Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht
Boek 1: Lieveling - Kim van Kooten - Niveau 2 - ★★★★★
Boek 2: De Reünie - Simone van der Vlugt - Niveau 1 - ★★★
Boek 3: Isabelle - Tessa de Loo - Niveau 2 - ★★★
Boek 4: Klaproos - Anne-Fleur van der Heiden - Niveau 3 - ★★★★
Boek 5: Dorst - Esther Gerristen - Niveau 3 - ★★
Boek 6: Het Gouden Ei - Tim Krabbé - Niveau 3 - ★★
Boek 7: Turks Fruit - Jan Wolkers - Niveau 3 -★★★
Boek 8: Het smelt - Lize Spit - Niveau 3 - ★★★★
Boek 9: De aanslag - Harry Mulisch - Niveau 4 - ★★★
Boek 10: Maar buiten is het feest - Arthur Japin - Niveau 4 - ★★★★
Lieveling - Kim van Kooten
Lieveling - Kim van Kooten
Opdracht: Eigen verslag
Het verhaal dat over Puck gaat speelt zich af van 1975 tot 1984. Puck woont samen met haar moeder Patricia in Rotterdam. Patricia werd verliefd op een oudere man die veel geld had. In het jaar 1975 zijn Puck en haar moeder bij de man ingetrokken. Patricia noemt de man ‘Pikkedoos’ en niet veel later nadat Puck en haar moeder bij Pikkedoos zijn ingetrokken zijn Pikkedoos en Patricia getrouwd. Pikkedoos heeft tegen Puck gezegd tijdens een van de diepgaande gesprekken, die ze wel vaker hebben, dat hij met haar moeder getrouwd was omdat hij Puck zo lief vond. Puck noemt Pikkedoos ‘ome meneer’ omdat ze Pikkkedoos maar raar vond. Maar daar is ome meneer niet blij mee en zei daarom dat ze hem maar papa moest noemen. Pikkedoos en toont helemaal geen interesse meer in Patricia, omdat hij en Puck diepgaande gesprekken had en juist meer interesse en aandacht gaf aan Puck. Hij gaf puck heel veel cadeaus en werd drie keer per week gewassen door papa. Puck vond het niet raar dat papa haar met zijn handen afdroogde. Ook legt hij zijn hand op zijn geslachtsdelen en vraagt aan Puck dat ze dat ook moet doen. Daarnaast werd Puck elke zondagochtend wakker gemaakt door papa en maakt hij een foto terwijl ze naakt is. Dit blijft een paar jaar doorgaan en later begreep Puck wat er aan de hand was.
Puck komt in het ziekenhuis te liggen door een gebroken been en ondervoeding. Meester Hofslot heeft een goede band met Puck en komt op bezoek in het ziekenhuis. Puck wilde al heel lang tegen iemand zeggen wat er aan de hand was, maar durfde het elke keer niet. Nu had ze de moet om het tegen meester Hofslot te zeggen. Meester Hofslot heeft actie ondernomen en Pucks moeder en oma werden ingelicht. Ook is Puck naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen. Puck en haar moeder hebben het huis van Pikkedoos leeggehaald terwijl hij in het buitenland zat. Ze hebben €100.000 en de kluis waarin alle foto’s die zijn gemaakt van Puck meegenomen. Vervolgens zijn ze terug naar Rotterdam gegaan. Maar omdat haar moeder niet goed om ging met het geld wat ze hebben meegenomen konden ze na een tijdje niet meer rondkomen. Daarom heeft Patricia besloten om weer terug te gaan naar Pikkedoos nadat de aangifte was ingetrokken.
De reünie - Simone van der Vlugt
De reünie - Simone van der Vlugt
Opdracht: Opdracht van lezen voor de lijst niveau 2 | open einde
1) Aan het eind van het verhaal gaat Sabine op vakantie. De lezer weet nu dat Sabine Isabel vermoord heeft, maar verder weet niemand dat. Stel je voor dat jij Sabine bent en dat je moet besluiten of je jezelf aan gaat geven bij de politie. Vul onderstaande tabel in met zelfverzonnen argumenten waarom je jezelf zou aangeven of niet.
