Elk jaar ben je in de zomer een lange tijd vrij, je hebt dan zomervakantie. Veel Nederlanders gaan in die zomervakantie ook op vakantie. Naast dat vakantie heel leuk kan zijn, is het ook veel keuzes maken. Ga je een of twee weken? Ga je naar de bergen of naar zee? Ga ik met een georganiseerde reis mee of ga ik zelf? Ga ik vliegen of met de auto of misschien wel met de trein?
Als acht van de tien Nederlanders minstens een keer per jaar op vakantie gaan en dan 10 miljard euro uitgeven worden er heel wat keuzes gemaakt in Nederland. Veel van deze mensen willen tijdens de vakantie mooi weer, zij gaan dan vaak naar Zuid-Europa voor de zon, de zee en het strand. Er zijn ook mensen die lekker in Nederland blijven, Ameland heeft ook een zee en een strand (en met een beetje geluk ook wat zon).
Maar hoe maak je die keuze? Als je in Nederland blijft, heb je vaak wel een beeld van hoe het zal zijn op je gekozen bestemming. Maar als jij naar een ver land zoals Indonesië of Australië gaat, is dat een stuk lastiger. Want hoe ziet dat er dan uit? Wat kan ik daar zien of doen? Je kunt voor de antwoorden op deze vragen een reisgids gebruiken, in die gids kun je dan alle belangrijke informatie vinden over de bestemming en zo bepalen of het jou een leuke bestemming lijkt.
Jullie gaan zelf ook bijna op reis, je hebt gekozen voor een bestemming omdat dit je het leukst leek. Nu weet je natuurlijk nog niet hoe het daar zal zijn, maar als je weer terug bent heb je vast en zeker veel te vertellen over je bestemming. Met alles wat je daar zal zien en gaat beleven kun je vast wel een reisgids vullen, en dat ga je ook doen.
Deze periode gaan jullie een reisgids maken over de reis, waarbij je alles wat je daar gaat doen kunt gebruiken. De foto’s die je daar gaat maken, de dingen die je daar ziet en je mening over de locatie zullen terugkomen in je reisgids. Je schrijft deze reisgids voor mensen die nog op reis zullen gaan, de tweedejaars van nu bijvoorbeeld. Zij hebben volgend jaar de moeilijke keuze; waar ga ik naartoe? Jullie reisgids kan hen helpen om voor de leukste bestemming te kiezen, want wie kan nou beter vertellen hoe leuk een bestemming is dan jullie?
1. Toerisme
In dit hoofdstuk ga je leren dat vakantie, toerisme en recreatie nog jonge begrippen zijn en nog maar kort bestaan. Je gaat ontdekken waarom deze verschijnselen in de afgelopen jaren (pas) zijn ontstaan en zijn gegroeid.
Toerisme is het reizen in een andere omgeving dan de omgeving waarin je woont. Vaak reis je voor je plezier, je noemt dat vakantie. Gewoon een dagje van huis noem je dagrecreatie. Maar je kunt ook reizen voor je werk of je studie, in dat geval spreek je van zakelijk toerisme.
Recreatie
Je hebt vrije tijd als je geen verplichtingen hebt naar werk, huishouden of school. Je kunt helemaal zelf weten wat je in die tijd doet. Recreatie is alles wat je in de vrije tijd doet buiten je eigen huis. Dagrecreatie is een dagje uit, bijvoorbeeld naar een pretpark of een dagje lekker naar het strand of je maakt een boswandeling en gaat uit eten.
Bron 1.
Vakantie
Er zijn verschillende vormen van vakantie. Ieder mens heeft weer een andere manier om aan zijn of haar vakantie invulling te geven en daar plezier aan te beleven. Hieronder volgen een paar mogelijkheden.
Actief of passief
Bij een actieve vakantie ben je veel op pad om dingen te zien of ergens aan mee te doen. Dit kan op sportief of cultureel gebied zijn: fietsen, wandelen, zeilen of een museum of een ander interessant gebouw bezoeken. Ben je passief dan doe je het juist rustig aan en geniet je van de directe omgeving. Een zon- of strandvakantie is daarvan een goed voorbeeld.
Kort of lang
Een korte vakantie duurt minimaal 1 nacht en maximaal 3 nachten. Een voorbeeld van een korte vakantie is een stedentrip van een weekend. Bij een lange vakantie ben je minstens 4 nachten achter elkaar van huis. Voorbeelden van lange vakanties zijn de zomervakantie of een week skiën in januari.
Zomer of winter
Het overgrote deel van de Nederlanders gaat in de zomer op vakantie, meestal voor wat langere tijd naar een warm land. Zomertoerisme is in Nederland de massaalste vorm van toerisme. Steeds meer mensen gaan in de winter een aantal dagen skiën, een skivakantie is een goed voorbeeld van wintertoerisme.
Laagseizoen of hoogseizoen
Het hele jaar door wordt er aan toerisme gedaan, een groot deel van het jaar zijn er maar weinig mensen tegelijk als toerist op dezelfde plek. Je zegt dan dat in deze periode het toerisme kleinschalig is. Er zijn ook periodes waarin er juist wel heel veel mensen tegelijk als toerist op dezelfde plek zijn, dat noem je massatoerisme. Massatoerisme is grootschalig en vindt plaats in het hoogseizoen, de drukste periode. De rustige periodes eromheen noem je het laagseizoen. De laatste jaren is er ook sprake van dubbelseizoen, twee drukke perioden voor het toerisme: in de zomer en in de winter.
Bron 2.
Zakelijk toerisme
Veel mensen moeten voor hun werk veel reizen en overnachten dan bijvoorbeeld in een hotel, ook het reizen voor een studie behoort tot het zakelijk toerisme.
Vakantiegedrag
Er is de afgelopen vijftig jaar veel veranderd als je kijkt naar het vakantiegedrag van Nederlanders, twee belangrijke veranderingen zijn:
Vakantieparticipatie is toegenomen. Meer mensen gaan op vakantie. Vroeger was vakantie een luxeproduct dat maar voor weinig mensen was weggelegd. Tegenwoordig is op vakantie gaan niet meer alleen voor rijke mensen.
Van vakantie in het binnenland naar een vakantie in het buitenland. Was er vroeger vooral binnenlands toerisme, nu gaan veel Nederlanders naar het buitenland. Verre bestemmingen buiten Europa zijn steeds populairder.
Er zijn verschillende redenen waardoor het vakantiegedrag van Nederlanders de afgelopen vijftig jaar is veranderd. Twee belangrijke redenen zijn:
Toename van welvaart en vrije tijd, mensen verdienen meer en kunnen daardoor makkelijker een vakantie betalen. Daarnaast hebben Nederlanders meer vrije tijd. Het aantal uur dat Nederlanders per dag werken is afgenomen, het aantal vakantiedagen is toegenomen.
Ontwikkeling op het gebied van vervoer en verkeer. Het reizen met de auto, trein en het vliegtuig is veel makkelijker geworden, door de toename van mobiliteit kunnen we makkelijker en sneller naar het buitenland reizen. De wereld is veel 'kleiner' geworden.
Bron 3.
2. Klimaat
Zoals je al misschien zult weten zijn er veel verschillende soorten klimaten. Klimaat en weer hebben veel met elkaar te maken, maar het is belangrijk om deze twee begrippen uit elkaar te houden. In dit hoofdstuk ga je leren wat weer en klimaat inhouden. Ook ga je kijken naar de verschillende soorten klimaten op aarde.
Wat is het verschil tussen weer en klimaat?
Om het verschil tussen weer en klimaat uit te kunnen leggen, is het belangrijk om eerst te kijken naar wat de begrippen inhouden. Het weer meet je op een moment op een dag. Zo kan het weer in de ochtend heel anders zijn dan het weer in de middag. Het klimaat is een gemiddelde van het weer over een periode van 30 jaar. Dus het grote verschil tussen het weer en het klimaat is de periode waarover het gemeten wordt. Het weer kan dus op een dag veranderen, het klimaat niet.
Welke verschillende soorten klimaten zijn er?
In onderstaande afbeelding kun je de verschillende soorten klimaat zien die er zijn op de wereld.
Zoals te zien in de legenda zijn dat de volgende 5:
Tropisch klimaat
Droog klimaat
Gematigd klimaat
Landklimaat
Poolklimaat
Elk klimaat heeft zijn eigen letter, dit is ook te zien in de legenda. Dit is bedacht om de klimaten goed uit elkaar te kunnen houden. Bekijk voor je verder gaat eerst het filmpje van GeoClip over klimaten:
Zoals je hierboven kon zien zijn er 5 categorieën bedacht waarin de klimaten zijn verdeeld. Dit systeem werd bedacht door Vladimir Köppen (zie de afbeelding), hij was een bioloog. Deze man zag dat elk klimaat zijn eigen kenmerken heeft, per klimaat ziet dat er zo uit:
Tropisch klimaat
Tropisch regenwoudklimaat
Nooit kouder dan 18 graden Celcius
Erg vochtig à veel neerslag
Savanneklimaat
Aan de rand van tropisch regenwoud
Rond de evenaar
In de zomer regent het veel, in de winter is het droog
Komt voor in landen rond de Middellandse zee, maar ook in bijvoorbeeld Californië in de Verenigde Staten
Landklimaat
Erg koude winter en hete zomer à dit komt doordat er geen invloed is van de zee. Het landklimaat wordt heel snel warm, maar koelt ook snel af.
Poolklimaat
Poolklimaat
Lange koude winters, koele zomers en het hele jaar door valt er neerslag, vaak als sneeuw
Hooggebergteklimaat
Hele jaar door lage temperaturen, er valt veel neerslag, vooral sneeuw
Toendraklimaat
Het is een koud klimaat met weinig neerslag (vooral sneeuw) en 's zomers is het er ook koud.
De gemiddelde temperatuur van de koudste maand is onder de -3°C. In de warmste maand zit de gemiddelde temperatuur tussen de 0°C en 10°C.
Nu je alle soorten klimaat langs hebt zien komen, is het belangrijk om te weten dat de klimaten in een klimaatgrafiek weergegeven worden. De klimaatgrafiek geeft je een overzicht over het klimaat, per maand laten de grafieken zien hoeveel neerslag er gemiddeld valt en hoe warm het dan gemiddeld is. Per soort klimaat krijg je deze klimaatgrafieken:
Klimaat
Grafiek
Tropisch klimaat
Tropisch regenwoud
Savanneklimaat
Droog klimaat
Woestijnklimaat
Steppeklimaat
Zeeklimaat
Zeeklimaat
Middelandse zeeklimaat
Landklimaat
Poolklimaat
Toendraklimaat
Hooggebergteklimaat
Poolklimaat
Zoals je hierboven kunt zien heeft elk klimaat zijn eigen klimaatgrafiek. Zo zijn de verschillen erg groot tussen bijvoorbeeld het Savanneklimaat en het Woestijnklimaat. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de stand van de zon, zoals je weet uit de video.
3. Kaarten
Niet op reis zonder kaart!
Als je niet op een kaart gekeken hebt en toch ergens gaat waar je niet de weg kent, kun je gemakkelijk in de problemen komen. Zeker in het buitenland is het dus heel verstandig om een kaart op zak te hebben, zodat je de weg kunt vinden. Een kaart is in een reisgids dus heel belangrijk! Maar hoe zat dat ook alweer? Wat is een kaart en waar kun je hem voor gebruiken?
Bron 1.
Soorten kaarten
Er zijn verschillende soorten kaarten. Aan jullie de taak om de juiste kaart van het juiste gebied in de reisgids te zetten.
Een overzichtskaart is een kaart waarmee je een goed beeld van een gebied kunt krijgen. De belangrijkste steden, grenzen en rivieren zijn hierop te zien.
Een thematische kaart is een kaart die over één onderwerp gaat. Bijvoorbeeld bevolking, het spoornet of de grondsoorten.
Een plattegrond is een kaart waarop alle straten van een stad of wijk zijn te vinden.
Bron 2.
Overzichtskaart
Een overzichtskaart is handig als je snel wilt zien hoe een bepaald gebied eruit ziet, en welke wegen naar welke steden gaan. Als je de weg zoekt in een stad is deze kaart niet bruikbaar. Kleine straten staan hier niet op.
Bron 3. Een overzichtskaart van Nederland
Thematische kaart
Een thematische kaart gaat over één onderwerp. In dit geval de neerslag in Europa. Maar dit kan ook een spoorkaart zijn. Of juist alleen maar gaan over de plantengroei in een bepaald gebied.
Bron 4. Een thematische kaart van neerslag in Europa
Plattegrond
Een plattegrond is juist wel bruikbaar in een klein gebied, stad of dorp. Je kunt alle details zien. Met de symbolen kun je snel in de legenda vinden waar belangrijke of interessante plekken zijn te vinden.
Bron 5. Een plattegrond van een vakantiepark
Bron 6.
Onderdelen van een kaart
Elke kaart heeft 4 belangrijke onderdelen. Deze moeten bij elkaar op de kaart staan omdat je hem anders niet kunt lezen.
Titel
Legenda
Schaal
Noordpijl
Zorg ervoor dat dit ook in de reisgids bij elke kaart staat! De titel geeft aan waar de kaart precies over gaat. In de legenda kun je de betekenis van alle symbolen vinden. De schaal geeft aan hoeveel keer de kaart verkleind is. Hiermee kun je uitrekenen hoeveel afstand er tussen twee plekken op de kaart zit. De noordpijl geeft ten slotte aan waar het noorden is, ontbreekt deze pijl dan is de bovenkant van de kaart het noorden.
4. Monumenten
Monumenten
Tijdens de stedentrip gaan jullie ook op zoek naar monumenten in de steden waar jullie verblijven. Ook hier in Nederland en in Elburg hebben we natuurlijk monumenten. Een mooi voorbeeld van een monument hier in Elburg is de Vischpoort. In dit hoofdstuk gaan we meer leren over wat monumenten zijn, waar ze voor komen en hoe wordt bepaald dat iets een monument is.
Wat is een monument?
Monumenten kunnen veel verschillende dingen zijn.
Bron 1.
Volgens veel van deze mensen is een monument een gebouw of huis die wat zegt over het verleden of die wat betekent voor mensen. Dit is ook direct een kenmerk van een monument. Het doet denken aan het verleden en het is voor de gewone mensen ook belangrijk of iets moois. Meestal is dit dus een gebouw, maar het kan ook iets anders zijn. Het kan bijvoorbeeld ook een gedenkplek zijn, zoals de Joodse begraafplaats, maar het kunnen bijvoorbeeld ook bruggen zijn. Zelfs een schip kan een monument zijn, de botters in de haven zijn bijvoorbeeld ook vaak monumenten.
Wie bepaalt wat een monument is?
Een monument kan door de regering benoemd worden tot monument. Het is dan een rijksmonument, ook de gemeente kan besluiten iets tot een monument te maken. Dit doen ze vaak als het gebouw voor de regio veel waarde heeft. Ook is er een organisatie dat wereldwijd bepaald wat monumenten moeten worden. Dit is de UNESCO, zij houden een werelderfgoedlijst bij. Dit is een lijst met plekken en gebouwen, waarvan we ze zo belangrijk vinden dat ze beschermd moeten worden. Het UNESCO doet ook nog andere dingen.
Bron 2.
Ook in Nederland hebben we meerdere plekken en gebouwen op de werelderfgoedlijst staan. Via de volgende site kan je zien waar deze liggen en waarom ze op deze lijst staan:
Wat is een (wereld)evenement?
Een evenement is een gebeurtenis die bedoeld is voor een grote groep mensen. Je kan je dan ook voorstellen dat een wereldevenement een gebeurtenis is, waar mensen uit de hele wereld op af komen. Bij wereldevenementen kunnen de activiteiten erg verschillend zijn. Zo kan het een sportevenement zijn, maar ook een muziek, kunst of carnaval evenement. Wereldevenementen vinden plaats in een bepaald land, terwijl andere landen als gast deelenemen aan het evenement. Denk hierbij aan de Olympische Spelen of het WK voetbal. Landen werken zowel samen om een mooi evenement neer te zetten, maar strijden ook tegen elkaar om het evenement te winnen.
Naast wereldevenementen zijn er natuurlijk ook evenementen die voor één land erg belangrijk zijn. Denk hierbij aan Koningsdag in Nederland of het Braziliaans carnaval. Ook worden sommige evenementen georganiseerd om goede doelen te steunen, zoals Sporten voor Spieren, waarbij mensen zich kunnen opgeven om te sporten. De deelnemers kunnen familie en vrienden vragen om ze te sponsoren. Het geld wat met dit soort evenementen wordt opgebracht, gaat naar het goede doel.
Wat heeft een evenement met toerisme te maken?
Zoals eerder gezegd vindt een wereldevenement in een bepaald land plaats. De andere deelnemende landen, zoals bij de Olympische Spelen, gaan als gast naar dit land toe. De sporters die meegaan moeten natuurlijk ergens verblijven, eten en hun dag doorbrengen. Het is dan ook niet heel gek dat het land waar het evenement plaatsvindt veel inkomsten krijgt hierdoor.
Naast de sporters komen ook veel andere mensen op de evenementen af. Deze mensen zijn vaak nieuwsgierig wat er gaat gebeuren tijdens het evenement, willen er graag bij zijn of komen de sporters uit hun land aanmoedigen. Ook deze mensen zorgen voor veel inkomsten.
Voorbeelden van (wereld)evenementen De Olympische Spelen
Tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 deden wel 90 landen mee! Het evenement vond plaats in Pyongchang (Zuid-Korea). Je kan dan ook wel bedenken dat er heel veel mensen uit de hele wereld op dat moment naar Pyongchang gingen. De Olympische Spelen worden dan ook altijd groots geopend. Omdat de Olympische Spelen iedere keer in een ander land gehouden worden, profiteren veel verschillende landen van de gasten, toeristen en sporters die naar hun land komen om het evenement te bekijken.
Bron 1.
Stierengevechten
Een sport die in Spanje erg populair is, zijn de stierengevechten. Mannen die deelnemen aan deze gevaarlijke sport zetten hun leven op het spel, door met een rode doek te wapperen om de stieren uit te lokken en boos te maken. Vervolgens ontwijken zij met veel stijl de stieren. Omdat de sport niet in alle landen beoefend wordt, kun je je ook wel voorstellen dat er veel toeristen op af komen om deze sport een keer van dichtbij te bekijken.
Wereldkampioenschap voetbal
Eén van de wereldevenementen in de sport die we allemaal kennen is natuurlijk het Wereldkampioenschap Voetbal. Net als bij de Olympische Spelen nemen ontzettend veel landen deel aan dit evenment. Het evenement wordt elke keer in een ander land gehouden, waardoor de deelnemers, fans en toeristen naar verschillende landen gaan. Zo werd in 2010 het WK gehouden in Zuid-Afrika en in 2014 in Brazilië.
Het arrangement Toerisme is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteurs
Kim Meisner
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-03-23 14:50:55
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.