DOT-framework

DOT-framework

Introductie

cc-by-sa HAN (link)

Als een ICT student of professional zul je allerlei ICT uitdagingen op moeten lossen. Daarvoor zul je vragen moeten beantwoorden om tot een geschikte oplossing te komen, denk bijvoorbeeld aan "Wat wil de eindgebruiker eigenlijk?" en "Bestaan hier misschien al geschikte oplossingen voor?". Wanneer het vinden van een antwoord meer vraagt dan "even Googlen" en op het bovenste antwoord klikken, zul je een onderzoek(je) moeten uitvoeren om tot een goed antwoord te komen. Maar hoe?

Passende onderzoeksmethodes kiezen kan heel lastig zijn. Er zijn veel verschillende onderzoeksmethoden en net zo veel redenen waarom de ene methode misschien meer geschikt is voor je project dan anderen. Het DOT-framework biedt een goede manier om de verschillen en overeenkomsten tussen verschillende onderzoeksmethoden te begrijpen, zodat je een geschikte methode – of combinatie van methodes – kunt kiezen.

In deze bouwsteen wordt eerst het framework uitgelegd, met de bijbehorende onderzoeksstrategieën en afwegingen. Vervolgens worden een aantal manieren beschreven waarop je dit framework en de lijst met voorbeelden van methoden (ook beschikbaar als kaartenset) kunt gebruiken om geschikte methoden te kiezen om de belangrijkste vragen in je project te beantwoorden.

P.S. Onderzoek is "het methodisch beantwoorden van vragen dat leidt tot relevante kennis voor het maken van beroepsproducten" (Andriessen, 2014). Het gaat om het verkrijgen van de informatie je nodig hebt om een goede oplossing te realiseren voor je project. Onderzoek doen is dus niet iets wat je alleen nodig hebt voor je afstuderen, maar hoort gewoon bij je beroep!

P.P.S. Het DOT-framework is opgesteld door Koen van Turnhout et al. (2013), docenten van de HAN. De afbeeldingen zijn letterlijk van hen overgenomen en worden hier gebruikt met hun toestemming. De uitleg is grotendeels overgenomen van de CMD methods en ICT research methods sites met hier en daar lichte aanpassingen. De kennisclips zijn gemaakt door Tom Langhorst van Fontys in het kader van Praktijkgericht onderzoek voor ICT.

Heb je vragen of opmerkingen over deze bouwsteen? Neem dan contact op met Danny Plass (Saxion).

Colofon

Het arrangement DOT-framework is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2020-09-01 05:31:08
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Als ICT'er zul je om tot een geschikte oplossing te komen allerlei relevante informatie naar boven moeten halen. Als het antwoord niet al op de plank ligt, zul je hiervoor onderzoek moeten doen, maar hoe bepaal je je onderzoeksaanpak? Het DOT-framework kan je hierbij helpen. Dit is een HBO-ICT bouwsteen voor Onderzoek in Onderwijs.
Leerniveau
HBO - Bachelor;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
makkelijk
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aanpak, bouwsteen, hbo ict oio, onderzoek, onderzoek doen, onderzoeksaanpak, onderzoeksdesign

Bronnen

Bron Type
Korte introductie van het framework (duur 1:59)
https://youtu.be/bPXgFtQ_NeQ
Video
Uitleg van het framework a.d.h.v. een voorbeeld (duur: 21:26)
https://youtu.be/rU--L3JGsX4
Video
Uitleg van de strategieën (duur: 18:23)
https://youtu.be/VqVqiledWzM
Video
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open