Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht
Boek 1
Titel: Het Verlangen.
Schrijver: Marcel Moring.
Aantal sterren: 1.5
Niveau: 3.
Boek 2
Titel: Klaproos.
Schrijver: Anne-Fleur van der Heiden.
Aantal sterren: 3.
Niveau: 3.
Boek 3
Titel: het Gym
Schrijfster: Karin Amatmoekrim
Aantal sterren: 4
Niveau: 2
Boek 4:
Titel: De stiefmoeder.
Schrijfster: Renate Dorrestein.
Aantal sterren: 2.
Niveau: 3.
Boek 5
Titel: Nieuwe buren
Schrijfster: Saskia Noort
Aantal sterren: 4
Niveau: 3
Boek 6
Titel: Het Gouden Ei.
Schrijver: Tim Krabbé.
Aantal sterren: 3 sterren.
Niveau: 3
Boek 7
Titel: Sonny Boy
Schrijfster: Annejet van der Zijl
Aantal sterren: 3
Niveau: 4
Boek 8:
Titel: Alles wat er was.
Schrijfster: Hanna Bervoets.
Aantal sterren: 3.
Niveau: 4.
Boek 9:
Titel: Bad Boy.
Schrijver: Abdelkder Benali.
Aantal sterren: 3.
Niveau: 2.
Boek 10
Titel: Jij bent van mij
Schrijfster: Peter Middendorp
Aantal sterren: 4
Niveau: 2
Boek 1 - havo 4
Standaardverslag
Het grote verlangen
Safiya Özkan
Klas H4F
Samenvatting
De ouders van de twaalfjarige tweeling Sam en Lisa en hun twee jaar oudere broer Raph gaan naar een bijeenkomst, op de terugweg komen ze om het leven door tegen een boom te rijden. De drie kinderen worden ondergebracht in pleeggezinnen en hebben vrijwel geen contact met elkaar. Als Sam volwassen is, krijgt hij van de advocaat van zijn ouders het adres van Raph te horen. Raph neemt Sam mee op een reis van een jaar. Ze voorzien in hun levensonderhoud door het verrichten van allerlei werkzaamheden. Als ze besluiten naar huis terug te keren, gaan ze eerst naar hun zus Lisa toe. Ze komen vanaf dan regelmatig in Sams woning bij elkaar en vertellen elkaar daar over vroeger, over hoe het nog was toen ze bij hun ouders woonden. Sam kan zich weinig herinneren van die tijd: vrijwel alles wat hij weet, heeft Lisa hem verteld. Sam werkt als archivaris voor een boormaatschappij. Als Sam hier mee vanwege faillissement van het bedrijf mee moet stoppen, krijgt hij van de Noor Julius Fleming een baantje aangeboden als meter bij een weggezakte boortoren in een verlaten gebied. Hier heeft hij de tijd om alles goed te overdenken. Op de avond dat Sam weer terug is gekeerd bij Lisa en Raph, vertelt Lisa het verhaal van De Man Die Alles Vergat, over de oude koning Salomo en de jonge David, die op het moment dat hij verhalen wil vertellen, zijn geheugen kwijt is. Een droom maakte David duidelijk hoe dat kwam: hij was het verlangen om te herinneren kwijtgeraakt. Toen hij zich dit realiseerde, borrelden de verhalen weer op als vanouds. Sam betrekt de hoofdgedachte van dit verhaal (iemand zoekt het belangrijkste in zijn leven en vindt het pas als hij het is kwijtgeraakt) op zichzelf. Na dit verhaal ontstaat een discussie over de oorzaak van het auto-ongeluk van hun ouders. Waren ze niet gelukkig en hadden ze ruzie op de avond dat ze wegreden? Reed de vader als een gek? Dan onthult Raph de waarheid: ‘de waarheid is niet dat ze ruzie hadden. Jij zat in de auto.’ Het was herfst 1969, Sam en Lisa waren twaalf jaar, Raph was veertien, hun moeder had haar hartstocht voor hun vader verloren. Dat gaf enige spanning toen ze \'s avonds wegreden. Sam mocht die avond mee en zat dus in de auto toen het ongeluk plaatsvond. Drie dagen later gingen de kinderen naar de plaats van het ongeluk en bleven er lange tijd in stilte zitten. Sam vroeg zich af wat er precies gebeurd was en, toen ze gedrieën opstonden, waar ze heen gingen.
Analyse
Titel: Het grote verlangen.
Schrijver: Marcel Möring.
Thema: Het thema van het boek is verlangen. Het verlangen van Sam naar zijn ouders en naar de herinneringen die hij kwijt is van vroeger. De titel verwijst dan ook naar het thema van het boek, het grote verlangen van Sam naar zijn ouders.
Ruimte: Het boek speelt zich op allerlei verschillende tijdstippen in allerlei verschillende plaatsen af. Een groot deel van het boek speelt zich af tijdens de reis van de twee broers, maar ook tijd in het bos als onderzoeker neemt een groot deel van de tekst van het boek in beslag.
Perspectief: Het verhaal is geschreven vanuit het ik-perspectief en dan vanuit een vertellend-ik-perspectief, aangezien de gebeurtenissen vanuit het heden worden verteld.
Tijd: Sam en Lisa zijn 12 jaar als het ongeluk gebeurt en Neil Armstrong de eerste stap op de maan zet. Het verhaal begint bij hun geboorte, 12 jaar voor 1969, dus in 1957. Het is onduidelijk hoe oud Sam is wanneer hij achter de waarheid komt (het einde van het boek). Ik denk dat hij dan iets in de dertig is. Dus het verhaal loopt van 1957 tot ongeveer 1987.
Tijdsopbouw: Het verhaal gaat over herinneringen en zit dan ook vol met flashbacks. Er zijn zover ik weet geen vooruitwijzingen.
Personages: Het verhaal draait om drie ronde karakters: Sam, Lisa en Raph. Gedurende het verhaal maken zij een ontwikkeling door. In het verhaal leer je hun opvattingen over liefde, verleden en het leven kennen door de gesprekken die ze met elkaar voeren. De opvattingen van hoofdpersoon Sam van Dijk worden behalve door situaties en gesprekken ook duidelijk door zijn gedachten.. Hij verandert doordat hij zich steeds meer gaat herinneren van zijn jeugd en de dood van zijn ouders.
De schrijver: Möring werd geboren in Enschede en bezocht daar de Montessorischool. Eind jaren zestig verhuisde zijn familie naar Assen. Hij studeerde twee jaar MO-Nederlands, maar brak deze studie af, omdat hij zich toe wilde leggen op het schrijven. Hij had allerlei baantjes, onder meer als redacteur Theater en Beeldende Kunst bij de Drents-Groningse Persbladen.
Mörings boeken zijn in vertaling verschenen in meer dan vijftien landen. Voor het korte verhaal 'East Bergholt', vertaald door Stacey Knecht en gepubliceerd in 'The Paris Review' ontving hij als eerste niet Engelstalige schrijver de Aga Khan Prize.
Möring woont in Rotterdam en was een van de eerste Nederlandse schrijvers met een eigen website. Gedurende het studiejaar 2007-2008 was Möring 'schrijver op locatie' aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, een functie waarin hij Abdelkader Benali opvolgde.
Beoordeling: Om te beginnen vond ik het boek echt super lastig om te lezen, dat kwam doordat er veel flashbacks in voor kwamen dus raakte ik soms in de war tijdens het lezen en de zinnen waren erg lang waardoor ik de zin vaak opnieuw moest lezen omdat ik hem niet begreep. Ik heb ook gemerkt dat je met dit boek je tijd moet nemen want als je het snel wilt lezen snap je er niks meer van. Toen ik eenmaal in het verhaal zat vond ik het toch wel een leuk en interessant boek, er komen veel verschillende dingen in voor zoals romantiek, actie en soms zelfs spannende stukjes. De schrijver had misschien wel het verhaal iets minder langdradig kunnen maken want soms zat ik te wachten tot iets gebeurde maar duurde het erg lang. Achteraf gezien denk ik dat dit boek misschien te moeilijk was voor mij doordat ik erg lang over deed om hem uit te lezen, dus waarschijnlijk zal ik de volgende keer een boek uitkiezen die iets makkelijker te begrijpen is en een boek met een onderwerp die me meer interesseert.
Bronnen:
https://www.scholieren.com/boekverslag/47913
https://www.scholieren.com/boekverslag/64474
https://www.scholieren.com/boekverslag/49837
https://www.scholieren.com/boekverslag/49286
https://nl.wikipedia.org/wiki/Marcel_M%C3%B6ring
Boek 2 - havo 4
Juryrapport
Boek: Klaproos door Anne-Fleur van der Heiden
- Heeft het boek een verrassend einde? Het boek heeft een open einde, dus ik weet niet of het een erg verrassend einde is. Je weet niet hoe de relatie tussen Noor en haar moeder gaat of afloopt. Dat vind ik aan de ene kant wel jammer maar aan de andere kant kan ik nu voor mezelf bepalen hoe het verhaal zou kunnen eindigen. Ik denk dat de moeder van Noor weer een terugval krijgt en weer verslaafd raakt aan de drugs. Ze heeft al zo vaak geprobeerd te stoppen en telkens valt ze weer terug dus ik denk dat dat nu ook gaat zijn. En als een reactie daarop denk ik dat Noor er helemaal klaar mee is en haar eigen leven gaat beginnen, zonder de problemen van haar moeder.
- Geeft de titel perfect een strekking weer van het verhaal? Nee de titel geeft niet perfect een strekking weer van het verhaal want het woord Klaproos komt één keer voor in het verhaal wanneer Jossie en Noor samen een wandeling maken en langs een oud spoor lopen en ze zien daar klaprozen. Dan denkt Noor terug aan de tijd dat Las haar vroeger vertelde dat uit klaprozenmelk opium word gehaald en daarvan word weer heroïne gemaakt. Het boek had misschien beter een titel gehad zoals Verslaafd. Omdat het hele verhaal gaat over hoe Noor omgaat met haar verslaafde moeder en stiefvader. Dan was het misschien duidelijker waar het verhaal over zou gaan.
- Is er spanning in het verhaal? Nee er is niet echt spanning in het verhaal, er gebeuren geen spannende dingen in het verhaal zelf. Wel zijn bepaalde stukjes een beetje spannend doordat je niet weet wat er gaat gebeuren. Zoals wanneer Noor een afspraak heeft gemaakt met haar moeder en haar moeder komt de afspraak niet na. Je weet dan niet wat Noor gaat doen.
- Kon ik me inleven in de personages? Ja ik kon me vooral inleven in Noor, ook al weet ik niet hoe het is om verslaafde ouders te hebben kan ik me voorstellen hoe ze zich voelt. Ze probeert echt om een band op te bouwen met haar moeder, maar dat gaat niet als het van een kant komt. Haar moeder zoekt alleen zelf contact als ze geld nodig heeft voor bijvoorbeeld drugs. Ik snap dan ook niet waarom Noor er nog niet klaar mee is, ze heeft zo veel geprobeerd maar het werkt allemaal niet. En door de problemen thuis is het ook moeilijk voor haar om van iemand te houden, dus ik zou me erg alleen voelen als Noor zijnde.
- Is het verhaal makkelijk te lezen? Nee het boek is niet makkelijk te lezen, maar dat is niet per se iets slechts. Het was vooral moeilijk doordat je eerst een hoofdstuk leest in de tegenwoordige tijd en het volgende hoofdstuk is een flashback naar het verleden van Noor toen ze nog klein was. Wat wel fijn was en waardoor het makkelijk was te lezen is dat het alleen geschreven was vanuit het perspectief van Noor. Er stonden wel veel moeilijke woorden in het verhaal die ik niet kende maar ze waren niet altijd erg belangrijk om het te begrijpen, anders zocht ik ze gewoon op. Ik vond het wel fijn dat het boek niet al te makkelijk was want dan word het ook niet saai. Vaak vind ik boeken die heel makkelijk zijn te lezen op een gegeven moment saai worden.
Is dit boek het beste Nederlandstalige boek?
Ik vind dit boek zeker niet het beste Nederlandstalige boek ooit. Dat komt vooral omdat er niet echt spanning te vinden was in het verhaal en ik hou juist van spannende boeken. Ik had misschien eerst moeten lezen waarover het boek ging voordat ik eraan begon maar het was ook lastig aangezien de titel niks met het verhaal te maken had. Op de achterkant las ik dat het ging over Noor die een verslaafde moeder had. Ik had verwacht dat er wel meer dingen zouden gebeuren, spannende dingen. Maar eigenlijk las je alleen dat Noor bleef proberen een band te krijgen met haar moeder, en die deed er niks voor. Ook vond ik het boek niet echt fijn om te lezen doordat je een hoofdstuk in de tegenwoordige tijd las en het hoofdstuk daarna was een flashback. Dat was best wel verwarrend en daarom duurde het ook lang voordat ik het boek uit had. Wat ik wel erg goed vond aan dit boek was dat ik me heel erg kon inleven in de verschillende personages, want soms las je een verhaal over het verleden van de moeder van Noor en begreep je weer beter waarom ze is zoals ze is. Ik vond het ook wel eens leuk om een open einde te hebben bij een boek. Meestal lees ik boeken met een gesloten einde en dan weet je hoe het verhaal eindigt. Nu kon ik er mijn eigen draai aan geven.
Boek 3 - havo 4
Standaardverslag
Het gym
Naam: Safiya Özkan
Klas: H4F
Samenvatting
Sandra Spalburg is een Surinaams meisje van 12. Ze woont in een flat in een arme wijk samen met haar moeder en haar jongere zusje. Haar moeder heeft geen werk maar volgt wel een cursus om te gaan werken. Haar vader die soms thuiskomt heeft ook nog een andere vrouw. Als hij thuis is, doet hij helemaal niks, behalve TV kijken. Ondanks dat is Sandra’s moeder altijd goedgehumeurd als hij er is en verdrietig.
Sandra heeft twee vriendinnen uit de wijk. Tanja, ook een getint meisje, en Chantal, die grote tieten heeft en daardoor veel aandacht krijgt van jongens. Chantal verandert langzaam in een slet. Ze zoent namelijk met veel jongens en heeft er ook seks mee. Tanja verandert in de loop van het verhaal niet echt. Wel is Tanja stoer en lost sommige dingen op met geweld.
Sandra is slimmer dan de meesten uit haar wijk en gaat daarom ook als enige naar het gymnasium. Ze merkt een hoop verschillen met kinderen uit de wijk. Op het Gym zijn het allemaal kakkers. Ze voelt zich het buitenbeentje, maar ze maakt wel vrienden. Ze praten heel bekakt en de namen vindt ze ook bekakt, zoals Jojanneke. Iedereen in de klas komt uit het dorp, de plek waar alle rijke kakkers vandaan komen, op twee na. Namelijk Sandra, want Sandra komt uit de wijk, en Bart Willink. Ze denkt meteen dat hij wel aardig zou kunnen zijn, alleen het tegendeel is waar. Het is een racist die haar het leven probeert zuur te maken. Hij maakt telkens hele racistische opmerkingen over negers en Turken. Op een dag, bij CKV, gaat hij te ver. Wanneer de leraar even de klas uit is, laat Bart een nogal racistische tekening zien over wat mooi en wat lelijk is. Hij heeft blanke poppetjes bij mooi, en donkere poppetjes bij lelijk getekend. De klas vindt ook dat hij nu te ver gaat. Wanneer Sandra dit aan Tanja verteld, traint Tanja haar om Bart een knietje in z’n ballen te geven. Dit voert Tanja uit tijdens aardrijkskunde, wanneer Bart te laat de les binnenkomt. Ze moeten naar de rector en Sandra komt er ongestraft mee weg.
Op het eind wordt ze meegevraagd naar een hockeyfeest van haar kakvriendinnen. Ze gaat mee en krijgt daar haar eerste zoen, op het eind kan het haar eigenlijk niet meer schelen. Ze is getint en zit op het gymnasium. Alsof dat zo raar is.
Analyse
Thema: De roman “Het Gym” heeft een duidelijk herkenbare thematiek. Het gaat allemaal om het meisje Sandra dat zich als Surinaams meisje moet handhaven tussen de kakkers van het gymnasium. Hoewel ze zich soms schaamt voor haar afkomst, weet ze de “struggle for life” te winnen. Het hoofdthema is dus de multiculturele samenleving en de problemen/cultuurverschillen/vooroordelen van de Nederlanders ten opzichte van Surinamers.
Personages: De hoofdpersoon is Sandra Spalburg. Ze is 12 jaar en woont in de wijk. In de wijk leven alle armen. Zij is de enige van de wijk die na de zomervakantie naar het gym gaat. Doordat ze getint is en de enige van haar school die uit de wijk komt, krijgt ze veel discriminerende opmerkingen naar haar hoofd.
Tanja is een van de twee basisschoolvriendinnen van Sandra. Ze woont net als zij in de wijk. Tanja zit op het Valeriuscollege. Tanja is net zoals Sandra getint. Tanja is best wel grof gebekt en lost veel op met geweld.
Chantal is ook een van de twee basisschoolvriendinnen van Sandra. Ook zij woont in de wijk. Chantal is het type dat heel veel aandacht krijgt van jongens en elke week een ander heeft.
Renske, Nienke, Liselotte en Jojanneke zijn de kakvriendinnen van Sandra die op het gymnasium zitten. Ze wonen in het dorp. Ze zijn best aardig maar je komt weinig over hen te weten.
Bart Willink is de pestkop uit de klas van Sandra. Hij komt uit de stad en maakt de hele tijd racistische opmerkingen over negers.
Perspectief: Het perspectief berust bij de 12/13-jarige Sandra Spalburg. Zij gaat als enige van haar school en woonwijk naar het Gymnasium in een naburig dorp. Ze is van Surinaamse afkomst: haar moeder is overwegend thuis en haar vader komt zo nu en dan “langs wippen.” De kinderen van het gymnasium zijn kakkers, maar sommigen gedragen zich goed ten opzichte van haar.
Sandra is een personale (zij-verteller) verteller die in de o.v.t. vertelt.
Ruimte: Het verhaal speelt zich op veel verschillende plaatsen af maar het meest in ‘’de wijk’’, Sandra’s huis en op school.
Tijd: Het verhaal begint aan het einde van het leerjaar in groep 8. Na de zomervakantie begint Sandra in de eerste klas van het gymnasium in een naburig dorp. Het eindigt een jaar later bij de bevordering naar leerjaar twee.
Het is een modern verhaal maar niet geheel actueel, want er wordt gesproken over guldens. Dat betekent dat de euro nog niet is ingevoerd en dan moet het verhaal zich afspelen voor 1 januari 2002. Wanneer je uit interviews kunt opmaken dat dit verhaal sterk autobiografisch getint is, kun je uit het verhaal opmaken dat het twaalf jaar na de geboorte van Karin zelf zou kunnen spelen. We hebben het dan over 1989/1990.
Spanning: Er zit niet echt spanning in het verhaal, alleen eigenlijk op de momenten dat Bart stomme opmerkingen over Sandra maakt en dan vraag je je af hoe Sandra gaat reageren, negeert ze het of zegt ze er iets van?
Einde: Sandra heeft het best moeilijk op haar nieuwe school doordat ze anders is dan de rest, ze is getint en komt uit een achterbuurt. Het tegenovergestelde van de andere kinderen. Op het einde realiseert ze zich dat het helemaal niet uitmaakt hoe ze eruit ziet en waar ze vandaan komt.
Beoordeling
Toen ik de flaptekst van dit boek las was ik erg geïnteresseerd in het verhaal. Dus ik besloot om het boek te lezen. Het boek is vrij makkelijk om te lezen, niet veel moeilijke woorden dus dat was wel fijn en ik had het boek ook snel uit. Ik vind romans eigenlijk altijd wel leuk om te lezen omdat ik me dan vaak kan inleven in de personages. En dat kon bij dit boek ook, ik kon me erg inleven in Sandra omdat ze er nu alleen voor staat op de middelbare school en ze is anders dan de rest dus dat is erg moeilijk voor haar. Ik vond het jammer dat er niet echt veel spanning in het verhaal zat, ik vind het leuk als er aan het einde van een hoofdstuk iets gebeurd waardoor je niet meer wilt stoppen met lezen maar dat was bij dit boek niet.
De schrijfster
Karin Amatmoekrim is geboren op 25 december 1977 in Paramaribo. Ze woont nu al best lang in Nederland, ze is als kind verhuisd. Zij is getint en woonde in een achterstandswijk net zoals Sandra. Ook zij ging als enige van haar wijk naar het gymnasium. Het Gym is heel erg gebaseerd op haar leven. Sommige dingen zijn verzonnen, maar veel is waar.
Bronnen
https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/het-gym-karin-amatmoekrim
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-het-gym-door-karin-amatmoekrim-91058
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-het-gym-door-karin-amatmoekrim-71721
Boek 4 - havo 4
Standaardverslag
De stiefmoeder
Naam: Safiya Özkan
Klas: H4F
Samenvatting
De stiefmoeder begint aanstekelijk. Claire, de quilt-koningin, wordt met forse streken neergezet. Zij is de stiefmoeder om wie het draait. 12 jaar getrouwd met Axel. En al even lang de stiefmoeder van Josefien.
In elk van de drie delen, genoemd naar de hoofdrolspelers Claire, Axel en Josefien, is ook echt iemand anders aan het woord, hoewel het toch in de 3e persoon staat. Claire is een slimme houwdegen, maar Axel is een lulletje die echt dingen zegt als ‘een stukje fiscaliteit’ en ‘concullega’s’ (p.86,87). En het deel Josefien lijkt wel door Carry Slee geschreven. Driemaal een authentiek geluid, maar je kunt je afvragen of dat werkt. En of op deze manier de schrijver haar personages wel gelijke kansen geeft. Dat niet de sympathie bij Claire komt te liggen, omdat de anderen het allemaal wat lulliger in de mond gelegd krijgen. Ze zijn geen partij voor haar.
Thema’s zijn natuurlijk het stiefmoederschap. Eén op de vijf gezinnen in Nederland is een stiefgezin, dus velen kunnen zich herkennen in de twijfels en irritaties van Claire.
Maar er is ook weinig dat niet thematisch doorwerkt. Let op de naam Claire, op haar quilten, op haar kleurenblindheid, op haar ‘voodoo’-poppetjes en haar hang naar rituelen. Hoe werken het thema Dracula en de vollemaans symboliek door?
Of heeft Claire ook gewoon iets gemeens? Staat zij juist voor de stiefmoeder zoals we die uit sprookjes kennen? Beetje hekserig, stokend en onheilbrengend, maar er op den duur toch mee wegkomend? Is het boek De Stiefmoeder juist een waarschuwing aan de wereld? Pas op voor stiefmoeders!
Dus, bewijst Dorrestein met deze roman alle stiefmoeders wel een goede dienst? En waarom?
Analyse
Thema: De titel van het boek is ook gelijk het thema van het boek: de stiefmoeder. Uit verhalen hoor je wel dat het ‘de boze stiefmoeder’ is. Ze hoort wel bij het gezin, maar toch ook weer niet. Dat komt in dit verhaal duidelijk naar voren omdat het twaalf jaar goed gaat, maar daarna blijkt dat één geheim vrij veel te weeg kan brengen. Dat de vader eerder zijn dochter geloofd. En dat de dochter mama en papa weer bij elkaar wil hebben. Dit komt constant naar voren, zie bijvoorbeeld de quotes in dit boekverslag. Daarnaast heeft Josefien het idee het tegen haar halfzusjes bij haar moeder op te moeten boksen.
Personages:
Claire: de vrouw van Axel en de stiefmoeder van Josefien. Claire vindt het een ongemakkelijke positie als stiefmoeder, en besluit zich daarom zoveel mogelijk afzijdig te houden van problemen tussen Josefien en haar vader maar wilt wel graag een rol spelen in Josefiens leven en een sterke band met haar krijgen. Aan het einde van het verhaal heeft Claire een emotionele ontwikkeling doorgemaakt. Ze is veranderd naar een koel persoon die ondanks de situatie zich heel kalm gedraagt. Ze zegt ook dat ze zich zal gedragen naar hoe Axel en Josefien willen dat ze zich gedraagt; als een boze stiefmoeder.
Axel: de vader van Josefien en echtgenoot van Claire. Axel is iemand die zich meestal kalm en betrokken gedraagt. Claire heeft veel kritiek op Axel, omdat hij zijn dochter niet kan disciplineren en alles van Josefien maar pikt omdat het zijn “engeltje” is. Dit doet Axel alleen maar omdat hij bang is Josefien kwijt te raken. Daarom stelt hij zich altijd heel defensief op tegen Claire als zij iets over Josefien zegt.
Josefien: De dochter van Axel. Josefien is heel snel boos en zorgt vaak voor kleine ruzietjes. Dit komt omdat ze hevig aan het puberen is. Josefien mag Claire wel, maar heeft liever dat haar vader terug gaat naar haar eigen moeder. Soms denkt ze dat het beter is als Claire er niet meer zou zijn. Daarnaast loopt ze met een groot geheim; ze was ooit zwanger en heeft een abortus laten plegen.
Perspectief: Het boek bestaat uit drie delen: één deel wordt verteld vanuit Claire, het tweede deel door Axel en de laatste door Josefien. Vanuit Claire wordt er vanaf het moment dat ze in Engeland is, verteld. Axel vertelt wat eraan vooraf ging en gaat verder tot iets na het moment dat Claire eigenlijk thuis zou moeten komen. Josefien haar verhaal gaat verder waar die van Axel is gebleven na een week.
Ruimte: de eerste paar dagen speelt het verhaal zich af in Engeland, wanneer het vanuit Claire’s perspectief wordt geschreven, het verhaal speelt zich ook af in het atelier van Claire en bij hun thuis.
Tijd: Over het gehele verhaal gaat ongeveer twee weken: de eerste paar dagen is Claire in Engeland, maar ze blijft langer. Thuis vinden er ook nog een paar dagen plaats als Claire alweer thuis is. Het verhaal speelt zich af in het heden.
Spanning: Het boek heeft niet echt veel spanning wat ik wel jammer vind. Het had spannender gemaakt kunnen worden door bijvoorbeeld een heftige ruzie tussen Josefien en Claire maar dat is niet voorgekomen in het boek.
Einde: Op het einde realiseert Josefien zich dat ze eigenlijk erg ondankbaar is geweest tegenover Claire, Claire heeft heel veel voor haar gedaan maar ze heeft haar nooit bedankt. Ze bedenkt zich dat ze op z’n minst sorry moet zeggen tegen Claire.
Beoordeling
Toen ik begon aan dit boek verwachtte ik een spannend boek over een stiefmoeder en haar stiefdochter die veel problemen in hun relatie hebben. In het begin had ik ook veel verwarring en begreep ik niet dat het verhaal wordt verteld vanuit drie verschillende perspectieven, die van Josefien, Claire en Axel. Toen het duidelijker werd voor mij, werd het lezen ook een stuk makkelijker. Het boek was niet echt mijn favoriete boek omdat er niet veel gebeurde, vooral niet in het begin. Het begin ging vooral over Claire in Engeland en niet zozeer over de problemen tussen Claire en Josefien en dat had ik wel verwacht. Wanneer Claire vanuit Engeland weer naar huis kwam werd het boek leuker om te lezen en ging het ook sneller. Lezen vanuit het perspectief van Josefien vond ik het leukst omdat je dan ook echt gaat begrijpen waarom ze zo tegen Claire doet. In het verhaal zelf stonden niet heel erg veel moeilijke woorden dus dat was wel fijn. Ik had wel liever meer spanning gewild in het boek.
De schrijfster
Renate Dorrestein heeft maar liefst achttien romans uitgebracht en werd voor vele literaire prijzen genomineerd. Ze heeft dit boek geschreven door een voorval uit haar eigen leven. Ze is zelf een stiefmoeder en ze heeft ook een stiefdochter, hun hebben een heel gezellige relatie in tegenstelling tot het boek
Bronnen
http://renatedorrestein.nl/?page_id=184
https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/de-stiefmoeder-renate-dorrestein
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-stiefmoeder-door-renate-dorrestein-72055
https://delezersvriend.wordpress.com/2011/11/30/renate-dorrestein-de-stiefmoeder/
Boek 5 - havo 4
Standaardverslag
Nieuwe buren
Naam: Safiya Özkan
Klas: H4F
Samenvatting
Het begint met een vertelling van een medewerker die elke dag verse broodjes brengt in het bungalowpark Centerparcs waar Eva, Peter, Steef en Rebecca verblijven. Hij ontdekt dat de broodjes er van de vorige dag nog hangen, dit vindt hij raar. Op het moment dat hij naar binnen wil gaan, ziet hij een baby door de kamer kruipen. Toch besluit hij naar binnen te gaan. De baby is er slecht aan toe. Hij is bijna dood, doordat hij heel erg is uitgedroogd. Hij besluit de politie te bellen. Wanneer de politie is gearriveerd vinden ze vier lijken…
Eva en Peter zijn de hoofdpersonen, het verhaal draait om hen. Peter en Eva hebben een nare tijd achter de rug. Een tijdje zijn ze al getrouwd en ze wilde graag kinderen. Ze proberen het talloze keren, maar het lukt niet via de ‘natuurlijke manier’. Het zaad van Peter werkt niet goed genoeg, het is lui. Eva wordt toch zwanger via een behandeling. Uiteindelijk wordt het kindje, genaamd Lieve, dood geboren. Eva en Peter gaan verhuizen naar een vinex-wijk net buiten Amsterdam. Ze komen tegenover Steef en Rebecca te wonen. Zij hebben een zoontje genaamd Sem. Eva wil heel graag alsnog een kindje. Samen met Rebecca bedenkt ze een plan. Ze organiseren een orgie met zijn vieren. Eva en Steef vrijen met condoom, hiervoor heeft Rebecca er alleen wel een gat ingemaakt. Eva raakt volgens plan zwanger van Steef na de orgie. Peter vertrouwt het niet en denkt dat Eva en Steef een relatie hebben. Van deze gedachten wordt hij helemaal gek. Een leven zonder Eva kan hij zich niet voorstellen. Hij houdt namelijk te veel van haar om zonder haar nog een leven op te kunnen bouwen. Eva kan dit allemaal niet meer aan. Op een dag besluit ze weg te gaan bij Peter. Ze wil samen met haar kindje van Steef een nieuw leven opbouwen. Op een avond pakt ze ongepland de auto en rijdt ze weg. Dit doet ze zonder ook maar iets te zeggen. Ze besluit om in Centerparcs Kempervennen te Brabant te overnachten. Peter belt constant, maar Eva neemt de telefoon niet op. Dan belt haar zusje. Ze is bezorgd. Ze wil weten of alles goed is met Eva en waar ze is. Aan Rebecca vertelt ze waar ze verblijft en zij komt naar haar toe, met Steef en Sem. Eva’s zusje vertelt aan Peter waar Eva verblijft. Op het moment dat ze hem belde stond Peter net op het punt een einde aan zijn leven te gaan maken. Toen hij hoorde waar ze was ging hij gelijk naar haar toe. Hij hoopte dat ze het goed konden praten en samen naar huis konden gaan. Toen hij bij het bungalowpark aan kwam zag hij de auto van Steef staan. Hij liep met alle woede naar de bungalow waar Eva logeerde. Toen Peter binnenkwam was Eva bij Steef aan het smeken of ze het kind mocht houden. Op dat moment kwam Peter binnen en schoot Steef neer. Rebecca had ook een pistool bij zich. Deze richt ze op Peter. Ze raakt hem in zijn zij. Peter schiet terug naar Rebecca. Hij raakt en Rebecca overlijdt. Eva pakt Rebecca’s pistool en richt hem op Peter. Nu staan ze tegenover elkaar, beide met een pistool op elkaar gericht. Allebei halen ze de trekker over, maar alleen Peter raakt. Peter ziet dat hij Eva heeft neergeschoten. Hij schiet zichzelf door het hoofd.
Dit brengt alles weer terug op het verhaal van de broodjesbezorger uit het begin.
Analyse
Thema: het thema van het boek is jaloezie en liefde.
Personages: er zijn 4 hoofdpersonen in dit boek.
- Peter: hij heeft hele erge faalangst en mislukt als gitarist, dan meld hij zich aan op een school waar hij Eva ontmoet. Het enige wat hij wil is dat zijn vrouw weer van hem houdt net zoals vroeger.
- Eva: een kleuterjuf met een heel erge kinderwens. Ze is uitgekeken op haar saaie huwelijk en wil meer spanning in haar leven net zoals de nieuwe buren.
- Steef: hij is een motoragent en geniet van het leven. Samen met zijn vrouw doen ze aan partnerruil en ze hebben samen een kind.
- Rebecca: vrouw van Steef, ook al doen ze aan partnerruil ze blijft trouw aan Steef en probeert een goede moeder voor Sem te zijn.
Perspectief: het perspectief wisselt tussen Eva en Peter en word dan verteld vanuit het ik-perspectief.
Ruimte: Het verhaal speelt zich af in de nieuwe wijk waar Peter en Eva naar verhuizen in Noord-Holland.
Tijd: het verhaal speelt zich af in het heden en over het gehele verhaal gaat ongeveer een periode van een halfjaar.
Spanning: het is een thriller maar er zat niet echt spanning in het verhaal wat ik wel had verwacht, het is bijvoorbeeld geen raadsel wie de moordenaar is maar de naam word al gegeven waardoor het minder spannend wordt.
Einde: Peter stond op het einde klaar om zelfmoord te plegen maar toen hij hoorde waar Eva is zocht hij haar op, ze was met Steef. Eva was aan het smeken of ze het kind mocht houden. Peter kwam binnen en schoot Steef neer, ook Rebecca was hier en ze schoot Peter in zijn zij. Peter schiet terug en raakt Rebecca waardoor zij overlijdt. Dan richten Eva en Peter hun wapen op elkaar en Peter schiet Rebecca neer waarna hij zichzelf ook neerschiet.
Beoordeling
Ik besloot om dit boek te gaan lezen omdat ik wel houd van spannende boeken en dit is een thriller dus ik had verwacht dat er wel spanning in voor zou komen. Al snel merkte ik dat dit boek snel te lezen was en ik kwam er ook snel doorheen. Wat ik goed vond aan dit boek is dat er vanuit twee perspectieven verteld werd waardoor je het van twee kanten leest en dit maakt het iets interessanter om te lezen. Ook het begin van het boek sprak me erg aan, het maakte me nieuwsgierig en hierdoor wilde ik verder lezen.
Minder goed aan dit boek was dat ik het niet spannend genoeg vond, ik had veel spanning verwacht maar dit viel wel mee. Het einde vond ik ook niet goed omdat er heel veel in een keer gebeurde en ik snapte het niet helemaal.
Het verhaal zelf vond ik erg boeiend en het was makkelijk te lezen doordat er niet al te moeilijke woorden in voor kwamen.
Ik had gehoopt dat we zelf uit moesten vogelen wie de moordenaar was maar dit werd eigenlijk al vrij snel verteld, ook dat vond ik jammer. Dit maakte het minder spannend.
De schrijver
Saskia Noort is een schrijfster en columniste. In de jaren 90 schreef ze o.a. artikelen voor Ouders van nu en Viva. In 2003 schreef ze haar debuut thriller : terug naar de kust. Daar werden er maar liefst meer dan 200.000 van verkocht en ze werd genomineerd voor de Gouden Strop. Evenals voor haar 2de thriller : De eetclub. Nieuwe buren is de derde thriller van Saskia Noort.
Bronnen
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-nieuwe-buren-door-saskia-noort-63331
https://nl.wikipedia.org/wiki/Saskia_Noort
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-nieuwe-buren-door-saskia-noort-59866
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-nieuwe-buren-door-saskia-noort-67100
Boek 6 - havo 4
Standaardverslag
Het gouden ei
Naam: Safiya Özkan
Klas: H4F
Samenvatting
Op 28 juli 1975 zijn Rex en zijn vriendin Saskia op weg naar Frankrijk om daar hun vakantie door te brengen. Ze stoppen bij een tankstation om wat te kopen en dan is Saskia plotseling verdwenen.
Raymond Lemorne, op het eerste oog een dood gewone man, maar eigenlijk een hele vreemde en gevaarlijke man. Op een dag vroeg hij zich af of hij een misdaad zou kunnen plegen. Hij bouwt een huis in Frankrijk om de misdaad voor te kunnen bereiden. Na vele pogingen lukte het eindelijk om een vrouw (Saskia) mee te nemen in zijn auto om te vermoorden.
In de zomer op 1983, Na 8 jaar dus heeft Rex een nieuwe vrouw, Lieneke. Maar Lieneke komt er achter dat Rex toch nog graag wil weten wat er met Saskia is gebeurd. Rex adverteert veel met de vraag of iemand informatie had over de verdwijning van Saskia. De zoektocht had succes, want na enige tijd is Raymond bij het huis van Rex in Nederland. Hij geeft twee keuzes, Raymond verteld wat er gebeurt is met Saskia, maar dan moet hij hetzelfde ondergaan als haar, of Raymond vertrekt nu en weet nooit meer wat er gebeurd is. Hij kiest toch voor het 1ste. Raymond vertelt het hele verhaal, en daarna drinkt hij koffie met verdovend middel erin. Daarna word Rex wakker in een kist. Nu komt hij er achter dat hij levend begraven is, net als Saskia.
Analyse
Thema: het thema van het boek is de dood van een geliefde.
Personages:
- Rex: Rex is een vriendelijke man die veel voor anderen over heeft. Hij wilt bijvoorbeeld weten wat er met Saskia is gebeurd en dat moet hij zelf bekopen met de dood. Daarnaast is hij een doorzetter, hij laat zich niet snel iets vertellen en zet altijd door totdat hij zijn eindpunt bereikt heeft. Over het uiterlijk van Rex krijg je niks te weten in het verhaal.
- Saskia: Saskia is een vriendelijke roodharige vrouw die een relatie met Rex heeft. Ze is ijdel en wil er altijd goed uit zien en vindt het fijn om haar zaakjes op orde te hebben.
- Raymond Lemorne: Raymond Lemorne is een 41-jarige Franse man die als scheikundeleraar op een school werkt met middelbare scholieren. Hij heeft een vrouw en twee kinderen. Het is een gewelddadige man met aparte gedachten die daar apart mee om gaat. Hij denkt niet zo vaak aan anderen. Het liefste ziet hij mensen pijn hebben en hij vindt het dan ook niet erg om mensen pijn te doen.
Perspectief: het verhaal wordt verteld vanuit een alwetende verteller. Het wordt vanuit niemands perspectief verteld maar van iemand waarvan het lijkt dat hij van boven meekijkt. Hierdoor weet de lezer meer dan de personages in het boek.
Ruimte: aan het begin speelt het verhaal zich af in Frankrijk wanneer Rex en Saskia op vakantie gaan. Daarna in Italië want hier gaat Rex op vakantie met Lieneke. En op het einde nog heel even in het huis van Rex in Nederland.
Tijd: het verhaal speelt zich af vanaf 1950. En er is geen chronologische volgorde in het boek.
Spanning: er was wel spanning te vinden in dit boek, ook vooral omdat het vanuit een alwetende verteller word verteld, dus jij als lezer weet meer dan de hoofdpersoon.
Einde: het einde is geen ‘’happy ending’’ en het was een open einde.
Beoordeling
Ik had in eerste instantie gekozen voor dit boek omdat het erg dun is. Ik had hiervoor al vijf boeken gelezen die allemaal vrij dik waren en ik houd niet echt van lezen dus koos ik deze keer voor een dun boekje die ik snel uit kon lezen.
Leuk aan dit boek vond ik dat het niet standaard vanuit het ik-perspectief werd geschreven maar vanuit een alwetende verteller. Hierdoor krijg je meer informatie dan de personages in dit boek, dus sommige dingen die jij weet weten de personages in het verhaal nog niet en dit maakt het verhaal wat spannender.
Ik kon me ook erg inleven in het verhaal want dit is iets dat jou ook zou kunnen overkomen dus daar ga je wel over nadenken.
De schrijfstijl was ook erg goed, het was boeiend en hierdoor was het vrij makkelijk om te lezen omdat het niet saai was.
Ik weet niet goed wat ik van het einde moet vinden, het is een open eind dus je moet zelf erover na gaan denken. Het was geen gelukkig einde en het eind was erg kort wat ik ook jammer vond.
Schrijver:
Tim krabbe schreef naast romans ook verschillende boeken over zijn twee grootste passies: schaken en wielrennen. Het gouden ei is een favoriet op de leeslijsten van middelbare scholieren. Hij won met Het Gouden Ei de Diepzee-prijs in 1993.
Bronnen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_gouden_ei
https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/het-gouden-ei-tim-krabbe
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-het-gouden-ei-door-tim-krabbe-116464
Boek 7 - havo 5
Standaardverslag
Sonny Boy
Naam: Safiya Özkan
Klas: H5D
Samenvatting
Als de jonge rooms-katholieke Rika van der Lans en de protestantse Willem Hagenaar in 1911 trouwen tegen de wil van hun families, is het schandaal niet te overzien. Toch begint de toenadering met de bloedverwanten snel en wonen Rika, haar man en hun vier kinderen binnen enkele jaren gelukkig samen in Den Bosch. De sfeer slaat echter om als Willem voor zijn werk moet verhuizen naar het dorp Goeree. Rika kwijnt er weg van verveling en mist de zwierigheid van de grote stad. Als haar man, niet wetende wat hij met zijn steeds opstandigere vrouw aanmoet, zijn handen niet meer thuis kan houden pakt ze in 1926 haar spullen en vertrekt naar Den Haag. Hier woont ze enige tijd onder primitieve omstandigheden samen met haar kinderen. Ondanks de moeilijke tijden stemt Rika er in toe Waldemar Nods in huis te nemen, een Surinaamse jongen die voor het grote geld naar het rijke Nederland is gekomen. Ondanks het leeftijdsverschil van ongeveer twintig jaar bloeit snel er iets tussen het tweetal en het duurt niet lang voor Rika merkt dat ze zwanger is. Haar kinderen vatten dit nieuws minder blij op dan gehoopt. Haar oudste zoon Wim loopt samen met zijn broertje Jan zelfs weg, terug naar hun vader. Willem, nog steeds onwillig de scheidingswens van zijn vrouw te accepteren, barst na het aanhoren van het verhaal van jaloezie. Rika is ondertussen om haar relatie met een zwarte man compleet verstoten door haar omgeving, en ondanks de pijn die het doet ziet ze zich snel genoodzaakt haar overige twee kinderen, Bertha en Henk, ook naar hun vader te sturen. Deze verbiedt hun vervolgens echter elk contact met hun moeder.
Vol verdriet over het “verlies” van haar kindjes verhuist Rika met Waldemar en hun zoontje Waldy naar Scheveningen, waar het haar ondanks de crisisjaren dertig lukt een goedlopend pension te starten. Eind jaren dertig treedt het paar in het huwelijk en begint het contact met Rika’s kinderen langzaam weer redelijk op gang te komen.
Als de Tweede Wereldoorlog begint komt Rika snel in de LO terecht, de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Het opvangwerk zet ze door, ook nadat het gezin door de Duitse evacuatie van Scheveningen opnieuw terug moet verhuizen naar Den Haag. De Duitse overheersing begint steeds een grimmigere omvang aan te nemen. Maar door stom toedoen van een van haar onderduikers, de SS-deserteur Gerard van Haringen, wordt haar gezin januari 1944 verraden en worden al haar Joodse gasten op de trein gezet. Rika, Waldy en Waldemar worden opgesloten in een gevangenis voor mensen uit het verzet, het Oranjehotel in Scheveningen. Waldy is snel vrij en wordt in afwachting van de vrijlating van zijn ouders opgevangen door verschillende gezinnen.
Door haar verbeten koppigheid wordt Rika gedurende haar verblijf in het Oranjehotel sterk mishandeld door haar woedende ondervragers. Waldemar wordt snel naar het werkkamp in Vught gestuurd en ook Rika verhuist daar na enkele maanden heen. Hun wegen worden echter opnieuw gescheiden als Waldemar naar het concentratiekamp Neuengamme wordt verplaatst. Door zijn kennis van de Duitse taal weet hij daar een baantje in de kampadministratie te bemachtigen, waardoor hij het er naar omstandigheden redelijk heeft. Rika wordt later op transport gezet naar het vrouwenkamp Ravensbrück. Hier overlijdt ze februari 1945 aan de gevolgen van dysenterie.
Ook Waldemar overleeft uiteindelijk de oorlog niet. Na de bevrijding van zijn kamp worden de overlevenden opgevangen op het schip “Cap Arcona” aan de Oostzee. De Britse veiligheidsdienst vermoedt echter dat de haven vol SS’ers zit en bombardeert de plaats 3 mei 1945. Duizenden van de zwaar ondervoede ex-kampleden weten het slechts enkele minuten uit te houden in het ijskoude water. Waldemar lukt het zwemmend de kust te halen, maar hij wordt op het strand neergeschoten door Duitse soldaten.
Via ooggetuigen van de dood van zijn ouders weet Waldy na de bevrijding snel dat zoeken geen zin heeft. Hij krijgt het zeer moeilijk met het verlies en tot grote opluchting van de familie van Rika nemen naar Nederland geëmigreerde familieleden van Waldemar de opstandige jongen in huis. Om zijn worsteling te doorbreken probeert Waldy na vijftig jaar zijn leven op papier te zetten, maar zonder bevredigend resultaat. Het heeft hem zonder meer geholpen dat uiteindelijk Annejet van der Zijl het verhaal reconstrueerde.
Analyse
Thema: het thema van het boek is een onmogelijke liefde. Een eigenlijk onmogelijke liefde tussen Rika en Waldemar, omdat hij een zwarte man is en dat werd in die tijd niet geaccepteerd.
Personages:
- Rika: Rika is een vrouw die strijd voor wat ze wilt en waar ze in gelooft. Ze strijd om haar kinderen terug te krijgen, die ze al een lange tijd niet heeft gezien.
- Waldemar: een rustige en beleefde Surinaamse man, hij trekt in bij Rika en zij krijgen een relatie samen.
- Waldy: de Sonny Boy, hij heeft het niet makkelijk omdat zijn ouders vaak verhuizen van plek naar plek i.v.m. het hotel. Hij heeft het ook niet makkelijk op school doordat hij gepest wordt.
- Willem Hagenaar: hij is nog steeds erg verliefd op Rika en kan er dan ook niet tegen dat zij hem heeft verlaten voor Waldemar, hij doet er alles voor om haar terug te krijgen.
Perspectief: het verhaal is geschreven vanuit een alwetende verteller.
Ruimte: op het begin speelt het verhaal zich af in Suriname, Paramaribo. Daarna in Nederland; Den-Haag, Scheveningen en tijdens de oorlog speelt het verhaal zich nog af in Duitsland.
Tijd: het verhaal speelt zich af in het verleden, ongeveer in de 20e eeuw. Het verhaal gaat ongeveer over een periode van 60/70 jaar.
Einde: het boek heeft een gesloten einde, op het einde sterven Rika en Waldemar en het verhaal gaat nog een stukje verder over het leven van Waldy.
Beoordeling
Ik besloot eigenlijk om dit boek te gaan lezen op advies van mijn moeder, zij had zelf ook het boek gelezen en ook de film gekeken. Ik wist eigenlijk niet zeker of ik het wilde gaan lezen omdat het over de Tweede Wereldoorlog gaat en ik vind dit wel een interessant onderwerp alleen ik had al ooit een boek gelezen hierover en ik vond dat boek erg saai. Ik had dus van dit boek verwacht dat het saai ging worden maar dat bleek toch niet. Het verhaal was erg mooi en interessant en er kwamen ook veel dingen in terug van de geschiedenis les over de Tweede Wereldoorlog, dus ik wist best veel van het onderwerp zelf af. Vanaf het begin vond ik het boek erg moeilijk om te lezen door de flashbacks en dat het naar mijn mening erg langdradig was, het duurde erg lang voordat er iets gebeurde en hierdoor verloor ik de aandacht een beetje. Het boek werd steeds mooier en interessanter waardoor ik het ook sneller uit kon lezen.
Over de schrijver
Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen schrijvers van ons land. Ze heeft tot nu toe 6 non-fictieboeken geschreven, die allen bestseller werden. Van de liefdesgeschiedenis Sonny Boy gingen meer dan 600.000 exemplaren over de toonbank en werd het in acht talen vertaald, Sonny Boy werd verfilmd en met diverse prijzen bekroond. De Dageraad is een boek waarin de geschiedenis wordt verteld van de voorouders van Sonny Boy.
Boek 8 - havo 5
Standaardverslag
Alles wat er was, door Hanna Bervoets

Safiya Özkan
H5D
Samenvatting
Merel is tv-redactrice en gaat met haar crew een wetenschappelijk programma opnemen in een schoolgebouw, met Joeri en 8-jarig wiskundewonder. Joeri zijn moeder, Natalie en zijn leraar Kaspar en de conciërge Kaylem zijn ook aanwezig. Als de opnames net begonnen zijn is er een harde knal buiten. Alle ramen en deuren moeten gesloten worden. Door een dikke mist kunnen ze niet ver naar buiten kijken. Er is voorlopig water, de elektriciteit doet het en er is genoeg te lezen. We lezen uit een agenda, van een meisje dat daar op school zat, waar Merel in schrijft wat er elke dag gebeurt. Al snel wordt de cameravrouw gek en gaat de mist in. Op de 21e dag vindt Merel een leeg medicijnenbuisje waar medicatie in zat voor iemand die onder psychische spanningen lijdt. Ze verteld dit aan haar vriend en collega, Barry. Spanningen blijven oplopen, ook seksuele spanningen tussen Merel en Leo (ook een collega).
Natalie gaat hiervoor regelmatig naar Kaspar. Joeri voelt zich alleen en gaat naar Merel voor aandacht. Merel denkt dat hij dit doet om zijn moeder jaloers te maken. Als hij Merel vraagt het mattenspel te spelen wat Leo bedacht heeft (met een mat van de trap afglijden) gaat het fout, Joeri valt van de trap af en breekt zijn arm die later af begint te sterven. Natalie en Kaspar nemen het de anderen heel erg kwalijk en besluiten het gebouw met Joeri te verlaten. Het blijkt later dat hij toen al dood was. Voordat ze vertrekken vraagt Barry of de pillen van Natalie zijn, want dat is wat hij en Merel dachten, maar ze zegt van niet.
De dag erna hebben Leo en Merel seks met elkaar. Merel wil niet dat anderen erachter komen dus gaat ze ’s ochtends vroeg weg. Als ze de vierde nacht een keer overslaat hoort ze Leo en Barry seks hebben. Op dag 72 is het de verjaardag van Merel. Ze wordt 29 jaar. Kaylem nodigt haar uit in zijn lokaal en geeft haar een zelfgemaakte ketting. Hij vertelt over zijn verleden. Merel heeft nog steeds regelmatig seks met Leo en krijgt een vreemd soort buikpijn, Barry weet er intussen van. Hij wilde Leo veroveren, maar Leo heeft gevoelens voor Merel. Hij wil niet meer leven en stopt met eten en drinken. Hij had een brief geschreven aan Merel en Leo zegt dat hij ook een brief had gekregen, hij wilde alleen niet vertellen wat er in stond. Merel gaat daarom opzoek naar zijn brief en komt erachter dat Barry verliefd is op Leo, maar dat hij weet dat Leo voor Merel kiest en niet meer in een leugen wil leven.
Merel is erachter gekomen dat ze zwanger is. Barry gaat dood en Merel is een aantal dagen niet goed bij bewustzijn, als ze wakker wordt eten Leo en Kaylem Barry’s lichaam. Kaylem bleek initiatiefnemer te zijn en het leek ook alsof hij Barry’s dood betrokken was, Merel neemt wraak door hem te wurgen met de kralenketting die hij haar voor haar verjaardag had gegeven. Kaylem’s vlees wil ze wel eten. Alleen Merel en Leo zijn er nog en het blijkt dat de pillen van Leo zijn. Hij was eraan verslaafd geraakt tijdens zijn basketbalcarrière. Hij vertelt ook aan Merel dat hij naar buiten moet gaan om hulp te halen. Anders zouden hij, Merel en de baby het niet overleven. In het laatste hoofdstuk zegt Merel dat Leo acht dagen geleden was vertrokken en dat ze niks meer van hem heeft gehoord sinds dat. Ze vertelt ook dat ze al zijn pillen in een keer heeft geslikt, ze droomt nu over een reis naar North Dakota (waar Leo basketbalde) met haar dochtertje.
Analyse
Titel: Alles wat er was.
Schrijver: Hanna Bervoets.
Thema: Liefde.
Perspectief: Het boek wordt verteld vanuit het ik-perspectief.
Tijd: De verteltijd van het boek is ongeveer 100 dagen. Ook speelt het verhaal zich af in het heden of in de toekomst.
Personages: De hoofdpersonen zijn: Merel, Barry en leo.
Over de schrijver
Hanna Bervoets. 29. Nederlands schrijfster, journaliste en columniste. Schreef met haar derde, Alles wat er was, een postapocalyptische roman over acht mensen die zich in een schoolgebouw verschansen tegen een nieuwe wereld.
Beoordeling
Ik koos ervoor om dit boek te lezen omdat het veel goede kritiek had van andere scholieren hier, en ook mijn vriendinnen. Het is een erg mooi boek. Ik kwam redelijk snel door het boek heen omdat de zinnen niet te moeilijk waren waardoor ik snel door kon lezen. Hoe het verhaal is opgebouwd is erg origineel, ik had nog niet een zelfde soort boek gelezen en dit was best verfrissend. Het boek was soms spannend, erg apart maar vooral interessant.
Wel vond ik de volgorde van het verhaal verwarrend, maar dit sloot wel aan bij de karakters uit het boek want ze zijn nou eenmaal erg in de war. Ook vonden er illusie scenes plaats en die vond ik erg moeilijk om te plaatsen.
Over de karakters zelf kom je niet echt veel te weten wat best jammer is, meestal vind ik het mooie aan een boek dat je je echt kan inleven in de hoofdpersoon/ bij personen, maar dit kon in dit boek naar mijn idee niet echt.
Boek 9 - havo 5
Standaardverslag
Bad Boy, door Abdelkader Benali

Safiya Özkan
H5D
Samenvatting
Amir Salim is 26 jaar en een internationaal beroemde kickbokser in Nederland. Op zijn veertiende jaar is hij begonnen met kickboksen en hij heeft veel talent. Hij is een aimabele die zich echter ineens kan verliezen. Als een Amsterdamse zakenman een vervelende opmerking maakt ten opzichte van zijn vriendin Chanel slaat kickbokser Amir er meteen op los. De zakenman raakt behoorlijk gewond en Amir moet zo snel mogelijk verdwijnen uit Nederland. Met hulp van zijn manager Fernandes verdwijnt hij via vliegveld Zaventem in België naar Marokko. Hij moet daar trouwens nog een karweitje opknappen. Een Nederlands reisgezelschap waarin zich o.a. de dochter van Fernandes (die gescheiden leeft van zijn vrouw en kind) is in Marokko gestrand: de reisleider is door een boze ezel in zijn hals gebeten en moet worden afgevoerd. Fernandes vraagt of Amir zijn dochter Gina uit de ellendige omstandigheden wil halen. Bovendien is de man die hij net heeft neergeslagen, de eigenaar van die hele toko en Fernandes vreest maatregelen, want lijntjes in de onderwereld zijn kort.
Amir heeft nauwelijks keus, want in Nederland is justitie een onderzoek naar hem begonnen. Daarover heeft hij in Marokko contact met zijn advocaat Mo, een vroegere klasgenoot, die erg gepest werd totdat Amir hem lichamelijk begon te beschermen. De pestkoppen leerde hij wel een lesje. Maar Amir moest daardoor nog wel eens van school veranderen.
Mo is anno 2013 vooral een advocaat van mensen met veel poen en minder scrupules. Het levert in het begin al wat moeilijkheden op om het dorpje te vinden waar het reisgezelschap gestrand is, omdat hij een verkeerde naam heeft doorgekregen. Maar uiteindelijk treft hij het gezelschap aan: sommigen zijn van die echt Nederlandse mopperaars: één man die veel bereisd is, neemt steeds het woord. Amir noemt hem steeds De Rat. Het zijn er ongeveer twintig en de meesten zijn van middelbare leeftijd. Ook merkt hij al snel op wie het meisje Gina is. Hij moet natuurlijk zich ook nog hullen in een lang gewaad, want zijn kop te bekend van televisie. Hij noemt zich voor het gezelschap Yassin. Sommigen willen naar huis, anderen willen doorgaan. Er wordt gestemd: 10-10. Dan geeft Gina de doorslag: ze wil blijven en de reis afmaken. Het is een mooi meisje en ze heeft trekjes van haar vader, merkt Amir snel op. Hij vertelt haar niet dat hij haar vader kent. Ze zegt tegen hem dat haar vader de grootste lul op aarde is. Ze haat hem o.a. omdat hij haar moeder sloeg.
Hij vertelt de lezer hoe hij in aanraking is gekomen met Chanel. Ze is heel zelfstandig en wil absoluut niet van zijn grote rijkdom genieten. Ze vindt zichzelf namelijk 'geen hoer.' Ze is dus niet de golddigger die je bij zo’n type man zou verwachten. Ze is erg mooi, let goed op haar lichaam en voedsel. Hij laat haar kennismaken met zijn moeder. Hij is ook erg populair in Japan met zijn mooie, sterke lichaam. Chanel wordt er echter een keer van beschuldigd dat ze de dood van een anorexiamodel op haar geweten heeft.
Analyse
Titel: Bad Boy.
Schrijver: Abdelkader Benali.
Thema: Geweld, cultuur.
Perspectief: Het hele verhaal wordt verteld vanuit Amir Salim, hij is de personale verteller.
Tijd: De verteltijd van het boek is ongeveer 6 weken. Het heden en verleden lopen door elkaar heen, om het hoofdstuk wordt er gewisseld.
Personages: De hoofdpersonen zijn: Amir en Chanel.
Over de schrijver
Bad Boy is alweer de zesde roman van de Marokkaans-Nederlandse schrijver Abdelkader Benali. Een bezige bij, die, naast talloze romans, binnen 8 jaar een oeuvre heeft geschapen van reisverhalen, toneelstukken, columns, brieven en een gedichtenbundel. Naast het schrijven doet Benali regelmatig uitstapjes naar de tv-wereld. Onder leesfanaten is hij welbekend van het programma Benali Boekt, waarin hij de lezer een kijkje geeft in de levens van bekende Nederlandse schrijvers.
Beoordeling
Dit is een leuke roman voor scholieren, vooral als je geïnteresseerd bent in kickboksen. Het boek is niet erg dik, wat ik wel fijn vind omdat ik niet een echte lezer ben en het vaak ook niet leuk vind om te doen. Het boek is ook niet moeilijk te volgen, in het verhaal wissel je af van heden naar verleden maar het is best overzichtelijk door de manier waarop het is geschreven. Het verhaal zelf is niet erg indrukwekkend maar het is wel vermakelijk. Het is een vrij laag niveau, niveau 2, terwijl ik normaal boeken van minimaal niveau 3 lees dus dit was wel een verschil.
Ik heb veel recensies gelezen over dit boek en er kwam vaak dezelfde reactie voor en deze was dat dit een van de slechte boeken is die Abdelkader Benali heeft geschreven, het was aan de slordige kant en hij wilde teveel Badr Hari in het verhaal betrekken.
Ik zelf vond het geen slecht boek, ik kwam er snel doorheen en het interesseerde me wel in enig opzicht.
Boek 10 - havo 5
Standaardverslag
Jij bent van mij, door Peter Middendorp

Naam: Safiya Ozkan
Klas: H5D
Samenvatting
Tille zit al in een cel. Het is dus al een hele tijd verder in de tijd. Hij vertelt terug hoe hij als jonge boerenzoon zijn vrouw Ada heeft leren kennen. Op een feestje in een sporthal had ze hem uitgenodigd mee te gaan en ze had meteen in een steegje haar lichaam aangeboden. Ze krijgen verkering en Ada komt steeds vaker op de boerderij van Tilles ouders. Een warme band is er niet. Ze wordt door zijn ouders bij haar afwezigheid 'het spook'genoemd. Tille denkt ook terug aan de geboorte van zijn dochter Suze. Die wordt in het ziekenhuis geboren en niet veel later komt er ook een zoontje (Friso) geboren. Daarna weigert Ada vaak seks met Tille en hij stapt dan meestal op de fiets en rijdt naar hoeren in de grote stad op 30 km. In het boerengezin (ze wonen in bij Tilles ouders) heeft Ada niets in te brengen. Zijn vader en moeder worden ook steeds gebrekkiger en Ada wil dat ze naar een eigen woning gaan zoeken. Tille is gek op zijn dochter. Ze gaan ook zonder schaamte met elkaar om. Suze schrikt een keer als ze de eikel van haar vader ziet. ("Papa heeft twee piemels") Ada groeit steeds meer in de breedte, seks is er nauwelijks bij en Tille gaat op een nacht uit fietsen. Een mooi jong meisje komt hem tegemoet fietsen. De volgende morgen blijkt ze vermoord te zijn. De politie doet een buurtonderzoek. Maar Ada en Tille hebben een alibi: ze sliepen beiden. Het meisje Rosalinde is gevonden door haar vader. Ze is verkracht en daarna vermoord in een weiland.
Analyse
Titel: Jij bent van mij.
Schrijver: Peter Middendorp.
Thema: De thema’s van dit boek zijn voornamelijk moord en familierelaties.
Perspectief: Het verhaal wordt verteld door de ik-vorm.
Tijd: Het verhaal speelt zich af in het heden en het verleden in de verschillende delen.
Personages:
- Tille: Tille is eigenlijk de enige belangrijke persoon in dit boek. Tille is de moordenaar uit dit verhaal en we beleven heel zijn avontuur. Eigenlijk is hij helemaal niet zoals wordt gedacht in het begin, een moordenaar, hij is eigenlijk een erg onzeker persoon.
Over de schrijver
Peter Middendorp (1971) brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig, een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. De roman werd met sterren begroet in de kritiek, en er werden meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. Hij kwam op de longlist van de Libris Literatuurprijs en werd bekroond met de Groninger Boekenprijs. Sinds 2012 is Middendorp columnist bij de Volkskrant.
Beoordeling
Ik vond dit boek erg interessant om te lezen, het is een spannende roman en dit trok mij wel aan. Ik hou van veel gebeurtenissen in een verhaal zodat het niet saai wordt en meestal zijn dit wel spannende boeken. Een roman is natuurlijk nooit vervelend om te lezen.
Met dit boek vond ik het fijn dat er een ik-verteller was, hierdoor kunnen we ons helemaal inleven in de hoofdpersoon, en in dit geval was dit erg interessant. Dit kwam omdat de hoofdpersoon natuurlijk een moordenaar is. uiteindelijk kwam je er als lezer achter dat hij helemaal niet een standaard moordenaar is.
Het boek was wel erg verwarrend voor me in het begin. In het begin vertelde hij in het verleden en dit had ik niet gelijk door. Maar toen ik het eenmaal doorhad kon ik het boek snel en makkelijk lezen, dit was een erg fijn boek om te lezen en ik kwam er snel doorheen.
Overige opdrachten
Terugblik HAVO 4
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder