Bacteriële infecties

Bacteriële infecties

Bacteriële infecties

In de volgende opdracht ga je leren over bacteriële infecties. Bij stap 2 en 4 hoort een oefening om te testen of je alles begrepen hebt. Maak steeds deze oefening en bewaar daarna het resultaat.

Hoe doe je dat?

Maak van je pagina waar jouw resultaat staat een printscreen. Je maakt een 'foto' van jouw scherm. Dit doe je door op de knop   en de knop tegelijk in te drukken.

Open vervolgens een Word bestand en plak het printscreen in Word. Dit doe je door met de rechtermuisknop in het document te klikken en daarna op 'plakken' te klikken.

Laat de printscreens van iedere stap aan de docent zien wanneer je de opdracht wilt af tekenen.

Stap 1

Je hebt nu geleerd hoe je een infectie kan krijgen en wat het lichaam kan doen om dit op te lossen

Bekijk ter opfrissing nog even onderstaand filmpje! Ga daarna door naar stap 2.

Stap 2

Beantwoordt nu de vragen over infecties veroorzaakt door bacteriën: bacteriële infecties.

Stap 3

Je gaat nu wat leren over verschillende bacteriële infecties.

Lees eerst de informatie bij stap 3.1 t/m 3.4.

 

3.1 Legionella

 

 

Legionella is een bacterie die een infectie van de luchtwegen kan veroorzaken. Je krijgt hierdoor een longontsteking, de veteranenziekte genoemd. 
Je kunt ziek worden door het inademen van de bacterie. De Legionella bacterie zit in water. De bacterie groeit vooral goed in stilstaand water tussen de 25 en 45 graden. Hierdoor komt het dus bijvoorbeeld wel eens voor in een zwembad. Door ervoor te zorgen dat het water niet stilstaat, dus door de leidingen vaak te spoelen, voorkom je legionella infecties. 

 

3.2 Salmonella

Salmonella is een bacterie die veel voorkomt in dieren, vooral in pluimvee en varkens. De bacterie leeft vooral in de darm van zulke dieren, maar kan via de ontlasting bijna overal voorkomen. 

Salmonella kan voorkomen in diverse levensmiddelen. De meeste bekende voorbeelden zijn rauw vlees, rauw ei, rauwe groente en fruit. Wanneer je tijdens het koken niet hygienisch werkt kan de bacterie op alle voedingsmiddelen komen. Daarom is het van belang dat je bijvoorbeeld rauw vlees op een aparte plank snijdt en je de handen tussendoor wast.

Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella en de weerstand van de persoon. 

 

3.3 Lyme

Lyme is een ziekte die ontstaat door een infectie met de Lyme-bacterie. Deze bacterie wordt overgedragen door teken. Een infectie na een tekenbeet moet snel behandeld worden met antibiotica. Soms kan deze ziekte jaren later nog heel vervelende klachten geven.

De kans op een tekenbeet is het grootst in bossen, tuinen, natuurgebieden en aan de kust. De teken komen vooral in het voorjaar en in de zomer voor. De kans op een tekenbeet kun je verkleinen door bijvoorbeeld een lange broek te dragen. Daarnaast moet je jezelf goed checken na een mooie boswandeling. 

3.4 E. coli

E. Coli is een groep bacteriën waarvan er een aantal zijn die je ziek kunnen maken. Je kunt hierdoor een voedselvergiftiging (voedselinfectie) krijgen of een urineweginfectie (blaasontsteking). 

Besmetting met deze bacterie kan voorkomen worden door hygiënisch te werken met eten en door geen rauw vlees te eten. 

Er zijn ook veel soorten E.Coli bacteriën die juist heel nuttig zijn en ons niet ziek maken. Deze bacteriën leven standaard in onze darmen. 

 

Stap 4

Maak nu de opdracht over de informatie die je gelezen hebt bij stap 3.

Toets: Vragen over bacteriële infecties

Start

  • Het arrangement Bacteriële infecties is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Het Perron
    Laatst gewijzigd
    2018-06-01 14:22:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Bacteriële infecties

    Vragen over bacteriële infecties

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.