LOB Bovenbouw

LOB Bovenbouw

Deel 1: De instructie en LOB activiteiten

1.1 Inleiding

Je zit nu in de bovenbouw van Het Perron. Je hebt al een heel LOB-traject afgelegd. Ken je de afkorting nog? LOB staat voor Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. In de eerste en in de tweede klas heb je veel ervaringen opgedaan, die hiermee te maken hadden. Je bent bezig geweest met vragen als: ‘Wie ben ik, ‘Wat kan ik?’ of ‘Wat wil ik eigenlijk?’.

Daarnaast kreeg je ook een overzicht van de diverse sectoren in de maatschappij en van de opleidingen die daarbij horen. In de keuzevakuren in leerjaar twee heb je kennisgemaakt met diverse profielen die aangeboden worden op Het Perron.

In ieder geval heb je nagedacht over jouw sterke en minder sterke kanten, je interesses en je ontwikkelpunten. Op basis van jouw voorstellingen over je toekomst en met behulp van adviezen van mensen om je heen heb je een profiel gekozen. Hierbij heb je gebruik gemaakt van de 5 loopbaancompenties:

Ontdek je talent (kwaliteitenreflectie) -> Wat kan ik goed? Wat zijn mijn talenten?                                

Ontdek je passie (motievenreflectie) ->  Wat vind ik belangrijk?

Ontdek je werkplek (werkexploratie) -> Welk werk past bij mij?

Zelf aan zet (loopbaansturing) -> Wat ga ik ondernemen om de opleiding of het werk te vinden dat bij mij past?                  

 

In gesprek met (netwerken) -> Wie kan mij helpen?

                                                                                 

Om tot de keuze te komen voor een  profiel in de bovenbouw is er dus al heel wat gebeurd. Toch zijn we er nog niet, want we zijn pas echt tevreden wanneer jij over twee jaar naar een opleiding gaat die op je lijf geschreven is. Een opleiding die past bij jouw capaciteiten en bij jouw voorstellingen over je toekomst. Een opleiding, waar je niet na een jaar van zegt: ‘Nee, dit was het toch niet’, maar waar jouw talenten en mogelijkheden ontwikkeld kunnen worden. Je moet in de bovenbouw verder werken aan je LOB om dat te bereiken.

De LOB moet je helpen een verantwoorde keuze te maken. Hoe dat in zijn werk gaat in leerjaar 3 en leerjaar 4 beschrijven we op de volgende bladzijden.

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je LOB. Het is een verplicht onderdeel voor je examen.

De school mag jou geen diploma geven, wanneer je niet aan de LOB-eisen hebt voldaan.

Reden genoeg om de volgende instructie aandachtig door te nemen.

 

1.2 De LOB-module

1.2.1 Een vak zonder docent

Je weet dat zelfstandigheid voorop staat bij de LOB. Er zijn namelijk geen lessen LOB zoals in de onderbouw. Je moet het vooral zelf doen. Dat lijkt moeilijker dan het is, want in het vervolg van deze instructie wordt precies beschreven wat je allemaal mag/kan/moet om aan de eisen te voldoen.

Je mentor zal je regelmatig aanspreken over je vorderingen. Wanneer je problemen ondervindt, dan kun je altijd bij hem/haar terecht. Het is belangrijk LOB niet op de lange baan te schuiven en goed te plannen. Wanneer je de activiteiten goed spreidt over leerjaar 3 en leerjaar 4, dan valt het allemaal best mee. Sommige activiteiten worden ook door de school georganiseerd en vinden op vaste tijden en momenten plaats.

1.2.2 De eisen

Zoals gezegd moet je een aantal activiteiten verrichten die als doel hebben, dat jij een verantwoorde keuze maakt voor een opleiding op het MBO. Alle activiteiten die je zou kunnen doen, staan in dit document beschreven. De eis is echter, dat je in de bovenbouw in de verplichte LOB onderdelen moet doen om voldoende voorbereid te zijn voor het maken van een keuze voor een vervolgopleiding. Als je alle verplichte activiteiten doet, haal je meer dan 70% van het aangeboden programma. Ruim voldoende dus. Deze activiteiten zitten in het lesprogramma van leerjaar 3 en 4 verwerkt. Het kan voorkomen dat het je niet lukt om een activiteit uit te voeren of bij te wonen. Daarom zijn de verplichte onderdelen samen al 70% van het totaal. Sommige activiteiten kun je op school uitvoeren, voor andere moet je op pad. Uiteraard mag je sommige onderdelen meer dan één keer doen. Daarnaast mag je zelf 'ervaringen' organiseren. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijfsbezoek zijn of informatie inwinnen bij een open dag. Verplichte onderdelen zijn in ieder geval: Ervaringsleren, Stage, LOB gesprekken en portfolio presentatie.

1.2.3 De verslaggeving

Een belangrijke tip: het is goed om na een activiteit meteen vast te leggen wat je precies gedaan hebt en wat je daarvan vond en geleerd hebt. Op die manier kom je steeds dichter bij je doel. Voor ons is verslaggeving noodzakelijk om te zien of jij werkelijk dichter bij je doel komt. Dit komt in de LOB gesprekken die je gaat voeren weer terug. Daarnaast kunnen we controleren of jij aan de eisen hebt voldaan. Goede verslaggeving is moeilijk: Wat is nu echt belangrijk om op te schrijven over het bezoek van een open dag? Wat heb ik ervan geleerd? Waar werd ik heel blij van? Wat vond ik minder leuk? Hiervoor hebben we een klein format ontwikkeld, dat jou kan ondersteunen bij het schrijven van een verslag. Na een LOB-activiteit moet je het verslag in je portfolio doen en aan je mentor laten zien.

 

1.2.4 De controle

Wanneer je een bepaalde activiteit gedaan hebt en het verslag of presentatie daarover gemaakt is, dan sla je dit op in je portfolio/loopbaandossier. De mentor heeft regelmatig contact met je over de activiteiten die geweest zijn. Als dit naar behoren gedaan is, wordt een paraaf gezet en heb je de % voor deze activiteit gehaald. Er zal regelmatig overleg plaatsvinden tussen jou en je mentor om over je vorderingen te praten. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je LOB-programma, je mentor bepaalt of je hiervoor voldoende hebt gehaald.

1.2.5 De planning

Hierboven heb je al kunnen lezen dat het belangrijk is, snel te beginnen. Zorg ervoor dat je alle geplande LOB-activiteiten klaar hebt vóór de voorjaarsvakantie van het examenjaar. Het laatste onderdeel van alle activiteiten is een afrondend Loopbaanoriëntatie en -begeleiding gesprek met je mentor waarbij jij je loopbaandossier presenteert. We hopen en we gaan er eigenlijk ook van uit, dat je vervolgopleiding dan bekend is. Na het eindgesprek zal de mentor de module LOB aftekenen.

 

In je examenjaar moet je vóór 1 april op eindgesprek zijn geweest bij je mentor.

1.2.6 Verlof aanvragen

Het kan zo zijn dat je bijvoorbeeld een meeloop dag wilt gaan doen. Meeloop dagen vallen over het algemeen onder schooltijd. Je kunt op het meldpunt een briefje halen waarmee je dit verlof kunt aanvragen. Lever dit briefje bij je mentor in. De mentor zal dan, al dan niet in overleg met de afdelingsleider,  beslissen of het verlof wordt gehonoreerd. Het verlof moet minimaal 2 weken van tevoren aangevraagd worden!

1.3 De activiteiten

1.3.2 Beschrijving activiteiten

Deel 2: Jouw verslaglegging

Voorbeelden van verslaglegging

Hieronder zie je een paar mogelijkheden om een verslag te maken van je LOB-gesprekken en de activiteiten die je onderneemt. Je mag ook zelf een word-document maken met een omschrijving van wat je gedaan hebt. Belangrijk hierin is dat je aangeeft wat je gedaan hebt, wat je geleerd hebt en of er vervolgstappen volgen. Als dit laatste niet het geval is, geef dan aan waarom niet.


Gespreksformulier begeleiding LOB

Naam……………………………………........... Klas ………

Waarom heb ik dit LOB begeleidingsgesprek?

 

                                                           

 

Wat hoop ik te weten te komen na dit gesprek?

 

 

 

Wat lijkt mij zo leuk aan de sector of het beroep?

 

 

 

Wat moet ik kunnen voor deze sector of het beroep?

 

 

 

Wat kan ik al heel erg goed voor deze sector of het beroep?

 

 

 

 

Wat wil ik nog leren of verbeteren?

 

 

 

Opdracht om nog meer te weten te komen van de sector of het beroep (bijvoorbeeld een dagje meelopen, mindmap maken, vervolgopleidingen zoeken enz.)?

 

 

 

 

Vervolggesprek  JA/NEE

Ja, datum:

 

 

Handtekening LOB docent

 

Datum:

 

Handtekening Leerling

Datum:

 

 

Handtekening Mentor

Datum :

 

 

 


 

Reflectie formulier bij een ervaring      

Naa………………………………  Klas: …………………

Vragen

Antwoorden

Wat heb je geleerd over het werk/de richting/de opleiding?

 

 

 

 

Welke vaardigheden heb je geleerd?

(Denk bijv. aan samenwerken, plannen, organiseren, ict, presenteren, verslag maken, informatie inwinnen)

 

 

 

Welke vaardigheid zou je graag willen leren?

Waarom wil je deze vaardigheid graag leren?

 

 

 

Wat ging goed en hoe weet je dat?

 

 

 

Wat ging niet zo goed en hoe weet je dat?

 

 

Waarom lukte dat niet?

 

 

 

Wat wil je verder nog vertellen over deze ervaring?

 

 

 

 

 

Deel 3: De aftekenlijst

..............................................................................................

Ontdek je talent

- Wat is een talent?

Ontdek je talent en je beroep

Wat is een talent?

Een talent is als iets je makkelijk af gaat, wat van nature komt, zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Als je makkelijk leert, is dat een talent. Maar ook als je kunt maken wat je ziet, heb je een bijzonder talent.

Iedereen heeft talenten! Er is niemand die geen talenten heeft, dat bestaat niet. En die talenten ga je gebruiken in je beroep. Daar waar je goed in bent, uit zich in het werk dat je gaat doen.

Het is dus belangrijk om van jezelf te weten wat deze talenten zijn. Dat is best lastig. Zeg van jezelf nu maar eens waar je goed in bent. Dan word je al gauw als arrogant gezien. Poeh, moet je hem of haar horen. Daarom denken we daar niet vaak over na. Toch helpt het ontdekken van je talenten je ook bij bijv.het zoeken van een geschikte opleiding.

Sommige mensen hebben talenten die buitengewoon zijn. Die stijgen boven de rest uit. Die blinken ergens zo in uit, dat ze om die reden ook bekend worden - denk aan bekende voetballers of bekende popsterren. Maar onthoud goed: we kunnen niet allemaal zo zijn. Je moet goed naar jezelf kijken en ontdekken waar jouw talenten liggen en wat je daarmee kunt doen.

Deze les gaat over talenten en het nadenken hierover. Succes ermee!

                                             

- Hollands got talent

In het programma Hollands got talent laten mensen met verschillende talenten zien - aan een groot publiek - wat ze goed kunnen. Als toeschouwer vind je misschien niet alles even goed, maar als je kritisch kijkt, zie je toch wel dingen waarvan je kan zeggen dat het een talent is. Ook al betekent het dat dit talent in de show niet verder komt.

Het is belangrijk om te snappen dat een talent iets is waar jij goed in bent, binnen jouw eigen mogelijkheden.

 

Maak op de OneDrive een map aan die je LOB noemt. In deze map kan je documenten bewaren die je dit jaar voor LOB gaat maken. Daarna kan je deze documenten (lessen) uploaden naar je e-Portfolio.

 

Opdracht 1  ->

Maak een worddocument aan met de titel:  Ontdek je talent.  Bewaar dit document op de OneDrive in de map LOB.

 

- Zet de titel erboven:    Ontdek je talent

- Noteer opdracht 1.

- Noteer minstens 3 talenten die je hebt.

- Kan je altijd met je talent ook je beroep uitoefenen?  Geef aan wanneer wel en wanneer niet.

 

Je gaat kijken naar één van de optredens bij Hollands Got Talent.  

 

 

- Welk beroep past bij jouw talenten?

We gaan kijken wat je met je talenten kan doen. Heb je enig idee hoeveel beroepen er passen bij jouw talenten? Veel meer dan je denkt. Hoe je dit kunt bekijken?

 

Opdracht 2 -> op je laptop in je worddocument

 

Ga naar de volgende site: https://www.kiesmbo.nl/interessetest

Ga naar Interesses (aan de linkerkant).

