Talen en rekenwijzer GEW-GZA

Talen en rekenwijzer GEW-GZA

1. Het onderwijs in talen en rekenen

Inleiding: Leren van talen en rekenen

Taal- en rekenvaardigheden zijn basisvaardigheden. Iedereen heeft ze nodig in het dagelijks leven. Bij het boodschappen doen, reizen met de trein, aanvragen van studiefinanciering of halen van een rijbewijs. En natuurlijk ook om je beroepsopleiding goed te kunnen volgen en je beroep met succes uit te kunnen oefenen. Daarom moeten alle mbo-studenten voldoen aan de niveaueisen voor Nederlands en rekenen. Mbo-niveau 4-studenten moeten ook nog voldoen aan de eisen voor de moderne vreemde taal Engels. Om aan het eind van de opleiding aan deze eisen te kunnen voldoen, krijg je taal- en rekenlessen.

 

Heb je vragen over de examens van Nederlands, rekenen en/of Engels dan kun je een mail sturen naar: secretariaatsec@noorderpoort.nl

1.1 Vaardigheden en niveau-eisen

Wat je moet kunnen voor de talen en rekenen staat in referentiekaders.

Het Referentiekader Nederlands en rekenen maakt onderscheid tussen verschillende vaardigheden en verschillende niveaus, die oplopen van 1F naar 4F. F staat voor fundamenteel referentieniveau.

Binnen mbo-niveau 4-opleidingen moet je niveau 3F behalen.

Binnen niveau 2- en niveau 3-opleidingen moet je niveau 2F behalen.*

Als in een niveau 2-opleiding, zoals Dienstverlening of Servicemedwerker, bij rekenen niveau 2F niet haalbaar is, is het mogelijk een centraal examen rekenen op niveau 2A te doen. Dit 2A-rekenexamen is gemakkelijker dan het 2F-rekenexamen. Met het 2A-rekenexamen kunnen studenten toch hun diploma halen en zich op de arbeidsmarkt begeven, maar niet doorstromen naar mbo-niveau 3. Voor doorstroom naar mbo-niveau 3 is beheersing van zowel Nederlandse taal als rekenen nodig op referentieniveau 2F.

Klik hier voor een overzicht van de Vaardigheden en niveaus Nederlands en rekenen

Voor de moderne vreemde taal (MVT) Engels staan de niveau-eisen per vaardigheid in het Europees Referentiekader (ERK). De niveau-eisen verschillen per opleidingsniveau en worden aangegeven met een letter (A, B of C) en een cijfer (1 of 2).

In niveau 4-opleidingen is Engels op niveau A2 / B1 verplicht.  

Engels is niet verplicht voor diplomering binnen niveau 3-opleidingen, maar als het vak in de opleiding geroosterd is, is deelname verplicht. Engels wordt in enkele niveau-3 opleidingen ook aangeboden als keuzedeel.

Klik hier voor een overzicht van de Vaardigheden en niveaus Engels

 

1.2 De vakken Nederlands, Engels en rekenen

In de BOL heb je gedurende minimaal de helft van de opleiding elke periode Nederlands, rekenen en Engels.

In het laatste jaar van twee- en driejarige opleidingen of het voorlaatste jaar van vierjarige opleidingen heb je (meestal) geen rekenles meer, maar wel Nederlands en Engels, (meestal) gericht op het instellingsexamen.

In de BBL en maatwerktrajecten heb je elke periode les in de talen en/of rekenen.

Bij Nederlands en Engels staat per periode per leerjaar een vaste vaardigheid of een combinatie van vaardigheden centraal. De vaardigheden zijn: lezen (le), luisteren (lu), schrijven (sc) en spreken (sp) en gesprekken (gs).

Bij rekenen staan eerst getallen, dan verhoudingen (GV) centraal,  daarna meten en meetkunde (MM) en tot slot verbanden (V).

1.3 Taal- en rekenmethodes

Op Noorderpoort Gezondheidszorg en Welzijn en Noorderpoort Gezondheidszorg Assen gebruiken we voor Nederlands de methode NU Nederlands .

Voor Engels gebruiken we de methode NU Engels van uitgeverij Noordhoff, behalve bij de AG-opleidingen waar Language Leader wordt gebruikt.

Voor rekenen gebruiken we de methode Rekenblokken van uitgeverij Malmberg.

Verder gebruiken we voor de examenvoorbereiding Nederlands de methode Examencoach online examentrainer en voor de examenvoorbereiding rekenen de methode SMART-rekenen.

De taal- en rekenmethodes bestaan uit een schriftelijk deel en/of een digitaal deel.

Om het digitale deel in de lessen te kunnen gebruiken, heb je een laptop nodig. De eisen waaraan je laptop moet voldoen, worden bekend gemaakt bij de start van je opleiding. De regels rondom laptopgebruik staan in de schoolgids. Bij de aanvang van de opleiding krijg je hulp bij het koppelen van je laptop aan het Noorderpoortnetwerk, zodat je op school online kunt werken. Ook activeren we de licentie(s) voor het digitale deel van de methode(s) klassikaal onder leiding van de docent.

 

Het werken in het digitale deel van de methode(s) lukt niet altijd. Dit kan liggen aan je laptop of aan het digitale programma. Hierbij geldt:

  • Informatie over laptopeisen, het activeren van licenties kun je vinden op Introductie Noorderpoort
  • Jij moet er zelf voor zorgen dat je laptop goed werkt. Evt. kun je hierbij assistentie vragen bij het servicepunt in het Leer- en Informatie Centrum (LIC) van de school.
  • Jij moet er zelf voor zorgen dat je het digitale programma juist gebruikt. Je moet bv. de activeringsinstructies correct opvolgen en de updates tijdig installeren. Als zich hierbij problemen voordoen, moet je contact opnemen met de helpdesk van de uitgever van het programma.
  • De school zorgt voor het voorkomen van en oplossen van problemen die te maken hebben met de internetverbinding en in de digitale programma’s zelf. Het is belangrijk dat je storingen zo snel mogelijk meldt op het servicepunt in de het LIC of via servicepunt.vis@noorderpoort.nl, zodat wij deze snel kunnen verhelpen. Als school van te voren op de hoogte is van een storing, bv. door onderhoud ligt het programma er een poosje ‘’uit’’, word je zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

GEEN LEERMIDDEL? GEEN LES!

In de eerste zes weken van de opleiding gaan we soepel om met studenten die nog niet over alle leermiddelen beschikken. Je krijgt even de tijd om je spullen voor elkaar te krijgen.

We verwachten dat je je hierin actief opstelt:

  • Overleg met je studieloopbaanbegeleider over de manieren om je opleiding te bekostigen.
  • Vraag je studieloopbaanbegeleider je te helpen bij het bestellen van de boeken en licenties. 
  • Maak gebruik van leermiddelen die je op school kunt lenen. Vraag hiernaar bij het LIC.
  • Ga direct naar het ICT-servicepunt in het LIC als je laptop of licenties niet werken.

Daarna geldt: Geen leermiddel? Geen les! Zonder leermiddelen kun je nl. niet voldoen aan de inspanningsverplichting (art. 4  van de onderwijsovereenkomst). Je mag dan de lessen waarin gebruik gemaakt wordt van dit leermiddel niet meer volgen. Ook kun je niet deelnemen aan toetsen waarbij gebruik gemaakt wordt van de laptop en/of een licentie. Dit heeft gevolgen voor het voldoen aan de studievoortgangseisen (zie de studiewijzer van je opleiding).

 

1.4 Beoordeling toetsen en examens

1.4 Beoordeling van talen en rekenen: instaptoets, periodetoetsen, examens

Instaptoetsen

We starten in de eerste periode van de opleiding met TOA-instaptoetsen rekenen, Nederlands en evt. Engels, om je beginniveau te bepalen. Wie welke instaptoets moet maken, staat in onderstaande tabel. De eerste instaptoets, rekenen, maak je op school onder de (reken)les. De overige instaptoetsen worden op school of thuis gemaakt, afhankelijk van hoe de opleiding dit heeft geregeld.

Instaptoetsen per opleidingsniveau

Instaptoets

Niveau 2-opl.:

HZW

Niveau 3-opl.:

VZ incl. MZ3

PW3

Niveau 4-opl.:

AA, DA, TA

MZ4, PW4, VP

Rekenen

X

X

X

Nederlands lezen

X

X

X

Nederlands schrijfinzicht

X

X

X

Engels lezen

 

X (ook VZ)

X

Engels luisteren

 

X (ook VZ)

X

 

Als je op een instaptoets meer dan één niveau lager scoort dan het uiteindelijk te behalen niveau is sprake van een hardnekkige achterstand. Je hebt dan een inspanningsverplichting om je achterstand weg te werken. Hoe dat gaat, staat in par. 1.5.

Meer informatie over instaptoetsen kun je vinden op Weten en regelen

Periodetoetsen

Aan het eind van elke periode krijg je, over de lessen rekenen, Nederlands en Engels van die periode, een periodetoets. Meer informatie over de toetsing staat in hoofdstuk 2 van deze TR-wijzer.

Examens

In het voorlaatste of laatste jaar van de opleiding worden de examens talen en rekenen afgenomen: Meer informatie over de examinering staat in hoofdstuk 3 van deze TR-wijzer.

 

 

1.5 Ondersteuning

Als blijkt dat je een (hardnekkige) achterstand in Nederlands, rekenen of Engels hebt, heb je een inspanningsverplichting om deze weg te werken. Hiervoor kun je op Noorderpoort Gezondheidszorg en Welzijn terecht bij je eigen vakdocent.

Evt. kun je daarnaast zelf individuele ondersteuning inschakelen of gebruik maken van de Zomerschool. Informatie hierover kun je vinden op Weten en regelen, Ondersteuning Taal en rekenen

De taal- en rekenondersteuning wordt op de eigen school gegeven door een aparte docent of de eigen docent. Deze ondersteuning is bedoeld voor studenten met een hardnekkige achterstand op Nederlands, rekenen of Engels van meer dan één niveau onder het vereiste uitstroomniveau. Dat betekent een score op/van:

  1. NED en REK: lager dan 1F voor studenten Servicemedewerker/Dienstverlening, MzVz, PW3 (uitstroomniveau 2F)
  2. NED en REK: 1F voor studenten AA, DA, MZ4, OA, PW4, SW, TA en VP (uitstroomniveau 3F)
  3. ENG: lager dan A2 voor studenten van niveau 4-opleidingen (uitstroomniveau B1).

Het beginniveau wordt vastgesteld door TOA-instaptoetsen bij aanvang van de opleiding (voor de eerstejaars) of via de beoordelingen die tot dusver hebben plaatsgevonden (ouderejaars).   

De taal- en rekendocenten (TR-docenten) maken -samen met de ondersteunend docent- een analyse van de resultaten op de TOA-instaptoetsen.Wanneer nodig wordt een ondersteuningsprogramma met je afgesproken. Het ondersteuningsprogramma houdt in:

  • Wekelijkse ondersteuning gedurende één of meerdere periodes
  • Pre-teaching, dat wil zeggen dat je met behulp van de lesmethode alvast de eerstvolgende gewone les gaat voorbereiden, zodat je deze les beter kunt volgen en zelfvertrouwen opbouwt
  • Extra oefeningen op school of thuis met behulp van oefenmateriaal
  • Evt. gespecialiseerde ondersteuning van een expert van de dienst Studentendienstverlening Noorderpoort.
  • Terugkoppeling naar je eigen TR-docent en studieloopbaanbegeleider (SLB’er) over je ontwikkeling en benodigde aanpak in de overige lessen via het formulier Afsprakenblad (zie achterin deze TR-wijzer).

1.6 Leren, toetsen en examineren op een hoger niveau

Sommige studenten kunnen op een hoger niveau werken aan taal- en/of rekenvaardigheden. Soms vraagt het werkveld om met name hogere Nederlandse taalvaardigheden dan wettelijk verplicht is.Om op een hoger niveau te mogen werken aan Nederlands, Engels of rekenen, moet je via het formulier Aanvraag hoger niveau examinering  toestemming vragen aan en krijgen van de schoolexamencommissie voor ‘’hoger niveau examinering’’. Lever dit aanvraagformulier in bij je vakdocent of slb-er.  Meer informatie over examineren op een hoger niveau vind je in het Noorderpoort examenreglement.

 

Als toestemming is verleend voor hoger niveau examinering, maak je met de docent afspraken maken over leren en toetsen op een hoger niveau. Dit is maatwerk en kan begrensd worden door de mogelijkheden voor differentiatie binnen de klas en in hoeverre jij zelfstandig kunt werken. Je moet rekening houden met extra kosten, omdat je een andere editie van de methode nodig hebt.

 

1.7 Vrijstelling

In het mbo hebben studenten een onderhouds- en kwalificatieplicht wat betreft talen en rekenen.

De onderhoudsplicht betekent dat je tijdens de opleiding je taal- en rekenvaardigheden moet oefenen om op het vereiste niveau te blijven en/of te komen. We zorgen hiervoor via de lessen en de periodetoetsen.

De kwalificatieplicht betekent examen doen in talen en rekenen en hierbij voldoen aan de zak-/slaag-eisen die verplicht zijn voor diplomering.

Soms is het mogelijk vrijstelling te krijgen voor Nederlands, rekenen en/of Engels. 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

.

 

1.7.1 Vrijstellingsregeling Nederlands en rekenen 2F

Vrijstelling voor het centraal examen Nederlands 2F, het instellingsexamen Nederlands 2F of het instellingsexamen Rekenen 2F is mogelijk als je:

  1. het examen 2F in een voorgaande opleiding hebt gedaan in dezelfde of in een andere mbo-opleiding op niveau 2 of 3, of in het VO (HAVO-VWO).
  2. tenminste het cijfer 5 hebt behaald op Nederlands
  3. vanaf 2016 het rekenexamen hebt gedaan.

NB Bij een verlenging van deze opleiding blijft de vrijstelling staan.

Je kunt hier je vrijstelling aanvragen: Aanvragen vrijstelling Talen en rekenen

 

 

1.7.2 Vrijstellingsregeling Nederlands en rekenen 3F

Vrijstelling voor het centraal examen Nederlands 3F, het instellingsexamen Nederlands 3F of het instellingsexamen Rekenen 3F is mogelijk als je:

  1. het examen 3F in een voorgaand schooljaar op een andere mbo-opleiding hebt gedaan.
  2. in een voorgaand schooljaar eindexamen in het vak Nederlandse taal of de rekentoets op havo of vwo hebt gedaan,
  3. het keuzedeel Nederlands en/of rekenen 3F hebt gedaan
  4. tenminste het cijfer 5 hebt behaald voor Nederlands
  5. vanaf 2015 deelgenomen hebt aan het centraal examen rekenen
  6. je voldoet aan de slaag-/zakregeling voor Nederlands, rekenen en Engels.

NB Bij een verlenging van deze opleiding blijft de vrijstelling staan.

Je krijgt dus geen vrijstelling als je:

  • nu mbo-niveau 4 volgt vergelijkbare toetsen/examens hebt gedaan op hbo of universiteit.

Let op:

Als je na het behalen van je diploma mbo-niveau 4 wilt doorstromen naar een hbo-opleiding, kan een hoger cijfer vereist worden dan is toegekend via de vrijstelling. Dit moet je je van tevoren realiseren en in die situatie evt. geen vrijstelling aanvragen.

