Leeslogboek havo 4 - 2018/2019 - kopie 1

Leeslogboek havo 4 - 2018/2019 - kopie 1

Algemeen

Planning schooljaar 2018 - 2019

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek

Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.

 

Leeslogboek starten       zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1                            periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2                            periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3                            periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4                            periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5                            periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6                            periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet   periode 4 - vrijdag 14 juni

Voorwaarden boekkeuzes

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.

De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/

Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.

Instructie leeslogboek

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
 

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:

Standaardverslag

Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Beoordeling

Algemeen

In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

Boeken

Boekenoverzicht

Boekenoverzicht

 

Boek 1 : De aanslag

Schrijver : Harry Mullisch

Niveau : 4

Sterren : 3

........................

Boek 2 : Hersenschimmen

Schrijver : J. Bernelef

Niveau : 3

Sterren : 2

.......................

Boek 5: Het gouden ei

Auteur: Tim krabbé

niveau: 3

Sterren: 3

.......................

Boek 3: Judas

schrijver: Astrid Holleeder

Niveau: 4

Sterren: 5

.........................

 

 

 

Boek 5: Dagen van gras

schrijver: Phillip Huff

Niveau: 2

Sterren: 3

..........................

Boek 6: Het behouden huis

schrijver: Willem Frederik Hermans

Niveau: 4

Sterren: 3

..........................

Boek 7: De wafel fabriek

schrijver: Roman Helinski

Niveau: 2

Sterren: 0

..........................

Boek 8: Lieveling

Auteur : Kim van Kooten

Niveau: 4

sterren: 4

..........................

Boek 9: Het schaduwspel

Auteur : Simone van Der Vlught

Niveau: 2

sterren: 5

..........................

Boek 10: Bezonken rood

Auteur : Jeroen Brouwers

Niveau: 4

sterren: 2

Boek 1 - havo 4

Lotte Bergers

kastanjelaan 53

5342 XL, Oss

 

Harry Mulisch

Leidsekade 6

1011 AB, Amsterdam

 

betreft boek: de aanslag

 

6 juni 2018

 

Beste meneer Mulisch,

Wij hebben uw ingezonden boek ontvangen. Samen met mijn collega’s heb ik het een aantal keer doorgelezen. Dit is wat ik er van vind:

Ik ben zelf vrij positief over het geschreven boek. Er werd gebruik gemaakt van een goede woordkeuze. Het was een gesloten einde en daar was ik erg blij mee. Ik vind het fijn dat u aan het einde duidelijk heeft gemaakt waarom de familie Korteweg het lijk van Ploeg verplaatst heeft, maar om de reden waarom de familie Korteweg dat heeft gedaan ben ik nog niet tevreden. Het boek heeft namelijk ook een aantal min punten. Ik vind het perspectief waar vanuit het boek geschreven is niet fijn om te lezen. Ook vind ik dat de personages niet uitgebreid genoeg beschreven zijn. Het verdelen van het boek in episodes vond ik ook niet erg duidelijk.

Wij als uitgeverij vinden dat een boek helemaal perfect hoort te zijn. Doordat uw boek naar mij en mijn collega’s mening nog niet perfect is, gaan wij uw boek ook nog niet uitgeven.

We zouden graag zien dat de personages uitgebreider behandelt worden in het boek. Met deze personages bedoel ik bijvoorbeeld : Fake Ploeg junior, Takes en Karin Korteweg. Je krijgt vrij weinig over hen te weten, ik zou graag zien dat in het volgende exemplaar meer informatie is over deze personages. Ook wordt tijdens de episodes niet duidelijk genoeg beschreven wat er tussen de episodes in gebeurt. Aan het begin word wel in het kort uitgelegd wat er gebeurt, bijvoorbeeld dat Anton gaat studeren en in een studentenflat terecht komt, maar naar mijn mening en de mening van mijn collega’s is dat te weinig. We willen graag dat er tussen de episodes in een stukje wordt geschreven over wat er in de loop van de ene naar de andere episode gebeurt. Zo is dit een stuk overzichtelijker voor de lezers. Het einde van het boek is vrij duidelijk. Maar aan het einde wordt beschreven dat het lijk van Ploeg werd verplaatst door Karin en meneer Korteweg, om te zorgen dat de hagedissen van meneer Korteweg niet dood zouden gaan. Ik vind dit geen geldige reden. Naar mijn idee zou je een lijk voor je deur verplaatsen omdat je niet wil dat je geëxecuteerd wordt. Ook zou ik graag willen zien dat dit verandert word naar een betere en meer verrassendere reden.

Wij zijn van mening dat als uw het boek aanpast en luistert naar onze aanwijzingen, het wel uitgegeven kan worden. We zien graag een aangepast en verbeterd boek verschijnen! Wij wensen u heel veel succes met herschrijven en hopelijk zien we u snel.

 

Met vriendelijke groet,

Uitgeverij: de Bezige Bij, Amsterdam

Geschreven door: Lotte Bergers

Klas: H4C

Boek 2 - havo 4

 

Lotte Bergers

Kastanjelaan 53

5342XL Oss

 

Uitgeverij Qeurido

Weteringschans 259

1017XJ Amsterdam

 

23 november 2017

 

Betreft: boek Hersenschimmen

 

Beste uitgeverij Qeurido,

Ik ben Lotte Bergers, ik ben afgelopen jaar begonnen met schrijven. Het leek me een heel goed idee om een boek te gaan schrijven. Dus vandaar deze brief. In de bijlage van deze brief staat mijn geschreven boek.

De titel van het boek is Hersenschimmen, omdat in het boek allemaal verschillende schimmen uit het verleden van een demente man worden beschreven. Je komt een soort van in het hoofd van Maarten terecht. Ik vond daarom de titel erg toepasselijk voor het boek. Het perspectief is geschreven vanuit Maarten (de hoofdpersoon), dus een ik perspectief. Op de laatste pagina’s na, waarin Maarten in de hij-, je- en zelfs het-vorm over zichzelf spreekt.

Het boek gaat over Maarten Klein, hij heeft dementie en woont samen met zijn vrouw Vera in Amerika. De hoofdstukken van het boek beslaan op negen opeenvolgende dagen uit het leven van Maarten. Doordat Maarten dementie heeft, kan hij soms niet meer helder nadenken en denkt hij bijvoorbeeld dat hij naar zijn werk toe moet terwijl hij al jaren met pensioen is. Als je het boek aan het lezen bent merk je dat Maarten steeds verder achteruit gaat. Zijn gedachten worden aan het einde van het boek zo verwarrend dat hij niet meer weet wie hij zelf en de andere mensen om hem heen zijn. Hij gaat dan ook in de derde persoon over zichzelf praten. Ook al weet Maarten niet meer wie ze is, pakt hij op zijn sterfbed toch nog even Vera’s hand vast.

Het boek is geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar. Het is een niveau 3 boek. Ik denk niet dat het boek geschikt is voor jongere lezers. Het boek kan soms erg verwarrend zijn. Dat komt ook onder andere door dat het hooft van Maarten soms zo rommelig is dat je even niet meer weet wat je nu eigenlijk aan het lezen bent.

Ik wil u bedanken voor het lezen van deze brief. Ik hoop snel van u te horen of het boek daadwerkelijk wordt uitgegeven of niet.

 

Met vriendelijke groet,

Lotte Bergers

Klas: H4C

Boek 3 - havo 4

Titel: Het gouden ei

Auteur:  Tim krabbe

 

Samenvatting:

Rex Hofman en Saskia Ehlvest, een stelletje, zijn onderweg naar een vakantiehuisje in de heuvels boven de Middellandse Zee bij Hyères. Omdat de kilometerteller al een tijdje kapot is, moet de kilometerstand met de hand bijgehouden worden, zodat Saskia en Rex weten wanneer ze moeten tanken, dit om te voorkomen dat ze ergens langs de weg zonder benzine komen te staan. Ook deze reis is dit weer het geval, en na de kilometerstand een tijdje bijgehouden te hebben vindt Saskia het tijd om weer te gaan tanken. Ze wil het tenslotte niet nog een keer meemaken om alleen zonder benzine langs de kant te staan, terwijl Rex lopend naar een ver benzinestation moet. Als ze bij een TOTAL-benzinestation zijn, gaan ze tanken en daarna vindt Saskia het tijd om te ontspannen. Daarom gaat ze wat drankjes halen en besluit om haar angst daarna te overwinnen: zij gaat de rest van de rit rijden zodat Rex wat kan rusten. Nadat ze haar rijbewijs heeft gehaald heeft ze nooit meer gereden, dus ze vindt het eng om te gaan rijden. Als ze drankjes gaat halen in het benzinestation komt ze niet meer terug. Rex gaat haar zoeken maar nergens in het benzinestation is ze te vinden. Daarom besluit hij om naar binnen te gaan en aan het personeel te vragen of ze haar gezien hebben. Ze hebben haar wel gezien en ze is zelfs met drankjes uit het benzinestation gelopen, maar daarna hebben ze haar niet meer gezien. Rondom het benzinestation is Saskia ook niet te vinden en als Rex met de chef gepraat heeft en weer terug naar de auto gaat ziet hij iets opmerkelijks: de fietsen zijn van het dak van de auto weg. Acht jaar later is Rex met Lieneke op vakantie, een vrouw die één jaar jonger is dan Saskia. Ze vinden elkaar wel leuk en praten veel over gevoelens en ook daar komt Saskia weer naar boven. Ze is nog steeds kwijt en niemand weet wat er met haar aan de hand is en waar Saskia op dat moment is. Na een tijdje meldt iemand zich bij Rex thuis: een Frans sprekende man die beweert dat hij Raymond Lemorne heet. Hij vertelt aan Rex dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia en hij vraagt of Rex mee wil gaan, zodat hij aan Rex uit kan leggen wat er is gebeurd. Dan krijgt Rex te horen dat Saskia dood is en dat hij de rest alleen te weten krijgt als hij hetzelfde ondergaat. Omdat Rex graag wil weten wat er is gebeurd, besluit hij om mee te gaan .Bij het TOTAL-benzinestation blijkt dat Saskia daar in de auto is gegaan. Meer krijgt Rex niet te weten, want hij krijgt een slaapmiddel en wordt een tijd later ergens alleen wakker. Het blijkt dat hij ergens alleen onder de grond op een matras ligt. En dan beseft hij het zich: Saskia is levend begraven. Lieneke hoort verder helemaal niks meer van Rex en voor iedereen zijn Rex en Saskia voor altijd verdwenen. Uiteindelijk blijkt dat Lemorne de ontvoerder en moordenaar is. Hij probeerde al een tijdje vrouwen te kidnappen en heeft op allerlei manieren geprobeerd om vrouwen mee te krijgen. Op een dag kwam hij bij het TOTAL-tankstation en daar zag hij Saskia: een vrouw die hem aan zijn dochter deed denken. Nadat ze wat gepraat hadden over geld wisselen, zag Saskia zijn sleutelhanger van zijn autosleutels en ze vond deze zo mooi dat ze er ook eentje wilde hebben. Lemorne beweerde dat hij handelde in zulke sleutelhangers en vroeg of ze mee naar zijn auto wilde om er eentje van hem over te nemen. Toen ze bij zijn auto was kreeg ze een klap waardoor ze op de achterbank viel en gelijk meegenomen kon worden

Motieven:

Liefde: de liefde tussen Saskia en Rex

- Raadsels: de raadselachtige dood van Saskia

- Droom: de droom over het gouden ei

- Claustrofobie: Saskia is bang in kleine ruimtes

- Nummer 8: het geluksgetal van Saskia, de advertentie kostte 80.000  gulden. Saskia wordt in augustus (achtste maand) om acht uur ontvoerd, ze wordt levend begraven onder de achtste paal, na acht jaar gaat Rex weer op zoek naar Saskia. Het verhaal van Raymond begint wanneer hij 8 x 2 jaar is. Rex sterft 8 jaar na Saskia. 8 staat voor oneindigheid, de oneindige liefde tussen Rex en Saskia.

- Experimenteren: Raymond springt van een flat om te kijken wat er gebeurd, hij is scheikunde docent, hij koopt chloroform en doet dat in drankjes om te kijken wat er gebeurd met Rex.

- Obsessie: iets wat een normaal mens nooit zou doen, zoals de perfecte moord voorbereiden.

- Eenzaamheid: tijdens de zoektocht naar Saskia voelt Rex zich eenzaam.

 

Tijd en ruimte:

Het verhaal speelt zich af op drie verschillende plaatsen: het begint bij het benzinestation Total in Frankrijk. Een andere plaats die in het boek wordt genoemd is het meertje bij Marina di Camerota in Italië waar Rex en Lieneke op vakantie zijn. Bij de beschrijving van de geschiedenis van Raymond worden een aantal plaatsen in Frankrijk genoemd waarover niets verder verteld wordt. Wel wordt het tweede huisje van Raymond beschreven, dit is hij wel aan het opknappen.

Het tankstation is een belangrijke setting voor het verloop van de gebeurtenissen omdat het verhaal hier begint en ook eindigt. Het begint bij het tankstation waar Saskia vermoord wordt, en Rex eindigt daar omdat hij daar opzoek is naar Saskia.            

Perspectief:

Het verhaal is makkelijk geschreven en het is voor iedereen te begrijpen. Er wordt niks te veel gezegd en er is dan ook geen gebruik gemaakt van details. Als je aan het lezen bent, dan lees je alles zo weg.

Doordat er geen details zijn gebruikt wordt er ook geen gebruik gemaakt van verhaalvertragingen. Het verhaal is niet-chronologisch.

Personage:

A & B) De belangrijkste personage is:

Rex Hofman: Rex is een rustige man. Hij vindt het leuk om spelletjes te spelen. ‘’ Ook vindt hij het erg leuk om Saskia te plagen, waar hij erg veel van houdt.’’ Hij ergert zich soms aan Saskia, maar dit kan hij niet altijd beheersen. Zijn doel is om te weten te komen wat er met Saskia is gebeurd nadat ze verdwenen is.

Bij personen:

Saskia Ehlvest: Saskia is negen jaar jonger dan Rex. Ze heeft erg last van claustrofobie en droomde als kind zijnde dat ze gevangen zat in een Gouden Ei. Ze kon daar alleen uitkomen door tegen een andere ei aan te botsen.

- Raymond Lemorne: Lemorne ( in het verhaal wordt hij zo genoemd) is een Fransman rond de 49 jaar. Hij is een scheikundeleraar en vraagt zich af hoe het is om van een balkon af te vallen. Hij heeft dan ook gesprongen en moest 6 weken in het ziekenhuis liggen. Verder heeft hij erg vreemde gedachtes. Hij blijkt de kidnapper/ moordenaar van Saskia te zijn.

Lieneke: Lieneke is de vriendin van Rex. Ze weet precies wat zich allemaal in Rex afspeelt wat betreft de verdwijning en kan daarom met hem meeleven. Ze steunt hem ook in de dingen en laat Rex voelen dat ze wel een relatie met hem aan wil. Maar ze komt er al gauw achter dat Saskia altijd tussen hen in zal blijven staan, door de nachtmerrie over Het Gouden Ei. Lieneke is alleen belangrijk omdat ze een relatie heeft met Rex, verder speelt ze niet een belangrijke rol.

 

Spanning:

Er is veel gebruikt gemaakt van spanning. Vanaf hoofdstuk drie weten de lezers meer dan de personages uit het boek en dat maakt het spannend: je wilt dat de personages in het verhaal het ook zo snel mogelijk weten.

Stijl:

In het boek wordt niet echt gebruik gemaakt van veel moeilijke woorden en ook niet van erg lange zinnen. Het is erg makkelijk te begrijpen en het leest erg snel weg.

Genre:

Avonturenroman, Psychologische roman, Thriller & Detective.

Beoordeling:

Ik vond de opbouw van het verhaal wel goed. Ik vond het prettig lezen en voor mij was het duidelijk. Ik vond het boek op zich wel spannend, er gebeurde genoeg wat mijn aandacht erbij hield. Alleen het was niet spannend genoeg, ik wilde het boek niet in één keer uitlezen, dit heb ik wel bij andere boeken gehad. Ik vond het geen origineel boek. Ik geef dit boek daarom ook maar 3 sterren. Ik heb het boek gelezen maar daar is ook alles mee gezegd. Het is voor mij geen aanrader. 

Boek 4 - havo 4

Titel: Judas

Auteur:  Astrid Holleeder

 

Samenvatting:

In de biografie van Astrid Holleeder wordt eigenlijk haar hele levensverhaal verteld tot het heden. Het begint met haar jeugd en hoe ze met Willem (in het boek Wim genoemd) omging toen ze jong was. Ook beschrijft ze een aantal voorvallen met hem. Bij het gedeelte van haar jeugd gaat het boek ook heel veel over haar familie en de rol van haar ouders. Astrids vader was altijd erg overheersend en dwingend. Alles wat hij wilde, moest zo gebeuren. Zo beschrijft ze de situatie waar ze haar eten niet op wilde eten omdat ze er misselijk van werd, en dat haar vader haar dwong het op te eten. Toen ze moest overgeven, moest ze dat ook opeten. Dat schept een heel duidelijk beeld van hoe het daar ging. Een andere belangrijke gebeurtenis is dat toen Wim (Willem) opgroeide, hij tegen zijn vader opstond. Toen zijn vader zijn moeder mishandelde, is Wim naar zijn vader toegelopen en heeft hem geslagen. Dit was wel één van de belangrijkste gebeurtenissen in het boek wat betreft de jeugd, omdat het heel duidelijk aangeeft hoe het daar thuis ging en hoe Wim is geworden zoals hij nu is; een overdreven kopie van zijn vader.

Nadat de jeugd in het boek behandeld is, gaat Astrid naar de middelbare school. Ze is de enige in de familie die slim genoeg is om naar VWO te gaan, maar haar vader wil dat absoluut niet hebben; volgens hem moet ze naar de huishoudschool, waar ze leert hoe ze goed voor het huis en voor kinderen kan zorgen. Astrids moeder is het er totaal niet mee eens, dus stuurt ze Astrid in het geheim naar een lyceum in de buurt. Dit wordt lang voor haar vader, die overigens alcoholist is en bij Heineken werkt, verzwegen. Op een gegeven moment vertelt Stientje (Astrids moeder) het tussen neus en lippen door aan haar man, en ze krijgt er klappen voor. Ook was Astrid heel erg goed in basketbal en ze zat ook op een basketbalvereniging voor talenten. Na een tijdje wordt ze daar weggestuurd, omdat ze de zus is van ‘dé Holleeder’ (die van de Heineken ontvoering).

In het boek wordt ook heel veel verteld over de familie en familieverhoudingen. Toen Astrids vader overleed, nam Wim die rol op zich. Hij bleef maar controleren en domineren. Toen Astrid een vriend kreeg, bood Wim hem een baan aan bij een strandtent. Hij moest die strandtent begeleiden en runnen, maar uiteindelijk was het van Wim en zijn vrienden uit de ‘onderwereld’. Echter trok dit Astrid en haar vriend steeds meer uit elkaar. Wim begon hem te beschuldigen van diefstal, omdat hij geld zou achterhouden. Astrid nam het voor haar vriend op, maar daar moest Wim niks van weten en hij begon haar alleen maar verder te intimideren.

Dit soort situaties komen enorm vaak voor in het boek. In bijna elke omschrijving is Wim de overheersende, die zijn familie vertelt wat ze wel en niet moeten doen.

 

Door het boek heen, zo af en toe, vertelt Astrid ook over hoe ze het heeft aangepakt om te gaan getuigen. Ze is goede vrienden met Peter R. de Vries en ze heeft via hem connecties kunnen krijgen met anderen. Zo is ze in contact gekomen met justitie (Wims vijand), waar ze – enorm geheim – het een en ander aan heeft verteld. Ze neemt de lezer in dit traject helemaal mee. Zo vertelt ze eerst over dat ze naar haar zus, Sonja, ging om het te overleggen. Sonja durfde absoluut niet tegen Wim te verklaren, maar als Astrid het zou doen, zou Sonja meedoen. En zo ging het. Astrid had eerst een gesprek met justitie, waaruit je kunt opmaken hoe wantrouwig ze is tegenover hen. Ze wil eigenlijk nog niets loslaten, maar ze wil eerst de mensen tegenover haar kunnen vertrouwen. Dit heeft alles te maken met het feit dat bijna iedereen die ‘praat’ (zoals Wim het noemt), ‘wel te zien krijgt wat hij dan zal doen’. Dit is maar al te duidelijk voor mensen in zijn omgeving, want als iemand tegen hem probeert te getuigen, laat hij ze liquideren. Zelfs als hij in de gevangenis zit, lukt het hem nog om dat te doen. Dit weet Astrid en daarom is ze zo voorzichtig.

Later verklaart ze alles aan justitie.

In het ‘laatste deel’ (ongeveer het halve boek), legt Astrid aan de lezer uit hoe ze nu leeft. Als ze naar buiten gaat draagt ze altijd een helm, een kogelvrij vest en zelfs een beschermer voor haar hals, zodat ze niet doodgeschoten kan worden. Astrid heeft namelijk ook een dochter en ze is doodsbang dat haar dochter zonder haar zal moeten leven, door haar keuzes. Toch maakt ze duidelijk dat ze blij is met haar beslissing om tegen Wim te getuigen, omdat het het juiste is om te doen. Hij moet gepakt worden voor alles wat hij gedaan heeft.

Motieven:

Het belangrijkste waar dit boek over gaat, is verraad en angst. Astrid leeft haar hele leven al in angst, voor zowel haar vader als voor Wim en zijn vrienden uit de ‘onderwereld’. Er wordt ook vaak verwezen naar deze onderwereld, als de groep mensen die in de business zitten van liquidatie en intimidatie.

Omdat het boek een biografie is, waren er voor mij niet echt motieven te vinden. Er was niet een bepaald voorwerp of een bepaalde gedachte die steeds terugkwam, behalve angst en verraad.

Tijd en ruimte:       

In het boek is het niet zo dat bepaalde plaatsen belangrijker zijn dan anderen, omdat het een biografie is. Ook is het erg belangrijk dat alle gesprekken die tussen Astrid en Wim worden gehouden, op verschillende, vaak afgelegen, plekken gebeuren. Zo hebben ze bijvoorbeeld nooit een gesprek in de auto, omdat justitie daar een microfoontje geplaatst zou kunnen hebben. Dit is de reden dat er niet echt een bepaalde plek is die heel vaak voorkomt of heel belangrijk is; alles gebeurt in het geheim.

Het boek speelt zich af tussen 1965 en 2016, het leven van Astrid Holleeder tot het heden. De verteltijd is ongeveer 10 uur, en de vertelde tijd 51 jaar.

Het boek is niet-chronologisch. Er zitten heel erg veel flashbacks in naar Astrids jeugd, tienerjaren en verdere leven. Eigenlijk is het hele boek een flashback, omdat ze in het hele verhaal terugkijkt op haar leven (met Wim).

Perspectief:

Het verhaal is geschreven uit de ogen van Puck, dus in het begin is het geschreven uit de ogen van een 5 jarig meisje die in de loop van de hoofdstukken steeds ouder wordt. Je merkt dat ze niet helemaal zeker is over wat er allemaal gebeurd. Verder is het boek in de ik-persoon geschreven.

Personage:

De belangrijkste personages in het boek zijn:

Astrid Holleeder

Astrid Holleeder is de schrijver van het boek. Ze is op het moment 51 jaar oud. De grootste karaktertrekken die in het boek enorm naar voren komen zijn dat ze altijd op haar hoede is en dat ze heel hard is gemaakt. Ze is wel degelijk bang voor bepaalde situaties en ze scant altijd de hele situatie bij binnenkomst. Van haar uiterlijk wordt niet veel genoemd. Verder weten we alleen dat ze een dochter heeft, Miljuschka.

Wim (Willem) Holleeder

Het hele boek gaat eigenlijk over Astrids leven mét Wim. Hij is een zware crimineel, maar voordat het boek uitgebracht werd zag menigeen Nederlander hem als ‘knuffelcrimineel’. Hij is mede verantwoordelijk voor de Heinekenontvoering, de liquidatie op Cor van Hout (zijn zwager) en nog meer liquidaties en moorden. Het is een man die altijd de overheersende wil zijn. Het valt ook op dat hij bijna altijd een vriendin heeft (meerdere eigenlijk), die hij vooral gebruikt als het hem uitkomt. Als hij een vriendin heeft, is haar huis ook van hem. Als zij een irritante zoon heeft, moet die zoon weg want het huis is immers van hém. Zijn intimiderende en dominerende karakter komt in het boek heel duidelijk naar voren. Hij maakt absoluut geen onderscheid tussen familie en niet-familie. Als je ‘praat’, zal je het weten ook.

Sonja Holleeder

Sonja Holleeder is de zus van Astrid en Wim. Ze is erg bang voor Wim en durft ook niets tegen hem te beginnen. Al helemaal wanneer Wim verantwoordelijk is voor de moord op haar man, durft ze niets meer. Van binnen en tegen Astrid is het heel duidelijk wat ze allemaal tegen Wim zou willen doen, maar ze durft het simpelweg niet omdat ze bang is ook geliquideerd te worden, en wel door haar eigen broer. Sonja heeft twee kinderen, Richie en Frances. Frances was altijd heel dik met Wim, totdat ze erachter kwam hoe hij werkelijk was. Richie is de jongste van de twee, Sonja en Cors zoon.

Cor van Hout.

Net als Wim was hij een enorm Nederlands crimineel. Cor is man van Sonja en vader van Richie en Frances. Samen met Wim en nog een paar anderen was hij verantwoordelijk voor de Heinekenontvoering. Verder is Cor een man die van zijn familie houdt, maar vooral heel erg bezig is met geld en status in de onderwereld. Hij is door Wim geliquideerd in 2003.

Spanning:

In het boek wordt niet echt gebruik gemaakt van veel moeilijke woorden en ook niet van erg lange zinnen. Het is erg makkelijk te begrijpen en het leest erg snel weg.

Stijl:

In het boek wordt niet echt gebruik gemaakt van veel moeilijke woorden en ook niet van erg lange zinnen. Het is erg makkelijk te begrijpen en het leest erg snel weg.

Genre:

Biografie,  dit is een waargebeurd verhaal.

Beoordeling:

Niet alleen vond ik het een heel gaaf boek, maar ook vond ik het heel erg spannend. Alle dingen die in het boek gebeuren: liquidaties, moorden, verraad, etc. zorgen ervoor dat het boek heel spannend wordt. Het boek is natuurlijk geloofwaardig; want het is een biografie. Ik heb door het boek heel erg veel respect gekregen voor Astrid, Sonja, Gerard (broertje) Holleeder, en voor hun ouders en directe omgeving. Het lijkt me super moeilijk om met zo’n persoon te leven in je directe omgeving. Ik vond het erg fijn dat de hoofdstukken verdeeld waren per gebeurtenis, omdat het daardoor veel makkelijker is om het te kunnen begrijpen. Ik had dit boek relatief snel uit. Ik geef dit boek 5 sterren. Het is een super interessant en mooi boek.

Boek 5 - havo 4

Dagen van gras, Philip Huf

Lotte Bergers

Kastanjelaan 53

5342XL Oss

 

Uitgeverij De bezige bij

Van Mierenveldstraat 1

1071 DW Amsterdam

 

13 februari 2019

 

Betref: Boek dagen van gras

 

Beste uitgevrij de bezige bij,

 

Afgelopen jaar ben ik aan de slag geweest met het schrijven van een verhaal. Dit verhaal zou ik graag willen uitgeven om er een boek van te maken. Het verhaal dat ik heb geschreven heet : Dagen van gras.

 

Het verhaal word vertelt vanuit de jongen Ben. Het is dus een ik-perspectief.

De titel (dagen van gras) verwijst naar het roken van wiet, omdat hij dat dagen achter elkaar doet. Het boek heeft een onduidelijk thema.

 

Ben heeft een goede band met zijn vader, maar als zijn ouders gaan scheiden en de vader van Ben in Engeland gaat wonen zien ze elkaar nauwelijks nog. Wel schrijft de vader van Ben veel brieven. Ben woont op het landgoed Weldra. Later komt er een nieuw gezin op het landgoed wonen. Bij het gezin hoort een jongen van zijn leeftijd Tom. Ze krijgen al gouw een hechte band. In de boomhut die de vader van Ben heeft gemaakt spreken ze vaak af. Tom heeft wel een slechte invloed op Ben. Ze doen slechte dingen zoals zwart rijden en wiet roken. Als Ben en Tom in slaap zijn gevallen tijdens het roken van wiet vliegt de boomhut in brand. Ben kan er nog net op tijd uitspringen en raakt bewusteloos. Als hij ontwaakt moet Ben naar een jeugdkliniek. Daar gaat het steeds slechter met hem. Ben schrijft brieven naar zijn vader en naar Tom maar hij krijgt van niemand antwoord. Later blijkt dat zijn vader overleden is en dat Tom nooit bestaan heeft. Als hij naar een andere kliniek word overgeplaatst ontmoet hij het meisje Anna. Zij zorgt er voor dat het steeds beter gaat met Ben. Als hij in Amsterdam gaat wonen krijgt hij een brief van zijn vader die hij voor zijn dood geschreven heeft.

 

 

Het boek is geschikt voor jongeren maar ook voor volwassenen. Het boek heeft niveau 2 en is daarom ook wat makkelijker dan andere literatuur boeken. Vandaar dat ook jongeren het boek prima kunnen lezen.

 

Verder hoop ik dat u potentie ziet in mijn geschreven boek! Ik kijk uit naar uw reactie!

 

Met vriendelijke groet,

 

Lotte Bergers

Boek 6 - havo 4

Jury rapport het behouden huis

Eisen:

  1. Het boek moet een verrassend einde hebben.

Het beste boek van Nederland moet en verrassend einde hebben. Daarmee word bedoeld dat het einde van het boek niet te voorspelbaar moet zijn.

  1. De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.

De titel van een boek is natuurlijk erg belangrijk. De titel ban het beste boek van Nederland moet passen bij de rest van het verhaal. Hij moet dus duidelijk en overzichtelijk zijn.

  1. Het moet een goed doorlopend verhaal zijn.

Het verhaal moet goed doorlopend zijn. De gebeurtenissen moeten goed op elkaar aansluiten. Het is dus NIET de bedoeling dat het verhaal van de ene naar de andere gebeurtenis gaat zonder logische volgorde.

  1. Het boek moet niet te moeilijke woorden bevatten.

Het verhaal moet makkelijk te lezen zijn voor iedere leeftijdscategorie. Met moeilijke woorden die alleen slimme mensen snappen is het boek niet goed genoeg.

  1. Het boek moet een aantrekkelijke kaft hebben.

Het eerste waar iedereen naar kijkt als hij/zij een boek bakt is de kaft. Daarom moet het boek een aantrekkelijke kaft hebben waardoor veel mensen het kunnen lezen.

Eis 1: Het boek heeft naar mijn mening geen verrassend einde. In het boek werd niet verteld wat er achter een bepaalde deur zat (de gesloten deur). Wat daar achter zat was het verrassendste van heel het boek. Deze eis past dus niet bij het boek.

Eis 2: De titel van het boek past voor een gedeelte bij het boek. In het boek is het voor mij niet duidelijk geworden waarom het een behouden huis is. Het huis waar de Nederlandse soldaat woonde zal met de titel bedoeld worden. Deze eis past dus voor een gedeelte bij het boek.

Eis 3: Het verhaal in het boek vond ik erg logisch. Er was een duidelijke overgang van gebeurtenis naar gebeurtenis. De meeste gebeurtenissen speelden zich in het rondom het huis af. Zoals bijvoorbeeld de moord op de oorspronkelijke bewoners. Deze eis past dus zeker bij het boek!

Eis 4: Het boek had niet veel moeilijke woorden! Dit was erg prettig om te lezen. Daar ben ik erg positief over. Deze eis past dus bij het boek!

Eis 5: De kaft van het boek vond ik erg slecht. Het is totaal niet aantrekkelijk. Er staan alleen een paar vissen op met een groene achterkant. Ik zou dit boek in eerste instantie niet pakken doordat de kaft er zo saai uit ziet. Deze eis past dus zeker niet bij het boek!

Conclusie

Het boek past dus uiteindelijk niet bij alle vijf de eisen die gesteld zijn om te bepalen wat het beste boek van Nederland is. Het boek past wel bij de eisen 3 en 4 en voor een gedeelte bij eis 2. Het is namelijk een goed doorlopend verhaal en er staan niet te moeilijke woorden in. De titel past voor een gedeelte bij het boek. Het boek past niet bij eis 1 en 5. Het boek heeft namelijk geen verassend einde en de kaft is onaantrekkelijk. Het boek ‘het behouden huis’ is dus niet het beste boek van Nederland.

Mindmap
Mindmap

Boek 7 - havo 5

De wafelfabriek, Roman Helinski

Domme, domme mensen…

Iedereen werkt in zijn standaard routine in de wafelfabriek. Inpakken, bakken, dozen vouwen, de slechte wafels eruit halen en als de bel gaat wisselen van activiteit. Dat verandert plots als Arka Narovski komt werken in de fabriek. Hij heeft gediend in het leger en is een beer van een vent. De wafelfabriek is een grote leefgemeenschap en als er buitenstaanders komen is iedereen meteen nieuwsgierig. Iedereen wil alles over hem weten. Arka vertelt verhalen die de mensen hun ogen doet openen. Vervolgens volgt er een opstand in de wafelfabriek. Arka noemt de mensen in de fabriek domme, domme mensen. Hij vertelt tegen de mensen dat hun tanden rot worden door de zoete walm van de wafels. Dit doet hij om de mensen in zijn macht te krijgen. De mensen verzetten zich maar uiteindelijk komen ze toch terug in hun routine. Dan komt er een brand in de fabriek. Dat is voor Arka de druppel. Als je zonder verdoving een tand laat trekken door Arka hoor je bij de club. Maar dan komt Arka met een belangrijke mededeling.

De schrijver van het boek is Roman Helinski. Hij gebruikte in zijn tweede roman zijn eigen ervaringen. Helinski heeft namelijk in een wafelfabriek gewerkt waar ook brand uit brak. Het boek was erg lastig om door te lezen. Er waren veel stukken waarbij er vrij weinig gebeurde. (vooral het eerste deel) In die stukken leerde je eerst de mensen van de wafelfabriek beter kennen. Ook was het boek erg mysterieus. In het begin werd er niet veel informatie gegeven over Arka en was hij vooral een mysterieus persoon in het boek waarvan je niks weet. Ik vond ook dat er rare dingen beschreven werden in het boek, bijvoorbeeld dat Arka altijd zijn hand in zijn broek laat glijden. Deze informatie vind ik nutteloos en geeft geen goede bijdrage bij de tekst.

Over-all vond ik het geen geslaagd boek. Ik zou niemand aanraden om het boek te lezen. Voordat ik begon met het lezen van het boek was ik erg enthousiast. Het boek had een aantrekkelijke kaft en dikte. Maar naarmate ik verder las werd dit enthousiasme vervangen door verveling.

Boek 8 - havo 5

Titel: Lieveling

Auteur: Kim van Kooten

 

Samenvatting:

1975

Op Puck haar 5de verjaardag worden zij en haar moeder opgehaalt door de nieuwe liefde van haar moeder. Ze vertrekken uit de achterbuurt van Rotterdam naar een groot en mooi huis in Zwijndrecht. Puck wordt verwend, door een man die zij ‘ome meneer’ noemt, voor haar verjaardag. Niet veel later wordt ze door hem in bad gestopt, maar wel nogal onhandig en er zouden geen handdoeken zijn. Vanaf die dag wast ome meneer drie keer per week haar haar, en elke keer is hij even onhandig. Ome meneer wilt eigenlijk dat Puck hem papa noemt, maar Puck wilt hem helemaal niet zo noemen, ze wacht tot haar eigen vader haar komt ophalen. Wat volgens iedereen niet gaat gebeuren. Later toen Puck met hem in de auto zat, liet hij merken dat als zij lief zou zijn, hij met haar moeder zou trouwen. Hij deed wel de veiligheidsgordel met moeite van haar af, tot dat Puck vertelde dat iemand keek. Puck verlangt naar een vader figuur die ze nu ook denkt gevonden te hebben. Puck moet elke zondagmorgen op de foto, om eventueel te kijken wat er veranderd is met haar lichaam. Ook Ludovicus is dan naakt. Ze leert kennis maken met de dochter van Ludovicus, en zijn kleindochter die samen met Puck in dezelfde klas zou komen. Even later gaan haar moeder en nu dan vader ook trouwen, deze bruiloft loopt niet zoals het moet lopen. En achteraf knipt de moeder van Puck haar haar zonder reden af, en loopt ze alleen maar te zeggen dat hij pest wel oud is.

1977

Puck verstopt zich steeds vaker in de kast op haar kamer, nadat ze haar eten heeft uitgespuugd. Ze heeft in de geheime kast verschillende kamertjes gemaakt. Puck ontloopt haar vader. Ze wilt vragen of het normaal is wat haar vader doet aan haar meester maar het lukt niet. Ze trekt heel erg naar haar moeder op. Ze staat tegen haar vader op dat hij haar niet meer hoeft te wassen een keer, en dat valt niet goed. Dan krijgen ze een hondje, Fifi. De Familie van Puck is eigenlijk helemaal niet zo leuk. Ze denken heel erg veel aan elkaar, en maken altijd de spullen kapot. Na die dag zit Puck weer in bad. Als hij haar afdroogt begint hij gek te ademen. Hij doet zijn vinger in haar stoppen, en als die daarmee klaar is haalt hij zijn piemel uit zijn broek, ze moet hem vastpakken en bewegen. Even later wordt haar hoofd naar beneden geduwd en kan ze niks er tegen doen. Even later wordt ze op bed gelegd en probeer aan alles behalve wat er gebeurd te denken, haar eigen rustig plekje waar alleen meester Hofslot mag komen, omdat hij heel aardig is. Ze probeert de moet te vinden om aan meester Hofslot te vragen of het normaal is dat haar vader haar met zijn handen afdroogt. Maar ze heeft de moed niet. Het is nu kerst en ze zit in een restaurant. Puck komt tot de conclusie dat papa niet verliefd is op haar moeder, maar op haar. Haar moeder wilt heel graag dansen en sleurt Puck uiteindelijk maar mee. Eigenlijk is haar moeder best wel verwend en wilt heel graag opvallen.

1980

Puck ligt nu al voor twee dagen op bed. Papa is speciaal voor haar thuis gebleven, dan hoeft haar moeder niet iets anders te doen. Hij kwam om het half uur met de thermometer. Ze gaat de volgende dag weer naar school, ondanks de bezwaren van haar vader, hij keek als eerste weg. Ze legt haar hand wel op haar buik, van de griep maar ook omdat zij de enigste is die die plek iets voelt. Puck haar oma is nogal een persoon die graag geld ziet en niet eens is met de keuzes van haar dochter. Oma keek in een kluis en vond een foto van Puck naakt, maar deed niks. Toen Puck niet kon slapen wilde ze bij haar moeder liggen maar uiteindelijk werd ze door haar vader over het dekbed getrokken zodat ze tussen hun in lag, en legt haar hand op zijn piemel. Ze moest bewegen maar mama mocht niks merken. Haar vader wilde haar later uitleggen hoe het in elkaar zat als je ongesteld werd. Hij duwde een tampon naar binnen bij haar. En wanneer ze echt ongesteld werd deed vader het nog vaker voor. Hij zat er met zijn neus bovenop. De tampon is eruit en de piemel van papa moet haar mond in. Papa zijn haren worden geverfd door mama.

 

1983

Puck valt de laatste tijd heel vaak flauw. Dus moet ze naar de dokter. Er wordt gevraagd hoe goed ze slaapt, dat gaat wel behalve als haar vader haar wakker maakt. Wat nu elke nacht gebeurd. Maar dat vertelt ze niemand. De dokter ziet niks raars aan hoe Puck is. Ze moet alleen rust hebben. Als ze op vakantie gaan komt papa vaak in haar slaapzakje liggen. En voelt over haar lichaam. Maar wanneer haar moeder komt stopt hij niet. Dan heeft Puck de moed om haar moeder te roepen, wat haar vervolgens een knal op haar hoofd oplevert. Haar moeder hoorde haar wel, maar deed niks. Puck gaat voor het eerst naar de brugklas. Ze gaat ook nog vaak op bezoek bij haar meester van de basisschool, die een baby heeft gekregen. Hij heeft het idee dat ze het niet makkelijk heeft gehad thuis, en dat zorgt ervoor dat ze moet huilen en heel snel weer vertrekt. Nog steeds is ze te dun en eet ze veel te weinig. Haar moeder is vier dagen in de week uit naar cursussen en dan nog drie dagen om haren te wassen maakt dat zeven dagen in de week alleen met papa.

1984

Puck heeft nu anorexia en ligt in het ziekenhuis. Ze krijgt een privé kamer op verzoek van haar vader. Haar moeder is vaak weg van de kamer wanneer er visite mag komen, dan is het haar vader die zijn vingers tussen haar benen steekt. Maar hoe hard ze ook hints aan haar moeder probeert te geven, ze zegt er niks van. Nog steeds gaat het niet goed met Puck, ze weigert te eten. Haar vader ziet er niet goed uit en probeert van alles om Puck zo snel mogelijk naar huis mee te nemen. Maar ze weigert, ze eet niks en tot de tijd dat ze veel eet mag ze geen bezoek. Tot meester Hofslot langskomt eet ze ook geen hap. Ze vertelt hem alles over haar vader. Even later weet de dokter het ook, en gaat meester Hofslot met haar moeder praten, wanneer papa niet thuis is. Ze vertrekken uit het huis, maar niet voordat ze de kluis geleegd hebben, al het geld meegenomen hebben. Ze doen aangifte tegen Ludovicus en proberen verder te leven zonder hem. Maar dat gaat niet makkelijk. Haar moeder is hysterisch en kan zich niet aanpassen aan het leven zonder geld. Ze wordt uiteindelijk opgenomen. Met puck gaat het ook niet goed. Ze hebben op den duur geen geld meer, alles is meegenomen door de familie. Uiteindelijk is Puck genootzaakt om de aanklacht tegen haar vader in te trekken, die ondertussen de ziekte van Parkinson heeft. Ze worden uiteindelijk weer opgehaald door haar vader in de zwarte auto, net als bijna 10 jaar geleden.

 

De hoofdgedachte:

De hoofdgedachte van dit verhaal is dat er misbruik kan worden gemaakt van jonge meisjes of jongetjes. Dit boek gaat over het misbruik wat wordt gemaakt door de stiefvader en moeder van Puck. Het is daarnaast ook nog een een verhaal wat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

Motieven:

Misbruik, er wordt van Puck op verschillende manieren misbruik gemaakt. Door haar stiefvader wordt ze seksueel misbruikt. In het begin is het alleen aanraken, daarna wordt het ook verkrachting. Haar moeder misbruikt haar voor het rijkelui leventje, wat ze heeft samen met de stiefvader van Puck. Geld, de moeder van Puck wilt heel graag een rijkelui leventje krijgen.

Verwaarlozing, nadat Puck en haar moeder eindelijk weg zijn gegaan bij de stiefvader. Draait het nog steeds alleen maar om het geld en wordt Puck niet serieus genomen.

Depressie, door alles wat gebeurd is in de jeugd van Puck wordt ze als ze tiener is, depressief en krijgt ze anorexia.

Tijd:

Het verhaal begint rond de tijd van 1975 wanneer Puck 5 jaar is. En eindigt rond de tijd van de jaren 80’ dat is niet helemaal bekend. Het is geschreven in de tegenwoordige tijd. Dus eigenlijk volg je Puck door de jaren heen.

Perspectief:

Het verhaal is geschreven uit de ogen van Puck, dus in het begin is het geschreven uit de ogen van een 5 jarig meisje die in de loop van de hoofdstukken steeds ouder wordt. Je merkt dat ze niet helemaal zeker is over wat er allemaal gebeurd. Verder is het boek in de ik-persoon geschreven.

Personage:

Dit verhaal heeft één hoofdpersoon: Puck

Puck is een meisje van 5 jaar wanneer het boek begint. Ze woont samen met haar moeder in de achterbuurt van Rotterdam, totdat op haar 5de verjaardag de nieuwe liefde van haar moeder hun komt ophalen om samen te lopen. Ze wordt al vanaf dag 1 misbruikt door deze man. Hoe ouder ze wordt hoe meer ze begint te twijfelen of dat andere ook zo worden behandeld. Ze vertelt uiteindelijk alles, maar raakt daarna depressief en krijgt anorexia. Uiteindelijk moet ze vertellen dat ze alles zou hebben gelogen, omdat het niet goed gaat met haar moeder en haar, en worden ze weer opgehaald door Ludovicus.

In dit verhaal zijn er drie belangrijke bijpersonen:

Ome meneer (Ludovicus), Mama (Patricia) en meester Hofslot

Ludovicus is de stiefvader van Puck. Hij is een oude rijke man, die Puck en haar moeder ophaalt op de verjaardag van Puck. Hij is een pedofiel dat blijkt al uit de eerst paar pagina’s. Hij gaat altijd samen met Puck, 3 dagen in de week douchen en raakt haar dan altijd aan.Want er zouden geen handdoeken meer zijn. In de loop van de tijd wilt hij ook elke zondag naakt in de woonkamer zitten. Hij is eigenlijk alleen nog bij de moeder van Puck om Puck. Uiteindelijk verkracht hij haar ook. Wanneer Puck alles vertelt aan iedereen wordt hij gearresteerd. Wanneer alles voorbij is en Puck gedwongen is om te vertellen dat alles gelogen was. Haalt hij hun weer op net als in het begin van het boek.

Mama, ook wel Patricia genoemd, is niet gewend aan armoede. Zij en Puck vertrekken naar Zwijndrecht om bij haar nieuwe liefde te zijn. Alleen is het niet echt verliefdheid. Ze wilt heel graag rijk zijn en belangrijker dan dat ze in werkelijkheid ook is. Het is niet gek dat ze dan ook heel erg instort op het moment dat zij en Puck weggaan bij Ludovicus. Ze moet uiteindelijk worden opgenomen en op het einde gaan ze terug naar hem.

Meester Hofslot is de leraar van Puck op de basisschool, hij lijkt in eerste instantie niet heel belangrijk in dit verhaal. Maar voor Puck is hij wel belangrijk. Ze vertrouwd hem heel snel, en wanneer ze van de basisschool afgaat houd ze ook contact. En in het ziekenhuis eet ze voor het eerst weer zodat hij kan blijven. ze staat ook vaak op het punt om dingen te vragen over Ome meneer maar dan doet ze het toch niet. Op ten duur is hij uit het beeld verdwenen.

Ruimte:

Het verhaal begint in de achterbuurt van Rotterdam, maar daar gaan ze al heel snel weg. Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af in Zwijndrecht bij Ludovicus. Op ten duur gaan ze weer weg en vinden gewoon een huisje ergens. Het verhaal eindigde weer dat ze terug moeten naar Zwijndrecht.

 

Spanning:

Je kan dit verhaal niet echt spannend noemen, zoals je een thriller noemt. Hij is op een andere manier spannend. Je hebt als lezer wel door dat ze zeg maar misbruikt wordt, daardoor wordt het uiteindelijk spannend wat er wel of niet kan gebeuren.

Stijl:

Kim van Kooten is een goede schrijfster, die je meeneemt naar het leven van Puck. Het verhaal is geschreven uit de ogen van een meisje, die in de loop van het boek opgroeit (citaat 1). Daarnaast is er best wel een taalgebruik die niet goed is om aan een jong kindje te laten horen (citaat 2).

Citaat 1: “Mama had ook geen tijd om voor me te zingen vanochtend, wat ze moest én koffers pakken én zich opmaken én haar benen scheren én haar haar heel hoog opföhnen.” (Blz.9-10)

Citaat 2: “Af en toe stompte Brammetje met zijn elleboog in de zij van Margreet en dan fluistert Margreet ‘Kankerlijer’ tegen hem.” (Blz. 77)

 

Genre:

Dit verhaal is een roman, hij is onroerend en echt een mooi boek. Daarnaast is het een realistisch boek.

 

Beoordeling:

Ik vind dit een super mooi boek. Vooral de eerste hoofdstukken zijn mooi.  Ik vind het wel jammer dat ik hoe verder ik in het boek verder kwam hoe minder mooi ik het boek vond. Het einde van het boek vind ik erg rommelig. Toch vind ik in het geheel het een vooral grappig boek. Ook alle bijnamen die ze aan elkaar geven en de grappige citaten in het boek zijn leuk. Soms ook best raar. Het boek is geschreven vanuit waren gebeurtenissen. Dit vond ik best aangrijpend. In het algemeen dus een leuk boek. Ik geef dit boek 4 sterren. Dit doe ik omdat ik de eerste paar hoofdstukken super mooi zijn alleen de laatste ik minder vind.

Boek 9 - havo 5

Het schaduwspel, Simone van der Vlught

Lotte Bergers

Kastanjelaan 53

5342XL Oss

 

Ambo Anthos uitgevers

Katwilgweg 2
2050 Antwerpen

 

17 maart 2018

 

Betreft : Boek het Schaduwspel

 

Beste uitgeverij Ambo Anthos,

 

De afgelopen weken heb ik heel hard gewerkt. Het is mij gelukt. Vol trots presenteer ik u mijn nieuwste boek : het Schaduwspel.

 

Het verhaal word verteld vanuit Eva van Ment. Zij is de dochter van een Amsterdamse lakenkoopman. Jan Pieterszoon Coen is voor een korte tijd in Nederland en op zoek naar een vrouw. Coen wil graag met Eva trouwen. Eva twijfelt want ze voelt niks voor deze man. Uiteindelijk gaat ze toch trouwen als haar vader sterft en het bedrijf in gevaar komt. Na dat ze getrouwd zijn krijgt Eva een dochtertje Geertruyt. Als haar dochtertje nog maar een paar maanden is besluiten ze om samen met haar broer, moeder en zus naar Batavia te vertrekken. Na een helse reis worden ze onthaald als vorsten. In het begin is het vooral even wennen voor Eva en haar familie. Ze mogen de stadspoorten niet uit omdat dat niet veilig is door de wilde dieren en de inheemse bevolking. Ook is het vochtig en bloed heet in Batavia. Eva probeert zich aan te passen aan de vreemde wereld. Coen is alleen niet altijd eerlijk tegen Eva en als hun huwelijk begint te wankelen verlangt Eva toch terug naar Amsterdam. Ook leidt ze vele verliezen. Uiteindelijk overleiden haar dochtertje, moeder en broer op Batavia. Later krijgt Eva een nieuw kindje. Ze is niet sterk en het ziet er niet naar uit dat ze lang zal blijven leven. Als uiteindelijk haar tweede dochtertje en ook Jan Pieterszoon Coen overlijd, besluit ze na drie jaar terug te gaan naar Amsterdam.

 

In het nawoord heb ik wat extra informatie gegeven over de bestaande personages.

Het boek is geschikt voor een uitgebreide leeftijdscategorie. Ik denk dat het boek nog lastig is voor kinderen onder de 15. Verder is het geschikt voor iedereen die houd van een mooi historisch verhaal. Verder hoop ik dat u het een geschikt boek vindt en het uiteindelijk uit geeft. Ik hoor graag van u!

 

Met vriendelijke groet,

Lotte Bergers

Boek 10 - havo 5

Bezonken rood TOP of FLOP?

Auteur: Jeroen Brouwers

Het boek bezonken rood is een waargebeurd verhaal over hoe Jeroen Brauwers in zijn kleuterjaren met zijn moeder, oma en zusje vast zat in een interneringskamp op Java. Het boek speelt zich af in de tweede wereldoorlog, wanneer de japanners Nederlands Indië bezetten. Jeroen is er getuige van hoe zijn moeder en de andere vrouwen door de jappen worden vernederd gestraft en gefolterd. Het lijkt hem nauwelijks te deren. “Hij wil een nieuwe moeder, want deze is kapot.” Pas vele jaren later als zijn moeder is gestorven komt hij tot het besef dat hij in zijn kleuterjaren ervaringen heeft gehad die hem innerlijk verminkt heeft achter gelaten en zijn hele leven bepaald heeft.

Toen ik de eerste paar pagina’s van het boek begon te lezen maakt het een goede indruk op mij. De verhalen over het kampleven vond ik erg interessant, daar wilde ik vooral ook meer over te weten komen. Naarmate ik verder las kwamen er in het boek steeds meer verhalen over het leven van Jeroen in het heden. Er werd bijvoorbeeld verteld over de dood van zijn moeder en de relatie tussen hen. Daar werd ik niet erg vrolijk van. De manier waarop Jeroen Brauwers bepaalde zaken zoals zijn liefde voor Liza omschrijft vindt ik ook maar raar. Hij verteld het te gedetailleerd, naar mijn mening.

Soms moest ik wel even schakelen in het boek. Er werd dan bijvoorbeeld eerst verteld over de tijd in het kamp, dan weer over het heden en dan weer over het kamp. De gedeeltes over het kamp hebben veel indruk op mij gemaakt. Bijvoorbeeld toen ik las over de kikkersprongen die ze moesten maken, of het urenlange staan op het asfalt, was ik erg geschrokken.

Al met al vind ik het een saai maar prima boek. Er waren gedeeltes die ik erg mooi vond, zoals toen Jeroen verteld over zijn kampervaringen. Maar er waren ook gedeeltes die ik minder mooi vond, bijvoorbeeld de stukken waar verteld word over het heden. Ik zou het anderen mensen van mijn leeftijd niet aanraden om te lezen. Ik denk dat het een zeer geschikt boek is voor mensen die houden van het lezen van literatuur boeken.

Lotte Bergers

Overige opdrachten

Wat is je startpositie?

Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.

Plak je antwoorden hieronder

 

  • Het arrangement Leeslogboek havo 4 - 2018/2019 - kopie 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Lotte Bergers Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-03-01 16:23:03
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    20 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (z.d.).

    Leeslogboek havo 4 - 2018/2019

    https://maken.wikiwijs.nl/127670/Leeslogboek_havo_4___2018_2019

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.