Toeristenbrochure Middellandse Zeegebied - h45

Toeristenbrochure Middellandse Zeegebied - h45

Toeristenbrochure Middellandse Zeegebied

Introductie

Het Middellandse Zeegebied heeft alles in huis: hoge, steile bergen met sneeuw, gletsjers en snelstromende beken, zee en strand, actieve vulkanen, weidse laagvlakten en rivierlandschappen die sterk lijken op die in Nederland en een aangenaam klimaat waar het ’s winters zelden koud wordt en het ’s zomers zelden regent.

Het meeste komt je waarschijnlijk bekend voor maar in deze opdracht ga je er dieper op in. Aan het eind van de opdracht maak je een speciale reisfolder voor het Middellandse Zeegebied om toeristen meer dan het gebruikelijke reclameverhaal te vertellen.

In deze opdracht komen diverse onderwerpen uit voorgaande opdrachten nog een keer kort terug: bergen en gebergtevorming, weer en klimaat, water, landschappen, stenen en verschillende bijbehorende begrippen. Alles komt samen rond de Middellandse Zee.

Wat ga je leren?

Hoofdvraag

  • Hoe heeft het Middellandse Zeegebied het aanzien gekregen dat het nu heeft en waar heeft het gebied zijn aantrekkingskracht op toeristen aan ontleend?

Deelvragen

  • Welke krachten van binnenuit de aarde hebben een rol gespeeld bij de vorming van het huidige Middellandse Zeegebied?
  • Welke krachten die op het aardoppervlak inwerken, hebben een rol gespeeld bij de vorming van het huidige Middellandse Zeegebied?
  • Door welke krachten van binnen de aarde en door welke krachten die op het aardoppervlak inwerken, is de samenstelling van gesteenten in het Middellands Zeegebied tot stand gekomen?
  • Welke factoren zijn bepalend voor weer en klimaat in het Middellandse Zeegebied?

Begrippen

  • Platentektoniek
  • Vulkanisme
  • Aardbevingen
  • Gebergtevorming
  • Geologische tijdschaal
  • Atmosferische circulatie / grote windsystemen
  • Oceanische circulatie
  • Klimaatgebieden
  • Hydrologische kringloop
  • Stroomgebied
  • Verwering
  • Erosie
  • Transport
  • Sedimentatie
  • Gesteenten

Wat ga je doen?

Activiteiten

Aan de slag
Stap 1 Je bestudeert de plaatgrenzen in het Middellandse Zeegebied en welke (soort) vulkanen en gebergtes er voorkomen. Je beantwoordt er vragen over.
Stap 2 Je kijkt naar het weer en klimaat in het Middellandse Zeegebied en beantwoordt allerlei vragen, met gebruikmaking van de Bosatlas.
Stap 3 Je bestudeert landschappen en stroomgebieden van rivieren en je bekijkt tien afbeeldingen met landschappen en bepaalt de loop van de rivier.
Stap 4 In het Middellandse Zeegebied zijn talrijke steensoorten te vinden. Je gaat met foto's bepalen tot welke steensoort ze behoren en hoe ze zijn ontstaan.
Afronding
Samenvattend Maak een begrippenlijst. Vergelijk jouw lijst met die van een klasgenoot.
Eindopdracht Maak een niet alledaagse toeristenbrochure over het Middellandse Zeegebied.
Terugkijken Kijk terug op de opdracht.


Tijd
Voor deze opdracht staat een belasting van ongeveer 3 SLU.

Aan de slag

Stap 1 - Bergen en vulkanen

De bergen en vulkanen in het Middellandse Zeegebied zien eruit zoals ze eruitzien door platentektoniek, het langs, tegen en uit elkaar bewegen van platen, waaruit de aardkorst (het bovenste deel van de lithosfeer) is opgebouwd.
Het zijn de plaatbewegingen die voor vulkanisme en gebergtevorming verantwoordelijk zijn.

Grenzen tussen platen zijn er in drie soorten: convergente, divergente en transforme plaatgrenzen. Het verschil zit in de manier waarop naast elkaar liggende platen bewegen ten opzichte van elkaar.

Maak voor het beantwoorden van de volgende vragen gebruik van de Bosatlas.

In het Middellandse Zeegebied zijn drie werkende stratovulkanen te vinden: de Etna, de Stromboli en de Vesuvius (die in de caldera Monte Somma ligt) en één caldera (Santorini).

In het Middellandse Zeegebied zijn geen hotspots te vinden, plekken waar opstijgend magma hard tegen de onderkant van de aardkorst aandrukt, waardoor magma door scheuren in de korst naar het aardoppervlak kan doordringen en waardoor schildvulkanen gevormd kunnen worden.

Doorsnede van een breuklijn.

Doorsnede van een plooiingsgebergte

Stap 2 - Weer en klimaat

Een schematische weergave van de atmosferische circulatie

Circulatiecellen

Circulatiecellen geven aan wat de dominante windrichting (noord/zuid) is op een bepaalde breedtegraad. We onderscheiden drie verschillende typen circulatiecellen: tussen 0-30o liggen de Hadleycellen of Subtropische cellen, tussen 30-60o liggen de Ferrelcellen of Gematigde cellen en tussen 60-90o liggen de Polaire cellen.
In de zones waarin lucht opstijgt valt veel regen, in de andere zones weinig. De zone met de Gematigde cellen is de zone waarin lagedrukgebieden voorkomen met scheidingslijnen tussen warme en koude lucht, de fronten.
In de zone met de Subtropische cellen waaien de passaatwinden.

In het Middellandse Zeegebied kan het weer in korte tijd veranderen en dat gebeurt ook vaak.

Stap 3 - Geboetseerd door water

Landschappen geboetseerd door water

De Alpen zijn in het Tertiair ontstaan, ongeveer 65 miljoen jaar geleden.
Het berglandschap in Engeland is in het Paleozoïcum ontstaan, tussen 520 en 395 miljoen jaar geleden.

Het aardoppervlak staat bloot aan krachten van buitenaf. Dat zijn verwering, erosie en sedimentatie.

Losgeraakt materiaal wordt weggevoerd, vooral door gletsjerijs en door rivierwater. Dat verschijnsel heet erosie. De alpenvalleien hieronder zijn door water (Afbeelding 1) en door ijs (Afbeelding 2) uitgesleten.
Het uitgesleten materiaal wordt op andere plekken in het stroomgebied van de rivier afgezet, of anders gezegd: er vindt in het stroomgebied sedimentatie plaats van materiaal uit gebergten.
Welk materiaal waar wordt afgezet, hangt af van de stroomsnelheid van het rivierwater. Die stroomsnelheid neemt vanaf de bron naar de monding af. Hoe lager de stroomsnelheid, hoe kleiner de deeltjes die meegevoerd kunnen worden. De deeltjes die te zwaar zijn om door het water verplaatst te worden, zakken naar de rivierbodem of blijven op de oevers liggen.

In de bovenloop vindt helemaal geen sedimentatie plaats, in de middenloop worden grind en zand afgezet en in de benedenloop zand en klei. Zo ontstaan er uiteenlopende landschappen in het stroomgebied van de rivier.
Dat is te zien langs de Rhône, de Po en de Nijl, drie rivieren die in de Middellandse Zee uitmonden.

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4
Afbeelding 5 Afbeelding 6 Afbeelding 7

Stap 4 - Stenen en soorten

In het Middellandse Zeegebied komt geen steenkool voor, een metamorf gesteente dat ontstaan is uit afgestorven resten van bomen en andere planten, die onder steeds dikkere lagen gesteenten begraven raakten en daardoor werden blootgesteld aan grote druk en hitte.
Maar verder kunnen verzamelaars van stenen er hun hart aan ophalen. De gesteenten die wél in de bodem van het Middellandse Zeegebied zitten, zijn namelijk divers van kleur en eigenschappen, omdat ze in drie hoofdsoorten te verdelen zijn: stollingsgesteenten, sedimentgesteenten en metamorfe gesteenten.

In de oefening staan zeven afbeeldingen van soorten gesteenten uit het gebied.

Afronding

Samenvattend

Bij 'Wat ga je leren?' worden de volgende begrippen genoemd.
Geef zelf een omschrijving van deze begrippen.

Platentektoniek  
Vulkanisme  
Aardbevingen  
Gebergtevorming  
Geologische tijdschaal  
Atmosferische circulatie  
Oceanische circulatie  
Klimaatgebieden  
Hydrologische kringloop  
Stroomgebied  
Verwering  
Erosie  
Sedimentatie  


Bespreek de begrippen met een klasgenoot.

Eindopdracht: Toeristenbrochure

Jullie gaan, aan de hand van de kennis die in deze opdracht aan bod is gekomen, een brochure voor toeristen maken over de Middellandse Zee.
De bedoeling is dat jullie niet alleen vertellen hoe mooi het gebied is en wat voor fantastische mogelijkheden er zijn om je te vermaken zoals duiken in zee, wandelen in de bergen, aan wintersport doen enzovoort, zoals reisbureaus plegen te doen.

Jullie geven boeiende achtergrondinformatie over de volgende thema’s: bergen en vulkanen, weer en klimaat, landschappen die ontstaan zijn door stromend water en soorten gesteenten die je in de bodem of aan de oppervlakte kunt vinden.

Je docent deelt de klas in vier groepen in. Iedere groep krijgt een van de vier thema’s.
Maak een papieren brochure of stel een digitale presentatie samen. Hoe je dat kunt aanpakken, lees je in de Gereedschapskist hieronder.
Daarna laat je met je groep het deel van de papieren brochure of de presentatie aan de klas zien. Spreek wel onderling af wie het woord hierbij zal voeren.

Beoordeling

Je docent zal de brochure of de presentatie beoordelen op de volgende punten:

  • Is de brochure of presentatie goed verzorgd en overzichtelijk?
  • Heb je een originele brochure of presentatie voorbereid? Is deze anders dan de doorsnee toeristische folder?
  • Ondersteunen afbeeldingen en, indien voor het maken van de presentatie is gekozen, videofragmenten goed aan bij het verhaal dat jullie vertellen?
  • Hebben jullie geen taalfouten gemaakt?

Folder maken

Met maken van een folder presenteer je kennis die je hebt opgedaan aan anderen.

 

Presentatie maken

Jezelf op een goede manier presenteren is een belangrijke vaardigheid in deze maatschappij. Je laat zien waar je mee bezig bent geweest, waar je je in hebt verdiept en welke kennis je hebt opgedaan. Powerpoint of Prezi zijn programma's die jou kunnen helpen om informatie te presenteren.

 

Terugkijken

Intro

  • Lees de Introductie van de opdracht nog eens door.
    Zijn alle genoemde onderwerpen voldoende herhaald en besproken, denk je?

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de hoofdvraag en deelvragen nog eens door.
    Kun je toelichten welke factoren meespelen in het weer en klimaat in het Middellandse Zeegebied?

Hoe ging het?

  • Tijd
    Voor deze opdracht staat ongeveer 3 SLU.
    Had je voldoende tijd, ook om de eindopdracht goed uit te voeren?
  • Inhoud
    In de opdracht heb je ook gekeken naar de samenstelling van gesteentes die zich in het Middellandse Zeegebied bevinden. Herkende je de steensoorten en kon je aangeven hoe ze zijn ontstaan?
  • Samenvattend
    Heb je voor alle begrippen een goede omschrijving kunnen geven? Waren die van je klasgenoot vergelijkbaar?
  • Eindopdracht
    Vond je de eindopdracht leuk om te doen? Hebben jullie een originele brochure/presentatie gemaakt, die afwijkt van de alledaagse toeristische brochures?
  • Het arrangement Toeristenbrochure Middellandse Zeegebied - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2022-02-09 14:25:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Aarde" wordt het thema ''Touristenbrochure middelands zeegebied" besproken. In dit onderdeel worden de fysische eigenschappen van het Middellandse Zeegebied belicht. Als eerste wordt herhaald hoe gebergtes en vulkanen kunnen ontstaan door middel van platentektoniek, waarbij divergente, convergente en transversale breuken aan bod komen. Ook worden verschillende soorten vulkanen, zoals hotspots, caldera's, stratovulkanen en schildvulkanen, en gebergtes, zoals horsten en slenken en plooiingsgebergtes, besproken. Het volgende deel gaat over het weer en klimaat, waarbij de circulatiecellen boven het Middellandse Zeegebied worden behandeld. Vervolgens wordt de invloed van water op het gebied besproken. Het landschap, vooral de gebergtes, wordt sterk beïnvloed door water en de processen van verwering en erosie die daarmee gepaard gaan. Het laatste deel bespreekt de verschillende soorten gesteente die zich in het gebied bevinden, waaronder stollingsgesteente, sedimentgesteente en metamorf gesteente.
    Leerniveau
    HAVO 4; HAVO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Landschappen (en menselijke activiteit); Systeem aarde; Water; Aardrijkskunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    6 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    aardrijkskunde, arrangeerbaar, gebergte, havo45, metamorf gesteente, middelands zeegebied, platentektoniek, sediment gesteente, stercollectie

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Gereedschapskist. (2019).

    Gereedschapskist activerende werkvormen

    https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen