Je volgt de opleiding Medewerker secretariaat en receptie niveau 2 of Medewerker financiële administratie niveau 2. Voor deze opleiding moet je twee dagen per week stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Om een stageplaats te krijgen moet je een sollicitatiebrief en CV sturen naar het bedrijf in de hoop dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Als het bedrijf je brief en CV interessant vindt, dan nodigt het bedrijf jou uit voor een sollicitatiegesprek. Dit is heel spannend. Wat ga je zeggen of wat voor een vragen kun je misschien verwachten?
Hoe je een gesprek moet voeren is niet alleen belangrijk voor je stage, maar ook voor het onderdeel examen Gesprekken voeren. Tijdens dit examen moet je ook een gesprek voeren over een onderwerp.
Leerdoelen
Je leert:
hoe je je moet voorbereiden op een sollicitatiegesprek;
hoe je in een sollicitatiegesprek informatie kan vragen en geven aan het bedrijf;
hoe je je eigen gespreksdoel tot uitdrukking kan brengen, hoe je doelgericht kunt doorvragen om de gewenste informatie te krijgen tijdens het gesprek;
hoe je het spreekdoel van anderen kunt herkennen en reacties kunt inschatten. Hoe je het verschil tussen formele en informele situaties kunt hanteren. Hoe je de juiste keuze voor je woordgebruik maakt en het al dan niet hanteren van taalvariatie (dialect, jongerentaal);
welke sociale communicatieve vaardigheden van belang zijn in een sollicitatiegesprek.
Werkwijze
Er volgen een aantal stappen waarin je voorbereid wordt op je sollicitatiegesprek:
Stap 1 Hierin maak je kennis met een sollicitatiegesprek in de praktijk.
Stap 2 Hierin leer je wat nodig is voor een goed sollicitatiegesprek.
Stap 3 Hierin wordt aandacht besteed aan de sociaal communicatieve vaardigheden.
Stap 4 Hierin ga je een gesprek oefenen met een medestudent.
Zorg voor een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek.
Zoek informatie over het bedrijf of de instelling. Informatie kun je vinden via internet.
Bedenk welke vragen aan jou gesteld kunnen worden en denk na over je antwoord op deze vragen.
Bedenk enkele vragen die jij wilt stellen en noteer die vragen op een briefje.
Neem de volgende documenten mee naar het gesprek: je sollicitatiebrief en CV, je stagemap en eventueel de advertentie.
Hoe kun je informatie vinden over een bedrijf of instelling
Je hebt morgen een sollicitatiegesprek voor een stageplaats bij de receptie van het Deltion College. Je bent enorm enthousiast, want je wilt deze plek graag hebben. Je kent het Deltion wel, maar nog niet zo goed. Je raadpleegt daarom de website van het Deltion.
Om je op het sollicitatiegesprek voor te bereiden, is het belangrijk dat je weet welke vragen er gesteld kunnen worden. Het is belangrijk om daar alvast over na te denken.
Veel gestelde vragen zijn:
Wat heb je gedaan ter voorbereiding op dit gesprek?
Waarom wil je bij ons bedrijf stage lopen?
Wat voor eisen stelt jouw school aan je stage/afstudeeropdracht?
Waarom moeten we jou aannemen als stagiaire?
Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
Waarom heb je gekozen voor jouw opleiding?
Welke werkervaring heb je en wat heb je geleerd bij deze bedrijven?
Wat doe je naast je opleiding?
Welke hobby’s heb je?
Welke vragen kun jij stellen?
Als je tijdens het gesprek goede vragen stelt, dan kom je over het algemeen over als iemand die zich goed heeft voorbereid. Het is belangrijk dat je vragen stelt die te maken hebben met de uitvoering van je stage. Vraag liever niet of je stagevergoeding krijgt.
Voorbeeldvragen die je kunt stellen in het gesprek, zijn:
Wat zijn de werktijden?
Op welke manier word ik begeleid tijdens mijn stage?
Is er ruimte voor eigen initiatief? Welke taken/verantwoordelijkheden krijg ik?
Hoeveel collega’s werken er op de afdeling? Hoe is het team samengesteld?
Werken jullie vaker met stagiaires?
Hoe verloopt de sollicitatieprocedure ten aanzien van de stage?
Welke documenten neem je mee naar het gesprek?
Wat neem je mee naar het sollicatiegesprek? Stel jezelf deze vraag twee dagen van te voren, zodat je op de dag van het gesprek goed bent voorbereid. Door de juiste spullen mee te nemen, kan het bedrijf zien dat je je goed hebt voorbereid.
Je neemt mee:
Je sollicitatiebrief en CV. Het is gebruikelijk om je sollicitatiebrief en CV altijd voor je te houden tijdens het sollicitatiegesprek. Het gesprek is immers naar aanleiding van je brief en CV. Op die manier kun je beter de vragen beantwoorden.
De uitnodigingsbrief / e-mail. Op de brief staan de datum, tijdstip van het gesprek, het adres, telefoonnummer en de naam van diegene met wie je een gesprek hebt.Mocht het zijn dat je door de zenuwen bijvoorbeeld het adres bent vergeten, dan heb je het altijd bij de hand.
Pen en Papier. Neem pen en papier mee, zodat je aantekeningen kunt maken tijdens het gesprek.
Vragen. Neem de vragen mee die je hebt voorbereid over de vacature en over het bedrijf. Tijdens het gesprek heb je de mogelijkheid om hier nog naar te kijken en te controleren of je ze allemaal hebt gesteld.
Je stagemap. In je stagemap staan de taken en opdrachten beschreven die je moet uitvoeren tijdens je stage.
Het sollicitatiegesprek zelf
Dan is het zover. Je zit tegenover een persoon (of personen) van het bedrijf. Je hebt je goed voorbereid. De persoon van het bedrijf wil weten of je geschikt bent voor deze stageplaats. Tijdens het gesprek kun je laten zien wie je bent, welke kennis je in huis hebt en wat je natuurlijk wil leren. Vaak is het zo, dat bedrijven meerdere kandidaten uitnodigen voor een gesprek. Dus is het belangrijk dat je een goede indruk achterlaat.
In dit onderdeel wordt er informatie uitgewisseld over de stageplaats. Je zal informatie moeten geven over je opleiding, werkzaamheden en opdrachten die je tijdens je stage moet uitvoeren. Tijdens dit gesprek is het belangrijk dat je op vier punten let:
De samenhang
Het doel en publiek
Het woordgebruik en de zinsbouw
De houding en de manier van spreken
De samenhang
Het is heel belangrijk dat wat jij vertelt goed te begrijpen is in het gesprek. Houd je vast aan het onderwerp en spring niet meteen over naar een ander onderwerp. Ieder gesprek heeft een vast structuur: luisteren, beoordelen en reageren. Het gesprek zal slecht verlopen wanneer er niet goed geluisterd wordt of wanneer er van de hak op de tak wordt gesprongen. Er moet duidelijk een begin en een eind zijn in het gesprek.
In het gesprek moet je actief deelnemen, reageren, initiatief nemen en de tijd nemen om na te denken over een reactie of antwoord op wat de ander zegt.
Vragen stellen vormt een belangrijk onderdeel van het sollicitatiegesprek. Je wilt immers zo goed geinformeerd worden over je stageplaats. Ook kan het zijn dat je wilt reageren op opmerkingen van het bedrijf. Daarom is het belangrijk dat je kennis hebt van de soort vragen die je kunt stellen.
In de les Nederlands heb je geleerd welke soort vragen je kunt stellen:
open vragen;
gesloten vragen;
keuzevragen;
en soms moet je ook doelgericht doorvragen.
In het onderstaande filmpje worden de soort vragen behandeld.
Het doel van het gesprek
Het doel van het gesprek is dat ze jou willen aannemen. Ook jij kan besluiten om de stageplaats niet te willen nemen. Daarom is het belangrijk dat je goed kan onderbouwen waarom ze jou moeten aannemen, met andere woorden: je zal het bedrijf moeten overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent. Om dit te bereiken moet je goede argumenten geven.
Bekijk nog even het volgende filmpje over argumenteren.
Je gesprekspartner
Je gesprekspartner is diegene met wie je het sollicitatiegesprek voert. Je moet je inhoud, taalgebruik en toon aanpassen aan de situatie. Je moet de begrippen formeel en informeel kennen.
Bekijk het filmpje waarin de begrippen formeel en informeel worden uitgelegd.
Woordgebruik en zinsbouw
Besef dat jouw woordgebruik van grote invloed is op de indruk die je maakt. Spreek daarom zo veel mogelijk in de tegenwoordige tijd. Gebruik liever geen spreektaal, zoals me school. Ook stopwoorden zijn niet gebruikelijk in een formeel gesprek, zoals jo, weet je wel.
Let ook op de zinsbouw. Een gewone zin bestaat uit een onderwerp, persoonsvorm en de overige zinsdelen. Gebruik deze formulering zoveel mogelijk. Als je van twee losse zinnen één zin maakt, dan heb je een voegwoord nodig, zoals en, maar, want, of.
Houding en manier van spreken
Wees op tijd!
Meld je dan bij de receptie.
Het is niet erg als je zenuwachtig bent voor een gesprek. De meeste mensen zijn dat. Waarschijnlijk zul je even moeten wachten. Probeer tot rust te komen.
Stel je netjes voor. Geef een stevige hand, kijk de persoon in de ogen en zeg je naam.
Wacht met gaan zitten totdat je een stoel aangeboden wordt.Je kunt ook vragen: ‘Is het goed als ik hier ga zitten?’
Neem een actievehouding aan. Zit rechtop, met je voeten op de grond en je rug tegen de leuning. Zo kun je goed ademhalen en heb je, letterlijk, een steuntje in de rug.
Spreek de gesprekspartners aan met u. Als er in het gesprek wordt aangegeven dat men de voorkeur heeft om elkaar te tutoyeren, kunt je in de jij-vorm verder gaan.
Praat positief over je vorige werkgever(s).
In een eerste gesprek begin je nooit over een stagevergoeding.
Maak oogcontact. Ook met de mensen die niet (zoveel) aan het woord zijn.
Houd tijdens het praten de hand niet voor de mond en houd vooral geen kauwgom in je mond!
Belangrijk: zet je telefoon uit!!
Eindopdracht
Het voeren van een sollicitatiegesprek
Je houdt samen met een medestudent het sollicatiegesprek voor de functie van medewerker secretariaat en receptie bij het Deltion College. Je spreekt met elkaar af wie solliciteert en wie lid is van de sollicitatiecommissie. Je neemt dit gesprek op via je mobiele telefoon. Na afloop luister je het gesprek af en je beoordeelt de sollicitant via het beoordelingsformulier (zie bijlage).
Let bij deze opdracht vooral op de volgende punten:
Geeft de solllicitant voorbeelden bij de gevraagde eigenschappen?
Vraagt de sollicitant door als hij iets niet begrijpt?
Stelt de sollicitant zijn eigen vragen?
Geeft de sollicitant duidelijk antwoord op de gestelde vragen?
komt de sollicitant enthousiast over?
Bespreek samen de resultaten van het gesprek. Noteer het advies dat je de volgende keer wilt toepassen.
Wissel daarna van rol. Neem dit gesprek ook op en bespreek ook dat gesprek na.
Je hebt geleerd om een sollicitatiegesprek te voeren. Om je gesprek tot een succes te maken, is het belangrijk dat je nadenkt over hoe je het gespreksdoel hebt bereikt. Beantwoord daarom de volgende vragen. De antwoorden schrijf je in een Worddocument en het document lever je in bij je docent.
Heb je je goed voorbereid op het gesprek?
Heb je tijdens het gesprek nog gebruik gemaakt van je voorbereiding?
Heb je tijdens het gesprek nog problemen ervaren met betrekking tot luisteren, beoordelen en reageren? Zo ja, welke?
Hoe heb je het sollicitatiegesprek uitgevoerd? Kreeg je nog tips van je medestudent? Zo ja, welke?
Hoe heb je deze manier van leren ervaren?
Heb je nog tops en tips voor de maker van dit programma?
Het arrangement Solliciteren (gesprekken voeren) niveau 2 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Tanja den Blanken
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-06-02 10:40:13
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Zo hoort het niet!!
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.