Je kunt hier je vrijstelling aanvragen: Aanvragen vrijstelling Talen en rekenen

 

 

 

 

1.7.3 Vrijstellingsregeling Engels

 

Je krijgt een vrijstelling voor het CE en IE Engels als je:

  • nu mbo-niveau 4 volgt en het eindexamenvak Engels op havo of vwo met tenminste een 5 hebt afgesloten
  • het keuzedeel Engels B1-A2 met minimaal een 6 hebt afgerond
  • je voldoet aan de slaag-/zakregeling voor Nederlands, rekenen en Engels.
  • Vanaf 2017 deelgenomen hebt aan het centraal examen Engels

NB Je kunt een vrijstelling krijgen voor onderdelen van het instellingsexamen Schrijven, Spreken en Gesprekken wanneer je deze in een eerdere opleiding/schooljaar hebt afgerond op hetzelfde niveau.

NB Bij een verlenging van de opleiding blijft de vrijstelling staan.

Je krijgt geen vrijstelling wanneer je:

  • Nu mbo-niveau 4 volgt vergelijkbare toetsen/examens hebt gedaan op hbo of universiteit.

Je kunt hier je vrijstelling aanvragen: Aanvragen vrijstelling Talen en rekenen

 

 

 

1.8 Toetsing en examinering voor studenten met special needs

Als je een special need, zoals een leerbeperking, fysieke beperking of taalachterstand hebt, kun je in aanmerking komen voor het gebruikmaken van faciliteiten bij het maken van toetsen en examens of een aangepast rekenexamen (ER-examen).

Je moet dan wel beschikken over een faciliteitenpas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.8.1 Aanvragen van een faciliteitenpas

Het aanvragen van een faciliteitenpas gaat als volgt:

  • Geef bij de start van de opleiding direct bij je SLB’er aan dat je een special need, zoals een leerbeperking, fysieke beperking of taalachterstand, hebt.
  • Maak, als je deze hebt, een scan van een bewijsstuk van de beperking, zoals een dyslexieverklaring, een recente medische verklaring of een bewijs van verblijf.
  • Maak per email een afspraak met een studentbegeleider van het Begeleidings- en Adviesteam (BAT) van de school om de faciliteitenpas aan te vragen. Voeg als bijlage  een scan van het officiële document toe aan je mailtje.
  • De BAT’er nodigt jou uit om de aanvraag van de faciliteitenpas in orde te maken.
  • De aanvraag gaat via de BAT’er van de opleiding naar Noorderpoort Studie & Advies.

Noorderpoort Studie & Advies beoordeelt de aanvraag:

  • Optie 1: De aanvraag is onderbouwd met een geldig bewijsstuk. Op basis hiervan worden één of meer faciliteiten worden toegekend.
  • Optie 2: De aanvraag is niet onderbouwd met een geldig bewijsstuk. Dan moet er eerst nader onderzoek plaatsvinden. In geval van ernstige taal- of rekenproblematiek kun je in dit kader eerst verplicht worden om naar TROV te gaan. De BAT’er informeert jou en je SLB’er over het verdere verloop. Je hebt geen recht op aanpassingen totdat er een officieel bewijsstuk is.

Je krijgt de faciliteitenpas van de BAT’er of SLB’er. Bewaar deze goed!

Er wordt een kopie of scan gemaakt voor het onderwijskundig dossier.

Op de faciliteitenpas staat welke faciliteiten zijn toegekend.  Klik hier voor een overzicht van beschikbare faciliteiten.

Het uitgangspunt bij het toekennen van faciliteiten is dat ze jou helpen en leiden tot een gelijkwaardige beoordeling bij toetsen en examens.

Aanvragen van een ER-verklaring:

Bij ernstige reken- en wiskundeproblematiek (ERWP) wordt, in plaats van of naast een faciliteitenpas, een ERWP-verklaring afgegeven door Noorderpoort Studie & Advies (S&A). Deze moet je op dezelfde manier aanvragen als de faciliteitenpas.

Voor de aanvraag is een SDV-rapportage met onderbouwing van de problematiek vereist. Deze krijg je alleen wanneer je gedurende een periode begeleid bent door de S&A-expert, je aantoonbare inspanning hebt geleverd om het probleem te verhelpen, maar geconstateerd wordt dat er geen vooruitgang kan worden geboekt.

 

1.8.2 Faciliteitenpas bij toetsing en examinering

 

Gebruik maken van je faciliteitenpas bij toetsen en examens op school en/of in de BPV

 

Wanneer je een faciliteitenpas hebt staat dit vermeld in de studentenadministratie, evenals welke faciliteiten je mag gebruiken bij toetsing en examinering. Bij de afname van toetsen en examens is het volgende belangrijk:

  • Vertel degene die de toets/het examen afneemt van te voren dat je een faciliteitenpas hebt en op welke faciliteiten je recht hebt bij het maken van toetsen/examens, zodat er rekening mee kan worden gehouden.
  • Je krijgt op een toets- of examenmoment alleen faciliteiten als je je faciliteitenpas kunt tonen.
  • Degene die de toets/het examen afneemt en/of beoordeelt, schrijft ‘’fac.pas’’ bovenaan de toets of het beoordelingsformulier..

1.8.3 Faciliteitenpas en ER-verklaring

1.8.3 Gebruikmaken van de faciliteitenpas en ER-verklaring bij centrale examens tijdens special needs-zittingen

De centrale examens worden op Noorderpoort afgenomen op het Examencentrum Groningen aan de Diamantlaan.  

Als je een faciliteitenpas of ER-verklaring hebt, kun je je examen doen op een speciale special needs-zitting. Welk examen je doet, hangt af van de opleiding die je volgt en je ‘’special need’’:

  • Het gewone centrale examen Nederlands of rekenen 2F of 3F met gebruikmaking van faciliteiten
  • Het rekenexamen 2ER of 3ER voor studenten met ernstige rekenproblemen en dyscalculie, waarin de rekenkundige handelingen zijn vereenvoudigd en de student met hulpmiddelen wordt ondersteund. Je moet een verklaring tekenen dat je akkoord gaat met een vermelding van dit examen op de resultatenlijst bij je diploma. Deze vermelding kan invloed hebben op evt. doorstroom naar een vervolgopleiding of arbeidsmarkt.
  • Het rekenexamen 2A of 2A-ER voor studenten van mbo-niveau 2 voor wie het rekenexamen 2F niet haalbaar is en/of die kampen met ernstige rekenproblemen en dyscalculie. Dit pilotexamen kan alleen gedaan worden als extra kans. Je moet dus altijd ook meedoen aan een gewoon rekenexamen 2F of rekenexamen 2ER.

Wat zijn de regels om in aanmerking te komen voor zo’n special need-examen(moment) (zie ook het schema).

  • Studenten met dyslexie, een auditieve beperking of een visuele beperking, die een faciliteitenpas hebben, maken op de ‘’Special Needs-zittingen’’ het gewone examen met gebruik van faciliteiten, zoals extra tijd of een verklankingsprogramma.
  • Voor studenten met rekenproblemen zijn er twee mogelijkheden:
  1. Je hebt een faciliteitenpas vanwege dyscalculie; op basis hiervan doe je het gewone rekenexamen met faciliteiten, zoals extra tijd en gebruik van een rekenkaart.
  2. Je hebt een faciliteitenpas en een ER-verklaring of je hebt alleen een ER-verklaring, op basis waarvan je het aangepaste rekenexamen doet (minder opgaven, meer tijd, de moeilijke opgaven er uit, gebruik rekenmachine en rekenkaart, terugbladeren).
  • Om deel te mogen nemen aan een ER-examen moet je een aanvraag indienen bij de schoolexamencommissie.  Eerste voorwaarde voor het verlenen van toestemming is dat je aantoonbaar ernstige problemen hebt met de beheersing van de vereiste rekenvaardigheden. Dit is in ieder geval aantoonbaar indien je:
    • Je hebt ingespannen de vereiste rekenvaardigheden te leren (bewijs: aanwezigheid en inzet bij de rekenlessen en doorwerken van rekenblokken digitaal),
    • Je daarbij gebruik heeft gemaakt van de ondersteuning van het ondersteuningscentrum  (bewijs: deelname aan TROV) en
    • Je desondanks aanhoudend onvoldoende resultaten laat zien (bewijs: scores op TROV-testen, oefentoetsen in rekenblokken en periodetoetsen).

Tweede voorwaarden voor het verlenen van toestemming is dat je akkoord gaat met de (verplichte) vermelding van het ER-resultaat op de resultatenlijst bij het diploma. Hiermee is voor het vervolgonderwijs of een werkgever helder welk examen je hebt afgelegd voor het behalen van het diploma, wat van invloed kan zijn op het bepalen van jouw geschiktheid voor een opleiding of baan.

  • Kijk voor de faciliteiten bij andere leerbeperkingen in het Schema Centrale examinering
  • Je moet je individueel aanmelden voor bovengenoemde examens.

 

Je aanmelden voor een aangepast examen/special need-zitting doe je via deze link naar Weten en regelen.

 

  • Je kunt je eerste aanmelding versturen vanaf het moment waarop je hoort dat jouw klas is geplaatst voor dit examen. De evt. tweede aanmelding voor een herkansing kun je versturen zodra je je cijfer hebt gekregen.
  • De examenmomenten zijn op andere momenten dan waarop je klas examen doet, maar wel in dezelfde periodes, behalve de 2A-/2A-ER-examens die je niet kunt doen in periode 1. Wanneer je het examen moet maken, hoor je via je noorderpoortmail.
  • Je wordt alleen toegelaten tot het special needs-examenmoment als je je van te voren hebt aangemeld en je je faciliteitenpas kunt tonen.
  • Op gewone examenmomenten kun je geen gebruik maken van faciliteiten of een aangepast rekenexamen maken, ook al heb je een faciliteitenpas.

2. De toetsing van talen en rekenen

2.1 Regels bij de afname van periodetoetsen

In elke periode dat je Nederlands, rekenen en Engels hebt, krijg je aan het eind van de periode een periodetoets over de vaardigheden van die periode. De TR-docent vertelt wat je voor de toets moet leren en/of maken.

De periodetoetsen tellen mee voor de studievoortgang. Daarom is een zorgvuldige afname belangrijk. De regels die hierbij gelden zijn dezelfde als bij de instellingsexamens (zie hoofdstuk 3 van de TR-studiewijzer).

2.2 Regels bij de beoordeling van periodetoetsen

  • We maken toetsresultaten binnen drie weken na het toetsmoment bekend.
  • Als de toetsresultaten bekend zijn, krijg je gelegenheid om de gemaakte toets in te zien en na te bespreken. De inzage en nabespreking heeft twee doelen:
    • Nagaan wat je goed en fout hebt gedaan, zodat je van de gemaakte fouten kunt leren. Wat is de reden dat dat je vragen fout beantwoord hebt of handelingen fout hebt uitgevoerd? Heb je de vraag/opdracht niet goed gelezen? Heb je onvoldoende geleerd of geoefend? Of ….….?
    • Nagaan of het toetsresultaat correct tot stand gekomen is.
  • Voor het overgangsmoment (dit moment verschilt per opleiding) wordt het gemiddelde cijfer per vak berekend. Er vindt dus compensatie plaats tussen de toetsen per leerjaar.
  • Het overgangsbesluit wordt genomen op basis van de gemiddeldes per vak voorafgaand aan het overgangsbesluitvormingsmoment dat de opleiding hanteert en is gebaseerd op de uiteindelijke slaag-/zakregeling:
  • In niveau 2-opleidingen moet je voldoen aan de 5-6-regeling
  • In niveau 3-opleidingen moet je voldoen aan de 5-6-regeling
  • In niveau 4-opleidingen moet je voldoen aan de 5-6-6-regeling.
  • Pas als het gemiddelde per vak niet voldoet aan de overgangseisen, vindt herkansing plaats. Het voortgangsoverleg van je opleiding besluit, in overleg met de TR-docent en je SLB’er, over het aantal herkansingen en de herkansingswijze.
  • Een voldoende gemaakte toets mag je niet herkansen om je resultaat te verbeteren.
  • Als je niet voldoet aan de overgangsregels voor rekenen, Nederlands en/of Engels mag je door met de opleiding, als je volgens je SLB’er, je TR-docent en evt. andere betrokken docenten voldoet aan de volgende voorwaarden:
  • Je spant je tijdens de gewone lessen in voor het verbeteren van je resultaten. Dit blijkt uit:

                             (1) aanwezigheid in lessen

                             (2) inzet in de lessen, zoals maken van huiswerk, actief en constructief meedoen,werken met de taal- en rekenboeken en/of de licentie volgens instructies van de docent, actief gebruikmaken van faciliteiten

                             (3) inzet voor de toetsen, zoals serieuze toetsvoorbereiding, aanwezig zijn op de toetsmomenten,volgens inschatting docent maximale toetsprestatie leveren met evt. gebruikmaking van faciliteiten.

                             (4) Je maakt volgens de met jou gemaakte afspraken gebruik van de ondersteuningslessen.

                             (5)  Je voldoet wel aan de overgangseisen voor het beroepsdeel en loopbaan- en burgerschapsdeel van de opleiding.

                             (6) Je bent bereid je aan de gestelde overgangsvoorwaarden te houden, bv. het maken van een rekentaak, het regelen van bijles enz.

  • De overgangsvoorwaarden worden schriftelijk vastgelegd. De SLB’er controleert of je je hieraan houdt. Bij het je niet houden aan de afspraken kan  alsnog besloten worden dat je teruggeplaatst wordt of moet stoppen met de opleiding.
  • Als bij de overgang naar het examenjaar blijkt dat de afspraken niet leiden tot verbetering van de cijfers die meetellen voor de slaag-/zakregeling (dit zijn de cijfers voor Nederlands en Engels, rekenen telt voorlopig niet mee voor slagen/zakken) en je daardoor grote kans loopt het diploma niet te halen, gaan we in gesprek over de mogelijkheden die er voor jou zijn, bv. verlenging van de opleiding, afstromen naar een lager kwalificatieniveau of stoppen met de opleiding.

3. De examinering van talen en rekenen

Inleiding: Examens

In de loop van de opleiding worden de examens talen en rekenen afgenomen. Bij de talen is sprake van een instellingsexamen (IE) en een Centraal (landelijk) examen (CE). Hierna vatten we de informatie over de centrale examens samen, gericht op de opleidingen op jouw school, en gaan we daarnaast in op de schoolregels voor de instellingsexamens.

Meer informatie over de planning van Centrale examens kun je vinden in Weten en regelen

Over de regelgeving rondom Centrale examinering kun je informatie vinden op Examenblad MBO

 


 

 

3.1 De examens Nederlands, rekenen en Engels

Het examen Nederlands bestaat uit:

  • Centraal Examen lezen en luisteren 2F en/of 3F via digitale CITO-toetsen
  • InstellingsExamen schrijven en spreken en gesprekken 2F en/of 3F via TOA-examens.

 

Het examen Engels bestaat uit:

  • Centraal Examen  lezen en luisteren B1 via digitale CITO-toetsen
  • Instellings Examen schrijven en spreken / gesprekken A2 via TOA-examens.

NB Binnen de niveau 4-opleiding Onderwijsassistent wordt naast het generieke examen Engels een beroepsspecifiek examen schrijven, spreken en gesprekken gedaan via taalprestaties van Stichting Consortium Beroepsonderwijs.