Wel aangeven
|
Niet aangeven
|
Het geeft je een fijn gevoel om voor jezelf eerlijk te zijn. Anders kun je er zelf later last of spijt van krijgen dat je niet eerlijk bent geweest.
|
Als je jezelf wel aangeeft, zal iedereen je voor de rest van je leven aanzien als een moordenaar. Dit zal je leven erg pittig en zuur maken. Je zult nog vaak geconfronteerd worden met het feit dat je iemand hebt vermoord.
|
Voor de politie is het een opluchting als ze de moordenaar gevonden hebben. Ze zijn er immers heel lang mee bezig geweest om de moordenaar te vinden.
|
Als je iemand vermoordt zit daar zeker een flinke straf aan vast. Deze straf kan een grote impact op je hebben en je leven totaal veranderen. Als je jezelf niet aangeeft zal je ook geen straf krijgen.
|
De ouders van Isabel zullen het erg fijn vinden als ze weten dat de moordenaar van hun eigen dochter eindelijk gevonden is.
|
Je geeft niet alleen jezelf een slecht imago als je jezelf aangeeft, maar ook je familie. Hun zullen ook nog vaak geconfronteerd worden met het feit dat ze familie zijn met een moordenaar.
|
Voor de mensen uit de buurt is het een rustgevend gevoel als ze weten dat de moordenaar is gevonden. Zij hoeven dan niet meer bang te zijn dat er zomaar een moordenaar losloopt. Hierdoor hoeven ze niet meer bang te zijn om over straat te lopen.
|
Als je jezelf wel aangeeft loop je de kans dat nabestaanden wraak willen. Hierdoor willen ze bijvoorbeeld jou hetzelfde aandoen als wat jij het slachtoffer hebt aangedaan.
|
Er is sprake van moord als je iemand met voorbedachten rade het leven ontneemt. Je zou kunnen stellen dat Sabine Isabel vermoord heeft, maar misschien is er ook wel sprake van doodslag of noodweer.
1. Zoek op internet naar de definities van moord, doodslag, noodweer en misdrijf.
2. Zoek vervolgens naar de maximale straffen in het gewone strafrecht en in hetjeugdstrafrecht. Je kunt beginnen met zoeken op www.rechtspraak.nl. Noteer jeantwoorden in onderstaand schema. Noteer ook steeds op welke site je de antwoorden gevonden hebt (bron).
Moord:is dat je op onwettige wijze opzettelijk het leven van een ander beëindigd, waarbij een strafverzwarend element aanwezig is.
Doodslag:is dat je iemand van het leven berooft zonder dat er sprake is van een van tevoren plan. Wel moet er opzet in het spel zijn, anders is het hoogstens dood door schuld.
Noodweer:is dat je een strafbaar feit pleegt om jezelf of een ander te beschermen tegen onmiddellijk en dreigend gevaar.
Een misdrijf:is een strafbaar feit waarvoor de rechter een gevangenisstraf kan opleggen.
1. De vakantie is voorbij. Schrijf een dagboekfragment, vanuit het perspectief van Sabine, waarin je duidelijk maakt of je jezelf gaat aangeven of niet. Betrek daarbij je antwoorden uit opdracht A en B. Dit dagboekfragment moet zo geschreven zijn dat het gebruikt kan worden als epiloog bij De reünie.
Ik wil het niet meer voor me houden, ik kan het niet meer. Na zoveel jaren moet ik het gewoon kwijt, het is genoeg geweest. Elke dag wordt het steeds erger, ik voel me zo verschrikkelijk, ik doe geen oog dicht omdat is zo ontzettend veel spijt heb.
Ik was er bijna overheen, maar toen heeft Olaf het weer naar boven gehaald. Mijn leven op dit moment is een grote puinhoop en het moet gewoon stoppen. Daarom ga ik het vertellen, vandaag! Het maakt me helemaal niks uit wat er met mij gebeurt. Wat ik heb gedaan kan echt niet en daarom verdien ik een straf, geen kleine, maar een flinke straf. Mijn verdiende loon.
2. Zou De reünie volgens jou een beter of slechter boek zijn geworden als Simone van der Vlugt ervoor gekozen zou hebben om het boek een gesloten einde te geven? Licht je antwoord toe.
Als Simone ervoor heeft gekozen om het boek een gesloten einde te geven, zou het boek er niet beter op worden. Het boek blijft nu ook spannend tot de laatste bladzijde. Ik vind dat Simone een goede keuze heeft gemaakt wat betreft een open einde. Zo laat ze de lezers zelf invullen wat Sabine heeft gedaan.
Ik heb voor deze opdracht gekozen, omdat ik het leuk vind om na te denken over het einde als het boek een open einde heeft. Ik verplaats me bij veel boeken in de hoofdpersoon, Sabine. Zo voelt het alsof ik zelf ook echt in het verhaal zit. En daardoor vind ik de boeken ook leuker, en wil ik het boek snel uit hebben om te weten hoe het afloopt of hoe ik denk dat het gaat aflopen.
Isabelle - Tessa de Loo
Isabelle - Tessa de Loo
Opdracht: recensieopdracht
Klopt het dat uiterlijk je levensloop bepaalt?
Samenvatting
Het boek gaat over een filmster Isabelle. Isabelle is plotseling spoorloos. Opsporingsacties blijken nutteloos en worden gestaakt. Alleen de dorpsonderwijzer, Bernard Buffon gelooft het niet. Isabelle is uit jaloezie ontvoerd door de Jeanne Bitor. zij wil de schoonheid van Isabelle te verwoesten, dit doet ze door haar te laten verhongeren. Er ontstaat een strijd van leven en dood tussen de 2 vrouwen, maar wie wint?
Schrijfster
Tessa de Loo is een Nederlandse schrijfster. En zat op de middelbare school in Oss. Daarna studeerde Tessa aan de Nederlandse taal- en letterkunde op de universiteit in Utrecht. Toen ze afgestudeerd was ging de aan de slag als lerares Nederlands. Daarna heeft ze nog even in Amsterdam gewoond, maar niet snel daarna verhuisde ze naar Portugal. Hier woont en werkt ze nog steeds.
Ze heeft onder andere de meisjes van de suikerwerkfabriek, de tweeling, liefde in Pangea en natuurlijk Isabelle geschreven.
Analyse
Tessa de Loo maakt regelmatig gebruik van flashbacks, hierdoor kom je onder andere te weten wat verschillende personages denken en wat zich heeft afgespeeld in het verleden. Ik vind dat dit het verhaal erg duidelijk maakt. Ook doordat Tessa de Loo gebruik maakt van flashbacks leef je meer mee met de personages. Het verhaal speelt zich af in Auvergne, Frankrijk. De omgeving wordt goed beschreven waardoor je een goed beeld krijgt van het dorp en de plaats waar Isabelle wordt vastgehouden.
Mijn mening
Ik vind het boek Isabelle een leuk boek en erg spannend. Ik vind het zeker de moeite waar om het boek te lezen, want het boek is spannend tot de laatste bladzijdes. Het boek is niet zo dik, en dit vind ik erg fijn aan een boek. Als het een dik boek was geweest had ik zelf ook niet de motivatie gehad om het boek te lezen. Het verhaal is wel een beetje voorspelbaar, maar dat is wel leuk omdat je dan zelf een beeld gaat maken van hoe het gaat aflopen. Toch heeft het boek een open einde, omdat je niet weet wat er met Jeanne gaat gebeuren.
Als je een boek wilt lezen wat niet te dik is en een spannend verhaal heeft is Isabelle zeker een aanrader.
Klaproos - Anne-Fleur van der Heiden
Klaproos - Anne-Fleur van der Heiden
Opdracht: Brief aan de uitgever
Uitgeverij: A.W. Bruna
Geachte heer/mevrouw,
Ik ben Anne-Fleur van der Heiden, schrijfster van mijn zelfgeschreven boek Klaproos. Klaproos is mijn eerste geschreven boek, daarom ben ik opzoek naar een uitgeverij die mijn boek wil uitgeven. Ik ging zoeken op het internet en kwam uit bij jullie. Op internet stond dat uitgeverij A.W. Bruna de beste uitgeverij van Nederland is, ik kreeg hier meteen al een goed gevoel bij. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.
Ik geef nu een korte samenvatting van het boek. Op Noor haar 26e verjaardag gaat ze naar haar moeder Jossie en haar stiefvader Las. Las heeft te horen gekregen dat hij terminale kanker heeft. Noor is al jaren niet bij haar moeder geweest. Sinds Noor 7 is gaat haar moeder met Las. Dit is een beetje uit de hand gelopen, want haar moeder en stiefvader worden verslaafd aan heroïne. Waardoor haar moeder niet goed meer kon zorgen voor Noor.
Net voor kerst overlijd Las, dit heeft Jossie aan het denken gezet en wilt ze naar een afkickkliniek om van haar heroïne af te komen. In het begin gaat het moeizaam maar ze komt er uiteindelijk vanaf.
Nadat Jossie is ontslagen uit het afkickkliniek bezoekt ze Noor, en samen wandelen ze langs het spoor, waar ze klaprozen zien. Dit doet Noor denken aan Las.
De titel is tot stand gekomen omdat Noor samen met Jossie naar een oud spoor is gelopen. En daar kwamen ze klaprozen tegen. Noor herinnerde zich wat Las haar vroeger heeft verteld, namelijk dat uit klaprozen opium word gewonnen en dat is de grondstof voor heroïne. Je kan hieruit halen dat de titel niet alleen naar heroïne problemen verwijst, maar ook terug kan slaan op Noor.
Het boek is geschikt voor jongeren die in de bovenbouw zitten van HAVO of VWO. Het is zeker een aanrader om te lezen. Het boek is niet dik, dit is bij veel jongeren een pluspunt. En het leest lekker door.
Ik hoop dat ik u zo voldoende informatie over mijn boekt heb gegeven. Ik hoor graag van u terug!
Met vriendelijke groet,
Anne-Fleur van der Heiden
Dorst - Esther Gerritsen
Het gouden ei - Tim Krabbé
Turks Fruit - Jan Wolkers
Het smelt - Lize Spit
De aanslag - Harry Mulisch
De aanslag – Harry Mulisch
Opdracht: Eigen verslag
Familie Steenwijk schrok toen ze buiten pistoolschoten hoorden. Ze gingen kijken wie het was en zagen dat het de NSB’er Ploeg was doodgeschoten door de verzetsstrijders. Familie Korteweg had het lichaam van Ploeg voor het huis van de familie Steenwijk neergelegd. Niet veel later kwamen de Duitsers om familie Steenwijk te straffen. De Duitsers namen de ouders van het gezin mee en Peter een van de kinderen van het gezin werd doodgeschoten bij de buren. Anton, degene die niet werd meegenomen is naar een politiebureau gebracht waar hij moest overnachten in de cel. Een vrouw die Anton tegen kwam op het politiebureau heeft gezegd dat het de Duitsers waren die zijn familie pijn had gedaan en niet de verzetters die Ploeg dood hadden geschoten
Anton werd door zijn oom en tante opgevoed in Amsterdam. In die tijd dat hij bij zijn oom en tante woonde ging hij medicijnen studeren. Paar jaar later wilde Anton terug naar Haarlem om te kijken waar zijn huis geeft gestaan. Op de plek waar zijn huis heeft gestaan staat nu een monument waar alle gesneuvelde van de oorlog op staan. Hij ziet de naam van zijn ouders maar zijn broer Peter kan hij niet vinden.
Jaren later komt Anton de zoon van Ploeg tegen in Amsterdam. Ze hebben een gesprek gevoerd over Ploeg, de vader van Fake Ploef jr.
Anton is afgestudeerd en wordt een anesthesist en trouwt met Saskia. In 1966 komt Anton Cor Takes tegen, degene die samen met zijn handlangster de NSB’er Ploeg hadden vermoord. Cor heeft tegen Anton verteld hoe ze Ploeg hadden vermoord. Ook vertelde Cor dat zijn handlangster gewond was geraakt, hierdoor moest Cor haar achterlaten. Verder zij Cor dat Ploeg de dood verdiende en dat hij het zo opnieuw zou doen.
Anton is van Saskia gescheiden en niet veel later trouwt hij met een andere vrouw, genaamd Liesbeth. In deze periode had Anton heel veel last van psychische problemen die zijn veroorzaakt door de oorlog. Anton zag in Amsterdam tijdens een demonstratie zijn oude buurmeisje Karin Korteweg. Karin vertelde Anton waarom haar familie het lichaam van Ploeg voor het huis van Anton hadden verplaatst. Ze wilden het eerst niet voor hun huis leggen, maar omdat de vader van Karin had gezegd dat er bij de buren waar ze het eerst wilden neerleggen joden schuilden. Daarom hebben ze het lichaam van Ploeg bij het huis van familie Steenwijk neergelegd.
Maar buiten is het feest - Arthur Japin
Overige opdrachten
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder