Internationale handel E&O

Internationale handel E&O

Internationale handel, wat is dat precies?

Internationale handel is de handel tussen verschillende landen. Als een land producten verkoopt aan het buitenland dan is er sprake van export (uitvoer) door dit land. Als een land producten koopt van het buitenland is er sprake van import (invoer). De internationale handel vindt plaats op de wereldmarkt.Nederland is een land met een open economie. Nederland importeert en exporteert verschillende goederen en diensten.

 

 

 

Wereldkaart
Wereldkaart

Introductieopdracht

Opdracht 1: Maak een mindmap over het thema internationale handel.

Schrijf steekwoorden op die wat jou betreft te maken hebben met internationale handel.

 

Opdracht 2: Leg uit waarom landen internationaal met elkaar handelen.

 

Opdracht 3: Leg uit wat een open economie is.

 

Opdracht 4: Zoek uit wat voor een producten en diensten Nederland exporteert.

 

Opdracht 5: Zoek uit wat voor een een producten en diensten Nederland importeert.

 

De algemene en bedrijfseconomische kanten van internationale handel

Internationale handel heeft twee kanten: de algemeen economische en een bedrijfseconomische kant. Zonder een goede algemeen economische analyse is de onderneming als een schip dat vaart zonder kaart, kompas of andere navigatiemiddelen. Zo moet iedere internationaal opererende onderneming zich zorgvuldig verdiepen in de economische omgeving van het buitenland waarmee samengewerkt wordt.

Bij een goede bedrijfseconomische analyse gaat het erom dat de onderneming kan bepalen of de onderneming en het management klaar is voor een internationale uitdaging. Kortom; het schip moet technisch voldoende uitgerust en opgewassen zijn tegen de uitdagingen die een reis naar verre kusten aan zich stelt; ook schipper en bemanning moeten goed voorbereid en geschoold zijn voor het grote water.

 

Opdrachten:

- Leg in je eigen woorden uit wat de algemeen economische kant van internationale handel is.

- Leg uit wat er wordt bedoelt met de volgende zin: "zonder een goede algemeen economische analyse is de onderneming als een schip dat vaart zonder kaart, kompas of andere navigatiemiddelen."

- Leg in eigen woorden uit wat de bedrijfseconomische kant van internationale handel is.

- Leg uit wat er wordt bedoelt met de volgende zin: "het schip moet technisch voldoende uitgerust en opgewassen zijn tegen de uitdagingen die een reis naar verre kusten aan zich stelt; ook schipper en bemanning moeten goed voorbereid en geschoold zijn voor het grote water.

Vakantie

Veel Nederlanders gaan op vakantie naar het buitenland.
Op vakantie gaan is ook een voorbeeld van handelen met het
buitenland.
Joris en Karin zijn het niet met elkaar eens.
Volgens Joris is het op vakantie gaan een vorm van exporteren.
Hij zegt: "Je gaat toch naar het buitenland."
Karin denkt dat in het buitenland op vakantie gaan juist een
vorm van importeren is.
Zij zegt: "De Nederlanders kopen dan goederen en diensten in
het buitenland."
Wie heeft volgens jou gelijk?

Leg uit wat import en export is, en wie er gelijk heeft Joris of Karin.

Verdienen aan de handel met het buitenland

Zoek op de afbeelding hiernaast de
gegevens over de handel met Frankrijk.
Je ziet dat Nederland voor 8,8 miljard euro
aan producten importeert vanuit Frankrijk.
Je ziet dat Nederland voor 13,6 miljard
euro aan producten exporteert naar
Frankrijk.
1. Leg uit waarom Nederland verdient
aan de handel met Frankrijk?
2. Verdient Nederland aan de handel
met Duitsland?
Leg je antwoord uit met een
berekening.
3. En aan de handel met Engeland?

Casus: 'Amerika hou op de markt te verstoren'

Open het artikel: 'Amerika, hou op de markt te verstoren'.

https://www.nrc.nl/nieuws/2008/07/26/amerika-hou-op-de-markt-te-verstoren-11579074-a216527

- Lees het artikel en beantwoord de volgende vragen:

1. In het artikel staat: "de Prijs van katoen op de wereldmarkt stijgt, maar de Afrikaanse katoenboer verdient steeds minder". Leg uit hoe dat komt.

2. Zijn de boeren in Amerika de enige die subsidies ontvangen, of hoe zit dat eigenlijk in de EU? Zoek je antwoord op op internet.