Je klikt op de 3 vragen die gesteld worden. Je moet steeds aangeven wat bij jou past.

Uiteindelijk krijg je opleidingen te zien die bij jouw keuzes passen. 

Kies 2 opleidingen waar je meer van wilt weten.

welke 2 heb je gekozen? En waarom?

 

Opdracht 3 -> In je worddocument op de laptop.

 

Klik op de twee opleidingen en kijk welke eisen er zijn. 

Op welk niveau wordt deze opleiding aangeboden?

Wat zijn de toelatingseisen?

Hoe lang duurt de opleiding?

Kan je dit via BOL of BBL (of beide) doen?

Wat kan je na deze opleiding doen?

Ontdek je passie

- Motivatie, wat is dat?

Wat is eigenlijk motivatie?

 

In een woordenboek staat het volgende: drijfveer, de bereidheid tot het verrichten van een bepaald gedrag.

 

Je doet iets omdat je een motivatie hebt. Als je de motivatie niet hebt, doe je het niet of met veel tegenzin. Motivatie is dus belangrijk bij de dingen die je doet en de keuzes die je maakt.

 

Keuzes als het gaat om bijvoorbeeld vrienden met wie je omgaat, opleiding die wilt gaan doen, bijbaantje dat je kiest enz.

Motivatie heb je nodig om je doel te bereiken.

 

Er zijn 2 verschillende soorten motivaties:

 

1. Intern  (intrinsiek)  -> vanuit jezelf. Jij wilt het, jij voelt zelf de motivatie om iets te doen. Omdat je het heel erg leuk vindt of omdat je er zelf beter van wilt worden.

2. Extern (extrinsiek) -> van buitenaf. Je wordt aangezet door anderen om iets te doen. Of je krijgt bijvoorbeeld een beloning als je iets doet. Je wordt van buitenaf geprikkeld.

 

Voorbeeld:

Je krijgt een proefwerk Engels. Hiervoor krijg je ook een cijfer.

Intrinsiek -> Je wilt een goed cijfer halen en kijken of je de stof beheerst. Je bent trots op jezelf als dit ook lukt.

Extrinsiek -> Je leert, omdat je een voldoende wilt hebben. Een onvoldoende wil je niet. Engels is misschien ook wel belangrijk voor je vervolgopleiding.

 

Hoe belangrijk motivatie kan zijn in je leven, laat volgende filmpje zien van everybody dance now. Het gaat om een danser met een handicap die door zijn motivatie gekomen is, waar hij nu staat:

 

 

Kijk naar zijn verhaal:

 

- Jouw motivatie

Waar loop jij warm voor? Wat motiveert jou? Daar gaan we nu naar kijken.

Open een worddocument met de titel Motivatie. Bewaar deze op de OneDrive in de map LOB.

 

Opdracht 1.

 

Ga naar de volgende link en doe de test.

Let op: een 1 betekent mee oneens, een 5 betekent mee eens. Daar tussen kan je nog 2, 3 en 4 aangeven voor een beetje mee oneens of redelijk mee eens.

 

http://www.123test.nl/prestatiemotivatie/

 

* Kopieer de uitslag (markeren en kopiëren) naar je worddocument.

* Noem dit opdracht 1: uitslag prestatiemotivatie test

 

De uitslag zegt iets over jou. Ben je iemand die de motivatie voor cijfers en prestaties haalt uit zichzelf (je wilt er zelf beter van worden) of doe je het omdat het moet of dat het je iets oplevert (bijv. betere opleiding, betere baan, meer geld, geen zin in een onvoldoende).

Wat zegt dat?

Het is logisch dat je je motivatie ook haalt uit dingen om je heen. Als iedereen met bepaalde kleren loopt, doe je vaak mee, omdat je niet anders wilt zijn. Als je een bepaalde opleiding wilt doen, zorg je ervoor dat je voor de vakken die je nodig hebt, ook goede cijfers haalt.

 

Opdracht 2.

 

Noteer in je worddocument opdracht 2. Beantwoord de volgende vragen:

 

A. Wat is jouw motivatie? Waar loop jij warm voor? Waar word je heel blij van? (bijv. mensen helpen, jezelf presenteren, met ...... bezig zijn).

 

B. Waarom loop je hier warm voor?

 

C. Wat zegt het over jou? Het zegt over mij dat ik het belangrijk vind dat ......................................

 

D. Heeft ook je keuze voor een vervolgopleiding hier mee te maken?

 

E. Leg je antwoord bij D. uit. Kies één van de drie mogelijkheden.

  -  Ja, want in mijn vervolgopleiding ..................................

  -  Nee, eigenlijk niet. Mijn vervolgopleiding kies ik om een andere motivatie nl.

  -  Ik weet nog niet wat ik wil gaan doen, maar het moet wel aan de volgende eisen voldoen:

- Motivatie spreuken

Opdracht 3.

 

Hieronder zie je 7 spreuken. Lees ze allemaal goed door en kies er één die bij jou past. Kopieer deze naar je worddocument (dit noem je opdracht 3.) en leg uit waarom dit het plaatje is dat bij jou past.

 

                                                                                 

 

                     

 

                                                 

 

Ontdek je werkplek

- Bekijk je toekomst nu

Op zoek naar de juiste baan die bij je past. Best een moeilijke opgave. Waar liggen je talenten, waar word je blij van? Elk beroep kent wel mindere kanten, dat hoort er gewoon bij. Heb je wel een goed beeld bij je 'droom'beroep? Soms kom je erachter dat een bepaald werk toch niet geschikt voor je is. Dat doe je door bijv. stage te lopen of door met mensen te praten die dat werk doen. Een andere manier is om beroepenfilmpjes te bekijken waarin ze uitleggen wat het werk inhoudt. Dat ga je met deze opdracht doen.

 

- Open een worddocument en noem deze Ontdek je werkplek. Bewaar dit document op je OneDrive in de map LOB.

- Klik op de volgende link https://www.bekijkjetoekomstnu.nl/beroepen/mbo/filter

- Kies 2 richtingen waar je interesse ligt. Zoek binnen deze richtingen 2 beroepen/opleidingen die je interessant lijken.

Bekijk de bijbehorende filmpjes en noteer in je worddocument waarom jij voor deze 2 richtingen gekozen hebt.

Daarnaast leg je uit waarom je binnen deze richtingen voor deze 2 beroepen hebt gekozen.

 

 

 

 

 

- Solliciteren

Solliciteren:  Je wilt graag aangenomen worden, dat is het uiteindelijke doel van solliciteren. Het is dus de bedoeling om bij de werkgever de indruk te wekken dat jij dé juiste figuur voor de beschikbare baan bent. Als je hem of haar daar niet van weet te overtuigen, krijg je immers ook de baan niet. Je moet jezelf en je kwaliteiten verkopen tijdens de sollicitatieprocedure. Dit geldt niet alleen voor een baan die je later gaat krijgen, maar ook al voor een stagegesprek en een gesprek voor een bijbaantje.

 

Kijk naar volgend filmpje:

 

Ze zeggen wel eens:  you never get a second chance, for a first impression.  

Je krijgt geen 2e kans om je 1e indruk over te doen. Je moet dus goed nadenken over hoe je overkomt op je 1e gesprek. Hoe zie je eruit? Wat ga je zeggen? Hoe presenteer je jezelf?


Sollicitatiebrief

Vóórdat je op gesprek gaat, is er al een traject aan vooraf gegaan:  het schrijven van een sollicitatiebrief. In deze brief reageer je op een advertentie uit bijv. de krant, of op een oproep op de deur van de winkel of op een door je school gegeven stageplek.

Deze brief moet aan bepaalde eisen voldoen.  Deze heb je misschien al eens bij Nederlands gehad. Je kunt dit niet vaak genoeg oefenen, het komt straks nog vaak voor dat je een brief moet schrijven.

 

Bekijk het volgende filmpje met tips. Het komt uit België, dus met een vlaams accent gesproken. Maar dat maakt voor de boodschap niet uit. Een rekruteerder = de werkgever, degene die de baan aanbiedt.

 


Sollicitatiebrief schrijven

Je gaat zelf een sollicitatiebrief schrijven. Het is goed om dit vaak te oefenen voor een eventuele toekomstige baan, stageplek of bijbaantje. Een goede brief is de basis voor een uitnodiging voor een gesprek. Zonder goede brief ook geen uitnodiging. Je moet hierbij wel een paar regels in acht nemen:

 

  • Vertel waar je de advertentie hebt gezien.
  • Leg uit waarom je de baan wilt hebben. Vertel ook waarom jij denkt dat je geschikt bent.
  • Schrijf onder aan de brief dat je graag uitgenodigd wilt worden voor een gesprek.
  • Maak je brief niet te lang. Vertel niet alles over jezelf.
  • Eindig je sollicitatiebrief met je naam en je handtekening. En vergeet niet je adres op de brief te zetten.

 

Hoe ziet een brief in structuur eruit?

Indeling sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief heeft de volgende indeling:

 

* Eigen naam, adres en woonplaats onder elkaar typen (hierna regel overslaan)

* Geadresseerde (aan wie stuur je de brief) -> naam, adres, postode\plaats  onder elkaar typen  (hierna regel

   overslaan)

* Plaatsnaam en datum (wanneer je de brief schrijft)   (hierna regel overslaan)

* Betreft: sollicitatie voor ............ (noemen waarop je solliciteert)  (hierna 2 regels overslaan)

* Aanhef -> Geachte mevrouw, meneer,   (regel overslaan)

* Dan de brief. Je begint met de reden: je hebt een baan gezien en wilt graag solliciteren. Noem redenen waarom jij geschikt bent voor de baan. Geef aan dat je graag uitgenodigd zou willen worden.

* Eindig je brief met: Met vriendelijke groeten,   (paar regels overslaan)

* Naam onderaan je brief

 

Als je op volgende tip klikt, kom je op een site waar tips gegeven worden voor de alinea indeling en voorbeeld zinnen.

 

 

Opdracht

Open een worddocument en noem deze Sollicitatie. Als je klaar bent, bewaar je de brief op de OneDrive in de map LOB. Zet ook de advertentie waarop je reageert in je worddocument.

 

Waarop ga je solliciteren?

Zoek een bijbaan waarop jij zou willen solliciteren. Deze kan je vinden op de bijvoorbeeld de volgende sites:  Bijbanen.nl of Scholierenwerk.nl

 

 

Curriculum Vitae

Wat is een "Curriculum Vitae"?

Een curriculum vitae of kortweg CV (Latijn voor levensloop) is een document waarin iemand bijvoorbeeld voor een sollicitatie een samenvatting van zijn leven geeft:

- De schooldiploma's die je behaald hebt.

- Werkervaring die je al hebt.

Een  CV is een belangrijk document, de eventuele nieuwe werkgever kan in één oogopslag lezen waar je vandaan komt en wat je gedaan hebt.

Omdat een correcte spelling en grammatica in een sollicitatiebrief en CV erg belangrijk zijn, is het verstandig om je CV door iemand anders te laten proeflezen. Deze persoon ontdekt vaak fouten die je zelf over het hoofd ziet.

 

Inhoud van het "Curriculum vitae"

De meest gebruikelijke volgorde van een CV is als volgt:


1. Persoonlijke gegevens

2. Klein persoonlijk profiel

3. Opleiding

4. Werkervaring

5. Referenties




Persoonlijke gegevens

Vermeld uw naam, adres, telefoonnummers, e-mailadres, burgerlijke staat (ongehuwd, gehuwd of samenwonen) en geboorteplaats.

Zet deze onder elkaar:

Naam:                                     Piet Jansen

Adres:                                     Mulderlaan 12

Postcode en woonplaats:           3972 HG  Veenendaal



Klein persoonlijk profiel

Hier heb je de kans jezelf te 'verkopen'. Schrijf op wat je te bieden hebt. Noem je talenten, waar je goed in bent.

 

Opleiding

Noem de opleidingen die je gedaan hebt.

Zet deze ook onder elkaar en noem van wanneer tot wanneer je dit gedaan hebt (jaartallen).

 

Het Perron VMBO - KBL richting E&O                2015-2019    


Werkervaring

Begin met uw meest recente baan. Vermeld ook vol- en deeltijdbanen, stages, bijbaantjes en vrijwilligerswerk. Noem steeds begin- en einddata.
Zet dit onder elkaar.

Vakkenvullen Jumbo supermarkt               2009-2010

Pizzakoerier Domino's                              2010-2011

 

Referenties (iemand die gebeld kan worden om informatie te geven die van belang kan zijn voor de baan, bijv. iemand bij wie je al eerder hebt gewerkt en die een goed woordje voor je wil doen).

Niet iedereen heeft referenties. Dat hoef je dan ook niet te noemen.
 

Opdracht:

 

Open een worddocument, noem deze CV. Bewaar deze op de OneDrive in je map LOB.

Zelf aan zet (loopbaansturing)

In gesprek met (netwerken)

Taken voor portfolio

LEERJAAR 3

- LOB gesprek

Gedurende het jaar heb je regelmatig een gesprek met iemand over je keuze na het VMBO. Hierin komen je talenten naar voren, waar je blij van wordt, wat je minder leuk vindt, welke stappen je al hebt gezet, welke stappen je nog moet nemen om tot een vervolgkeuze te komen en wie je daarbij kunnen helpen.

Van elk gesprek maak je een verslag.  Het is de bedoeling dat je deze verslagen naar je portfolio gaat uploaden. Bewaar altijd een exemplaar op je laptop!

Hieronder vind je het document wat je gaat invullen nadat je een gesprek hebt gehad.

 

Het verslag ga je uploaden in je portfolio.

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: LOB gesprekken (leerjaar 3)

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één. 

- Scholenmarkt

Als je de scholenmarkt hebt bezocht, maak je hiervan een verslag door vragen te beantwoorden. Klik hieronder op het document.

Het verslag ga je uploaden in je portfolio.

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: Scholenmarkt (leerjaar 3 en 4)

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één.

- Verslag Maatschappelijke Stage

Je hebt een Maatschappelijke Stage gedaan. Je verslag hiervan ga je uploaden naar je portfolio:

 

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: Verslag maatschappelijke stage (leerjaar 3)

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één.

- Gastlessen

Tijdens gastlessen vertellen mensen of oud-leerlingen iets over hun beroep of studie die ze gevolgd hebben. Dit kan je op ideeën brengen of informatie geven over een beroep/opleiding. Na een gastles maak je een kort verslag. De vragen hiervoor vind je hieronder:

 

 

 

 

Het verslag ga je uploaden in je portfolio.

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: Gastles (leerjaar 3 en 4)

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één.

- Meeloopdagen MBO

Tijdens een meeloopdag kan je ervaren of een opleiding/richting bij je past. Als je hier geweest bent, maak je hiervan een verslag. Hieronder vind je het document met vragen die bij de meeloopdag horen. 

 

Het verslag ga je uploaden in je portfolio.

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: Meeloopdag mbo (leerjaar 3 en 4)

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één.

- Open Dag MBO

Een Open Dag bezoeken is een must voordat je een keuze maakt voor een vervolgopleiding:

- Niet elke MBO biedt dezelfde opleidingen aan.

- De opleidingen kunnen per MBO verschillen.

- Hoe regelt een MBO de studentenzaken?

- Waar voel jij je prettig?

 

Tip: maak van te voren vragen over zaken die je graag wilt weten. Zo ben je beter voorbereid op je bezoek.

Van elk bezoek maak je een verslag. De vragen staan in het document hieronder. 

Het verslag ga je uploaden in je portfolio.

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: Open Dag mbo

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één.

- Interview met een beroepsoefenaar

Het interview dat je hebt gehouden met een beroepsoefenaar is een onderdeel van je LOB. 

 

Het interview ga je uploaden in je portfolio.

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: Interview met een beroepsoefenaar

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één.

- On Stage

Je hebt een presentatie bijgewoond of een excursie gemaakt in het kader van jouw LOB. Hieronder vind je het document met vragen die je gaat beantwoorden.

Het verslag ga je uploaden in je portfolio.

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: On Stage (leerjaar 3)

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één.

LEERJAAR 4

- LOB gesprek

Gedurende het jaar heb je regelmatig een gesprek met iemand over je keuze na het VMBO. Hierin komen je talenten naar voren, waar je blij van wordt, wat je minder leuk vindt, welke stappen je al hebt gezet, welke stappen je nog moet nemen om tot een vervolgkeuze te komen en wie je daarbij kunnen helpen.

Van elk gesprek maak je een verslag.  Het is de bedoeling dat je deze verslagen naar je portfolio gaat uploaden. Bewaar altijd een exemplaar op je laptop!

Hieronder vind je het document wat je gaat invullen nadat je een gesprek hebt gehad.

 

Het verslag ga je uploaden in je portfolio.

