Draagkracht van de aarde

Draagkracht van de aarde

Klimaatverandering

Klimaatverandering

Het klimaat en de klimaatverandering staat bijna dagelijks in het nieuws . Je leest over extreme hittegolven, heftige stormen en orkanen, langdurige droogtes, ijsregens en veel overstromingen. Ons klimaat verandert omdat het op aarde steeds warmer wordt. Wetenschappers noemen deze temperatuurstijging  'wereldwijde opwarming'. In deze wikiwijs leer je over dit onderwerp en je gaat er ook zelf mee aan de slag. Want op welke manier houd jij rekening  met ons klimaat?

Waarom wordt het warmer?
Ons klimaat op aarde is vaak vanuit zichzelf veranderd: We hebben ijstijden gehad, maar er zijn ook hele warmere periodes geweest.  Een aantal wetenschappers denken  dat de klimaatverandering nu ook vanuit zichzelf is begonnen. Maar veel andere wetenschappers denken dat het door de invleod van de mens komt. Wij verbranden op dit moment  veel meer fossiele brandstoffen(olie, steenkool en aardgas) dan  we eerst deden.  Hierdoor komt er steeds meer CO2 in de lucht terecht.

Wat zal er gebeuren?
We weten niet  precies wat er gaat veranderen aan ons klimaat. Op sommige plaatsen kan het droger worden en de temperatuur kan wel 4ºC gaan stijgen.  Maar op andere plaatsen kan het misschien wel een aantal  graden kouder worden. Er worden meer stormen verwacht en gletsjers zijn al aan het smelten en verdwijnen misschien voorgoed. De zeespiegel gaat stijgen en Het is zeker dat  de klimaatverandering  invloed zal hebben op mens en natuur. We kunnen met elkaar wel de klimaatveranderingen vertragen en  de negatieve gevolgen hiervan zoveel mogelijk beperken. De draagkracht van de aarde is dus in het geding. Heeft de aarde nog wel het vermogen om alle mensen, dieren en planten te kunnen laten leven, zonder hierbij schade aan te richten aan de leefomgeving? En wat kunnen wij hier (nog) aan doen?

 

De gevolgen van de klimaatverandering

De gevolgen van de klimaatverandering op een rij:

  *De poolijskappen smelten

  *Gletsjers krimpen.    

  *Stijging zeespiegel.

  *Extreme  natuurrampen.

  *Waterschaarste.

  *Toename van chronisch honger lijden

   *Verspreiding van Tropische ziekten  door stijging  

    temperatuur(malariamug)

   *Talrijke dieren en planten zullen uitsterven.                                                                   

  *Toename van regionale conflicten( hongersnood).

Maar wat kun jij hier zelf aan doen?

Schrijf minimaal 5 dingen op die ervoor zorgen dat de temperatuur op aarde niet nog meer gaat stijgen!

Bekijk onderstaand filmpje!

 

Gevolgen van de klimaatverandering in Nederland

Ga naar de link over de warmte records in Nederland.

Lees de teksten en bekijk de grafieken.

Welke dingen vallen je op? Wat is er veranderd sinds het begin van vorige eeuw?

Schrijf deze veranderingen op!

​​

warmterecords in Nederland

Binnenkort geen sneeuw meer in Nederland?
Binnenkort geen sneeuw meer in Nederland?

Zure regen

Wat is zure regen?

Je kunt zure regen het beste met azijn vergelijken het  is zuurder dan gewone regen.

De zure regen maakt de natuur heel langzaam kapot. Bomen gaan dood, de grond is niet meer vruchtbaar(zodat er geen planten meer kunnen groeien). Maar

ook de gebouwen worden kapot gemaakt door de zure regen. Doordat de zure regen

op de gebouwen valt, beginnen de stenen na een tijd af te brokkelen. Ze worden

broos, hierdoor worden gebouwen steeds minder sterk en ze kunnen na een hele tijd

soms zelfs in elkaar storten.

 

Hoe ontstaat zure regen?

Zure regen ontstaat natuurlijk niet zomaar, daar zijn vele dingen voor nodig. De mens is eigenlijk de grootste veroorzaker van de zure regen. Er komen steeds meer auto’s, brommers, en scooters. Al deze voertuigen werken op benzine en in deze benzine zitten heel veel schadelijke stoffen, deze komen vrij als je de voertuigen gebruikt. Het zijn de zogenaamde uitlaatgassen. Maar kijk ook eens naar de fabrieken, uit al die schoorstenen komt rook, hierin zitten ook heel veel schadelijke stoffen! Als de schadelijke stoffen van de benzine en de fabrieken in de lucht komen, komen er stikstofoxiden vrij. Deze stoffen kunnen zich in de lucht zo vormen dat ze heel zuur worden. Je kunt het zuur in twee soorten verdelen, het zwavelzuur en het salpeterzuur. Deze zuren komen in de wolken en de regendruppels  worden daardoor zuur.  

Gevolgen van zure regen in beeld

Opdracht:

Je maakt een poster van afbeeldingen van objecten die door de zure regen zijn aangetast.

Schrijf erbij Wat het is? Waar het is? En waarom het daar is?

Zure regen

Ecologische voetafdruk

Ecologische voetafdruk

Mensen hebben steeds meer ruimte nodig om te leven. Ruimte om te wonen, om voedsel te verbouwen, zich te vervoeren, vakantie te vieren en afval te verwerken. De mens concurreert met de natuur om de beschikbare ruimte. Je (ecologische) voetafdruk is een manier om te laten zien hoe groot de ruimte is die jij nodig hebt. Hoeveel van de aarde heb jij nodig?

