Opdracht: Levensloop - kgt2

Opdracht: Levensloop - kgt2

Intro

Kim en Yorrick bespreken met elkaar of het verstandig is om na hun vmbo-opleiding nog een vervolgopleiding te gaan volgen.

Kim zegt: "Ik zou het liefst meteen gaan werken, dan ga ik tenminste meteen verdienen en hoef ik me niet in de schulden te steken."

Yorrick zieg: "Ik ga liever eerst een vervolgopleiding doen. Die investering verdien ik later dan wel weer terug."


Wat vind jij?
Is het verstandig om meteen te gaan werken of vind je het verstandiger om eerst een vervolgopleiding te gaan doen?

Bespreek je antwoord met een klasgenoot.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Levensloop - kgt2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-25 08:49:46
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Ruilen over tijd', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vmbokgt2. De opdracht begint met een intro, hier moet je antwoord geven op vraag of het verstandig is om meteen te gaan werken of is het verstandiger om een vervolgopleiding te doen. Dit antwoord bespreek je met een klasgenoot. Daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. De opdracht bestaat uit drie verschillende stappen met bijbehorende opdrachten, een samenvatting, een eindopdracht en een reflectie. Bij stap 1 is er een opdracht over de levensloop. Eerst worden de drie fases van de levensloop van een persoon uitgelegd. Het gaat hier om de fases die te maken hebben met inkomen en uitgaven. Vervolgens worden over deze drie fases vragen gesteld. Bij stap 2 is er een opdracht over fase 1 en fase 2 van een levensloop van een persoon. Deze twee fases worden nog een keer uitgelegd. Vervolgens worden er vragen gesteld over geschoold en ongeschoold werk. Ook worden hier vragen gesteld over investering en scholing. Bij stap 3 is een opdracht over fase 3. Deze fase wordt nog een keer uitgelegd en ook worden de begrippen AOW en pensioen uitgelegd. Bij stap 3 is er ook een video over vergrijzig toegevoegd. Vervolgens worden er vragen gesteld over vergrijzing, pensioen en AOW. Daarna komt er een opdracht waar de stof nog een keer wordt herhaald en de samenvatting volledig moet worden ingevuld. Dan komt de eindopdracht, hier ga je samen met een klasgenoot een cartoon of een column maken. Dit gaat over bepaalde stelling die te maken hebben met de levensloop van een mens. Er is een tekst uit de kennisbank over cartoon maken en over column maken aan deze eindopdracht toegevoegd. Uiteindelijk wordt er teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het? En kan ik wat ik moet kunnen?
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 2;
Leerinhoud en doelen
Consumptie en consumenten-organisaties; Ruilen over de tijd; Economie; Bescherming van consumenten;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
1 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aow, arrangeerbaar, drie fasen, economie, levensloop, pensioen, ruilen over tijd, stercollectie, vergrijzing, vmbokgt2

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open