Het Verdrag van Versailles: de weg naar een duurzame vrede?

Het Verdrag van Versailles: de weg naar een duurzame vrede?

Inleiding

Op 11 november 1918 tekende Duitsland als laatste van de centralen de onvoorwaardelijke overgave aan de geallieerden en was WO I definitief ten einde. De ontevredenheid over het verloop van de oorlog en een diepgaande socio-economische crisis (ook door de Britse zeeblokkade, die de aanvoer van goederen sterk bemoeilijkte) leidde tot de novemberrevolutie. Soldaten sloegen aan het muiten en communistische groeperingen als de Spartakisten, onder leiding van Karl Liebnecht en Rosa Luxemburg, wilden het keizerrijk omverwerpen en omvormen tot een communistische staat naar Russisch voorbeeld.

De opstanden leiden tot de troonsafstand van keizer Wilhelm II, die vluchtte naar Nederland.  Duitsland riep de republiek uit, de Weimarrepubliek. De nieuwe regering bestond vooral uit sociaal-democraten.

De Vredesverdragen

Na de wapenstilstand startte in januari 1919 de Vredesconferentie van Parijs. Dertig landen namen deel aan de gesprekken. Belangrijkste onderhandelaars waren de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië. Duitsland mocht niet deelnemen. Rusland, dat door de Russische revolutie een “communistisch” regime had gekregen, werd eveneens geweerd: de geallieerden namen het de Russen ook nog steeds kwalijk dat ze hen in de steek hadden gelaten door tijdens WO I een afzonderlijke vrede te sluiten met de Duitsers (Vrede van Brest-Litovsk). 2 grootmachten waren dus afwezig en hadden geen enkele inspraak.

De standpunten aan de onderhandelingstafel

·         Verenigde Staten

Een jaar eerder – dus nog tijdens de oorlog - had VS-president Woodrow Wilson in het Amerikaanse Congres zijn 14 puntenprogramma voorgesteld.  Hij hoopte dat de onderhandelaars het zouden aanvaarden en geloofde dat de integrale uitvoering van het programma oorlog voorgoed zou uitschakelen: WO I zou  zo “the war to end all war” worden.. Hij streefde ook naar een “Peace without Victory”, een vrede zonder overwinnaars,… maar dus ook geen verliezers. Over de schuldvraag - wie is verantwoordelijk voor het uitbreken van Wereldoorlog I - werd met geen woord gerept.

 

Frankrijk

Frankrijk werd vertegenwoordigd door de Franse premier Clemenceau, bijgenaamd Le Tigre”.

Net vanuit de vertroebelde relatie tussen Frankrijk en Duitsland heeft Frankrijk enkele essentiële eisen:

o   Beperking militaire macht Duitsland (politiek/militair)

o   Schadevergoeding voor aangerichte schade (economische compensatie)

o   Elzas-Lotharingen, Saargebied en Rijnland bij Frankrijk (economische compensatie)

 

Groot-Brittannië

De Britse premier, Lloyd George, is eveneens voor een beperking van de militaire capaciteiten en het instellen van herstelbetalingen, maar waarschuwt voor te harde maatregelen die Duitsland wel eens voorgoed zouden kunnen uitschakelen. Hij heeft vooral angst voor een te grote macht van Frankrijk zodat het beoogde Europese evenwicht verstoord zou raken (en natuurlijk de positie van het Britse rijk).

De uiteindelijke Verdragen

De regeringsleiders in Versailles moesten een balans vinden tussen vergelding voor de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog en hoop op een betere wereld. De overwonnen landen werden verplicht om elk afzonderlijk een vredesverdrag te ondertekenen, waarin verschillende bepalingen opgelegd werden.  Elementen die vaak terugkwamen waren

  • Beperking militaire macht (ontwapening, beperking / vernietiging van zwaar wapentuig als tanks,…
  • Grondgebied afstaan: compensatie, straf,…
  • Schadevergoeding betalen: aangebrachte materiële (vernietiging economische infrastructuur, ...)  en morele schade (eergevoel)

Voorbeeld 1: Verdrag van Saint-Germain 1919: Oostenrijk-Hongarije

 

Voorbeeld 2: Verdrag van Versailles 1919 Duitsland

Het Verdrag met Duitsland, “Het Verdrag van Versailles”, was het belangrijkste verdrag. Duitsland kreeg “de volledige verantwoordelijkheid” voor het uitbreken van WO I.

Belangrijkste bepalingen

Kolonies in Afrika

Duitsland verloor alle koloniale gebieden. Ze werden door de Volkenbond als mandaatgebieden aan de geallieerden toegewezen.

Afbeeldingsresultaat voor africa after first world war

bv.

Rwanda en Burundi (België)

Kameroen (Fr / GB)

 

Europa (Bron 3 en 4)

Duitsland verloor ca 10% grondgebied

 

Noorden

Sleeswijk-Holstein gaat naar  Denemarken

 

Herstelbetalingen

Het moest een gigantisch bedrag als schadevergoeding betalen. In 1921 werd het bedrag vastgelegd op 132 miljard goudmark (ca. 47miljoen kilo goud), te betalen in 66 jaarlijkse termijnen, voornamelijk aan Frankrijk, België en Groot-Brittannië. Er werd niet enkel kapitaal gevraagd: ook productiemiddelen als schepen, tractoren, kolen,  enz. werden opgeëist.

De Duitse economie zou een enorme inspanning moeten leveren om de herstelbetalingen na te komen.

