Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht
boek 2:
De passievrucht van Karel Glastra van Loon
boek 3:
Lieveling van Kim van Kooten
Boek 1 - havo 4
Boek 2 - havo 4
Boek de passievrucht (juryrapport)
Eisen waaraan het boek moet voldoen:
- Het boek moet een verrassend einde hebben.
- De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven
- Er moet veel gebeuren in het boek, want dit maakt het boek spannend. En door gebeurtenissen in het boek wil je graag door blijven lezen.
- Het boek moet duidelijk zijn vooral qua tijdsvolgorde, ik vind het prettiger lezen als het boek zich op tijd afspeelt dus niet alles door elkaar, maar opvolgorde zodat je precies weet wat er na elkaar gebeurd.
- Het boek moet er gestructureerd uitzien. Het moet een kaft hebben die je een beetje aanspreekt. En de kaft moet eigenlijk een stukje van het boek uitleggen.
Het boek de Passievrucht van Karel Glastra van Loon.
Het boek moet een verassend einde hebben.
Het boek heeft wel een verassend einde, omdat als je het boek begint te lezen je steeds denkt te weten wie de vader is. Maar uiteindelijk blijkt dat het heel iemand anders is. Helemaal niet de persoon wie jij zou verwachten.
De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Dit gebeurd niet. De titel (de passievrucht) vind ik niet echt bij het boek passen, want meestal snap je de titel wel na het lezen van het boek, maar dat is hierbij niet het geval. Ik vraag mij nog steeds af waarom het boek zo heet. Ik vind de titel heel onlogisch bij het boek. Ik zou het boek een titel geven met het is niet wat het lijkt of is dit wel mijn echte vader. Dan zou je snappen waarom deze titel er is. De titel
Het boek moet spannend zijn door de gebeurtenissen, omdat als er veel gebeurtenissen inzitten die je niet verwacht het boek spannend wordt.
Dit geeft je weer motivatie om het verhaal verder te lezen en niet op de helft al te stoppen. Bij het boek de passievrucht is dit zeker. Je blijft je maar afvragen wie de echte vader zou zijn. Is het een bekende of een onbekende. Doordat de vraag zich heel het boek blijft afspelen blijf je doorlezen. Het boek wordt ook spannend gehouden door niet alleen over deze vraag te vertellen. Het verhaal wordt leuk gehouden door tussendoor uit te leggen wie en wat die personen van elkaar zijn.
Het boek moet duidelijk zijn vooral qua tijdsvolgorde
Ik vind het prettiger lezen als het boek zich op tijd afspeelt dus niet alles door elkaar, maar opvolgode zodat je precies weet wat er na elkaar gebeurd.
Het verhaal wordt in grote lijn op de goede tijdvolgorde verteld. De meeste gebeurtenissen in het boek volgen elkaar in tijdsvolgorde op. Wel doorbreekt de schrijver de tijd volgorderegelmatig met flashbacks. Hierdoor lijkt het boek erg uit losse fragmenten te bestaan; dan weer in het verleden, dan terug naar het heden. Maar dit maakt het verhaal niet onduidelijk: de flashbacks zijn immers noodzakelijk omdat Armin terug naar het verleden moet om verder te kunnen leven in het heden. Bij elkaar worden er ongeveer vijftien jaar besproken: vanaf het moment waarop Monika en Armin elkaar leerden kennen tot op het moment waarop Bo veertien jaar oud is.
De flashbacks gaan helemaal terug naar de eerste ontmoeting tussen Armin en Monika, en vanaf daar verder - zodoende kom je veel over hun geschiedenis te weten. Een aantal flashbacks gaan ook over de ietwat vreemde opvoeding van Bo, vooral Armin is daar vrij makkelijk in geweest (Monika heeft slechts de drie jaren meegemaakt, waarna zij overleed).
Het verhaal speelt zich namelijk af in het verleden, waarvan de lezer de afloop weet, Monica zal doodgaan, en het speelt zich af in het heden, waarvan we nog niet weten wat er in de toekomst zal gebeuren. Er bestaan hierdoor ook een vertellende ik en een belevende ik, deze wisselen elkaar af.
Het boek moet er gestructureerd uitzien. Het moet een kaft hebben die je een beetje aanspreekt. En de kaft moet eigenlijk een stukje van het boek uitleggen.
Bij het boek de Passievrucht spreekt de kaft je wel aan, omdat deze helemaal zwart is met gekleurde letters. Ook de baby op de achtergrond legt al een beetje uit waar het over gaat.
Het boek voldoet alleen niet aan de eis 'de titel moet de perfecte streking van het verhaal weergeven'. Het boek voldoet hier niet aan doordat je aan de titel niet kan zien waar het verhaal over gaat. Verder is het een leuk boek en je blijft gemotiveerd om verder te lezen. Het boek ziet er netjes en gestructureerd uit, dus dat leest prettig. Dus het boek zou het beste boek van het jaar net niet kunnen worden.
Boek 3 - havo 4
Het boek de lieveling van kim van Kooten. (eigenverslag)
De titel houd in dat: Het boek de lieveling heet omdat Puck de lieveling van ome meneer is. Zij is zijn geheim.
Waar gaat het boek over?
Het gaat voor het grootste deel over Puck. Puck en haar moeder Patricia wonen in Rotterdam, maar hadden het zeker niet breed. Gelukkig werd Patricia verliefd. Deze man was toch wel erg oud, maar had veel geld. In 1975 trokken Puck en haar moeder bij hem in. Puck en haar moeder verhuizen op een dag naar een kapitale villa in Zwijndrecht. Hier woont de nieuwe man van Pucks moeder. Puck vindt het toch nog een beetje raar en noemt Pikkedoos dan ook “ome Meneer”, maar ome Meneer staat erop dat ze hem papa noemt. Hier heeft ze nog wel moeite mee, omdat haar echte vader niet dood is, maar ze spreekt hem ook niet meer. Hij overlaad Puck met cadeaus en wast haar iedere zondag, woensdag, en vrijdag. Terwijl Puck zulke diepgaande gesprekken heeft met haar vader, toont hij helemaal geen interesse in haar moeder. Omdat ze nog niet oud genoeg is, begrijpt ze niet dat het heel raar is dat haar vader haar met zijn handen afdroogt. Dat is niet het enige wat er vreemd aan is. Hij heeft er ‘moeite mee’ om haar in en uit bad te krijgen en heeft Puck dus in rare houdingen vast. Hij heeft zijn hand tussen haar benen en soms steekt hij daar zelfs een vinger naar binnen. Ook legt hij soms haar hand om zijn geslachtsdelen heen. Dan moet ze daar even aan zitten. Daarnaast maakt haar vader elke zondagochtend van Puck een foto terwijl ze naakt is. Dit blijft een paar jaar aanhouden en na een tijdje begrijpt Puck wat hier gaande is. Door een gebroken been en ondervoeding komt Puck in het ziekenhuis te liggen en meester Hofslot, waarmee ze een heel goede band heeft, komt ook nog langs. Ze wilde het al een tijdje tegen hem zeggen en heeft nu genoeg moed om het eruit te gooien. Nu meester Hofslot het wist, werd er actie ondernomen en werden Pucks moeder en haar oma ook ingelicht. Ook heeft Puck aangifte gedaan bij de politie. Pikkedoos was een paar dagen het land uit en in die tijd hebben ze het huis leeggehaald terwijl Puck ook alweer thuis was. Ze hebben de €100.000 van de rekening van Pikkedoos kunnen halen en de kluis werd met veel kracht ook geopend. Daarin zaten alle foto’s die elke zondagochtend van Puck werden genomen. Deze heeft Puck ook meegenomen. Ze zijn vertrokken naar Rotterdam, maar Pucks moeder strooide met het geld en gaf ook elke week ruim €200 aan haar moeder. Na een tijdje konden ze er niet meer van rondkomen en werd het zo erg dat ze weer terug zijn gegaan naar Pikkedoos nadat de aangifte was ingetrokken.
Thema
Deze roman gaat over het Rotterdamse meisje Puck. Op haar vijfde verjaardag gaan Puck en haar moeder bij haar moeders nieuwe vriend wonen, Ludovicus. Puck mag hem Ome Meneer noemen, maar hij heeft het liefst dat zij hem papa noemt. Van haar vijfde tot haar veertiende jaar wordt Puck door Ome Meneer seksueel misbruikt. Het boek gaat over hoe Puck daarmee opgroeit en ondanks dit misdrijf nog steeds een zo normaal mogelijk leven probeert te leiden. Uiteindelijk gaan Puck en haar moeder er met het geld van Ome Meneer vandoor, maar Pucks moeder is geestelijk ziek. Ze gooit het geld over de balk en uiteindelijk hebben ze niets meer over. De enige optie is teruggaan.
Vertelwijze
- De zinnen zijn redelijk kort. Dat komt denk ik vooral omdat je het verhaal echt vanuit Puck zit, en Puck is een stil meisje. Vandaar dat er ook niet veel dialogen in het verhaal zitten. Het verhaal is geschreven in de tegenwoordige tijd.
- Er is niets vreemds te zien aan de lay-out of typografie.
Titel
- De titel van het boek is Lieveling. Het heet zo omdat Puck de lieveling van Ome Meneer is. Ook is Lieveling, een liedje van Wim Sonneveld, het favoriete liedje van Pucks moeder.
Personages
- Puck is de hoofdpersoon van het verhaal. In het begin van het verhaal is ze vijf, aan het einde is ze veertien jaar oud. Puck is een rond karakter. Je leert haar door en door kennen en je ziet de wereld door haar ogen, waardoor je ook weet hoe zij over andere mensen denkt en waar ze wel en niet van houdt.
- Ludovicus is de vriend (en later de man) van Pucks moeder. Puck noemt hem Ome Meneer en later papa, haar moeder noemt hem ‘Pikkedoos.’ Ludovicus is een rijke man, hij is de eigenaar van vouwwagenbedrijf Liberty. Hij woont in Zwijndrecht in een groot huis met Puck en haar moeder en hij is een pedoseksueel: hij misbruikt Puck heel haar jeugd. Ludovicus is een vlak karakter, want je leert hem wel goed kennen, maar je weet niet alles over hem.
- Patricia is Pucks moeder en de vrouw van Ludovicus. Het is eigenlijk een hele trieste vrouw en ze is geestelijk ziek. Ze kan niet lezen en schrijven, draagt altijd veel te veel make-up en geeft enorm veel geld uit. Nadat Puck en Patricia vluchten voor Ludovicus, gaat het steeds slechter met haar en belandt ze uiteindelijk in een inrichting. Ook Patricia is een vlak karakter.
- Oma Crooswijk is een oude Rotterdamse vrouw. Ze is onbeleefd, maakt voortdurend platte opmerkingen en troggelt geld af van de rijke Ludovicus. Oma Crooswijk is een type. Het is duidelijk dat ze alleen maar in het verhaal zit om haar platte Rotterdamse humor.
Tijdsduur
Het verhaal duurt negen jaar: van 1975 tot 1984. Opvallende versnellingen zijn de punten dat er een nieuw deel begint: er verschijnt dan een bladzijde met daarop een jaartal en vanaf dat jaar gaat het verhaal dan verder. Soms worden er wel twee of drie jaren overgeslagen. Ik denk dat deze versnellingen extra benadrukken hoe lang het seksueel misbruik wel niet duurt. Ook laten de versnellingen goed zien hoe Puck met het misbruik omgaat en ondanks alles toch een zo normaal mogelijk leven probeert te leiden.
Plaats en ruimte
Het begin van het verhaal speelt zich af in Rotterdam, waar Puck en haar moeder in een achterstandswijk wonen. Daarna gaan ze bij Ludovicus in een groot huis in Zwijndrecht wonen. Tussendoor gaat het gezin ook nog op vakantie naar Saint-Tropez. Het boek eindigt weer in Rotterdam. Ook hier geldt weer dat Kim van Kooten deze plaats heeft gekozen om het verhaal zo natuurgetrouw mogelijk te houden.
slotzin
Mijn moeder kijkt een tijdje naar de bovenkant van haar schoenen. Er ligt sneeuw op. Ze fronst. Haalt adem. Kijkt naar mij. Net als ze haar mond opendoet om iets te zeggen, rijdt de zwarte, glimmende auto de straat in.
schrijfster
Kim van Kooten (1974) is vooral bekend als actrice en scenarioschrijfster. Al een lange tijd wilde Kim van Kooten een boek schrijven, alleen had ze nog geen verhaal. Bij Pauline Barendregt was het juist andersom: ze had een verhaal dat ze graag wilde vertellen, maar wilde zelf geen roman schrijven. In Lieveling vertelt Kim van Kooten een verhaal over misbruik, gebaseerd op het leven van Barendregt. Met het vertellen van haar verhaal wil Barendregt het taboe over misbruik doorbreken.
mijn mening
Ik vond het een mooi en zielig boek. Het is mooi geschreven, door de manier van de schrijven kon je het boek ook erg goed volgen. Je merkt al meteen in het begin wat er gaande is. En ik kreeg al snel medelijden met puck. Vooral, omdat Puck nog zo klein is en denkt dat het allemaal normaal is. Ik vond het ook best apart om te lezen dat de moeder van puck zo met zichzelf bezig is dat ze helemaal niks door heeft. Door de schrijfstijl van de schrijven maak je het verhaal mee vanuit puck en leef je je erg gemakkelijk in. Ik vond het een erg indrukwekkend boek.
Bron:
www.scholieren.nl
Boek 4 - havo 4
Boek 5 - havo 4
Boek 6 - havo 4
Boek 7 - havo 5
Boek 8 - havo 5
Boek 9 - havo 5
Boek 10 - havo 5
Overige opdrachten
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder
Ik denk dat deze boeken lectuur zijn ,want literatuur is niet voorspelbaar en voor volwassenen en lectuur is wel voorspelbaar en voor jeugd.
Het boek Shock, ik kies dit boek omdat ik dit een leuk en spannend boek vond. Vooral omdat in dit boek elk stuk door iemand anders verteld wordt. Ik zou het aanraden, omdat het een leuk boek is. Ook de eetclub is een aanrader, want het is spannend en er gebeurd veel.