De hydrologische waterkringloop - h45

De hydrologische waterkringloop - h45

Introductie

Regen, soms verwensen we het, soms zijn we er heel blij mee. Het maakt deel uit van de kringloop die water op aarde doorloopt.

Deze opdracht gaat over die waterkringloop, de processen die zich erin afspelen, de tijdschaal waarbinnen dit plaatsvindt en de hoeveelheden water waarover het gaat.

Colofon

Het arrangement De hydrologische waterkringloop - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-08 15:16:11
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Aarde'' wordt het thema ''Hydrologische kringloop'' besproken. De waterkringloop volgt de route die water aflegt over de aarde door verdamping en condensatie. Ongeveer 97,5% van al het water op aarde bevindt zich in de oceanen, wat zout water is. De overige 2,5% is zoet water. Twee derde daarvan bevindt zich in ijskappen en gletsjers, terwijl de rest aanwezig is in rivieren, stromen, meren en aardlagen. De saliniteit, oftewel het zoutgehalte van water, varieert over de aarde. Neerslag ontstaat wanneer warme lucht stijgt, afkoelt en regen vormt. Hiervoor is een condensatiekern nodig, die ook wel aerosolen worden genoemd. In bergachtige gebieden met een overheersende windrichting zie je dat gebergten een droge en een natte zijde hebben. De natte zijde wordt de loefzijde genoemd, terwijl de droge zijde de lijzijde is. De lijzijde ligt in de regenschaduw van het gebergte. Een gebalanceerde waterhuishouding is belangrijk voor een gebied en kan worden gemeten aan de hand van de waterbalans. Een positieve waterbalans kan leiden tot uitspoeling van de bodem en watererosie, terwijl een negatieve waterbalans kan leiden tot uitdroging of verzilting, waarbij de bodem zouter wordt. In droge gebieden is een aquifer, een grondlaag die verzadigd is met water, een belangrijke waterbron.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Systeem aarde; Water; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, hv45, lijzijde, loefzijde, stercollectie, stijgingsregen, verzilting, waterbalans, waterkringloop

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - h45

https://maken.wikiwijs.nl/151069/Kennisbank_Aardrijkskunde___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open