Vulkanen in soorten - h45

Vulkanen in soorten - h45

Introductie

Sommige vulkanen houden zich jaren of zelfs eeuwenlang rustig en komen dan ineens met veel geweld tot uitbarsting. Ze vormen dan een groot gevaar voor de mensen die eromheen wonen.
Andere vulkanen barsten uit met veel minder geweld. Soms kun je zo’n uitbarsting van dichtbij op de vulkaan zelf bekijken zonder gevaar te lopen.

Tot in de twintigste eeuw kon niemand verklaren waarom vulkanen uitbarsten en waarom dat soms op een explosieve manier gaat. Ook begrijpt men dan nog niet waarom er in sommige gebieden meer vulkanen bij elkaar liggen en in andere geen enkele vulkaan te vinden is.

In deze opdracht lees je meer over de werking van vulkanen en hoe met een verbeterde kennis van vulkanen geprobeerd wordt tijdig voor een gevaarlijke uitbarsting te waarschuwen.

Colofon

Het arrangement Vulkanen in soorten - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-11-04 14:56:02
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Aarde" wordt het thema ''Vulkanen in soorten" besproken. De aarde herbergt minstens 1500 vulkanen, waarvan de meest voorkomende worden besproken: spleetvulkaan, schildvulkaan, stratovulkaan en calderavulkaan. Spleet- en schildvulkanen hebben te maken met rustig opborrelende lava en hebben over het algemeen rustige, effusieve erupties. Stratovulkanen hebben daarentegen explosieve erupties en kunnen meer schade aanrichten. Caldera's zijn ook explosieve vulkanen en kunnen nog meer schade aanrichten dan stratovulkanen. Hoewel uitbarstingen van deze vulkanen voorspelbaar zijn, blijft de voorspelling nog niet altijd zeer nauwkeurig.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Systeem aarde; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, caldera, effusief, explosief, havo45, schildvulkaan, speelt vulkaan, stercollectie, strato vulkaan

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - h45

https://maken.wikiwijs.nl/151069/Kennisbank_Aardrijkskunde___h45

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Vulkanen in soorten

Schild- of spleetvulkanen, stratovulkanen en caldera

Opborrelende lava

Ontploffende bergen

Uitbarstingen

Vulkanen in soorten

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open