Inleiding
In 1953 werd Zuidwest-Nederland getroffen door de grootste watersnoodramp sinds de middeleeuwen. De reactie op de ramp van het kabinet en het parlement laat zien hoe de Nederlandse politiek in de praktijk werkt.
Beste leerlingen,
De afgelopen lessen hebben we paragraaf 5.1 en 5.2 behandeld. Hierbij hebben we gekeken naar hoe Nederland zich herstelde na de Tweede Wereldoorlog. Nederland werd weer een parlementaire democratie en een rechtstaat, daarnaast was men druk bezig met de wederopbouw van het land. Ook hebben we behandeld hoe in Nederland de verzorgingsstaat ontstond die we vandaag de dag nog kennen. Naast deze zaken hebben we ook gekeken naar een veel minder blije gebeurtenis in Nederland, de watersnoodramp van 1953. Een ramp die 1836 mensen het leven heeft gekost. Zuidwest-Nederland werd als het ware teruggenomen door de zee en werd afgesloten van de wereld.
In deze webquest gaan we dieper in op de oorzaken en gevolgen van de watersnoodramp. Ook gaan we kijken naar hoe de politiek op de watersnoodramp reageerde. Dit alles doen we doormiddel van het schrijven van een krantenartikel.
Tijdens deze webquest gaan we terug in het verleden. Jullie zijn verslaggevers/verslaggeefsters voor een krant in het jaar 1953. De watersnoodramp heeft plaatsgevonden en jullie krijgen opdracht verslag te doen over deze verschrikkelijke gebeurtenis. Jullie moeten een artikel schrijven over de ramp. Daarnaast moeten jullie ook kritisch kijken naar de Nederlandse politiek. Dit omdat deskundigen al hadden gewaarschuwd dat de dijken in slechte toestand verkeerden en de politiek hier toentertijd niks mee gedaan had.
Doelen bij deze webquest:
- Je kunt aan de hand van bestudeerde bronnen je inleven in een persoon die de watersnoodramp heeft meegemaakt.
- Je kunt 2 oorzaken noemen voor het ontstaan van de watersnoodramp in 1953, en deze onderbouwen.
- Je kunt 1 actie noemen die de politiek heeft genomen na de watersnoodramp.
- Je kunt de situatie waarnemen, daar kritisch tegenaan kijken, en vervolgens er een stuk over schrijven.
Dijkdoorbraak in Den Bommel, februari 1953
De opdracht
Wat gaan we precies doen?
Je bent een Nederlandse verslaggever/verslaggeefster in de jaren 50 van de twintigste eeuw. De watersnoodramp heeft plaatsgevonden en jij wordt gekozen een artikel te schrijven over deze ramp. Eerder is het je al te oren gekomen dat de regering geïnformeerd was over de slechte toestand van de dijken, maar toentertijd hier niks aan gedaan had. Nu de dijken daadwerkelijk zijn doorgebroken heeft de regering natuurlijk wel ingezien dat de dijken verbeterd moeten worden en zijn bezig de deltawerken te ontwikkelen. Ondanks dit wil jij in je artikel de burgers van Nederland informeren over het feit dat de regering wist dat de dijken er slecht aan toe waren. Daarnaast wil je ook verslag doen over de watersnoodramp.
Het schrijven van het artikel:
Je gaat een krantenartikel schrijven over de watersnoodramp van 1953. In dit artikel ga je de volgende 3 zaken verwerken en onderbouwen/beschrijven.
- De slechte staat waarin de dijken verkeerden en een andere oorzaak voor de watersnoodramp.
- De watersnoodramp zelf.
- De reactie van de regering op de watersnoodramp (de deltawerken).
Vereisten voor het artikel:
- Het artikel wat je gaat schrijven is tussen de 400 en 500 woorden lang.
- Het artikel wat je gaat schrijven bevat 2 goed onderbouwde/beschreven oorzaken van de watersnoodramp.
- Het artikel wat je gaat schrijven bevat 1 goed onderbouwd/beschreven gevolg van de watersnoodramp.
- In het artikel wat je gaat schrijven zijn de bijgeleverde bronnen verwerkt.
Afkomstig van bibliotheek Hoekse Waard.
De werkwijze
Voor je gaat schrijven.
- Lees de bron over hoe je een artikel schrijft.
- Bedenk vervolgens hoe je het artikel wilt gaan aanpakken.
- Lees het beoordelingsformulier door, zodat je weet waar je werk aan moet voldoen.
- Maak een schrijfplan voor het artikel dat je wilt gaan schrijven (voorbeeld van een schrijfplan staat onderaan de pagina).
Aan de slag
- Schrijf eerst een kladversie. Laat deze vervolgens zien aan een van je klasgenoten, die jou daarover feedback moet geven. Komen jullie er niet uit? Vraag dan de docent om hulp.
- Schrijf verovolgens de officiële versie, lever deze in bij de docent.
De informatiebronnen
Het beoordelingsformulier
Je krijgt voor de opdracht een voldoende als je aan de volgende eisen voldoet:
- Het artikel bestaat uit 400-500 woorden.
- Het artikel heeft een pakkende titel.
- Het artikel geopend met een stellingname (duidelijk uitleg geven over de stelling) en is afgesloten met een uitsmijter, een goede conclusie en eventueel een oproep tot actie.
- Het artikel bevat twee onderbouwde argumenten voor jouw stelling, die zijn gebaseerd op informatie uit de bronnen die bij de opdracht geleverd zijn.
- Het artikel bevat één goed onderbouwd tegenargument, die gebaseerd is op informatie uit de bronnen die bij de opdracht geleverd zijn.
- In het artikel zijn minimaal 3 van de bijgeleverde bronnen verwerkt.
- Het artikel ziet er verzorgd uit en is geschreven in correct Nederlands.
De afsluiting
Nog even een terugblik op deze opdracht!
Wat hebben we geleerd na deze webquest?
- Je hebt geoefend met het schrijven van een artikel.
- Je hebt onderzoek gedaan naar een ingrijpende periode van de Nederlandse geschiedenis.
- Je hebt onderzoek gedaan naar de gevolgen van de watersnoodramp.
- Je hebt gezien, gelezen en gehoord hoe groot impact van de watersnoodramp op Nederland was en geleerd je in te leven in de watersnoodramp.
Docentenpagina
Taal van de website:
Nederlands
Trefwoorden:
Watersnoodramp, 1953, politiek, inleving.
Opbrengst van dit arrangement:
Krantenartikel
Extra benodigde materialen:
Computer met internet
Webquestmakers:
Mike Schwarz en Jonathan Kers
Dit arrangement is goed te gebruiken bij:
Methode:
Geschiedeniswerkplaats
Niveau en hoofdstuk:
Havo/vwo 3, hoofdstuk 5.1 en 5.2
Dit arrangement gaat over de Watersnoodramp in 1953. Voordat er met deze webquest aan de gang wordt gegaan, hebben de leerlingen zich al verdiept in de Watersnoodramp door hoofdstuk 5.1 en 5.2 te behandelen. Ze hebben dus al enige kennis over wat zich afspeelde en hoe hierop geanticipeerd werd destijds. In de inleiding van dit arrangement wordt de leerlingen duidelijk gemaakt dat we voortborduren op de paragrafen die zojuist behandeld zijn. Tegelijkertijd zal er duidelijk worden gemaakt wat er van de leerlingen verwacht wordt en waarmee ze aan de slag kunnen. Vervolgens zal de docent stap voor stap uitleggen wat de opdracht inhoudt en waar die aan zal moeten voldoen. De lat zal niet te hoog gelegd moeten worden voor het schrijven van het artikel, aangezien de leerlingen nog maar weinig kennis hebben gemaakt met het schrijven ervan. Wel zal ervan uitgegaan worden dat de leerling tijdens het vak Nederlands hier al mee bezig zijn geweest, het schrijven van een artikel. De docent dient duidelijk te maken wat we gaan doen, waarom we het doen en hoe we het gaan doen. Tijdens het schrijven van het artikel dient de docent constant begeleiding te geven indien nodig. Wanneer de artikel uiteindelijk geschreven zijn is er de mogelijkheid om die gaan te bespreken voor klas, eventueel aan de hand van presentaties.
Kortom,
-Het arrangement is bedoeld voor havo/vwo 3.
-De tijdsduur van deze opdracht is circa 3 lesuren (50 minuten per les).
-De leerlingen moeten het artikel schrijven op een computer/laptop met internetaansluiting.
-De docent geeft instructie en neemt een begeleidende rol aan.
-De opdracht kan eventueel (naar smaak) beoordeeld worden met een cijfer.