De Noordelijke IJszee - WB

De Noordelijke IJszee - WB

Nieuwe koude oorlog

Vooraf

Leerdoelen

Het Noordpoolgebied is een gigantische ijsvlakte op zee, rond de Noordpool van de aarde. Verschillende landen maken aanspraak op het gebied. In deze opdracht gaan we in op de vraag waarom die ijsmassa voor de verschillende landen zo van belang is.

Aan het eind van deze opdracht:

  • Kun je de begrippen territoriale wateren, fauna en zee-ijs beschrijven.
  • Kun je benoemen dat er grondstoffen te winnen zijn en minimaal twee voorbeelden van deze grondstoffen opnoemen.
  • Kun je uitleggen welke delen van het Noordpoolgebied door welke landen in bezit mogen worden genomen.

Stap 1

Flora en fauna in het Noordpoolgebied
Eerst maak je kennis met het Noordpoolgebied. Hoe ziet dit gebied eruit?
Welke planten (flora) en dieren (fauna) kom je er tegen?

Een oceaan van zee-ijs en open water

Het Noordpoolgebied is een oceaan met enkele eilanden. Op deze oceaan drijft altijd een laag zee-ijs van enkele meters dik. Het is hobbelig met geulen en heuvels van opeengepakte ijsschotsen, dit noemen we pakijs. Alleen op Groenland (een landmassa) vind je landijs.
’s Zomers smelt een deel van al het ijs af, vooral aan de randen. In september is het deel van de oceaan dat met ijs bedekt is, het kleinst. Van oktober tot het begin van de volgende zomer breidt het ijs zich weer uit.

Vooral vanaf 2007 smelt er ’s zomers ongewoon veel weg, veel meer dan gemiddeld over de periode sinds 1979 (toen dat afsmelten voor het eerst goed werd bijgehouden). Daardoor ontstaan er brede stukken open water tussen de grens van het ijsgebied en de landmassa’s van Europa, Azië en Noord-Amerika. Hadden Barentsz en Van Heemskerck nu geleefd, dan hadden ze ’s zomers kans gehad een noordelijke doorvaart naar Indonesië te vinden.

Bekijk ook de video:

 

Leven op land en zee

Op het zee-ijs, op eilanden als Svalbard en in landstreken die aan de oceaan liggen leven ijsberen, zeehonden en andere zoogdieren met een dikke speklaag en ook veel vogels. In de niet-bevroren delen van de oceaan, zwemmen ook walvissen. Planten groeien er niet op het zee-ijs, wel op eilanden in het gebied en op aangrenzende landstreken.

Ook onder het oppervlak van de oceaan is er leven, zelfs onder het ijs. Sterker nog: het krioelt er van planten en dieren. Dat is te danken aan de kou. Het water is koud, zelfs beneden 0 graden. Toch blijft het vloeibaar omdat er zout in zit en zout het vriespunt van water verlaagt. En hoe kouder water is, hoe meer gassen en andere stoffen er in kunnen oplossen. Daarom is het water er zuurstofrijk en bevat het ook andere stoffen die planten en dieren nodig hebben. Onder het oceaanoppervlak groeien veel algen, zeewieren en andere waterplanten. Voedsel voor de dieren die in het water leven.

Leven op het land

In het Noordpoolgebied leeft ook nog een aantal volken dat afhankelijk zijn van het ijs. Een voorbeeld daarvan zijn de Inuit, een volk dat nog grotendeels volgens traditionele manieren leeft. Omdat het te koud is om iets te verbouwen, leven ze vooral van de jacht. Afhankelijk van het seizoen eten ze verschillende dieren: ganzen, vissen, ijsberen, zeehonden etc.

De Inuit zijn erg afhankelijk van hun leefomgeving. Als het ijs ooit zou verdwijnen, kunnen de Inuit daar ook niet meer leven. Er zijn nog Inuit die in Iglo's wonen en daar omheen leven. Maar de meeste Inuit leven tegenwoordig wel gewoon in dorpen en hebben een leven dat meer lijkt op dat van ons.

Bekijk de onderstaande video tot 6m40s.

Stap 2

Ruzie over een gebied dat van niemand is
Van wie zijn de zeeën en oceanen op aarde? Om te voorkomen dat er voortdurend oorlogen uitbreken over de zeggenschap van de zee, hebben landen daarvoor regels opgesteld. Die regels vormen het internationale zeerecht. In Module 18 zijn deze regels al aan de orde gekomen. En hier mag je ze toepassen. 

Eén van die regels luidt dat elk land dat aan zee ligt, zeggenschap heeft over een strook zee tot 12 zeemijl (ruim 22,2 kilometer) uit de kust. Binnen deze strook gelden de wetten van dat land. Deze strook heet de territoriale zone.

Een andere regel is dat landen die aan zee liggen, een strook zee tot 370 kilometer uit de kust af mogen grenzen. Ze mogen het gebruiken om grondstoffen uit de zeebodem te winnen, zoals olie, gas of ertsen. Ook voor de visserij is dit belangrijk. Heeft een land een stuk zee afgegrensd, dan mogen andere landen niet zomaar in dat stuk zee grondstoffen winnen. Een stuk zee dat door een land is afgegrensd, heet de exclusieve economische zone van dat land.

Maar hoe zit het met het Noordpoolgebied? Mag een land zomaar een vlag precies op de Noordpool planten zoals de Russische Federatie op 2 augustus 2007 deed?

Kijk naar de film ‘Strijd om Noordpool’

Of naar de animatiefilm: ‘De strijd om de polen’



Waar of niet waar

  1. Door klimaatveranderingen ligt er steeds minder ijs in het Noordpoolgebied.
  2. Elk land dat bij het Noordpoolgebied ligt, mag een stuk ervan opeisen tot aan de Noordpool toe.

Antwoorden:

  1. Waar, het wordt steeds warmer en daardoor smelt er meer ijs.
  2. Niet waar, ze mogen 370 kilometer uit de kust opeisen voor grondstoffen en visserij.
  • Het arrangement De Noordelijke IJszee - WB is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Auteur Kunskapsskolan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-04-08 15:42:30
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Bij het samenstellen van deze leerbron is gebruik gemaakt van een arrangement uit de Stercollecties van VO-Content. Het oorspronkelijke arrangement is eigendom van VO-Content en gedeeld onder de CC BY-SA licentie. https://maken.wikiwijs.nl/82640/Nieuwe_koude_oorlog_vmbo_kgt34
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Kunskapsskolan, Auteur. (2018).

    De Noordelijke Ijszee - WB

    https://maken.wikiwijs.nl/122012/De_Noordelijke_Ijszee___WB

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Vragen Stap 1 deel 1

    Vragen Stap 1 deel 2

    Vragen Stap 2 deel 1

    Vragen Stap 2 deel 2

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.