Blok: Daar zit energie in! - hv123

Blok: Daar zit energie in! - hv123

Introductie

Biologie, natuurkunde of scheikunde?

Wat is de overeenkomst en wat het verschil? Het zijn alle drie natuurwetenschappen en iedere wetenschap verdiept zich in iets anders.

In biologie verdiep je je in de levende natuur met levende wezens (organismen). Alle levende wezens hebben energie nodig.
In natuurkunde en scheikunde richt je je op de levenloze natuur.
In natuurkunde bestudeer je eigenschappen van stoffen (materie), straling en energie.
In scheikunde houd je je bezig met veranderingen van de samenstelling van stoffen. Daarbij treden veranderingen van energie op.

Colofon

Het arrangement Blok: Daar zit energie in! - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-01-24 14:30:58
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit blok hoort bij het thema 'Energie', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Mens en Natuur voor hv123. Binnen dit blok verken je aan de hand van verschillende opdrachten verschillende aspecten van energie en verbranding. Je leert de drie voorwaarden voor verbranding te identificeren en benoemen, en begrijpt verschillende blusmethodes en hoe ze werken. Verder krijg je inzicht in diverse brandstoffen, waaronder fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool. Hierbij komen ook de milieuaspecten van fossiele brandstoffen komen aan bod, evenals duurzame energiebronnen zoals waterkracht, wind en zonne-energie. Ook leer je over het broeikaseffect, onvolledige verbranding en de gevaren van koolstofmonoxidevergiftiging. Daarnaast wordt aandacht besteed aan verschillende energiesoorten, energieomzettingen, warmtetransport en verschillende isolatiemethoden. Je leert tot slot over edele en onedele metalen en het roestproces. Ook praktische aspecten komen in dit blok aan bod. Je leert een onderzoeksvraag en een hypothese herkennen, een proefje uitvoeren, bronnen gebruiken, resultaten presenteren en een natuurwetenschappelijk verslag maken. Om het blok af te sluiten heb je de keuze tussen twee eindopdrachten: je kunt een woordweb of een stop-motion filmpje maken. Veel succes!
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Energie; Mens en natuur; Energie in de toekomst; Vormen van energie, energie-omzetting, transport, opwekking, rendement en vermogen; Verbranden en verwarmen;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
alles is energie, arrangeerbaar, brandstof, daar zit energie in!, duurzaamheid, hv123, mens en natuur, stercollectie, verbranding, warmtetransport

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2017).

Kennisbank NaSk

https://maken.wikiwijs.nl/110757/Kennisbank_NaSk

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open