Beperking militaire macht

Gevoelige inkrimping militaire capaciteiten

  • beroepsleger van maximum 100.000 manschappen
  • verbod op luchtmacht, tanks, gifgas, zware artillerie.
  • Marine, maximaal 15.000 man; geen onderzeeboten, geen slagschepen en een beperkt aantal schepen

Het gebied ten Oosten van de Rijn werd een gedemilitariseerde zone: het werd bezet door de geallieerden en de Duitsers mochten er geen militaire activiteiten ontplooien

 

Nooit meer oorlog?

De bepalingen van de Vredesverdragen beoogden de oorlog voorgoed uit te schakelen. Historici wijzen er echter vaak op dat vooral het “Verdrag van Versailles” de kiem heeft gelegd voor het uitbreken van Wereldoorlog II.  De regeringsleiders in Versailles moesten een balans vinden tussen vergelding voor de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog en hoop op een betere wereld.

Bronnen

BRON 1

Bron 2

De veertien punten (8 januari 1918)

Wat wij in deze oorlog vragen is niets voor onszelf. Het is dat de wereld geschikt en veilig mag gemaakt worden om erin te leven, en in het bijzonder dat zij veilig mag gemaakt worden voor elk vredelievend volk dat, zoals het onze, zijn eigen leven wenst te leven, zijn eigen instellingen te bepalen, en verzekerd te zijn van gerechtigheid en behoorlijke behandeling door de andere volkeren van de wereld, tegen geweld en zelfzuchtige aanval.

Feitelijk zijn alle volkeren ter wereld deelachtig in dat belang, en wat ons betreft zien wij heel duidelijk dat gerechtigheid ons deel niet zal zijn, tenzij zij ook aan anderen te beurt valt. Daarom is het programma van wereldvrede ons programma en dat programma, dat naar ons oordeel het enig mogelijke programma is, is het volgende:

1 Openbare vredesverdragen, openlijk gesloten, waarna er geen geheime internationale overeenkomsten van enige aard meer zullen bestaan...

2 Absolute vrijheid van scheepvaart op zee, buiten de territoriale wateren, in vredes- als in oorlogstijd...

3 Afschaffen, zoveel als mogelijk, van alle economische barrières...

4 Uitwisselen van gepaste garanties om de nationale bewapening te herleiden tot het minimum dat verenigbaar is met de inwendige vrijheid.

5 Een vrije, breeddenkende en volstrekt onpartijdige regeling van alle koloniale afspraken, steunend op de stipte naleving van het principe dat inzake het behandelen van alle dergelijke soevereiniteitskwesties, het belang van de betrokken volkeren even zwaar moet wegen als de billijke aanspraken van de regeringen wier bevoegdheid dient geregeld...

6 Ontruiming van alle Russische gebieden, een regeling van alle problemen betreffende Rusland... om Rusland een onbelemmerde gelegenheid te schenken zijn eigen politieke ontwikkeling en nationale organisaties te bepalen... met instellingen naar eigen keuze...

7 België moet ontruimd en heropgebouwd worden zonder enige poging om zijn soevereiniteit te beperken, die het zoals alle andere volkeren geniet...

8 Alle Frans grondgebied moet bevrijd worden en de bezette gebieden daarvan teruggegeven, en het onrecht, door Pruisen aan Frankrijk in 1871 aangedaan in verband met Elzas-Lotharingen, moet goedgemaakt worden....

9 Een herziening van de Italiaanse grenzen moet gebeuren volgens een duidelijk herkenbare scheiding van de nationaliteiten.

10 De volkeren van Oostenrijk-Hongarije, wier plaats onder de naties wij gevrijwaard en verzekerd wensen te zien, moet de meest vrije gelegenheid krijgen voor een autonome ontwikkeling.

11 Roemenië, Servië en Montenegro, dienen ontruimd te worden en de bezette gebieden teruggegeven, en Servië dient een vrije toegang tot de zee te krijgen...

12 De Turkse gedeelten van het huidige Ottomaanse rijk moeten verzekerd zijn van hun onbetwiste soevereiniteit, maar de andere nationaliteiten die nu onder Turks bewind staan, moeten de verzekering krijgen van een boven alle twijfel verheven veilig leven en een volstrekt ongehinderde mogelijkheid tot zelfstandige ontwikkeling; tevens moeten de Dardanellen bestendig open blijven als een vrije doorvaart, onder internationale garanties, voor handelsschepen van alle naties.

13 Een onafhankelijke Poolse staat moet opgericht worden en de gebieden bevatten die bewoond zijn door een onbetwistbaar Poolse bevolking: hij zou moeten verzekerd zijn van een vrije toegang tot de zee.

14 Een algemene Volkenbond moet opgericht worden onder welbepaalde overeenkomsten ten einde aan grote en kleine staten wederzijdse waarborgen te verstrekken van hun politieke onafhankelijkheid en territoriale onschendbaarheid.

bron: W. Macdonald (ed.), Documentary Source Book of American History. New York, 1926, blz 670-672. Geciteerde tekst naar: J. Demey en R. Dhondt, Onze tijd in documenten. Lier, Van In, 1973, blz. 262-264, en H. Van de Voorde e.a., De 19de en 20ste eeuw. Deel 2 De mundiale samenleving. Antwerpen-Amsterdam, De Nederlandsche Boekhandel, 1981, blz. 13-14.                                                                                                                   

BRON 3

BRON 4

BRON 5

 

 

 

 

  • Het arrangement Het Verdrag van Versailles: de weg naar een duurzame vrede? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    mario smeets Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-04-25 07:34:11
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.