Ons milieu

Ons milieu

Les 1: Theorie over ons milieu

Wat ga je leren?

  • Je leert de volgende begrippen:

milieuvervuiling, verstoring, versnippering, biodiversiteit, fossiele brandstoffen en uitputting.

  • Je leert naast de betekenis van de begrippen ook hoe zij ontstaan en wat er tegen gedaan kan worden.
  • Je leert een plan te bedenken voor de school, waarin ideeën voorkomen om een milieuvriendelijke school te worden.

Hoe ga je dit doen?

Het eerste gedeelte bestaat uit de theorie over het milieu verwerken. Aan het einde van les 1 maak je een toets.

Het tweede gedeelte van dit arrangement bestaat uit het maken van een plan voor de school. In dit plan staan tips die de school kan uitvoeren om milieuvriendelijk te worden.Naast je plan maak je ook een presentatie om je plan te kunnen presenteren.

Het laatste gedeelte bestaat uit presentaties. Ieder groepje presenteert haar plan.

Samen of alleen?

Het eerste gedeelte van dit arrangement maak je alleen.
Vanaf het tweede gedeelte (les 2 en les 3) werk je in een groepje van 3.

Hoe wordt er getoetst?

Aan het einde van les 1 heb je een toets gemaakt. Het aantal fouten wordt door je docent genoteerd.
Aan het einde van les 2 moet je als groepje een Word- document met hierin je ideeën voor de school en de presentatie inleveren. E-mail deze naar je docent.

Aan het einde van les 3 houd je samen met je groepje een presentatie. Ook deze wordt beoordeeld.

Ieder zijn milieu

Jouw omgeving is anders dan die van een leeftijdsgenoot in Azië of Afrika. Dat komt omdat de omgevingen er verschillend uit zien. Dit heeft te maken met het klimaat (het weer) en het landschap.
In dit lesarrangement bedoelen we met milieu de leefomgeving. Dit is de omgeving waarin iemand leeft. Hierbij hoort ook de lucht, de bodem en het water.

In het milieu vinden allerlei kringlopen plaats. Dit betekent dat een stof een weg af legt, maar ook weer terug komt. Een voorbeeld is de kringloop van water. Bekijk het filmpje:

 

De kringlopen op aarde zorgen er voor dat de aarde een natuurlijke evenwicht heeft. De aarde zorgt voor het 'oplossen' van haar eigen problemen. Bijvoorbeeld door het teveel aan water (na een heftige regenbui) af te voeren.

Als de mens dit natuurlijke evenwicht verstoort, dan kan de aarde dit zelf niet meer oplossen. Dan is er een milieuprobleem. Er zijn 3 soorten milieuproblemen.

  1. vervuiling
  2. aantasting
  3. uitputting

Afbeeldingsresultaten voor vervuiling aantasting uitputting

Milieuvervuiling

Dit is een vorm van milieuvervuiling.

Als er stoffen in de bodem, in de lucht of in het water terechtkomen die de aarde niet snel genoeg zelf kan opruimen, heet dat vervuiling.

Watervervuiling

In het filmpje zag je dat het water wordt vervuild met bijvoorbeeld plastic afval. Bij watervervuiling gaat het niet alleen om drijvend afval, maar ook om stoffen die in het water kunnen oplossen. In Nederland wordt al het water (van bedrijven en huishoudens) eerst schoongemaakt voordat het in de zeeën en rivieren terecht komt. Als er teveel stoffen in het water zitten, kan dat schadelijk zijn voor de dieren en planten die in dat water leven.

Afbeeldingsresultaat voor zielige vis

Bodemvervuiling

Bij bodemvervuiling wordt de grond (bodem) vervuild. Dit kan bijvoorbeeld door afval te dumpen. Giftige stoffen van bedrijven kunnen er voor zorgen dat de bodem vergiftigd wordt.

Luchtvervuiling

Dit is de vervuiling van de lucht. Dit ontstaat doordat er schadelijke gassen in de lucht komen. Dit komt bijvoorbeeld door het uitstoten van verkeer (uitlaatgassen van auto's).

Kijk maar naar het volgende filmpje:

Aantasting

Naast milieuvervuiling bestaat er ook aantasting van het milieu. Dit betekent niet dat het milieu 'vies' wordt maar op een één of andere manier gestoord.

Denk maar eens aan geluidsoverlast. Een trein dat snel voorbij komt maakt veel herrie. Vogels kunnen hierdoor schrikken en vluchten. Doordat ze wegvliegen blijven hun jongen achter. Die kunnen niet overleven zonder ouders. Hierdoor zullen ze sterven. Dit kan ervoor zorgen dat het aantal diersoorten afneemt.  Het voorbeeld hiernaast noemen we een verstoring. De dieren worden gestoord.

Afbeeldingsresultaat voor scared bird

Naast verstoring bestaat er versnippering. Dit is het kleiner maken van het leefgebied van dieren en planten door bijvoorbeeld een wijk te bouwen op een plek waar veel dieren leven. Afbeeldingsresultaat voor versnippering milieu

Door verstoring en versnippering kan het aantal soorten dieren en planten verminderen. De biodiversiteit neemt dan af. Biodiversiteit is dus het aantal soorten dieren en planten.

Oefening: Aantasting vragen

Start

Uitputting

Behalve dat we stoffen in het milieu brengen, halen we ook stoffen uit het milieu. Veel van die stoffen gebruiken we voor de bouw, industrie of als brandstof. Voorbeelden hiervan zijn steenkool, aardolie en aardgas.Afbeeldingsresultaat voor fossiele brandstoffen Dit is ontstaan door restjes planten en dieren die miljoenen jaren geleden gestorven zijn. De druk van de aarde perst dit samen en hierdoor ontstaat er steenkool, aardolie en gas. Energiebronnen die op die manier zijn onstaan, heten fossiele brandstoffen.

 

 

 

 

 

 

Omdat het aantal mensen op aarde snel is gegroeit, is er meer vraag naar steenkool. Dit komt omdat we steeds meer energie nodig hebben voor verwarming, verkoeling, vervoer en machines.

Afbeeldingsresultaat voor stoomtrein

 

Hierdoor hebben we veel meer steenkool opgegraven. Het opmaken gaat sneller dan dat er nieuwe steenkool ontstaat. Dit noemen we uitputting, de fossiele brandstoffen raken op.

Ook het filmpje van de vissen is een vorm van uitputting. Als we zo door blijven gaan met vissen, raken ook de vissen op.

 

Nu ga je een kleine toets maken. Als je deze af hebt steek je je hand op. De docent komt naar je toe en noteert je aantal goede antwoorden.

Toets: Toets milieu

Start

Les 2: Een plan voor een milieuvriendelijke school

Uitleg opdracht

Introductie

Je gaat in een groepje van 3 leerlingen een plan bedenken om de school milieuvriendelijker te maken.Jullie moeten met minimaal 3 ideeën komen in het plan. Dit plan gaan jullie in de derde les presenteren.

 

Stap 1 (2 minuten)

Maak een groepje van 3 leerlingen

De docent helpt je erbij.. Afbeeldingsresultaat voor overleggen

 

Stap 2 Verkennen (5 minuten)

Afbeeldingsresultaat voor energie opwekken Overleg met elkaar over milieuvriendelijke ideeën.


Stap 3 Opzetten onderzoek (15 minuten)

Ga achter een computer zitten en zoek naar oplossingen voor milieuproblemen. Kunnen jullie milieuvriendelijke veranderingen voor de school bedenken? Afbeeldingsresultaat voor working together behind computer

Stap 4 Uitvoeren onderzoek (3 minuten)

Eén leerling uit de groep opent Word. In het Word- documentje worden de ideeën gezet. Schrijf het idee op, waarom het een goed idee is en waar het goed voor is.

Vergeet niet de namen van de groepsgenoten in het Word- document te zetten.

Stap 5 Concluderen (10 minuten)

Afbeeldingsresultaat voor powerpointMaak een presentatie in PowerPoint. Let op; de presentatie moet minimaal 5 minuten en maximaal 10 minuten duren.
Verdeel de tekst en bereid de presentatie voor. Zorg er voor dat ieder teamgenoot ten minste 1 idee presenteert.

Ben je sneller klaa? Maak dan je presentatie extra mooi!

 

 

Stap 6 (2 minuten)

Sla de presentatie en Word- document op onder milieu_naam1_naam2_naam3. E-mail allebei naar je docent.

 

In de volgende les gaan jullie het plan presenteren.

 

 

 

Les 3: Het plan presenteren

Tijdens deze les gaan alle groepjes hun plan presenteren.

 

  • Zorg dat jullie alle 3 ongeveer evenveel aan het woord komen.
  • Zorg dat jullie alle 3 minimaal 1 idee presenteren.
  • Zorg er voor dat de presentatie minimaal 5 en maximaal 10 minuten duurt.

Afbeeldingsresultaat voor presenteren

 

EINDE!

  • Het arrangement Ons milieu is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Muriel de Graav Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-02-27 10:09:24
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Het milieu is belangrijk voor ons allemaal. We moeten zuiniger op onze Aarde zijn. Om een betere toekomst te creëren moeten we beginnen met naar onszelf te kijken. De jeugd moet weten wat er speelt en wat er aan gedaan kan worden. De leerlingen leren wat de consequenties van het handelen van de mens voor de aarde zijn. Dit arrangement is ontwikkeld voor leerlingen van klas 1 vmbo bk - kgt.
    Leerniveau
    VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO gemengde leerweg, 1;
    Leerinhoud en doelen
    Energie; Mens en natuur; Systeem aarde; Fysieke leefomgeving; Mens en maatschappij; Vormen van energie, energie-omzetting, transport, opwekking, rendement en vermogen;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    De kringloop van water
    https://schooltv.nl/item/de-waterkringloop-van-regenwolk-naar-zee-en-weer-terug/#q=waterkringloop
    Video
    Plastic in je soep
    https://schooltv.nl/item/plastic-soep-hoe-komt-plastic-in-onze-voedselketen-terecht/#q=milieuvervuiling
    Video
    Luchtvervuiling
    https://schooltv.nl/item/luchtvervuiling-aantasting-door-uitsloot-van-schadelijke-rook/#q=luchtvervuiling
    Video
    De vissen raken op!
    https://schooltv.nl/item/overbevissing-de-vissen-raken-op/#q=overbevissing
    Video