Draagkracht van de aarde

Draagkracht van de aarde

Klimaatverandering

Klimaatverandering

Het klimaat en de klimaatverandering staat bijna dagelijks in het nieuws . Je leest over extreme hittegolven, heftige stormen en orkanen, langdurige droogtes, ijsregens en veel overstromingen. Ons klimaat verandert omdat het op aarde steeds warmer wordt. Wetenschappers noemen deze temperatuurstijging  'wereldwijde opwarming'. In deze wikiwijs leer je over dit onderwerp en je gaat er ook zelf mee aan de slag. Want op welke manier houd jij rekening  met ons klimaat?

Waarom wordt het warmer?
Ons klimaat op aarde is vaak vanuit zichzelf veranderd: We hebben ijstijden gehad, maar er zijn ook hele warmere periodes geweest.  Een aantal wetenschappers denken  dat de klimaatverandering nu ook vanuit zichzelf is begonnen. Maar veel andere wetenschappers denken dat het door de invleod van de mens komt. Wij verbranden op dit moment  veel meer fossiele brandstoffen(olie, steenkool en aardgas) dan  we eerst deden.  Hierdoor komt er steeds meer CO2 in de lucht terecht.

Wat zal er gebeuren?
We weten niet  precies wat er gaat veranderen aan ons klimaat. Op sommige plaatsen kan het droger worden en de temperatuur kan wel 4ºC gaan stijgen.  Maar op andere plaatsen kan het misschien wel een aantal  graden kouder worden. Er worden meer stormen verwacht en gletsjers zijn al aan het smelten en verdwijnen misschien voorgoed. De zeespiegel gaat stijgen en Het is zeker dat  de klimaatverandering  invloed zal hebben op mens en natuur. We kunnen met elkaar wel de klimaatveranderingen vertragen en  de negatieve gevolgen hiervan zoveel mogelijk beperken. De draagkracht van de aarde is dus in het geding. Heeft de aarde nog wel het vermogen om alle mensen, dieren en planten te kunnen laten leven, zonder hierbij schade aan te richten aan de leefomgeving? En wat kunnen wij hier (nog) aan doen?

 

Colofon

Het arrangement Draagkracht van de aarde is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Inky De Waal Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-02-04 13:13:33
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze wikiwijs is voor HAVO 2 leerlingen. In deze wiki komen de volgende kerndoelen van het SLO aan bod: 36. De leerling leert betekenisvolle vragen te stellen over maatschappelijke kwesties en verschijnselen, daarover een beargumenteerd standpunt in te nemen en te verdedigen, en daarbij respectvol met kritiek om te gaan. 39. De leerling leert een eenvoudig onderzoek uit te voeren naar een actueel maatschappelijk verschijnsel en de uitkomsten daarvan te presenteren.
Leerniveau
HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Factoren die draagkracht van een gebied beïnvloeden [vervallen na 2014]; Draagkracht [vervallen na 2014]; Aardrijkskunde; Duurzaamheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
warmterecords in Nederland
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2015/warmterecords/
Link
Zure regen
https://www.youtube.com/watch?v=42SRtim29hw
Video
Ecologische voetafdruk
https://www.wnf.nl/doe-mee/natuurbewust-leven/hoe-groot-is-jouw-voetafdruk/voetafdruktest.htm
Link
Webkwestie energie
http://www.webkwestie.nl/energiewijzer/
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open