Klinisch redeneren: de brug tussen DE theorie en DE beroepspraktijk?

Klinisch redeneren: de brug tussen DE theorie en DE beroepspraktijk?

De wil tot weten: klinisch redeneren.

Een verpleegkundige is intrinsiek gemotiveerd om haar patiënten de best mogelijke en veilige zorg te verlenen. Een patiënt verwacht van de professional dat ze weet wat er met hem aan de hand is en wat mogelijk in de zorgverlening kan of moet gebeuren om zijn zelfmanagement te ondersteunen. De verpleegkundige heeft ‘DE WIL TOT WETEN’: ‘hoe gaat het met mijn patiënt?’ Ze is nieuwsgiering en gaat na wat bij haar patiënt zijn behoefte is aan verpleegkundige zorg op lichamelijk, psychisch, functioneel en sociaal gebied. Dit doet zij door middel van klinisch redeneren.

Het Beroepsprofiel verpleegkundige 2020 geeft aan dat klinisch redeneren de basis vormt voor de zorgverlening van verpleegkundigen. Klinisch redeneren wordt omschreven als: ‘het continue proces van gegevensverzameling en analyse gericht op de vragen en problemen van een individu en diens naasten, in relatie tot ziekte en gezondheid. Omdat ieder mens anders reageert op ziekte en behandeling zowel fysiologisch, psychologisch, functioneel als sociaal, maakt de verpleegkundige gebruik van een veelheid aan informatie’.

De belangstelling voor klinisch redeneren neemt de laatste tijd toe en recentelijk verscheen nieuwe literatuur over dit onderwerp. Klinisch redeneren voor verpleegkundigen is geen luxe of 'hype'. Het is pure noodzaak want de zorgverlening wordt ingewikkelder. De zorgsituaties zijn complexer, de gemiddelde zorgvrager is ouder en ernstiger ziek, steeds meer techniek wordt toegepast en het aantal zieke mensen neemt toe. Van verpleegkundigen wordt verwacht dat ze op de hoogte zijn van ziekten, co- en multi-morbiditeit, behandelingen en apparatuur. Tegelijkertijd beschouwen zij zichzelf vaak als 'de advocaat van de patiënt', dus willen ze hun uitspraken, beslissingen en handelingen goed onderbouwen. Daar is klinisch redeneren de oplossing voor.

Klinisch redeneren vraagt van verpleegkundigen de vakbekwaamheid om te observeren hoe het met de patiënt gaat, te analyseren wat niet goed gaat met hem en te communiceren over de toestand van en de zorg voor haar patiënt.

 

Praktijkmodel ProActive Nursing
Praktijkmodel ProActive Nursing

Colofon

Het arrangement Klinisch redeneren: de brug tussen DE theorie en DE beroepspraktijk? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Carol Timmer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-05-15 09:27:24
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Verpleegkundigen merkten de afgelopen jaren dat in hun zorginstelling de aandacht vooral uitging naar belangrijke onderwerpen als Evidence based practice, Lean en Elektronisch Patiënten Dossier. De laatste tijd verschuift de focus naar de directe patiëntenzorg door groeiende belangstelling voor klinisch redeneren. We pleiten er voor om met klinisch redeneren een brug te slaan tussen DE theorie van een opleiding en DE praktijk van de werkplek.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open