Presenteren

Presenteren

Inleiding

Hi!

Nu je op de middelbare school zit, zul je regelmatig moeten presenteren. Niet alleen bij Nederlands, maar ook bij andere vakken. Alleen... Hoe doe je dat nu precies? Hoe geef je een goede presentatie en hoe bereid je die voor? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Dat ga je leren tijdens deze module.

Wanneer je de theorie en opdrachten op deze website doorloopt, ben je in staat om een goede presentatie te geven.

De theorie is opgedeeld in verschillende delen en na elk deel maak je de bijbehorende opdracht. Uiteindelijk heb je een volledige presentatie in elkaar gezet en rest je nog één ding te doen, namelijk...

Presenteren!

 

CDA-congres

 

De Nederlandse politicus Jos Hoeben wil een resolutie (een besluit van de overheid) in stemming brengen. Dit wordt live gefilmd. Bekijk het filmpje en beantwoord daarna de vragen 1a en 1b.  

Geraldine Kemper

 

Geraldine Kemper presenteert het programma 3 Op Reis en is in Curaçao. Dit filmpje is gemonteerd. Je hoeft de video niet eens helemaal te bekijken om te zien dat Geraldine heel goed kan presenteren. Let bijvoorbeeld maar eens op haar houding en stemgebruik. Wat valt jou nog meer op?
Bekijk eerst het filmpje en beantwoord daarna vraag 2.

Theorie

 

Ter introductie van de theorie kun je het bovenstaande filmpje bekijken. Hierin worden tips genoemd die je goed kunt gebruiken wanneer je zelf gaat presenteren. Tijdens de opdrachten ga je namelijk zelf aan de slag met het maken van een eigen presentatie.


Op de volgende pagina's vind je verschillende theorieblokken. Hierin wordt steeds een onderdeel van de presentatie behandeld. De voorbereiding, de inleiding, het middenstuk en het slot komen aan bod. Vervolgens word je na ieder theorieblok doorgestuurd naar de opdracht, zodat je uiteindelijk - na het uitvoeren van alle opdrachten - zelf een presentatie hebt gemaakt.

Tot slot vind je algemene tips die je tijdens het voorbereiden en het uitvoeren van je presentatie goed kunt gebruiken.


Succes!

Voorbereiding

  • Onderwerp: waar ga je over presenteren en wat wil je daarover vertellen? Verdiep je goed in de informatie. Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie bij elkaar hebt en zoek op wat je nog niet weet.
     
  • Publiek: het publiek bestaat uit de mensen die naar jouw presentatie gaan luisteren. Zorg ervoor dat je weet wie dat zijn en verdiep je in hen. Hoe oud zijn ze? Wat vinden ze leuk of niet leuk? Welke taal is begrijpelijk voor ze? Etc. Als je dit weet, kun je je presentatie daarop aanpassen. (Denk aan een leuk intro, begrijpbare taal, toepasselijke plaatjes, etc.)

    VB > Als je weet dat er oudere mensen naar je presentatie komen kijken, zul je waarschijnlijk geen harde muziek gebruiken of veel bewegende beelden in de presentatie zetten, terwijl je dit misschien wel doet als je weet dat je eigen klasgenoten komen kijken.
  • Tijd: oefen je presentatie een keer, zodat je weet hoeveel tijd je ongeveer kwijt bent. Zo nodig kun je nog wat aanpassen.
    Vaak is er op school maar een beperkt aantal minuten om je presentatie te geven. Houd hier dus rekening mee.
  • Materialen: welk materiaal wil je gebruiken? Wil je attributen meenemen? Zo ja: welke?
    Hier kun je je presentatie vaak mee opleuken of verduidelijken. Kijk maar naar het filmpje van Geraldine.
    Wil je gebruik maken van een PowerPoint of Prezi?
    Zorg ervoor dat het materiaal op tijd klaar staat en correct is. (Bijvoorbeeld: als je een PowerPointpresentatie gebruikt, zorg er dan voor dat er geen spelfouten in staan.)

 

Ga nu naar de opdrachten en maak deel 1.

Inleiding

  • Je vertelt waarover je presentatie zal gaan en wat het doel is. Wat wil je met je presentatie bereiken? Wanneer je zelf voor een onderwerp hebt gekozen, leg je uit waarom.
     
  • Je noemt de verschillende deelonderwerpen die aan bod komen. Deelonderwerpen belichten een onderwerp van verschillende kanten. Het zijn eigenlijk kleine onderwerpen binnen het onderwerp. Je kunt het zien als aparte hoofdstukjes van het onderwerp.

    VB > Als je een presentatie over puppy's geeft, ga je bedenken wat je daarover kunt vertellen. Je kunt bijvoorbeeld vertellen hoe de geboorte verloopt, hoe je een puppy het beste op kunt voeden, wat een puppy wel of niet mag eten, etc. Dit zijn allemaal deelonderwerpen.
     
  • Je noemt de opbouw/inhoud van je presentatie. Wat ga je vertellen? In welke volgorde komt de informatie aan bod? En hoe sluit je je presentatie af?
     

Ga nu naar de opdrachten en maak deel 2.

Middenstuk

  • In het middenstuk geef je (per deelonderwerp) uitgebreide informatie.
     
  • Geef duidelijk aan wanneer je met een ander onderdeel begint.  
     
  • Ter ondersteuning kun je steekwoorden in de PowerPoint of Prezi zetten.
     
  • De inhoud moet kloppend zijn. Het moet ‘waar’ zijn wat je vertelt. De juiste informatie moet worden overgedragen.  Je kunt ervoor kiezen om extra duidelijkheid te creëren door bijvoorbeeld toelichtingen en voorbeelden te geven, plaatjes en filmpjes te gebruiken of het publiek in te zetten en mee te laten doen.
     

Ga nu naar de opdrachten en maak deel 3.

Slot

  • Je geeft een korte samenvatting van de belangrijkste punten. Wat was de kern van je presentatie?
     
  • Je vraagt aan de klas of er vragen/opmerkingen zijn. Er is ruimte om in te gaan op de vragen en opmerkingen.
     
  • Tot slot vraag je naar feedback op je presentatie en sta je hiervoor open. Wat vond je publiek ervan? Hebben de mensen tips en tops voor je?
     

Ga nu naar de opdrachten en maak deel 4.

 

Algemene tips voor jouw presentatie

  • Zorg voor een open houding: sta rechtop en maak (oog)contact met het publiek. Hierdoor kom je toegankelijk en zelfverzekerd over.
     
  • Zorg voor goed en duidelijk taalgebruik. Praat rustig, verstaanbaar en hard genoeg zodat iedereen je kan horen. Zorg ook voor goedlopende zinnen.
     
  • Zorg voor een goede opbouw van je presentatie (inleiding, middenstuk, slot).
     
  • Zorg voor goed gebruik van het Nederlands als je presentatiemateriaal zoals een PowerPoint gebruikt.
     
  • Zorg ervoor dat het presentatiemateriaal ondersteunend is en niet leidend. Dat betekent dat er wel steekwoorden op een dia mogen staan, maar geen lange teksten. Het is leuk als je presentatie er aantrekkelijk uitziet.
     
  • Bonus: het is leuk als je enthousiasme en/of interactie weet te creëren bij je publiek.

 

Ga nu naar de opdrachten en maak deel 5.

Opdrachten

Deel 1 (voorbereiding)

Stel, je kijkt straks in je agenda en ziet plotseling staan dat je morgen een presentatie moet geven. Over het onderwerp van de presentatie maak je je geen zorgen. Je weet daar namelijk al heel veel vanaf. Over de vormgeving, opbouw en materialen maak je je meer zorgen. Hier heb je namelijk nog niets aan gedaan.

Opdracht:
Bedenk een onderwerp waarover jij een presentatie wil geven. Hier zoek je informatie over op. Wat wil je vertellen? Voor wie geef je je presentatie? Houd je rekening met de beschikbare tijd (8-10 minuten)?

Zorg ervoor dat je taalgebruik past bij je publiek en dat de presentatie er aantrekkelijk uitziet.

Deel 2 (inleiding)

Je schrijft nu een inleiding voor je presentatie. In de inleiding vertel je waar je presentatie over gaat, waarom je daarvoor gekozen hebt en wat het doel van je presentatie is.
Je benoemt de opbouw van je presentatie en welke onderdelen je gaat behandelen.

Deel 3 (middenstuk)

Je bent nu aangekomen bij de inhoud van je presentatie. Per deelonderwerp geef je uitgebreide informatie. Deze informatie moet kloppen en ‘waar’ zijn. In je PowerPoint of Prezi vermeld je alleen steekwoorden ter ondersteuning. Ter verduidelijking voeg je plaatjes of filmpjes toe. Ook kun je het publiek laten meedoen door middel van een opdracht.

Deel 4 (slot)

In het slot van je presentatie geef je kort de belangrijkste punten weer. Vervolgens vraag je aan het publiek of er nog vragen of opmerkingen zijn. Die vragen probeer je zo goed mogelijk te beantwoorden. Ook vraag je naar feedback. Wat zijn tips en tops?

Deel 5  (algemeen)

De presentatie is nu volledig voorbereid. Loop je presentatie nog even kritisch door. Schrijf je in goed Nederlands? Gebruik je geen lange teksten, maar steekwoorden? Is je presentatie goed opgebouwd?

Tijdens de presentatie sta je rechtop en maak je oogcontact met je publiek. Ook praat je rustig en verstaanbaar.  

Reflectie

Als het goed is, heb jij nu een volledige presentatie gemaakt en ben je er klaar voor om deze te presenteren. Goed gedaan!

  • Het arrangement Presenteren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Sanne van de Mheen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-05-29 16:06:17
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Wij vinden het belangrijk dat leerlingen (zichzelf) leren presenteren en dat ze daar de durf en de juiste middelen voor hebben. Het doel van deze module is om de leerlingen een goede presentatie te laten maken en om ze te leren hoe ze (zichzelf) goed kunnen presenteren.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten