Elk project begint met het invullen van het reflectiedocument.
Ga naar de ELO - opdrachten, download je laatste versie van het reflectieformulier en vul het aan tot en met begin project 3.
Sla het aangepaste document (tijdelijk) op en lever het in in de ELO.
Inleiding
Met het project App ontwikkelen leer je samenwerken, nieuwe ICT-kennis opdoen en daarnaast nauwkeurig, resultaatgericht, met doorzettingsvermogen en creatief werken. Dit worden ook wel competenties genoemd. Je gaat een app uiteindelijk zelf maken, testen, demonstreren en presenteren.
Je kerntaken tijdens de lessen bestaan onder andere uit het ontwikkelen, realiseren en implementeren (toepassen) van applicaties.
Enkele onderwerpen uit dit project zijn:
Analyseren
Programmeertalen herkennen
Mobile apps
Projecten (waarin samenwerking centraal staat)
Oriëntatie op het beroep
In dit project wordt gewerkt met het programma AppInventor. Je leert werken met een planning, storyboard en creatief ontwerpen. Je bereidt een app voor die getest, gepresenteerd en aangepast kan worden. Vind je het leuk om zelf apps te programmeren? Ben je creatief, nauwkeurig, geïnteresseerd in programmeren en vind je het leuk om met een nieuw softwareprogramma te leren werken? Dan is dit project iets voor jou!
Om je een indruk te geven van hoe complex het werken met hard- en software in elkaar zit, is het interessant om onderstaand filmpje te bekijken.
Je gaat een app ontwikkelen. Maar zover is het nog niet. Je moet eerst een concept bedenken, een storyboard samenstellen en het programma leren kennen waar je de app in gaat maken. Daarna ga je de app testen, bijstellen en uiteindelijk presenteren.
In onderstaand filmpje kun je inspiratie opdoen over het ontwikkelen van apps. Bekijk onderstaand filmpje goed. In het filmpje zie je fragmenten van verschillende apps.
App ontwikkelen
Wat is een app?
Brainstormsessie:
- Wat is een app?
- Voorbeelden van apps.
- Apps en besturingssystemen.
Een app is een klein programmaatje dat je kunt installeren op je smartphone, tablet of computer. Door middel van apps kun je de functies van deze apparaten uitbreiden. Zo kun je bijvoorbeeld een app installeren waarmee je kunt zien wat voor weer het is.
Populaire applicaties op dit moment zijn onder andere Candy Crush, Snapchat en WhatsApp. Met WhatsApp en Snapchat kun je berichten naar elkaar sturen en Candy Crush is een spelletje.
Het woord ‘app’ lijkt misschien een heel modern woord, maar het verhaal hierachter is best wel saai. Het is namelijk een afkorting van het woord ‘applicatie’. Een app is dus eigenlijk niks anders dan een stukje software of een programma!
Waarvoor worden apps gebruikt?
Applicaties worden vooral gebruikt om functies van smartphones en tablets mee uit te breiden. Functies die normaal niet op telefoons staan, kunnen er nu wel op worden gezet. Je kunt jouw smartphone zo dus helemaal naar wens inrichten.
Je kunt bijvoorbeeld internetbankieren of je telefoon als afstandsbediening gebruiken door middel van een app. Het is dus wel veilig om te zeggen dat apps het leven van mensen een stuk makkelijker maken!
Oefening:
Bespreek in groepjes welke apps interessant zijn en geef een korte beschrijving wat de betreffende apps goed en interessant maken. Misschien heb je zelfs al ideeën wat er aan de app verbeterd kan worden.
Hoelang bestaan apps al?
Apps bestaan nog niet heel lang. Voordat de smartphones waren uitgevonden, had je nog niet de luxe om applicaties te installeren. Als jouw telefoon bijvoorbeeld geen wekker had, dan had je niet de mogelijkheid om deze door middel van een app te installeren. Sinds de komst van iPhone en Android-toestellen is dit wel mogelijk.
Besturingssystemen
Een besturingssysteem is de software waarop een smartphone of tablet werkt. Er zijn verschillende besturingssystemen waarop smartphones en tablets draaien, maar de meest gebruikte besturingssystemen zijn Android en iOS (Apple).
De meeste apps worden speciaal gemaakt voor een bepaald besturingssysteem. Applicaties die voor een bepaald besturingssysteem gemaakt zijn, kunnen niet op telefoons met een ander besturingssysteem worden geïnstalleerd. Een app die voor Android is gemaakt, zal dus niet werken op een iPhone. En dit is de reden dat er verschillende app-stores zijn.
Wat is een app-store?
Een app-store is een online platform waar je applicaties kunt downloaden. Sommige apps worden tegen betaling aangeboden en andere zijn weer gratis te downloaden. Een app-store kun je dus vergelijken met een webwinkel. Welke app-store jij moet gebruiken, is afhankelijk van het besturingssysteem waarop jouw smartphone werkt.
Welke app-stores zijn er?
Er zijn verschillende app-stores. De meest gebruikte is Google Play waar gebruikers van Android apps kunnen downloaden. Google Play heeft inmiddels bijna 1,5 miljoen applicaties in de store staan die kunnen worden gedownload.
Na Google Play is de Apple Store de grootste app-store. De Apple Store is voor gebruikers van het besturingssysteem iOS, waar onder andere iPhone en iPad op werken. Hier zijn meer dan 1,4 miljoen applicaties te vinden.
Dan is er ook nog de Windows Phone Store. De Windows Phone store is voor gebruikers van de Windows telefoon. Hier zijn op het moment ongeveer 350.000 apps te vinden.
De genoemde app-stores zijn de meest gebruikte app-stores, maar er zijn ook nog een aantal app-stores die niet zo veel worden gebruikt. Daarnaast zijn er ook nog een aantal onafhankelijke app-stores. De bekendste hiervan is waarschijnlijk de Amazon Appstore waar nu meer dan 300.000 (Android) apps te vinden zijn.
Hoe doe je dat: zelf een app maken?
Het ontwikkelen van een app
Veel mensen willen zelf een app maken. De meeste hiervan weten echter niet hoe ze dit precies moeten aanpakken en daarom gaan ze nooit tot actie over. En dat is zonde!
Het maken van apps hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn. Er zijn natuurlijk wel methodes die vrij ingewikkeld zijn, maar er zijn ook manieren waarop je vrij simpel en goedkoop een applicatie kunt bouwen.
Om een antwoord te geven op de vraag 'hoe kun je een app ontwikkelen?', is deze wiki geschreven. Eerst krijg je heel veel informatie over de keuzes die je kan maken bij het ontwikkelen van apps en daarna ga je aan de slag met AppInventor. Werk je liever met een andere programmertaal/een ander programmeerprogramma dan moet je even met je docent overleggen.
Idee
Het ontwikkelen van een applicatie begint met een goed idee. Er wordt weinig over deze stap gepraat en dat is eigenlijk heel vreemd. Dit is namelijk één van de belangrijkste stappen bij het bouwen van apps.
Er zijn inmiddels talloze apps te downloaden. Jouw app moet zich daarvan onderscheiden en het liefst ook opvallen, zodat mensen jouw applicatie willen gebruiken. Zonder een goed idee is het moeilijk om een app succesvol te maken!
Onderzoek
Om antwoord te krijgen op de vraag "Is het een applicatie die mensen echt zouden willen gebruiken?", is het belangrijk om onderzoek te doen. Zoek bijvoorbeeld eens op of er al vergelijkbare apps bestaan. Als die applicaties heel populair zijn, dan weet je al dat er interesse voor is. Praat er ook eens met anderen over. Vraag wat zij van jouw idee vinden. De reacties die je krijgt, kunnen jou een goed beeld geven.
Oefening:
Bedenk en beschrijf een te ontwikkelen app, die jou nuttig of leuk lijkt. Bespreek dit met je groepje. Wat vinden zij van jouw idee?
Uitwerking
Ben je ervan overtuigd dat je een goed idee hebt? Dan is het tijd om het idee te gaan uitwerken. Pak pen en papier en schrijf op hoe de app precies moet werken.
Schrijf gewoon alles op wat in je opkomt. Heb je bijvoorbeeld al een naam voor de applicatie bedacht? Schrijf dat dan op. En voor welk platform (Android, iOS of Windows) wil je een app maken? Kortom, schrijf dit allemaal duidelijk op.
Wanneer je alles duidelijk hebt opgeschreven, ga je de lay-out schetsen. Je hebt vast wel een idee hoe de applicatie eruit moet komen te zien.
Nu ben je goed voorbereid en zou je kunnen beginnen met het maken van een app.
De 3 manieren om een app te maken
Er zijn verschillende manieren waarop je een app kunt maken. Welke methode je kiest, is vooral afhankelijk van de tijd en het geld dat je erin wilt steken. Daarnaast is de ene manier ook moeilijker dan de andere.
1. Aan de slag met programmeren
De methode die het meest voor de hand ligt, is om zelf aan de slag te gaan met programmeren. Apps worden namelijk door middel van programmeertalen gemaakt. Op deze manier bouwen de echte app-ontwikkelaars dan ook hun applicaties.
Makkelijk is dit echter niet, want app-ontwikkelaars hebben hiervoor een opleiding of een cursus gevolgd. Dit is niet iets wat je binnen een paar dagen onder de knie hebt.
Houd er wel rekening mee dat er voor bijna elk besturingssysteem een andere programmeertaal wordt gebruikt. Zo worden apps voor Android met een andere programmeertaal gemaakt dan de applicaties voor iOS (iPhone en iPad). Je zult dan dus moeten kiezen voor welk platform jij applicaties wil gaan ontwikkelen.
Je kunt er ook voor kiezen om een webapp te maken. Dit is een applicatie die bereikbaar is via internet en hiervoor wordt meestal HTML5 als programmeertaal gebruikt. Het voordeel van webapps is dat er maar één programmeertaal nodig is om ze goed te laten werken op alle platformen. Webapps kunnen echter niet in alle app-stores worden gezet.
2. Een app maker gebruiken
De makkelijkste manier om jouw eigen app te ontwikkelen, is door een app maker te gebruiken. Dit is een website waarmee je in verschillende stappen online apps kunt bouwen.
Het grote voordeel van deze tools is dat ze heel gemakkelijk in gebruik zijn. Je volgt de stappen op het beeldscherm en vervolgens heb jij jouw eigen applicatie gemaakt.
Er zijn echter ook nadelen. Het grootste nadeel is dat de apps die je hiermee kunt bouwen er soms wat amateuristisch uitzien. Daarnaast moet je ook elke maand een bedrag rond de 30 dollar betalen. Dit verschilt natuurlijk per website, maar vaak zit de prijs rond de 30 dollar. Op jaarbasis moet je dus rond de 360 dollar betalen. En dat is vrij veel geld!
De meeste tools bieden naast de betaalde accounts ook vaak een gratis account aan, maar hier kun je over het algemeen vrij weinig mee. Vaak heb je dan met veel beperkingen te maken, zoals bijvoorbeeld een limiet aan het aantal downloads.
3. Een app laten maken
Je kunt ook een app laten maken. Je gaat dan met jouw idee naar een app-ontwikkelaar toe en deze doet al het technische werk voor jou.
Sommige mensen denken dat ze helemaal niks hoeven te doen als ze een app laten ontwikkelen. Dat is echter niet het geval! Jij zult namelijk zelf je idee helemaal uit moeten werken. De app-ontwikkelaar is er slechts om jouw idee om te zetten naar een applicatie.
Een app-ontwikkelaar kan jou natuurlijk wel advies geven over bepaalde zaken.
Voor het laten maken van een applicatie heb je wel een budget nodig. De prijzen hiervoor liggen tussen enkele honderden euro’s tot vele duizenden euro’s. De prijs is onder andere afhankelijk van het type app, aantal functies en het design.
Publiceren en promotie/marketing
Wanneer je een applicatie hebt gemaakt, dan ben je nog niet klaar. Dan begint het eigenlijk pas. Je moet de app nu nog publiceren in de app-store en met marketing bezig gaan.
Een app maken is slechts een gedeelte van de puzzel. Met marketing ga je de app promoten. Zonder de juiste promotie is de kans op succes namelijk heel klein.
Publiceren
Het publiceren van een applicatie in de app-store werkt voor elk platform anders. Zo gaat het aanmelden voor de app-store van Apple heel anders dan voor Google Play. Ook heeft elke app-store regels waar jouw app aan moet voldoen voordat deze wordt gepubliceerd. Ook zijn er kosten verbonden aan het aanmelden van een applicatie in de app-store.