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: LOB gesprekken (leerjaar 3 en 4)

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één.

- Scholenmarkt

Als je de scholenmarkt hebt bezocht, maak je hiervan een verslag door vragen te beantwoorden. Klik hieronder op het document.

Het verslag ga je uploaden in je portfolio.

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: Scholenmarkt (leerjaar 3 en 4)

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één.

- Verslag Maatschappelijke Stage

Je hebt een Maatschappelijke Stage gedaan. Je verslag hiervan ga je uploaden naar je portfolio:

 

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: Verslag maatschappelijke stage (leerjaar 3)

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één.

- Gastlessen

Tijdens gastlessen vertellen mensen of oud-leerlingen iets over hun beroep of studie die ze gevolgd hebben. Dit kan je op ideeën brengen of informatie geven over een beroep/opleiding. Na een gastles maak je een kort verslag. De vragen hiervoor vind je hieronder in het document.

 

 

 

 

Het verslag ga je uploaden in je portfolio.

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: Gastles (leerjaar 3 en 4)

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één.

- Meeloopdagen MBO

Tijdens een meeloopdag kan je ervaren of een opleiding/richting bij je past. Als je hier geweest bent, maak je hiervan een verslag. Klik hieronder op het document voor de vragen over deze dag.

 

 

Het verslag ga je uploaden in je portfolio.

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: Meeloopdag mbo (leerjaar 3 en 4)

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één.

- Open Dag MBO

Een Open Dag bezoeken is een must voordat je een keuze maakt voor een vervolgopleiding:

- Niet elke MBO biedt dezelfde opleidingen aan.

- De opleidingen kunnen per MBO verschillen.

- Hoe regelt een MBO de studentenzaken?

- Waar voel jij je prettig?

 

Tip: maak van te voren vragen over zaken die je graag wilt weten. Zo ben je beter voorbereid op je bezoek.

Van elk bezoek maak je een verslag. Klik op het document hieronder voor de vragen.

Het verslag ga je uploaden in je portfolio.

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: Open Dag mbo (leerjaar 3 en 4)

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één.

- Stageverslag

Je hebt stage gelopen bij een bedrijf binnen jouw richting. Je hebt veel ervaringen opgedaan. Waar werd je blij van? Wat ging goed? Wat kan beter? Welke vaardigheden kan je al goed en welke moet je nog leren? Past dit werk bij je? Welke mbo-opleiding past hierbij?

Je hebt hiervan een stageverslag gemaakt. Klik hieronder op het document en beantwoord de vragen. Je maakt een korte samenvatting van je stage.

Het verslag ga je uploaden in je portfolio.

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: Stage (leerjaar 4)

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één.

- Beroepen in beeld

Je hebt in de les gewerkt met de site www.kiesmbo.nl. Hier heb je naar verschillende beroepen en opleidingen gekeken. Maak een verslag van de opleiding die bij je past en geef aan waarom. Vertel waar je deze opleiding zou kunnen doen. Dit verslag ga je uploaden hieronder.

Het verslag ga je uploaden in je portfolio.

- Ga naar www.portfolio-site.nl

- Log in

- Ga naar portfolio's -> LOB Het Perron

- Klik onderaan op portfoliotaken

- Ga naar Activiteiten LOB Bovenbouw

- Zoek de taak: Beroepen in beeld (leerjaar 4)

- Open de taak

- Lees wat er bij de taak staat.

- Klik op Beoordeling - Leerling -> Beoordeel je zelf in deze taak. Hoeveel sterren geef je jezelf? Wees eerlijk. Als je vindt dat je nog aan het begin van je ontwikkeling staat, geef je jezelf 1 ster. Hoe verder je bent in je ontwikkeling, hoe meer sterren je jezelf geeft.

- Klik op Resultaat-> hier kan je het verslag uploaden.

- Klik op Opslaan

 

Let op: bewaar alle verslagen ook op je laptop. Doe dit in de map LOB. Maak binnen deze map meerdere submappen.  Voor elk leerjaar één.

  • Het arrangement LOB Bovenbouw is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Het Perron
    Laatst gewijzigd
    2020-12-01 14:07:14
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Het Perron LOB. (z.d.).

    LOB Bovenbouw

    https://maken.wikiwijs.nl/124387/LOB_Bovenbouw

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.