Workshop VAKI

Workshop VAKI

Inleiding

  Werkblad: leven in de veenkoloniën

 

Inleiding

 

In deze workshop gaan jullie een onderdeel van de webquest: Het leven in en het ontstaan van de Veenkoloniën (1600-1950) maken. Deze werkvorm komt uit de lessenserie met het thema arm en rijk. In de webquest gaan leerlingen op oriënterende wijze het ontstaan van en het leven in de Veenkoloniën onderzoeken.

 

Lees voor een korte introductie de onderstaande tekst:

 

Vanaf ongeveer 1600 kwamen er allerlei arbeiders, ondernemers en hun gezinnen naar Groningen en Drenthe om te werken en te leven. Het waren echte pioniers, er moest soms onder moeilijke en zware omstandigheden gewerkt worden.

Kijken we vandaag de dag naar de veenkoloniën uit die tijd, dan zouden we misschien zeggen dat de omstandigheden te zwaar waren. De sociale verhoudingen waren lang niet altijd gelijk. Je had rijke families die veel geld verdienden aan het veen, arbeiders verdienden veel minder. Ook de levensomstandigheden van de rijke families waren een stuk beter. Toch ontstonden er hechte sociale banden tussen de dorpen en de gemeenschappen die in het veen werkten.

 

In de Veenkoloniën waren er grote sociale verschillen. Bovenaan kon je lezen je de veenbazen en bedrijf houders de tweede laag bestond uit boeren, de derde laag bestond uit turfschippers en hun familie. de laagste sociale laag bestond uit veen- en landarbeiders,scheepsknechten en scheepsjagers. Om zoveel mogelijke werk te doen en inkomsten binnen te krijgen moesten kinderen en vrouwen vaak noodzakelijk meewerken.

Opdracht uitleg

Opdracht:

 

Jullie gaan een filmpje maken van ongeveer twee minuten waarin je een indruk krijgt van het leven tijdens de Veenkoloniën en de grote sociale verschillen die er bestonden . Dit doen jullie met behulp van Powtoon. als het goed is heb je een linkje gekregen over de werking van powtoon.

 

Jullie kiezen 1 sociale laag uit en beschrijft het leven van deze sociale laag en de leefomstandigheden. Jullie maken gebruik van het bronnenblad dat is uitgedeeld.

 

Je kunt kiezen uit de volgende sociale lagen:

 

(Turf)schippersfamilie:

https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/groninger-kustvaart

http://www.jatrie.nl/wp-content/uploads/2015/03/2015-website-JATRIE-3.pdf

 

Turfsteker/landarbeiders familie:

https://www.dehondsrug.nl/wordpress/wp-content/uploads//2017/08/lesbrief_veenpark.pdf

http://www.biddenvoordeveenkolonien.nl/index.php?item=geschiedenis

 

Rijke veenbaas/familie:

https://www.geheugenvandrenthe.nl/armoede

http://www.janlambers.nl/cms/index.php/familieweblog/165-de-geschiedenis-van-de-veenkolonien

 

Algemeen:

https://www.geheugenvandrenthe.nl/armoede

http://beeldbankgroningen.nl//

http://www.janlambers.nl/cms/index.php/familieweblog/165-de-geschiedenis-van-de-veenkolonien

 

Je moet deze punten verwerken in de video:

-Jullie beschrijven de leefomstandigheden waarin de families leven

-Jullie laten het beroep zien en hoe het werk eruit zag.

 

Bronnenblad

Handleiding powtoon

Stappenplan

Stap 1: Kies een thema

Let er hierbij op dat er ook pro en business thema´s zijn die niet gratis zijn. Kies dus een gratis thema.

Op de afbeelding bij het thema kan je zien hoe het thema er ongeveer uitziet.

Als je een thema hebt gekozen met je groepje, dan kan het even duren voordat je aan de slag kan.  De site moet dan namelijk het gehele thema laden.

Stap 2:  Geef je powtoon een naam

Bovenin het scherm, naast safe kan je een naam aan je project geven. Standaard staat hier Untitled.

Sla de powtoon als volgt op: de voornamen van je groepsgenoten, dus bijvoorbeeld: TimPietKees en vervolgens Powtoon en sluit af met het onderwerp: LodewijkXVI.

Zo komt het er uit te zien: TimPietKeesPowtoonLodewijkXVI.

TIP! Zorg dat je regelmatig opslaat als je veel hebt verandert in je powtoon. Zo voorkom je dat je veranderingen kwijtraakt.  

Stap 3: Schakel over naar de Simple mode (niet verplicht)

Rechts bovenin kan je overschakelen naar de zogenoemde Simple mode. Standaard staat hij ingesteld op de customize mode. De Customize mode is voor mensen die veel gebruik hebben gemaakt van powtoon. Spreek met je groepje af voor welke mode jullie gaan.

TIP! Komen jullie er niet uit met het maken van de powtoon en is de customize mode toch te moeilijk, schakel dan over naar de simple mode.

Stap 4: Een slide maken

Er zijn verschillende soorten slides. En mix van verschillende slides in 1 powtoon is mogelijk, zie hieronder welke slides je kan kiezen.

  1. Een slide met tekst (klik op add new slide en kies een text layout)

Hier kan je nu je eigen tekst invoeren.

 

  1. Een slide met tekst en een afbeelding (klik op add new slide en kies een media layout)

Als je nu in de slide klikt op het fotocamera icoontje, dan kan je hier een foto uploaden die dan te zien zal zijn op de slide. Vervolgens kan je ook hier je eigen tekst invoeren.

 

  1. Een slide met een animatie en tekst (klik op add new slide en kies een special layout)

Hierin kan je ook je eigen tekst typen, maar je kan er ook een poppetje in animeren. Dit doe je door te klikken op Replace me! Nu kan je rechts uit het menu verschillende poppetjes kiezen maar ook zelfs objecten.

 

Let op! In de Simple mode kan je helaas maar een aantal objecten of poppetjes toevoegen aan de slide. Wil je dus meer objecten of poppetjes, schakel dan over naar de customize mode. Je kan ieder moment weer terug schakelen naar de Simple mode, en ook alle objecten blijven dan bewaard.  

 

In Customize mode:

Zijn jullie niet tevreden met de achtergrond? Schakel dan over naar de Customize mode. Klik hierna op library en ga vervolgens naar backgrounds. Hier vind je verschillende achtergronden.

Een eigen achtergrond uploaden of zoeken is ook mogelijk. Klik dan op het eerste blauwe vakje bij backgrounds. Bij Image search kun je zelf een afbeelding zoeken op het internet en bij My library is het mogelijk om een afbeelding te uploaden vanaf de computer.  




 

Stap 5: Uitgebreid tekst aanpassen

Is de tekst net niet goed genoeg qua timing? Dan is het verstandig om over te schakelen naar de customize mode. Klik hierna op text. Je kan nu het lettertype aanpassen maar ook te tijdsduur van de tekst. Dubbelklik op het tekst vak om de tekst aan te passen.

Dit kan je in de tijdlijn onderaan aanpassen. Het blauwe balkje met een T erin geeft aan wanneer de tekst zichtbaar is. De rode pijl geeft aan hoe de tekst er uit ziet op dat moment.

Mocht je de tekst nog verder aan willen passen dan is er in de customize mode nog het onderdeel Text effects te vinden aan de rechter kant. Hiermee kan je de tekst op verschillende manieren animeren.

  • Het arrangement Workshop VAKI is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Stefan Kuppen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-05-30 16:07:16
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Workshop opdrachten
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.