Aan het einde van PIT 6 vraag je de studenten om iets mee te nemen naar school wat ze dierbaar is voor de eerste les van pit 7.
Alle kinderen verdienen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs. Onderwijs dat leerlingen uitdaagt, dat uitgaat van hun mogelijkheden en rekening houdt met hun beperking. Kinderen gaan, als het kan, naar het regulier onderwijs. Zo worden ze zo goed mogelijk voorbereid op een vervolgopleiding en op een goede plek in de samenleving. Het speciaal onderwijs blijft bestaan voor kinderen die daar het best op hun plek zijn.
Als onderwijsassistent kun jij die extra ondersteuning bieden die nodig is om kinderen passend te onderwijzen.
Daarbij spelen ouders ook een rol. Ze kunnen volgzaam zijn, maar ook veeleisend, vooral als ze een bijzonder kind hebben. Luister je naar de ouders? Of houd je je bij je eigen onderwijsvisie? Wie is eigenlijk de deskundige? Zijn ouders lastig, of ga je ze inschakelen? En hoe is dat voor het kind?
Passend onderwijzen vraagt om inspelen op verschillende belangen en behoeften, de meningen hierover kunnen nogal verschillen. Hoe zorg je er als team voor dat je de belangen van de leerling voorop stelt?
Omdat de economische dimensie in deze PIT centraal staat ga je een onderzoek doen naar de financiële kant van de ‘gewichtskinderen’.
De gewichtenregeling is een regeling in het Nederlandse basisonderwijs en richt zich op het verminderen van onderwijsachterstanden van risicoleerlingen. Het 'gewicht' houdt in dat een leerling op basis van bepaalde wettelijke criteria wordt 'gewogen'. De criteria die worden meegenomen zijn factoren in de thuissituatie die ervoor zorgen dat de leerling een vergroot risico loopt op een onderwijsachterstand. Het gewicht van een leerling bepaalt de subsidie die een school voor de leerling krijgt. Tegenwoordig wordt het gewicht van een leerling berekend op basis van het opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het basisgewicht van een leerling is 0,0 en dit kan oplopen tot 1,2.
Kerntaken en werkprocessen:
Begeleiden van kinderen bij hun ontwikkeling B1-K1
- Stemt de werkzaamheden af met betrokkenen B1-K1-W4
Afstemmen, natuurlijk!
- Ondersteunt bij verzorgende taken B1-K1-W6
Was je handen, poets je tanden!
- Zorgt voor een veilig pedagogisch klimaat B1-K1-W7
P3-K2 Uitvoeren van taken rondom lessen
- Houdt toezicht en begeleidt buiten de lessen P3-K2-W3
Veilig spelen en leren buiten de lessen
- Voert coördinerende taken binnen de school uit P3-K2-W4
Burgerschap: economische dimensie
De bereidheid en het vermogen om een op gepaste en verantwoorde wijze als consument deel te nemen aan de maatschappij.