Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht
Boekenoverzicht Lot Sluiter, H5A
Boek 1: Een blauwe vlinder zegt gedag, Sophie van der Stap, Niveau 1 (3 sterren)
Boek 2: Drift, Marion Pauw, Niveau 4 (4 sterren)
Boek 3: De vijand, Jos Vandeloo, Niveau 2 (2 sterren)
Boek 4: Misschien wel niet, Jannah Loontjes, Niveau 3 (2 sterren)
Boek 5: De kroongetuige, Maarten ‘t Hart, Niveau 2 (5 sterren)
Boek 6: De donkere kamer van Damokles, Willem Frederik Hermans, Niveau 4 (4 sterren)
Boek 7: Sonny Boy, Annejet van der Zijl, niveau 3 (4 sterren)
Boek 8: Verraad me niet, Tessa de Loo, niveau 2 (3 sterren)
Boek 9: Ijstijd, Maartje Wortel, niveau 3 (2 sterren)
Boek 10: Een schitterend gebrek, Arthur Japin, niveau 4 ( 5 sterren)
Boek 1 - havo 4
Standaardverslag Een blauwe vlinder zegt gedag
Auteur Sophie van der Stap
Samenvatting
Het boek gaat over Sophie van der Stap. Sophie’s vriendin Chantal had kanker, ze lag in een ziekenhuis in Heidelberg. Toen Chantal overleed had Sophie daar veel moeite mee, ze kende elkaar nog niet zo lang maar waren in korte tijd toch goede vriendinnen geworden. Sophie had toen ze 21 jaar was ook kanker gehad, maar zij overleefde het wel.
Sophie had een relatie met Timo, hij heeft 2 kinderen en een vrouw, waarvan hij wilde scheiden. Maar hij was er toch nog niet zeker van wat hij wilde. Hij had altijd nog wat tijd nodig om het uit te zoeken.
Nadat Chantal overleed en Timo vertelde dat hij nog steeds niet wist wat hij wilde, besloot Sophie om weg te gaan. Ze wil een nieuw begin.
Sophie en Maria uit Buenos Aires deden een huizenruil. Zo ontmoette ze Maria’s vriendin Tanya en ze werden goede vriendinnen. Ze bleef lang in Buenos Aires en had het erg naar haar zin. Na de huizenruil besloot Sophie dat ze haar zoektocht door wil zetten in Rio, maar na 3 dagen, zei ze dat ze al alles heeft gevonden wat ze daar zocht. Ze had het gevoel dat ze naar Lhasa moest. En daarna ging ze ook nog naar Hongkong om haar zus op te zoeken. Op een dag werd Sophie wakker in Istanbul, maar ze had geen idee hoe ze daar gekomen was. Timo kwam binnen en vertelde haar dat hij haar terug wilde, maar Sophie wijste hem af. Na al het reizen besloot Sophie eindelijk dat dat haar race tegen de klok ten einde was. Ze ging nog een keer naar Chantals graf in Heidelberg, ze vertelde Chantal dat ze haar de titel heeft gegeven voor dit boek. “Een blauwe vlinder zegt gedag’’. Omdat Chantal een blauwe vlinder is.
Analyse:
Thema:
Zoektocht naar haarzelf
Motieven:
Een terugkerend motief is Chantal, Sophie heeft het er moeilijk mee dat ze dood gaat, en ze komt een aantal keer terug als Sophie aan haar denkt, haar opzoekt of naar haar begrafenis moet.
Een ander motief is de zoektocht naar haarzelf. Daar heeft ze het ook vaker over, ze moest weg van huis om alles even achter te laten en haarzelf terug te vinden.
Personages:
Hoofdpersonage:
23 jaar
Blonde kortgeknipte haren
Sociaal
Bijpersonages:
Perspectief:
Ik-perspectief, het verhaal wordt verteld vanuit Sophie.
Ruimte:
Het verhaal speelt zich af in Duitsland, Nederland, Buenos Aires, Rio, Lhasa, Hong Kong en Istanbul.
Tijd:
Het verhaal speelt zich waarschijnlijk af rond 2007.
Spanning:
Er zit geen spanning in dit verhaal. Het verhaal gaat over Sophie die haarzelf terug wil vinden. Het is geen thriller.
Einde:
In de laatste bladzijdes van het boek verteld Sophie dat haar race tegen de klok ten einde is, ze wil terug naar Nederland. Maar eerst gaat ze naar Duitsland om Chantals graf te bezoeken. Ze verteld Chantal dat ze haar de naam voor haar boek heeft gegeven.
Titel:
De titel heet ‘Een blauwe vlinder zegt gedag’’ omdat Chantal een blauwe vlinder is die sterft en gedag zegt tegen de wereld en Sophie.
De schrijfster
De auteur van dit boek is Sophie van de Stap. Sophie kreeg op 21-jarige leeftijd te horen dat ze kanker had. 54 weken lang vocht ze voor haar leven en daar schreef ze haar eerste boek over: Meisje met negen pruiken. In 2007 richtte ze de stichting Orange Ribbon Internationally om kinderkanker te bestrijden. En in 2008 schreef ze Een blauwe vlinder zegt gedag. Ze heeft ook nog een paar andere boeken geschreven. Sophie komt uit Amersterdam maar ze verhuisde naar Parijs
toen haar boek uitkwam en nu leeft ze in New York.
Mijn mening
Ik heb Meisje met negen pruiken vorig jaar gelezen, en ik vond het een mooi boek. Daarom heb ik ook dit boek uitgekozen. Ik vind dit boek minder mooi en minder fijn om te lezen. Ze heeft een hele andere schrijfstijl bij dit boek gebruikt. Het begin van het boek vind ik wel mooi en emotioneel, toen Sophie afscheid moest nemen van haar vriendin Chantal. Maar ik vind dit boek soms moeilijker om te volgen, vooral bij het einde van het boek, het ene moment was ze in Lhasa en op de volgende bladzijde was ze alweer in Hongkong. Ook vind ik dat er in Buenos Aires niet veel interessants gebeurde. En daar ging toch wel een groot deel van het boek over.
Bronnen:
scholieren.com
http://www.sophievanderstap.nl/
https://www.hebban.nl/boeken/blauwe-vlinder-zegt-gedag-sophie-van-der-stap
Boek 2 - havo 4
Standaardverslag Drift
Marion Pauw
Samenvatting
De verhaallijn van het verleden
Jill van Zant, een 31 jarige, roodharige vrouw, komt op Aruba aan waar haar vriend Simon een nieuwe baan als fiscalist heeft gekregen bij UKT. Maar Simon moet voor zaken weg naar het eiland Anguilla. Jill lijkt heel veel op de een jaar daarvoor verdwenen Amerikaanse studente Christine Bird.
Willem Tromp een van de oprichters van UKT, biedt Jill een duikcursus aan.
Bij de duikschool ontmoet Jill Luciano en Edsel. Edsel heeft een week heeft vastgezeten voor de verdwijning van Christine.
Edsel heeft Christine ontmoet. Haar de laatste avond zelfs naar het hotel gebracht en verder niet. Edsel wil Christine het eiland laten zien. Hij vertelt haar van een ondergronds gangenstelsel en hij wil haar de Blauwe Kamer laten zien.
Wanneer Jill in de grot zwemt, vindt ze een zilveren kettinkje met een roosje eraan
In de krant ziet Jill op de foto van Christine in de krant een kettinkje met een hangertje van een roos. Ze gooit het Edsel voor de voeten en die bekent dat hij ook met haar de Blauwe Kamer bezocht heeft, maar ook dat ze er levend is weggegaan.
De volgende dag komt Karl Ubbink jr. met een envelop met foto’s: het bewijs van Jills seksuele escapades: het is een uitdraai van een computerfoto en het lijkt er inderdaad op dat dit Jill is. Woedend gaat ze naar het kantoor van de maatschappij om Karl senior te spreken. Maar als Jill op dat moment de foto beter bekijkt, ziet ze dat het een foto van Christine is.
Tromp begrijpt het: Karl heeft Christine laten verdwijnen. Tromp besluit om naar zijn eigen huis te rijden en de commissaris daar te ontvangen. Maar Karl Ubbink komt en Jill wordt bewusteloos geslagen. Ze gaan naar de ingang van de Blauwe Kamer. Ubbink bekent dat hij spul in het drankje van Christine Bird heeft gedaan: maar teveel. Hij wilde haar niet vermoorden. Karl geeft aan dat het lijk van Christine in de Blauwe Kamer ligt en dat Jill mag gaan graven naar haar lijk. Karl heeft het zo bedacht dat het straks net zal lijken of Jill zelfmoord heeft gepleegd: hij zal haar als depressieve vrouw een cocktail van haar eigen medicijnen geven, maar dan sterk aangelengd.