Vanaf schooljaar 2019-2020 bestaat het examen rekenen  uit een instellingsexamen rekenen 2F en 3F via een digitale CITO-toets. Dit examen wordt afgenomen in het examencentrum aan de Diamantlaan.

 

Bij ‘’special needs’’ kan het examen worden gedaan met gebruikmaking van faciliteiten of in de vorm van een aangepast examen. Meer informatie over examens bij "special needs" kun je vinden in paragraaf 1.8.

3.2 Bekendmaking, normering en weging van de examens

Je krijgt via je noorderpoortmail bericht van de behaalde cijfers voor de centrale examens.

De docent bericht je over de resultaten van de instellingsexamens.

Alle cijfers worden digitaal verwerkt door het examenbureau. Je hebt zelf een digitaal overzicht van de behaalde resultaten in StudieVolg

Bij Nederlands en Engels is het eindcijfer het gemiddelde van het cijfer op het centraal  examen en op het instellingsexamen. Deze beide deelcijfers worden afgerond op 1 decimaal. Het eindcijfer Nederlands en Engels wordt afgerond op 0 decimaal, dus in een heel getal.

Bij rekenen is het eindcijfer het cijfer van het centraal examen, dat afgerond wordt op 0 decimaal, dus in een heel getal.

Bij de afronding naar de eindcijfers geldt:

  • cijfer ≥ .5 wordt afgerond naar boven;
  • cijfer < .5 wordt afgerond naar beneden.

Voor mbo-2 en mbo-3 opleidingen geldt dat bij diplomering:

  • voor Nederlands ten minste het eindcijfer 5 moet zijn behaald
  • het examenonderdeel rekenen moet zijn afgelegd.

Voor mbo-4 opleidingen geldt dat bij diplomering:

  • voor Nederlands en Engels ten minste het eindcijfer 5 en eindcijfer 6 moet zijn behaald (in willekeurige volgorde)
  • het examenonderdeel rekenen moet zijn afgelegd.

Als je geen vrijstelling hebt op grond van eerder behaalde resultaten van examens, is deelname aan het CE verplicht. Zonder CE-resultaat kun je NIET diplomeren.

 

3.3 Regels bij de Centrale examens

3.3.1 Regels voor de examenplanning

  • Deelname aan Centrale examens is verplicht, ook als het examen daarnaast bestaat uit een IE en als het diploma behaald kan worden zonder dat een voldoende vereist is. Zonder CE-cijfers kun je niet diplomeren.
  • De data voor de centrale examens worden landelijk gepland. Per studiejaar zijn er meerdere examenperiodes.
  • De CE worden digitaal afgenomen in het Examencentrum Groningen op de locatie Diamantlaan via CITO-toetsen:
    • Nederlands lezen/luisteren
    • Engels lezen/luisteren.
  • Bij het inplannen van studenten op de examenmomenten houden we rekening met drie eisen:
    • Voor de eerste kans wordt je ingepland door de opleiding.
    • Je bent in staat het examen twee keer (eerste kans en herkansing) te doen voordat je gaat diplomeren.
    • Per tijdvak mag je max. twee keer examen in een vak doen.
  • Deelname is alleen mogelijk in Nederland. Bij de aanmelding dient dus rekening gehouden moeten worden met een evt. buitenlandse stage.
  • De opleiding die je doet, bepaalt het examenniveau:
    • Als je een niveau 2- of 3-opleiding doet, doe je de 2F-examens Nederlands en rekenen.
    • Als je een niveau 4-opleiding doet, doe je het 3F-examen Nederlands en rekenen en het A2/B1-examen Engels.

Soms is het mogelijk een ander examen te doen:

  • Sommigen komen in aanmerking voor het 2ER-examen rekenen of -alleen op niveau 2- het 2A-examen rekenen (zie hoofdstuk 1).
  • Binnen de niveau 3-opleiding Pedagogisch werk wordt vanaf cohort 2016 Nederlands gegeven op niveau 3F, omdat dit gevraagd wordt in het werkveld en leidt tot een beter perspectief op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat in leerjaar 2 en/of 3 zowel het centraal examen als het instellingsexamen wordt gedaan op niveau 2F, daarna worden de instellingsexamens en het Centrale examen ook afgelegd op niveau 3F
  • Als je een niveau 3-opleiding doet en wilt doorstromen naar een niveau 4-opleiding, kun je bij aanvang van het schooljaar waarin het examen Nederlands, Engels en rekenen plaatsvindt bij de schoolexamencommissie een aanvraag doen voor examineren op een hoger niveau. Meer informatie hierover kun je vinden in paragraag 1.6.
  • Sommigen komen in aanmerking voor het 3ER-examen rekenen (zie hoofdstuk 1, special needs).

 

 

 

 

3.3.2    Regels voor de aanmelding en oproep

  • Je wordt voor het eerste examenmoment, als klas, aangemeld via school.  
  • Special Needs-examens vinden plaats op een ander moment dan de reguliere centrale examens. Op  reguliere examenmomenten kun je geen gebruik maken van van extra faciliteiten, ook al heb je een faciliteitenpas.
  • Er kunnen redenen zijn waardoor je eerder dan de klas waarin je zit voor het eerst de CE moet doen, zoals versnelling van de opleiding of beroepspraktijkvorming in het buitenland. Overleg dit met je SLB’er en TR-docent en meld je individueel aan voor de examens.
  • Voor het aanvragen van een herexamen kun je gebruik maken van deze link.
  • Na klassikale of individuele aanmelding krijg je via de noorderpoortmail een oproep voor het  CE. Deze oproep krijg je uiterlijk één week voor het examen.
  • Als je een oproep verwacht, maar deze niet ontvangt, moet je contact opnemen met de examenorganisatie van de school via het mailadres examenbureau.vis@noorderpoort.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen over de planning van het CE.
  • Deelname aan de CE waarvoor je opgeroepen wordt, is verplicht.
  • Als het examenmoment valt onder BPV-uren, dien je verlof te vragen én te krijgen.
  • Je dient er evt. privé-afspraken voor te verzetten.
  • Als je ziek bent of vanwege bijzondere omstandigheden verlof hebt aangevraagd en gekregen, dien je volgens de regels in de oproepmail af te melden. Je kunt het examen dan inhalen in de eerstvolgende examenperiode. Daarvoor moet je je individueel aanmelden (zie boven).

3.3.3  Regels voor de afname

Bij de oproep ontvang je een bijlage met de informatie voor studenten met de regels die gelden tijdens de afname van CE. Deze gaan over o.a.:

  • legitimatie bij toelating (met je noorderpoortpas of geldig ID en evt. faciliteitenpas)
  • belang van op tijd komen en consequenties van te laat komen
  • wat je niet mag meenemen naar de examenplek
  • welke hulpmiddelen toegestaan zijn
  • wijze van verlaten van de examenzaal als je klaar bent
  • handelen bij ziek/onwel worden en bij onregelmatigheden/fraude tijdens het examen
  • wijze van evaluatie van de examinering.

Je moet deze informatie en regels van tevoren goed doornemen.

3.3.4    Regels voor de bekendmaking van de uitslag en het inhalen

  • De bekendmaking van de uitslag duurt ca. zes weken. Je krijgt de uitslag persoonlijk via je noorderpoortmailadres. Het examenbureau ontvangt een bestand met de uitslagen van alle kandidaten incl. een analyse van de gemiddelde resultaten.
  • Als je niet deelneemt aan het eerste examenmoment, om welke reden ook, moet je dit inhalen op het volgende examenmoment. Als het daarna nodig en haalbaar is, kun je ook nog een herkansing maken. Voor inhalen en herkansen moet je je individueel aanmelden 

3.3.5    Regels voor de herkansing

  • Je hebt recht op één herkansing per CE binnen de reguliere studieduur. Hiervoor moet je je individueel aanmelden. Je kunt je aanmelden voor een extra kans als je hiervoor toestemming hebt gekregen van de examencommissie van je opleiding. Je moet de extra kans aanvragen volgens de regels van je opleiding.
  • Als je een onvoldoende hebt behaald heb je recht op een herkansing van het examen. De resultaten worden  vermeld op het resultatenoverzicht bij het diploma.
  • Als je een voldoende hebt behaald, maar je cijfer wilt verbeteren, mag je het CE ook één keer herkansen.
  • Als je de eerste keer het reguliere CE rekenen hebt gedaan, mag bij een herkansing het ER-examen worden gedaan, mits aan de voorwaarden voor het ER-examen is voldaan.
  • Als je de eerste keer ten minste een 6.0 hebt behaald voor het ER-examen, mag je bij de herkansing kiezen voor een regulier CE 2F of 3F.
  • Als je hetzelfde examen herkanst, geldt het hoogste cijfer.

3.3.6    Regels voor klachten, bezwaar en inzage

  • De periodetoetsen en eindtoetsen Engels niveau 3 zijn gewone toetsen, die vallen onder de klacht- en bezwaarprocedure van de opleiding die in de studiewijzer van jouw opleiding staat.
  • Als je een klacht of bezwaar hebt over de voorbereiding, afname of beoordeling ten aanzien van de taal- en rekenexamens, moet je dat binnen vijf werkdagen na het maken van het examen schriftelijk doen bij de schoolexamencommissie via het mailadres examenbureau.vis@noorderpoort.nl.
  • Als jij graag wilt zien wat je wel en niet goed hebt gedaan, kun je bij de Examencommissie van je school inzage in je centrale examen aanvragen. Dat moet binnen een bepaalde tijd gebeuren. Binnen welke tijd, hoe je een verzoek tot inzage kunt indienen en hoe dit verder geregeld wordt, staat in het document Procedure inzage Centrale Examens. Bij een positief besluit mag je op een afgesproken dag en tijd onder toezicht je examen inzien.

3.4 Regels bij de instellingsexamens

3.4.1    Examenvorm, examenplanning en examenbeoordeling

  • Deelname aan de instellingsexamens  (IE) is verplicht.
  • Als je een faciliteitenpas hebt, mag je hiervan gebruikmaken bij periodetoetsen en IE, mits je de pas op het afnamemoment kunt tonen.
  • Het IE Nederlands bestaat uit de vaardigheden schrijven, spreken en gesprekken.
  • Het IE Engels bestaat uit de vaardigheden schrijven, spreken en gesprekken.
  • Het IE wordt afgenomen via een TOA-examen per vaardigheid.
  • Het IE wordt afgenomen op twee momenten: een moment voor het IE Schrijven en een moment voor het IE Spreken/Gesprekken.
    • Mbo-niveau 2 van onze school doen de IE NED op het Examencentrum Groningen aan de Diamantlaan volgens een vaste planning, waarover je via je noorderpoortmailadres wordt geïnformeerd.
    • Mbo-niveau 3 en 4 van onze school doen de IE in de laatste periode Nederlands of Engels op school onder de les. Je krijgt de planning van de docent. In elke periode gebruiken we bepaalde versies van de TOA-examens. Welke dit zijn, staat in het examenplanning IE Nederlands en examenplanning IE Engels aan het eind van dit hoofdstuk.
  • Binnen de opleiding Onderwijsassistent is het vereist om naast het generieke IE Engels beroepsspecifieke IE Engels af te nemen op een hoger niveau. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de taalprestaties van Stichting Consortium Beroepsonderwijs.

 

Bij niveau 3 opleidingen wordt Engels getoetst met eindtoetsen op niveau A2, waarvoor de student een bewijs van deelname ontvangt. Bij doorstroom binnen de school geldt:

  • Het eindcijfer van alle toetsen moet een 6.0 of hoger hebben om in aanmerking te komen voor vrijstelling cq. verkorting van een verwante niveau 4-opleiding.
  • Er geldt geen minimumeis in geval van doorstroom naar een niveau 4-opleiding met een reguliere studieduur.
  • Binnen mbo-niveau 4 krijg je geen vrijstelling voor examens op grond van het bewijs van deelname/de eindtoetsen. Ook ben je bij de start van de opleiding verplicht de TOA-instaptoetsen opnieuw te maken.
  • Tijdens de afname van het IE Spreken en Gesprekken wordt een opname gemaakt, om te gebruiken voor afstemmen tussen beoordelaars ten behoeve van een eenduidige beoordeling (modereren), steekproeven op de kwaliteit van de gegeven beoordeling en het onderzoeken van evt. klachten van kandidaten over de beoordeling.
  • Er wordt geen opname gemaakt als tijdens het afnamemoment een tweede beoordelaar aanwezig is.
  • Soms is het niet mogelijk deel te nemen aan de IE Nederlands en Engels in de periode waarop dat voor jouw klas is gepland, bijvoorbeeld omdat je stage gaat lopen in het buitenland, je opleiding mag versnellen of vanwege een leerbeperking een aangepast examen moet doen. In overleg met je vakdocent kan hier een ander moment voor ingepland worden.
  • Pas als je na het maken van het IE Schrijven én het IE Spreken/Gesprekken gemiddeld onvoldoende staat, kom je in aanmerking voor herkansen. Dus niet eerder.
  • De docent beslist welk examenonderdeel je moet herkansen.
  • Je mag een onvoldoende examenonderdeel slechts één keer herkansen.
  • Na herkansing telt het hoogste resultaat.
  • Je mag een voldoende examenonderdeel niet herkansen.
  • Voordat je een herkansing gaat maken, heb je recht op inzage van je eerder gemaakte examen. Hiervoor moet je een afspraak met de docent maken. De docent kan een moment plannen voor een groep herkansers.

 

Generiek IE via TOA-examens:

  • Je krijgt een TOA-examen Schrijven, Spreken en Gesprekken voor zowel Nederlands als Engels. Het examen bestaat uit opdrachten met een gestandaardiseerd beoordelingsformulier en gestandaardiseerde beoordelingsprocedure. Soms krijg je bij het examen een toelichting vanuit de school.
  • De cijferberekening gaat als volgt:
  1. Beoordeling van elk TOA-examen met een cijfer door de examinator.
  2. Verwerking van de IE-cijfers door het examenbureau en berekening van het IE-cijfer:
    • Invoering van het IE-cijfer Schrijven, dit weegt voor 50% mee in het IE-cijfer
    • Invoering van de IE-cijfers Spreken en Gesprekken, deze wegen elk voor 25% mee in het IE-cijfer.
  • Berekening van het eindcijfer Nederlands en Engels door het CE-cijfer en IE-cijfer te middelen, waarbij beide cijfers voor 50% meewegen.

 

Beroepsspecifiek IE Engels B1 via taalprestaties op de opleiding OA:

  • Taalprestaties bestaan uit opdrachtenkaarten met achterop een beoordelingslijst. Je dient de taalprestaties zelf aan te schaffen (zie boekenlijst).
  • De docent verstrekt de planning van de taalprestaties bij aanvang van de periode(s) waarin Engels geroosterd is. Dit is de examenperiode.
  • Bij aanvang van de examenperiode krijg je het taalexamenportfolio Engels. Hierin (komen te) zitten:
    • Een examenresultatenkaart met overzicht van de taalprestatie-opdrachten.
    • De opdrachtenkaarten die onderdeel zijn van het examen. Deze moet je zelf toevoegen.
    • Je bewijsstukken. Deze moet je zelf toevoegen achter de bijbehorende opdrachtenkaart.
    • De ingevulde beoordelingslijsten.
  • Bij de afname verstrekt de docent per opdracht een instructie en de hulpmiddelen die je er bij mag gebruiken. Verder gelden bij afname dezelfde regels als bij alle andere toetsen/examens op school.
  • De cijferberekening gaat als volgt:
  1. Beoordeling van elke taalprestatie-opdracht met een cijfer met één decimaal.
  2. Berekening van het gemiddelde resultaat per vaardigheid tot een cijfer met twee decimalen. Dit leidt tot een cijfer voor Schrijven en een cijfer voor Spreken/Gesprekken.
  3. Berekening van het gemiddelde van Schrijven en Spreken/Gesprekken tot één cijfer met één decimaal. Dit is het beroepsspecifieke IE-cijfer.

 

 

3.4.2    Afnameregels bij de instellingsexamens  en periodetoetsen

 

Je moet je houden aan de toets- en examenmomenten

  • Deelname aan de toets- en examenmomenten zoals vermeld staan in het toetsrooster of de examenplanning van jouw klas is verplicht. Je moet op de aanvangstijd aanwezig zijn.
  • Als je door overmacht te laat komt, maar minder dan 10 minuten te laat bent, word je nog toegelaten, maar je krijgt geen extra tijd.
  • Als je meer dan 10 minuten te laat bent, word je niet meer toegelaten. Je wordt in AAR geregistreerd als spijbelen. Je krijgt als resultaat het cijfer 1.
  • Je mag bij een klassikale toets/examen op zijn vroegst 15 minuten na aanvang je materiaal inleveren en de ruimte verlaten.
  • In geval van mondelinge toetsen/examens op afspraak, moet je er zijn op het afgesproken moment. Als je er zonder ziekmelding of toestemming voor bijzonder verlof niet bent, is er sprake van spijbelen en krijg je het cijfer 1.
  • In geval van schriftelijke toetsen/examens waarvoor je werk moet inleveren, moet je dit inleveren op het afgesproken moment. Als je dit niet doet, krijg je het cijfer 1.
  • In geval van toetsen/examens waarvoor je werk moet presenteren, maar dit niet kunt omdat je werk niet af is, krijg je het cijfer 1.
  • Als je een faciliteitenpas hebt, vertel je je docenten voor het afnamemoment dat je recht hebt op aangepaste toetsing/examinering, zodat ze er rekening mee kunnen houden. Je mag een aangepaste toets/examen alleen maken als je je faciliteitenpas kunt tonen. De docent schrijft ‘’fac.pas’’ bovenaan het door jou gemaakte werk.
  • Als je een afwijkende studieloopbaan volgt, omdat er bijvoorbeeld sprake is van versnelling van de opleiding, beroepspraktijkvorming in het buitenland of een auditieve of visuele beperking,kan in overleg met de vakdocent gekeken worden of examinering op een ander moment moet plaatsvinden.
  • Als de opleiding nalatig is tijdens een toetsmoment, zoals afwezigheid van een beoordelaar/surveillant of het verstrekken van de verkeerde toets, moet er zo snel mogelijk contact opgenomen worden met de teammanager van de eigen of een andere opleiding.

We nemen een besluit dat het minst nadelig is voor de student(en) en stelt hiervan alle betrokkenen en de schooldirecteur op de hoogte.

 

Gevolgen van afwezigheid op toets- en examenmomenten

  • Als je tijdens een toets- of examenmoment ziek bent, je dit hebt gemeld volgens de regels in de schoolgids/studiewijzer en dit dus tijdens het afnamemoment in AAR geregistreerd is, is er sprake van geoorloofde afwezigheid en heb je recht op een inhaalmoment.
  • In alle andere gevallen van afwezigheid op een afnamemoment is er sprake van ongeoorloofde afwezigheid. Wij geven dus geen toestemming voor bijzonder verlof, bijvoorbeeld vanwege een vakantie of doktersbezoek, op afnamemomenten. Ook het vergeten van een afnamemoment of je vergissen in datum of tijd wordt aangemerkt als ongeoorloofde afwezigheid. Bij ongeoorloofde afwezigheid krijg je het cijfer 1. Je hebt dan recht op een herkansing.
  • Het inhaalmoment is onder een les, tijdens een ondersteuningsles of tijdens de uren voor individuele taalexaminering. De docent overlegt dit met jou.
  • Als je een onvoldoende haalt op het inhaalmoment houd je recht op een herkansing.

 

 

Je zorgt voor orde en rust tijdens toets- en examenmomenten

  • Zet je mobiele telefoon uit en doe deze in je tas of jaszak.
  • Je mag geen gebruik maken van je mobiele telefoon tijdens toetsing en examinering. Dus rekenmachine of woordenboek mogen niet gebruikt worden op de mobiele telefoon.
  • Tassen  moeten dicht en jassen moeten uit. De tassen en jassen worden in de kluis of voor in het lokaal gelaten.
  • Je krijgt vooraf instructies over de hulpmiddelen die je tijdens een toets/examen mag gebruiken, zoals een pen/potlood, een rekenmachine, woordenboek of een specifiek hulpmiddel als je recht hebt op aangepaste toetsing/examinering. Leg deze voordat je begint klaar. Je mag alleen deze hulpmiddelen gebruiken. Je mag niet lenen van elkaar.
  • In geval van digitale toetsen moet je zorgen dat je je laptop opgeladen meeneemt. Je mag geen gebruik maken van zelf meegebrachte verlengsnoeren om je laptop op te laden. Ook moet je je inloggegevens voor de toetsapplicatie meenemen. Als je hierdoor de toets niet (af) kunt maken door, wordt de toets beoordeeld met het cijfer 1.  Alleen in bijzondere situaties, waarover voor het toetsafnamemoment afspraken zijn gemaakt, is het mogelijk de toets op een vaste computer of vervangende laptop te maken.
  • Je mag digitale toetsen niet maken op een ipad vanwege de fraudegevoeligheid.
  • Pas als je het startsein krijgt, mag je beginnen.
  • Tijdens de afname mag je onderling niet praten, tenzij de beoordelingsvorm dit vereist.
  • Als een beoordelaar/surveillant fraude constateert tijdens een toets, zoals spieken, bellen, sms-en of appen via je mobiele telefoon, het openen van andere websites dan die van de toets of het fotograferen van de toets, wordt jouw werk in beslag genomen of moet je de digitale toets afsluiten. De beoordelaar/surveillant informeert het opleidingsvoortgangsoverleg schriftelijk over het incident. Het examencommissie beslist of de fraude terecht geconstateerd is. Wanneer dit het geval is, wordt de toets beoordeeld met het cijfer 1. Daarnaast krijg je een schriftelijke waarschuwing op grond van de onderwijsovereenkomst. Bij herhaling kun je door de schooldirecteur geschorst of verwijderd worden van de opleiding.
  • Als je tijdens de afname iets wilt vragen aan de surveillant, maak je dit rustig kenbaar (bv. hand opsteken).
  • Er wordt 10 minuten voor afloop een seintje gegeven over de nog resterende tijd.
  • Zonder toestemming van de beoordelaar/surveillant mag je de ruimte niet verlaten.
  • Als je klaar bent, maak je dit rustig kenbaar en wacht je op het teken van de beoordelaar/surveillant om je werk in te leveren.
  • Bij digitale toetsen moet je als je klaar bent je laptop dichtdoen of de computer afsluiten. Als je deze toch open houdt, merken we dat aan als fraude en krijg je het cijfer 1.
  • Houd er rekening mee dat je een poosje moet wachten voordat je weg mag. Je moet dan stil zijn. Neem iets te lezen of te doen mee.
  • Lever je werk volgens de aanwijzingen van de beoordelaar/surveillant in. Behalve het gemaakte werk moet je ook het vragenblad en gebruikt kladpapier inleveren.  
  • Zet je paraaf op de presentielijst.
  • Als je een klacht hebt over de informatievoorziening, de organisatie, afname of beoordeling rondom periodetoetsen of instellingsexamens, moet je dat schriftelijk doen bij de teammanager van jouw opleiding. Zie hiervoor de klachtenregeling in de studiewijzer van je opleiding.

 

 

3.4.2 Examenplanning IE Nederlands niveau 3 & 4-opleidingen GEW

 

IE / Periode

1

 

2

3

4

5

Bufferweek

Examenversie van de instellings-

examens

Nederlands (NEDIE)

NEDIE1

Kans 1 voor groepen/klassen die in periode 1 de laatste leerlijn NED hebben.

Inhaal/Herk. Voor groepen/klassen die in P4 de laatste leerlijn NED hadden.

NEDIE2

Kans 1 voor groepen/klassen die in periode 2 de laatste leerlijn NED hebben.

Inhaal/Herk. Voor groepen/klassen die in P1 de laatste leerlijn NED hadden.

NEDIE3

Kans 1 voor groepen/klassen die in periode 3 de laatste leerlijn NED hebben.

Inhaal/Herk. Voor groepen/klassen die in P2 de laatste leerlijn NED hadden.

NEDIE4

Kans 1 voor groepen/klassen die in periode 4 de laatste leerlijn NED hebben.

Inhaal/Herk. Voor groepen/klassen die in P3 de laatste leerlijn NED hadden.

NEDIE5

Inhaal/Herk. voor groepen/klassen die in P4 de laatste leerlijn NED hadden en voor 1 oktober gaan diplomeren.

Examencode

Schrijven 2F:

Toetsversie TOA:

NED-IE1-SC-2F

 

Toets 7 TOA

NED-IE2-SC-2F

 

Toets 8 TOA

NED-IE3-SC-2F

 

Toets 9 TOA

NED-IE4-SC-2F

 

Toets 10 TOA

NED-IE5-SC-2F

 

Toets 12 TOA

 

Examencode Spreken 2F:

Toetsversie TOA:

NED-IE1-SP-2F

 

Toets 2 TOA

Presentatie stelling

 

NED-IE2-SP-2F

 

Toets 2  TOA

Presentatie stelling

 

NED-IE3-SP-2F

 

Toets 2 TOA

Presentatie stelling

 

NED-IE4-SP-2F

 

Toets 2  TOA

Presentatie stelling

NED-IE5-SP-2F

 

Toets 2 TOA

Presentatie stelling

 

Examencode

Gesprekken 2F:

Toetsversie TOA:

NED-IE1-GS-2F

 

Toets 2 TOA

Werkoverleg

of

Toets 1 TOA

BPV-gesprek

NED-IE2-GS-2F

 

Toets 2 TOA

Werkoverleg

of

Toets 1 TOA

BPV-gesprek

NED-IE3-GS-2F

 

Toets 2 TOA

Werkoverleg

of

Toets 1 TOA

BPV-gesprek

NED-IE4-GS-2F

 

Toets 2 TOA

Werkoverleg

of

Toets 1 TOA

BPV-gesprek

NED-IE5-GS-2F

 

Toets 2 TOA

Werkoverleg

of

Toets 1 TOA

BPV-gesprek

Examencode

Schrijven 3F:

Toetsversie TOA:

NED-IE1-SC-3F

 

Toets 7 TOA

 

NED-IE2-SC-3F

 

Toets 8 TOA

 

NED-IE3-SC-3F

 

Toets 9 TOA

 

NED-IE4-SC-3F

 

Toets 10 TOA

NED-IE5-SC-3F

 

Toets 12 TOA

 

Examencode

Spreken 3F:

Toetsversie TOA:

NED-IE1-SP-3F

 

Toets 2 TOA Presentatie stelling

NED-IE2-SP-3F

 

Toets 2 TOA Presentatie stelling

NED-IE3-SP-3F

 

Toets 2 TOA Presentatie stelling

 

NED-IE4-SP-3F

 

Toets 2 TOA Presentatie stelling

 

NED-IE5-SP-3F

 

Toets 2 TOA

Presentatie stelling

 

Examencode

Gesprekken 3F:

Toetsversie TOA:

NED-IE1-GS-3F

 

Toets 2 TOA Werkoverleg

of

Toets 1 TOA

BPV-gesprek

NED-IE2-GS-3F

 

Toets 2 TOA Werkoverleg

of

Toets 1 TOA

BPV-gesprek

NED-IE3-GS-3F

 

Toets 2 TOA Werkoverleg

of

Toets 1 TOA

BPV-gesprek

NED-IE4-GS-3F

 

Toets 2 TOA

Werkoverleg

of

Toets 1 TOA

BPV-gesprek

NED-IE5-GS-3F

 

Toets 2 TOA

Werkoverleg

of

Toets 1 TOA

BPV-gesprek

 

 

 

3.4.3 Examenplanning IE Engels niveau 4-opleidingen GEW

 

IE / Periode

1

 

2

3

4

5

Bufferweek

Examenversie van de instellings-

examens

Engels(ENGIE)

ENG-IE1

Kans 1 voor groepen/klassen die in periode 1 de laatste leerlijn ENGELS hebben.

Inhaal/Herk. Voor groepen/klassen die in P4 de laatste leerlijn ENGELS hadden.

ENG-IE2

Kans 1 voor groepen/klassen die in periode 2 de laatste leerlijn ENGELS hebben.

Inhaal/Herk. Voor groepen/klassen die in P1 de laatste leerlijn ENGELS hadden.

ENG-IE3

Kans 1 voor groepen/klassen die in periode 3 de laatste leerlijn ENGELS hebben.

Inhaal/Herk. Voor groepen/klassen die in P2 de laatste leerlijn ENGELS hadden.

ENG-IE4

Kans 1 voor groepen/klassen die in periode 4 de laatste leerlijn ENGELS hebben.

Inhaal/Herk. Voor groepen/klassen die in P3 de laatste leerlijn ENGELS hadden.

ENG-IE5

Inhaal/Herk. voor groepen/klassen die in P4 de laatste leerlijn ENGELS hadden en voor 1 oktober gaan diplomeren.

Examencode

Schrijven A2:

Toetsversie TOA:

ENG-IE1-SC-A2

 

Toets A2-1 (GB) TOA

ENG-IE2-SC-A2

 

Toets A2- 2 (GB) TOA

ENG-IE3-SCA2

 

Toets A2-3 (GB)

TOA

ENG-IE4-SC-A2

 

Toets A2-1 (GB)

TOA

ENG-IE5-SC-A2

 

Toets A2-2 (GB) TOA

 

Examencode Spreken A2:

Toetsversie TOA:

ENG-IE1-SP-A2

 

Toets 1 TOA

Presentatie over stage

 

ENG-IE2-SP-A2:

 

Toets 2  TOA

Voorlichting voor een open dag

 

 

ENG-IE3-SPA2:

 

Toets 3 TOA

Presentatie voor collega's

ENG-IE4-SP-A2:

 

Toets 1  TOA

Presentatie over stage

ENG-IE5-SP-A2:

 

Toets 2 TOA

Voorlichting voor een open dag

 

Examencode

Gesprekken A2:

Toetsversie TOA:

ENG-IE1-GS-A2

 

Toets 3 TOA

Gesprek over leer-werkbedrijf

 

ENG-IE2-GS-A2

 

Toets 1 TOA

Gesprek met klant

 

 

ENG-IE3-GSA2

 

Toets 2 TOA

Kennismaken met collega

 

ENG-IE4-GS-A2

 

Toets 3 TOA

Gesprek over leer-werkbedrijf

 

ENG-IE5-GS-A2

 

Toets 1 TOA

Gesprek met klant

 

 

 

Bijlagen

Bijlagen

  • Het arrangement Talen en rekenwijzer GEW-GZA is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    T&R-wijzer
    Laatst gewijzigd
    2020-10-08 19:49:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    rekenen noorderpoort, talen en rekenwijzer, talen noorderpoort, tr-wijzer