P9/10 Medisch technisch handelen

P9/10 Medisch technisch handelen

Inleiding

Kerntaken, wp

Dit arrangement is een onderdeel van de (kennis-) en vaardighedenlijn die hoort bij:

Kerntaak 2: Handelen in het kader van de individuele gezondheidszorg  en de hierbij behorende werkprocessen

2.1 voert medisch technische handelingen uit

2.2. assisteert bij uitvoeren van medische verrichtingen

2.3 geeft voorlichting en advies 

 

Gedurende de looptijd van dit arrangement oefen je alle vaardigheden op het gebied van medisch technische handelingen en verdiep jij je in de theoretische achtergrond van deze medisch technische handelingen. De praktische vaardigheden worden afgetekend op de aftekenkaart en de uitslagen van een onderzoek worden op een uitslagenformulier genoteerd. Na een oefenproeve tijdens de les, wordt er geëvalueerd en aan het eind van de periode evalueer je nog eens. De aftekenlijsten, uitslagenformulieren en evaluaties bewaar je in een logboek.

Na afloop van deze periode wordt jouw logboek tijdens de les besproken en kun je deelnemen aan de proeve.

Specifiek gaat het om onderstaande vakkennis en vaardigheden:
  • extra handelingen horende bij de steriele tafels, zoals: aantrekken van steriele handschoenen bij arts en/of bij jezelf, huishoudelijk schoonmaken van instrumenten, steriliseren en verpakken
  • klaarleggen van steriele tafels voor diverse ingrepen, zoals: wigexcisie, nagelextractie etc.
  • klaarmaken en/of toedienen van een injectie of het verbinden van een wond bijv. na een ingreep
  • overige handelingen: oren uitspuiten, bloeddruk en hartslag meten, longfunctie meten, ECG afnemen, visustest afnemen
  • informeren en begeleiden van de zorgvrager: de zorgvrager op een heldere wijze informeren over de behandeling en geruststellen. Dit dien je voor, tijdens en na de behandeling op een professionele wijze aan te kunnen tonen.

Competenties

Er wordt gewerkt aan de competenties:
  • Aandacht en begrip tonen
  • Samenwerken en overleggen
  • Presenteren
  • Vakdeskundigheid toepassen
  • Materialen en middelen inzetten
  • Op de behoeften en verwachtingen van de ‘klant’ richten
  • Kwaliteit leveren
  • Instructies en procedures opvolgen

Leerdoelen

  • De behandelruimte is veilig, hygiënisch en gereed voor de geplande behandeling. Na afloop van de behandeling zijn de behandelruimte en het instrumentarium gereinigd en opgeruimd.
  • De doktersassistent heeft de behandelaar op een professionele wijze geassisteerd bij de behandeling of ingreep.
  • De doktersassistent heeft op professionele wijze de voorbehouden en verpleegtechnische handelingen, volgens de geldende protocollen en wet- en regelgeving, uitgevoerd. Bij bijzonderheden is adequaat gehandeld.
  • De zorgvrager is op heldere wijze geïnformeerd over de behandeling en zo goed mogelijk gerustgesteld. De zorgvrager is op professionele wijze voor, tijdens en na de behandeling begeleid.

Toetsvorm

Kerntaak 2 praktijkexamen wordt aan het eind van Periode 9 of Periode 10  van de opleiding geexamineerd door middel van een Proeve van bekwaamheid. In Leerjaar 2 is het theoretische examendeel al afgesloten.

Wat betreft de vaardighedenlijn wordt in elke fase van de opleiding gewerkt met aftekenkaarten, waarmee een kandidaat kan aantonen bepaalde vaardigheden te beheersen. De aftekenkaarten zijn  een voorwaarde om deel te mogen nemen aan de proeve van bekwaamheid.

Zie ook het Studiewijzer /Onderwijs-en Examenreglement (STOER)

Onderwijsorganisatie

In de planning kun je lezen welke leerinhouden er aan de orde komen tijdens de Vaardighedenlijn. In de Vaardighedenlijn zal de docent samen met de instructeur, toelichten hoe jij je kunt voorbereiden op de proeve van bekwaamheid. Vervolgens heb je tijdens de Skilllessen de mogelijkheid om de handelingen te oefenen onder leiding van een instructeur.

 

Voorwaarden deelneming contacturen: de student heeft ALLEEN toegang tot de les- en skilluren wanneer zij/hij een witte jas en  protocollen/ checklisten bij zich heeft.

Instructie voor de student

Algemeen

De opleiding doktersassistent is opgebouwd uit vier  kerntaken. Om het MBO diploma doktersassistent te behalen, dien je onder andere deze vier kerntaken te beheersen. Je beheerst een kerntaak als je de examens, die betrekking hebben op die kerntaak, met minimaal een voldoende afsluit. Voor KT 2  geldt zowel een  theoretisch (kennisexamen) als een praktijkdeel ( Proeve)

In deze periode ga je je voorbereiden op het praktijkexamen van  Kerntaak 2, bijdragen aan medische zorg. Het examen heeft de vorm van een Proeve van bekwaamheid. Alvorens aan de Proeve deel te mogen nemen dien je over voldoende kennis, vaardigheden en beroepshoudingen te beschikken dit houdt in dat je het kennsexamen met voldoende resultaat hebt afgesloten en dienen je aftekenkaarten van leerjaar 1 en leerjaar 2  tevens op orde te zijn.

Tijdens de uitvoering van de Proeve van Bekwaamheid laat je de verschillende aspecten van het beroep van doktersassistent zien. De proeve bestaat uit een beroepssituatie en is onderverdeeld in meerdere praktijkopdrachten. Het is de bedoeling dat je werkt volgens de methoden die in het beroep gebruikelijk zijn en die je op school en in de BPV hebt aangeleerd, dat je inzicht hebt en dat je laat zien dat je de kennis, houding en vaardigheden die daarbij nodig zijn, geïntegreerd kunt toepassen.

Een kerntaak bestaat uit belangrijke onderdelen, die werkprocessen worden genoemd. Kerntaak 2 Handelen in het kader van de individuele gezondheidszorg onderdeel medisch technisch handelen bestaat uit 3 werkprocessen ( B1-K2-W1, B1-K2-W2, B1-K2-W3)

Om een kerntaak te behalen moet je aantonen dat je alle werkprocessen, waaruit de kerntaak bestaat, beheerst. Dit betekent dat je voor de Proeve van Bekwaamheid van kerntaak 2 op alle drie de werkprocessen beoordeeld wordt. Uiteindelijk leiden deze beoordelingen tot een eindbeoordeling voor kerntaak 2. Meer informatie wordt bij de beschreven beoordeling gegeven.

Voor elk werkproces is beschreven wat het resultaat moet zijn. Je komt tot dit resultaat als je over een aantal competenties beschikt. De competenties staan op het beoordelingsformulier wat van te voren door de begeleider van je ROC met je besproken is. Daarin kun je dus precies zien op welke punten en waarop je beoordeeld wordt.

Uiteindelijk moet het beschreven resultaat van een werkproces op het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar zijn. Dit beoordelingspunt is een kritische factor hetgeen betekent dat, om een kerntaak te kunnen behalen, in ieder geval het resultaat op dit niveau geconstateerd moet zijn.

 

De opdracht

a. Beginsituatie

Voordat je in de praktijk aan de slag kunt gaan met bijdragen aan medische zorg heb je aangetoond over de hieraan gerelateerde vakkennis te beschikken. Overgang van fase 1 naar 2 is kwalificerend voor deelname aan de proeve KT2. Bovendien heb jij je op de uitvoering voorbereid door op school de vaardigheden te oefenen. In jouw portfolio heb jij de afgetekende AVK als bewijslast.

b. Opdrachtomschrijving proeve KT2

Je bent vandaag werkzaam in de huisartsenpraktijk.De arts zal vandaag bij een patiënt een bepaalde behandeling uitvoeren.Jij dient alle materialen, middelen en de praktijkruimte hiervoor in gereedheid te brengen. Hiervoor is ongeveer 10 minuten beschikbaar. Aansluitend zal de huisarts de behandeling uitvoeren waarbij je gaat assisteren. Hiervoor is in totaal 20 minuten beschikbaar. 

Ook voer je vandaag twee zelfstandige handelingen uit. Er wordt o.a. gelet op je begeleiding van de patiënt. Voor het uitvoeren van de zelfstandige handelingen is in totaal 20 minuten beschikbaar.

Een formulier met daarop vermeld de praktijkorganisatie (bijv. spreekuur; telefonisch spreekuur, uitslagen e.d.) is beschikbaar voor de deelnemer.

Voor deze proeve van bekwaamheid is totaal 50 minuten beschikbaar, dat is inclusief 10 minuten schriftelijk reflecteren.

Het doel van reflecteren is drieledig:

  • Je moet kunnen aantonen je eigen handelen te kunnen evalueren;
  • De overwegingen (keuzen) die een rol gespeeld hebben bij bepaalde handelingen en reacties moeten door je verduidelijkt worden;
  • Je moet aangeven hoe je in een andere situatie gehandeld / gereageerd heeft, dit om de beheersing van de competenties zo breed mogelijk te toetsen.

Vragen die jij jezelf kunt stellen zijn bijvoorbeeld:

  • Waarom koos je voor deze aanpak?\
  • Waarom nam je die beslissing?
  • Waarom trok je die conclusie?

De proeve betreft de competenties K,L,S,T en D, I, R.

De proeve vindt plaats volgens het zogenaamde stationsmodel.Voor het totaal van de proeve zijn 30 punten te behalen, zie beoordeling-/beslisformulier

Lesinhoud

Praktijklessen

Onder begeleiding van een docent en instructeur

wk

Skill of voorbereiding op de proeve

Te behandelen onderwerpen/ vaardigheden

1

Voorbereiding op de proeve

onder begeleiding van docent en instructeur

Uitleg proeve m.b.v. Studiewijzer

Oefenen met behulp van het stationsmodel:

  • ECG maken
  • RR meten
  • Hartslag meten

 

  • Oefentoets instrumentenkennis

Verder oefenen naar eigen behoefte.

2

Onder begeleiding van docent en instructeur

Injecteren:

  • Het toedienen van een intracutane, intramusculaire en subcutane injectie

3

Onder begeleiding van docent en instructeur

Assisteren:

  • Het aantrekken van steriele handschoenen bij jezelf en bij een arts

Oefenen met behulp van het stationsmodel: op TIJD!

  • Steriele tafel klaarleggen

Bereid alle 4 de tafels thuis voor, uiteindelijk zal je tijdens deze les één steriele tafel klaar moeten leggen:

  • Benodigdheden klaarleggen voor een wigexcisie
  • Benodigdheden klaarleggen voor het incideren van een abces
  • Benodigdheden klaarleggen voor een nagelextractie
  • Benodigdheden klaarleggen voor atheroomcyste verwijderen

Uitleg station assisteren van de arts en hiermee oefenen.

Voorbeelden van handelingen die je in 2-tallen kunt uitvoeren om de arts te assisteren zijn:

  • Het klaarmaken van een verdoving voorafgaand aan een ingreep
  • Het aantrekken van steriele handschoenen bij de arts
  • Het aangeven/aanreiken van instrumenten
  • Het aanleggen van een verband bij de patiënt na afloop van een ingreep

4

onder begeleiding van docent en instructeur

Het begeleiden van de patiënt voor, tijdens en na een ingreep

Gynaecologie:

  • Het maken van een vaginaal uitstrijkje
  • Klaarleggen van benodigdheden en materialen voor het inbrengen van een IUD of spiraaltje

Verder oefenen naar eigen behoefte.

Oefenen met behulp van het stationsmodel:

  • Injectie toedienen
  • Het maken van een vaginaal uitstrijkje in het kader van het BVO
  • Het uitvoeren van een visusonderzoek
  • Steriele tafel: klaarleggen benodigdheden inbrengen katheter, spiraal o.i.d.
  • Naar keuze van docent/student

5

 

onder begeleiding van docent en instructeur

Oefenen met behulp van het stationsmodel:

  • Peakflow bij een patiënt afnemen
  • Het aanleggen van een vingerverband (in combinatie met het aanleggen van geïmpregneerd gaas)
  • Het uitspuiten van het oor
  • Het afnemen van een audiogram
  • Het klaarleggen van een steriele tafel 

6

onder begeleiding van docent en instructeur

Naar behoefte oefenen/uitloop

Skill lessen

Onder begeleiding van een instructeur

 

wk

Skill of voorbereiding op de proeve

Te behandelen onderwerpen/ vaardigheden

1

Skill onder begeleiding van instructeur

Wondverzorging (overige verbanden ook thuis bestuderen):

  • Het aanleggen van geïmpregneerd gaas in combinatie met een vingerverband of onderarm
  • Mitella/brede en smalle das aanleggen

Verder oefenen naar eigen behoefte

  • Aanleggen: vingerverband/onder/bovenarm
  • Aanleggen  drukverband knie/pols/ elleboog

2

Skill onder begeleiding van instructeur

Urologie:

  • Het klaarleggen van benodigdheden voor een éénmalige katheterisatie man/vrouw
  • Het klaarleggen van benodigdheden voor het inbrengen van een verblijfskatheter man/vrouw
  • Het klaarleggen van benodigdheden voor het verwijderen van een verblijfskatheter man/vrouw

Verder oefenen naar eigen behoefte.

3

Skill onder begeleiding van instructeur

Steriele tafels (alle vier de tafels thuis bestuderen, aan jou de keus welke je wilt oefenen tijdens de les) :

  • Benodigdheden klaarleggen voor een wondrandexcisie
  • Benodigdheden klaarleggen voor een moedervlek verwijderen
  • Benodigdheden klaarleggen voor wratten uitlepelen/verwijderen
  • Benodigdheden klaarleggen voor het inbrengen van hechtingen

Verder oefenen naar eigen behoefte.

4

Skill onder begeleiding van instructeur

Oogheelkunde:

Het uitvoeren van een visusonderzoek

KNO:

  • Het uitspuiten van een oor
  • Het afnemen van een audiogram

Verder oefenen naar eigen behoefte

5

Skill onder begeleiding van instructeur

Gewicht/lengte/BMI berekenen:

  • Het wegen van een volwassen patiënt met behulp van de opstapweegschaap en een digitale weegschaal
  • Het bepalen van de lichaamslengte met meetlat en microtoise bij een patiënt
  • Het berekenen van de BMI

Longen

  • Het meten van de ademhaling van de patiënt
  • Peakflow bij een patiënt afnemen

Uitloop/naar behoefte oefenen

Bronnen

In dit arrangement wordt gebruik gemaakt van onderstaande literatuur en media:

  • Verpleegtechnische handelen voor dokterassistenten: J. van Amerongen, F. Hersevoort-Zomer
  • MTH protocollenboek
  • Uitgereikte stencils tijdens de les
  • Het arrangement P9/10 Medisch technisch handelen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Team DA nw
    Laatst gewijzigd
    2020-02-06 13:21:49
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.