Website mevrouw Wagemaker

Weerkaarten VS vmbo-kgt34

Weerkaarten VS vmbo-kgt34

Weerkaarten VS

Vooraf

Leerdoelen

In Nederland is het weer vaak grillig, de ene dag zonnig, de andere dag regenachtig. Dat is in grote delen van de Verenigde Staten niet anders. Maar zoals overal zijn er patronen in weersituaties, terugkerende weersomstandigheden of verschijnselen. Ze hebben in de VS vaak een naam.
In deze opdracht zetten we een aantal van dergelijke weersverschijnselen op een rij.

Aan het eind van deze opdracht:

  • Kun je uitleggen waarom er in de Verenigde Staten tegelijkertijd verschillende weersituaties kunnen voorkomen.
  • Kun je minimaal twee van de volgende weerssituaties in de VS beschrijven: blizzard, lake effect snow, Nor'easter, Koudegolf, Tornado season, Hittegolf, Hurricane season, Indian summer en Santa Ana.


Eindproduct
Als eindproduct van deze opdracht zoek je bij negen verschillende standaardweersituaties in de Verenigde Staten de juiste weerkaart.


Beoordeling
Na het beantwoorden van de vragen zie je je score en zie je welke kaarten je goed en welke kaarten je fout had.
Om een voldoende voor de opdracht te hebben moet je een minimale score van 80% hebben.

 

Werkwijze

Groepsgrootte
Deze opdracht maak je alleen.

Benodigdheden
Geen bijzonderheden.

Tijd
Voor deze opdracht heb je 2 lesuren nodig.

Stap 1

Het weer in de VS: warm of koud, nat of droog
De Verenigde Staten beslaan een heel groot oppervlak, te verdelen in drie delen:

  • het vasteland dat zich over ruim vijftien breedtegraden uitstrekt,
  • Alaska (waar de poolcirkel doorheen loopt) en
  • Hawaii (een eilandengroep in de Stille Oceaan vlakbij de Kreeftskeerkring).

Door de verschillen in (o.a.) breedteligging en hoogte zijn er binnen de Verenigde Staten dagelijks grote weersverschillen. Het kan bijvoorbeeld tegelijkertijd streng vriezen in Alaska en tropisch warm zijn in Texas en Florida, twee staten aan de Golf van Mexico.
Zoek in de Bosatlas 53e editie Kaart 170 Noord-Amerika op.

Vragen

  1. Wat valt je op aan het reliëf? Hoe groot zijn de hoogteverschillen? Kijk ook naar Alaska.
  2. Wat valt je op aan de ligging van de bergketens en de laagvlaktes in Noord-Amerika?
  3. Kun je aan de hand hiervan verklaren waarom lucht uit het noordpoolgebied helemaal naar de oostkust en de kuststrook aan de Golf van Mexico van de Verenigde Staten kan stromen; en lucht vanuit de Golf van Mexico tot aan het noordpoolgebied?


Door het reliëf kan de temperatuur in het oosten en midden van de Verenigde Staten van dag tot dag sterk verschillen. Op de ene dag kan het rond of zelfs onder het vriespunt zijn, de volgende dag zo warm dat je buiten op een terras kunt zitten, en omgekeerd. Ook kan het ’s winters sneeuwen en vriezen tot aan de kust aan de Golf van Mexico en in Florida, en kan het bijna zomers warm zijn aan de Canadese grens. De regen kan in North en South Carolina (aan de oostkust) dagen achtereen met bakken uit de lucht vallen, zodat straten en wegen veranderen in rivieren, terwijl er in Californië (aan de westkust) grote kans is op bosbranden door aanhoudende droogte.

Kijk nog eens naar kaart 170 in de Bosatlas 53e editie.

Vraag

  1. Aan de Amerikaanse westkust van Noord-Californië tot aan de Canadese grens komt het vooral ’s winters af en toe voor dat bewoners overlast ondervinden van zware regenval en harde aanlandige wind terwijl het een paar honderd kilometers landinwaarts droog blijft. Hoe komt dat?

Stap 2

Standaardweersomstandigheden in de VS door het jaar heen

Hoe grillig het weer in de Verenigde Staten ook is, er zijn weersomstandigheden die jaarlijks terugkomen en zelfs een eigen naam hebben gekregen. Hieronder vind je beschrijvingen van negen van dergelijke weersituaties met de tijd van het jaar waarin ze optreden. In een aantal gevallen gaat het om weersverschijnselen die in Nederland zelden of nooit voorkomen.

Kijk eerst naar de volgende twee films:


 

Vraag

  1. Noem twee overeenkomsten en een verschil tussen een orkaan en een tornado.


Negen weersverschijnselen

1. Blizzard (winter)
Een lagedrukgebied trekt van west naar oost over Canada of het noorden van de Verenigde Staten. Recht onder het lagedrukgebied en aan de achterzijde ervan valt sneeuw en staat er een harde of zelfs een stormwind. Die wind doet de al gevallen sneeuw opstuiven en vormt samen met de vallende sneeuw een dichte sneeuwjacht. Er ontstaan sneeuwduinen en het zicht loopt terug tot enkele meters. Dan spreekt de Amerikaanse nationale weerdienst van een blizzard. Men heeft het ook over een blizzard als het niet sneeuwt en harde wind alleen al gevallen sneeuw de lucht in blaast. Ook dan vormen zich duinen en loopt het zicht terug. Maar een paar meter boven de grond heb je goed zicht.

2. Lake effect snow (winter)
Koude lucht blaast over de Grote Meren waarvan het water een stuk warmer is dan de lucht. Die lucht neemt boven deze wateroppervlakken waterdamp op. Deze waterdamp condenseert tot wolken, waaruit vervolgens sneeuwbuien vallen. Die buien drijven met de wind mee het land op.

Lake effect snow:

3. Nor'easter (winter)
Boven de Golf van Mexico of de Atlantische Oceaan bij de Amerikaanse oostkust ontstaat een lagedrukgebied. Dat trekt over of langs de oostkust van de Verenigde Staten naar de Canadese grens en brengt boven land een zware storm -de nor’easter – met zware regen- en sneeuwval. De noordooster storm veroorzaakt onder meer hoge golven die schade aanrichten aan gebouwen vlakbij de waterlijn; bovendien spoelen stukken strand weg door de storm.

4. Koudegolf (winter)
Boven Canada of de Verenigde Staten ligt dagen- of wekenlang een hogedrukgebied. Aan de noord-, oost- en zuidzijde hiervan stroomt koude lucht naar het zuiden en westen, waarin het zelfs overdag streng kan vriezen. Onder het hogedrukgebied blijft het droog, staat er weinig wind en is het eveneens koud met soms ook overdag strenge vorst.
 

5. Tornado season (voorjaar en zomer)
Een lagedrukgebied trekt over Canada of het noorden van de Verenigde Staten naar het oosten. Aan de zuidelijke en oostelijke zijde ervan stroomt warme, vochtige lucht van boven de Golf van Mexico naar het noorden en oosten. Aan de westzijde van het lagedrukgebied stroomt koele, droge lucht uit Canada en van over de Rocky Mountains naar het zuiden en westen. De grens tussen deze twee luchtsoorten trekt met het lagedrukgebied mee naar het oosten. Als die grens de Rocky Mountains is gepasseerd en de grote vlakten bereikt in het midden van het vasteland van de Verenigde Staten, ontstaan er langs die grens zware onweersbuien met hagel, zware windstoten en soms ook tornado’s. Vooral tornado’s zijn levensgevaarlijk en richten door hun enorme windsnelheid (tot meer dan 300 kilometer per uur) veel schade aan.

6. Hittegolf (zomer)
Boven de Verenigde Staten ligt dagen- of wekenlang een hogedrukgebied. Aan de oostzijde ervan stroomt warme lucht naar het noorden die de temperaturen overdag tot ruim boven de 30 graden, soms tot rond 40 graden doet oplopen. Soms is die lucht ook vochtig, waardoor het extra warm aanvoelt. Onder het hogedrukgebied loopt de temperatuur eveneens ruimschoots tot boven de 30 graden op en blijft het droog. Daardoor gaat een hittegolf vaak gepaard met langdurige droogte, waardoor er steeds meer gevaar dreigt van bos- en andere natuurbranden.
 

7. Hurricane season (zomer en najaar)
Af en toe komt een tropische storm (met een windsnelheid tot 117 kilometer per uur) of orkaan (met een windsnelheid van ten minste 117 kilometer per uur) via de kust van de Golf van Mexico of de oostkust de Verenigde Staten binnen. Aan de kust veroorzaken ze veel regen (soms enkele tientallen centimeters binnen een etmaal) en een stormvloed. Hierdoor kunnen laaggelegen gebieden aan de kust en eilanden voor de kust onder water lopen. Vooral orkanen richten grote schade aan. Eenmaal boven land neemt de wind snel af, maar blijven deze weersystemen gepaard gaan met zware regenval.

8. Indian Summer (najaar)
Na een periode met koud weer waarbij het in het noordoosten van het vasteland van de Verenigde Staten ’s nachts flink vriest, ontstaat er een hogedrukgebied dat enige dagen voor droog, zonnig en warm weer zorgt. Hierbij loopt de temperatuur overdag op tot iets boven de 20 graden. Dat is aan de hoge kant voor de tijd van het jaar (tussen eind september en begin november). Deze weersituatie treedt op in de periode waarin bladeren aan loofbomen al prachtige herfstkleuren vertonen.
 

9. Santa Ana (najaar)
Boven het Great Basin, een uitgestrekte hoogvlakte met woestijnen in het westen van de Verenigde Staten, ligt een hogedrukgebied. Aan de zuidzijde ervan stroomt koele, droge lucht naar het westen. Boven zuidelijk Californië daalt deze lucht via bergpassen en valleien van de hoogvlakte naar beneden en krijgt daarbij een flinke snelheid (vaak meer dan 65 kilometer per uur). De lucht wordt steeds meer samengeperst en daardoor nog warmer, soms tot ruim 30 graden en droger. Zo komt er boven zuidelijk Californië een warme, droge en harde aflandige wind te staan, die Santa Ana wordt genoemd. Als deze wind dagen achtereen waait, drogen natuurgebieden in Californië uit. Daardoor ontstaan er gemakkelijk bosbranden.

 

Vragen

  1. Bij welke weersituaties in de Verenigde Staten hindert sneeuw het verkeer?
  2. Kijk naar Kaart 177A Hurricanes en tornado’s van de Bosatlas 53e editie of Kaart 193A Hurricanes en tornado’s van de 54e editie van de Bosatlas. Waarom wordt het midden van de Verenigde Staten ook wel ‘Tornado Alley” genoemd?

Stap 3

Matching met weerkaarten
Je hebt negen beschrijvingen van standaardweersomstandigheden in de Verenigde Staten gelezen en weet welk weer daarbij hoort.

Zoek nu bij elke weersverschijnsel de juiste weerkaart. Sleep de juiste naam naar de juiste kaart.


Klaar?
Geef je score door aan je docent.

Toets:Weerkaarten

  • Het arrangement Weerkaarten VS vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Danny Wagemaker Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-03-13 15:33:53
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Weer; Systeem aarde; Aardrijkskunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    leerlijn, rerrangeerbare

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content Aardrijkskunde. (2020).

    Opdracht: VS: Weer - vmbo-kgt34

    https://maken.wikiwijs.nl/82687/Opdracht__VS__Weer___vmbo_kgt34

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Weerkaarten

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.