Ga naar website en maak de test!

 

 

 

Ecologische voetafdruk
Op deze website kun je een test maken hoeveel aarde jij verbruikt!

Zuinig met water!

Zuinig met water  Water besparen

Test jezelf. Hoe spaarzaam ben jij? Kies wat past voor jou.

 

altijd

soms

nooit

Ik neem eerder een douche dan een bad.

Als ik een bad neem, laat ik het niet vollopen.

We hebben een toilet met een spaarknop.

Ik laat lekkende kranen snel herstellen.

Ik giet geen verfresten door de gootsteen.

Ik gebruik zo weinig mogelijk badschuim.

Ik wacht steeds tot de vaatwasser vol is.

Ik was auto’s met emmer en spons, geen tuinslang.

Ik draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen.

Ik gebruik niet teveel afwasproduct.

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

 

Tussen 10 en 15

Proficiat. Je hebt begrepen dat water kostbaar is, en draagt er goed zorg voor.

Tussen 15 en 20

Goed, probeer nu en dan eens wat watervriendelijker te zijn. Het kost echt weinig moeite!

Tussen 20 en 25

Je bent op de goede weg. Er zijn enkele punten waar je echt nog water kan sparen of minder vervuilen. Het water zal je eeuwig dankbaar zijn.

Tussen 25 en 30

Dit kan echt veel beter! Probeer spaarzamer om te springen met water en het minder te vervuilen. Dit vraagt een kleine inspanning en je zal het voelen in je portemonnee.

 

Internetopdrachten

Zoek op het internet foto’s van de volgende waterwonderen: print af of teken na

Waterval       Geiser      Gletsjer       Trog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duurzaam met energie

Duurzame energie is energie wat is opgewekt uit natuurlijke bronnen. Er zijn verschillende soorten, deze staan hieronder.

Zonne-energie

Zonne-energie is door een van de moeilijkste manieren opgewekt. In een zonnepaneel heb je zonnecellen die door een chemische bewerking een negatieve en een positieve laag gekregen. Dat is ongeveer hetzelfde als bij een magneet. Als er licht op die zonnecellen valt maken de elektronen zich los, er komt dan spanning op te staan, en door een verbinding te maken tussen de positieve en negatieve kant lopen de elektronen door een soort stroomkring. Dan heb je stroom.

Wind-energie

Windenergie is eigenlijk heel simpel. Je hebt een soort bladen van een windmolen. Als de wind daar langs gaat gaan die bladen draaien, en met behulp van een dynamo (zo'n ding op je fiets alleen dan duizend keer groter) wordt energie opgewekt. De windmolens staan meestal aan de kust of in de zee omdat het er harder waait dan op het land.

Water-energie

Je zou denken dat er gewoon een soort stromend beekje is met een waterrad, maar dat is niet zo. Het heet eigenlijk dan ook getijdenenergie. Een getij is bijvoorbeeld eb of vloed. Als het water van eb naar vloed gaat dan stijgt het water. Als je in bijvoorbeeld een binnenzee een dam dicht zet bij eb dan blijft het water laag staan, ook als het aan de andere kant vloed wordt. En als je de dam weer open doet als het vloed is, dan krijg je stroming, en als je daar dan weer een waterrad bijzet heb je energie opgewekt.

Andere groene energie

Je hebt ook nog energie uit afval, dan gebruiken ze de warmte die vrij komt bij de verbranding en natuurlijk lichaamsenergie, dus fietsen en dan energie opwekken met een dynamo. Van het afval heb je in Nederland maar 2 bedrijven bestaan die eraan meewerken. Het grootste bedrijf staat in Amsterdam. Die verzamelen al het afval dat in Amsterdam wordt opgehaald, verbranden het dan en met de energie die er dan vrij komt maken ze elektriciteit. En met die elektriciteit die ze dan op hebben opgewekt zorgen ze in Amsterdam voor stroom.

 

Webquest over energie

Webkwestie energie

Gevolgen klimaatverandering in beeld

  • Het arrangement Draagkracht van de aarde is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Inky De Waal Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-02-04 13:13:33
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze wikiwijs is voor HAVO 2 leerlingen. In deze wiki komen de volgende kerndoelen van het SLO aan bod: 36. De leerling leert betekenisvolle vragen te stellen over maatschappelijke kwesties en verschijnselen, daarover een beargumenteerd standpunt in te nemen en te verdedigen, en daarbij respectvol met kritiek om te gaan. 39. De leerling leert een eenvoudig onderzoek uit te voeren naar een actueel maatschappelijk verschijnsel en de uitkomsten daarvan te presenteren.
    Leerniveau
    HAVO 2;
    Leerinhoud en doelen
    Factoren die draagkracht van een gebied beïnvloeden [vervallen na 2014]; Draagkracht [vervallen na 2014]; Aardrijkskunde; Duurzaamheid;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    warmterecords in Nederland
    https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2015/warmterecords/
    Link
    Zure regen
    https://www.youtube.com/watch?v=42SRtim29hw
    Video
    Ecologische voetafdruk
    https://www.wnf.nl/doe-mee/natuurbewust-leven/hoe-groot-is-jouw-voetafdruk/voetafdruktest.htm
    Link
    Webkwestie energie
    http://www.webkwestie.nl/energiewijzer/
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.