Inleiding
Wat houdt studieloopbaanbegeleiding nu precies in?
Studieloopbaanbegeleiding bestaat uit:
1. Begeleiding studievoortgang
2. Begeleiding loopbaanontwikkeling
3. Begeleiding professionele (beroeps) ontwikkeling
Tijdens je studie word je begeleid door je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) in je beroeps-, studie- loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling. Daarvoor heb je regelmatig individuele voortgangsgesprekken over je ontwikkeling. Je SLB-er zorgt voor verslaglegging van de voortgangsgesprekken en zorgt voor afstemming met andere docenten/begeleiders die bij jou betrokken zijn. Bij evt. knelpunten in je persoonlijk functioneren schakelt de SLB-er zo nodig ander begeleiding in. De studievoortgang blijft altijd je eigen verantwoordelijkheid. Het ontwikkelings- en examenportfolio zijn belangrijke instrumenten om je ontwikkeling te kunnen volgen. Persoonlijke leerdoelen zijn daarvan een onderdeel. Hierover krijg je in je SLB groep uitleg van je SLB-er.
Binnen de SLB uren zal o.a. aandacht besteed worden aan loopbaanbegeleiding en studievaardigheden. Het planmatig kunnen werken, jouw leerstijl, ambities , het kunnen reflecteren en samenwerken komen hierin aan de orde. Je werkt daarvoor aan verschillende opdrachten.
De begeleiding in je professionele (beroeps) ontwikkeling van je opleiding is gericht op de inhoud van het beroep als verpleegkundige. Het beroepsbeeld, het kwalificatiedossier van de verpleegkundige met de kerntaken, werkprocessen en competenties staan hierin centraal. Door verschillende opdrachten zal je meer inzicht krijgen in deze begrippen en in de eisen die aan je beroep worden gesteld.
De studieloopbaanbegeleiding valt onder de levens- en loopbaanlijn.
De studieloopbaanbegeleider is verder je coach en je vraagbaak. Hij of zij begeleidt jou en heeft individueel contact met je over je planning, voortgang en ontwikkeling. Als je ouders of verzorgers vragen hebben, kunnen ze ook bij deze persoon terecht.
Als je de verkeerde studie hebt gekozen of je worstelt met een leerbeperking of loopt in je persoonlijke leven tegen problemen aan waar je begeleiding bij nodig hebt, dan kan je je SLB'er vragen een studentbegeleider van het Begeleiding & Advies Team (BAT) in te schakelen voor extra begeleiding. Deze begeleider kan je verder helpen.