Maar Jill die eerder in de Blauwe Kamer is geweest, weet dat er mogelijkheid is om te ontsnappen: ze duikt in het water en zwemt onder water door de onderaardse gang. Zo weet ze te ontsnappen.
De verhaallijn van het heden
Jill is bovengekomen met haar buddyduiker, de Amerikaan Floyd. Ze maken een drift-duik en kort nadat ze te water waren gegaan had Floyd het teken gegeven dat er iets niet oké was. Daarom waren ze naar boven gegaan. Wanneer ze boven komen, zien ze de begeleidingsboot van Edsel niet. Maar goed, ze drijven niet ver uit de kust en de redding zal wel spoedig komen.
Floyd ontdekt dat er een reuzenschildpad in hun nabijheid zwemt. Hij wordt door het dier gebeten en bloedt hevig omdat het dier een deel van zijn vinger heeft weg gehapt.. Jill trekt haar bikini uit om de wond te verbinden.
Maar het is al te laat: Floyd redt het niet en sterft in het water: Jill laat hem van zich wegdrijven. Ze is nu helemaal alleen.
In het laatste hoofdstuk denkt Jill na over wat er allemaal gebeurd is: Tromp en Ubbink zijn opgepakt. Luciano ook. Simon is weer terug naar Nederland. Jill is getuige in de rechtszaak. Ze was teruggegaan naar Edsel: die had het haar kwalijk genomen dat ze tegen Luciano getuigde.
Hij wilde een driftduik organiseren: toeristen hadden ingetekend: het zou zonder gevaar zijn. “Een drift die je eerst een stukje richting land brengt en je daarna genadeloos de open zee injaagt.” Ze beseft dat Edsel haar erin geluisd heeft. En dat ze dood zal gaan.
Analyse:
Thema:
Driftduik
Motieven:
Het motief in dit verhaal is de vermissing van Christien Bird. Mensen hebben het er over, je blijft maar berichten in de krant of op het nieuws zien. Haar vermissing is groot nieuws en het blijft maar in het verhaal terugkomen. Helemaal op het einde komt alles samen, en word het duidelijk wat er is gebeurt en wat dat met Jill te maken heeft.
Personages:
Hoofdpersonage
Jill van Zant
- Psychisch niet helemaal gezond
- Rood krullend haar
Bijpersonages
Willem Tromp
- Oprichter UKT, baas van Simon
Karl Ubbink
- Oprichter UKT, baas van Simon
Floyd
- Bredere man, in de 50
- Buddyduiker van Jill
Simon
- Vriend van Jill, werkt voor UKT
Edsel
Luciano
Christine Bird
- Was vermoord door Karl Ubbink
- Lijkt veel op Jill
Perspectief:
De thriller wordt verteld door de 32-jarige Jill van Zant We leren haar leefwijze, gedachtewereld en gevoelens kennen. Ze vertelt zowel in de o.v.t. als in de o.t.t.
Locatie:
Het verhaal speelt zich af op Aruba. Jill woont in een appartement vlak bij zee. Ze is op bezoek geweest bij Willem Tromp en het huis van Karl Ubbink. Jill is ook bij de blauwe kamer geweest, een ondergronds gangenstelsel. En een groot deel van het verhaal speelt zich af op zee.
Tijd:
Het verhaal is gepubliceerd in 2006. Daar speelt het verhaal zich waarschijnlijk ook in af. Dat weet je omdat er al telefoons en computers zijn.
Spanning:
Het verhaal begint met Jill en Floyd die op zee aan het drijven zijn. Op het begin denken ze dat Edsel nog terug komt om hun op te halen. Het volgende hoofdstuk is van het verleden. Je komt er achter wat er allemaal gebeurt is, en de spanning loopt op. Pas bij het laatste hoofdstuk kom je erachter dat Jill dood gaat.
Einde:
In het laatste hoofdstuk (het heden) denkt Jill na over wat er allemaal is gebeurt. Alles word nu duidelijk. Maar het is al te laat, want Jill gaat dood.
Titel:
‘’Drift” zal verwijzen naar de drift-duik die Jill in de verhaallijn van het heden maakt onder leiding van de duikinstructeur Edsel. E.
“Een drift die je eerst een stukje richting land brengt en je daarna genadeloos de open zee injaagt.” Zo vergaat het Jill.
Maar drift is ook een verwijzing naar de driften die in mensen loskomen.
De schrijfster
Marion Pauw (1973) is auteur, freelance publicist en copywriter. Haar definitieve doorbraak naar het grote publiek bereikte zij met Daglicht, waarmee ze de Gouden Strop won. De thriller boekte groot internationaal succes en is verfilmd. Ze schreef het geschenksboekje Grijs gebied. Marion Pauw schrijft sinds 2016 ook artikelen voor het online magazine Amayzine.
Mijn mening
Ik vond het een leuk boek. Het leest heel vlot en het heeft een fijne schrijfstijl. Door het eerste hoofdstuk wil je eigenlijk al meteen weten wat er is gebeurt, en daarom wil je wel blijven doorlezen. Ik vond het einde alleen niet zo goed uitgewerkt. Jill denkt terug aan alles wat er is gebeurt nadat ze was ontsnapt van Carl Ubbink en Willem Tromp, en realiseert zich opeens wat er werkelijk is gebeurt.
Bronnen:
https://www.hebban.nl/boeken/drift-marion-pauw
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-drift-door-marion-pauw-104251
https://www.bol.com/nl/f/drift/9200000009856040/
https://www.marionpauw.nl/
Boek 3 - havo 4
Standaardverslag De vijand
Auteur Jos Vandeloo
Samenvatting
De ik-persoon, een 15-jarige jongen, woont in een klein dorp.
Aan de overkant van de straat staat een veld waar Amerikaanse soldaten hun tenten hebben opgeslagen. Hij vindt de Amerikanen vreemde kerels, maar toch kan hij goed met ze opschieten. Hij krijgt wel eens iets te eten van ze. In ruil daarvoor geeft hij ze steenkool, het enige waar de bewoners van de huizen geen gebrek hebben. Het gezin van de jongen bestaat uit zijn moeder, een zusje en twee broers. In het soldatenkamp zijn vier soldaten: 'Paps', Houston, Mac en Karl. Hij trekt veel op met Paps en Houston. De soldaten doen niet veel. Ze lezen, zitten in de uitkijktoren of doen niets.
De vader van de jongen en de andere vaders in de buurt moesten een schuilkelder graven om hun gezinnen en henzelf te beschermen, want ze woonden in de vlieglijn. Ze wonen net in een niemandsland, dat nu eens door de Amerikanen bezet was en dan weer door de Duitsers. Soms was het rustig tijdens de nachten. Soms verontrustend kalm. Dan gingen hij en Bea, een vriendin van hem, dicht bij elkaar zitten en hielden ze elkaars hand vast. Ze zaten met ongeveer dertig personen in de schuilkelder.
De mannen zaten 's morgens in een kring en bespraken een of ander plan. Iedereen had om de beurt wacht. Ondanks de regen kwamen de schoten steeds dichterbij. Toen alles weer rustig was, klonk er nog één schot, vlak bij de schuilkelder.
Na veel aarzelingen gaan de vader van de jongen en een andere vader naar buiten om te kijken wat er gebeurt is. Het duurt lang voordat ze terug komen. Als ze terug zijn, zeggen ze dat er een Duitser neergeschoten is. Ze hebben hem in een schuurtje gelegd. De bewoners van de schuilkelder konden niet veel meer doen voor de dodelijk gewonde Duitse soldaat. Een paar mensen gingen ondanks het schieten nog naar hem toe om te proberen de pijn te verminderen. Hij sterft uiteindelijk. Toen de vader van de jongen en een andere vader net terug waren van de dode Duitser, was er rumoer op de straat dat steeds heviger werd. Plotseling werden de zakken die de ingang van de kuil bedekten weggerukt. De wacht sprong op maar kroop direct terug. Er stak een geweerloop naar binnen. Iedereen moest eruit. Er waren veel Duitse soldaten. Ze hadden de dode gevonden en riepen en scholden op iedereen. Ze dachten dat zij de soldaat gedood hadden. Plotseling werden de mannen apart genomen. De jongen en zijn broers stonden bij hun moeder. De mannen werden afgevoerd. De vader van de jongen liep vooraan. "In dit ene ogenblik, nu hij zo kwetsbaar was, hield ik bijzonder veel van hem."
Analyse
Thema:
Tweede wereldoorlog
Motieven:
De hoofdpersoon haat de regen omdat telkens als het regende, iets onaangenaams voor hem gebeurde.
Personages:
Ik-persoon
- 15 jaar
- Uiterlijk niet bekend
- In zichzelf gekeerd
Vader:
- Sterk
- Heeft gezag
- Werd door Duitsers meegenomen
Moeder:
- Door de oorlog werd ze moe en oud
Bea:
- 15 jaar
- Donkerrood haar
- Hoofdpersoon vind haar leuk
Paps:
- Oudste soldaat
- Klein, dik en rood gezicht
- Amerikaan
- Vaderfiguur
Mac:
- Lang en mager, vriendelijk gezicht
- Goed bevriend met hoofdpersoon
Karl:
- 21 jaar
- Bleekgezicht, slungelig en mager
- stil
Houston
- Blond, niet overdreven groot, fijnbesneden gezicht
- Zwijgzaam, maar maakt veel grapjes
Perspectief
De ik-perspectief
Ruimte
Het hele verhaal speelt zich af in een grensdorp tussen België en Nederland.
De hoofdpersoon woont in een kleine gemeenschap van zes huizen even buiten het dorp. Vooral in het korenveld aan de overkant van de weg waar de Amerikanen kampeerden speelt het eerste deel van het verhaal zich af. Daarna speelt het verhaal zich af in de schuilkelder in of vlakbij het dorp.
Spanning
Er is niet heel veel spanning in het boek. Het ging vooral over wat er gebeurde in de schuilkelder. Ze hoorde opeens schoten en vonden een Duitser die was neergeschoten. En uiteindelijk werden de vaders meegenomen omdat de Duitsers dachten dat de dorpelingen dat hadden gedaan.
Einde
Op het einde van het boek worden de vaders meegenomen. De schrijver verteld niet wat er met ze gebeurt, maar je weet bijna zeker dat ze nooit terug zullen keren. Het is wel een open einde omdat de schrijver je daar zelf over laat nadenken.
Titel
De vijand in dit boek zijn de Duitsers in de tweede wereld oorlog. Ook al zijn vriend en vijand soms moeilijk te onderscheiden.
Schrijver
Jos Vandeloo groeide op in een mijnwerkersgezin. Na de oorlog werkte hij tot 1953 als steenkoolspecialist in de mijnen en reisde hiervoor door Europa. Ondertussen studeerde hij Nederlandse en Franse Letteren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hierna werd hij adjunct-directeur en later directeur bij uitgeverij Manteau. In de jaren 1960 is hij enige tijd sportcommentator geweest voor de BRT. Maar sinds 1963 woonde Vandeloo in Mortsel, waar hij ereburger was.
Hij debuteerde in 1955 met de dichtbundel Speelse parade, maar werd vooral bekend met De muur en Het gevaar. Pas in 1982 werd hij voltijds schrijver.
Vandeloo beschreef in zijn werken meestal de funeste gevolgen van de moderne maatschappij, zoals eenzaamheid en vervreemding. Hij probeerde te streven naar een idealistische, paradijselijke leefwereld. Hij schreef niet alleen romans, verhalen en dichtbundels, maar ook tv-scenario's en toneelstukken. Zijn werken werden vertaald in meerdere talen en hij heeft verscheidene literaire prijzen gewonnen.
Jos Vandeloo overleed in 2015 op 90-jarige leeftijd.
Mijn mening:
Ik vind het persoonlijk geen leuk boek. Ik zou het niet aanraden. Op het begin van het verhaal gebeurt er niet zo veel. Je komt te weten in welke omstandigheden de hoofdpersoon leeft, wat er allemaal in de buurt gebeurt. Je word geïntroduceerd aan een paar personages zoals de Amerikanen en zijn familie, om het verhaal wat beter te begrijpen denk ik. Daarna moeten ze schuilen in de schuilkelder en daar wordt het wel wat spannender. Een Duitser is neergeschoten in de regen, en de mensen weten niet zo goed wat ze nog voor hem kunnen doen. Toch gebeurde er niet zo veel, en had ik wel meer van het boek verwacht. Het was niet zo interessant om te lezen. Ik begreep ook niet veel van de hoofdpersoon omdat hij niet goed was uitgewerkt. De schrijver verteld je niet hoe hij heet, hoe hij eruit zag, en zijn verhaal zelf is niet goed uitgewerkt.
Bronnen: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-vijand-door-jos-vandeloo-45551
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jos_Vandeloo
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-vijand-door-jos-vandeloo-51453
Boek 4 - havo 4
Standaardverslag Misschien wel niet
Jannah Loontjes
Samenvatting
Mascha woont in Amsterdam. Ze is getrouwd met Tom en heeft 2 kinderen, Oscar en Bobby. Ze heeft op facebook een jongere jongen genaamd Rafiq ontmoet, met wie ze een affaire heeft. Ze hebben elkaar nog nooit ontmoet omdat hij in New York woont, maar ze denken wel veel aan elkaar. Ondanks haar familie, haar goede baan en haar leuke vriendengroep voelt Mascha zich niet gelukkig. Op Facebook hebben ze hele intieme gesprekken, wat van kwaad tot erger gaat.
Als Mascha een avondje met haar vrienden aan het drinken is, staat haar vader ineens voor de deur. Hij vertelt dat haar oma overleden is. In de eerste instantie doet dit nieuws weinig met Mascha, maar hoe verder ze na gaat denken hoe verdrietiger ze erom wordt. Haar moeder is toen Mascha acht was weggelopen, waardoor ze nooit een moeder gehad heeft. Nu is haar oma ook dood.
Dan begint er een hectische tijd waarin de crematie geregeld moet worden. Omdat de vader van Mascha het prettiger vindt om bij hun thuis te blijven, blijft hij in het bed van hun jongste zoontje slapen. Mascha vindt het af en toe heel erg irritant dat haar vader haar continue op haar lip zit, maar beseft dat het niet anders is.
Mascha voelt zich lullig tegenover Tom en twijfelt of ze hem over haar affaire met Rafiq zal vertellen. Aangezien hij tegen sociaal media is en het waarschijnlijk toch niet snapt, besluit ze haar mond te houden. De gesprekken met Rafiq worden echter steeds heftiger.
Als Mascha een paar dagen later op haar werk is krijgt ze ineens een sms’je van iemand die haar vertelt dat hij of zij erachter is gekomen dat Rafiq en zij met elkaar praten. Als Mascha en Rafiq niet snel stoppen met chatten, vertelt degene aan Tom wat er gaande is. Mascha schrikt zich kapot en heeft geen idee van wie het sms’je is.
Als Mascha en Tom weer een vriendenavondje bij hun thuis organiseren, vindt ze Tom met haar buurvrouw Suzanne ineens op de wc. Samen hebben gezoend en seks gehad. Mascha wordt er jaloers van, maar beseft zich tegelijkertijd dat zij hetzelfde doet met Rafiq. Even later op de avond confronteert Tom Mascha tussen alle vrienden haar met het feit dat ze een affaire met een Marokkaanse jongen heeft.
Nadat Mascha lang heeft nagedacht over haar huidige leven, besluit ze Rafiq nog een paar laatste berichtjes te sturen op Facebook. Daarna verwijdert ze hem van Facebook, zodat ze haar nieuwe leven kan hervatten en meer (bewuste) tijd door kan nemen met haar gezin. Ze zegt dat alles dat ze wil in het leven is vrij en gelukkig zijn.
De schrijfster
Jannah Loontje is in Denemarken geboren, ze groeide op in Zweden en Nederland. Ze heeft filosofie gestudeerd en is gepromoveerd in literatuurwetenschap. Ze is moeder van twee kinderen. Ze heeft vroeger geëxperimenteerd met drugs, samengewoond met lieve en lastige mannen, ze is gescheiden. Ze heeft depressie gehad en er weer bovenop gekomen. Ze heeft verschillende baantjes gehad van danser in nachtclubs tot filosofiedocent. Sommige van deze ervaringen hebben een grote invloed gehad op haar denken en leven.
Analyse:
Thema:
Moeilijke keuzes van deze tijd.
Motieven:
Verdriet, Mascha’s moeder is van huis weggelopen toen Mascha pas 8 jaar oud was. Nu haar kinderen deze leeftijd ook bereiken kan ze niet begrijpen hoe haar moeder dat heeft kunnen doen. Ze zit er soms nog steeds mee. Ook vind ze het soms ook lastig dat haar oma is overleden.
Een ander motief is het verlangen naar vrijheid, toen haar vader vroeg wat ze wil met haar leven, was haar antwoord vrij en gelukkig zijn.
Een ander motief is de dood, haar oma’s crematie moet geregeld worden. En ze denk zelf ook eens aan de dood.
Nog een ander motief is ontrouw, Mascha had een affaire met Rafiq, en haar man Tom had ook een relatie met Suzanne.
Personages:
Hoofdpersonage:
Mascha:
- Moeder
- Microbioloog
- Denkt veel over het leven na
Bijpersonages:
Tom
- Man van Mascha
- Beschaafd
- Affaire met Suzanne
Suzanne
- Buurvrouw van Mascha en Tom
- Moeder van Wolf
- Affaire met Tom
Bobby
- 8 jaar
- Zoon van Mascha en Amerikaanse vader
- Vriend van Wolf
Oscar
- 3 jaar
- Zoon van Mascha en Tom
Rafiq
- Affaire met Mascha
- Marrokaans
- Woont in New York met zijn vriendin
Airam
- Overleden oma van Mascha
- Airam’s naam komt van de naam Maria omgekeerd
Perspectief
Het verhaal is verteld vanuit het ik-perspectief, de verteller is Mascha.
Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam.
Tijd
Het speelt zich af in de huidige tijd, want ze maken gebruik van Facebook. Het verhaal duurt 4 dagen.
Spanning
Er is geen spanning, het is een psychologische roman.
Titel
Misschien wel niet. Mascha twijfelt over veel dingen in het leven, vandaar de titel.
Mijn mening
Ik vind het geen leuk boek. De hoofdpersoon Mascha dacht veel te veel na over alles, dat werd echt irritant. Ook kon ik me niet zo goed in de hoofdpersoon inleven, ik begrijp haar affaire met Rafiq niet zo goed, hij lijkt me ook geen leuk persoon. Soms leek het alsof het haar niets uitmaakte dat haar man ook een affaire had. Aan de ene kant snap ik dat, ze heeft zelf ook een affaire, en dat zou niet eerlijk zijn. Maar ze houd nog wel van Tom, en ze is niet echt verliefd op Rafiq. Ze had ook een vreemde relatie met haar vrienden. En haar kinderen vragen op jonge leeftijd al moeilijke vragen, ik denk niet dat dat erg realistisch is. Het was ook irritant dat als ze Facebook berichten schreef, er nergens bij stond wie het geschreven had. Dat is niet fijn als lezer, het was geen groot probleem maar soms moest je wel even terug lezen om het beter te begrijpen.
Bronnen:
https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/misschien-wel-niet-jannah-loontjens
https://deleesclubvanalles.nl/book-review/misschien-wel-niet/
http://www.jannahloontjens.nl/
http://www.jannahloontjens.nl/over-mijzelf
Boek 5 - havo 4
Juryrapport De kroongetuige
Auteur Maarten ’t Hart
De eisen waar het beste Nederlandstalige boek aan moet voldoen:
- De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven
- Het boek heeft goed uitgewerkte karakters
- De schrijver heeft een fijne schrijfstijl
- Het boek heeft een goed verhaal
- Het boek moet een verrassend einde hebben
Het is belangrijk dat het boek een goede titel heeft die perfect de strekking van het verhaal weergeeft. Want de titel is het eerste wat je ziet als je een boek zoekt. Als de titel boeiend is dan pas ga je de achterflap lezen. De titel moet dus ook meteen duidelijk maken waar het boek over gaat, zodat het verhaal de lezer ook meteen aanspreekt.
Het is ook belangrijk dat het boek goed uitgewerkte karakters heeft. Als de lezer weet hoe het karakter eruit ziet, wat het verhaal van het karakter is, en wat er in hem/haar omgaat, leeft de lezer sneller met dat karakter mee. Ook leert de lezer hem/haar beter begrijpen. Hierdoor word de lezer nieuwsgierig wat er met dat karakter gebeurt.
De schrijver moet een fijne schrijfstijl hebben. Dit is erg belangrijk, als het boek geen fijne schrijfstijl heeft is het erg moeilijk om door het boek heen te komen. De volgorde van zinnen, de zinslengte en woordkeus zijn daarom erg belangrijk. Vanuit welk perspectief het boek geschreven is kan ook erg belangrijk zijn, met het ik-perspectief leef je bijvoorbeeld meer met de hoofdpersonages mee.
Een boek moet natuurlijk ook een goed verhaal hebben. Het verhaal zelf is het allerbelangrijkst, als het verhaal niet boeiend is, of niet overtuigend genoeg dan gaat niemand het lezen. Daarom is het erg belangrijk dat het een meeslepend verhaal is, zodat de lezer het niet meer weg wil leggen.
Het boek moet een verrassend einde hebben. Een goed boek heeft een goed plot, het moet niet voorspelbaar worden. De lezer moet verrast worden, het is dus belangrijk dat het einde origineel is.
Uitwerking eisen:
De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven
De titel van dit boek is de kroongetuige, deze titel sprak me meteen aan waardoor ik de achterflap ben gaan lezen. In het boek leest Leonie, de hoofdpersoon, ‘Zijn niet de meeste huwelijke van dien aard dat men geen derde als kroongetuige wenst? En juist deze derde ontbreekt vrijwel nooit – het kind – en dat is meer dan een kroongetuige, namelijk de zondebok.’ Ze is namelijk onvruchtbaar, maar wil graag kinderen. Een andere reden kan zijn dat meneer ‘Sommig mens’ als kroongetuige word beschouwd tijdens Thomas’ proces. Een derde reden kan zijn dat Leonie denkt dat zij de kroongetuige zou moeten zijn. Ze denkt namelijk te weten waar het lijk van Jenny is. Jenny is namelijk vermist, en haar man Thomas, word verdacht van haar moord. Ze is een kroongetuige die niet word gehoord. Ik vind dit dus een goede titel. Het sprak me aan, en het geeft goed aan waar het verhaal over gaat.
Het boek heeft goed uitgewerkte karakters.
De hoofdpersonen in dit boek zijn Leonie en Thomas, een getrouwd stel. Ik vind de karakters goed uitgewerkt. Bij Thomas krijg je echt zijn verhaal te horen. Je leert zijn manier van denken te begrijpen, en je leert waarom hij verliefd was geworden op een Jenny, het vermiste meisje, en waarom hij soms stomme dingen heeft gedaan. Ook al was ik het soms niet eens met wat hij deed, ik begreep het wel. Leonie was ook een goed uitgewerkt personage. Ze is erg slim en wil graag kinderen, maar is onvruchtbaar. Dit heeft hun huwelijk bijna kapot gemaakt. Je leeft mee met de personages. Ook de bijpersonages waren goed uitgewerkt.
De schrijver heeft een fijne schrijfstijl
De schijfstijl van dit boek is ook goed. Het boek is in de ik-vorm geschreven. Op het begin is Thomas de ik-persoon, en op het laatste gedeelte is het verhaal vanuit Leonies perspectief geschreven. Je weet dus hoe beide personen met de situatie omgingen, en hoe ze erover dachten. Het boek was duidelijk geschreven. Op het begin moest je er even inkomen, maar daarna was het fijn om te lezen. De woorden waren niet te moeilijk. De zinnen waren soms wat lang, maar dat was geen probleem.
Het boek heeft een goed verhaal
Het boek heeft een goed verhaal. Het gaat over Leonie en Thomas, ze zijn getrouwd. Thomas had een affaire met Jenny, en wanneer Jenny verdwijnt word Thomas beschuldigt van moord. Maar het gaat niet alleen over de rechtszaak, maar ook over liefde, jaloezie, hun huwelijk en kinderloosheid. Het was een interessant verhaal om te lezen, vanuit Thomas’ perspectief en Leonies perspectief. Het was niet voorspelbaar. Op het begin denk je dat Thomas niks te maken heeft met de verdwijning, dan begin je toch te twijfelen en denk je dat hij Jenny misschien wel heeft vermoord. Het verhaal heeft een goed plot.
Het boek moet een verrassend einde hebben
Het verhaal heeft ook een verrassend einde. Ik wist namelijk niet meer wat ik moest denken op het einde. Was ze echt vermoord, of was ze gewoon verdwenen? Kan Thomas haar echt vermoord hebben? En dan was er nog het verhaal van de vermiste drugs op Thomas’ werk. Vlak voor het einde hadden Leonie en Lambert, de detective, eigenlijk al een logische verklaring over wat er is gebeurt. Ik dacht dat dat de plottwist was, omdat ik het op het begin niet had verwacht. Maar helemaal op het einde werd het toch allemaal duidelijk.
Het beste Nederlandstalige boek
Het boek heeft een goede titel die de strekking van het verhaal perfect weergeeft. Het is een titel die je snel aanspreekt en de titel geeft de strekking van het verhaal perfect aan. De karakters in het boek zijn goed uitgewerkt, je leeft met ze mee en je begrijpt ze goed. De schrijver heeft een fijne schrijfstijl. De zinsvolgorde is logisch, het is duidelijk geschreven en je kwam er makkelijk doorheen. Het boek heeft ook een goed verhaal, het heeft veel thema’s en het was interessant om te lezen. Het heeft ook een goed plot. Het einde was verrassend, er was een goede plottwist. Dit is het beste boek dat ik dit jaar heb gelezen. Daarom is de kroongetuige van Maarten ’t Hart het beste Nederlandstalige boek.
Boek 6 - havo 4
Standaardverslag De donkere kamer van Damokles
Auteur Willem Frederik Hermans
Samenvatting
Henri Osewoudt verlaat zijn geboortedorp om bij zijn oom en tante te gaan wonen nadat zijn moeder zijn vader heeft vermoord. Hij groeit op in Amsterdam, heeft een relatie met zijn nicht en doet aan judo. Als hij achttien is geeft hij aan geen interesse te hebben in studie, hij trouwt met zijn nicht, Ria Nauta, en verhuist terug naar Voorschoten om de sigarenwinkel van zijn vader weer te openen. Zijn moeder komt bij Henri en Ria inwonen. De oorlog begint. Osewoudt wordt afgekeurd en hoeft dus niet het leger in, maar hij helpt wel mee in de burgerwacht van Voorschoten.
Op een dag komt Dorbeck met wat andere soldaten de winkel binnen, Dorbeck lijkt sprekend op Ossewoudt, alleen is Dorbeck wat mannelijker en heeft hij zwart haar. Hij laat een fotorolletje bij Osewoudt achter om te laten ontwikkelen. Als Dorbeck twee dagen later terugkomt zijn de foto’s nog steeds niet klaar. Nederland heeft zich al overgegeven. Dorbeck wil dat Osewoudt hem een pak leent en zijn uniform en pistool begraaft. Osewoudt doet dit alles. Als Osewoudt de foto’s wil ontwikkelen mislukt dit, maar omdat hij zoiets niet aan Dorbeck wil vertellen koopt hij een Leica en maakt zelf foto’s van militaire objecten.
Dorbeck geeft Osewoudt een nieuwe opdracht. Dorbeck geeft hem een pistool voor een moordaanslag. Samen met Zéwüster, een medewerker van Dorbeck, brengt hij in Haarlem drie mannen om.
Osewoudt hoort een tijd lang niets van Dorbeck, maar dan ontvangt hij een brief met de vraag of hij de foto's van het allereerste rolletje naar een bepaalde postbus wil sturen. Osewoudt wil een ontmoeting met Dorbeck en gaat dus naar de postbus toe om te zien wie de post ophaalt, het wordt opgehaald door een heilsoldate.
Vrij snel daarna wordt hij opgebeld door Elly Meier, zij zegt uit Engeland te komen en dringend op zoek te zijn naar een schuilplaats. Hij brengt haar naar zijn oom in Amsterdam. Hij hoort via via dat zijn moeder en Ria zijn opgepakt en hij kan nu zelf ook niet langer naar huis toe. Bij de Joodse studente Marianne, met wie hij een relatie begint, laat hij zijn haar zwart verven. Hij lijkt nu precies op Dorbeck.
Opnieuw volgt er een opdracht van Dorbeck. Dit keer gaat het om een hoge man van de Gestapo die vermoord moet worden. Osewoudt werkt bij deze opdracht samen met een andere vrouw. Wanneer zij beiden terugreizen met de trein wordt de vrouw opgepakt, Osewoudt niet. Maar wanneer hij diezelfde avond met Marianne in de bioscoop zit ziet hij zijn eigen foto op het scherm verschijnen met het onderschrift dat hij gezocht wordt. Hij vlucht wel maar het duurt niet lang of hij wordt gearresteerd. Hij wordt gemarteld en belandt in het ziekenhuis, maar hij word bevrijd. Hij duikt onder bij Labare waar hij in een volledig verduisterde kelder foto's ontwikkeld. Maar hier is hij ook niet veilig. De Duitsers overvallen het pand van Labare en Osewoudt wordt opgepakt.
Tijdens deze tweede gevangenschap wordt Osewoudt beter behandeld. Dit heeft hij vooral te danken aan de hooggeplaatste Ebernuss die een zwak voor Osewoudt lijkt te hebben. Ebernuss probeert zijn vertrouwen te winnen door Marianne, die Osewoudts kind draagt, vrij te laten. Toch twijfelt Ebernuss aan de verhalen die Osewoudt over Dorbeck vertelt, daarom wil hij Dorbeck ontmoeten. Samen met Osewoudt gaat hij naar een halfgeheim café waar Dorbeck ook aanwezig is. Dorbeck geeft Osewoudt kristallen om de wijn van Ebernuss te vergiftigen. Wanneer dat gebeurd is, vluchten Osewoudt en Dorbeck in de auto van Ebernuss. Dorbeck vertelt Osewoudt dat Ria nu samenwoont met de zoon van de apotheker, de NSB’er, en dat Marianne aan het bevallen is. Osewoudt krijgt een verpleegstersuniform waardoor hij door zijn kleine gestalte en baardloze gezicht onherkenbaar is. Wanneer Osewoudt bij de kraamkliniek aankomt en naar Marianne informeert, krijgt hij het levenloze lichaampje van hun kind te zien. Hij is erg van slag en een Duitse soldaat die wel wat vriendelijks wil doen voor de mooie vrouw waar hij Osewoudt voor aanziet, neemt hem mee in zijn auto en brengt hem naar Voorschoten. Daar doodt Osewoudt Ria en nadat ze nog wat verder gereden zijn, doodt hij ook de Duitser. Met behulp van een arts komt hij uiteindelijk in Breda, deze stad is al bevrijd. In Breda meldt hij zich direct maar tot zijn grote verbazing, wordt hij gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van verraad. Hij wordt zelfs naar Engeland gebracht en het lukt hem niet om te bewijzen dat hij geen verrader is. Dorbeck is de enige die hem vrij zou kunnen pleiten, maar die is onvindbaar. Osewoudt kan niet aantonen dat Dorbeck echt heeft bestaan. Hij lijkt zijn verstand te verliezen en wanneer hij wegrent wordt hij neergeschoten. Hij overlijdt aan zijn verwondingen.
Analyse:
Thema:
Het thema van het verhaal is oorlog en verraad. Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog.
Motieven:
Het eerste motief is het dubbelgangersmotief. Dorbeck en Osewoudt lijken heel veel op elkaar, alleen Dorbeck is de man die Osewoudt altijd al had willen zijn. Het tweede motief is foto’s, Osewoudt moest op het begin van het boek foto’s voor Dorbeck brengen. Daarna begon Osewoudt zelf foto’s te maken met zijn leica. Op het einde van het boek moesten de foto’s Osewoudts onschuld bewijzen, maar ze werden niet terug gevonden.
Personages:
Hoofdpersonage:
Henri Osewoudt
- Klein, blond haar, geen baardgroei
- Laag zelfbeeld
- Getrouwd met Ria
Bijpersonages:
Dorbeck
- Lijkt op Osewoudt met baardgroei en donker haar
- Mysterieus
- Soldaat
Ria
- Is blijkbaar erg lelijk, haar haar heeft de kleur van pakpapier, en ze heeft een te lange, spitse onderkaak met veel te lange tanden
- Volle nicht van Ossewoudt
- 7 jaar ouder dan Ossewoudt
- Getrouw met Ossewoudt
- Ze heeft Ossewoudt verraden
- Vermoord door Ossewoudt
Marianne Sondaar
- Blond haar, mooie glimlach
- Joodse studente
- Haar echte naam is Mirjam Zettenbaum
- Ontmoette Osewoudt in een kapperssalon en zo werden ze verliefd
- Was zwanger van Osewoudt, maar verloor de baby
Perspectief:
Het verhaal word vanuit een alwetende verteller verteld, met Ossewoudt als hoofdpersoon.
Ruimte:
Het verhaal speelt zich vooral af in Nederland in de plaatsen, Voorschoten, Den Haag, Leiden, Haarlem en Breda. En een deel van het verhaal speelt zich af in Engeland.
Tijd:
Het boek speelt zich af in de tweede wereldoorlog. Het begint in 1932, met de jeugd van Ossewoudt, en het boek eindigt in 1945.
Spanning:
Er was zeker spanning aanwezig. Osewoudt zit in het verzet en heeft veel mensen vermoord. Hij is ook twee keer gevangen genomen. Er gebeurt best veel in het boek, Osewoudt ontmoet veel mensen op veel verschillende plaatsen.
Einde:
Op het einde van het boek word Osewoudt beschuldigd van verraad. Hij word naar Groot-Brittannië gebracht. Niemand gelooft dat Dorbeck heeft bestaan, en ik begon ook te twijfelen. Er was een foto die kon bewijzen dat hij echt heeft bestaan, maar die was onvindbaar. Osewoudt zegt dat hij niets is zonder Dorbeck. Hij rent naar buiten en word neergeschoten, hij overleed aan zijn verwondingen.
Titel:
De donkere kamer verwijst, behalve naar de kamer waar de foto’s ontwikkeld worden ook naar de cellen waarin Osewoudt verblijft. Damokles verwijst naar een mythologisch figuur. Damokles is een dienaar van Dionysius en wil voor een dag de macht van zijn heerser. Dus Damokles mag dan voor deze ene dag op de troon van Dionysius zitten en geniet van alle rijkdom, maar dan zegt Dionysius hem omhoog te kijken en daar ziet hij boven zijn hoofd een zwaard aan een paardenhaar hangen. Dit zwaard boven zijn hoofd staat voor de constante dreiging die boven geluk en rijkdom hangt. De dreiging is in dit geval niet afkomstig van een zwaard, maar van een-mislukte- foto, die de onschuld van de hoofdpersoon had moeten bewijzen.
De schrijver
Willem Frederik Hermans (1921-1995) wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste
Nederlandstalige schrijver van de twintigste eeuw.
Hij ging na het gymnasium fysische geografie studeren aan de universiteit van Amsterdam.
Hij begon in de jaren 50 zijn eerste romans over de tweede wereldoorlog te schrijven. Behalve romans publiceerde hij in de loop der jaren ook verhalen, essays, poëzie, vertalingen en toneelwerk. Vertalingen van zijn werk verschenen in Duitsland, Noorwegen, Zweden, Engeland en Amerika, Frankrijk, Griekenland, Slovenië en Estland.
Mijn mening
Op het begin moest ik er even inkomen, maar ik vond het een leuk boek. Na een tijdje werd ik wel even verward, ik snapte namelijk niet meer wat er aan de hand was. Er zijn namelijk veel personages en er gebeurt veel in het boek. Maar nadat ik even had terug gelezen kwam ik er toch weer helemaal in. De schrijver heeft wel een fijne schrijfstijl, al was het even wennen. Dat het boek vanuit een alwetende verteller werd verteld maakte het verhaal niet beter of slechter. Ik dacht altijd dat ik met een alwetende verteller minder met het personage mee kon leven of dat het boek minder spannend werd. Maar dit was niet zo, het was een goed boek. Ik was benieuwd hoe het af zou lopen. Ongeveer halverwege het boek begon ik me af te vragen of Osewoudt, net als zijn moeder, ook geestelijk niet in orde was. Nu ik het boek uit heb gelezen weet ik het nog steeds niet zeker, dit vind ik wel jammer.
Bronnen: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/de-donkere-kamer-van-damokles-willem-frederik-hermans
https://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/3477-boekverslag-de-donkere-kamer-van-damokles.html
https://www.scholieren.com/verslag/verslag-nederlands-de-donkere-kamer-van-damokles-76267
http://www.zoekboekverslag.nl/boekverslag-25288.html
http://www.willemfrederikhermans.nl/
http://www.willemfrederikhermans.nl/biografie.php
https://www.debezigebij.nl/auteurs/willem-frederik-hermans/
Boek 7 - havo 5
Standaartverslag Sonny Boy
Annejet van der Zijl
Samenvatting
De Rooms-katholieke Rika van der Lans en de protestante Willem Hagenaar trouwen in 1911 tegen de wil van hun families in. Maar in 1926 besluit Rika weg te gaan van haar man, ze verhuisd met haar 4 kinderen naar Den Haag.
In 1928 verhuist Waldemar, een jonge Surinaamse student naar Nederland om hier te studeren en een goede toekomst op te bouwen. Hij logeert bij de bijna veertigjarige Rika en ze kunnen het goed met elkaar vinden. Rika blijkt zwanger te zijn van Waldemar, het een is groot schandaal. Waldemar is namelijk zwart en vele jaren jonger. Door deze schande verliest Rika haar kinderen die naar hun vader worden gestuurd. Rika heeft het hier heel moeilijk mee. Alleen Rika’s oudste dochter Bertha wil nog contact houden met haar moeder, ze schrijven nog regelmatig brieven.
Rika en Waldemar hebben hun baby Waldy genoemd, maar ze noemen hem ook wel Sonny Boy, naar het liedje van Al Jolson. Ondanks de crisisjaren lukt het ze om een goedlopend pension te starten. Het contact met Rika’s kinderen lijkt ook weer op gang te komen.
Vervolgens breekt de Tweede Wereldoorlog uit, Rika en Waldemar besluiten om Joden onder te laten duiken. Ook wanneer ze van de Duitse evacuatie moeten verhuizen, blijven ze in hun nieuwe huis Joden opvangen en helpen. Ze zien het gevaar hier nog niet echt van in. In 1944 worden ze door stom toedoen van een van hun onderduikers verraden. De onderduikers worden op een trein gezet en zelf worden ze opgesloten in een gevangenis voor mensen uit het verzet, het Oranjehotel in Scheveningen. Waldy wordt al snel vrijgelaten en opgevangen door verschillende familieleden.
Waldemar wordt naar een werkkamp in Vught gestuurd en ook Rika verhuist daar na enkele maanden heen. Hun wegen worden echter opnieuw gescheiden als Waldemar naar het concentratiekamp Neuengamme wordt verplaatst. Doordat hij redelijk goed Duits spreekt weet hij daar een baantje in de kampadministratie te bemachtigen, waardoor hij het er naar omstandigheden redelijk heeft. Rika wordt later op transport gezet naar het vrouwenkamp Ravensbrück. Hier overlijdt ze februari 1945 aan de gevolgen van dysenterie.
Ook Waldemar overleeft uiteindelijk de oorlog niet. Na de bevrijding van zijn kamp worden de overlevenden opgevangen op het schip “Cap Arcona” aan de Oostzee. De Britse veiligheidsdienst vermoedt echter dat de haven vol SS’ers zit en bombardeert de plaats op 3 mei 1945. Veel van de zwaar ondervoede ex-kampleden weten het slechts enkele minuten uit te houden in het ijskoude water. Waldemar lukt het zwemmend de kust te halen, maar hij wordt op het strand neergeschoten door Duitse soldaten.
Waldy heeft het heel moeilijk met het verlies van zijn ouders.
Analyse
Thema:
Het belangrijkste thema in dit boek is de liefde. Rika en Waldemar worden erg verliefd. Ze worden door veel mensen beoordeelt en het is niet altijd makkelijk maar toch blijven ze samen omdat ze van elkaar houden. Een ander belangrijk thema is de tweede wereldoorlog. Het verhaal speelt zich namelijk voor een groot deel in de oorlog af.
Motieven:
Er zijn verschillende motieven die terugkomen in het boek. De eerste is de onmogelijke liefde. Het begint met de onmogelijke liefde tussen Willem en Rika, een protestant en een katholiek. Daarna gaat het over Rika en Waldemar, een blanke vrouw en zwarte man. Een ander belangrijk motief is water. Waldemar houdt namelijk veel van zwemmen, hij is er erg goed in, op het einde van het boek wordt hij neergeschoten en sterft hij in het water.
Personages:
Rika van der Lans:
Rika is erg eigenzinnig en koppig. Op het begin van het boek trouwt ze namelijk als katholieke vrouw, met een protestante man. Later gaat ze ook nog een relatie aan met de jongere zwarte Waldemar. Ze maakt haar familie te schande. Ze is ook een zorgzame en lieve vrouw. Ze houdt veel van haar kinderen en vrienden. Ze is ook erg gastvrij en sociaal, alle mensen die in het pension Walda verbleven vonden haar een aardige en sociale vrouw.
Waldemar Nods:
Waldemar is opgegroeid in een rijke familie in Suriname. Hij is een uitstekende zwemmer. Hij krijgt een kans om in Nederland te studeren en daar een carrière te maken. Hij is een uiterst rustige, beleefde man, die veel moeite heeft om zich in het koude Nederland te vestigen, maar terugkeren naar Suriname wil hij zijn gezin niet aandoen.
Waldy Nods ( Sonny Boy) :
Waldy is geboren in 1929, hij is de zoon van Rika en Waldemar. Zijn ouders gaven hem de bijnaam Sonny Boy, naar een populair liedje van Al Jolson. Hij is een bruin kindje met donkere krullen en knalblauwe ogen. Het is een redelijk opstandige maar opgewekte jongen. Na de dood van zijn ouders verliest hij ook een deel van zichzelf.
Perspectief:
Het verhaal is geschreven vanuit de alwetende teller. De schrijver ondersteunt haar verhaal af en toe met citaten en delen van brieven of dagboekfragmenten van Waldemar, Rika, Waldy en Bertha uit privé-archieven.
Ruimte:
Het boek speelt zich af in Suriname en Nederland.
Spanning:
Er speelt veel spanning in het boek af. Ik was erg benieuwd hoe het boek zou aflopen. Vooral op het einde vroeg ik me vaak af of ze de oorlog zouden overleven en of ze Waldy ooit nog zouden zien. Helaas was dit niet het geval.
Einde:
Het boek heeft een gesloten einde. Het eindigt met de dood van Waldy’s ouders en hoe Waldy hier mee om gaat. Het is een biografie van Rika en Waldemar die eindigt met hun dood.
Titel:
De titel van het boek is Sonny Boy. Dit is de bijnaam van Waldy. Het boek gaat niet werkelijk over Waldy, het is een biografie van zijn ouders, maar hij speelt wel een belangrijke rol in het boek.
Schrijver
Annejet van der Zijl is een van de bekendste schrijfsters van ons land. Ze studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Daarna werkte ze een aantal jaren in de journalistiek, onder andere als misdaadverslaggeefster. Van de liefdesgeschiedenis Sonny Boy gingen meer dan 600.000 exemplaren over de toonbank en het werd in acht talen vertaald. Zowel Anna als Sonny Boy werden verfilmd en met diverse prijzen bekroond.
Mening
Ik vind het een mooi boek. Geschiedenis vind ik namelijk heel interessant, daarom had ik ook voor dit boek gekozen. De schrijfster heeft een fijne schrijfstijl, ze gebruikt niet te lange zinnen en niet te moeilijke woorden. Het was even wennen om een verhaal vanuit de alwetende verteller te lezen, daarom vond ik het op het begin wat lastig om erin te komen. Veel gebeurtenissen werden in mijn mening hierdoor niet uitgebreid genoeg vertelt, dat was jammer. Maar uiteindelijk vond ik het leuk om te lezen. Het verhaal vond ik erg interessant, en ik wilde graag weten hoe het zou aflopen.
Boek 8 - havo 5
Brief aan de uitgever Verraad me niet
Tessa de Loo
Geachte Mr./Mevr,
Mijn naam is Lot Sluiter, ik ben 17 jaar oud en ik zit op dit moment in mijn eindexamenjaar op de havo. Ik schrijf u deze brief omdat ik een boek heb geschreven en ik zou u hier graag meer over vertellen. Ik denk namelijk dat mijn boek goed genoeg is om uit te geven. Daarom ben ik opzoek naar een geschikte uitgever, zo kwam ik bij uw uitgeverij novum publishing uit. Ik denk dat deze uitgeverij goed bij mij en mijn boek past omdat het gespecialiseerd is in nieuwe auteurs zoals ik.
Het boek dat ik heb geschreven heet Verraad me niet. Het is een roman van 175 pagina’s. Ik heb het boek geschreven in het hij/zij-perspectief. Het gaat over een dertien jarige jongen genaamd Michiel Klee. Hij heeft gezien hoe zijn broer Wolf en zijn vrienden meneer Boomsma in elkaar hebben geslagen. Michiel is diep geschokt en vlucht snel naar huis. Zijn broer maakt Michiel beloven dat hij het aan niemand zal vertellen. Het motto van dit verhaal is: broers verraden elkaar niet. Vandaar ook de titel.
Meneer Boomsma komt in een coma terecht, hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De vriendengroep van Wolf heeft besloten om Paultje de schuld te geven. Paultje is namelijk gehandicapt en kan zichzelf niet goed verdedigen. Hij moet de gevangenis in en zijn familie is hier erg verdrietig over, ze geloven in zijn onschuld. Michiel voelt zich schuldig maar hij is ook bang voor Wolf dus durft hij niets te zeggen. Later komt hij erachter dat meneer Boomsma is overleden. Het is ondertussen duidelijk geworden dat Wolf en zijn vrienden meneer Boomsma in elkaar hebben geslagen omdat hij betrokken was bij de dood van hun vriend Robbie. Michiel besluit om actie te ondernemen. Hij verft de gouden brommer van Robbie die op het plein als monument voor hem was neergezet, zwart.
Later stapt Wolfs vriendin Monique naar de politie met een video van de mishandeling. Paultje wordt vrijgelaten en Wolf wordt opgepakt. Michiel verteld zijn ouders eindelijk wat er is gebeurt.
Het boek is geschreven voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Ik denk namelijk dat het lastig is voor een volwassene om je in te leven in een dertienjarige. Jongeren kunnen zich meer inleven in de problemen die behandelt worden in het boek. Ook kun je je goed in Michiel inleven, de gebeurtenissen en problemen in het verhaal worden uitgebreid besproken. Het boek is niveau 2/3, het is namelijk redelijk makkelijk om te lezen maar er worden wel moeilijke problemen en beslissingen besproken in het verhaal.
Bedankt voor het lezen van mijn brief, ik hoop dat u geïnteresseerd bent in mijn boek. Ik hoor graag van u terug.
Met vriendelijke groet,
Lot Sluiter
Boek 9 - havo 5
Standaartverslag ijstijd
Maartje Wortel
Samenvatting
James Dillard is 30 jaar oud en hij heeft geen baan. Hij woont in een hotel Arena ****, samen met de hotelkat Zieck III. James is enig kind, zijn moeder is vaak druk bezig met haar baan, ze is erg rijk. Hij denkt vaak terug aan zijn ex Marie. James heeft Marie ontmoet toen ze kwam aanfietsen in de regen. Hij stond net te schuilen en te roken onder een afdakje nadat hij bij een praatsessie over eenzaamheid en problemen is geweest. Hij vindt haar erg mooi. Ze is alleen heel erg mager, James komt erachter dat ze een eetprobleem heeft.
Een redactrice van de uitgever Gibraltar genaamd Monica, vraagt of James een boek wil schrijver en maakt hem een aanbod. Hij heeft nog nooit iets geschreven maar hij wil haar graag uithoren en maakt een afspraak. Hij besluit om op haar aanbod in te gaan, hij wil namelijk meer bereiken in zijn leven. Als zijn moeder belt, vertelt hij haar dat hij een roman gaat schrijven en dat hij geen geld meer van haar wil aannemen. Hij kan zijn hotelkamer niet meer betalen en moet verhuizen naar een Stayokay. Hij neemt de hotelkat stiekem mee in zijn koffer.
In het verleden heeft Marie James vertelt over de abortus die haar vorige vriend, een steward bij de KLM, haar heeft afgedwongen. Ze heeft het hier nog erg moeilijk mee. Marie worstelt ook met een steeds groter eetprobleem. Ze verteld James dat haar droom is om op een Zweeds onbewoond eiland te gaan wonen. Daarom koopt hij een eilandje: Irmgard. Het is winter en het eiland is erg geïsoleerd. Marie wil niet vliegen en ze moeten met de trein en uiteindelijk met een helikopter reizen. James heeft het erg naar zijn zin op het eiland. Als hij met haar vrijt en dat het toppunt van gelukzaligheid benoemt, knapt Maria af. Ze wil weg van het eiland, ze laat zich ophalen en vertrekt. Het is het einde van hun relatie. James belt zijn moeder en vraagt haar om een aantal dingen voor hem te regelen, zoals een hotelkamer. Hij verhuisd naar hotel Arena.
We zijn weer terug naar het heden. James stuurt Monica twee verhalen op die hij heeft geschreven. Monica ziet nu ook in dat hij nooit een geweldig schrijver zal worden en ze wil het contract verbreken. James accepteert het en hij loopt weg. Het lijkt erop alsof hij zichzelf eindelijk gevonden heeft.
Analyse
Thema:
Het thema van dit boek is liefde. Het boek gaat voornamelijk over de relatie tussen Marie en James. Het verhaal kijkt steeds terug op hun relatie, de mooie momenten maar ook hun problemen. Zelfs toen hun relatie stukliep bleef James vaak aan haar denken.
Motieven:
Het belangrijkste motief is identiteit. James vraagt zich soms af wie hij is en wat hij nog wil doen met zijn leven. Marie wilde graag een man die initiatief neemt maar alles is altijd voor hem geregeld. Uiteindelijk besluit hij dat hij zelfstandiger wil worden. Hij neemt geen geld meer aan van zijn moeder en hij begint zelfs met het schrijven van verhalen. Een ander belangrijk motief is literatuur. Dit komt ook vaak terug in het boek. James leest veel literatuur. Ook Monica en Amerikaanse schrijver Chuck praten vaak over literatuur en hebben hier een duidelijke mening over. Monica zegt bijvoorbeeld dat alle echte schrijvers dood zijn
Personages:
James Dillard is een 30 jarige man. Hij woont sinds zijn 19e al in hotels die zijn moeder voor hem betaalt. Hij is niet erg zelfstandig en heeft ook geen baan. Hij had een relatie met Marie, samen woonde ze een tijdje op een Zweeds eiland maar toen Marie vertrok ging hij weer terug naar zijn hotel. Hij treurt vaak over zijn geliefde, hij was namelijk heel gelukkig met haar. Hij begint met het schrijven van verhalen nadat hij wordt benadert bij Monica. Hij denkt vaak na over zijn identiteit.
Marie woont in een studentenflat, ze wordt 26 jaar oud geschat door James. Ze wil graag een man die zelf beslissingen durft te nemen. Marie is erg onzeker over haar lichaam, ze heeft ook een eetprobleem. Ze heeft anorexia, hierdoor stinkt ze vaak uit haar mond. Op het Zweedse eiland besluit Marie dat ze weg wil en ze eindigt haar relatie met James.
Monica is een redacteur bij een literaire uitgeverij. Ze wordt omschreven als een aantrekkelijke vrouw. Ze vraagt James om een boek te schrijven omdat ze potentie in hem ziet. Ze helpt James vaak met zijn boek, maar ze merkt uiteindelijk wel dat hij niet de schrijver is die ze in hem meende te zien.
Perspectief:
Het boek is geschreven in het ik-perspectief. Het verhaal wordt verteld door James Dillard. Het verhaal is niet chronologisch, het bevat namelijk veel flashbacks.
Ruimte:
Het verhaal speelt zich af in de 21ste eeuw, de personages gebruiken namelijk telefoons en computers. James is in Naarden geboren, op zijn 19e is hij naar een Amsterdams hotel verhuisd. Hij verhuist een aantal keer van hotel, het verhaal speelt zich voornamelijk af in hotel Arena ****. Hij heeft ook 2 maanden met Marie op een Zweeds eiland gewoond.
Spanning:
Het was geen spannend verhaal. Er gebeurde eigenlijk niet veel en de spanning bouwde ook niet op.
Einde:
‘’Ik ga terug naar het begin, naar datgene waarnaar ik op zoek ben, tussen de aanval en de verdediging in. Denken en praten en voelen tegelijk. Ik duw de tafel van me af, sta op en loop naar buiten. Hier ben ik. James Dillard’’. Ik vond het wel een belangrijk einde. James was lang bezig om zijn identiteit te vinden, hij wilde er graag toe doen. Hij is tot de conclusie gekomen dat hij geen boek wil publiceren, hij gaat eindelijk op zoek naar wat hij echt wil doen.
Titel:
De titel van het boek is ijstijd. Dit verwijst naar het feit dat het verhaal zich in de winter afspeelt. “Wij (Marie en ik) gaan van winter naar winter, twee mini-ijstijden zonder dat de kou een doorbraak beleeft. Ik durf het bijna niet te zeggen, omdat het zo ongelooflijk soft klinkt, maar we houden elkaar warm, zij en ik.”
Schrijver
Maartje Wortel werd op 26 oktober 1982 geboren in Eemnes. Ze volgde de opleiding beeld en taal op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hierna begon ze met het publiceren van korte verhalen in literaire tijdschriften. Met de verhalenbundel Dit is jouw huis uit 2009 won ze de Anton Wachterprijs voor het beste literaire debuut en haar roman IJstijd werd bekroond met de BNG Literatuurprijs. Ze woont en werk op dit moment in Amsterdam.
Mening:
Ik vond het een saai boek, ik kwam er moeilijk doorheen. Er gebeurde niet veel in het boek en ik had ook niet het gevoel dat het verhaal ergens naar toe werkten. Ik vond het ook niet altijd realistisch, ik begrijp niet waarom Monica dacht dat James veel potentie had als een schrijver. Hij had nog nooit iets geschreven en hij heeft ook geen werk ervaring.
De schrijfstijl van Maartje Wortel vond ik wel fijn. De flashbacks maakten het verhaal interessanter.
Boek 10 - havo 5
Juryrapport Een schitterend gebrek
Arthur Japin
De eisen waar het beste Nederlandstalige boek aan moet voldoen:
- De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven
- Je kunt meerdere opvattingen uit het boek halen
- De schrijver heeft goede schrijfstijl
- Het boek heeft een goed verhaal
- Het boek moet een verrassend einde hebben.
Verantwoording eisen:
De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven. Want de titel is het eerste wat je ziet als je een boek zoekt. De titel moet dus ook meteen duidelijk maken waar het boek over gaat, zodat het verhaal de lezer ook meteen aanspreekt. Een tweede eis waar de beste Nederlandstalige boek aan moet voldoen is dat er meerdere opvattingen uit een boek te halen zijn. Er komt zo meer diepgang in het verhaal en het maakt je nadenken over het boek. Het maakt de lezer meer betrokken tot het verhaal. Het is ook belangrijk dat de schrijver een goede schrijfstijl heeft. Denk hierbij aan taalgebruik en beeldspraak. Het is ook belangrijk dat het verhaal goed te volgen blijft. Het boek moet ook een goed verhaal en een goede opbouw hebben. Boeken moeten een interessant verhaal hebben. Daarnaast kun je ook kijken of het boek maatschappelijke problemen bespreekt of een belangrijke boodschap bevat. Tot slot moet het boek verrassend einde hebben. Een goed boek heeft een goed plot, het moet niet voorspelbaar worden. De lezer moet verrast worden, het is dus belangrijk dat het einde origineel is.
De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven
De titel komt meerdere keren terug in het boek. Giamoco vind Lucia leuk, maar hij vindt haar te jong. Waarop zijn broer zegt: ‘Wat een schitterend gebrek’. Maar de titel kan ook duiden op Lucia’s verminkte gezicht. Lucia had namelijk de pokken, ze overleefde het gelukkig maar haar gezicht zat vol met littekens. Ze besluit voortaan een sluier te dragen, hierdoor voelt zij zich eindelijk vrij. Het is dus een schitterend gebrek.
Je kunt meerdere opvattingen uit het boek halen
Er zijn niet meerdere opvattingen uit het boek te halen. Het is een mooi verhaal, maar er zit geen diepgang in. Lucia ontmoet in het verhaal de filosoof Zélide, ze praten vaak over filosofische onderwerpen. Ik had verwacht dat het boek hierdoor meer diepgang zou krijgen, maar dit was niet het geval. Er kwam geen diepgang in en ook al denkt Lucia meer over haar leven na, ze kwam vaak op een voor de hand liggende conclusie uit. 'Ik vertel je mijn leven opdat jij dit geheim meteen bij aanvang al zult kennen: wij zijn ongelukkig omdat wij denken dat we lief moeten hebben…’ Ik kon geen diepgang of meerdere opvattingen in het boek vinden.
De schrijver heeft een goede schrijfstijl
Het verhaal is geschreven vanuit het ik-perspectief. De schrijver geeft uitgebreide omschrijvingen van gebeurtenissen, hierdoor kon ik het makkelijk voor me zien en was het heel boeiend om te lezen. Arthur Japin heeft een fijne schrijfstijl, het was niet te makkelijk geschreven maar wel goed te volgen. Het verhaal is niet chronologisch, het bevat namelijk veel flashbacks. Op het begin was het wel lastig om te volgen, er kwamen namelijk veel personages en plaatsen aan bod. Maar hierna was het goed te volgen en leuk om te lezen.
Het boek heeft een goed verhaal
Het was een heel mooi verhaal. Het speelt zich af in de 18e eeuw. De 14 jarige Lucia en de 17 jarige Giamoco worden verliefd. Giamoco moet voor een paar maanden naar Venetië, ze hebben afgesproken om te trouwen als hij terug komt. Ondertussen wordt Lucia besmet met de pokken. Ze overleeft het maar haar gezicht is verminkt. Als Giamoco terug komt is Lucia weg, hij voelt zich verraden maar beseft niet dat het een daad van liefde was. Jaren later komen ze elkaar weer tegen, maar omdat Lucia heeft besloten om gesluierd door het leven te gaan, herkent hij haar niet. Het is een liefdesverhaal, maar het is meer dan dat. Het gaat ook over schoonheid, armoede, vrouwen in de 18e eeuw en andere problemen. Het was erg leuk om dit boek te lezen.
Het boek moet een verrassend einde hebben
Het boek had een mooi einde. Ik vond het einde ook verrassend, ik had eigenlijk verwacht dat Lucia op het einde de waarheid zou vertellen aan Giacomo en dat ze nog contact zouden houden, misschien zelfs hun relatie weer zouden opbouwen. Maar bij hun laatste ontmoeting vertelde Lucia maar de halve waarheid. Uiteindelijk trouwde ze met Jamieson en ze hadden samen 3 kinderen.
Conclusie
Het is een heel mooi boek. De titel is goed uitgedacht en het komt verschillende keren terug in het boek. De schrijver heeft ook een fijne schrijfstijl, je kan je goed inleven in het verhaal de hoofdpersoon. De flashbacks maakten het ook interessant, hierdoor wil je graag weten wat er aan de hand is en hoe het boek afloopt. Het verhaal zelf is ook heel mooi, het gaat over een ongelukkige liefde en het schitterende gebrek van Lucia. Het was erg interessant om haar verhaal te volgen. Het einde was ook een verassing ik had niet verwacht dat het verhaal van Lucia en Giacomo zo zou aflopen. Het enige wat ontbreekt aan dit verhaal is dat er niet veel diepgang in zit. De schrijver probeert waarschijnlijk wel meer diepgang in het verhaal te brengen door Lucia veel over haar gebrek en haar liefde voor Giacomo na te laten denken, maar er is niet veel diepgang uit haar conclusies te vinden. Hierdoor kan ik het niet als beste Nederlandstalige boek bekronen.
Overige opdrachten
Afsluitende opdracht
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder