Opdracht: Geld als smeermiddel - kgt2

Opdracht: Geld als smeermiddel - kgt2

Intro

De heer Dijkstra is tandarts. Zijn buurman, de heer Van Vught, is leraar wiskunde.
Zij hebben de volgende afspraak: de kinderen van de heer Dijkstra krijgen gratis wiskundebijles van de heer Van Vught en de kinderen van de heer Van Vught mogen gratis naar de tandarts bij de heer Dijkstra.

Wat vind jij?
Vind je het een goede afspraak die de heer Van Vught en de heer Dijkstra hebben gemaakt?
Kun je zelf nog een voorbeeld van een vergelijkbare afspraak bedenken.
Bespreek de antwoorden met een klasgenoot.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Geld als smeermiddel - kgt2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-23 11:16:20
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Ruil', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vmbokgt2. De opdracht begint met een intro, waarbij er moet worden nagedacht over een bepaalde ruil. De antwoorden moeten besproken worden met een klasgenoot. Daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. De opdracht bestaat uit vijf verschillende stappen met bijbehorende opdrachten, een samenvatting, een eindopdracht en een reflectie. Bij stap 1 is er een opdracht over munten en bankbiljetten. Hier wordt een vraag over muntstukken gesteld. Bij stap 2 is er een opdracht over chartaal en giraal geld. Eerst worden deze begrippen uitgelegd en hier is ook een filmpje aan toegevoegd over giraal en chartaal geld. Vervolgens worden er meerdere vragen hierover gesteld. Bij de derde stap is er een opdracht over directe en indirecte ruil. Deze begrippen worden eerst uitgelegd en vervolgens worden hier vragen over gesteld. Bij deze opdracht moet worden overlegd met een klasgenoot. Bij stap 4 is er een opdracht over de functies van geld. De verschillende functies van geld worden hier uitgelegd en er is ook een filmpje over de functies van geld toegevoegd. Daarna worden er vragen gesteld over deze verschillende functies van geld. Bij stap 5 is er een opdracht over specialiseren en arbeidsverdeling. Deze begrippen worden eerst uitgelegd en vervolgens worden hier vragen over gesteld. Deze worden samen met een klasgenoot beantwoord. Vervolgens komt er een opdracht waarbij de stof nog een keer wordt herhaald en de samenvatting volledig moet worden ingevuld. Dan komt er een eindopdracht waarbij de eindtoets moet worden gemaakt. Hier worden tien meerkeuzevragen gesteld over de stof. Uiteindelijk wordt er nog teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het? En kan ik wat ik moet kunnen?
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 2;
Leerinhoud en doelen
Consumptie en consumenten-organisaties; Ruil; Economie; Geld;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
1 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, chartaal geld, directe en indirecte ruil, economie, geld als smeermiddel, giraal geld, ruil, spaarmiddel, stercollectie, vmbokgt2

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Economie. (2020).

Opdracht: Geld - vmbo-kgt34

https://maken.wikiwijs.nl/62267/Opdracht__Geld___vmbo_kgt34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open