Werken met de computer/laptop is belangrijk op school, maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe. Deze lessen helpen jou daarbij.
Je werkt deze cursus door met behulp van je docent of mentor. Dus als je iets niet helemaal snapt mag je deze altijd om hulp vragen!
Oh ja, ben jij zelf heel goed met ict? Top! Doorloop wel alsnog even alle stappen, sommige schooldingen zijn wellicht anders dan je van thuis gewend bent. Wat helemaal mooi zou zijn is als je klasgenoten helpt als zij iets moeilijk vinden. Zo helpen we elkaar :)
Les 1: Hardware (alleen laptop)
Voorlezen:
In dit onderdeel leer je over de hardware van jouw laptop. Werk je niet met een laptop in de klas? Dan hoef je alleen het stukje over functietoetsen te lezen.
Bij deze les leer je hoe je makkelijk Wifi aan en uit zet, geluid harder en zachter of uitzetten. Daarnaast leer je ook om 2 vensters naast elkaar te zetten op 1 scherm.
Bovenkant
Bekijk in deze opdracht je laptop goed. Als voorbeeld hebben we hier een laptop. Iedere laptop is anders. Kijk dus goed naar je eigen laptop, zodat je weet waar alles zit!
Bovenkant
Zijkanten
Voorlezen:
Je laptop heeft aan beide zijkanten een hoop 'uitgangen'. Op deze bladzijde worden ze allemaal even genoemd. De belangrijkste voor jou zijn de audio uitgang en de uitgang voor de oplader.
De toets met het FN gebruik je vooral samen met de toetsen bovenaan je toetsenbord. De blauwe icoontjes kunnen ook witte icoontjes zijn met een wit randje er omheen.
Naast de functietoetsen met FN, heb je ook nog een handige manier om 2 vensters naast elkaar te hebben. Als je bijvoorbeeld een website en een wordbestand naast elkaar wilt hebben zoals dit:
Je doet dit bijvoorbeeld zodat je niet de hele tijd van het ene scherm naar het andere scherm hoeft te klikken. Twee vensters naast elkaar doe je door de windows knop en een pijltje in te drukken bij elk scherm. Bij het word bestand doe je dan windows + pijltje naar links, bij de website doe je dan windows + pijltje naar rechts. De windows knop ziet er zo uit, hij zit linksonder op je toetsenbord:
Hardware tips!
Voorlezen:
Je laptop heeft normaal gesproken een accu die, wanneer hij opgeladen is, je laptop de hele dag van stroom kan voorzien. Toch raden we je aan om altijd je oplader mee te hebben. Gewoon voor de zekerheid. Mocht het nodig zijn kun je dan in ieder geval tussendoor even de laptop opladen.
Je zorgt er natuurlijk wel voor dat je de laptop elke avond laat opladen zodat hij voor de volgende schooldag weer gebruikt kan worden.
Andere tips:
Wees voorzichtig met je laptop, laat hem niet zomaar ergens staan en als je er mee gaat lopen, doe hem dan in de hoes.
Jouw laptop is van jou, dat betekent dat iemand anders niet zomaar op jouw laptop mag en jij niet zomaar op de laptop van iemand anders.
Laptop allereerste keer aanzetten
Als je jouw nieuwe laptop voor de allereerste keer aanzet, worden er een aantal vragen gesteld. Een heel belangrijk onderdeel hiervan is hoe je inlogt op jouw laptop !!
Het is de bedoeling om een lokaal account aan te maken.
Afhankelijk van waar je jouw laptop gekocht heb, maak je hier de keus:
Een persoonlijk Microsoft online account in de praktijk veel problemen veroorzaakt door switchen tussen het Microsoft schoolaccount en het persoonlijke Microsoft account. Daarnaast zal het persoonlijke Microsoft account in de praktijk veel beperkingen hebben omdat de leerling minderjarig is.
Het Microsoft schoolaccount is (vaak) ten tijde van de eerste keer opstarten van een nieuwe laptop nog niet beschikbaar en bij het schoolverlaten wordt het Microsoft schoolaccount vernietigt waardoor de laptop onbruikbaar wordt.
.
Les 2: WiFi
Internet is de basis van veel dingen bij ons op school. Zowel op een laptop als op een telefoon. Daarom leggen we je uit hoe je de WiFi kunt installeren.
WiFi op je laptop
Oké. Je hebt waarschijnlijk al verbinding met WiFi, anders kon je niet op deze site komen.
Mocht je echter nog geen verbinding hebben, bekijk dan de onderstaande video en/of bekijk het stappenplan.
Stappenplan
Stap 1:
Onderaan in je taakbalk (aan de rechterkant) heb je naast de tijd een hoop icoontjes staan. Zoek de wifi icoon (hier met een rood randje onderaan). Dan opent dit menu. Kies dan voor 'Zone.college Portal '.
Stap 2:
Als je er op klikt wordt het blauw, zet het vinkje aan bij 'automatisch verbinding maken' en kies dan voor 'verbinding maken'.
Stap 3:
Kies de bovenste optie 'Ik ben een student van Zone.college en....'
Stap 4:
Vul hier je 31JC account in.
Stap 5:
Zet het vinkje aan voor 'akkoord' en klik op 'ok'.
Stap 6:
Het duurt even voordat je verbinding hebt. Je ziet dat je verbinding hebt als je WiFi tekentje onderin helder wit is (bij stap 1 is het nog wat grijzer) en als je er op klikt zie in het blauwe veld staan dat je verbonden bent met de WiFi. Je kan het ook altijd even checken door naar een website te gaan. Gelukt!
WiFi op je telefoon
Zonder internet kunnen we eigenlijk niet meer. Zowel op je laptop als op je mobiele telefoon.
Daarom is het ook wel fijn als je WiFi op je telefoon hebt toch?
Bekijk de video en/of het stappenplan.
Stappenplan
Stap 1:Ga op je telefoon naar je WiFi instellingen toe. Help elkaar even als iemand dit even niet zo weet.
Stap 2: Maak verbinding met Zone.college Portal.
Stap 3: Log in met je 31JC account. Als het goed is gaat hij even laden en heb je daarna WiFi verbinding.