Opdracht: inleiding internationale handel

Opdracht:

Zoek een artikel (internet, vakblad, krant) dat over een in Nederland gevestigd bedrijf gaat dat internationaal handelt en maak de volgende opdrachten.

a.       Ga naar de website van het betreffende bedrijf en onderzoek en noteer:

        - de branche en het assortiment

        - de vestigingsplaats of vestigingsplaatsen

        - de grootte van het bedrijf

        - met welke landen het handeldrijft

        - op welke doelgroep of doelgroepen het zich richt.

b.       Noteer in het kort waar betreffende artikel over gaat.

c.       Geef aan of het betreffende artkel over in-, uit- of doorvoer gaat.

d.       Welke goederensoort betreft het?

e.       Gaat het om handel binnen of buiten de EU?

f.       Is er sprake van ‘elektronische’ handel?

 

De eurozone (de EMU) bestaat (begin 2016) uit negentien landen.

g.       Onderzoek en noteer welke landen op dit moment tot de eurozone behoren. Zoek daarbij ook een actuele afbeelding van de eurozone.

h.       Onderzoek en noteer welke andere landen (buiten de eurozone) nog meer de euro als wettig betaalmiddel gebruiken.

i.       Geef aan waarom deze landen ook de euro gebruiken.

Opdracht: internationaal bedrijf

Beschrijf het ontstaan van een groot internationaal bedrijf en maak een keuze uit onderstaande voorbeelden:

  • Heineken
  • Coca Cola
  • Toyota
  • Ikea
  • Apple

Andere voorbeelden in overleg met de docent. De omschrijving van het onstaan van het bedrijf bedraagt minimaal 1 A4-tje. 

Vervolgens zet je de belangrijkste punten in een PowerPoint van minimaal 3 sheets. 

Cultuurverschillen, wat moet je ermee?

Zakendoen over de grens betekent dat je zakendoet met mensen uit andere landen, met andere normen en andere gewoonten. Deze verschillen noemen we cultuurverschillen. Cultuur is de manier waarop je werkt, produceert, consumeert, symbolen gebruikt en gelooft.

Internationaal zakendoen bestaat voor 80% uit communicatie, uit overtuigingen van je mogelijke zakenpartner. Bij communicatie kun je te maken krijgen met communicatiestoornissen waardoor je elkaar verkeerd begrijpt. Veel onbegrip ontstaat door culturele verschillen.

Cultuurverschillen vindt je onder andere in:

  • de taal
  • de manier van zakendoen
  • de gedragscode
  • de eet- en kleedgewoonten
  • de non- verbale communicatie

 

Cultuurverschillen en ethiek.

Er zijn verschillende modellen waarmee cultuur en cultuurverschillen in kaart gebracht kunnen worden. Eén van die modellen is het Model van Hofstede dat uitgaat van 5 cultuurvariabelen. Met deze vijf variabelen kunnen verschillen in culturen beschreven en vergeleken worden.

De 5 cultuurvariabelen die Hofstede in zijn model benut zijn:

1. Machtsafstand

2. Individualisme

3. Masculiniteit

4. Onzekerheidsvermijding

5. Termijngerichtheid.

 

Machtsafstand: Hoe wordt in een bepaalde cultuur met ongelijkheid omgegaan? Dit wordt uitgedrukt in de cultuurvariabele 'machtsafstand'. Traditioneel kent Nederland een kleinere machtsafstand dan bijvoorbeeld landen rond de Middellandse zee. Het Nederlandse motto is: "Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg!". Niemand mag hier doen alsof ze meer zijn dan een ander. In Duitsland is de machtsafstand al groter. Je baas bij de voornaam noemen mag bijvoorbeeld niet. Zelfs collega's spreken elkaar aan met 'u' en 'meneer' aan. In Aziatische landen en landen in het Midden-Oosten is de machtsafstand streng geregeld via rangorde. Sommige gesprekspartners mag je wel een hand geven, andere weer niet. Sommigen mogen slecht bij bepaalde onderdelen van gesprekken aanwezig zijn. Vaak gebruiken ze in Azië nog token terwijl de directeur gewoon vloeiend Engels kan spreken (dus mompel niet perongelijk een scheldwoord in het Engels, als de tok even weg is). Ze doen dit alleen maar omdat ze het als een verlaging zien voor de hoogste baas, die zichzelf vanzelfsprekend verschrikkelijk belangrijk voelt, om jouw taal te spreken.

In het Engels wordt geen onderscheid gemaakt tussen 'u' en 'jij', want het is immers in beide gevallen gewoon 'you'. Ken je iemand nog niet zo goed, moet je voor een formele formulering kiezen en in Engeland zelfs terughoudend zijn met het gebruik van de voornaam. Een Engelsman die je nog niet goed kent spreek je aan met 'mister' en dan de achternaam, of 'sir' indien je geen achternaam gebruikt. Een Amerikaan mag je meestal wel snel bij de voornaam noemen, maar wacht altijd totdat hij dit voorstelt. De algemene vuistregel wereldwijd is: je kunt bij de eerste ontmoeting nooit fout met de achternaam, 'mister' en 'sir' zijn. Als de gesprekspartner dan zelf zegt 'call me Tony', zeg je gewoon: "thank you, my name is ...'.

 

Individualisme: wat wordt in een land als belangrijker ervaren, de groep of het individu? In de westerse culturen is het individu belangrijker, terwijl vooral in Oosterse culturen, maar ook in veel landen rond de Middellandse zee, de familie, de groep als waardevoller wordt ingeschat. In het laatste geval, waarbij het groepsbelang boven dat van het belang van het individu geplaatst wordt en de groep ook macht uitoefent op het individu, spreekt men van een collectivistische cultuur.

Men spreekt van een individualistische cultuur indien het individu prioriteit gegeven wordt boven het belang van de groep. In Nederland hebben we een meer individualisatische cultuur. Hierbij kan het voorbeeld van de Olymische spelen gegeven worden. Nederlandse sporters willen winnen, en wij als supporters willen dat de Nederlandse sporters winnen. Echter wanneer een sporter geblesseerd is, zal hij niet deelnemen aan de wedstrijd omdat zijn eigen gezondheid voorop staat. In China is dit anders; wanneer een Chineze sporter geblesseerd is, zal hij toch deelnemen aan de wedstrijd, omdat hij zijn supporters niet wil telleurstellen.

 

Masculiniteit: de strikte mannelijke en vrouwelijke rolverdeling is in sommige culturen veel extremer en scherper dan bij ons of in landen als Denemarken en Zweden. In de herentoiletten op de snelweg in Denemarken hebben ze zelfs op een commode om luiers te verwisselen! Hoezo strikte rolverdeling tussen mannen en vrouwen? En iedere man in Nederland wet dat je er na het eten niet meer zomaal vanaf bent: helpen met afwassen! Er zijn echter ook nog in de 21e eeuw landen waar een man zich vernederd voelt als van hem verlangd wordt dat hij 'vrouwelijke' taken verricht. Zo'n cultuur wordt dan ook wel masculien genoemd. In een land als Denemarken en Nederland overlappen de taken van mannen en vrouwen elkaar meer en wordt de cultuur feminien genoemd.

 

Onzekerheidsvermijding: hoe gaan mensen om met de onzekerheden van het bestaan en de toekomst? Als je onzeker bent of je onzeker voelt, kun je dit oplossen door het opstellen van regels en wetten. Onzekere culturen hebben dan ook de meeste regeltjes en wetten om hun onzekerheidsgevoel te verkleinen. Nederland heeft veel regels en wetten waar men zich aan moeten houden. Nederland doet dan ook sterk aan onzekerheidsvermijding.

 

Termijngerichtheid: je hebt mensen die uitsluitend op korte termijn gericht zijn. Hoeveel hebben we vandaag omgezet? Traditioneel vinden we in de westerse culturen een korte termijngerichtheid, terwijl de oosterse culturen zeer hoog op lange termijngerichtheid scoren. De Chinese cultuur heeft de grootste mate van lange termijngerichtheid.

 

Ethiek.

Naast culturele aspecten zijn er bij internationale handel ook ethische aspecten. Van 'gewoon' zakendoen wordt ook verwacht dat het ethisch gebeurt. Ethiek gaat  veel verder dan alleen maar de wetten en regels die opgeschreven staan. Ethiek zit in mensen, het zit in jezelf en is daarom niet voor iedereen hetzelfde en betekent niet in iedere cultuur hetzelfde. Bijvoorbeeld corruptie; in Nederland geldt corruptie als moreel absoluut onaanvaardbaar en is in de meeste gevallen nog strafbaar ook. Echter hoe verder je naar het zuiden en oosten reist, des te meer krijg je met corruptie te maken. Er zijn landen waar de rechtvaardiging van corruptie heel eenvoudig te vinden is in de te late betaling van ambtenaren.

Opdracht: cultuur en ethiek

Lees het artikel: Primark in Eindhoven is spotgoedkoop door uitbuiting in lagelonenlanden http://www.omroepbrabant.nl/?news/202522502/Primark+in+Eindhoven+is+spotgoedkoop+door+uitbuiting+in+lagelonenlanden.aspx

Beantwoord de volgende vragen:

- Waarom koop jij wel of geen kleding bij de H&M/Primarkt etc.?

- Wat vindt je ervan dat het bedrijf gebruik maakt van kinderarbeid? Gebruik in je antwoord het woord ethiek.

- Wat vindt je van het feit dat men zo'n €60 euro per maand verdiend?

- Ben je bereidt meer te betalen voor de kleding, zodat de mensen die het maken meer verdienen? Leg je antwoord uit.

 

Lees het artikel: Voormalig Primark-medewerkster verbreekt zwijgplicht http://www.omroepbrabant.nl/?news/261782972/Voormalig+Primark-medewerkster+doorbreekt+zwijgplicht+Als+je+commentaar+had,+kon+je+vertrekken.aspx

- Geef je mening over het artikel in minimaal 3 en maximaal 5 zinnen. Gebruik in je antwoord het woord ethiek.

- Wat zou jij doen als je in dezelfde situatie zou zitten als de medewerkster uit het artikel?

 

Opdracht: Fotocollage cultuurverschillen in Nederland

Maak in tweetallen een fotocollage waarin verschillende culturen die je kent en/of ziet in Nederland, misschien in je eigen omgeving, thuis en op school naar voren komen. Dit kan met van alles te maken hebben; bijvoorbeeld: jeugdcultuur, wonen, werken, vrije tijd, opleiding, (zaken)relaties en andere internationale invloeden. Ook jullie eigen cultuur kan hierin worden meegenomen.

Opdracht: cultuurverschillen

Je kiest één van de volgende landen: Amerika, China, Duitsland, India, Turkije, Spanje, Verenigd Koninkrijk.

Je gaat op onderzoek uit naar wat de cultureleverschillen zijn tussen Nederland en het land dat je hebt gekozen. Geef hierbij aan hoe je met deze cultureleverschillen om kunt gaan tijdens het zakendoen.

Je maakt een presentatie over deze culturele verschillen. Je mag zelf weten in welke vorm je het presenteert bijvoorbeeld; PowerPoint, filmpje, posterpresentatie, een Quiz.

De presentatie duurt minimaal 5 minuten.

 

 

 

Opdracht: Vlog culturele invloeden

Maak een filmpje (vlog) van minimaal 3 minuten (tweetallen) waarin je laat zien welke culturele invloeden er in het dorp/omgeving van Ermelo te vinden zijn. Focus je hierbij op cultuur en internationale handel.

 

Opdracht: Internationaal ondernemen verslag

Je hebt zojuist een presentatie gemaakt over een bepaald land en de culturele verschillen.

Je gaat nu nog meer onderzoek doen naar dit land op het gebied van internationaal ondernemen.

Hiervoor haal je informatie van de website: https://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/landenoverzicht

 

- Je maakt een verslag van minimaal 3 a4-tjes.

In het verslag moet de volgene informatie te vinden zijn:

+ Zakelijke kansen

+ De zakelijke markt van het land

+ Do's en Dont's qua internationaal ondernemen met dat land

+ Wetten en regels

+ Betalingsverkeer

+ Extra informatie die je in je presentatie hebt gegeven.

Communicatie in een moderne vreemde taal

Zakelijke brief schrijven in het Engels.

Wanneer je internationaal handelt zul je ook in het Engels schriftelijk moeten communiceren. Om dit te oefenen ga je een zakelijke brief schrijven in het Engels.

Hieronder volgt een uitleg:

1. adres afzender

● Je begint alle brieven met je eigen adres. Je adres zet je links boven tegen de kantlijn.

● Gebruik geen komma’s of punten in je adres.

● Je mag je naam NIET vermelden bij het adres.

 

  Voorbeeld:

  Paul Krugerweg 44    ←  straat en huisnummer

  3851 ZJ Ermelo         ←  postcode en plaats

  The Netherlands        ←  land

 

2. in zakelijke en sollicitatiebrief: adres ontvanger

● Dit adres staat links tegen de kantlijn.

● De naam van het bedrijf of de persoon aan wie je schrijft wordt wel vermeld.

  Bij personen gebruik je voor mannen Mr en voor vrouwen Ms,

  voorbeeld: Mr P. Wilson/Ms K. Thompson

● Het huisnummer komt voor de straatnaam in een Brits adres

● de postcode in een Brits adres komt na de plaatsnaam, het liefst op een nieuwe regel.

● Als je niet weet of een plaats in Engeland, Wales, Schotland of Noord Ierland ligt gebruik je  

  United Kingdom

 

  Voorbeeld:

  Millenium Au Pairs    ←  naam

  41 Woodbury Drive    ←  huisnummer + straatnaam

  Sutton                         ←  plaats

  SM2  5RA                  ←  postcode

  United Kingdom        ←  land

 

3. datum

● De datum zet je links tegen de kantlijn

● Er zijn vier manieren om de datum te schrijven, maar de meest eenvoudige is

  dag  maand  jaar: 15 May 2010.

  15 May 2010

  May 15, 2010

  15th May 2010        ←  liever niet gebruiken

  May 15th, 2010       ←  liever niet gebruiken

● Schrijf de datum voluit. Afkortingen leiden tot misverstanden.

  Voorbeeld: 1/4/2010  in Groot-Brittannië:1 april 2010   In de VS: 4 januari 2010.

● Namen van de maanden met hoofdletter

  January, February, March, April, May, June, July, August, September, October, November,

  December.

● Er mag nooit een plaats voor de datum staan.

 

4. aanhef

● De aanhef komt links tegen de kantlijn.

● De aanhef begint altijd met Dear (met een hoofdletter)

● Na de aanhef komt er een komma

 

Zakelijke brief

● Als je de naam van de ontvanger niet weet gebruik je:

  Dear Sir,                  ←  bij een man

  Dear Madam,           ←  bij een vrouw

  Dear Sir/Madam,     ←   als je niet weet of de ontvanger een man of een vrouw is

●Als je de naam van de ontvanger weet gebruik je:

  Dear Mr Jones,         ←  bij een man

  Dear Ms Jones,         ←  bij een vrouw

● Bij vrouwen wordt tegenwoordig alleen de afkorting Ms gebruikt.

● Na Mr of Ms wordt geen punt geschreven. Mr en Ms altijd met hoofdletter schrijven.

 

Persoonlijke brief

● Bij vrienden, kennissen en familieleden gebruik je Dear + de voornaam van de ontvanger

  Voorbeeld: Dear Jacky,

 

5. brieftekst

● De brieftekst is de eigenlijke tekst van de brief

● De tekst wordt verdeelt in alinea’s

● Elke brief heeft minstens 3 alinea’s:

  Alinea 1: inleidende alinea

 

  Alinea 2: kern van de brief

 

  Alinea 3: slot

 

● Begin de alinea’s links tegen de kantlijn

● Na elke alinea sla je 1 regel over

 

6. slotzin

● na de laatste alinea sluit je de brief af met een slotzin.

 

Voorbeelden:

● I look forward to hearing from you soon.

● I look forward to meeting you.

● I look forward to your reply.

● I hope you will write back soon.

● I hope to hear from you soon.

● Please, write back soon. (alleen in een persoonlijke brief)

● Thank you in advance.

 

7. afsluiting

● De afsluiting staat links tegen de kantlijn

● De afsluiting is een groet waarmee je de brief afsluit.

● De afsluiting begint met een hoofdletter

● De afsluiting wordt gevolgd door een komma

 

Zakelijke brief

● In een zakelijke brief zijn er 2 afsluitingen:

  Yours Faithfully,     ←  hoort bij de aanhef  Dear Sir,  Dear Madam,  Dear Sir/Madam

  Yours Sincerely,     ←  hoort bij de aanhef  Dear Mr Jones,  Dear Ms Jones,

 

Persoonlijke brief

● In een persoonlijke brief zijn er meerdere mogelijkheden om een brief af te sluiten

  Best Wishes,            ←

  Kind Regards,         ←  Hartelijke groeten

  Regards,                  ←  Groetjes

  Love/Kisses,            ←  alleen bij goede vrienden en familie

  Yours,                      ←  alleen bij goede vrienden en familie

  All the best,             ←  het allerbeste

 

8. in zakelijke en sollicitatiebrief: handtekening

● Deze staat onder de afsluiting

 

9. naam

● Bij een zakelijke brief schrijf je onder je handtekening je voornaam + achternaam.

  Als je duidelijk wilt maken of je een man of een vrouw bent, schrijf je tussen haakjes achter

  je naam Mr of Ms.

  Voorbeeld: Clara Jones (Ms) /  Timo Jones (Mr)

 

● Bij een persoonlijke brief gebruik je alleen je voornaam

 

10. in sollicitatiebrief: bijlage

● Deze zet je 4 regels onder je aan.

● De bijlage staat links tegen de kantlijn.

● Het woord dat je gebruikt is Enclosure

  Enclosure voor 1 bijlage  Enclosures voor meerder bijlagen

● Je geeft aan wat de bijlage is:

  CV (curriculum vitea)

  Copy of certificate (kopie van een diploma)

Opdracht: zakelijke brief schrijven in het Engels

Je gaat een zakelijke brief in het Engels schrijven.

Je gaat een brief schrijven naar het bedrijf: Love for animals. De adresgegevens van het bedrijf zijn: 31 Roosevelt Road, 33627 Austin, Texas, United States of America.

Je wil graag een offerte aanvragen voor 10 zakken hondenvoer en  20 hondenriemen.  

- Zorg ervoor dat je de theorie van het schrijven van een zakelijke brief gebruikt.

- In het bestand hieronder staat een opmaak van een zakelijke brief. Deze kun je gebruiken.

Communicatie via social media

Social media zijn platformen waar gebruikers op basis van interactie en dialoog de inhoud verzorgen. Het blijkt dat dankzij social media er sprake is van meer export. Wanneer je internationaal wilt handelen kun je vandaag de dag bijna niet meer zonder social media. Er zitten een aantal voor- en nadelen aan verbonden:

Voordelen:

  1. Meer verbondenheid en kennisuitwisseling tussen klant & bedrijf
  2. Vraag en antwoord (feedback) over bedrijf, merk, product of branche
  3. Klantenservice efficienter en goedkoper maken (gebruikers helpen gebruikers).
  4. Netwerken (b2b)
  5. Nieuws verzamelen en verspreiden
  6. Interne samenwerking
  7. Vergroten van je naamsbekendheid
  8. Meer bezoekers trekken naar je website.

 

Nadelen:

  1. Sommige kanalen zijn erg arbeidsintensief (Twitter, deelname aan Usergroups)
  2. Veelal een lange adem nodig voordat het (meetbaar) rendement oplevert.
  3. Het gaat vaak om een persoonlijke benadering. Hoe voorkom je dat je medewerker zijn status en netwerk (‘volgers’) meeneemt als hij je bedrijf verlaat?
  4. Braindrain: je moet oppassen teveel kennis prijs te geven over mensen, markten, producten en productontwikkeling.

 

Strategieontwikkeling
Op dit moment zijn veel ondernemers actief op platformen als Facebook, LinkedIn, Youtube en Twitter, en Instagram. Formuleer heldere doelstellingen en vraag jezelf af hoe social media passen binnen de andere (internet-)marketingactiviteiten die je al uitvoert? Een versterking van de huidige (internet-)marketingactiviteiten moet namelijk voorop staan. Voor welke doelgroep(en) ga je social media ontwikkelen, hoeveel tijd en budget maak je daarvoor vrij?
 
Concurrentieanalyse & Uitvoering
Ook op socialmediagebied hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. Zoek een paar concurrenten in je sector en analyseer hun activiteiten. Op welke social media zijn ze actief, wie zijn hun volgers, hoe frequent onderhouden ze het contact met de markt via bijvoorbeeld Tweets en postings, is één persoon verantwoordelijk of zijn meerdere personen betrokken in de uitvoering? Op basis van een concurrentieanalyse zal een goed beeld ontstaan hoe je eigen socialmediastrategie ontwikkeld kan worden.

Opdracht: Communicatie via social media in een vreemde taal

- Je kiest een internationale keten/bedrijf die ook in Nederland gevestigd zit (Mac Donalds, H&M, Zara, Primark, Ikea enzovoort).

- Je kiest een social medium uit, bijvoorbeeld Instagram.

- Je maakt een korte enquete (minimaal 5 vragen, maximaal 10 vragen) over beïnvloeding van merken via social media. Het is de bedoeling dat je gaat onderzoeken op welke wijze men beïnvloed wordt door merken via social media. Je neemt de enquete bij minimaal 10 mensen af.

- Je werkt je onderzoek uit (1 A4). Dit onderzoek vormt de basis voor je strategieontwikkeling voor social media die je later gaat maken. Je geeft per vraag de resultaten weer van je analyse van de enquete.

- Je maakt een concurrentieanalyse. Hierin ga je opzoek naar concurrenten uit de sector van het zojuist door jou gekozen internationale bedrijf. Je zoekt 3 concurrenten uit en analyseert hun activiteiten op social media. Welke kanalen gebruikt het merk? Wie zijn hun volgers? Hoe vaak hebben ze contact met de 'markt'? Is één persoon verantwoordelijk voor de communicatie? enzovoort. (1 A4)

-Nadat je de concurrentieanalyse hebt gemaakt ga je aan de slag met de strategieontwikkeling. Je gaat voor jouw gekozen bedrijf een strategie uitschrijven over hoe ze het best gebruik kunnen maken van hun social media om zoveel mogelijk internationale klanten te krijgen. (1 A4)

- Je schrijft in het Engels een social media post voor je gekozen bedrijf. Je kiest er een bijpassende afbeelding bij die de tekst ondersteunt. Denk na over de te gebruiken hashtags#, zodat je nog meer bereik krijgt.

 

Vreemde valuta

Als je naar het buitenland gaat, kun je bij de bank terecht voor vreemd geld. Of je haalt het geld in het buitenland met je pinpas uit de geld automaat. Maar hoe werkt dat nu? Hoe reken je vreemd geld om in euro's, zodat je weet wat iets kost? En andersom?

Daar gaan we in deze opdracht mee aan de slag. We kijken naar valutasymbolen, je weet hoe een koerstabel werkt en je gaat een kleine reis maken waarbij je gaat omrekenen en terugrekenen.

 

Opdracht gevolgen van de euro:

a.       Welke gevolgen heeft de invoering van de euro voor de Nederlandse consument gehad? Zoek je antwoord via bijvoorbeeld de officiële website van de Europese Commissie.

b.       Welke gevolgen (voordelen/nadelen) heeft de invoering van de euro gehad voor een groothandelaar die alleen op de Nederlandse markt zakendoet?

c.       Heeft de euro ten opzichte van bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar en de Japanse yen een vrij zwevende (flexibele) wisselkoers of een vaste wisselkoers? Motiveer je antwoord.

 

Opdracht Eurogebied:

Eurogebied

a.       Onderzoek via de officiële website van de Europese Commissie welke landen op dit moment het eurogebied vormen.

b.       Welke EU-lidstaten maken nog geen gebruik van de gemeenschappelijke munt?

C.      Zoek een recent (kranten)artikel waarin de voorzitter van de ECB, dhr. Dragi, commentaar geeft op de koersontwikkeling van  de euro.

D.       Lees het artikel en maak een korte samenvatting  (10 regels).

Valutatekens

Vreemd geld kun je op verschillende manieren aangeven. Je kunt bijvoorbeeld 10 euro opschrijven als EUR 10, maar ook met het symbool €. Zo'n symbool noem je een valutateken. Valuata is een ander woord voor vreemd geld.

 

Opdracht:

- Zoek biljetten op van Engeland, Amerika en China.

- Geef per biljet aan van welk land het is.
- Geef per biljet aan wat de naam van de vreemde valuta is.
- Geef per biljet aan wat het valutateken is.

 

In Europa kennen we sinds 2001 de euro. Daarvoor had ieder Europees land zijn eigen geld. In Nederland hadden we de gulden, in Duitsland de mark en in Frankrijk de franc.

Bedenk 3 voordelen van de euro:

1.

2.

3.

 

Landen in Europa waarbij je met de euro kun betalen, vormen samen de eurozone. Niet ieder land in Europa hoort hierbij.

Noem 2 landen in Europa waar je NIET met de euro kunt betalen.

1.

2.

 

 

 

Wisselkoersen en handig rekenen

Om prijzen te vergelijken tussen landen, gebruiken we een koerstabel. In deze tabel staat de verhouding vermeld tussen de verschillende vreemde geldsoorten.

 

Bij alle banken staat de koersen vermeld in de hoeveelheid vreemd geld voor €1. Dus hoeveel vreemd geld krijg je voor 1 euro (bijvoorbeeld 1 euro = CAD 1,5320).

Maar let op:  wij gaan net andersom rekenen: dus hoeveel euro's is 1 vreemde valuta waard.

(Bijvoorbeeld: CAD 1= EUR 0,72) Zie onderstaande tabel.

Symbool Vreemd geld Biedkkoers Laatkoers
GBP Engelse Pond €0,86 €0,88
ZAR Zuidafrikaanse rand €0,04 €0,06
PLN Poolse Zloty €4,30 €4,38

 

De prijs waartegen de bank een vreemde valuata verkoopt, heet de laatkoers (want de bank laat het vreemde geld voor die prijs).

De prijs waartegen de bank een vreemde valuata koopt, heet de biedkoers (want de bank biedt ... euro's voor dit geld).

Wisselkoers 1 DKK

Jij verkoopt vv

Bank koopt vv

= Biedkoers

Jij koopt VV

Bank verkoopt VV

= Laatkoers

  €0,123 €0,153

 

Het klinkt ingewikkeld, probeer te bedenken dat de bank geld wil verdienen. Wanneer jij vreemd geld inlevert, krijg je er de minste euro's voor terug.

Wanneer je vreemd geld wilt kopen, betaal je de hoogste prijs.

 

Opdracht:

- Geef aan met welke koers je moet rekenen wanneer jij Deense Kronen wilt kopen volgens bovenstaande tabel.

- Geef aan met welke koerst je moet rekenen wanneer jij Deense kronen wilt verkopen.

 

Als je snel een idee wilt hebben wawt een vreemde valuata waard is, kun je het snelst naar een valuta calculator gaan op internet.

Ga nu naar https://www.wisselkoers.nl/calculator

Zorg ervoor dat de koers in EURO's staat vermeld.

Dus zo:

Opdracht:

Maak het volgende schema na en vul in:

Op (datum) ... zijn de koersen van de volgende valuta gevonden:

Valuta 1 stuks Koers in
Britse Pond (GBP)  
Amerikaanse dollar (USD)  
Japanse Yen (JPY)  
Barbados Dollar (BBD)  
Marokkaanse Dirham (MAD)  
Surinaamse Dollar (SRD)  
Zwitserse Frank (CHF)

 

 

Vraag en aanbod:

Als er geen vaste wisselkoersen zijn afgesproken, zullen wisselkoersen elke dag een beetje schommelen. Er treden dan fluctuaties in de wisselkoers op. De wisselkoersen veranderen elk moment omdat wereldwijd voortdurend in valuta's wordt gehandeld. Door veranderingen in de vraag en het aanbod kunnen de wisselkoersen veranderen.

Kennisopdrachten vreemde valuta

1.       Noteer de definitie van het begrip 'wisselkoers'?

2.       Leg uit hoe de volgende koersnoteringen moeten worden gelezen:

        € / NOK = 9,5154

        DKK / € = 0,1340

        AUD / € = 0,6473

        € / USD = 1,1089.

3.       Omschrijf het begrip 'aankoopkoers'/biedkoers.

4.       Geef een goede omschrijving van het begrip 'verkoopkoers'/laatkoers.

5.       Van welke koers worden elke werkdag de aan- en verkoopkoersen afgeleid?

6.       Noteer vier factoren die de vraag naar en het aanbod van valuta bepalen.

7.     Je wordt in de gelegenheid gesteld een partij goederen uit Engeland te kopen die door de aanvankelijke koper niet kon worden afgenomen. Je toont belangstelling en vraagt naar de prijs. Deze komt per fax door: GBP 50.000,-. Je hebt er naar alle waarschijnlijkheid een klant voor in Groningen. Je wilt 10% brutowinstopslag maken.

Voor welke EUR-prijs moet je de goederen in dat geval doorverkopen, uitgaande van een EUR / GBP van 0,7803?

8.       Is het verstandig om – bijvoorbeeld in de onderhandelingsfase – een offerteprijs die in EUR staat ter plekke tegen de dan geldende koers in een vreemde valuta om te zetten en die vervolgens aan de afnemer aan te bieden? Motiveer je antwoord.

9.       Zoek via de wisselkoers van vandaag uit hoeveel euro’s je ontvangt voor:

        - GBP 3.000,-

        - USD 30.000,-.

 

Import en Export

Maak de volgende opdracht in de bijlage:

  • Het arrangement Internationale handel E&O is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Marinka Schipper
    Laatst gewijzigd
    2018-12-13 09:01:27
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Keuzevak klas 4 Internationale handel Economie & Ondernemen
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.