Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht
Boek 1: Hex, Thomas Oldeheuvelt
Boek 2: De negen kamers, Peter-Paul Rauwerda
Boek 3: Slaap zacht Johnny Idaho, Auke Hulst
Boek 4: Quarantaine, Wytske Versteeg
Boek 5: Het achterhuis, Anne Frank
Boek 6: Fataal spel, Chinouk Thijssen
Boek 7: Zomervacht, Jaap Robben
Boek 8: Het Schnitzelparadijs, Khalid Boudou
Boek 9: Het Diner, Herman Koch
Boek 10: Birk, Jaap Robben
Boek 1 - havo 4
Slapeloze nachten
Informatie boek:
Titel: hex
Geschreven door: Thomas Olde Heuvelt
Uitgave: 4de druk 2016
Pagina’s: 352
Paperback editie
Samenvatting:
Dit verhaal vind plaats in een klein dorpje genaamd Beek. In het dorp woont de Wylerheks. Iedereen is bang van haar en durven niet dichtbij haar te komen. De mensen die in het dorp wonen proberen haar zo veel mogelijk verborgen te houden. Als je in het dorp bent geboren of bent verhuisd, dan kun je nooit meer weg. De mond en de ogen van de heks zijn dichtgenaaid. Die mogen nooit geopend worden. In het dorp woont Timo. Hij en zijn vrienden willen filmpjes maken over de heks en viral gaan, maar dat is erg gevaarlijk. Hij en Jelmer gaan een grap uithalen met de heks. Dit doen ze vaker maar het wordt steeds extremer. Uiteindelijk wil Timo er niets meer mee te maken hebben. Stefan de vader van Timo merkt dat hij zich anders gedraagt. Er gebeuren ook steeds meer rare dingen in het dorp. De kleur van de beek kleurt rood. Langzamerhand keert het dorpje terug naar de middeleeuwen. Een paar weken later gebeurt er iets heel vreemds. Timo heeft zichzelf opgehangen en zijn broertje heeft zijn eigen ogen dichtgelijmd. Stefan draait helemaal door. Hij wil de heks vragen om Timo weer tot leven te wekken. Als beloning knipt hij de draden in haar mond en ogen los, maar dan gaat alles fout. Alle volwassenen en kinderen sterven. Stefan is de enige die het overleeft. Hij wordt wakker in een leeg dorp zonder vrouw en zonder kinderen. Het is kerstmis.
Analyse:
Tijd:
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. In het jaar 2012. Er worden wat flashbacks beschreven over hoe de Wylerheks vroeger leefde. Er zitten ook wat tijdsprongen in.
Plaats:
Het verhaal speelt zich af in het dorp Beek. Het speelt zich ook een klein stukje af in het Radboud UMC in Nijmegen.
Personages:
Timo: hoofdpersoon, wil graag beroemd worden maar raakt later in het verhaal bang, pleegt uiteindelijk zelfmoord.
Stefan: vader van Timo, erg zorgzaam, draait uiteindelijk helemaal door.
Jelmer: eerst vriend van Timo, erg extreem
Katharina: de Wylerheks, 350 jaar oud, wandelt rond in Beek totdat ze haar kans heeft om toe te slaan.
Perspectief:
Het verhaal wordt vertelt uit meerdere personen. Meest belangrijke mensen zijn Timo en Stefan.
Motieven:
Wraak, moord, opoffering
Schrijver:
Thomas Olde Heuvelt geboren op 16 april 1983. Nederlandste schrijver van romans. Toen hij drie jaar oud was overleed zijn vader. Sinds 2007 woont hij in ’s-Hertogenbosch. Hij heeft op het Canisius college gezeten. Sinds 2013 heeft hij geen nieuwe boeken meer uitgebracht. Zijn boek hex heeft veel succes gehad in Amerika. Stephan King schrijft zelfs een recensie over het boek.
Mening:
Ik vond het een heel leuk boek om te lezen. Het was erg interessant om uit verschillende perspectieven dit verhaal mee te maken. Ik vond het personage Timo en Stefan het leukst om te lezen. Wat Timo meemaakte met al die extreme dingen die ze bij de heks uithaalde waren erg luguber. Maar ook erg spannend. Opeen gegeven moment proberen ze de heks te stenigen. Je merkte wel dat dit boek voor volwassen mensen is geschreven. Maar dat is niet perse erg. Ik hou wel van een uitdaging. Ik irriteerde me wel aan het personage Jelmer. Hij deed alleen maar vervelende dingen en is altijd gemeen tegen zijn moeder. Ik vond wel dat het begin van het boek een langzame opbouw had. Dus het lezen ging wat langzamer dan normaal. Maar toen uiteindelijk de draden van de heks werden los geknipt kon ik het boek niet meer wegleggen. Toen ik het einde las was ik echt van m’n stoel geblazen. Een echte plottwist die je niet ziet aankomen. Ik vind het heel bijzonder hoe opeens alles in een keer zo snel mis kon gaan. Uiteindelijk was alleen Stefan overgebleven. Dit vond ik wel erg triest. De schrijfstijl van het boek was erg fijn. Niet te moeilijk maar ook niet erg makkelijk. Het is totaal geen boek om s ‘avonds te lezen. Daar is het net even te eng voor. Slapeloze nachten kun je je verzekeren. Als ik het boek een cijfer moest geven 7,5/10.
gemaakt door: Anne van Rossum
klas: H4C
Boek 2 - havo 4
Een bijzonder huis!
Gemaakt door: Anne van Rossum
Boek: de negen kamers
Geschreven door: Peter-Paul Rauwerda
Samenvatting:
De zeventienjarige Jonas is erg klein en heeft geen baardgroei. Sinds kort heeft hij ook vreselijke last van hoofdpijn. Op een ochtend, wanneer zijn ouders net op reis zijn, ligt er ineens een groot boek in de woonkamer. Op de eerste bladzijde staat een versje:
Eén kamer is alleen maar schijn
Eén kamer geeft plezier en pijn
Eén kamer eet en laat je eten
Eén kamer speelt met je geweten
Eén kamer valt niet te ontvluchten
Eén kamer zweeft op wolkenluchten
Eén kamer laat de warmte stromen
Eén kamer geeft je toekomstdromen
Eén kamer is nog onbekend
Die zal bepalen wie je bent’ (p. 15).
Het boek gaat over een huis dat spontaan verschijnt en verdwijnt. Alleen ‘wie oog heeft voor het onmogelijke’ kan het zien en ‘wie echt slim en moedig is’ kan het binnengaan. Kort daarna ziet Jonas het huis staan in zijn eigen straat. Voor een van de ramen staat een beeldschoon meisje. Jonas probeert tevergeefs om het huis binnen te komen. Die nacht droomt hij dat hij het meisje spreekt terwijl zij beiden in het ziekenhuis liggen.
In het verhaal gaat jonas door verschillende kamers van het huis. De eerste kamer is een replica van zijn eigen woonkamer. De tweede kamer is een bibliotheek met levende boeken. Jonas raakt verdwaald, maar iemand geeft hem steeds aanwijzingen en helpt hem te ontsnappen aan de rare tweeling Edo en Ode. In de derde kamer, de eetzaal, krijgen Anna en Jonas een feestmaal voorgezet. Jonas valt flauw en wordt wakker achter in een auto. Hij moet in de Stad van Goud in de arena gaan vechten. Zijn medegevangene, Wieland, geeft hem een fluitje waarmee hij in de arena de wilde dieren kan kalmeren. Samen ontvluchten ze via het riool. In het onderaardse theater blijkt de vierde kamer van het huis te zijn, de kelder. Jonas klimt omhoog via een grote stapel door Edo en Ode afgedankte boeken en verlaat het huis.
Thuis neemt Jonas een bad, maar het water voert hem mee naar de vijfde kamer van het huis, de badkamer, waar Anna hem opwacht. In de zwoele zesde kamer, Anna's slaapkamer, vallen de twee samen in bijna slaap. Het hemelbed verandert in een luchtballon en stijgt op. Anna wijst Jonas op steden ver onder hen, ze vertellen elkaar gedichten en verhalen en kussen elkaar.
Jonas wordt wakker in het ziekenhuis met zijn ouders en zusje aan zijn bed. Hij heeft een zware operatie gehad. In het bed naast hem ligt een ziek ogende Anna te slapen. Die nacht is haar bed leeg. Jonas ontsnapt uit het ziekenhuis. In zijn broekzak vindt hij een sleutel in de vorm van het huis, waarmee hij vanuit zijn eigen woonkamer de zevende kamer van het huis, de stookkamer, binnenkomt. Daar is Anna's vader, een glasblazer. Hij blaast telkens glazen bollen waarin al Jonas’ mogelijke toekomsten te zien zijn. Met behulp van de informatie in de bollen kan Jonas de achtste kamer, de torenkamer, bereiken, waar Anna huisarrest heeft. En wat er gebeurt in de negende kamer dat moet je zelf maar lezen.
Schrijver:
Peter – Paul Rauwerda is de schrijver van het boek de negen kamers. Al sinds hij klein was hield hij van tekenen. hij werkte jarenlang bij een reclamebureau, en in 2016 verscheen dit boek. Hij heeft een vrouw en 3 kinderen. Zijn thema in het boek is fantasie en verliefdheid. Het boek bestaat uit 2 delen het huis en het fundament. En het perspectief is geschreven uit het derde persoon de lezer beleeft alleen Jonas’ gedachten.
Mening:
Ik vond het een super leuk boek! Zo leuk zelfs dat ik hem in een dag heb uitgelezen. Het idee van de negenkamers vond ik origineel en een leuk concept. Het maakte het verhaal ook spannend, omdat je wilt weten wat er in de volgende kamer gaat gebeuren. Toen Jonas de eerste kamer in kwam vond ik het wel verwarrend, maar al snel was het duidelijk wat er aan de hand was. Ik vond de 2e kamer erg bijzonder, omdat hij gelinkt was aan de 4de kamer. Ik vond het heel leuk bedacht dat alle kamers een soort van verbonden zijn daar moet ik de schrijver echt pluspunten voor geven. Toen ik aan het einde van het boek kwam besefte ik me dat het versje een doel had. Het was dus een soort vooruitwijzing. Dit vond ik zo interessant en leuk iets wat je in het begin totaal niet verwacht. ‘oh’ een versje niet zo interessant, maar omdat het versje op een manier terug kwam werd het opeens voor mij een heel bijzonder gedichtje. Het perspectief waarin het is geschreven vond ik erg prettig. Uiteindelijk heb ik nog 2 vragen. Wie was de dwerg en waarom lag Jonas in het ziekenhuis? Ik vond het een zo leuk boek dat ik hem zelf in mijn boekenkast wil hebben. Ik raad iedereen dit boek als ik het een cijfer zou moeten geven 9/10.
Boek 3 - havo 4
Slaap zacht Johnny Idaho
Gemaakt door: Anne van Rossum
Klas: H4C
Beste Auke Hulst,
Wat super fijn dat u, uw boek heeft ingestuurd naar onze uitgeverij. Ik ben erg enthousiast over het verhaal en wil daarom graag even wat met u bespreken. Ik vind de verhaallijn uitstekend, maar er moeten een aantal dingen worden verbeterd/ veranderd.
Wat ik persoonlijk echt leuk vond aan het boek was de verschillende perspectieven. We hebben te maken met drie personen die uiteindelijk met elkaar allemaal in aanraking komen. In het begin was het even goed nadenken waar het verhaal precies over ging en wat de drie personen met elkaar te maken zouden kunnen hebben. Soms was het erg lastig om te identificeren wie nou precies wie was. Er waren een aantal kenmerken waarin je dit kon uithalen, maar dat had wel wat duidelijker beschreven mogen worden. De personages zelf waren erg leuk! Mijn persoonlijke favoriet is toch wel Johnny. De hoofdstukken waren soms een beetje lang, maar dat is niet zo erg. Er word soms wel overbodige informatie geschreven. Soms is het juist fijn om gevoelens en plaatsen te beschrijven, maar in dit verhaal vond ik dat overbodig. Dat maakt het lezen langer en soms een beetje saai.
Er zijn een paar redenen waarom ik dit boek nog niet uit wil geven. Om te beginnen, het boek moet herschreven worden. Overbodige informatie moet worden geschrapt en er moeten minder moeilijke woorden in voor komen. Hierdoor wordt namelijk het lezen moeilijker en minder leuk. Verder moet het duidelijker worden gemaakt uit welk perspectief de lezer meeleest. Dit is nog een reden waarom het langer duurt, omdat je meer aan het uitzoeken bent wie het is dan waar het verhaal over gaat. En als laatste maak de kenmerken van de personages duidelijker.
Hoe ga je dit nu oplossen? Ik zal een paar tips geven. Ten eerste begin met herschrijven, schrap dingen die niet hoeven. En laat het lezen door iemand die je kan helpen. Nog een goede tip is zet de namen boven aan het hoofdstuk met welk perspectief je meeleest. Het is zo’n makkelijke oplossing en niet zoveel werk. Hierdoor hoef je niet perse kenmerken duidelijker te maken, maar alsnog raad ik het aan om het wel te doen.
Ik hoop dat mijn advies, tips en commentaar je geholpen hebben. En dat je er ook wat van opsteekt. Ik zou het heel leuk vinden om jouw boek uit te kunnen geven. Ik hoop dat je het document nog een keer na me opstuurt als het helemaal af is en graag met een reactie wat je ervan hebt opgestoken. Ik wens je nog veel succes met schrijven en ik hoop dat het je gaat lukken.
Met vriendelijke groet
Anne van Rossum
Boek 4 - havo 4
Een moeilijke verhaallijn
Informatie boek:
Titel: Quarantaine
Geschreven door: Wytske Versteeg
Uitgave: Oktober 2015
Aantal pagina’s: 172
Paperback editie
Samenvatting:
Dit boek gaat over een man genaamd Tomas. Tomas is een plastisch chirurg die zichzelf heeft opgesloten in zijn huis. Er is namelijk een besmettelijke ziekte uitgebroken die vanuit Afrika naar Europa is gekomen. Door heel Europa zijn mensen dood gegaan aan de ziekte. In het boek worden verhalen vertelt over het verleden van Tomas en met zijn kijk op het leven. Wat sommige mensen voor hem betekenen, en hij denkt terug toen hij nog heel klein was. Tomas woonde vroeger in een straat met een rijke en armoedige kant. De moeder van Tomas gaat op een gegeven moment schoonmaken bij de overburen. Daar woont een rijke man genaamd Jozef met zijn dochter Leanne. Als Tomas elf wordt mag hij zijn feestje bij Jozef vieren. Tijdens het feestje krijgt hij een hete kan thee over zijn gezicht. hij heeft erge brandwonden opgelopen die altijd zichtbaar zullen blijven. Na een tijdje gaat de moeder van Tomas dood en trouwt hij met Leanne. Tomas wilde dit eigenlijk niet maar, omdat hij een deal heeft gesloten met Jozef moest hij wel. Hun huwelijk verloopt niet zo goed. Tomas gaat naar een feestje waar hij Maria ontmoet. Ze sluiten een deal in ruil dat Maria met Tomas naar bed gaat zal Tomas haar uiterlijk veranderen. Dit gaat zo een tijdje door totdat Maria op de operatietafel ligt. Hij wordt door een andere chirurg de kamer uitgezet. Na de operatie heeft hij nooit meer iets van Maria gehoord. Dan breekt de ziekte uit, Leanne is een van de eerste die overlijd. Mensen beginnen voedsel en water in te slaan maar het heeft allemaal geen zin meer. Uiteindelijk besluit Tomas een oude vrouw zijn huis binnen te laten die hij eerder had zien lopen. Dit is het einde van het boek.
Mening:
Om te beginnen ik vond dit een van de moeilijkste boeken die ik ooit heb gelezen. Dit lag aan een aantal verschillende dingen. Ten eerste er waren geen hoofdstukken. Het verhaal werd vertelt in aan een stuk. Dat was heel erg lastig omdat, je steeds een stukje terug moet lezen wat Tomas nu aan het vertellen was. Daarnaast was het soms moeilijk te volgen of dat hij over het verleden praatte of dat hij in het heden was. Het was wel op een chronologische volgorde geschreven maar, alsnog moeilijk te volgen. Tomas het personage zelf was erg cynisch en niet leuk om te lezen. Ook was soms het taalgebruik heel lastig. Er waren veel biologische en scheikundige begrippen in gebruikt. Ik heb gelukkig van allebei de vakken wel wat kennis. Maar voor iemand die nooit biologie heeft gehad moet hij/ zij een aantal dingen opzoeken. Het taalgebruik over het algemeen was goed maar, wel lastig. Toen ik de flaptekst las vond ik het leuk klinken. Uiteindelijk was het heel anders dan ik had gedacht. Het deed zich leuker voor dan dat het is. Dit boek heeft wel een aantal prijzen gewonnen maar, ik snap eigenlijk niet goed waarom. Ik denk dat ik er nog te jong voor ben om alles goed te begrijpen. Ik raad dit boek niet aan misschien als ik wat ouder ben zal ik het nog een keer proberen te lezen.
Boek 5 - havo 4
Een indrukwekkend verhaal
Informatie boek:
Titel: het achterhuis
Geschreven door: Anne Frank
Uitgave: oorspronkelijk 1947 andere data: 1991
Pagina’s: 302
Editie: paperback
Samenvatting:
In dit boek wordt het leven beschreven van Anne Frank in het achterhuis. Het zijn allemaal dagboekfragmenten die Anne zelf heeft opgeschreven in haar dagboek. Van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 is er in geschreven. In het boek vertelt ze over wie er bij haar samen wonen, de ruzies, wat ze eten en wie er langs komen. Eerst schreef Anne haar dagboek alleen voor zichzelf. Tot dat ze op de radio hoort dat alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk moest openbaar worden gemaakt. Ze besloot daarom om na de oorlog haar dagboek te publiceren. In februari 1945 is Anne overleden in het concentratiekamp Bergen Belsen. Na de oorlog was alleen Otto Frank nog levend van de familie. Hij heeft uiteindelijk Anne ’s dagboek gepubliceerd.
Analyse:
Tijd:
het verhaal speelt zich af van 1942 tot augustus 1944
plaats:
De plaats is Amsterdam, daar is waar het achterhuis staat ook komt er een klein stukje over de school van Anne in voor.
Personages:
Anne frank: hoofdpersonage, joods meisje, zij schreef het dagboek.
Margot Frank: de zus van Anne, ook een joods meisje, Anne beschrijft haar als knap en ijverig.
Otto Frank: vader van Anne, ze hebben samen een sterke band
Moeder: slechte band met Anne, ze hebben vaak ruzie
Peter van Daan: Anne heeft aan het einde van het boek een hechte band met Peter, ze is verliefd op hem.
Vader/moeder van Daan: kunnen allebei niet goed opschieten met de Frank familie.
Miep: helpt de families om aan eten te komen enz.
Perspectief:
het perspectief is van Anne want, zij is de gene die in het dagboek alles opschrijft.
Motieven:
Opgesloten, bang, proberen het beste van te maken.
Schrijfster:
De schrijfster is Anne Frank. Geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt en ze is van Duitse afkomst. Anne is een joods meisje dat een dagboek schreef in de tweede wereld oorlog, toen ze ondergedoken zat in het achterhuis in Amsterdam. Haar dagboek is een van de meest gelezen boeken ter wereld. Anne en haar familie zijn in 1944 verraden en worden gedeporteerd naar een van de concentratiekampen. Anne is waarschijnlijk in februari overleden in het concentratiekamp Bergen-Belsen.
Mening:
Ik vond het een heel indrukwekkend boek om te lezen. Ik wou al langer dit boek lezen en uiteindelijk heb ik dat gedaan. Ik had het boek heel erg anders verwacht, ik weet eigenlijk niet zo goed waarom. De schrijfstijl die Anne gebruikt laat duidelijk zien wat haar mening is over bepaalde dingen. En dat vond ik zo interessant. Hoe vond zij het nou om 2 jaar lang opgesloten te leven? Er zijn duidelijk veel spanningen met de mensen die er leven, maar ze kunnen ook af en toe met elkaar lachen. Je merkt echt in het boek dat Anne langzaam opgroeit en steeds volwassenere dingen gaat beschrijven. Ze word ook langzaam bevriend met Peter. Hun relatie wordt steeds beter en dat vind ik mooi om te zien. Dat Anne in dat opgesloten huis toch nog vrienden maakt. Ze heeft namelijk veel ruzie met haar moeder en dat is erg vervelend. Sommige momenten waren echt spannend er probeerde mensen in te breken bijvoorbeeld. Het einde van het boek is het laatste verslag van Anne. Het was nog een gewone normale dag en daar stopt het. Over het algemeen raad ik iedereen aan om dit boek te gaan lezen. Het is een indrukwekkend en leerzaam boek. 8/10
Gemaakt door: Anne van Rossum
Klas : H4C
Boek 6 - havo 4
Een spannend boek
Gemaakt door: Anne van Rossum
Klas: H4C
Juryrapport
Eisen:
- Het boek moet een verrassend einde hebben
- De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven
- Er moet goed taalgebruik worden gebruikt voor jongeren
- Een duidelijk beschrijving van de personages moet worden weergegeven
- Is er genoeg variatie en niet een te eentonig boek
Korte omschrijving van de eisen:
Het boek moet een verrassend einde hebben:
Met deze eis wordt bedoeld dat het niet te voorspelbaar is. Een verrassend einde is in veel genres noodzakelijk. Een thriller al helemaal, het is niet leuk om een boek te lezen als je het einde al kan voorspellen. De lezer op het verkeerde spoor zetten en een einde van te voren bedenken is een goede strategie. Daarnaast moet het einde wel realistisch en logisch zijn.
De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven:
Met deze eis wordt bedoeld dat een titel een goed beeld moet geven van het hele verhaal. De titel moet niet te lang zijn, dus geen hele zinnen. Een neutrale formulering is ook belangrijk, dus geen meningen in de titel. Daarnaast een pakkende titel is ook belangrijk want, je zult het boek eerder lezen als het een leuke titel heeft.
Er moet goed taalgebruik worden gebruikt voor jongeren:
Met deze eis wordt bedoeld dat het goed Nederlands moet zijn en te begrijpen voor jongeren. Jongeren zullen veel oud Nederlands niet meer kennen dus dan wordt het ook minder aantrekkelijk om te lezen. Ook te moeilijke woorden mogen er niet in voorkomen. Het boek moet dus jongerentaal bevatten zodat het voor hun duidelijker wordt en makkelijker om te lezen.
Een duidelijke beschrijving van de personages moet worden weergegeven:
Met deze eis wordt bedoeld dat een personage niet te oppervlakkig moet worden beschreven. Het is veel leuker en makkelijker te herkennen als je weet hoe een personage eruit ziet. Je hoeft dan niet altijd namen te noemen en je kunt zelf een beeld vormen in je hoofd. Dat is belangrijk voor jonge lezers dat ze nog hun fantasie gebruiken.
Is er genoeg variatie en niet een te eentonig boek:
Met deze eis wordt bedoeld dat er niet teveel hetzelfde wordt beschreven. Variatie in een thriller is heel belangrijk, anders is het niet spannend of interessant om te lezen. Vooral bij jongeren merk je dat ze een spannend boek willen waar veel in gebeurd. Een goede schrijfstijl is ook belangrijk niet te eentonig het moet wel spannend blijven!
Passen de eisen bij het boek?:
Heeft het een verrassend einde?
Ja, ik vond dat het boek een leuk en verrassend einde heeft. Het is een thriller dus, ik verwachtte er ook meer van dan een ander genre. Je kon wel van te voren raden wie de dader was, maar er bleek wel een plottwist in te zitten. En dat vind ik ook belangrijk dat je niet van te voren kan raden wie de dader is. Misschien had de schrijfster het wat meer moeten verbergen. Over het algemeen was het een goed einde.
Heeft het boek een perfecte strekking van het boek weergegeven?
In het begin van het boek is de titel nog een beetje vaag, maar hoe verder je in het boek komt ga je het meer snappen. Het personage krijgt allemaal opdrachten van de dader. Er wordt een zogenaamd ‘’fataal spel’’ gespeeld. Dus ik vind dat de titel perfect past bij het verhaal.
Is er goed taalgebruik gebruikt voor jongeren?
Het boek is een young adult thriller, dus het is belangrijk dat jongeren het leuk vinden. He taalgebruik is over het algemeen goed. Geen moeilijke woorden of ingewikkelde zinnen. Het boek is voor jongeren perfect, maar niet voor volwassenen.
Is er een duidelijk beschrijving van de personages weergegeven?
Ik vond dat de personages wel wat meer mochten worden beschreven. Je wist de haarkleur en oogkleur en dat is het. Ik vind het belangrijk dat er in een boek goed wordt beschreven hoe er iemand uitziet zodat je een beeld kunt vormen. Dit aspect was niet in het boek aanwezig.
Is er genoeg variatie en is er geen sprake van eentonigheid?
Er is geen sprake van eentonigheid. Er zijn redelijk wat plottwisten in het boek en dat vind ik leuk. Variatie is er ook er gebeuren veel spannende dingen, maar soms waren ze ook voorspelbaar. Een oud gebouw in lopen en weer vrolijk naar buiten lopen? Nee dat zal niet snel gebeuren in een thriller. Over het algemeen was er genoeg variatie en geen eentonigheid.
Conclusie:
Het boek was een super leuk boek voor jongeren! Er wordt duidelijk taalgebruik toegepast en het is spannend. Er zitten veel plottwisten in het verhaal dus het was niet eentonig en genoeg variatie. De personages hadden wel wat duidelijker mochten worden beschreven. En het einde was iets te voorspelbaar. De titel van het boek geeft een goede strekking van het verhaal en dat is heel positief. Ik raad dit boek aan vooral aan jongeren. 8/10
Boek 7 - havo 5
Een geweldige roman
Gemaakt door: Anne van Rossum H5E
Informatie boek:
Titel: zomervacht
Schrijver: Jaap Robben
Uitgave: 2018
Pagina’s: 279
Samenvatting:
In dit boek gaat het over jongen genaamd Brian. Brian woont samen met zijn vader in een caravan op een terrein wat ver weg ligt. Brian heeft ook nog een oudere broer Lucien die een verstandelijke beperking heeft, hij woont in een verzorgingshuis. In de zomervakantie vindt in het verzorgingshuis een verbouwing plaats, waardoor Lucien ergens anders moet worden opgevangen. Brian’s vader biedt zich aan om Lucien op te vangen, omdat hij er geld voor krijgt. Achteraf blijkt dat het verzorgen van Lucien nog niet zo makkelijk is. Op tijd de verschillende medicatie toe dienen tot zijn luier verschonen het loopt niet soepel. Daarnaast zijn er nog wat andere dingen waar Brian mee te maken krijgt. Er is namelijk een nieuwe huurder en hij is er verantwoordelijk voor de betalingen. Ook wordt Brian verliefd op een meisje genaamd Selma die in het verzorgingshuis woont. Soms verzint die dan ook een smoes om naar Selma te gaan. Maar alle gebeurtenissen in het boek gaan op een gegeven moment fout. Het boek heeft dan ook een slecht einde voor Brian en zijn vader.
Analyse:
Tijd:
Het speelt zich af in deze tijd, tussendoor zijn er flashbacks.
Plaats:
Op het terrein waar de caravan van Brian staat en het verzorgingshuis.
Personages:
Brian: Hoofdpersonage, dertien jaar oud, heeft te maken met veel problemen.
Lucien: broer van Brian, verstandelijk beperkt.
Vader: heeft een goede band met zijn zoon Brian, probeert op veel mogelijk manieren om aan geld te komen.
Emile: huurder, is een vriend van Brian.
Selma: negentien jaar oud, woont in het verzorgingshuis, Brian is verliefd op Selma.
Perspectief:
het perspectief wordt vertelt vanuit Brian, hij is ook het hoofdpersonage in het boek.
Motieven:
Verstandelijk beperkt, geld, verliefd
Schrijver:
De schrijver van het boek is Jaap Robben. Jaap is geboren in 1984 en is schrijver en dichter. Eerst wilde hij archeoloog worden, maar is toen afgestudeerd met milieu-maatschappijwetenschappen. Jaap Robben heeft vele boeken geschreven, maar Birk is zijn bekendste werk. Dit boek heeft veel prijzen gewonnen en is vertaalt in veel talen, dit was ook zijn debuutroman. Daarnaast schrijft Jaap ook toneelstukken en prentenboeken. Hij is een schrijver die van alle markten thuis is.
Mijn mening:
Ik vond dit een van de leukste boeken met het genre literatuur wat ik heb gelezen. Het verhaal van Brian is heel leuk om te volgen, omdat hij met veel problemen moet omgaan. Daarnaast is Lucien opeen goede manier beschreven. Het is namelijk niet makkelijk om een persoon die verstandelijk beperkt is op een netjes en goede manier te beschrijven. Het personage van de vader vond ik wat minder leuk. Hij behandeld Brian en Lucien niet goed, hij doet zijn best maar slaagt er niet in. Er gebeuren dan ook dingen met Lucien die niet zouden moeten kunnen. Zijn medicatie wordt bijvoorbeeld niet goed toegediend, dit vind ik erg sneu voor Lucien. Ook hebben ze Lucien per ongelijk verbrand door hem in de zon te laten zitten. Het is daarom ook erg frustrerend om te lezen. Je kunt niet zomaar een jongen van dertien alleen thuis laten met zijn grotere verstandelijk beperkte broer. Brian kan Lucien namelijk niet optillen en vraagt of de huurder hem telkens wil helpen. Dit vind ik wel erg sociaal van de huurder. Brian is ook nog verliefd op Selma, dit vind ik heel schattig en lief. Maar ze hebben wel samen een vreemde relatie. Selma heeft namelijk ook een verstandelijke handicap en snapt daarom niet alles wat Brian tegen haar zegt. Dit is wel grappig om te lezen tot dat het fout gaat en Brian haar mee wil nemen. Het boek heeft tot mijn teleurstelling een niet zo’n leuk einde, maar dat maakt het niet een slecht boek. Ik raad iedereen dit boek aan om te lezen. 9/10
Boek 8 - havo 5
Langdradig, maar wel humoristisch
gemaakt door: Anne van Rossum H5E
Informatie:
Titel: het schnitzelparadijs
Schrijver: Khalid Boudou
Uitgave: 2001
Pagina’s: 303
Samenvatting:
Het boek gaat over een Marokkaanse jongen genaamd Nordip Doenia. Hij wil wat met zijn leven gaan doen nadat hij twee jaar lang niets anders heeft gedaan dan een beetje slapen en niksen. Daarom gaat hij in het restaurant de Blauwe Gier werken. Hij wordt aangenomen om pannen te schrobben. Hij mag de hele dag alleen maar pannen schrobben, daarom wordt krijgt hij de bijnaam sopkop. Zijn collega’s komen regelmatig even bij Nordip in de pannenhoek zitten om te kletsen en over hun problemen te praten. Er werken verschillende types in het restaurant. Zijn neef Krimo, een rijkeluisdochter Agnes, een uitslover Amimoen en nog wat andere. Nordip komt al gauw iets over een spel te weten wat je tegen de baas kan spelen om hogerop te komen. Maar niemand wil Nordip vertellen wat voor spel het is. Nordip weet Krimo en Agnes aan elkaar te koppelen. Amimoen is hier nogal pissig over, zijn maten bedreigen Nordip. Nordip wil het spel ook een keer spelen, hierop antwoordt Amimoen dat hij de Blauwe Gier in brand zal steken als Nordip wint. Op een dag komt de FIOD het restaurant controleren. Meerman (de baas) blijkt schuldig te zijn aan belastingfraude en heeft zwartwerkers in dienst. Een aantal werknemers verlaat het restaurant, omdat het er een zooitje is. Nordip wordt verzocht het spel een keer te spelen, hij moet een potje dammen tegen Wilhelm de chef. Nordip heeft nog nooit gedamd, maar wint tegen de verwachting in toch het spelletje. Dit betekent dat hij het baantje van Krimo over mag nemen. Krimo heeft namelijk ontslag genomen en werkt nu als succesvol zanger. Als Nordip naar huis gaat hoort hij Brandweersirenes. De brandweer is op weg naar de Blauwe Gier die in de fik staat.
Analyse:
Tijd: het verhaal speelt zich af in deze tijd, maar soms komen er flashbacks in voor.
Plaats: het verhaal vindt voornamelijk plaats in het restaurant De blauwe gier.
Personages:
Nordip Doenia: het hoofdpersonage, werkt bij de blauwe gier als afwasser is verliefd op Agnes.
Krimo: neef van Nordip, eerste kok in de keuken, neemt uiteindelijk ontslag.
Agnes: dochter van een rijke zakenman, is verliefd op Krimo, buitenbeentje.
Amimoen: luidruchtig persoon, scheld veel, voelt zich de macho.
Meerman: de baas van het restaurant.
Perspectief: het verhaal wordt vanuit de ik- persoon vertelt, dus vanuit Nordip ’s perspectief.
Motieven: integratie, liefde, Marokko, cultuur.
Schrijver:
Khalid Boudou is een Nederlandse schrijver met een Marokkaanse achtergrond. Geboren op 1 oktober 1974. Hij begon met schrijven van gedichten en korte verhalen, maar later grotere boeken. Hij is vooral bekend van ‘Het Schnitzelparadijs’. Dit boek werd uiteindelijk ook verfilmd in 2005. In 2005 verscheen ook zijn tweede boek ‘De president’. Deze werd vervolgens ook verfilmd in 2011. Daarna schreef Boudou nog meerdere boeken zijn meest recente is ‘Pizzamafia slaat door’.
Mijn mening:
ik vond dit boek leuk, maar ook best lastig. Ten eerste, de verhaallijn en het personage Nordip waren leuk om over te lezen. Tussen de zinnen stonden soms Marokkaanse woorden, maar dat geeft het verhaal ook zijn eigen twist. De andere personages zoals Amimoen en Krimo waren wel humoristisch. Er wordt wel veel gescholden in het boek, maar dat hoort bij hun karakter. Vervolgens vond ik Agnes juist een minder leuk persoon. Het boek heeft op deze manier plus en minpunten. Ten tweede, ik vond dat het verhaal soms te langdradig werd. Je moet jezelf er echt tot zetten om verder te lezen. Maar de humor in het boek compenseert dit wel weer. Van dit boek is ook een film gemaakt, ik ben benieuwd of dat er veel verschil is tussen het boek en film. Misschien is het verhaal dan ook wat beter te snappen, omdat ik zo afdwaalde bij het boek. Ik zou dit boek persoonlijk niet aanraden als je niet zo geduldig bent. Zelf geef ik het boek een 6/10.
Boek 9 - havo 5
Ondanks goede niveau toch lastig
Informatie boek:
Titel: Het diner
Schrijver: Herman Koch
Uitgave: 2009
Pagina’s: 300
Samenvatting:
Het boek gaat over een diner tussen twee echtparen. Paul en Claire Lohman vormen een echtpaar en Serge en Babette Lohman vormen een echtpaar. Paul en Serge zijn broers van elkaar. Serge is een politicus en is de beoogde nieuwe minister president van Nederland. Het gezelschap gaat niet zomaar dineren want ze zijn er namelijk achter gekomen dat hun zoons iets heel ergs gedaan hebben. Paul gaat in op de uitnodiging van zijn broer om samen te gaan dineren. Paul en Claire gaan voordat ze naar het restaurant gaan naar een café. In het café vraagt Claire aan Paul of hij de laatste tijd iets aan hun zoon Michel heeft opgemerkt, hierna volgt een kleine flashback waarin Paul terug denkt aan het filmpje dat hij op de telefoon van Michel gezien had, maar verteld niets hierover tegen zijn vrouw. Als ze in het restaurant arriveren gaat Paul met zijn gezicht naar de muur zitten. Normaal doet hij dit niet, want hij wil de mensen in het restaurant kunnen zien. Als Serge en Babette arriveren ziet Paul dat Babette rode ogen heeft, waarschijnlijk heeft ze gehuild. De gerant van het restaurant smeert het gezelschap een duur aperitief aan. Ze nemen alle vier het aperitief (een roze champagne van 10 euro per glas). Hierna bestellen ze een voorgerecht dat eveneens duur is. Paul ergert zich aan alles tijdens het voorgerecht. De acterende gerant en de kleine maar toch dure porties ook ergert hij zich aan het aperitief van 10 euro.
Eigenlijk vermijden ze alle vier het gespreksonderwerp waar het eigenlijk over zou moeten gaan namelijk hun zoons. Paul en Claire hebben een zoon namelijk: Michel. Hij is 15 jaar oud. Serge en Babette hebben 3 kinderen, twee zoons (Rick en Beau) en een dochter. Rick is hun eigen zoon hij is ook 15 jaar. Serge en Babette hebben ook een geadopteerde zoon, Beau. Beau is geadopteerd vanuit Burkina Faso hij is ook 15 jaar oud. Rick en Michel hebben samen een moord op een dakloze vrouw gepleegd. Nadat Rick, Michel en Beau een avondje uit waren gegaan wilde ze nog wat geld pinnen. Bij het pinautomaat lag een zwerver. In eerste instantie dachten ze dat het een man was. Ze begonnen de zwerver te schoppen en zeiden tegen hem dat hij op moest rotten. Ze vonden de lucht in het hokje niet te harden. Toen ze erachter kwamen dat de zwerver een vrouw was dachten Rick en Michel dat ze de zwerfster aankonden. Rick en Michel begonnen spullen naar haar te gooien die ze op straat gevonden hadden. Ze gooide ook een lege jerrycan en een aansteker. De jongens wisten niet dat er nog damp in de jerrycan zat, waardoor deze vlam vatte. De dakloze vrouw was volledig verbrand. Beau heeft zich niet betrokken in deze gebeurtenis, want hij had daar geen zin in. Dit incident is gefilmd, Paul heeft dit filmpje eerder in het boek gezien, maar dan weet je nog niet waar het filmpje over gaat.
Paul komt tijdens het diner erachter dat hij de telefoon van Michel is vergeten om terug te leggen, nadat hij eerder die avond het filmpje op de telefoon bekeken had. Tijdens het diner komt Michel zijn telefoon halen. Dit gebeurt buiten het restaurant. Claire vind dat Paul wel erg lang weg blijft en ze gaat naar hem toe. Hier komt Paul erachter dat Claire ook weet wat er gebeurt is.
Als Paul en Claire weer terug zijn in het restaurant komt het hoge woord eindelijk op tafel, ook krijg je weer een flashback van een aantal jaar geleden. Paul is geschiedenis docent geweest, maar omdat hij rare dingen over oorlogen en slachtoffers zij moest hij naar de conrector. De conrector stuurde Paul naar de school psycholoog, hij zei dat Paul een genetische afwijking heeft. Op dat moment wordt Claire ziek, ze beland in het ziekenhuis. Serge en Babette bieden op verzoek van Claire (achter de rug van Paul om) aan om een tijdje voor Michel te zorgen. Dit wil Paul absoluut niet, Paul krijgt op dat moment een woede aanval waardoor hij zijn broer neerslaat met een koekenpan. Een aantal jaar later als Michel op de middelbare school zit krijgt hij een opdracht voor geschiedenis om een verslag te schrijven over oorlog en slachtoffers. Hij krijgt hierbij hulp van zijn vader, maar zijn vader vind dat sommige slachtoffers terecht gestorven zijn in de oorlog. Als Michel het verslag inlevert bij zijn geschiedenis docent maakt zijn docent zich zorgen over de ideeën van Michel. De geschiedenis docent schakelt de conrector in, waarop hij Paul belt. Als Paul op een gesprek gaat bij de conrector krijgt hij weer een woede aanval. Ook dit keer weet hij zich niet te beheersen en hij slaat de conrector neer.
In het restaurant praten de vier ouders eindelijk over de gruweldaad van hun zonen. Paul wil zich terug trekken als lijstrekker, want hij ziet dat zijn zoon Rick onder het liegen lijdt. Babette wil echter dat hij zich niet terug trekt, want zo kan zij geen ‘’first lady” worden. Babette en Claire willen Serge ervan overtuigen dat hij zich niet terug moet trekken, maar serge heeft al een persconferentie geregeld in het café waar Paul en Claire eerder die avond waren. Claire wil niet dat Serge zich terug trekt omdat Claire een zeer goede band heeft met haar zoon Michel die ze niet kapot wil maken.
Op de dag van de persconferentie verwond Claire Serge in zijn gezicht zodat hij geen toespraak kan houden. Serge doet hierover geen aangifte bij de politie. Serge heeft uiteindelijk de verkiezingen niet gewonnen. Ook Beau is sinds die avond spoorloos verdwenen (hij chanteerde Rick en Michel, ze moesten veel aan hem betalen en in ruil daarvoor zou hij hen niet aanklagen en zou hij geen videobeelden meer op internet zetten).
Analyse:
Tijd: het boek speelt zich af in enkele uren, met flashbacks er tussen door.
Plaats: in een restaurant, waarvan de naam niet wordt benoemd
Personages:
Paul Lohman: hoofdpersonage, sterke band zoon en vrouw
Claire Lohman: vrouw van Paul, niet veel eigenschappen zijn duidelijk.
Serge Lohman: de broer van Paul, een aparte man
Babette Lohman: de vrouw van Serge, niet veel eigenschappen worden besproken.
Motieven: Dilemma, familiegeheimen, moord
Schrijver:
Herman Koch is geboren op 5 september 1953 in Arnhem. Toen hij voor het eerst naar school ging is zijn gezin verhuist naar Amsterdam. Op de middelbare school stond hij bekend als een pestkop en geen makkelijke jongen. Nu gebruikt hij die ‘primaire kwaadheid’ zoals hij het zelf noemt, in zijn televisie en schrijfwerk. Zijn boek het diner is ook verfilmd en een groot succes. In totaal heeft hij 22 boeken geschreven waarvan dit jaar er nog een uit komt.
Mening:
ik vond dit boek heel moeilijk te begrijpen. Ik weet niet precies waarin dit lag, maar elke keer als ik het boek weer opensloeg had ik geen idee meer waar ik precies was. Ik kon de aandacht er niet goed bijhouden en weet niet precies wat er telkens gebeurde. Daarnaast speelt het boek maar in een paar uur af, waardoor je zou denken hoe is het niet goed te volgen. Ik vond het boek niet zo leuk waardoor ik er ook niet goed in zat, en daardoor weer de tijdsprong met flashbacks niet volgde. Ik denk dat ik later toch opnieuw dit boek moet proberen te lezen. Iedereen vond het namelijk goed, maar ik begreep dat niet. Ik vind het nu ook moeilijk om dit boek aan te raden, maar proberen kan een kwaad!
Boek 10 - havo 5
Wat een goed verhaal!
Informatie boek:
Titel: Birk
Schrijver: Jaap Robben
Uitgave: 2014
Pagina’s: 256
Samenvatting:
Deel I
In zijn zwembroek komt de negenjarige Mikael thuis, waar zijn moeder met het eten wacht. Ze is duidelijk geïrriteerd omdat haar man er nog niet is. Mikael krijgt geen hap door zijn keel. Even later vertelt hij een onsamenhangend verhaal over zijn vader, die onder het water weggezwommen is. Op vragen wat er precies is gebeurd, geeft hij antwoorden die elkaar tegenspreken. Ze gaan samen naar de plek waar hij met zijn vader gezwommen heeft en vinden alleen de spullen die ze achterlieten op het strand. Op het roepen van de naam 'Birk' komt geen antwoord. Mikaels moeder rent naar buurman Karl, die met zijn kotter op zee gaat zoeken. Terwijl zijn moeder met de kustwacht belt om te vertellen dat Birk Hammerman in zee verdwenen is, kruipt Mikael in de trapkast. Achter zijn gesloten ogen ziet hij een bleke vlek. Karl komt vertellen dat hij niks gevonden heeft. Even later arriveert de kustwacht om Mikael en zijn moeder te ondervragen. Mikael wordt boos als er over zijn vader gepraat wordt alsof hij verdronken is. Hij verzint liever hoe hij weer opduikt met zijn rode bal en Mikael voor straf een klap geeft. Het huis waar Mikael woont staat op een eilandje. Even verderop ligt het huis van de visser Karl en aan de andere kant van het eiland staat het verlaten huis van mevrouw Augusta Pernille. Ondanks hun leeftijdsverschil waren Karl en Augusta ooit geliefden. Toen ze van de trap gevallen was, bracht Karl haar naar Tramsund op het vasteland, waar ze overleed. Mikaels vader haalde soms iets uit Augusta's huis als 'sorrycadeautje' voor zijn vrouw Dora. Mikael gooit een flessenbrief in zee met een brief aan zijn vader. Zijn moeder roept dat hij in bad moet. Tot zijn verbazing komt een verkleinde versie van zijn vader uit de waterkraan, die weer verdwijnt als zijn moeder binnenkomt. Als hij een paar dagen later weer een fles in zee gooit, roept Karl hem bij zich om hem te helpen de visvangst te sorteren. Mikael vraagt Karl of hij zijn rode bal op zee gezien heeft. 's Morgens sluipt hij naar beneden naar de slaapkamer van zijn moeder. Vanonder de deken komt zijn minivader tevoorschijn die in het kuiltje in zijn moeders hals gaat slapen. Omdat Mikael thuis les kreeg van zijn vader, besluit zijn moeder de lessen over te nemen. Vier keer per jaar ontvangt hij voortgangstoetsen die hij terug moet sturen. De didactische tips voor zijn vader werden in de kachel verbrand. Karl komt aan de deur met een nieuwe rode bal. Mikael liegt tegen zijn moeder als ze vraagt of hij zijn eigen bal kwijt is. In de schuur ziet hij heel even zijn kleine vader weer. Elf dagen na de vermissing komt Brigitta de boodschappenman de bestellingen brengen. Mikaels moeder raakt buiten zinnen als hij zegt dat haar man voer voor de palingen is. Nadat ze hem weggejaagd heeft, roept ze dat haar man dood is. Dan biecht Mikael op dat hij vanaf de rotsen zijn bal is nagesprongen in zee. Door de stroming dreef hij steeds verder weg. Zijn vader was hem achterna gesprongen en had hem vastgegrepen. Nadat hij Mikael tegen de rotsen omhoog had geduwd, zag Mikael hoe zijn vader onder water terugdreef naar zee. Na de bekentenis sluit Mikaels moeder hem twee dagen op in zijn kamer. Daarna noemt ze haar man alleen nog Birk en geen papa, om Mikael te laten voelen dat Birks dood zijn schuld is.
Deel II
Na Birks verdwijning is in huis alles bij hetzelfde gebleven. Mikaels moeder kookt nog steeds voor drie personen. Na Mikaels bekentenis leven ze zwijgend naast elkaar. Telkens als Karl vraagt of Mikael een keer mee wil naar Tramsund, houdt zij hem tegen. De jaren gaan voorbij. Als Mikael twaalf is, is hij al groter dan zijn moeder en ontdekt hij zijn eerste schaamhaar. Zijn moeder helpt hem niet meer met zijn huiswerk en hij gooit de opgaven in de kachel. Vlak voor zijn vijftiende verjaardag schrijft hij een brief aan de onderwijsdienst. Hij doet zich voor als zijn moeder en deelt mee dat hij is overleden.
Deel III
Karl vraagt of Mikael vaker wil helpen en stelt voor 's avonds koffie te komen drinken. Mikael vindt nog een pakje met sigaretten in Augusta's huis. Op de bovenverdieping ontdekt hij een broedende meeuw op een bed. Karl vraagt opnieuw of Mikael niet eens meewil naar 'vrouwenstad'. Hij noemt Tramsund zo omdat hij daar naar de hoeren gaat. Mikael rookt met Karl een sigaret, die op zijn beurt zijn shag met hem deelt. Aan een beginnende snor en ontluikende seksuele gevoelens merkt Mikael dat hij volwassen wordt. Hij lijkt nu ook sprekend op zijn vader. Omdat Mikael niet meer in zijn bed past, ruilt zijn moeder met hem van slaapkamer. Brigitta komt nu samen met zijn zoon Ingmar boodschappen brengen. Wanneer Mikael bij de meeuw kijkt, heeft ze een ei uitgebroed. Mikael voert de moedermeeuw en probeert het meeuwtje handtam te maken. Op een nacht kruipt Mikaels moeder naast hem in bed en valt in slaap. 's Morgens doen ze net of er niets gebeurd is. Mikael gaat vaak naar de meeuwen om met fijngekauwde mosselen het meeuwtje te lokken. Hij gaat nu ook met Karl mee om op zee vis te vangen. Zijn moeder lijkt niet meer te rouwen. Ze wast zijn vaders kleren en maakt een blouse op maat voor Mikael, die hem weglegt. Ze begint schaamteloos gedrag te vertonen door naar de wc te gaan terwijl Mikael nog aanwezig is. Ze scheert ongevraagd zijn snorretje af en wil de tegenstribbelende Mikael een trui van zijn vader aantrekken. Als hij niet wil, jaagt ze hem het huis uit. Uit kwaadheid gaat hij met Karl mee naar Tramsund, waar Karl een hoer bezoekt. Thuisgekomen biedt Mikael excuses aan. Zijn moeder zegt dat hij haar geen 'mama' meer mag noemen, maar 'Dora' moet zeggen. Hij vlucht naar het meeuwtje om zijn hart te luchten. Karl laat zijn haar knippen door Dora, waardoor Mikael zich buitengesloten voelt. 's Ochtends komt Dora naakt bij Mikael en dwingt hem om haar haar te kammen. Karl wordt steeds intiemer en vraagt of Dora wel eens over hem praat. Mikael ziet dat Karl een blouse van zijn vader draagt. Omdat Dora alle kleren van zijn vader aan Karl heeft gegeven, haalt Mikael de zak met kleren stiekem op en legt alles weer in de kast. Op een dag betrapt Dora Mikael in het huis van Augusta. Wanneer ze ontdekt dat hij een meeuw beschermt, dreigt ze het huis te verbranden. Karl komt vragen of Dora die avond bij hem televisie komt kijken. Ze stemt toe en Mikael gaat op de loer liggen. Na een tijdje wordt Karl handtastelijk, wat Dora beantwoordt. Als ze op het punt staan te gaan vrijen, gooit Mikael een steen door het raam.
Vanaf die dag gaat Mikael zijn vaders kleren dragen. Omdat ze nog te wijd zijn, begint Dora hem vet te mesten. Karl komt aan de deur, maar ze doet alsof ze hem niet kent. 's Nachts kruipt ze weer bij Mikael in bed. De volgende dag stelt Ingmar zijn vriendin Mikaella voor, die hij in de borsten knijpt. Dora kondigt aan dat ze wil opruimen. Ze gooit Mikaels kinderbordje kapot en vernielt zijn speelgoed. 's Nachts komt ze in haar onderbroek naast hem liggen en ontstaat er een seksuele spanning tussen hen. Dora pakt Mikaels hand, die ze tegen haar borst duwt, terwijl ze Birks naam fluistert. Mikael vlucht naar zijn oude kamer. Dora, die denkt dat Birk teruggekomen is, bonst op de deur. Pas 's middags wordt Mikael wakker en ziet vlammen door het raam. Dora gooit spullen van Mikael op het vuur, zoals zijn kleren, zijn meubels en zijn knuffels. Alleen het halfverbrande zwemdiploma kan hij nog redden. Als ze als laatste om zijn laarzen vraagt, schopt hij haar weg. Omdat hij bang is dat ze Augusta's huis zal verbranden, besluit hij de meeuwen los te laten. Hij vindt een gehavend meeuwtje dat door de uitgehongerde moeder is gedood en opgegeten. Mikael sluit zich met de dode vogel op in een kast en besluit er nooit meer uit te komen. Hij denkt aan zijn vader die opeens tussen de jassen tevoorschijn komt. Mikael vraagt hem of hij met hem van leven geruild heeft.
Analyse:
Tijd: er verstrijken een aantal jaren, met tussen door flashbacks.
Plaats: op een klein eiland en een stukje op het vaste land
Personages:
Mikael: hoofdpersonage, vanuit hier wordt het perspectief vertelt
Birk: de vader van Mikael, hij is verdwenen in de zee
Dora: moeder van Mikael, jaloers, ziet Mikael als haar man.
Karl: buurman, samen gaat Mikael met hem klusjes doen, zoekt toenadering tot Dora
Motieven: jaloezie, moeder-zoon relatie, meeuw
Schrijver:
De schrijver van het boek is Jaap Robben. Jaap is geboren in 1984 en is schrijver en dichter. Eerst wilde hij archeoloog worden, maar is toen afgestudeerd met milieu-maatschappijwetenschappen. Jaap Robben heeft vele boeken geschreven, maar Birk is zijn bekendste werk. Dit boek heeft veel prijzen gewonnen en is vertaalt in veel talen, dit was ook zijn debuutroman. Daarnaast schrijft Jaap ook toneelstukken en prentenboeken. Hij is een schrijver die van alle markten thuis is.
Mening:
Dit is een van de beste literaire boeken die ik ooit heb gelezen. Er zat genoeg diepgang in en de moeilijkheidsgraad was prima. Het verhaal neemt zo’n wending dat je niet kan raden wat er gebeurt aan het einde. De schrijfstijl van Jaap Robben doet mezelf de tweede keer nog steeds plezier. Hij schrijft met een klein beetje beeldspraak en je weet goed wat de personages kwa emoties voelen. Het was niet saai ook al was er niet veel speling met tijd of plaats. De moeder van Mikael, Dora was een heel interessant personage. Zij gaat haar zoon langzaam zien als haar man. Eerst had ik dit nog niet goed door. Totdat er dingen gebeurde zoals slaapkamer wisselen en de jaloezie die op speelde. Het boek is helemaal niet heel moeilijk, dus zal die voor iedereen gangbaar zijn. En ik raad het boek ook zekers te weten aan! 10/10. Goed gedaan Robben!
Overige opdrachten
terugblik maart havo 4
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder
Mijn startpositie
Gemaakt door : Anne van Rossum
Klas: H4C
De boeken die ik lees zijn voornamelijk lectuur. De genres die ik het liefste lees zijn young adult, fantasy en dystopian. Ik vind eigenlijk niet dat de personages perse stereotypisch zijn maar juist erg interessant om over te lezen. Je kunt de boeken die ik graag lees geen literatuur noemen omdat, het niet erg realistische problemen zijn en überhaupt niet zou kunnen gebeuren. Een van de boeken die ik recentelijk heb gelezen is het ‘’hof van vleugels en verwoesting’’ geschreven door Sarah J. Maas. Het was het laatste deel van de hof van doorns en rozen trilogie. Het boek gaat over een meisje Feyre die beland is in het land van de fae. In het laatste boek is er oorlog op komst en Feyre en haar vrienden moet samenwerken om de vijand tegen te houden maar, dat kunnen ze niet alleen. Ze moeten bondgenootschappen sluiten maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. En dan gebeurt er iets verschrikkelijks…..
Ik vond het een erg gaaf boek om te lezen omdat, er veel dingen duidelijk werden en alle hoofdpersonages bij elkaar kwamen. Het boek was wel redelijk dik maar, dat vond ik niet zo erg. Zelf heb ik het boek in een dag uitgelezen. Ik raad iedereen dit boek aan ( de hele serie) want de schrijfstijl en de personages zijn heel leuk om te lezen. En misschien een goede starter om een nieuw genre te proberen.