De aanmeldprocedure voor een app bij de diverse platforms staat beschreven in handleidingen. Klik op de links voor meer informatie over het aanmelden bij Google Play, Apple app-store of Windows.
Als je een app laat maken, dan kun je natuurlijk ook de app-ontwikkelaar vragen om jou te helpen bij het aanmelden van de applicatie bij de desbetreffende app-store!
Marketing
Als jouw app in de app-store staat, dan is het tijd om met marketing aan de slag te gaan. Marketing is de verzamelnaam voor die categorie activiteiten die ervoor moet zorgen dat een bepaald product of bepaalde dienst bij zoveel mogelijk mensen bekend wordt en uiteindelijk veel mensen het product of de dienst gaan kopen/gebruiken. Een onderdeel van marketing is product. Het product moet herkenbaar zijn voor de doelgroep waar je het voor maakt. Kleuren, logo's en lettertype moeten op de juiste manier worden ingezet om het product opvallend en herkenbaar te maken.
1. Kleurgebruik
Waar staat een bepaalde kleur voor?
Groen: hulp, ontspanning en bemiddeling. Harmonie, raad en evenwicht. Vertrouwen, groei en kalmte.
Blauw: rust, ontspanning en trouw. Integriteit, afstand en wijsheid. Expressie, waarheid en communicatie
Rood: kracht, macht en energie. Motivatie, leiding en warmte. Stimulatie, actie en passie
Magenta: motivatie, bemiddeling, raad. Energie, intuïtie en daadkracht. Leiding, verandering en passie.
Geel: communicatie en intelligentie. Educatie en besluitvorming. Zelfkennis en actie. Warmte, zon en contact.
Zwart: kracht, invloed en inzicht. Mysterie, afstand en magie. Bescherming, nacht en duister.
Wit: zuiverheid en vrede, perfectie en hoge eisen stellen, eerlijk en puur, onschuld en maagdelijkheid, ruimte, een nieuwe start, genezing, het Goddelijke, leegte, blanco en onbeschreven, onpartijdig en geordend.
Bruin: bruin is hulpvaardig, verzorgend en eerlijk. saai en traditioneel, degelijk, betrouwbaar en veilig. rust en stevig met je voeten op de grond staan en geaard zijn. Geen poespas, maar de naakte waarheid.
Goud: leiderschap en wijsheid, invloed en visie, rijkdom, overvloed en waarde, luxe en exclusiviteit, liefde en trouw, eerlijkheid en spiritualiteit, de zon, stralen en schitteren.
2. Logo
Oranje:
Humor, positiviteit en invoeling. Samen, luisteren en begrip. Creativiteit, speelsheid en plezier.
Beeld
Leeuw: kracht
3. Lettertype
Helvetica
- strakke vormgeving, zonder onnodige toeters of bellen.
- neutrale uitstraling maakt dit lettertype voor veel vormgevers en tekstschrijvers ideaal.
Arial
- neutrale uitstraling
- grote overeenkomst met Helvetica
Times New Roman
- meest gebruikte lettertypen op dit moment is Times New Roman.
- uitstraling wat het lettertype uitermate geschikt maakt om langere teksten in te produceren.
Verdana
- ontwikkeld voor weergave op digitale apparaten. Standaard bij Word geleverd.
- duidelijke uitstraling voor briefpapier.
Als het product opvallend en herkenbaar is gemaakt door middel van de bovenstaande drie zaken, dan heb je meteen wat aan promotie gedaan. Je zult je product nog verder moeten promoten door te adverteren. Dit kan op het internet, in bladen en op radio of tv.
Promotie kan er voor zorgen dat veel mensen jouw app gaan downloaden. Zonder promotie is er weinig kans op succes. Ga hier dus mee aan de slag!
Tools om apps te maken
Mocht je in de toekomst apps willen ontwikkelen dan zijn dit een paar opties
Op deze website is het mogelijk om een eigen app te ontwerpen en deze te laten uitbrengen in een van de app-stores. Hiervoor is het niet nodig dat je betaalt, maar er zit dan wel reclame in de app. Omdat er geen programmeerkennis nodig is kun je zo snel een eigen app ontwerpen en uitbrengen. Voor een maandelijks bedrag kunnen de reclames verwijderd worden.
Appypie biedt eigenlijk hetzelfde als Mobincube: gratis apps ontwerpen en deze met reclame uitbrengen in een van de app-stores. Verschil is er ook: er zijn wat minder mogelijkheden en de stijl van de app is anders dan die bij Mobincube. Voor een eerste kennismaking is ook deze website erg bruikbaar!
Bij Buildfire wordt het al iets uitgebreider. In een mooie omgeving kun je zowel grafisch aan de slag als gebruikmaken van de SDK om iets totaal nieuws te maken. Zo kun je dus al een stuk verder gaan qua ontwikkelen van apps. Nadeel is dat het hierbij niet mogelijk is om een gratis app in een app-store te krijgen.
Als je serieus aan het werk wilt gaan met het programmeren en ontwerpen van een app, dan is de programmeertaal "Swift" erg bruikbaar. Apple heeft deze taal voor de iPad en iPhone ontworpen. Hiermee programmeer je echt, wat moeilijker is, maar waardoor het resultaat natuurlijk veel indrukwekkender wordt. Apple probeert zelf zo veel mogelijk mensen te bereiken om apps te ontwikkelen, en hebben daar onder andere de onlinecursus voor gemaakt.
Voor Android serieus apps ontwikkelen, is weer een heel ander verhaal. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, waarbij ‘Appinventor’ een van de meest gebruiksvriendelijke opties is. Deze tool is ontwikkeld voor docenten om met leerlingen aan de slag te gaan en er zijn dan ook veel tutorials te vinden. Google zelf heeft ook een aantal onlinecursussen gemaakt, waarmee het eenvoudiger moet worden om een app te maken. De beste cursus staat op Udacity en is hier te vinden.
Er is dus veel aanbod als het gaat over het maken van apps. Het leren maken van een app kan dus eenvoudig beginnen, maar is daarnaast een mooie instap richting het leren programmeren, het ordenen van informatie en het vormgeven van een gebruikservaring.
Aan het einde van dit project wordt je beoordeeld op de volgende manier:
Proces telt 3x mee
brainstorm bestaande apps
aanleren app inventor
plannen
samenwerking
Product telt 2x mee
storyboard
app
handleiding
presentatie
PTA
Competenties
Voor het uitvoeren van praktische opdrachten heb je kennis, vaardigheden, een bepaalde (werk)houding en motivatie nodig. Deze elementen samen noem je competenties. Competenties zijn belangrijk op school, maar ook later op stage of in je werk.
Welke competenties komen aan bod in de keuzemodule App ontwikkelen? Een aantal competenties zijn van essentieel belang bij het ontwikkelen van een app voor een klant.
Samenwerken: Je overlegt, toont initiatief, komt afspraken na en voert samen opdrachten uit. Je bent in staat op conflicten te reageren en verantwoordelijkheid te nemen voor het eindresultaat.
Plannen en organiseren: Je maakt een haalbare planning en houdt je daar ook aan. Je maakt samen met anderen een taakverdeling, werkt zelfstandig aan een taak of opdracht.
Onderzoeken en informatie verwerken: Je kunt hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden. Je kunt zelfstandig informatie vinden en ordenen.
Verstandig handelen: Je luistert naar en reageert op anderen. Je weet hoe je overkomt en houdt rekening met anderen. Je gaat verstandig om met middelen en materialen en houdt je aan afspraken.
Beslissen en acties ondernemen: Je signaleert een probleem, gaat op zoek naar de oorzaak en lost het op. Je durft beslissingen te nemen.
Omgaan met veranderingen: Je kunt omgaan met tegenvallers en zet een fout om in een verbeterpunt. Je kunt veranderingen toepassen en in nieuwe situaties gebruiken.
Ondernemend zijn: Je neemt initiatief en speelt in op mogelijkheden. Je stapt op mensen af en geeft advies. Je levert kwaliteit en past kennis toe in nieuwe situaties.
Presenteren: Je beheerst het onderwerp en hebt je goed voorbereid. Je maakt contact met je publiek en gebruikt hulpmiddelen. Je verhaal heeft een duidelijke opbouw. Je sluit af met een conclusie en bent in staat vragen te beantwoorden.
Reflecteren en evalueren: Je kunt terugkijken op een opdracht en benoemen wat goed en fout is gegaan. Je gebruikt feedback om jezelf te verbeteren en kunt ook zelf feedback geven.
oefenbestanden
Op deze site kun je alle benodigde bestanden vinden om de oefeningen uit te voeren
Reflectieformulier 2
Reflectieformulier klas 2
We zijn nu halverwege.
Ga naar de ELO - opdrachten, download je laatste versie van het reflectieformulier en vul het aan tot en met halverwege project 3.
Sla het aangepaste document (tijdelijk) op en lever het in in de ELO.
Opdracht
Je gaat een app ontwikkelen aan de hand van de opdracht van de opdrachtgever.
Om te beginnen stel je een programma van eisen samen. Aan welke punten moet de app straks voldoen? Overleg jullie programma van eisen met de docent voordat je verder gaat.
Als het programma van eisen is goedgekeurd, kan het echte werk beginnen!
Bedenk dat jullie je eigen app ontwikkelingsbureau hebt en dat jullie een app gaat ontwikkelen aan de hand van de het programma van eisen. Vanuit een teamoverleg wordt besloten wie welk deel van de app gaat ontwikkelen.
De leidinggevende van het app ontwikkelingsbureau heeft besloten om een ontwerpgroep te formeren van maximaal 2 ontwerpers. Als eerste maak je een plan van aanpak volgens een gegeven format (storyboard). Vervolgens wil de opdrachtgever, dat je ter beoordeling een tussentijds product oplevert. Tussentijds pas je de app bij aan de wensen van de klant. Uiteindelijk na uitvoerig testen, lever je de app op met een flitsende presentatie, en uiteraard een goede handleiding.
Je gaat nu je app-concept visueel uitwerken in een storyboard. Gebruik hiervoor het werkblad appconcept. Als je klaar bent lever je dit bestand in bij je docent. Zie onderstaande tips voor een goed storyboard:
Wees niet zuinig, gebruik genoeg beelden
Het hoeven geen gedetailleerde tekeningen zijn, schetsen zijn goed zolang het duidelijk is
Zorg ervoor dat een vreemde het kan volgen
Vermeld duidelijk de nummers
Gebruik pijlen tussen beelden
Wees duidelijk/concreet in de beschrijvingen
Maak er geen leesboek van
In het storyboard ga je het idee visueel uitwerken. Je tekent als het ware de complete app uit, scherm voor scherm. Zo heb je straks duidelijke handvatten om aan de slag te kunnen met het programmeren van je app.
Waar dient een storyboard voor:
Om het verloop van de app in tekeningen/beeld weer te geven
Het is een soort stripverhaal
Vaak naar aanleiding van de verhaallijn
Om een beeld te krijgen van de app
Bij een bedrijf moet je vaak communiceren met andere afdelingen/collega ‘s/klant
Gebruik de 'storyboard invulpagina' (volgende bladzijde)
Lever jullie storyboard in bij je docent voor een beoordeling.
Taak 2; Aan de slag! De App moet gemaakt worden!
Je hebt geoefend met oefen bestanden en een keuze gemaakt wat het doel is van jou te maken app. Maak een planning hoe en wanneer je gaat maken. Op de volgende bladzijde staat een invulbestand.
Week
Werkproces
Opmerkingen
Klaar
Onder werkproces kun je verstaan: Oriëntatie/onderzoeken/fantaseren, ontwerpen (concept uitwerken), realiseren, demonstreren en presenteren, testen, handleiding schrijven en reflecteren. Schrijf kort enkele opmerkingen op die voor jou waardevol zijn waar je nu nog aan denkt en straks niet meer kunt vergeten. Als je klaar bent met betreffend werkproces vink je het af zodat je weet hoever je bent in je planning. Bespreek deze planning ook eens met je docent.
Je hebt nu dus nog ongeveer 4 lessen om de app te bouwen en de presentatie te maken.
De planning moet over de totale 8 weken gaan (dus ook over de afgelopen lessen).
Print je planning uit en maak tijdens de volgende lessen notities in/bij jullie planning waarmee je de voortgang bijhoudt.
Aan het eind van dit project moet je jullie planning inleveren voor een beoordeling.
Taak 3; Creatief ontwerpen en problemen oplossen
Gedurende het bedenken en maken van een app kan het voorkomen dat je een probleem tegenkomt. Hiervoor kun je het stappenplan creatief ontwerpen raadplegen hoe je dit probleem op gaat lossen. Het is beter om dit stapje voor stapje te doen dan in plaats van denken aan een eindresultaat. Kleine stapjes maken het overzichtelijk en hierdoor maak je bewuster een keuze.
Is je app (bijna) klaar? Gefeliciteerd! Laat je app aan medeleerlingen zien. Laat bekenden je app gebruiken en kijk of ze er zonder hulp van jou een beetje uit komen.
Nadat je je app door medeleerlingen hebt laten testen, merk je waarschijnlijk al dat je nog een aantal dingen moet verduidelijken en aanpassen. Maakt niet uit, dat heeft elke appontwikkelaar. Testen is van levensbelang!
Taak 5; De App demonstreren en presenteren
Om ervoor te zorgen dat jouw app gebruikt gaat worden is het verstandig om deze te demonstreren en te presenteren. Anders weet niemand dat er een nieuwe app is. Maak hiervoor een powerpoint. Na de presentatie kun je opmerkingen horen die meestal opbouwend bedoeld zijn. Noteer deze ook en verbeter eventueel jouw app.
In de presentatie moeten de volgende punten aan bod komen:
opdracht
PvE
Storyboard
App (screen dumps)
Toelichting bij app
Taak 6: Schrijf een handleiding
De App dient compleet gemaakt te worden in een handleiding. Hoofdstuk 1 van de handleiding bevat de doelen die bij de App horen; wat wil je met jullie app bereiken? Beschrijf ook hoe de app geprogrammeerd is, eventueel met een flowchart en storyboard.
Beoordeling
checklist:
brainstorm bestaande apps (via deze site)
planning met notities (ingeleverd bij de docent)
story board (ingeleverd bij de docent)
app (link in de ELO gezet)
ppt (naar de ELO ge-upload)
reflectiedocument op de ELO (3x ingevuld: begin, midden en eind)
Als je als appontwikkelaar aan de slag gaat, moet je:
Een geschikt ontwerp voor een app kunnen maken op basis van de wensen van de opdrachtgever.
Begrippen die horen bij het ontwerpen van een app kunnen gebruiken en uitleggen.
Kunnen samenwerken en overleggen met je collega’s en de opdrachtgever.
De wensen en eisen van de opdrachtgever kunnen achterhalen
De wensen en eisen van de opdrachtgever kunnen vertalen naar een app-ontwerp.
De kosten kunnen berekenen voor het bouwen van, een plek bieden voor en onderhouden van een app.
Het ontwerp voor de app kunnen presenteren en kunnen uitleggen aan de klant.
Evalueren en reflecteren
Dit project is nu ten einde gekomen. Je hebt zelf een app mogen ontwikkelen en presenteren. We gaan nu afsluiten met een evaluatie. Om dit project en je eigen werk te evalueren, moet je iets opschrijven over de volgende punten:
Is er voldaan aan je verwachtingen van dit project?
Wat vond je moeilijk, en waarom?
Hoe is de samenwerking geweest met de andere leerlingen?
Hebben alle partijen zich aan de planning en taakverdeling gehouden?
Wat vond je makkelijk, en waarom?
Ben je tevreden over wat je hebt geleerd?
Heb je iets gedaan met de feedback die je kreeg?
Ben je tevreden over de feedback die je kreeg?
Ben je tevreden over het behaalde resultaat en de opgeleverde app?
Zou je bepaalde dingen achteraf gezien anders hebben aangepakt?
De behandelde stof was relevant voor mijn praktijksituatie?
De behandelde stof sloot aan bij mijn voorkennis?
Er was voldoende ruimte voor mijn eigen inbreng?
De docent was inhoudelijk deskundig?
De docent kon de les goed overbrengen?
De docent heeft mij goed begeleid?
Welke onderwerpen moeten aan de inhoud van deze cursus worden toegevoegd? Of weggelaten?
Mijn kennis is toegenomen door het volgen van dit project?
Ben je van plan om iets in deze richting te gaan doen?
Reflectieformulier 3
Reflectieformulier klas 2
Het project is nu klaar.
Ga naar de ELO - opdrachten, download je laatste versie van het reflectieformulier en vul het aan tot en met eind project 3.
Sla het aangepaste document (tijdelijk) op en lever het in in de ELO.
Het arrangement Project Applicatie ontwikkelen is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
fleur sterk
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-04-12 16:49:37
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.