Let op: Altijd Zone.college Portal kiezen bij WiFi en inloggen met je 31JC account!
Les 3: 31JC account
Voorlezen:
Het 31JC account heb je al even leren kennen toen je voor het eerste de WiFi aanzette om op internet te kunnen. Je 31JC account is JOUW persoonlijke account dat je voorálle schoolzakengaat gebruiken.
Deze les laat je zien hoe je je wachtwoord kan aanpassen en het vertelt je waarvoor je je 31JC account allemaal gaat gebruiken.
Je 31JC account ziet er ongeveer zo uit:
31jc0002
Je 31jc email ziet er ongeveer zo uit:
31JC0002@student.zone.college
Je wachtwoord is nu zoiets: JDiekdn827
Dat wachtwoord is niet zo heel handig om te onthouden he? Daarom gaan we hem op de volgende pagina ook veranderen.
Wachtwoord wijzigen
Voorlezen:
Je hebt van school nu je 31JC account gekregen met een wachtwoord. Maar dat wachtwoord is nogal moeilijk te onthouden. Je gaat nu een goed wachtwoord bedenken dat je gaat gebruiken voor al je schoolzaken. Kies een wachtwoord dat je goed kunt onthouden maar dat niet té makkelijk is. Je wachtwoord moet aan onderstaande eisen voldoen:
Het wachtwoord moet uit minimaal 12 karakters bestaan.
Gebruik geen woorden die ook in je gebruikersnaam of naam voorkomen.
Ook eenvoudige woorden zoals welkom, zonecollege, almelo etc worden niet door het systeem geaccepteerd.
Gebruik minimaal drie van de vier onderstaande karaktertypes:
- cijfer
- speciaal teken (bijv. !, $, #, %)
- hoofdletter
- kleine letter
Bekijk de onderstaande video om te weten te komen hoe je een goed wachtwoord kunt bedenken en hoe je deze kunt onthouden of opslaan.
Voorlezen:
Heb je een goed wachtwoord bedacht? Let's go!
Ga eens met 2 vensters werken. Dan kan je de uitleg aan de ene kant van het scherm houden en waar je in moet werken aan de andere kant van het scherm.
Login met je inlognaam en wachtwoord die hierboven staan
Vul de 'captcha' in, dat is het overnemen van de combinatie van cijfers en letters in het balkje.
Op de volgende pagina moet je 2 keer je wachtwoord invullen, als deze voldoet aan de eisen kun je klikken of "Wachtwoord wijzigen". Mocht deze grijs blijven dan voldoet je wachtwoord niet aan de eisen.
Is je wachtwoord succesvol gewijzigd, start je computer opnieuw op. Na herstart kun je gebruik maken van alle systemen.
Vanaf nu is dit je wachtwoord, schrijf het ergens op en maak hiervan een foto met je telefoon zodat je het altijd nog terug kan vinden.
Instellen twee factor authenticatie
Om de toegang tot je account beter te beveiligen maken we gebruik van twee factor authenticatie.
Wanneer je buiten school bent kan het zijn dat je een code moet invullen, deze code krijg je via een SMS op je telefoon.
Je stelt de twee factor authenticatie als volgt in:
Stap 2:
⦁ Vul hier je e-mailadres van school in. (bijvoorbeeld: ⦁ 31JC00000@student.zone.college).
⦁ Klik op de blauwe knop “Volgende”.
Stap 3:
⦁ Jouw e-mailadres wat je bij stap 2 hebt opgegeven zal hier al staan, dit laat je staan.
⦁ Vul hier jouw wachtwoord in.
⦁ Klik op de blauwe knop “Aanmelden”.
Stap 4:
⦁ Klik op de blauwe knop “Volgende”.
Stap 5: LET OP DIT IS EEN BELANGRIJKE STAP, KIJK GOED NAAR HET PLAATJE.
⦁ Klik op de link “Ik wil een andere methode instellen”.
Stap 6:
⦁ Selecteer hier Telefoon.
⦁ Klik op de blauwe knop “Bevestigen”.
Stap 7:
⦁ Selecteer hier “Netherlands (+31)”.
⦁ Vul hier je mobiele nummer in.
⦁ Selecteer hier “Stuur me een code via sms”.
⦁ Klik op de blauwe knop “Volgende”.
Stap 8:
⦁ Check je telefoon en tik de code van het smsje over in dit vak.
⦁ Klik op de blauwe knop “Volgende”.
Stap 9:
⦁ Klik op de blauwe knop “Volgende”.
Stap 10:
⦁ Klik op de blauwe knop “Gereed”.
Gefeliciteerd !!!
Je bent nu klaar, je kunt de browser (Edge of Chrome) afsluiten.
Inloggen op..
Voorlezen:
Zoals gezegd, je gaat je 31JC account gebruiken voor alles dat met school te maken heeft. Sowieso zijn alle standaard programma's van school ingesteld met 31JC, denk bijvoorbeeld aan:
Intranet (hier kan je bijvoorbeeld alle roosters van de docenten opzoeken).
Magister (de plek voor je rooster, huiswerk en cijfers)
Office365 (waar je word, excel, powerpoint, yammer etc van gebruikt).
Je krijgt nog uitleg tijdens de volgende lessen over al deze programma's. Maar naast deze programma's gebruik je ook altijd je 31JC account als je voor school je ergens aan moet melden. Wanneer een docent bijvoorbeeld zegt dat je naar een website moet en je daar aan moet melden, dan doe je dat ook met 31JC. Dat is namelijk de meest veilige optie.
Inloggen op Intranet
Voorlezen:
Intranet is je startpunt voor school als je digitaal gaat werken. Wanneer je het Intranet opent, dan zie je een scherm met allemaal vakjes die tegels worden genoemd. Iedere tegel staat voor een programma dat je voor school kunt gebruiken. Zodra je op de tegel klikt, dan opent het programma vanzelf.
Bekijk de onderstaande video om te zien hoe je kunt inloggen op het Intranet.
Dan zijn we nu aanbeland bij Magister. Je zal al snel merken dat je Magister elke dag, meerdere keren per dag, gebruikt. Je kan je bijvoorbeeld je lesrooster , jehuiswerk, je toetsenen beoordelingen, vinden in Magister. Alle dagelijke schoolzaken staan hier in. Belangrijk dus dat je weet hoe je er mee moet werken.
Op de volgende pagina's ga je daarom stap voor stap leren werken met Magister.
Inloggen
Voorlezen:
Oké, je komt Magister niet zomaar in. Het is een beveiligde omgeving van school. Al je cijfers staan hier in, dus daar moeten we goed mee omgaan! Maar gelukkig hebben we het 31JC account en kan je er zo in.
Eerst maken we even een uitstapje naar ons intranet, een website van Zone waar alleen docenten en leerlingen van Zone bij kunnen.
1.Ga naar internet en typ in de adresbalk 'zonecollege.nl' .
2. Klik in de rechterbovenhoek op 'inloggen'.
Je komt dan hier, als je op de pagina iets naar onder scrollt.
3. Klik op 'klik hier om in te loggen op..':
4. Log in met je 31JC account (zonder @zone.college) en je wachtwoord. Als het goed is ben je nu op de beginpagina van Magister en ben je dus ingelogd.
Rooster & huiswerk
Voorlezen:
Als je op de beginpagina van Magister staat zie je al een stukje van je rooster aan de rechterkant (inclusief roosterwijzigingen). Daaronder zie je de laatste cijfers die je hebt gehaald.
Als je in het linkermenu op'Agenda' klikt (het icoontje onder de homepagina) zie je je hele rooster. Dit rooster is altijd up to date, alle roosterwijzigingen zie je in Magister terug. Je ziet hier ook al een overzicht van je huiswerk. Aan de linkerkant zie je wat details over de les (zoals bijvoorbeeld de hele naam van de docent).
Als je dan op het huiswerk drukt, zie je details over het huiswerk. Eventuele uitleg van de opdracht zou je dan hier kunnen lezen. Zoals hieronder te zien is:
Extraatje: Als je het huiswerk hebt gemaakt, kan je dat voor jezelf afvinken in Magister. Dan klik je op 'huiswerk afronden'.
Je kan ook je Magister agenda delen met anderen of met de agenda in een andere applicatie, lees hier hoe je dat zelf kan regelen.
NAW gegevens
Voorlezen:
De NAW gegevens zijn jouw persoonlijk gegevens zoals deze bekend zijn bij de school. Je komt bij deze gegevens door op de poppetjes te klikken in het menu aan de linkerkant. Hier kan je controleren of al je gegevens kloppen. Kloppen je gegevens niet? Dan kan je dat doorgeven bij de administratie.
Krijg je een nieuw telefoonnummer? geef dit dan door bij de administratie.
Magister op je telefoon
Voorlezen:
Magister kun je ook als app op je telefoon installeren. Je kunt dan via je telefoon je rooster en je huiswerk zien. Bovendien kun je ook de cijfers die je gehaalt hebt hier terug vinden.
De app is te vinden in de App Store (iPhone) en Play Store (Android). Als je de app niet gelijk ziet staan, klik dan even op het zoek-icoon bovenin het scherm. Gebruik als zoekterm Magister en je zult de app gelijk vinden. Let goed op dat je Magister voor leerlingen en ouders installeert.
Stappenplan:
Installeer de app en open de app
Klik op 'doorgaan naar Magister'
Zoek op 'zone.college'
Log in met je 31JC account (zonder @....)
Vul je wachtwoord in.
Je bent nu ingelogd in Magister en kan ook vanaf hier de belangrijkste dingen bekijken.
Magister.learn
Magister.learn is de Elektronische leer omgeving (ELO) van Zone.college in het vmbo. Hierin kun je als leerling online aan het werk met je vakken. Je docent kan hierin opdrachten voor je klaarzetten, bij sommige vakken staat hier ook theorie. Jij als leerling kunt hier opdrachten terugkijken en inleveren.
Je komt in Magister.learn door in te loggen in Magister op je laptop. Daar ga je naar de “App-switcher”(4 puntjes, links boven in je scherm). Je kiest dan voor Magister.learn.
Je komt dan bij een overzicht met alle voor jou klaar gezette vakken. Hierbij vindt je ook een vak “E-learning Magister-learn leerlingen Zone.college”. In dit vak krijg je online uitleg over hoe Magister.learn werk en hoe je opdrachten kunt inleveren, je kunt dit zelfstandig doorlopen.
Les 5: Internet browser instellen
Browser Edge
Voorlezen:
Op nieuwe laptops staat de browser Edge. Deze adviseren we je te gebruiken. Eventueel kun je ook Google Chrome gebruiken, maar daar gaan we in deze les niet op in.
Je kunt op de volgende manier controleren of je Edge op je laptop hebt staan.
1. Klik op het zoekglas links-onder in je beeld en typ: 'Edge'
Als het logo van Edge verschijnt, staat het op je computer.
2. Klik op het vlak met het logo om het programma te openen.
Om Edge in het vervolg sneller te kunnen openen ga je het vastzetten in de taakbalk beneden op je scherm.
1. Open de Edge browser volgens de stappen hierboven.
2. Klik op de taakbalk onder in je scherm met de rechtermuisknop op het logo van Edge.
3. Klik op 'Aan taakbalk vastmaken'
Voortaan kun je door onderaan op het logo te klikken, heel snel de browser openen.
Heb je geen Edge op je laptop, of een oudere versie van Edge met dit logo:? Dan kun je via deze link de nieuwste versie van Edge downloaden.
Startpagina instellen
Om snel bij de programma's te komen die je voor school nodig hebt ga je in deze les intranet als startpagina instellen.
Instellen zoekmachine
Goed zoeken op internet is een hele kunst. Dit begint bij het gebruiken van een goede zoekmachine. In deze les leer je daarom hoe je Google instelt als zoekmachine in de internetbrowser:Edge Chromium.
Stap 1
Open Microsoft Edge
Stap 2
Klik rechtsboven op de 3 puntjes
Stap 3
Klik op Instellingen
Stap 4
Klik op: Privacy, zoeken en services
Stap 5
Klik op adresbalk en zoeken
Stap 6
Je kunt je zoekmachine aanpassen bij het vak: Zoekprogramma dat in de adresbalk wordt gebruikt.
Favorietenbalk instellen
Veelgebruikte websites kun je instellen als favoriet.
Zo kun je de websites snel weer terugvinden.
Je kunt een website favoriet maken door op het symbool van het sterretje (met het plusje) te klikken.
Je kunt de favorietenbalk altijd laten weergeven. Dit is makkelijk om je favoriete websites snel te kunnen bekijken.
Stap 1
Klik op de ster met de 3 streepjes (zie afbeelding)
Stap 2
Je favorieten openen, klik in dit venster op de 3 puntjes.
LET OP:
Als je een laptop van The Rent Company hebt gekocht, dan is deze stap overbodig, want dan staat office al voorgeinstalleerd op jouw laptop.
Kijk hiervoor naar Les 1:Basisvaardigheden ICT - Wikiwijs Maken
Microsoft365 is een softwarepakket van Microsoft. Het bevat programma's zoals Word, Powerpoint en Excel. Je kan daar online bij, maar je kan er ook programma's voor downloaden op je laptop.
Zo kan je, ook als je niet online bent, altijd met deze programma's werken.
Bekijk de onderstaande video en/of het stappenplan om Office 365 op je laptop te installeren.
Stappenplan
We gaan weer naar het intranet. Als je daar bent kies je weer 'Office365'. Je komt dan op onderstaande pagina. Om alle programma's te installeren klik je op 'Office apps installeren'.
Dan verschijnt dit scherm en het vertelt je precies wat je moet doen:
Als je deze installatie helemaal volgt heb je alle belangrijke programma's van Office365. Ook OneDrive! Ga nu door naar de volgende pagina op deze website.
Les 7: OneDrive cloudopslag gebruiken
Werken in de 'cloud'. Heb je dat ooit wel eens gehoord? Nou, jij gaat dat vanaf nu ook doen. We werken niet meer met USB sticks om al je bestanden op te slaan. We gebruiken OneDrive. Daarop sla je alles op, en je kunt er overal bij. Op je laptop, computer, telefoon, thuis en op school. Ik vind het fantastisch. Jij straks hopelijk ook!
Voorbeeldje: Je maakt een foto van je tuin voor GWO (de praktijklessen) en je moet hem uploaden naar je documenten. Dan kan je dat bijvoorbeeld via je telefoon gewoon doen en dan op de computer er mee verder werken.
Klinkt moeilijk he? Dat is het begin ook wel, daarna valt het wel mee. We gaan tijdens deze les:
OneDrive Online bekijken
Mappen aanmaken
Bestand aanmaken
OneDrive installeren op je telefoon
Inloggen OneDrive online
Je kunt OneDrive altijd online opzoeken. Dat gaan we nu doen. Om bij OneDrive te komen neem je dezelfde stappen als bij e-mail (zonecollege.nl, inloggen intranet, office 365). Je komt dan hier, kies voor OneDrive.
OneDrive opent zich in een nieuw venster. De eerste keer dat je bij OneDrive komt krijg je waarschijnlijk dit scherm:
Klik dan op 'nu niet'. Dan kom je op het beginscherm van OneDrive. De volgende keer dat je bij OneDrive komt zie je dit scherm niet meer. Je scherm ziet er nu zo uit:
Ga door naar de volgende stap.
Mappen maken
In OneDrive ga je dus al je bestanden voor school opslaan. Elk verslag, elke presentatie, elk plaatje, alles komt in OneDrive. Dan moet je wel makkelijk je spullen weer kunnen vinden. Daarom gaan we mappen aanmaken. Dit gaat heel simpel.
Klik op het pijltje naast nieuw, en kies dan voor map:
Dan geef je je map een naam en klik je op 'maken'.
Je gaat dit nu doen voor elk vak. Onderaan deze pagina zie je 'vakken' +de plaats van jouw school staan. Kies jouw locatie, er opent een documentje met elk vak dat je dit jaar op school krijgt. Maak voor elk vak een map aan binnen OneDrive.
Je OneDrive komt er dan (ongeveer) zo uit te zien, met jouw eigen vakken:
Je hebt nu mappen gemaakt binnen OneDrive. Sla vanaf nu al het werk voor het vak op in de map die daarbij hoort!
Je kan altijd online in OneDrive (Office365) werken. Het voordeel is dat je bestanden dan automatisch opgeslagen worden op de OneDrive zonder dat je er wat voor hoeft te doen. Laten we het eens proberen.
Via intranet ga je naar 'Office365'. Kies dan voor OneDrive. Je komt dan op deze pagina:
Als je iets voor een vak zou maken, zou je eerst op een vak moeten klikken. Dat doen we niet, omdat we testen. Je gaat nu naar 'Nieuw' en dan 'Powerpoint-presentatie'. Je gaat dan naar powerpoint.
Vanaf hier kan je je presentatie gaan maken. Klik op de tekst in de dia en verander wat. Je ziet dan helemaal bovenin in het midden dat hij meteen jouw presentatie heeft opgeslagen. Waar nu presentatie staat, daar klik je op, dan kan je de naam aanpassen. Geef het de naam 'Test + je naam'.
Sluit het bestand af. Als je op de OneDrive pagina bent druk je op f5 bovenaan je toetsenbord, je ververst dan de pagina. Wat zie je dan in het scherm?Als het goed is dit(je moet misschien even naar onder scrollen):
Je powerpoint is meteen opgeslagen! Handig.
OneDrive installeren op je telefoon
Je kan OneDrive ook installeren op je telefoon. Enorm handig. Stel je voor dat je een filmpje moet maken voor school, of een foto wil gebruiken. Dan kan je de foto uploaden naar OneDrive op je telefoon en staat je filmpje of foto ook meteen op je laptop of op OneDrive online.
Ga naar de App Store of de Google Play Store op je telefoon en zoek naar OneDrive. Je moet dan dit logo hebben:
Als de app is gedownload open je de app, en kies je voor aanmelden.
Stap 1: Klik op 'Aanmelden'
Stap 2: Vul je e-mailadres in (31JC00002@zone.college)
Stap 3: Log in met je 31JC account
Stap 4: Je ziet nu al je mappen.
Als je op het oranje rondje met het plusje drukt kan je bestanden vanaf je telefoon toevoegen. Voeg een foto toe aan OneDrive om te proberen.
Bestand opslaan in OneDrive
We gaan even een oefenbestandje maken. Open het programma Word op je laptop. Klik op het vergrootglas in je taakbalk links onderin.
Met dat vergrootglas kan je alle programma's opzoeken op je laptop/computer. Er opent zich een menu'tje. Als je onderin dan 'word' intypt, komt bovenin Word tevoorschijn. Klik er op en Word opent.
Klik in Word op 'leeg document'. Typ even wat in, bijv. je naam en in welke klas je zit. Sla dan het bestand op. Ga naar bestand > opslaan als. Klik onderaan op bladeren.
Je 'verkenner' opent. Als je dan in het menu links bovenaan kijkt in dit scherm zie je ergens OneDrive Zone staan. Als je daarop klikt zie je al je mappen staan. Sla dit bestand op onder 'Engels + je naam'.
Je hebt nu een bestand gemaakt met Word en direct opgeslagen op OneDrive.
Les 8: E-mail
Mailen. Ja. Mailen is handig, omdat je even iets wil vragen of doorgeven aan je docent, omdat je iets wil opsturen. Omdat de docent zegt dat het moet, want.... Heel veel redenen om te mailen. Misschien kan je het al, misschien nog niet. Tijdens deze les gaan we een mail opstellen en versturen, met daarbij wat handige tips die je misschien wel of nog niet wist.
Inloggen
Je e-mail kun je bereiken via de intranet startpagina. Hier log je in met je 31JC account en je wachtwoord. Je krijgt dan dit scherm. Klik op 'Office365'
Vervolgens krijg je dit scherm:
Kies dan voor Outlook (zie het rode kader in de afbeelding). Je krijgt dan een nieuw venster met je mail. Je bent nu ingelogd.
Mailadres opzoeken
Als je een mail gaat sturen heb je soms al een mailadres gekregen om je mail naar toe te sturen. Maar soms dus ook niet. Dan moet je bijvoorbeeld een mailtje sturen naar een docent, maar weet je het e-mailadres niet. Dan kan je het adres ook opzoeken.
We gaan daar even mee oefenen. Zoek je mentor op.
Als je bent ingelogd zie je links een heel menu staan met mapjes. Daarnaast zie je een overzicht met alle mailtjes die je binnen hebt gekregen. Aan de rechterkant van het scherm zie je het laatste mailtje dat je hebt gekregen al open staan. Om een nieuwe mail te schrijven kies je eerst voor 'nieuw ':
Dan klik je op 'aan':
Bij 'personen zoeken' kan je op de naam (of een gedeelte ervan zoeken).
Zoek op de naam van de docent, klik op enter als je de naam hebt ingetoetst. Klik dan naast de naam op het 'plusje' en kies daarna voor opslaan:
Als het goed is heb je nu bovenin naast aan de naam van de mentor staan. Op deze manier kan je dus altijd het mailadres van een klasgenoot of docent opzoeken!
Ho, wacht! Niet je mailwegklikken, laat hem zo staan en ga op deze website naar de volgende pagina om de mail verder af te maken.
Bijlage toevoegen
Het is wel eens nodig dat je een word bestand of een afbeelding mee stuurt met je e-mail. Dit kan heel simpel bij de mail. Klik bovenaan op 'bijvoegen':
Dan komt er een nieuw venstertje bij, hier kan je afbeeldingen of bestanden selecteren, kies daarna voor openen:
Je ziet dat het bestand is bijgevoegd als je dit ziet verschijnen. Het kan even duren, dus even geduld.
We zijn nog niet klaar. Laat je mailtje zo staan en ga op deze website verder naar het volgende onderwerp 'mail sturen'.
Mail sturen
Het lijkt zo makkelijk om een mail te sturen. En eigenlijk is het dat ook. Maar soms (lees: vaaaaaak!) vergeten de leerlingen om ook daadwerkelijk een goede mail te sturen.
Je hebt nu het mailadres van een docent er in gezet, je hebt een bijlage erbij gedaan.
Nu nog de laatste stappen:
1: je voegt een onderwerp toe (in dit geval Oefenmail+ je naam + je klas)
2: Je typt de mail. Daarin gebruik je een aanhef (Hallo mevrouw/meneer,) je vertelt waarom je een mailtje stuurt en je sluit netjes af (Groetjes, Pietje Puk).
Kijk, zoals hier. En heb je al deze stappen doorlopen? Dan klik je op verzenden.
Zo, poe! De mail is verstuurd. Die docent wordt nu overspoeld met mailtjes. Jij bent even klaar met mailen. We gaan door met het volgende onderwerp!
E-mail op je telefoon
Je kan ook je e-mail op je telefoon installeren. Zo zie je snel wanneer je een mail van je docent hebt of kan je zelf een e-mail sturen.
Ga dan naar je App Store of Play Store en zoek op 'Microsoft Outlook', download dan de app met dit logo:
1. Installeer en open de app
2. Vul je e-mail adres van school in en klik op 'account toevoegen'.
3. Vul je wachtwoord in en klik op 'aanmelden'.
4. Vaak ben je nu meteen ingelogd. Soms niet. Krijg je nog een scherm, vul dan bij server: mail.zone.college in. En bij domein/gebruikersnaam je 31JC account. Zoiets als hier:
Klik dan op 'aanmelden'.
Als het goed is ben je nu ingelogd en kan je ook een e-mail sturen vanaf je telefoon!
Les 9: Microsoft Teams
Microsoft Teams is een programma om online in samen te werken. Dit wordt door veel bedrijven gebruikt. Ook door jouw docenten onderling.
Met jou en de klas gebruikt de docent Microsoft Teams alleen om op afstand met elkaar te kunnen praten. Denk aan een les op afstand, een kort overleg, of om op afstand nog even een vraag te kunnen stellen.
Wanneer je een gesprek gaat voeren met de docent stuurt deze vooraf een link waarmee je aan het gesprek kunt deelnemen.
Bekijk de onderstaande stappen om te zien hoe je dit doet.
Les 10: Printen op school
Voor school moet je wel eens iets printen: een verslag, een foto, etc. In deze les leer je hoe je dit vanaf je eigen laptop of vanaf een schoolcomputer kunt doen.
Printer op intranet
Ga op intranet op zoek naar de tegel Printers. Klik hier op en ga vervolgens naar Uniflow Online.
Printer installeren op je laptop
LET OP: het installeren van de printer software werkt alleen op een Windows laptop.
Dus niet op een Windows-S, Chromebook, of Macbook !!! In dit geval ga dan naar het volgende lesje "Printen op school" en ga verder onder het kopje: Een bestand printen via de Uniflow website.
Als je de vorige les hebt gevolgd ben je beland op de Uniflow website. Je ziet dan het dasboard, ongeveer zoals op het plaatje hieronder. Klik op deze pagina op Beginnen met afdrukken.
Op de pagina waarop je vervolgens beland heb je een aantal mogelijkheden. Hierover zullen we je later in de les nog meer leren. Aan de rechterkant van de pagina staat Printerstuurprogramma downloaden. Klik hier op.
Het printerstuurprogramma wordt vervolgens gedownload. Wanneer er gevraagd wordt of het een vertrouwd programma is kun je op Ja klikken. Kijk vervolgens bij de Downloads (Ctrl-J) van je browser en dubbelklik op het zojuist gedownloade bestand (MomSmartClient_x64.msi).
Windows zal nu aangeven dat je probeert om een voor windows onbekende app te installeren. Je klikt nu eerst op Meer informatie en vervolgens op Toch uitvoeren om de printer op je laptop te installeren.
Windows zal nu nogmaals vragen of je het programma wil installeren. Klik op Ja. Nu zal het programma daadwerkelijk worden geïnstalleerd, dit kan een paar minuten duren.
Tijdens de installatie zal het programma vragen of het het stuurprogramma mag installeren. Klik ook nu op Ja. Deze stap is belangrijk, want anders zal je printer niet tussen de lijst met printers in Windows verschijnen.
Na het installeren moet je alleen nog inloggen met je 31JC account. Wanneer je dit hebt gedaan zul je tussen je printers in Windows een nieuwe printer zien staan met de naam Zone College Printer
Je hebt nu de printer geinstalleerd op je laptop. Hoe je daadwerkelijk kunt printen zullen we je in de volgende les uitleggen. LET OP: De printer software werkt pas na een herstart van je laptop !!
Printen op school
In deze les gaan we leren hoe we daadwerkelijk kunnen printen op school. Waarschijnlijk heb je al wel ergens in de school een printer zien staan. Ze zien er ongeveer uit zoals op de foto hieronder.
Om te printen heb je eigenlijk 2 manieren:
Rechtstreeks vanaf je laptop printen
Een bestand printen via de Uniflow website
Printen vanaf je laptop
Om rechtstreeks vanaf je laptop te kunnen printen is het belangrijk dat je het stuurprogramma voor de printer hebt geïnstalleerd. Dit staat beschreven in de les Printer installeren op je laptop.
Je printer staat tussen alle printers die je hebt geïnstalleerd. Als je nu vanuit bijv. Word een bestand wil printen, selecteer dan de printer Zone College Printer. Om je document af te drukken klik je vervolgens op Afdrukken
Je kunt hier ook allerlei instelling voor het printen instellen, zoals dubbelzijdig afdrukken, kleur of zwart/wit
Een bestand printen via de Uniflow website
Wanneer je de printer niet op je laptop hebt geïnstalleerd kun je toch printen. Je doet dit dan via de Uniflow website. Hier kom je terecht als je via het intranet op Printers klikt en vervolgens op Uniflow Online. Om nu een bestand te kunnen uploaden klik je op Beginnen met afdrukken.
Je kunt nu een bestand printen door het bestand te slepen naar het vak dat je hieronder ziet. Je kunt ook op Zoeken klikken om het bestand te selecteren dat je wil printen.
Je krijgt hierna een melding Bestand geupload! Je bent nu klaar om naar de printer te gaan en het bestand af te drukken.
De printer
Printen
Wanneer je het bestand vanaf je laptop naar de printer hebt verstuurd is het tijd om te gaan printen. Hiervoor zoek je één van de printers op school op. Ze zien er ongeveer uit zoals op de foto hieronder.
Klik nu eerst op Login om in te loggen. Bij de gebruikersnaam vul je je 31JC account in, zonder @student.zone.college! Bij het wachtwoord vul je je eigen wachtwoord in.
Nadat je bent ingelogd kies je voor Secure Print. Nu zie je al je bestanden staan die je naar de printer hebt verstuurd. Het ziet er ongeveer uit zoals in de foto hieronder.
Klik op Druk af en wis om het bestand uit te printen. Het bestand komt nu uit de printer.
Kopiëren
Je kunt de printer ook gebruiken om bestanden te kopiëren. Om te kopiëren doe je de klep omhoog en leg je het document dat je wil kopiëren op de glasplaat. Vervolgens doe je de klep weer omlaag.
Je kiest nu in het keuzemenu voor Kopie
Vervolgens kun je allerlei dingen instellen, maar de belangrijkste is het aantal kopieën. Type hiervoor op het scherm het aantal kopieën in. Klik op Start om te beginnen met kopiëren.
Les 11: Zermelo (roosters)
Zermelo leerling (vmbo)
Als jouw school gebruik maakt van Zermelo roostersoftware dan kun je als leerling gebruik maken van de WebApp en het Zermelo Portal. Wat is het verschil? We leggen het je hier uit!
De WebApp gebruik je op je telefoon of tablet. Het portal open je het beste op een pc/laptop. Met de WebApp kun je altijd je rooster bekijken. Ook kun je je inschrijven voor keuzelessen als deze worden aangeboden op jouw school.
In het portal kun je je rooster bekijken, maar ook eventueel dat van anderen. In het portal kun je naast je rooster ook een keuzeformulier doorlopen om je vakkenpakket te kiezen.
WebApp Je rooster bekijken
Je hebt de WebApp nodig als je je rooster wilt bekijken. Deze app kun je op je telefoon of tablet installeren. Je ziet daar altijd je actuele rooster. Zodra de roostermaker een wijziging heeft gemaakt in het rooster, zie je dat vrijwel meteen in de WebApp.
Je ziet het rooster van vandaag, maar je kan ook de hele week in één keer bekijken. Door te swipen, ga je een dag of week verder, of juist terug. Dit werkt ook zoals je de WebApp op de computer opent (door te klikken en slepen).
WebApp installeren
Hoe krijg je de Zermelo Webapp op je telefoon geïnstalleerd? Volg het stappenplan bij Webapp installeren
Inschrijven voor keuzelessen
Maakt jouw school gebruik van keuzelessen? Dan kan je je via de WebApp inschrijven voor een les. Wees er op tijd bij, want er zit een maximum aan het aantal leerlingen dat bij een les kan zijn.
Meer weten? We leggen hier verder uit hoe het werkt: Inschrijven voor keuzelessen
Portal
Je rooster bekijken
Inloggen bij het Zermelo Portal van jouw school werkt het beste op een computer. Je logt in via Intranet, button roosters Zermelo
Je gebruikt het portal om:
Je rooster te bekijken
Het rooster van een andere leerling of docent op te vragen
Zermelo student (mbo)
Als jouw school gebruik maakt van Zermelo roostersoftware dan kun je als student gebruik maken van de WebApp en het Zermelo Portal. Wat is het verschil? We leggen het je hier uit!
De WebApp gebruik je op je telefoon of tablet. Het portal open je het beste op een pc/laptop. Met de WebApp kun je altijd je rooster bekijken.
In het portal kun je je rooster bekijken, maar ook eventueel dat van anderen
WebApp Je rooster bekijken
Je hebt de WebApp nodig als je je rooster wilt bekijken. Deze app kun je op je telefoon of tablet installeren. Je ziet daar altijd je actuele rooster. Zodra de roostermaker een wijziging heeft gemaakt in het rooster, zie je dat vrijwel meteen in de WebApp.
Je ziet het rooster van vandaag, maar je kan ook de hele week in één keer bekijken. Door te swipen, ga je een dag of week verder, of juist terug. Dit werkt ook zoals je de WebApp op de computer opent (door te klikken en slepen).
WebApp installeren
Hoe krijg je de Zermelo Webapp op je telefoon geïnstalleerd? Volg het stappenplan bij Webapp installeren
Portal Je rooster bekijken
Inloggen bij het Zermelo Portal van jouw school werkt het beste op een computer. Je logt in via Intranet, button roosters Zermelo
Je gebruikt het portal om:
Je rooster te bekijken
Het rooster van een andere student of docent op te vragen
Les 12: Problemen met je laptop
Leerlingen van Zone.college werken met eigen meegebrachte laptops.
The Rent Company ontzorgt hierin leerlingen, ouders en het onderwijs. Hoe zat het ook alweer?
Mocht je toch problemen ervaren met je eigen laptop?
Veel problemen kan je zelf oplossen, dat leer je hier.
Veel voorkomende (software) problemen, zelf oplossen
Herstart je laptop!
Werkt je laptop traag of werken websites niet?
Klik met de rechter muis op Start, Afsluiten of afmelden, klik op Opnieuw opstarten.
Alleen de aan uit knop gebruiken helpt niet. Dit zet de laptop in slaap.
Cookies verwijderen
Lukt inloggen bij websites of lesmateriaal niet?
Druk in de internetbrowser de toetsen Ctrl-Shift-Del tegelijk in, kies bij Periode Alles of gehele tijd, zet een vinkje bij cookies (rest kan uit), klik op verwijderen. Daarna de browser afsluiten en opnieuw starten.
Opnieuw aanmelden Microsoft (office) 365
Als Office problemen geeft, meld je dan (opnieuw) aan met je schoolmailadres en wachtwoord. Daarna herstarten.
Heeft dat niet geholpen? Installeer dan Office opnieuw. Zie handleiding.
Laptop hard uitzetten.
Gaat je laptop niet meer aan? Houdt de aan/uit knop 30 seconden ingedrukt (de laptop zal uitgaan), laat deze 5 seconden los en druk hem kort in (om de laptop weer aan te zetten).
Ongewenste software verwijderen.
Vaak wordt er ongemerkt software geïnstalleerd na bezoek aan de verkeerde websites. Klik op Start - Instellingen (tandwiel) – Apps – Geïnstalleerde apps. Sorteer de lijst op datum. Verwijder de onbekende apps die zijn geïnstalleerd vlak voor je probleem ontstond.
Je inloggegevens controleren.
Zorg dat je je gebruikersnaam, je mailadres en wachtwoord weet. Je gebruikersnaam is je 31JCxxxxxx nummer, je mailadres 31JCxxxxxx@student.zone.college.
Je wachtwoord weet als het goed is.
Krijg je de melding dat gebruikersnaam of wachtwoord onjuist zijn? Check je gebruikersnaam en als die klopt, stel dan een nieuw wachtwoord in via https://wachtwoord.zone.college
School wifi weer gebruiken na quarantainestelling.
Als je de melding krijgt dat Wifi is geblokkeerd omdat er virussen zijn aangetroffen op jouw laptop, neem dan de stappen die daar genoemd worden. Dus de virusscanner de hele laptop laten scannen en de ADW scanner downloaden, installeren en uitvoeren.
Als er geen virussen meer zijn, kun je op de foutpagina het formulier onderaan invullen, hierrna wordt je laptop weer vrijgegeven.
Two Factor instellen.
Sinds oktober 2022 hebben leerlingen naast hun wachtwoord een zogenaamde 2FA nodig om in Office 365 te kunnen komen. Zie deze handleiding.
Wifi opnieuw verbinden.
Heb je in school een slechte wifi verbinding met je telefoon, zet dan je wifi even uit, wacht 10 tellen en zet het weer aan. Het wifi knopje is te vinden in het configuratie menu van je telefoon.
Heb je in school een slechte wifi verbinding met je laptop, zet dan je wifi even uit, wacht 10 tellen en zet hem weer aan. Veel laptops hebben een functieknopje hiervoor. Mocht je het niet kunnen vinden, start dan je computer een keer opnieuw op.
Veel problemen zijn te voorkomen door regelmatig windows updates uit te voeren.
Zorg dat je updates direct binnenkrijgt en zo een stabiel apparaat behoud.
Druk op start - Instellingen - Windows Update.
- Zet het schuifje "krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn" aan.
Klik op Geavanceerde opties:
- Zet het schuifje "updates voor andere Microsoft producten ontvangen" aan.
Windows terugzetten naar fabrieksinstellingen.
Als je laptop serieuze problemen heeft, kan je hem altijd terugzetten naar fabrieksinstellingen.
LET OP: Als je dit doet kan je bestanden kwijtraken en zul je programma's opnieuw op de laptop moeten installeren. (overleg altijd even met je ouders).
Hier vind je een uitgebreide handleiding hoe je dit kunt doen: Fabrieksherstel Windows 10 - Windows Helpdesk.
Veel voorkomende (hardware) problemen, zelf oplossen
Ziet jouw scherm er zo uit?
Dan is jouw scherm gebarsten, vraag je ouders of neem zelf contact op met het bedrijf waar je jouw laptop hebt gekocht.
Is jouw batterij te snel leeg?
Dan is jouw batterij versleten, vraag je ouders, of neem zelf contact op met het bedrijf waar je jouw laptop hebt gekocht.
Gaat jouw laptop niet meer aan of uit?
Zorg dat de batterij voldoende opgeladen is, houdt de aan/uit knop 30 seconden ingedrukt (de laptop zal uitgaan), laat deze 5 seconden los en druk hem kort in (om de laptop weer aan te zetten).
Ergonomie is een moeilijk woord voor het verstandig werken met je Laptop om geen lichamelijke klachten te krijgen.
Tips hiervoor zijn:
Werk in een goede zithouding, zorg dat je ontspannen zit.
Neem regelmatig een pauze
Doe af en toe een (ontspanning) oefening
Werk je vaak langdurig met je laptop, overweeg dan een laptop verhoger met losse muis en toetsenbord.
Einde
Dit is het einde van de eerste cursus. Je hebt nu veel informatie gehad over de basis van werken met ict op onze school. De volgende keer gaan we verder met deel II van de cursus.
Voor nu hopen we dat je er veel van geleerd hebt en je een beetje weet wat er van je verwacht wordt. Vandaag of morgen gaan we kijken of het ook in de praktijk lukt om wat je net geleerd hebt toe te passen.
Succes en nog veel plezier deze eerste schoolweek!
Extra: Yammer (locatie Almelo)
Je kan naar Yammer via de computer of je laptop. In de praktijk denk ik dat je vaker je telefoon zal gebruiken, maar we laten het je wel even zien.
Ga naar het intranet, kies voor Office 365, en klik dan helemaal links bovenin op het menu:
Het menu opent zich en je ziet een lijst met programma's. Klik onder die lijst op 'alle apps':
Als je daarop klikt zie je een lijst met alle programma's die bij Office365 horen. Helemaal onderaan zie je Yammer staan. Klik er op. De eerste keer dat je bij Yammer komt krijg je een paar pop up schermen, klik deze weg door op het kruisje te klikken.
Als je mentor al een groep voor jouw klas heeft aangemaakt zie je hem aan de linkerkant staan (Bijv. Almelo 1B1). Zelf kan je ook een groepje aanmaken, als je bijvoorbeeld voor een project gaat samenwerken. Dit is het homescherm van Yammer:
We hebben allemaal WhatsApp, Instagram, Snapchat enzo. Maar als je contact wil hebben met je docent doe je dat via mail of via Yammer (lees: djemmer). Yammer lijkt heel erg op Facebook, maar dan in de veilige omgeving van school. Yammer kan je via de computer/laptop bij, maar heeft ook en appje op de telefoon. Ook dit gaan we vandaag uitproberen.
Je kan Yammer ook op je telefoon installeren. Supermakkelijk, zo kan je altijd snel contact hebben via de groepen waar je lid van bent. Een vraag stellen aan je mentor kan via deze manier bijvoorbeeld ook. Dan kan je mentor antwoorden wanneer hij of zij dat wil.
Yammer download via de App Store of de Google Play Store. Zoek dan naar Yammer, met dit logo:
Als de app is gedownload open je de app, en kies je voor aanmelden.
Stap 1: Klik op 'Aanmelden'
Stap 2: Vul je e-mailadres in (31JC00002@zone.college)
Stap 3: Log dan in met je 31JC account
Stap 4: Je ziet nu al je groepen (dit kan misschien nog leeg zijn)
Op elke computer staat een Internet Browser , dit gebruik je om websites mee op te zoeken. Dit doe je vaak met Internet Explorer, die staat meestal al geinstalleerd en als standaard op je computer:
Maar naast Internet Explorer hebben we ook Google Chrome. Een internet browser gemaakt door, jawel, Google. Deze is in de meeste gevallen wat makkelijker, omdat niet alle websites het even goed doen met Internet Explorer.
TIP: Gebruik Google Chrome!
Tip 2: Lukt inloggen niet, of iets anders op een website niet, probeer dan Internet Explorer weer. Maar eerst Google Chrome dus.
Op de volgende pagina lees je hoe je Google Chrome als je standaard browser instelt zodat je altijd automatisch Google Chrome gebruikt.
Op deze pagina leer je hoe je een internet browser kiest en instelt als standaard browser.
In deze les leer je hoe je een internet browser kiest en instelt als standaardbrowser
In deze les kies je een internetbrowser en stel je deze in als de standaard browser.
Op nieuwe laptops staat de browser Edge. Deze adviseren we je te gebruiken.
Het arrangement Basisvaardigheden ICT is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.