje dat eigenlijk een jongetje had moeten zijn als het aan haar vader gelegen had, en daarom ook maar met de mannelijke naam Robinson moest dragen.

Ze voelt zich schuldig aan allerlei zaken waarbij de rector dit benadrukt, ondanks dat het zij er niets aan kon doen. Ze heeft ook weinig eigenwaarde en een geheel verkeerde instelling. Ze heeft namelijk last van het ' het lukt me niet' - syndroom. Dit komt naar voren als ze zelf verantwoordelijk is voor haar daden, denk bijvoorbeeld aan schoolexamens. Ze heeft een enorme fantasie en laat zich leiden door allerlei zelfbedachte dromen.

Ze gaat het liefst confrontaties uit de weg (verraadde niets over mutsje van Johanna Freida) en gaat zelf eerst op onderzoek uit voor ze een beslissing neemt. Dit werd echter verbroken door Daniël, die haar zo in kon palmen dat ze toch samen naar bed waren gegaan. Ze was dus als het ware overgeleverd aan een tweede. Waardoor ze vaak het gevoel had of alles en iedereen in een complotje tegen haar werkte.

 

Daniël Bierwolf:

Ik noem hem ook een hoofdpersonage omdat hij de meeste invloed had op Robinson en omdat ze mede dankzij hem in een diep gat is gevallen. Hij had blauwe ogen met pikzwart haar, wat niet veel goeds voorspelt. Hij had grote overredingskracht (bedaccident) en was een buitenbeentje. Hij was niet voor niets al van een andere school afgestuurd en moest hij zich elke donderdag om kwart over drie melden bij zijn oom de rector. Hij ging vaak huiswerk bij Robinson maken en had geregeld last van migraine aanvallen. Bovendien had hij veel lef, hij zorgde er namelijk in zijn eentje voor om een hele feestmiddag te verzieken door als travestiet op te treden en ook het boottochtje op het IJsselmeer hielp hij naar de haaien.

Zijn enthousiasme zat in een neerwaartse spiraal om uiteindelijk zijn geluk te beproeven bij zijn familie in Zwitserland.

 

Bijpersonages

 

Johanna Freida:

Ze gaf Duits op de school van Robinson en liet het kaas niet van haar brood eten. Het was een sterk persoon en hield zich niet in voor een hogere autoriteit. Ze viel op de vader van Robinson en zorgde zo voor spanningen tussen Robinson en haar moeder, omdat Robinson het haar moeder niet wilde vertellen.

 

Moeder van Robinson:

Een good looking women, zelfbewust en zeker van haar zaak. Ze had niet echt oog voor Robinson en legde haar alleen het vuur aan de schenen toen ze al bijna was gezakt voor haar examen. En ondanks dat ze wist dat haar man van alles uitspookte met andere vrouwen bleef ze uit misplaatst fatsoen en omdat graag vrouw van de kapitein bleef bij haar man.

 

Vader van Robinson:

Werd door Robinson als een echte held / zeerover gezien en had er geen moeite mee zijn vrouw te misleiden. Verder is hij rustig en charmant. Hij et zijn dochter echter wel tussen hete vuren dor een affaire aan te gaan met Johanna Freida.

 

De rector:

Een grijze man met alles in zijn omgeving in diezelfde kleur, van stropdas tot vulpen, alles om hem heen was grauw. Uit goed fatsoen nam hij zijn neef onder hoede en zorgde door zijn gedrag voor veel ellende en een groter schuldgevoel bij Robinson.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-robinson-door-doeschka-meijsing-45186

Ruimte

Het speelt zich in een provinciestad dichtbij zee, waarschijnlijk wordt hier Haarlem mee bedoeld, omdat Doeschka hier is opgegroeid. De belangrijkste plaatsen zijn hier de school, het station het huis van Robinson en de haven waar de vader van Robinson aanmeerde. Ook komt het IJsselmeer en de plaats Hoorn erin voor.

Het weer wordt telkens per jaargetijde beschreven, hierbij is het zo heet dat de mussen van het dak vallen in de zomer en is er sneeuw in de winter.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-robinson-door-doeschka-meijsing-45186

 

 

Spanning

Er was voor mij maar een moment waarop ik echt wilde weten hoe het verder zou gaan, of eigenlijk eerder welk gezicht ze beschreef, waarna het ineens weer over de objectieve gang van zaken ging, zodat je in spanning bleef. Welk gezicht het was is trouwens nergens meer vermeld.

 

Andere spanningsmomenten:

Het wedstrijdje schaatsen op het ijs. Omdat hier een wedstrijd wordt beschreven is het altijd spannend wie er gaat winnen.

Daniël riep dat Johanna Freida ontslagen was. Dit was een schreeuw tussen de bedrijven door en vooral omdat hij zei dat ze wel wist waarom, leek het net of je wat gemist had.

Ook het dilemma met het mutsje van Johanna Freida was spannend, omdat er een hele spionage scène aan vooraf ging.

De vertelwijze zorgde er eveneens voor dat er wat spanning gecreëerd werd wanneer Robinson zich moest melden bij de rector.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-robinson-door-doeschka-meijsing-45186

Stijl

Het verhaal is soms niet goed te volgens, ondanks dat de schrijven niet moeilijk taalgebruik heeft. De manier van schrijven is koel, waardoor je niet wordt betrokken bij het verhaal en de personages.

Beeldspraak: 'Verderop kwamen alle straten uit op een groot plein waar muziek gemaakt werd, zomerse muziek, met veel zonnen die zich in het koper spiegelden' (pagina 7).

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-robinson-door-doeschka-meijsing-70399

Genre

Literaire fictie

www.google.com

 

Samenvatting Robinson

Robinson verhuist naar een provinciehoofdstad in de buurt van de zee, daar komt ze twee weken later dan de rest op school. Maar de rector stelde haar gerust door te zeggen dat ze de achterstand zo had ingelopen. Bij haar in de klas zat een buitengewone jongen genaamd Daniël. Hij was het neefje van de rector, waar ze in zijn kamer Johanna Freida voor het eerst ontmoette. Daniël verzette zich altijd tegen het gezag en werd al snel een maatje van Robinson. In alle vrije tijd die ze hadden bestookte hij haar met verhalen over de duivel, heksen en andere zwarte aangelegenheden. Robinson's vader was een zeeman in hart en nieren, en al ver voordat hij terug kwam begon ze al met aftellen. Toen haar vader tegen de kerst aankwam, ging het mis. Tijdens het schaatsen had hij Al snel een oogje op Johanna Freida en zij op hem.

Thuis aangekomen vond de moeder van Robinson het mutsje van Johanna Freida, ze vroeg van wie het was, en om ruzies of misverstanden te voorkomen zei Robinson maar dat het van haar was. Om te kijken of ze echt een affaire hadden volgde ze Johanna Freida een aantal malen van school naar huis, om het mutsje uiteindelijk aan haar terug te geven.

Ze hoopte dit maal minder op de thuiskomst van haar vader dan anders. Rond Pasen was hij weer thuis en stelde voor om een tochtje te maken over het IJsselmeer, hij, Robinson, Daniël en natuurlijk Johanna Freida. Het ging allemaal goed totdat Daniël begon te roepen dat Johanna Freida ontslagen was en dat ze best zou weten waarom. Hierop kreeg hij een klap en vloog hij overboord.

Toen gebeurde alles in een stroomversnelling, Robinson moest 2 herexamens doen, Daniël was blijven zitten, Johanna Freida moest inderdaad haar spullen pakken. Dit kwam wederom door Daniël, die het voorval met haar en de vader van Robinson in geuren en kleuren aan de moeder van Robinson had verteld. Waarop zij gelijk naar de rector was gestapt. En aangezien hij toch al moeite had met Johanna Freida, vond hij dit rede genoeg om haar te ontslaan.

De zomervakantie brengt Robinson dan in de bibliotheek door, met het oog op de herexamens die ze naar alle waarschijnlijkheid toch niet gaat halen. Op weg naar huis, ziet ze dat Johanna Freida haar spullen al aan het pakken is. Thuis aangekomen krijgt ze te horen dat Daniël vertrekt. Hij gaat naar zijn familie in Zwitserland en vroeg of Robinson hem uit kwam zwaaien. Dit deed ze en realiserende dat ze nu iedereen waar ze voor de tijd van ongeveer een jaar heeft opgetrokken kwijt is zag ze op weg naar huis een koperen muziekfanfare vertrekken, weg van waar zij stond, in een richting die zij ook graag was gegaan.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-robinson-door-doeschka-meijsing-45186

Eigen mening

Toen ik begon te lezen in dit boek dacht ik dit een saai boek zou worden om te lezen, maar toen de vader van Robinson iets kreeg met Johanna Freida, werd het steeds spannender.

Overige opdrachten

terugblik maart havo 4

Wat is je startpositie?

Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.

Plak je antwoorden hieronder

 

  • Het arrangement Leeslogboek havo 4 - 2018/2019 - kopie 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Marijn van Schoten Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-03-06 23:50:09
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    20 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (z.d.).

    Leeslogboek havo 4 - 2018/2019

    https://maken.wikiwijs.nl/127670/Leeslogboek_havo_4___2018_2019

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.