Trainingsleer

Trainingsleer

Introductie

Als student van de opleiding Paardenhouderij of Paardensport ben je vaak dagelijks betrokken bij de training van paarden. Tijdens het vak trainingsleer gaan we ons bezig houden met trainingsfysiologie en trainingsmanagement. Deze onderwerpen zullen beide tot een beter inzicht leiden met als belangrijkste doel een verbetering van het prestatievermogen, maar ook het handhaven van de gezondheid, het welbevinden en de wil tot werken van onze sportpaarden.

 

Wat is nou trainingsfysiologie? In de Dikke van Dale wordt fysiologie als volgt omschreven: “De biologische wetenschap van de normale levensverrichtingen (bijvoorbeeld stofwisseling) van levende wezens”. Kortom, bij fysiologie kijken we naar de normale biologische ontwikkelingen van levende wezens waarbij wij ons gaan richten op het paard. Door de term training aan fysiologie te voegen plaatsen we fysiologie in een trainingscontext. Dit houdt in dat we kijken naar bijvoorbeeld de effecten van trainingen, hoe het lichaam reageert op inspanning (ook wel inspanningsfysiologie genoemd), het belang van trainingsmanagement en de toepassing hiervan.

 

Trainingsfysiologie in de humane sector bestaat al jaren. Zeker in de topsport wordt hier veel aandacht aan besteed. Een trainingsfysioloog houdt zich met name bezig met trainingsmanagement en en zal samen met de (top)sporter trainingsschema’s opstellen. Ook houdt een trainingsfysioloog zich bezig met inspanningsfysiologie. Hierbij wordt gekeken hoe een lichaam reageert op inspanning. Binnen alle humane topsporten (voetbal, volleybal, tennis etc.) is een trainingsfysioloog aangesteld om de sporters te begeleiden in hun trainingsopbouw om uiteindelijk topprestaties te kunnen leveren.

Colofon

Het arrangement Trainingsleer is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Jesse Teune Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-07-19 15:02:01
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open