Beike

Beike

Algemeen

Planning schooljaar 2018 - 2019

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek

Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.

 

Leeslogboek starten       zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1                            periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2                            periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3                            periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4                            periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5                            periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6                            periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet   periode 4 - vrijdag 14 juni

Voorwaarden boekkeuzes

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.

De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/

Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.

Instructie leeslogboek

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
 

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:

Standaardverslag

Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Beoordeling

Algemeen

In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

Boeken

Boekenoverzicht

Boek 1 Vaderstad: niveau 1                                sterren: 1

Boek 2 Dorst: niveau 3                                        sterren: 1

Boek 3 Magnus: niveau 3                                    sterren: 2

Boek 4 het Gym: niveau 2                                   sterren: 4

Boek 5 maar buiten is feest: niveau 3                 sterren: 4

Boek 6 de laatste zaterdag: niveau 2                  sterren: 2

Boek 7 Sonny Boy: niveau 3                               sterren: 3

Boek 8 Meisje van Glas: niveau 2                       sterren: 2

Boek 9 We doen wat we kunnen: niveau 2/3      sterren: 4

Boek 10 skydancer: niveau 3                              sterren: 4

 

Vaderstad

Vaderstad: standaard verslag

Samenvatting
Patrick in het boek genaamd Djon , is een man die zijn kindje heel erg weinig kan zien omdat zijn vrouw met het kindje in Zweden is gaan wonen.

Het hele boek gaat eigenlijk over de strijd die Djon moet meemaken om zijn kindje 2 weken in Nederland te krijgen. Het boek verteld hoe hij zijn eerste boek gemaakt heeft en hoe dat allemaal is ontstaan. Op een boekenbal komt Djon ook Zangeres Do tegen , zei speelt een kleine rol in het eerste boek van Patrick. Mikkie zijn ex-vrouw , probeert via verschillende manieren te laten blijken , dat lila eigenlijk van haar is en probeert het contact tussen de vader en de dochter al meer te laten verwateren.

Als Djon daarachter komt word hij heel erg boos en raakt helemaal in de stress , wat moet hij doen? Hij kan toch niet zomaar zijn kindje niet meer zien? Alles flits door zijn hoofd , en dan weet Djon het, hij pakt al de spullen van hem en zijn kindje in en ze gaan zo snel mogelijk vluchten. Zijn vriendinnetje, heeft nog wel ergens een huisje in Zweden , daar kunnen ze heen. Als ze in Zweden beland zijn beleven ze allemaal fijne dingen. Djon mag Lila 2 weken houden , maar moet daarna weer terug naar Zweden naar haar moeder en stiefvader. Want dat is afgesproken. Als Djon met Kim, zijn vriendin overlegt wat voor Lila het beste is word hij als het ware wakker en begint hij zich te beseffen, alles wat hij voor LIla heeft gedaan was alleen goed voor zichzelf en niet voor Lila. Djon wou een goede vader zijn , maar dat was hij al , hij zag het alleen nooit in. Als Lila naar Djon toeloopt, weet Djon genoeg, hij brengt Lila terug naar haar mama in zweden. Mikkie zijn ex-vrouw en Djon hebben besloten om het beste voor Lila te moeten doen. En dat Lila haar papa en mama even veel ziet.

 

over de schrijver

Patrick van Rhijn wordt op 24 december 1970 geboren in Rotterdam en groeit op in Delft. Hij heeft een zweedse vriendin maar die relatie loopt stuk. Patrick heeft 3 jaar lang voor zijn dochtertje gezorgt en krijgt dan bij een rechtzaak te horen dat hij haar dochter naar haar moeder moet laten gaan, in Zweden. Zijn boek gaat ook over een waargebeurd verhaal wat de schrijver zelf heeft meegemaakt.

 

Verhaal analyse

  • Thema: Het soort van het verhaal is een autobiografische roman , fictie geschreven
    Er komt drama in voor maar ook veel liefde
  • Personages: De hoofdpersonen zijn Djon en Lila. Djon is een knappe man maar voelt zichzelf al ouder en lelijker worden. Hij is dag en nacht bezig met het schrijven van zijn 1e boek en hij word zelf misselijk van zijn eigen kop als hij zich ziet staan in de spiegel. Hij houd heel veel van zijn dochtertje Lila en hij kan d’r geen moment uit het oog verliezen. Lila is een heel mooi schattig meisje met grote bruine ogen en oranje krulletjes. Ze hebben een hele fijne relatie en ze kunnen echt niet zonder elkaar.
  • Perspectief: De vertelwijze is uit een ik – perspectief. Je ziet wat hij denkt door zijn ogen, je krijgt snel in de gaten dat Djon de hoofdpersoon is en je beleeft en ziet wat hij denkt.
  • Ruimte/ tijd: Het verhaal speelt zich overal een beetje af. Thuis , in zweden, op het boekenbal. Al deze gebeurtenissen hadden niet zo erg veel invloed op het verhaal. Het boek is in chronologische wijze verteld. Er kwamen wel een aantal flashbacks in voor, bijvoorbeeld de momenten met Lila of Mikkie. Of de stukjes met Do.
  • Spanning: in het boek zit niet zo veel spanning, het zijn vooral heftige moment dat djon zijn dochtertje lila mist. Wel was lila in het water gevallen en was het spannend of ze het zou overleven of niet.
  • Einde: Djon is bang om zijn dochtertje Lila voor een veel te lange tijd te moeten missen. Daarom besluit hij samen met Lila te vluchten. Ze vluchten naar een vakantiehuisje van Djon’s ex van. Daar ziet hij in dat het eigenlijk helemaal niet z’n goed idee was omdat hij alleen zichzelf er een plezier mee deed en hij dacht er helemaal niet over na wat het beste voor Lila was. Hij had nog 1 dag de tijd om haar terug naar haar moeder in zweden te brengen en bedacht dat het de beste optie was voor Lila om dat te doen
  • Titel: Deze titel was voor in het begin van het boek nogal een raadsel, aan het eind van het verhaal zitten ze in zweden verstopt omdat ze zijn gevlucht. Ze komen erachter dat het plaatsje waar ze zitten , genaamd in het zweeds väderstad is.

 

Mening:

Ik vond vaderstad best een leuk boek, het was ook wel moeilijk om in het boek te komen maar als je er eenmaal in zit is het wel te doen. Vaderstad was een heel ander boek dan boeken die ik normaal lees en ik denk ook dat ik niet meer zo gauw een boek als vaderstad zou pakken.

Het boek gaat over een waargebeurd verhaal en dan verbaas je jezelf over dingen die gebeuren hier in Nederland. Dat een vader zijn dochter maar 7 weken in een jaar mag zien. En zijn dochter, na 3 jaar voor haar te hebben gezorgd naar haar moeder in Zweden moet sturen.

Ik vond het boek ook een beetje saai omdat er niet veel dingen gebeurden, voornamelijk dat Djon bezig was met zijn boek schrijven, Lila bellen, Lila voor een langere tijd in Nederland te krijgen en ruzie maken met Kim (zijn vriendin) alleen op het einde werd het wel leuk toen Djon samen met Lila ging vluchten. Dat kwam omdat er toen wat actie en spanning in het boek voorkwam.

Er wordt over een zwaar onderwerp geschreven, je merkt dat Djon heeft moeilijk heeft en daarom leef je ook met hem mee. Hij weet niet altijd even goed wat hij moet doen in sommige situaties. Bijvoorbeeld wanneer hij Lila niet aan de lijn krijgt. Dan raakt hij gefrustreerd en omdat het vanuit perspectief van Djon wordt geschreven voel je dat zelf ook.

Ik denk wel dat het verstandig was als ik het vorige deel eerst had gelezen omdat het aansluit op het verhaal dat ik heb gelezen. Omdat ik ook niet alles begreep. Er ging namelijk een verhaal aan vooraf. Ik denk dat dat verhaal ging over Mikkie en Djon toen ze nog samenwaren en de scheiding tussen hun. 

 

Bronnen:

https://www.scholieren.com/boekverslag/69897

https://www.karakteruitgevers.nl/wegvanlila/biografie.php

Dorst

Dorst: recensie

Samenvatting:

Coco, 23 jaar heeft niet z’n goede band met haar moeder en ze zien elkaar bijna nooit. Op een dag lopen ze elkaar toevallig tegen het lijf. Elisabeth, Coco’s moeder heeft haar dan iets belangrijks te vertellen. Elisabeth is ziek, ze is ongeneeslijk ziek. Ze heeft niet lang meer te leven. Coco woont bij haar vriend maar besluit bij haar moeder te gaan wonen omdat het heel slecht met Elisabeth gaat. Coco helpt haar moeder goed. Ze halen het bed naar beneden omdat Elisabeth niet meer naar boven kan lopen, Coco zet koffie en de rest in het huishouden. Het loopt al een tijdje niet lekker met Coco en haar vriend, Hans. Hans weet niet of hij zo wel verder wil gaan, zal hun relatie eindigen of niet? en bouwt Coco een betere band op met haar moeder nu ze bij haar woont?

 

Annalyse:

Het verhaal speelt grotendeels af bij Elisabeth thuis. Waar naar mijn mening niet veel gebeurd. Elke dag is hetzelfde. zo wordt het boek een beetje saai. Doordat Coco bij haar moeder komt wonen leren ze elkaar beter kennen en komt Coco erachter dat haar moeder haar vroeger soms wel uren opsloot. Ook vind ik Coco een apart type, ze vraagt soms expres om aandacht zodat bijvoorbeeld haar vriend haar zielig vind. Coco is bij haar moeder gaan wonen en naar mijn idee deed ze dat om aandacht te vragen in plaats van haar moeder ook echt te helpen. Het doet Coco ook niet zo veel dat haar moeder zal overlijden en daarom vind ik dat er niet zo veel emotie in het boek zit.             

  • Thema: Het is een boek met drama, Coco zoekt veel aandacht en maakt van onnodige dingen een drama. Ook is er veel drama omdat Coco's moeder ziek is. 
  • Personages: De hoofdpersoon is de 23 jarige Coco. Coco is een dik meisje en zuipt heel veel. Als haar moeder ziek is besluit ze bij haar moeder te gaan wonen. Ze vind het niet heel moeilijk dat haar moeder zal overlijden maar ze gaat wel vaak zuipen en heeft seks met mannen en dat doet ze waarschijnlijk om haar gevoelens weg te stoppen. Haar moeder Elisabeth heeft kanker en gaat binnenkort dood. Vroeger is ze slecht met Coco omgegaan door haar bijvoorbeeld middagen lang op te sluiten. Hans is de vriend van Coco hij is een stuk ouder dan haar. Als beroep is hij een soort therapeut. Hans probeerd al wat van Coco af te komen omdat het niet zo goed tussen Coco en Hans.
  • Perspectief: Het is een schrijvers-perspectief. Maar er wordt ook vooral geschreven vanuit het perspectief van Coco en Elisabeth. bijvoorbeeld flashbacks uit het verleden waar ze alletwee een mening over hebben.
  • Ruimte/tijd: het verhaal speelt zich af in de nu-tijd in Nederland. Er zijn niet zo veel plekken waar het verhaal zich afspeeld maar bijvoobeeld: bij Coco thuis, bij Elisabeth thuis, in kroegen of als ze uit eten gaan. 
  • Spanning: het boek is niet zo heel spannend maar het zijn vooral heftige stukken. Bijvoorbeeld als Coco erachter komt dat Elisabeth haar vroeger als kind heeft opgesloten.
  • Einde: Elisabeth sterft en dat is ook goed want ze was ontzettend ziek. Ze wilde graag alleen sterven dus had ze Coco net als vroeger opgesloten in haar kamer.

 

Schrijver:

Ester Gerritsen is de schrijver van het boek. Ze is geboren op 2 februari 1972. Ze heeft nog meer boeken geschreven zoals superduif, de kleine miezerige god, de trooster of normale dagen. Ze is opgegroeid in Nijmegen en heeft de opleiding dramaschrijven gedaan.

                    

 

eindoordeel:   

Van te voren had ik verwacht dat het boek vooral ging over hoe Coco met haar moeders dood omging maar het ging vooral om de band die Coco en Elisabeth weer op aan het opbouwen waren.  

Ik vond het boek ook minder leuk dan ik ervan verwacht had, naar mijn mening kwamen er vooral negatieve dingen in. Zoals de dood van Elisabeth, Coco zelf waar het slecht mee gaat, en de relatie met Hans die ook niet lekker loopt.

Wel vond ik dat mooi werd beschreven hoe Coco en Elisabeth weer een goede relatie opbouwen terwijl ze elkaar eerst nauwelijks zagen. 

 

bronnen: 

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-dorst-door-esther-gerritsen-75517

https://www.scholieren.com/boek/dorst-esther-gerritsen

Magnus

Magnus: standaard verslag

Samenvatting:

Merlijn had een relatie met Caro, maar dat is lang geleden afgelopen. In het heden (er zijn heel veel flashbacks) is hij nog steeds verdrietig dat Caro bij hem weg is, en doet allemaal rare dingen. Hij krijgt een belletje van Mastercard dat er grote bedragen vanuit Zweden van zijn rekening worden geschreven. Hij gaat naar Zweden om de dief te zoeken. Daar ontmoet hij Krista en die helpt hem met de zoektocht. En er zijn nog veel meer raadsels.

Over de schrijver:

Arjen Lubach is geboren in 1979. Hij komt uit Groningen. In 2006 schreef hij zijn eerste boek. ook maakt hij televisie zoals het programma zondag met Lubach. Hij heeft radio gemaakt bij onder andere 3fm. Magnus, werd bekroond met de publieksprijs van de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs.

 

 

Verhaal annalyse

  • Thema:

Merlijn gaat naar Zweden om de dief van zijn creditcard te zoeken maar komt er achter dat hij graaft in Caro’s verleden.

  • Personages:

Merlijn: Had blond, sprieterig haar, maar heeft het halverwege het boek eraf geschoren toen hij dronken was. Hij heeft epilepsie en mist daardoor stukjes van zijn leven en de tijd. Marlijn drinkt veel alcohol en is ook een paar keer dronken. Ook is hij, na zijn studie, toneelschrijver geworden.

Caro: werkt bij de redactie van een televisie programma. Was eerst het vriendje van Merlijn en later van Ted Robin, een bekende zanger. Terwijl Merlijn studeerde heeft ze in Zwitserland als au pair gewerkt. Over haar uiterlijk wordt niet veel verteld.

Cecilia: was ongeveer achttien toen Merlijn haar ontmoette. Ze wordt door haar vader een wolvendochter genoemd, ze heeft altijd honger. Ze heeft in veel verschillende landen gewoond toen ze jong was, bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Canada

  • Perspectief:

Het perspectief ligt bij Merlijn, maar hij verteld het na alles is gebeurd. Het is een achteraf vertellende ik figuur. De verteller is bij de handelingen in het boek betrokken doordat hij alles heeft meegemaakt. Maar doordat hij verteld wat hij heeft meegemaakt, ben je als lezer betrokken in zijn verhaal en wil je weten hoe het afloopt dus blijf je doorlezen.

  • Ruimte/ tijd:

Het verhaal begint in Groningen, daar woonde Merlijn bij zijn ouders, daarna ging hij naar Amsterdam om te studeren, later ging hij daar samenwonen met Caro. Daarna gaat Merlijn naar Stockholm omdat iemand geld uitgeeft met zijn creditcard. Daar ontmoet hij Cecilia, zij woont in Uppsala, hij gaat ook een tijdje bij haar wonen. Omdat Merlijn vreemde ontdekkingen heeft gedaan over Caro’s verleden, ontmoet hij Caro in Kopenhagen om dingen uit te praten. Aan het einde van het boek gaat Merlijn met Cecilia naar Geneve om het verleden van Cecilia te herontdekken. Na die reis vertrekt Merlijn weer naar Amsterdam met Cecilia.
Er zijn dus verschillende ruimtes in het verhaal.

  • Spanning:

De schrijver heeft de spanning op verschillende manieren in het boek verwerkt. Doordat er veel tijdsversnellingen en flashbacks  in het verhaal zitten moet je steeds uitzoeken waar je bent in het verhaal, en dat maakt het spannend. Ook omdat Merlijn elke keer naar een andere plek reist weet je niet wat hij gaat doen. En wat hij gaat ontdekken. Daardoor wordt het verhaal ook spannend. Maar ik  vind dat het boek niet echt spannend is. je wilt wel weten hoe het afloopt.

  • Einde:

Het boek heeft een open einde. Het eindigt met Merlijn die een epileptische aanval krijgt en met zijn hoofd op de stoep valt.

  • Titel:

De titel van het boek is Magnus, en Magnus is ook de naam van de man die geld uitgeeft op Merlijns creditcard. Magnus is de naam van Magnus Vermagnusson, die de sterkste man van de wereld was.

Mijn mening:

Ik vond het een leuk boek. het was wel een moeilijk boek en ik vond het lastig om erin te komen. Maar toen ik eenmaal begonnen was las het wat makkelijker. Het verhaal begon heel vaag maar verder in het boek werden er dingen duidelijker.

Merlijn is nog erg van streek nadat het uit is gegaan met zijn vriendin Caro. hij snapt het niet. Wanneer hij bij Magnus thuis mag komen komt hij zijn mooie dochter tegen. Daarom gaat hij naar de zomer opnieuw op bezoek bij magnus. Daar vind hij een doos met allemaal naaktfoto's van Cara. hij schrikt heel erg en snapt er nog minder van. hij zoekt contact met Caro. zij verteld hem dat ze lang geleden een relatie met magnus heeft gehad, hij was een stuk ouder en jaloers. Daarom heeft ze de relatie beeindigd. 

Ik vond het boek hierdoor erg ingewikkeld maar als je verder leest valt alles op z'n plek en dat vind ik leuk aan dat soort boeken. De schrijver heeft goed over het boek nagedacht want het is niet zomaar een verhaal het is eigenlijk een soort puzzel. 

 

Bronnen:

https://www.scholieren.com/zoeken/magnus%20arjen%20lubach

https://nl.wikipedia.org/wiki/Arjen_Lubach

 

Het Gym

het gym: recensie

samenvatting:

Sandra woont in de wijk, ze heeft een kleurtje omdat ze uit suriname komt en ze hebben een uitkering doordat ze erg arm zijn. Wel is Sandra heel slim. Ze gaat als enige uit de wijk naar het gymnasium. Op het gymnasium zitten alleen maar kakkers uit de stad, ze spelen hockey en wonen in grote dure huizen. Op school valt Sandra erg op, ook omdat ze een bruine huidskleur heeft. De meeste kinderen proberen zo normaal mogelijk tegen haar te doen. Alleen Bart Willink pest haar. De rest van de klas lijkt er niet echt iets aan te doen en zelf weet Sandra ook niet hoe ze moet reageren.

In de wijk heeft ze ook vriendinnen. Chantal en Tanya, die zijn niet zo slim als sandra en gaan daarom ook naar een andere school. Chantal gaat veel met jongens om en vraagt Sandra ook af en toe mee. Sandra heeft geen tijd om af te spreken omdat ze huiswerk moet maken. Ook heeft ze vriendinnen op haar nieuwe school. Die zijn het tegenovergestelde van Chantal en Tanya, ze heten Jojankeke, Renskje, Nienke en Liselotte. Ze zijn netjes en rijk.

Ook heeft sandra een vader, hij komt soms weer terug naar huis en vervolgens is hij weer weg voor een lange tijd.  Sandra vind dat erg vervelend want hij ligt heel de dag op de bank en doet niks. Haar moeder ligt soms dagen in haar bed als hij haar weer verlaten heeft. 

 

verhaalannalyse:

  • Het thema van het boek is discriminatie, omdat ze op school opvalt als een bruin meisje en ook racistische opmerkingen krijgt van haar klasgenoot die steeds erger worden. Ik vind dat de schrijver het goed heeft omschreven. Het verhaal is eigenlijk een soort boodschap, de schrijfster probeert duidelijk te maken dat discriminatie niet kan. Ik vind dat dat haar goed gelukt is.
  • Personages: Sandra is de hoofdpersoon. Ze woont in de wijk en gaat naar school op het gymnasium. Ze heeft 2 verschillende soorten vriendinnen. Haar vriendinnen uit de wijk, Tanya en Chantal. Het zijn brutale meisjes en trekken zich van niks iets aan. Haar andere vriendinnen zitten bij haar in de klas en wonen in het dorp. Zij heten Renske, Mirthe, Jojanneke en Nienke. Dat zijn rijke kakkers die hockey spelen, ook zijn ze erg netjes en dragen ze merkkleding.
  • Perspectief: het is een schrijversperspectief. Dat zie je omdat er zij staat en niet ik. Wel wordt er verteld wat Sandra allemaal meemaakt en hoe ze zich voelt.
  • Ruimte/tijd: het verhaal speelt zich in de nu-tijd af. Het verhaal speelt zich af vanaf het einde van groep 8 tot aan het einde van de brugklas.
  • Spanning: het boek is niet spanend geschreven.

 

Schrijver:

Karin Amatmoekrim, 42 jaar. ze werd geboren in Suriname en groeide op in Nederland.                                                                       Zelf heeft ze ook op het gymnasium gezeten, daarna heeft ze de universiteit in Amsterdam gedaan. Het verhaal lijkt op wat ze zelf ook heeft meegemaakt. Niet alles zal hetzelfde zijn maar ze heeft haar inspiratie er wel vandaan gehaald.

 

mijn mening:

Ik vond het een mooi boek. Toen ik begon met lezen vond ik het al gelijk leuk en ik kon ook heel makkelijk doorlezen tot het einde. Het is een leuk boek maar tegelijk zit er ook een heel bijzonder thema achter. Ze heeft met het verhaal een heel duidelijk voorbeeld gegeven van discriminatie. 

Achter het boek zit ook een duidelijk verhaal en dat maakt het boek ook leuker om te lezen. 

Het boek laat duidelijke verschillen zien tussen arm en rijk. Het boek is wel een beetje overdreven want op het gymnasium zijn niet alle kinderen rijk maar dat is meestal wel het beeld van gymnasium leerlingen. 

Sandra past zich ook aan wanneer ze met Chantal en Tanya is en wanneer ze met haar vriendinnen van school is. met Chantal en Tanya gaat ze meestal naar de friettent en rondhangen maar als ze met de andere meiden afspreekt gaan ze naar iemand thuis en mag ze daar blijven eten en maken ze huiswerk. 

Bij haar in de klas zit een jongen genaamd Bart Willink. hij pest Sandra heel erg omdat ze arm is en uit de wijk komt. De rest van de klas weet niet zo goed wat ze moeten doen als ze weer gepest wordt. Sandra verteld het tegen haar vriendin en zij wil meteen actie ondernemen en hem in elkaar slaan. Dat is ook een groot verschil tussen de Sandra's vriendinnen uit de wijk en van school. 

Sandra weet het jaar goed door te komen en dat is een positief punt omdat ze zichzelf daardoor bewijst tegen de rest. 

Maar buiten is het feest

Maar buiten is het feest: standaard verslag

Samenvatting

Als de vader van Weijntje bij haar moeder wegloopt voor een andere vrouw, krijgt haar moeder een nieuwe relatie met Sijmen, een kermisfotograaf. Weijntje ontdekt dat haar stiefvader overal in het huis gaatjes in de muren heeft geboord om haar en haar zusjes Laura en Isa te begluren. Laura wordt seksueel misbruikt en Weijntje later ook; de moeder kijkt de andere kant op. Het lijkt erop dat de meisjes steeds vaker ruzie krijgen, maar wat er feitelijk gebeurt, is dat Laura, door haar stiefvader te gehoorzamen en zichzelf op te offeren, haar jongere zusje Weijntje probeert te beschermen, die op haar beurt weer haar jongere zusje Isa beschermt. Sijmen drijft het gezin steeds verder uit elkaar, en ze kunnen er niet samen over praten door chantagemateriaal dat Sijmen door de jaren heen heeft verzameld.
Dankzij juffrouw Verbeet wordt Weijntjes zangtalent ontdekt en Verbeet zet alles op alles om dit zangtalent ook verder te ontwikkelen. Ze sluit daarvoor een pact met Sijmen, wat betekent dat ook juffrouw Verbeet haar lichaam in de strijd moet gooien. Weijntje groeit uit tot een grote, beroemde zangeres. Haar artiestennaam is Zonne, naar de achternaam van haar biologische vader, van Son.
Jaren later komt het gezin van haar zusje Laura door een brand om het leven, met uitzondering van Laura’s dochter Lotte. Lotte is door Sijmen bij Laura verwekt. Zonne is vastberaden om het voogdijschap over Lotte te krijgen om haar uit handen van Sijmen te houden. In de aangespannen rechtszaak wordt ook haar eigen verleden aan het licht gebracht en haar privacy, carrière en liefde komen op het spel te staan.

Afbeeldingsresultaat voor maar buiten is het feest

 

Over de schrijver:

Het boek is geschreven door Arthur Japin. Hij is geboren op 26 juli 1956. In 2004 won hij de libris literatuur prijs en in 2006 schreef hij het Boekenweek geschenk. Maar buiten is het feest is in 2012 gepubliceerd. 

Arthur Japin heeft zelf ook een heftige jeugd achter de rug. hij is lichamelijk en geestelijk mishandelend. toen Arthur Japin 12 was pleegde zijn vader zelfmoord. Daarom heeft hij zich goed in het boek kunnen verplaatsen omdat hij er zelf ook ervaring mee heeft. 

Afbeeldingsresultaat voor arthur japin

Verhaalanalyse

  • Thema: het thema van het boek is het seksueel misbruik in een gezin. Het is een psychologische roman.
  • Personages: De belangrijkste personages zijn Zonne(Weijntje), Sijmen en Lotte.
  • - Zonne is de hoofdpersonage, Zonne wordt in twee fase van haar leven neergezet. In haar jeugd wordt ze misbruikt door haar stiefvader. Maar op een bepaald komt ze tegen haar stiefvader in opstand en zorgt ze ervoor dat het familiedrama uitlekt. Daarna begint de tweede fase in het leven van Zonne: ze wordt een bekend theaterpersoonlijkheid die alle feiten onder ogen durft te zien. Haar echte naam is Weijntje maar in het boek wordt ze meestal Zonne genoemd. Zonne is haar artiesten naam.
  • -Sijmen is de stiefvader van Zonne en haar zusjes Laura en Isa. Hij misbruikt en verkracht de meisjes. Hij is een niet te verbeteren psychisch gestoorde man, die bovendien het schuldgevoel bij zijn slachtoffers weet te leggen. Lotte is verwekt door Laura en Sijmen. Toen Laura weer een keer verkracht werd is ze zwanger geraakt.
  • - Lotte is de enige overlevende uit haar gezin na een brand en nu wil Sijmen de voogdij overnemen.
  • Perspectief: het boek bestaat uit verschillende delen. In deel 1 is Zonne zij-vertelster, in deel 2 is Zonne ik-vertelster, in deel 3 is Zonne personale vertelster (dus zelf niet begrijpt wat er gaande is) en in het laatste deel is Zonne ik-vertelster.
  • Ruimte/tijd: de tijd is niet chronologisch, het boek bestaat voor een grootdeel uit een flashback van wat Weijntje heeft meegemaakt in haar verleden. In de nu-tijd is Zonne met een rechtszaak bezig wat ook te maken heeft met haar verleden. De vertelde tijd is rond de 16 jaar, van de flashbacks uit Weijntjes jeugd tot nu.
  • Spanning: is best wel wat spanning in het boek. dit komt omdat je gelijk in het verhaal wordt gegooid en het verhaal zo ongeveer volledig uit flashbacks naar Zonnes jeugd bestaat. Je vraagt je de hele tijd af hoe het zal eindigen, omdat dat dus niet één keer ervoor benoemd wordt.
  • Einde: Je komt niet te weten wie de rechtszaak heeft gewonnen. Zonne heeft de eerste zitting gehad, vlak daarna eindigt het boek.
  • Titel: de titel is maar buiten is het feest. De titel heeft te maken met het boek want het hoort thuis veilig te zijn. maar dat is bij Zonne niet het geval, ze wordt misbruikt. Daarom voelt Zonne zich buiten veilig en is buiten het feest.

 

Mijn mening:

Ik vond het een heftig boek maar wel de moeite waard om het te lezen. In de eerste 80 bladzijdes kwam ik heel moeilijk in het verhaal en snapte ik ook niet wat ik aan het lezen was. Maar ik ben door gaan lezen en na 80 bladzijdes werd het me al snel duidelijk waar het boek over ging en begreep ik ook waar de eerste 80 bladzijdes over gingen. Waarom er een rechtszaak was bijvoorbeeld en waarom ze het moeilijk had met haar verleden.

Het boek is geïnspireerd op het leven van Karin bloemen, zij leefde ook in een huis waar misbruik en mishandeling plaatsvonden. Ook de schrijver zelf heeft geen prettig verleden. Zijn vader heeft het gezin ook lichamelijk en geestelijk mishandeld. Daarom denk ik dat het boek ook nog realistischer geschreven is kunnen worden.

Ook maakt dit boek duidelijk hoe snel en makkelijk een kind misbruikt kan worden. In het boek lees je ook dat Zonne zelf weinig snapt van wat haar overkomt. Pas later wordt het haar duidelijker en  als ze op school seksuele voorlichting krijgt weet ze allang wat dit is omdat ze het al heel erg vaak zelf heeft gedaan. Ook de juf merkt het en komt op het einde naar Zonne toe, ze vraagt of ze het al wist omdat ze daar een indruk van kreeg. Zonne zegt niks terug en wil het er niet over hebben, ze schaamt zich. 

 

Bronnen:

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-maar-buiten-is-het-feest-door-arthur-japin-95654

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-maar-buiten-is-het-feest-door-arthur-japin-94715

De laatste zaterdag

De laatste zaterdag: standaard verslag

Samenvatting:

Deel 1

Sjaak Viever (een midden-veertiger uit Amsterdam)  krijgt zijn afscheidswedstrijd. Zijn voetbalteam- het vijfde- wil hoge opgaan  spelen  en haalt enkele nieuwe jonge spelers. Sjaak wordt te oud en zijn rug wil ook niet meer. Het idee rijpt bij de aanvoerder  om hem een reünie-wedstrijd met ouwe knakkers aan te bieden. Hij stemt ermee in. Hij hoopt dat zijn goede voetbalvriend ook zal komen want die heeft Sjaak al heel lang niet meer gezien.

 

Deel 2
Sjaak Viever is vanuit Zwolle aan het begin van de jaren 80 naar Amsterdam gekomen om te studeren. Hij ontmoet meer studenten die willen voetballen en als zijn vriendin het thuis uitmaakt is zijn belemmering ook weg. Ze willen met een aantal jonge mannen in het vijfde van een Amsterdamse vereniging spelen. Het is dan 1984. Sjaak is op dat moment de enige speler die er wat van kan, maar later komt er een jongen uit Zeeland bij. Dat is een enorm goede speler die ook bij Feyenoord heeft gespeeld. Zijn ouders waren erg gelovig, woonden op Tholen waar ze een boerderij hadden, en Foort werd heel kort gehouden. Hij is weggelopen thuis en bij pleegouders ondergebracht. Toch redde hij het niet bij de profs. Hij gaat in het vijfde op het middenveld spelen en Sjaak verhuist naar het centrum. Het gaat daarna veel beter. Ze worden zelfs een keer kampioen en promoveren.

In 1988 speelt Nederland het EK tegen Duitsland, na die wedstijd gaat hij met vrienden stappen.
De vriendin van Floris, Cinta, laat merken dat ze wel trek in hem heeft. Als Floris daarna voor een tijdje naar het buitenland gaat, nodigt Cinta Sjaak uit "op de thee". Die heeft weliswaar een vaste relatie met Hannah, maar duikt toch in bed met de sexy Cinta. Als Hannah daarachter komt, verlaat ze hem. Maar de relatie was toch al een stuk bekoeld.
In 1994 gaan de mannen op trainingskamp naar Tsjechië. Foort is verdrietig. Hij heeft van zijn zus gehoord dat zijn vader alvleesklierkanker heeft en heeft nu een schuldgevoel. Sjaak ziet een lekkere Tsjechische serveerster en wil wel wat met haar beginnen. "s Avonds eet hij van een varken aan het spit en hij krijgt diarree: weg date met Vera. 's Nacht merkt hij dat Foort zijn plaats heeft ingenomen: hij heeft seks met Vera in de auto van Sjaak. Foort hoort die week ook dat zijn vader in de gierput is gevonden en waarschijnlijk zijn eigen dood heeft gekozen om niet te hoeven lijden.

Floris trouwd met de bloedmooie Cinta . Sjaak wil nog wat proberen met Cinta. Maar nu ze is getrouwd, wil ze geen seks meer met Sjaak.
Foort krijgt vreemde klachten - tintelingen overal- en vreest dat hij MS heeft. Het voetballen gaat hem steeds minder goed af. Op een avond staat hij voor de deur bij Sjaak. Zijn vriendin Inez heeft hem eruit gezet, omdat ze een brief van de Tsjechische Vera heeft gevonden die aan duidelijkheid niets te wensen  overliet. Hij blijft slapen bij Sjaak, maar is de volgende dag weg. Sjaak ziet hem niet meer. het voetballen wordt minder leuk. Hij heeft een nieuwe relatie gevonden: Elsa die ook uit een voetbalfamilie komt.
Sjaak krijgt last van zijn rug en kunstgras helpt ook niet echt mee.

 

Deel 1 (vervolg)  
Na rust mag Sjaak toch invallen. Hij doet zijn best, maar het voetballen zit erop. Na de huldiging door de voorzitter gaan de mannen naar een restaurant waar Foort op Sjaak zit te wachten. Sjaak is heel blij dat hij zijn vriend na 15 jaar weer ziet. Daarna gaan ze stappen in het centrum. Foort vertelt zijn verhaal: hij is getrouwd met de Tsjechische Vera (in haar brief stond dat ze zwanger was) en heeft nu drie kinderen. Hij was eerst verhuisd naar Tsjechië, maar heeft toch de boerderij in Zeeland overgenomen.
Floris vertelt dat hij en Cinta gescheiden zijn, hij had haar betrapt op overspel. Hij vermoedt dat ze dat voor haar huwelijk ook al deed met iemand van het voetbalteam, maar wie? Sjaak schaamt zich ervoor.

Afbeeldingsresultaat voor de laatste zaterdag

 

Over de schrijver:

Het boek is geschreven door Boudewijn Smid, geboren in 1964. de laatste zaterdag is gepubliceerd in 2016. Daarvoor heeft hij al drie andere romans geschreven.

Hij heeft dit boek geschreven als eerbetoon aan een deel van zijn eigen leven. Hij had namelijk ook een grote liefde voor voetbal net als Sjaak uit het boek.

Afbeeldingsresultaat voor boudewijn smid

Verhaalanalyse:

  • Thema: het boek is een roman, het verhaal gaat over voetbal, vriendschap en liefde.
  • Personages:
  1. Sjaak is een amateur voetballer. Geboren in Zwolle en is gaan studeren in Amsterdam. Samen met zijn medestudenten richten ze een voetbalteam op. Hij heeft een vriendin, Hannah maar dat gaat uit wanneer ze erachter komt dat hij vreemdgaat.
  2. Cinta is de vriendin van Floris, Floris zit in het voetvalteam bij Sjaak. Het is een mooie vrouw, ze gaat vreemd met Sjaak maar daar weet Floris niks vanaf.
  3. Foort komt uit Zeeland, hij is erg streng en gelovig opgevoed. Hij voetbalde bij Feyenoord maar dat klopte volgens het geloof van zijn vader niet. Daarom is hij weggelopen en bij een pleeggezin gaan wonen.
  • Perspectief: Het is een schrijversperspectief, het verhaal van Sjaak wordt verteld vanuit de schrijver.
  • Ruimte/Tijd: Er zijn 3 delen. Deel 1 is het begin van de laatste zaterdag. in de nu-tijd, dus de tijd wat Sjaak op dat moment doet. In het 2e deel wordt het verleden vanaf de studententijd verteld. Het eerste deel gaat verder in het laatste deel, de laatste zaterdag wordt in het 3e deel af verteld.
  • Spanning: Er zit niet heel veel spanning in het boek. Het boek wordt niet verteld op een spannende manier en er gebeuren ook geen spannende momenten in het boek. Wel is het tijdens een voetbalwedstrijd spannend of ze gaan winnen of niet.
  • Titel/ einde:  De laatste zaterdag, Sjaak speelt zijn laatste wedstijd want hij stopt met voetbal. Na de wedstijd gaat hij met vrienden stappen en worden dronken. Ze trappen de spiegel van een Duitse auto eraf, Foort wordt opgepakt. Maar Sjaak protesteert en uiteindelijk schiet de agent Sjaak in zijn heup. Zo werd het niet alleen Sjaak zijn laatste voetvalwedstijd maar ook zijn laatste dag uit zijn leven. Ook heeft Sjaak 15 jaar lang zich afgevraagd waar Foort was. Op het einde komt hij erachter dat Foort in Tjechië gewoont heeft en daarna terug is verhuisd naar Zeeland, zijn geboorteplaats

 

Mening:

het boek gaat niet alleen over de voetbal wedstrijden die Sjaak speelt maar ook zijn leven daaromheen. Hij voetbalt bij het vijfde vanaf zijn studententijd en maakt een hoop mee.

Ik vind het mooi op de manier waarop het boek geschreven is, je merkt namelijk dat de schrijver een grote liefde voor voetbal heeft. Maar ook wanneer je niet van voetbal houd kun je het een leuk boek vinden denk ik. Omdat er veel meer gebeurd dan de voetbalwedstrijden. Hij krijgt door voetbal een goede vriend, Foort. En hij heeft ook bijzondere dingen meegemaakt in zijn leven. Ook heeft Sjaak een vriendin maar dat gaat uit wanneer ze erachter komt dat hij vreemd gaat.

Ik vind het boek persoonlijk niet heel erg leuk. Dat kan misschien liggen aan dat ik me niet goed kan inleven in het persoon waar het verhaal over gaat, een man van veertig. En het onderwerp waarover geschreven wordt niet zo interessant vind.

 

Bronnen:

https://flevopost.nl/artikel/475526/boudewijn-smid-brengt-met-nieuw-boek-eerbetoon-aan-deel-van-zijn-leven.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/de-laatste-zaterdag-boudewijn-smid

Sonny Boy

Sonny boy: standaard verslag

Samenvatting

Als de jonge rooms-katholieke Rika van der Lans en de protestantse Willem Hagenaar in 1911 trouwen tegen de wil van hun families, is het schandaal niet te overzien. Toch begint de toenadering met de bloedverwanten snel en wonen Rika, haar man en hun vier kinderen binnen enkele jaren gelukkig samen in Den Bosch. De sfeer slaat echter om als Willem voor zijn werk moet verhuizen naar het dorp Goeree. Rika kwijnt er weg van verveling en mist de zwierigheid van de grote stad. Als haar man, niet wetende wat hij met zijn steeds opstandigere vrouw aanmoet, zijn handen niet meer thuis kan houden pakt ze in 1926 haar spullen en vertrekt naar Den Haag. Hier woont ze enige tijd onder primitieve omstandigheden samen met haar kinderen. Ondanks de moeilijke tijden stemt Rika er in toe Waldemar Nods in huis te nemen, een Surinaamse jongen die voor het grote geld naar het rijke Nederland is gekomen. Ondanks het leeftijdsverschil van ongeveer twintig jaar bloeit snel er iets tussen het tweetal en het duurt niet lang voor Rika merkt dat ze zwanger is. Haar kinderen vatten dit nieuws minder blij op dan gehoopt. Haar oudste zoon Wim loopt samen met zijn broertje Jan zelfs weg, terug naar hun vader. Willem, nog steeds onwillig de scheidingswens van zijn vrouw te accepteren, barst na het aanhoren van het verhaal van jaloezie. Rika is ondertussen om haar relatie met een zwarte man compleet verstoten door haar omgeving, en ondanks de pijn die het doet ziet ze zich snel genoodzaakt haar overige twee kinderen, Bertha en Henk, ook naar hun vader te sturen. Deze verbiedt hun vervolgens echter elk contact met hun moeder.

Vol verdriet over het “verlies” van haar kindjes verhuist Rika met Waldemar en hun zoontje Waldy naar Scheveningen, waar het haar ondanks de crisisjaren dertig lukt een goedlopend pension te starten. Eind jaren dertig treedt het paar in het huwelijk en begint het contact met Rika’s kinderen langzaam weer redelijk op gang te komen.
Als de Tweede Wereldoorlog begint komt Rika snel in de LO terecht, de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Het opvangwerk zet ze door, ook nadat het gezin door de Duitse evacuatie van Scheveningen opnieuw terug moet verhuizen naar Den Haag. De Duitse overheersing begint steeds een grimmigere omvang aan te nemen. Maar door stom toedoen van een van haar onderduikers, de SS-deserteur Gerard van Haringen, wordt haar gezin januari 1944 verraden en worden al haar Joodse gasten op de trein gezet. Rika, Waldy en Waldemar worden opgesloten in een gevangenis voor mensen uit het verzet, het Oranjehotel in Scheveningen. Waldy is snel vrij en wordt in afwachting van de vrijlating van zijn ouders opgevangen door verschillende gezinnen.
Door haar verbeten koppigheid wordt Rika gedurende haar verblijf in het Oranjehotel sterk mishandeld door haar woedende ondervragers. Waldemar wordt snel naar het werkkamp in Vught gestuurd en ook Rika verhuist daar na enkele maanden heen. Hun wegen worden echter opnieuw gescheiden als Waldemar naar het concentratiekamp Neuengamme wordt verplaatst. Door zijn kennis van de Duitse taal weet hij daar een baantje in de kampadministratie te bemachtigen, waardoor hij het er naar omstandigheden redelijk heeft. Rika wordt later op transport gezet naar het vrouwenkamp Ravensbrück. Hier overlijdt ze februari 1945 aan de gevolgen van dysenterie.
Ook Waldemar overleeft uiteindelijk de oorlog niet. Na de bevrijding van zijn kamp worden de overlevenden opgevangen op het schip “Cap Arcona” aan de Oostzee. De Britse veiligheidsdienst vermoedt echter dat de haven vol SS’ers zit en bombardeert de plaats 3 mei 1945. Duizenden van de zwaar ondervoede ex-kampleden weten het slechts enkele minuten uit te houden in het ijskoude water. Waldemar lukt het zwemmend de kust te halen, maar hij wordt op het strand neergeschoten door Duitse soldaten.

Afbeeldingsresultaat voor sonny boy

Over de schrijver

Het boek is geschreven door Annejet van der Zijl. Ze is een van de bekendste en meest gelezen schrijvers van ons land. Van het boek Sonny Boy zijn z’n 600.000 exemplaren verkocht, ook werd het boek vertaald naar 8 verschillende talen. Ze heeft onder andere de gouden ganzen veer en de Amsterdam prijs voor kunst gewonnen. Sonny boy is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ze heeft naast Sonny boy ook nog de Amerikaanse prinses en de man, de stad en het bier geschreven.

Afbeeldingsresultaat voor annejet van der zijl

Verhaal analyse

  • Thema: liefde en oorlog, het verhaal speelt zich gedeeltelijk af in de oorlog en het gaat om de schandalige liefdes van Rika
  • Personages: de hoofdpersonage is Rika, ze is een krachtige vrouw die strijd waar ze voor staat. Rika trouwt met Willem Hagenaar, ze krijgen samen 4 kinderen maar ze verlaat hem voor de Surinaamse Waldemar Nods. Hij is een beleefde jongen die 20 jaar jonger is dan Rika, hij komt als hulp bij Rika werken en later krijgen ze gevoelens voor elkaar. Ze krijgen samen een zoon Waldy Nods, hij is een redelijk opstandige jongen.
  • Perspectief: het verhaal wordt verteld vanuit de schrijfster die het verhaal verteld en wordt ondersteund door brieven van bijvoorbeeld Rika.
  • Ruimte/ tijd: het verhaal speelt af in Den Bosch, Goeree, Scheveningen en Vught later ook in concentratiekampen waar Rika en Waldemar verblijven. Het verhaal speelt zich af vanaf begin jaren 20 en eindigt als de oorlog over is.
  • Spanning: er komt veel spanning voor in dit boek. bijvoorbeeld hoe Rika haar leven oppakt na haar scheiding met Willem. En of Rika en Waldemar de concentratiekampen zullen overleven.
  • Einde: Rika sterft in een vrouwenkamp en ook Waldemar sterft. Hij wordt bevrijd uit een concentratiekamp en opgevangen op een boot, deze wordt gebombardeerd. Waldemar weet te ontsnappen en naar de kust te zwemmen, daar wordt hij alsnog doodgeschoten door de Britse veiligheidsdienst.
  • Titel: de bijnaam van Waldy was Sonny Boy vandaar de titel

Mening:

Het was een heftig maar tegelijkertijd een mooi boek. ik vond het interessant om te lezen over de Tweede wereld oorlog. Het is extra indrukwekkend omdat het een waargebeurd verhaal is. Ook vond ik de  stijl van het boek mooi, omdat het zo realistisch is geschreven.

Ik vond het erg zielig voor Rika want ze heeft veel meegemaakt in haar leven.

Bronnen:

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-sonny-boy-door-annejet-van-der-zijl-58924

https://www.annejetvanderzijl.com/

 

 

Meisje van glas

Meisje van glas : standaard verslag

Samenvatting:

Dit boek bestaat uit 4 delen. In elk deel komt een andere geschiedenis/ personage  voor, deze personages zijn met elkaar verbonden.

Het eerste deel gaat over kleine Eva. Ze heeft een aandoening waardoor haar hart aan de rechterkant zit. Hierdoor is ze haar hele leven al ziek, terwijl haar tweelingzusje Hanna kerngezond is. Omdat de zusjes altijd al hecht zijn geweest, besluit Hanna te willen voelen wat Eva altijd voelt. Op een winternacht gaan Hanna en Eva samen naar het park waar Hanna sterke drank drinkt om het schrijnende gevoel te ervaren, maar ook om de kou te ervaren: hiervoor kleedt ze zich uit. Na een tijdje wordt de situatie Eva teveel en moet zij terug naar huis. Daarna komt Hanna niet meer terug en wordt zij als vermist opgegeven. Eva gaat naar een revalidatiecentrum om aan haar conditie te werken. Hier ontmoet zij Erik met wie zij vrij snel een relatie krijgt en mee samen gaat wonen. Ze vertelt Erik niets over haar vermiste tweelingzusje, daarnaast onderhoudt zij weinig contact met haar ouders en/of de vrienden van Hanna.

Het tweede deel gaat over Flo, hij  woont samen met zijn broer en zus in huis. Zijn moeder is jaren geleden overleden en zijn vader is niet verantwoordelijk genoeg om de zorg op zich te nemen, dus pakt Flo's zus La Roche dit op. Flo heeft vrijwel geen contact met zijn broer Richter. Naast zijn broer en zus heeft Flo niet zoveel sociale contacten. Flo vindt het prima om alleen te zijn, dit dit heeft te maken met het feit dat hij vroeger is aangerand en in de jaren daarna geprobeerd heeft wraak te nemen. Als La Roche komt te overlijden wordt dit gevoel alleen maar sterker. Tijdens het overlijden van La Roche heeft Flo seks met een meisje in het ziekenhuis: zijn meisje van glas. Flo's huis wordt ondertussen enorm verwaarloosd waardoor Flo en Richter op een gegeven moment uit huis worden gezet. Hun vader komt wel even opdagen, maar neemt alsnog geen verantwoordelijkheid. Samen met wat vrienden kraken Flo en Richter het huis nadat ze een jaar geen rekeningen hebben betaald. Flo trekt zich daarna nog verder terug van iedereen en laat zich enkel zien als het nodig is. Hij voert wel zijn taken uit en ondertussen denkt hij aan zijn meisje van glas.

Wanneer Flo op een dag in het park zijn meisje van glas bevroren terugziet, neemt hij haar mee naar huis. In zijn woning heeft hij een vrieskelder waar hij haar in stopt om haar te bewaren. Flo brengt daarna veel tijd met zijn bevroren meisje van glas door.

Een jaar later komen de autoriteiten om het kraakpand te ontruimen, aangezien het Max Havelaar - Multatuli nog niet gekraakt mag worden. Flo blijft zijn meisje van glas verbergen en realiseert zich dan dat zijn meisje van glas niet zo fris meer is. Omdat Flo niet weet wat hij met zijn meisje van glas moet doen, roept zijn hulp in van Strijdvloed, degene die hem vroeger heeft aangerand. Strijdvloed wil hem graag helpen. Terwijl Strijdvloed met het meisje bezig is, loopt Flo in het park tegen Eva aan. Een groep krakers is op dat moment bezig met een spel om de politie bij het kraakpand weg te lokken, zodat de krakers het pand over kunnen nemen. Als Flo Eva ziet, denkt hij dat er iets mis is: zijn meisje van glas was toch dood? Wanneer Flo later bij zijn huis aankomt, staat Strijdvloed daar, zijn spullen geladen in een bus en klaar om bij hem te komen wonen.

Flo woont samen met zijn broer en zus in huis. Zijn moeder is jaren geleden overleden en zijn vader is niet verantwoordelijk genoeg om de zorg op zich te nemen, dus pakt Flo's zus La Roche dit op. Flo heeft vrijwel geen contact met zijn broer Richter. Naast zijn broer en zus heeft Flo niet zoveel sociale contacten. Flo vindt het prima om alleen te zijn, dit dit heeft te maken met het feit dat hij vroeger is aangerand en in de jaren daarna geprobeerd heeft wraak te nemen. Als La Roche komt te overlijden wordt dit gevoel alleen maar sterker. Tijdens het overlijden van La Roche heeft Flo seks met een meisje in het ziekenhuis: zijn meisje van glas. Flo's huis wordt ondertussen enorm verwaarloosd waardoor Flo en Richter op een gegeven moment uit huis worden gezet. Hun vader komt wel even opdagen, maar neemt alsnog geen verantwoordelijkheid. Samen met wat vrienden kraken Flo en Richter het huis nadat ze een jaar geen rekeningen hebben betaald. Flo trekt zich daarna nog verder terug van iedereen en laat zich enkel zien als het nodig is. Hij voert wel zijn taken uit en ondertussen denkt hij aan zijn meisje van glas.

Wanneer Flo op een dag in het park zijn meisje van glas bevroren terugziet, neemt hij haar mee naar huis. In zijn woning heeft hij een vrieskelder waar hij haar in stopt om haar te bewaren. Flo brengt daarna veel tijd met zijn bevroren meisje van glas door.

 

Het derde deel gat over Strijdvloed, hij is de zoon van meneer Kampvliet - van Beurden. Strijdvloed moet zijn vader verzorgen omdat zijn vader een beroerte heeft gehad. Strijdvloed verwaarloost zijn vader en slaat hem als wraakactie, omdat hij geen fijne jeugd heeft gehad. Zijn vader kan geen kant op, aangezien hij niet meer kan functioneren en spreken. Ondanks de slechte band met zijn vader, neemt Strijdvloed wel verschillende dingen over van hem, zoals het opzetten van dieren waar hij een echte passie voor ontwikkeld. Ook neemt hij het beheer over het landgoed over, maar laat het verwaarlozen. Wanneer meneer Kampvliet - van Beurden eindelijk de kans heeft om onder de mensen te komen, vernedert Strijdvloed hem voor iedereen door hem in zijn pyjama te laten zitten.

Ondertussen leidt Strijdvloed een club waarvoor iedere week kinderen naar het landgoed komen om in de natuur op te zoek te gaan naar bepaalde dingen. Wanneer Strijdvloed oog in oog komt te staan met Flo, neemt één van de jongens van de club, Jeroen, het voor hem op. Strijdvloed heeft een relatie met Jeroen. Strijdvloeds vader vindt het absoluut niet kunnen, maar hij kan er niets tegen doen. Jeroen pleegt later zelfmoord. Zijn vader vindt het absoluut niet kunnen, maar kan er niet zoveel tegen doen. Net zomin als tegen de mishandeling van hemzelf, ook al probeert hij meerdere malen weg te lopen. Als meneer Kampvliet - van Beurden erachter komt dat Strijdvloed een jongen, Flo, vroeger heeft misbruikt en nu heeft vermoord, neemt hij de voor hem ultieme wraak: hij laat Robbie een giftige paddenstoelensoep maken en geeft deze aan Strijdvloed (en per ongeluk ook aan Robbie).

In het vierde deel is Eva ouder, ze gaat op zoek naar haar tweelingzus, Hanna. Ze vermoed dat Flo iets met haar verdwijning te maken heeft. Ze zoekt hem op in het landhuis, daar treft ze een dode man aan. als ze naar boven loopt ziet ze nog een dode man op de grond liggen, ook ziet ze in dezelfde kamer een man in een rolstoel. Hij probeert haar iets duidelijk te maken maar het is niet te verstaan wat hij zegt. De man in de rolstoel wil soep eten, Eva geeft hem deze soep.

Dan gaat ze de kas van het landhuis binnen. Daar vindt ze Flo en Hanna. Eva pakt uiteindelijk haar leven weer op: ze gaat in de kamer van Hanna wonen en heeft dan nog steeds een relatie met Erik. Ook krijgt ze te horen dat ze door haar revalidatie nog een vol leven voor zich heeft, in tegenstelling tot haar overleden tweelingzusje die eigenlijk kerngezond was. 

Afbeeldingsresultaat voor meisje van glas samenvatting

Over de schrijver:

Frank Grunning is schrijver, reggiseur en producent. Hij is 51 jaar en komt uit Amsterdam. Hij heeft dit boek met veel fantasie geschreven.

Hij studeerde af aan de theateracademie in Arnhem. Hij won in 1997 zilver op het Amsterdams kleinkunstfestival. Ook is hij initiator en artistiek leider van verschillende kunstinitiatieven.

Verhaal analyse:

  • Thema : het thema van het boek is de dood, alle hoofdpersonages gaan op het einde dood. Behalve Eva terwijl er juist werd gedacht dat Eva snel dood zou gaan en de rest niet.
  • Personages: - Hanna, de tweelingzus van Eva. Ze wordt vermist nadat ze samen met eva naar buiten was gegaan om te voelen wat Eva altijd voelt. - Meneer Kampvliet van Beurden, hij heeft een slechte opvoeding gehad. Dezelfde opvoeding gebruikt hij ook bij zijn zoon. Later als zijn zoon oud is pakt hij hem terug. Door hem te slaan en hem te verwaarlozen.          -Strijdvloed, ze zoon van meneer Kampvliet van Beurden. Hij woont met zijn vader het landgoed waar ze dieren prepareren. Hij helpt Flo met het prepareren van zijn vriendin. Maar hij vermoord Flo en prepareert hem ook. -Flo is een eenzame jongen. Zijn zus komt te overlijden en in het ziekenhuis ontmoet hij Eva. Ze hebben seks in het ziekenhuis. Een tijdje later treft hij het lijk van het meisje aan en neemt het mee om te bewaren. Maar eigenlijk is dit het lijk van eva’s tweelingzus Eva.
  • Perspectief: het boek bestaat uit 4 delen. Het eerste en laatste deel wordt beschreven door Eva, het tweede deel door Flo en het derde deel door meneer Kampvliet van Beurden. Hierdoor bekijk je het boek vanuit verschillende perspectieven en verschillende personages.
  • Ruimte/ tijd: het verhaal wordt op chronologische volgorde vertelt. De verhalen van de personages sluiten op elkaar aan.
  • Spanning : er zit veel spanning in het boek omdat het tot het einde een grote verwarring is wat er gebeurd.
  • Einde: in het einde gaat Eva naar het landhuis waar ze strijdvloed, Robbie (het hulpje van meneer Kampvliet van Beurden) en meneer Kampvliet van Beurden zelf aantreft. Daarna loopt ze naar de kas waarin de geprepareerde dieren staan. Ook staan Hanna en Flo daar geprepareerd.
  • Titel : Meisje van glas, want Eva is zo teer als glas en daarom noemt Flo haar meisje van glas.

Mening:

Het begin van het verhaal was erg vaag, later werden steeds meer dingen duidelijk. Ik vond het een indrukwekkend verhaal omdat er veel onrealistische gebeurtenissen plaatsvinden. Ik verhaal zelf was erg afschuwelijk, maar ik vond het wel mooi dat de personages met elkaar verbonden waren.

Ondanks dat het mooi geschreven is vind ik het niet prettig om te lezen. Dit komt omdat het onderwerp me niet aansprak. Maar aan de andere kant vind ik het een heel goed boek omdat het zo onrealistisch is en ik er toch een beeld bij hem kunnen vormen.

Bronnen:

https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/meisje-van-glas-frank-gunning

We doen wat we kunnen

We doen wat we kunnen: standaard verslag

Samenvatting:

Elisa en Madelon zijn twee vriendinnen, ze zijn samen met hun ouders op vakantie naar Zeeland. Daar hebben ze een vakantiehuisje, de Feniks. De meisjes hebben toestemming gekregen om achterop de quad te gaan bij de strandjongen Taco. Maar dan verliest hij de macht over het stuur en slaat de quad over de kop. Tom vindt de meisjes tijdens een rondje hardlopen, hij belt meteen naar het ziekenhuis.

Eenmaal in het ziekenhuis horen ze dat Elisa in coma ligt en een hersenletsel heeft opgelopen. Madelon lijkt in eerst instantie alleen een paar gebroken ribben te hebben. Danny en Ester, de ouders van Madelon, hopen haar zo snel mogelijk mee naar huis te nemen.

Op de tweede dag in het ziekenhuis horen Esther en Danny dat Madelon nog niet mee mag omdat de druk op haar borst onverklaarbaar groot is. Elisa krijgt een hersenscan en er is sprake van geringe hersenactiviteit. Op de derde dag lukt het Gwen, de moeder van Elisa niet terug naar het ziekenhuis te gaan, ze wordt overmand door verdriet. Als Tom, de vader van Elisa terugkomt, merkt ze dat ze zich aan zijn optimisme ergert, omdat ze zelf geen hoop meer heeft. Een cardioloog vertelt Esther en Danny dat ze een hartfilmpje willen maken. 's Avonds halen de ouders bij het kampvuur en onder het genot van de nodige wijn herinneringen op. De volgende ochtend worden Esther en Danny vanwege complicaties wakker gebeld door het ziekenhuis: Madelon heeft tijdens het ongeluk een hartinfarct gehad. Tom en Gwen krijgen te horen dat Elisa's letsel blijvend is en dat er maar een kleine kans is dat ze weer wakker wordt.

Madelon heeft een nieuw hart nodig, maar doordat ze een kind is kan ze niet zomaar elk hart krijgen. Danny en Esther realiseren zich dat Madelon het hart van Elisa nodig heeft. Tom wil dit absoluut niet, hij is bereid voor Elisa te zorgen als een klein kind door de hersenschade. Maar Gwen heeft de hoop al opgegeven en wil ze helpen.

Die avond ziet Tom, Gwen en Danny zoenen. Hij realiseert zich dat ze niet samen voor Elisa kunnen zorgen. Gwen en Tom nemen afscheid van Elisa en dan begint de transplantatie. Als dit gelukt is kunnen ze eindelijk weer naar huis. Esther en Danny besluiten Madelon voorlopig nog niet te vertellen van wie het hart is dat ze nu heeft.

Een maar thuis woont Danny overal en nergens en gaat weer naar het booreiland. Esther en Madelon blijven in het huis wonen en Madelon krijgt iets met Taco. Gwen en Tom doen nog een poging hun huwelijk te redden maar die mislukt.

Afbeeldingsresultaat voor we doen wat we kunnen

Over de schrijver:

Lykele Muus studeerde in 2011 af aan de Amsterdamse toneelschool & kleinkunstacademie. Muus is niet alleen actief als schrijver van fictie maar hij heeft ook meegeschreven aan verschillende theatervoorstellingen, cabaretprogramma's en enkele series.

Afbeeldingsresultaat voor lykele muus

 

Verhaalanalyse:

  • Thema : in het boek zitten verschillende thema’s, ouder-kindrelatie want het gaat bij alle 4 de ouders over hun dochter die ze op verschillende manieren zo goed mogelijk proberen op te voeden. Maar ook het thema donor komt erin voor. Want Madelon moet een nieuw hart en Elisa kan haar daar bij helpen. Er zijn bijna nergens anders harten beschikbaar en dat laat het tekort van donoren duidelijk zien.
  • Personages:
  • 1.  Elisa : ze is rebelse puber van veertien jaar oud. Ze krijgt een ongeluk mede omdat ze erg stoer doen op de quad.
  • 2. Madelon: de beste vriendin van Elisa, ook zij zat op de quad toen het ongeluk gebeurde.
  • 3. Gwen: een nette en verzorgde vrouw, ze werkt als letsel specialist.
  • 4. Tom : zit in de politiek en doet mee aan de verkiezingen, ook heeft hij langere tijd in een depressie gezeten maar als hij hardloopt kan hij zijn gedachten even kwijt.
  • 5. Danny: is een stoere man, uit werkt op een platform in zee. Hij vind het niet prettig om in het ziekenhuis te zijn want hij heeft daar al van meerdere mensen afscheid moeten nemen.
  • 6. Esther: is een lieve vrouw, ze heeft al 11 boeken geschreven en is bezig met haar 12e
  • Perspectief: het perspectief ligt bij Gwen, Tom, Esther en Danny. Ze vertellen het verhaal vanuit de hij/zij vorm.
  • Ruimte/ tijd: het verhaal vind plaats in Zeeland, de ouders zijn daar met elkaar op vakantie. Ook zijn er een aantal flashbacks, bijvoorbeeld over hoe de ouders elkaar hebben leren kennen, en flashbacks van de meisjes toen ze nog gezond waren.
  • Spanning: het boek is best wel spannend, pas op het laatste moment besluiten Tom en Gwen het hart van Elisa aan Madelon te geven. Maar dan blijkt Gwen alsnog te twijfelen, maar dan is het al te laat.
  • Einde: in het einde van het boek zijn Gwen en Tom uit elkaar, ze bouwen een nieuw leven op. Ook Esther en Danny wonen voorlopig niet bij elkaar, Danny wil Esther heel graag terug en stuurt haar daarom weken achter elkaar bloemen. Maar Esther zit daar niet op te wachten. En Madelon krijgt een relatie met Taco, de jongen bij wie ze achterop zaten op de quad.
  • Titel : de titel luid: we doen wat we kunnen, maar eigenlijk kunnen de ouders van de meisjes niks doen en bepaald het noodlot wat er met ze gebeurd.

 

Mening:

Ik vond het een indrukwekkend en mooi boek, ik kon me goed verplaatsen in de personages en je werd helemaal meegenomen in het verhaal. Maar wat Madelon van de situatie vond en wat ze voelde werd niet heel duidelijk. Het ging vooral om de ouders die bepaalde keuzes moesten maken en hun kind wilde helpen maar vrijwel niks konden doen. Ook vond ik dit boek vrij makkelijk lezen, dat sprak mij juist wel aan.

Bronnen:

https://www.scholieren.com/boek/we-doen-wat-we-kunnen-lykele-muus

Skydancer

Skydancer: standaard verslag

Samenvatting:

De twintigjarige Oscar Fischer is een van de 75 inwoners van het Amerikaanse dorp Dingle, Idaho. Dingle bestaat uit één straat vol huizen en snackbars, maar verder is er een schrijnend gebrek aan alles. De inwoners zijn dom, dik en ambitieloos. Oscar past er wonderwel tussen met zijn levensstijl. Al twintig jaar lang maakt hij er een sport van om zo min mogelijk te doen op een dag. Toch is de pessimistische en ambitieloze Oscar een vreemde eend in de bijt: hij stoort zich namelijk aan het dorp en de mensen.

Oscar wordt wakker op zijn twintigste verjaardag en hij voelt dat het leven voorgoed anders zal zijn vanaf deze dag. Van zijn ouders krijgt hij een axolotl, die door zijn vader gekscherend wordt omgedoopt tot Oscar "de eeuwige puber", maar hij krijgt ook een bijbaan bij de plaatselijke snackbar annex wasserette genaamd Ben's hoekje. Een duidelijke hint dat hij iets zinnigs met zijn leven moet gaan doen. De grootste verandering komt echter de straat binnenrijden in een grote verhuistruck. Het leven van de Dinglearen wordt volledig op z'n kop gezet: nooit eerder kwamen er nieuwe bewoners naar het dorp. Dingle is een dorp van incest. Er stapt een ongekende verschijning uit de vrachtwagen: Agnes, een knap en slank meisje met een lichaam van een balletdanseres. In vergelijking met de andere vrouwen in het dorp is Agnes een exotische verschijning van oogverblindende schoonheid. Agnes had zo'n aantrekkingskracht op de bewoners dat mannen, vrouwen, kinderen en bejaarden direct als schoothondjes achter haar aan lopen. Iedereen behalve Oscar. Hij vertrouwt de nieuwe bewoonster helemaal niet. Met argwaan ziet hij toe hoe Agnes het dorp om haar vingers windt en hij is vastbesloten om er niet in te trappen. Dat maakt hem juist des te aantrekkelijker voor Agnes, omdat zij het niet gewend is dat jongens haar niet zien staan. Iedereen in het dorp doet veel moeite voor de aandacht van Agnes. De burgemeester organiseert zelfs een traditionele Week van de Welvaart. Iedere avond wordt er gefeest, gedanst, gedronken en gefrituurd. Agnes is echter niet onder de indruk en geeft vooral aandacht aan Oscar. De bewoners van Dingle zijn stikjaloers en doen alles om het te saboteren.

Agnes breekt langzaam door de introverte muur van Oscar heen en hij vertelt haar over zijn verleden, de moeilijke thuissituatie met zijn depressieve vader en over zijn gevoelens voor haar. Op een dag besluiten ze samen uit Dingle te vertrekken. Het is een groot avontuur: ze liften mee met een illegale vogelsmokkelaar, ze worden onderweg opgevangen door een kinderloos echtpaar genaamd Herman en Beth en ze eindigen in 'Nooit-Meer-Terug-Naar-Dingle-Land', een uitgestorven natuurgebied bij Bear Lake. Tijdens dit intieme kampeerverblijf weet Oscar het zeker: hij wil de rest van zijn leven met Agnes doorbrengen. Zijn twijfels over haar verleden gaan weg. Maar dan is Agnes op een ochtend verdwenen, ze is teruggegaan naar Dingle. Oscar is wanhopig en woest. Bij terugkomst in Dingle krijgt hij ruzie met Agnes en slaat haar midden op het dorpsplein een bloedneus. De volgende dag blijkt Agnes weggelopen te zijn en niemand weet waarheen. De bewoners van Dingle nemen het Oscar kwalijk, net als Oscar zelf. Hij verzwelgt van liefdesverdriet en stuurt haar tientallen berichten. Na lange tijd laat Agnes iets van haar horen en ze stelt voor om elkaar in Las Vegas te ontmoeten. Daar komt de waarheid boven water. Agnes vertelt Oscar dat zij alles bij elkaar heeft gelogen en dat zij een spel met hem heeft gespeeld. Dat is wat ze altijd doet. Oscar en Agnes stappen samen in de bus terug naar Idaho, maar Agnes gaat niet mee terug naar Dingle. Tijdens deze busrit blijkt dat de liefde toch wederzijds is, maar hun wegen scheiden. Het is een liefdesverhaal zonder happy end.

De twintigjarige Oscar Fischer is een van de 75 inwoners van het Amerikaanse dorp Dingle, Idaho. Dingle bestaat uit één straat vol huizen en snackbars, maar verder is er een schrijnend gebrek aan alles. De inwoners zijn dom, dik en ambitieloos. Oscar past er wonderwel tussen met zijn levensstijl. Al twintig jaar lang maakt hij er een sport van om zo min mogelijk te doen op een dag. Toch is de pessimistische en ambitieloze Oscar een vreemde eend in de bijt: hij stoort zich namelijk aan het dorp en de mensen.

Oscar wordt wakker op zijn twintigste verjaardag en hij voelt dat het leven voorgoed anders zal zijn vanaf deze dag. Van zijn ouders krijgt hij een axolotl, die door zijn vader gekscherend wordt omgedoopt tot Oscar "de eeuwige puber", maar hij krijgt ook een bijbaan bij de plaatselijke snackbar annex wasserette genaamd Ben's hoekje. Een duidelijke hint dat hij iets zinnigs met zijn leven moet gaan doen. De grootste verandering komt echter de straat binnenrijden in een grote verhuistruck. Het leven van de Dinglearen wordt volledig op z'n kop gezet: nooit eerder kwamen er nieuwe bewoners naar het dorp. Dingle is een dorp van incest. Er stapt een ongekende verschijning uit de vrachtwagen: Agnes, een knap en slank meisje met een lichaam van een balletdanseres. In vergelijking met de andere vrouwen in het dorp is Agnes een exotische verschijning van oogverblindende schoonheid. Agnes had zo'n aantrekkingskracht op de bewoners dat mannen, vrouwen, kinderen en bejaarden direct als schoothondjes achter haar aan lopen. Iedereen behalve Oscar. Hij vertrouwt de nieuwe bewoonster helemaal niet. Met argwaan ziet hij toe hoe Agnes het dorp om haar vingers windt en hij is vastbesloten om er niet in te trappen. Dat maakt hem juist des te aantrekkelijker voor Agnes, omdat zij het niet gewend is dat jongens haar niet zien staan. Iedereen in het dorp doet veel moeite voor de aandacht van Agnes. De burgemeester organiseert zelfs een traditionele Week van de Welvaart. Iedere avond wordt er gefeest, gedanst, gedronken en gefrituurd. Agnes is echter niet onder de indruk en geeft vooral aandacht aan Oscar. De bewoners van Dingle zijn stikjaloers en doen alles om het te saboteren.

Agnes breekt langzaam door de introverte muur van Oscar heen en hij vertelt haar over zijn verleden, de moeilijke thuissituatie met zijn depressieve vader en over zijn gevoelens voor haar. Op een dag besluiten ze samen uit Dingle te vertrekken. Het is een groot avontuur: ze liften mee met een illegale vogelsmokkelaar, ze worden onderweg opgevangen door een kinderloos echtpaar genaamd Herman en Beth en ze eindigen in 'Nooit-Meer-Terug-Naar-Dingle-Land', een uitgestorven natuurgebied bij Bear Lake. Tijdens dit intieme kampeerverblijf weet Oscar het zeker: hij wil de rest van zijn leven met Agnes doorbrengen. Zijn twijfels over haar verleden gaan weg. Maar dan is Agnes op een ochtend verdwenen, ze is teruggegaan naar Dingle. Oscar is wanhopig en woest. Bij terugkomst in Dingle krijgt hij ruzie met Agnes en slaat haar midden op het dorpsplein een bloedneus. De volgende dag blijkt Agnes weggelopen te zijn en niemand weet waarheen. De bewoners van Dingle nemen het Oscar kwalijk, net als Oscar zelf. Hij verzwelgt van liefdesverdriet en stuurt haar tientallen berichten. Na lange tijd laat Agnes iets van haar horen en ze stelt voor om elkaar in Las Vegas te ontmoeten. Daar komt de waarheid boven water. Agnes vertelt Oscar dat zij alles bij elkaar heeft gelogen en dat zij een spel met hem heeft gespeeld. Dat is wat ze altijd doet. Oscar en Agnes stappen samen in de bus terug naar Idaho, maar Agnes gaat niet mee terug naar Dingle. Tijdens deze busrit blijkt dat de liefde toch wederzijds is, maar hun wegen scheiden. Het is een liefdesverhaal zonder happy end.

Afbeeldingsresultaat voor lotte kok skydancer

Over de schrijver:

Lotte kok (1996) is de schrijfster van Skydancer, ze is een aanstormend literair talent dat al menig podium veroverde. Ze won de Kunstbende Taal als spoken-wordartiest en werd door Hebban uitgeroepen tot een van de grote talenten van haar generatie.

Afbeeldingsresultaat voor lotte kok skydancer

Verhaal analyse:

  • Thema: liefde, de relatie tussen Oscar en Agnes. In het begin van het verhaal is Oscar vastberaden om uit de buurt van Agnes te blijven, maar elke dag wordt dat iets moeilijker
  • Personages:
  1. Oscar: hij is een depressieve jongen die heel de dag op zijn kamer netflix aan het kijken is. Maar als hij Agnes ontmoet veranderd Oscar is een zorgzame optimistische jongen.
  2. Agnes: ze is een slank en mooi meisje, ze verhuist naar Dingle waar iedereen haar aanbid. Ze manipuleert iedereen in het dorp, dit lukt haar omdat ze zo aantrekkelijk is. Maar dan wordt ze daadwerkelijk verliefd op Oscar.
  3. Nemo en Barry: zijn twee dikke jongens die samen met Oscar in Dinlge wonen. Ze worden heel jaloers als Oscar meer aandacht van Agnes krijgt als zij zelf.
  • Perspectief : het verhaal wordt verteld vanuit Oscar
  • Ruimte/ tijd: het verhaal speelt zich af in het Amerikaanse dorpje Dingle. Er zijn twee momenten die buiten Dingle plaatsvinden, als Oscar en Agnes gaan kamperen, en als Oscar en Agnes afspreken in Las Vegas. Het is een chronologisch verhaal.
  • Spanning : in het boek komt vrijwel geen spanning voor. Het boek is geschreven vanuit Oscar en hij ervaart bijna geen spanning. Alleen spanning om wat er gebeurd tussen Agnes en hem.
  • Einde : op het einde van het boek scheiden de wegen van Agnes en Oscar. Oscar heeft hierdoor erg veel liefdesverdriet en neemt zelfs pillen om dit verdriet te verzachten.
  • Titel: Oscar en Agnes gaan weg uit Dingle, het is te warm om te lopen en daarom gaan ze liften. Ze kunnen instappen bij een man met een busje. Hij vervoert opblaas buizen voor feesten. Als hier lucht in komt lijkt het net of ze dansen. Dit worden skydancers genoemd. Oscar meent dat hij zich door Agnes voelt als een skydancer.

 

Mening:

Bij de eerste paar hoofdstukken leek het boek een grappig verhaal, een klein dorpje met allemaal dikke mensen die alleen frituur enzo eten. Later in het boek worden de onderwerpen serieuzer. Agnes vertelde bijvoorbeeld over haar verleden. Een dorp als Dingle zou in de realiteit nooit voorkomen maar liefdesverdriet en andere kwesties waar Oscar mee zat wel. Deze zijn herkenbaar voor mensen, met name jongeren. Daarom vond ik het boek ook goed bij me passen. Ik vond de schrijfstijl ook prettig, omdat deze heel duidelijk was en je kreeg ook een beeld bij het verhaal omdat elk detail specifiek werd uitgelegd. Bijvoorbeeld dat Agnes erg slank was, bruine haren en een pony. Zo krijg je een goed beeld bij het verhaal.  

Bronnen:

https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/skydancer-lotte-kok

 

Overige opdrachten

Mindmap
Mindmap

Wat is je startpositie?

Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.

Plak je antwoorden hieronder

 

start opdracht:

lectuur is dat er iets is gebeurd en dat verhaal opgeschreven is. maar bij literatuur is het of een bedacht verhaal of er zijn veel aanpassingen aan het verhaal toegepast.

veel boeken die ik heb gelezen zijn van Mel Wallis de Vries. dat zijn literatuur boeken omdat het bedachte verhalen zijn die niet echt zijn gebeurd.

het laatste boek dat ik gelezen heb was vijftien van marlies slegers. het was een literatuur boek.  het boek ging over een meisje dat via internet een jongen had ontmoet, de jongen bleek veel ouder te zijn dat hij zich voordeed en hij had ook verkeerde bedoelingen met haar. ik vind het boek zeker een aanrader omdat soort gelijke verhalen ook in het echt gebeuren. en door z'n boek te lezen gaan meisjes denk ik ook eerder inzien dat ze voorzichtig moeten zijn.

  • Het arrangement Beike is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    beike de jong
    Laatst gewijzigd
    2020-03-01 19:53:20
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    20 uur 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (z.d.).

    Leeslogboek havo 4 - 2018/2019

    https://maken.wikiwijs.nl/127670/Leeslogboek_havo_4___2018_2019

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.