Hier kun je ontdekken wat BIM is en hoe we BIM kunnen toepassen. In het Revit curriculum worden de basis stappen van Revit behandeld. Kijk goed in Autodesk setup en programma's welke software te gebruiken en hoe te installeren.
Hoe werkt deze site?
De site is opgebouwd uit verschillende modules:
-Revit curriculum
-Revit basiswoning
-Construeren in Revit
-Families maken in Revit
-Ontwerpen in Revit
-A360 collaboration
-BIM
De module Revit basiswoning is de basis die je nodig hebt om de andere modules te kunnen doen. Hierin doorloop je de stappen van leeg project tot een volledig (basis) model.
In het Revit curriculum kun je de basis handelingen terugvinden zoals hoe werkt het menu? Hoe werken wanden, vloeren, wat moet er op een tekening staan, etc. Ook kun je in het Revit curriculum hulp bestanden vinden, deze kun je downloaden en gebruiken in Revit.
In dit hoofstuk kun je tips en instructies vinden voor je dagelijks pc gebruik. Wat moet je doen om bepaalde software te kunnen installeren? Wat moet je doen als je PC te traag is geworden na verloop van tijd? In de onderstaande video kun je zien hoe je slim met je PC omgaat, hoe je overbodige virus software verwijderd en hoe je tijdelijk je firewall en Windows Defender kunt uitzetten.
PC beheer en voorbereiding installatie Autodesk producten
Verborgen mappenin de windows verkenner zichtbaar maken!
Bij de installatie van veel programma's word er veel verborgen data op je c schijf geplaatst. Voor Revit is dit zelfs een behoorlijk handige bibliotheek. Wil je bijvoorbeeld net een staalprofiel wat je niet in standaard Revit zit of wat ook niet in de template staat? Het staat gewoon in een verborgen librarie op je harde schijf! Om deze libraries zichtbaar te krijgen moet je dit eerst instellen voor je windows verkenner. In de onderstaande instructie zie je hoe je dit moet doen.
Verborgen mappen in de windows verkenner
BIM
Wat is BIM?
Kijk eerst dit filmpje van de rijksoverheid. Hierin wordt de visie van de rijlsoverheid op BIM weergegeven.
Een heldere uitleg van wat BIM zou moeten zijn en doen. Doet het dat ook? Dat ga je binnen BIMvironment ontdekken.
Big BIM vs. Little BIM
Wat is het verschil tussen Little BIM en Big BIM?
Omdat BIM voor sommigen in de bouwwereld nog relatief nieuw is – ook al wordt het al enige tijd toegepast door anderen - is er vaak een mentale drempel voor bedrijven om te beginnen met BIM. Het is daarom soms raadzaam om eerst op kleine schaal met BIM te beginnen binnen de onderneming zelf, en daarna pas met externe partijen in een BIM-proces te stappen. Het onderscheid hiertussen wordt algemeen aangeduid met Little BIM en Big BIM.
Hierbij wordt Little BIM opgevat als het opzetten van een intern BIM-proces, op bedrijfsniveau. De reden voor het onderscheid is, zoals hierboven vermeld, dat vele architecten en ingenieurs liefst binnen hun eigen organisatie vertrouwd raken met BIM, vooraleer ze zich volop engageren in een project met andere partijen. De eerste stap in dit proces is uiteraard een weloverwogen keuze maken voor software en hardware die het meest van toepassing is om hun doel te verwezenlijken. Maar Little BIM is meer dan dat. Het gaat in essentie om het optimaliseren van de interne bedrijfsprocessen en workflow. Voor een bouwbedrijf dat begint te bimmen is het een goede eerste stap: er zijn tal van voordelen en efficiëntieverbeteringen te realiseren op bedrijfsniveau. Bovendien is Little BIM een noodzakelijke voorwaarde voor Big BIM.
Big BIM heeft ook sterk te maken met het optimaliseren van processen en efficiënter werken, niet enkel binnen het bedrijf, maar wel over de hele keten, op projectniveau. Het ‘samen bimmen’ vraagt een andere manier van werken en andere competenties dan het enkel intern doen. Transparantie en samenwerking zijn daarbij de centrale waarden. Big BIM is vanzelfsprekend iets complexer te realiseren dan Little BIM, aangezien het bouwbedrijf hier ook deels afhankelijk is van de partners met wie het samenwerkt. Bovendien zijn er een hele hoop praktische toepassingen waar rekening mee moet worden gehouden: hoe informatie uitwisselen, hoe de toegankelijkheid van dataplatformen beheren, hoe evalueren, enzovoort.
Kortom: een architectuur- of studiebureau dat aan het BIM-avontuur begint, zal eerst Little BIM toepassen. Wanneer er voldoende vertrouwen en expertise is om de kennis ook met externe partners te delen, worden de Big BIM-processen verder uitgewerkt.
SAMENWERKEN OP BASIS VAN OPEN STANDAARDEN
Open BIM is een universele aanpak om op basis van open uitwisselingstandaarden en processen gezamenlijk te werken aan het ontwerp, uitvoering en beheer van bouwwerken. Op basis van de Open BIM-aanpak kunnen alle partijen samenwerken, ongeacht welke software ze gebruiken.
Iedereen zijn eigen software
De open uitwisseling gebeurt nu voornamelijk via IFC. IFC staat voor Industry Foundation Classes en is een neutraal en open bestandsformaat voor het uitwisselen van bouwinformatie. Hiermee kan er informatie worden uitgewisseld tussen partijen zonder dat men gebonden is aan een softwarepakket. Het doel van IFC is om binnen een BIM- samenwerking modellen en bestanden uit te kunnen wisselen. Er wordt samengewerkt met aspectmodellen op basis van uitwisseling met IFC-export bestanden. Een systeem waarbij elke partij zijn eigen 3D-model heeft en beheert. Deze worden uitgewisseld op basis van IFC- exports, waarna afstemming plaatsvindt.
Modelchecks noodzaak voor afstemming
Om de modellen van de verschillende disciplines goed af te stemmen, dienen er modelchecks uitgevoerd te worden. Bij modelchecks, ook wel clashcontroles genoemd, worden door de BIM-regisseur IFC-bestanden ingeladen in modelchecksoftware als Solibri of Navisworks. De BIM-regisseur voert hiermee allereerst controles uit of de bestanden voldoen voor wat betreft data en geometrische opbouw. Wanneer de aspectmodellen individueel voldoen, kunnen deze met elkaar vergeleken worden om te zien of er onderling geometrische clashes zijn. Gevonden conflicten worden ontsloten middels een rapportage of een BCF (BIM Collabaration Format) bestand. Hiermee kunnen partijen binnen hun native software de conflicten snel traceren
LOD, Level of detail
LEVEL OF DEVELOPMENT:
De toename van BIM projecten inclusief bijbehorende BIM-protocollen leidt tot de introductie van het Level of Development (LOD) principe.
5 LOD schalen
Deze schalen helpen bij het bepalen van consistente verwachtingen in de complete levenscyclus van een gebouw. Van planning tot ontwerp en van de bouw tot de uiteindelijke ingebruikname van het gebouw. LOD 100 tot 300 geven een verwijzing naar de traditionele werkwijze en bijbehorende leveringen. Terwijl LOD 400 en 500 gericht zijn op gedetailleerde informatie voor het BIM-proces. De onderstaande beknopte uitleg van de verschillende LOD gradaties biedt meer duidelijkheid.
LOD-100: eerste analyse
Een LOD 100 model bestaat voornamelijk uit een massastudie, dan wel een schetsontwerp (SO). Op basis van deze geometrie analyseren wij gegevens zoals volume, oppervlakte en kosten.
LOD-200: schematisch ontwerp
Een LOD 200 model komt overeen met een schematisch ontwerp. In grote lijnen worden algemene systemen, hoeveelheden, grootte, vorm, locatie en oriëntatie aan het model toegevoegd, dan wel uit het model gegenereerd. LOD 200 modellen zijn geschikt voor de analyse van de algemene prestaties van het ontwerp en de uiteindelijke doelstellingen.
LOD-300: controleren van constructie
Een LOD 300 Model is uitgewerkt tot aan het niveau van traditionele bouwdocumenten en werktekeningen. De contouren en materiaalkeuze liggen vast. Mede hierdoor zijn LOD 300 modellen zeer geschikt voor het controleren van de constructie via coördinatie, clash detectie en Model Checks. Ook is in deze fase een 4D planning mogelijk, evenals fotorealistische visualisaties. Ook bevatten LOD 300 modellen een BIM elementencodering, zoals NL-SFB, enz..
LOD-400: het voordeel van verrijking
LOD 400 is het niveau waarbij het model wordt verrijkt met gedetailleerde informatie van de toeleveranciers en fabrikanten.
LOD-500: de werkelijkheid
LOD 500 is het laatste niveau en staat voor een As-Build model. Kortom, een model zoals het daadwerkelijk wordt gebouwd. Alle gebouwelementen bevatten de werkelijke specificaties. Het model borgt als centrale database informatie van het gebouw. Ideaal voor het uitrollen van onderhoudsschema’s voor bijvoorbeeld de operationele systemen.
Informatie op tekeningen LOD300
Hieronder zie een basis opzet in LOD 300 voor het basisproject.
Een plattegrond, een doorsnede en een gevel.
Plattegrond Maatvoering
Maatvoering doorsnede
Maatvoering gevels
BIM hoofdproject SBT
Opdrachtbeschrijving Hoofdproject SBT
Hoofdproject BIM, Minor SBT opdracht beschrijving
Gezamelijke opdrachten:
Elk team maakt bestaande en nieuwe hoofdmodellen in Revit, deze wordt gedeeld via BIM360 of aangeboden aan dhr. Huising om deze op BIM360 te zetten. (keuze om op BIM360 te werken is vrij)
BIM360 is niet verplicht omdat dit ook gedegen kennis en discipline van alle teamleden eist, delen van het model via onedrive, dropbox of iers anders mag natuurlijk ook.
Elk team maakt een BIM uitvoeringsplan volgens BIM protocol.
Het Bim uitvoeringsplan bevat de volgende onderdelen volgens aangeleverde template:
Projectomschrijving
BIM doelen
BIM toepassingen
Organisatie (taken, wie doet wat)
Informatie en data afspraken (ILS)
Communicatieplan.
Individuele opdrachten:
-Elke student maakt binnen het uitvoeringsplan:
een conclusie over de (digitale) samenwerking, met een voorbeeld over je rol en de communicatie binnen het project met je teamleden.
BIM protocol en BIM uitvoeringsplan Hoofdproject SBT
Een BIM Protocol bevat informatie en voorwaarden aanvullend op de Overeenkomst t.a.v. de verplichtingen en aansprakelijkheden van Opdrachtgever en Opdrachtnemer(s) met betrekking tot te leveren BIM-modellen en/of -data, alsmede het gebruik en het eigendom van die modellen en/of data.
Wat is Autodesk A360/BIM 360 Collaboration for Revit?
Met Autodesk A360 Collaboration for Revit kan een Revit-project op A360 Team geplaatst worden waarna andere teamleden (eventueel van andere bedrijven) uitgenodigd kunnen worden om samen te werken in dit project.
Je werkt dus niet vanaf een gezamelijke server maar met alle partijen in 1 model op de A360 cloud van Autodesk. Ook kun je je revit model buiten revit gebruiken via de webinterface van a360 op je smartphone/ipad/ tablet of een willekeurige pc voor bijvoorbeeld overleg.
Vereisten om in het hoofdproject te kunnen werken met BIM360 design:
Geef voor uiterlijk 18 april je team/gegevens door aan dhr. Huising dit doet 1 persoon per team per mail (k.m.huising@pl.hanze.nl)
Geef de volgende gegevens per team door:
-Team naam
-Teamleden
-Per teamlid zijn/haar mailadres(hanze) welke gekoppeld is aan je autodesk account
-Iedereen werkt in dezelfde versie van Revit 2019
-Ieder teamlid heeft autodesk desktopconnector voor bim360 Revit geinstalleerd.
Je krijgt een uitnodiging via je mail, waarna je op je team portal je project kunt uploaden en gebruiken.
Autodesk setup en programma's
Autodesk software
Autodesk software zoals Revit, Autocad, Civil 3d en Navisworks is voor studenten en docenten gratis te installeren via een Sudent licence. Let op! Installeer voor de minor Revit 2020!
Binnen de minor SBT zul je veel verschillende paketten leren gebruiken maar de belangrijkste is in het begin Autodesk Revit. Bij BIM software is het belangrijk dat iedereen dezelfde versie gaat gebruiken. Binnen de Minor gaan we beginnen met Autodesk Revit 2020. Je mag zelf natuurlijk meerdere versies installeren maar binnen de course gebruiken we allemaal Revit 2020
Aanmaken AUTODESK acount:
Typ in google autodesk student (zie afbeelding)
Je kunt op deze pagina alle software van autodesk als student downloaden. Maak een eigen acount aan.
Dit doe je door te klikken op de link (sign in) rechtsboven. Je hebt nog geen acount dus maak je een nieuwe aan. Je moet hier je gegevens invullen en ook aangeven op welke school je zit. Gebruikje schoolmail (HANZE) als accountnaam. Dit mag geen hotmail/Gmail e.d. zijn. Bij de vraag education type altijd University aanvinken en nooit highschool!! Je zit op een iniversity of aplied siences, een highschool is voortgezet (mavo/havo/vwo). Vul je wel highschool in dan kun je de Hanzehogeschool niet terugvinden en de registratie niet afmaken.
Let op bij school vul je in Hanzehogeschool Groningen (deze naam wordt door Autodesk herkent)
Als je een acount hebt aangemaakt krijg je een mail met de melding om deze te activeren. Tevens moet je een document van de Hanzehogeschool toevoegen die bewijst dat je op de Hanzehogeschool zit. Dit document kun je maken door de voor- en achterkant van je studentenkaart te scannen en dit als pdf bij de registratie te uploaden. Het maken van een scan van je kaart kun je eenvoudig met je telefoon doen door bijvoorbeeld Genius-scan te gebruiken op je telefoon. Deze gratis app maakt direct een pdf van je scan.
Als je dit gedaan hebt kun je autodesk programma's gaan downloaden.
Installeer voor de minor Revit 2020!
Je kunt nu ook op elke willekeurig pagina van Autodesk rechtsboven in de pagina inloggen en je gevens en bijbehorende programmapakket bekijken.
Let op! voor het installeren eerst goed kijken naar de instructie in het vorige hoofdstuk PC tips. (je moet namelijk je firewall tijdelijk uitzetten)
In de onderstaande Video kun je stap voor stap zien hoe je een Autodesk account aanmaakt.
Studenten account Autodesk
Problemen bij installatie Autodesk producten
Problemen bij het installeren van Autodesk programma's:
Je wilt een Autodesk programma installeren op je PC of laptop, dit gaat meestal zonder problemen maar kan ook wel eens misgaan. Programma's als Autocad, Revit, Civil 3d of Navisworks zijn vrij grote programma's en vragen een specifieke installatie. Bij vooral windows 10 kunnen er soms problemen ontstaan bij de installatie. Lukt je installatie niet kijk dan goed in de onderstaande oplossingen van Autodesk. Met dank aan het Autodesk forum staan hieronder 8 tips om mogelijke problemen bij installatie op te lossen. Deze zijn in het Engels.
(3 persoonlijke tips van mij: 1. zet je firewall tijdens installatie tijdelijk uit. 2. Zet de virus scanner en windows defender tijdens de installatie tijdelijk uit. 3. Installeer de laatste versie van WindowsC++ op je pc)
8 Frequent Issues when installing Autodesk Products
Installing a software seems easy these days. Just by clicking next on installation wizard apparently will get the job done. But it’s not always like that. Many times the installation failed. We need to know what is the problem and what is the workaround. If you don’t know what’s the problem, you may not be able to install it even you have tried several times. Don’t smash your computer yet, Let’s try to fix it.
I try to compile 8 most frequent issues in Autodesk product installation, frequently asked in Autodesk forum. Hopefully, this list will help you to fix your installation issue.
1. Installation Freeze
If you use Install Now option, you might think the installation freeze. Install Now will download required files for installation and install the product on your computer. Depends on your internet connection speed, it may take a very long time. Sometimes people think it freeze and cancel the installation or kill the task. This can lead to another issue. Just let the installation run, even it might take overnight.
I always recommend using Browser Download option. It’s like the old days, download the whole media and then run the installation from local disk. We can easily see if the download is running and know when it’s completed.
Autodesk claims that Install Now is faster because it only download required files. However, you can’t use the media to install on other computers. I feel installing from local disk is more comfortable because it’s easy to tell if the installation is actually running or it freeze.
2. Download File is Missing
You see this following message:
Product download consists of multiple files. At least one file is missing or has not been downloaded yet.
Some products (especially suites) consist of multiple files. I believe Autodesk separate the media into files so they can fit in multiple DVDs. It allows you to distribute the media without using an external drive.
If you see the message, it means you haven’t downloaded all required files. Or they are not in the same folder.
You tried to install the product, but it’s not successful. You see the installation finished but see the red cross next to some products name. Or you can’t select the product to install because Windows think it’s already installed.
Before we continue, you need to know the exact problem. You can find detailed error in installation log. If you are not familiar with installation log, this documentation shows how to see the log. You can open the log file using Windows Notepad.
3. Application is already Installed
You tried to install your software, but the installer says it’s already installed. This happens because the previous installation was not successful, or uninstalling the product was failed. For example, you terminate the installation.
Unfortunately, FixIt is not available for Windows 10 yet. If you use Windows 10, you need to remove it manually from Windows Registry.
Warning: Make sure you make registry backup before you manually delete a registry key. Read this documentation how to backup and restore your registry: https://support.microsoft.com/en-us/kb/322756
The installation registry is saved here:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall or HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninst all
4. Microsoft C++
Your software depends on many Windows prerequisite. When the prerequisite installation failed, the installation will not continue. The most frequent prerequisite that failed is Microsoft Visual C++. Try to check the installation log file if you can find line similar like this:
Rollback Microsoft Visual C++ 2012 Redistributable (x64) Failed Failure is ignored, Result=1619
If you see it, you need to uninstall all Microsoft Visual C++ in your computer. You may see different versions of Microsoft Visual C++, uninstall them all. After you complete, try to install the product again.
You have completed the installation, but you can’t activate your product. These are the most frequent reason why the activation was failed.
5. Serial number is not valid
Don’t panic if it says your serial number is not valid. If you purchased a perpetual license, it doesn’t mean you can’t use your product anymore.
There are several reasons why the serial number is no longer valid. Your serial number is probably has been upgraded to newer version. Or you may use a wrong product key.
You can activate your license as many as the seats you have. If you have 1 license you can activate it on 1 computer. If you are on subscription, you can activate it one more time on your home computer. Remember to read the license agreement: both computers must be used by the same person and can’t be used at the same time.
What if your computer die and you want to activate it on another computer? You still can activate it.
You can’t install your software on any operating system. You need to check if your operating system is supported for your product before you start installing your software.
7. System Requirement
Recent versions of Autodesk software don’t support Windows XP and Vista anymore. Some products won’t run on a 32Bit operating system. For example Revit and 3ds Max. Check the system requirements if your operating system is supported.
Remember that Windows 7 and Windows 7.1 are different. If the requirements say Windows 7.1, you can’t install it on Windows 7. You need to upgrade it to Windows 7.1 first.
Windows 10 is not officially supported yet. At least at the day this article is published. But many has already upgraded their operating system to Windows 10 already.
There might be some workaround to install Autodesk products on Windows 10. Like this one on Up and Ready.
There are many things that can make installation fail. Autodesk products rely heavily on the operating system and their prerequisites. The problems listed here are just the problems I find on a regular basis on Autodesk forum.
In het onderstaande document vindt je een uitleg van de Revit interface. Tijdens de les gaan we hier dieper op in.
In de onderstaande video kun je een korte introductie bekijken over Revit. Hoe ziet de interface eruit en hoe functioneert Revit.
Introductie Revit
2. Revit navigeren
In de onderstaande oefening leer je door middel van een kleine oefening navigeren in Revit
3. Revit modify
4. Revit wanden
arcering wanden aanpassen
Naast wanden aanpassen kunnen we door gebruik te maken van de samengestelde wanden in onze template nieuwe wanden maken zoals bijvoorbeeld een HSB wand voor ons dakkapel
wanden aanpassen (bijvoorbeeld een hsb wand maken)
5. Revit vloeren
6. Revit daken
Daken maak je in Revit met de Roof functie onder de tab architecture. Je kunt een dak maken met roof by footprint of met de functie roof by extrusion.
De meest voorkomende daken zie je in de onderstaande instructie.
daken video 01
daken video 02
7. Revit trappen
In Revit kun je trappen plaatsen in een project door middel van het plaatsen van families van een fabrikant bijvoorbeeld. Lukt het niet om via een fabrikant een geschikte trap te vinden dan zul je de trap zelf moeten maken. Je kunt trappen maken in Revit op drie manieren. De eerste en de meest eenvoudige is de trappentool in Revit, de tweede is door een inplace family mass te gaan maken, de derde is door slim gebruik te maken van bijvoorbeeld een vloerfunctie. (de laatste optie kun je terugzien bij de ontwerptips)
De trappentool binnen Revit werkt het beste met de sketchtool. Alleen voor een rechte steektrap kun je de standaard template in de tool gebruiken. Wil je een trap met kwarten gaan maken dan moet je de sketch tool gaan gebruiken. In de onderstaande instructie kun je zien hoe je een trap met onderkwart kunt maken door middel van de sketch tool.
trappen door middel van sketch
8. Curtain walls
Curtainwall kozijnen maken video 01
Curtainwall kozijnen maken video 02 Houten profiel 67 x 114mm
Revit basiswoning
Introductie
Revit A360 model
Welkom bij de basisbeginselen van Revit.
Aan de hand van het voorbeeld en de ondesrtaande video's ga je een vrijstaand huis opzetten met een garage en een dakkappel. Je Maakt gebruik van een aantal basis bestanden die je in de les krijgt of van deze site kunt downloaden. Je gaat vanuit het 3d model een tekenblad genereren zoals het voorbeeld PDF. Dit voorbeeld gebruik je ook bij de lessen. Vanuit deze basis gaan we in de vervolg lessen steeds een stapje verder, detaileren, faseren, construeren en uiteindelijk families maken.
Let op! Je maakt na voltooien van je woning zelf een uitbreiding aan de achterzijde van de woning. Het moet een serre worden met een maximale diepte van 2,5 m. Hoe de serre eruit komt te zien is aan jou, maar je moet wel binnen de rode lijnen op het voorbeeldblad blijven. Voor de uitbreiding kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de ontwerpkozijnen zoals voorgedaan in de allerlaatste video van de basiswoning.
In de onderstaande video gaan we eerst verkennen hoe Revit funtioneert.
Stramienen hoogtes en wanden
Wat is een stramienlijn?
Een stramienlijn is een lijn op een bouwtechnische tekening als hulpmiddel om op een tekening te verwijzen naar bepaalde belangrijke overgangen in het bouwwerk, zichtpunten of doorsneden die in andere tekeningen kunnen worden uitgebeeld. Het doel van stramienlijnen is dus het verduidelijken van de technische tekening. Binnen Revit is het niet alleen ter verduidelijking van het model maar vooral ook bepalend in het vaststellen van doorlopende constructies.
Er zijn horizontale en verticale stramienlijnen en worden vanaf linksonder in de tekening van een nummer of letter voorzien:
horizontaal van een nummer vanaf 1 oplopend, verticaal van een letter vanaf A oplopend. Deze labels staan vermeld in een bolletje, de stramienbol.
Stramienlijnen kunnen zo een assenstelsel vormen met horizontalen en verticalen. "Geknakte" stramienlijnen bestaan niet, dat worden twee of meer stramienlijnen.
Stramienlijnen behoren tot de bouwmaatvoering.
In de onderstaande video gaan we vanuit een leeg project opstarten in onze template. De Template kun je downloaden in het hoofdstuk bestanden.
Stramienen, hoogtes en wanden
Fundering en garage wanden
De garage wand plaatsen we met een andere Family dan de spouwmuur, dat betekent dat we de muur moeten loskoppelen. Hiervoor gebruiken we disallow join. Kijk goed naar de instructies.
Ook plaatsen we een funderings strook met de functie structural foundation wall.
Fundering en garagewanden
Vloeren
vloeren maken in Revit
Daken
Daken gaan we maken door middel van de tool Roof by footprint in de architecture tab in het Ribbon. We schetsen dus in plattegrond waar we een dak willen plaatsen.
Vergeet niet de schetsmode af te sluiten.Pas als je dit gedaan hebt wordt je dak zichtbaar
daken maken
Buitenkozijnen
Buitenkozijnen plaatsen.
Bij het plaatsen van de buitenkozijnen maken we voor de basiswoning vooral gebruik van de kozijnen die beschikbaar zijn in je template, daarnaast gebruiken we een aantal kozijnen die je kunt downloaden bij het hoofdstuk bestanden onder Revit curriculum.
Let bij het plaatsen goed op de hoogte, breedte en de neggemaat(diepte) van de kozijnen. De maatvoering kun je terugvinden op je het PDF overzicht.
buitenkozijnen plaatsen
Binnenwanden begane grond
Binnenwanden plaatsen doe je in principe op dezelfde manier als het plaatsen van de buitenwanden maar je zult merken dat het eenvoudiger is om ze later pas op de juiste maat te zetten in plaats van direct.
Binnenwanden plaatsen
Binnenwanden verdieping
Bij het plaatsen van de binnenwanden moeten we rekening houden met de onderliggende verdieping en we zullen de wanden moeten laten aansluiten op het schuine dak.
Binnewanden verdieping
Trap plaatsen
We gaan in onze basiswoning een trap plaatsen met behulp van een famillie die beschikbaar is gesteld door een fabrikant.Je kunt natuurlijk ook trappen maken door middel van de trapfunctie in Revit. Voor uitleg over de trappenfunctie zie ook het hoofdstuk Revit curriculum. Voor hele speciale trappen kijk ook in het hoofdstuk ontwerpen in Revit. Voor de basiswoning kun je de trap gebruiken die in het mapje FAM zit bij Revit curriculum/bestanden.
Trap plaatsen
Dakkapel plaatsen
Bij het plaatsen van een dakkappel moeten we door het dak. Dit betekent dat we een gat in het dak moeten maken, als eerste zetten we een wandconstructie op door het schuine dak. Daarna kunnen we pas het gat maken in het schuine dakvlak.
Dakkappel plaatsen
Ruimte nummering
Ruimte nummering en oppervlakte informatie voegen we toe door Rooms toe te voegen aan de ruimtes in de plattegronden.
Maatvoering plattegronden
Maatvoeren doen we door de tool in Annotate. Kijk ook voor het plaatsen van de maatvoering goed naar de voorbeelden onder het hoofdstuk BIM/LOD300 tekening informatie.
Maatvoering plattegronden
Omgeving
Het terrein maken we op door middel van een toposurface, dit doen we op niveau maaiveld.
Terrein opmaken
gevels opmaken
Gevels opmaken in Revit doen we door middel van Filled regions, de hoogtes geven we aan met spot elevations.
Gevels opmaken.
Tekenkader
project to sheet
Renvooi
Een Renvooi is de verklaring van alle arceringen op je tekening of project. Hierin geef je aan waar de arceringen en symbolen voor staan.
Renvooi maken in Revit
ontwerp kozijn in Revit met een Curtain wall
Ontwerp kozijn in Revit met de curtain wall functie
In de ontwerpfase is het vaak nog niet nodig om direct een goede familie van je kozijn te maken. Dan kun je voor de optie van het ontwerpkozijn kiezen zoals in de onderstaande instructies wordt uitgelegd. In de onderstaande link kun je ook het hulpbestand voor de ontwerpkozijnen vinden. Hiermee kun houten kozijnen van 67 x 114 mm creeren in een curtainwall
Ontwerpkozijn door middel van een curtain wall video 01
Ontwerpkozijn door middel van een curtain wall video 02
Detail maken in Revit
Het maken van een detail is een redelijk eenvoudig proces binnen Revit, maar wel eentje die je eens gedaan moet hebben. Aan de hand van de onderstannde video's leer je stap voor stap deze vaardigheden. De hulp bestanden kun je hieronder downloaden. Op het A3 voorbeeld(pdf) kun je een voorbeeld zien van het te maken detail.
Situatie tekeningen beginnen altijd in eerste instantie met het verkennen van het gebied. Bij voorkeur door er zelf naar toe te gaan en hiervan zoveel mogelijk informatie ter plekke te verzamelen. Maak altijd veel foto's en als je kunt meet ook een aantal referentie punten op. Alles om je heen kun je dan relateren aan een bepaalde schaal.
Bij je zoektocht naar situatie en locatie gegevens zul je veel nieuwe termen tegenkomen zoals GBKN, BGT, PDOCK en nog veel meer.
Hieronder alvast een lijst van begrippen en afkorten die je kunt tegenkomen:
BAG Basisregistratie Adressen en Gebouwen
BGT Basisregistratie Grootschalige Topografie
BRT Basisregistratie Topografie
CROW Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in Grond-, Water-, Wegenbouw en Verkeerstechniek
ETRS89 European Terrestrial Reference System 1989
GBKN Grootschalige Basiskaart Nederland
GI Geo-informatie
GIS Geografisch informatiesysteem
GML Geography Markup Language
GPS Global positioning system
HTW Handboek voor de technische werkzaamheden van het Kadaster
ID Identifier
IHO International Hydrographic Organization
IMGeo Informatiemodel geografie
IMLG Informatiemodel landelijk gebied
IMOOV Informatiemodel openbare orde en veiligheid
IMWA Informatiemodel water
INSPIRE Infrastructure for Spatial Information in Europe
IT Informatietechnologie
I&S Informatiemodel en specificaties
LAT Lowest Astronomical Tide
LOD Level Of Detail
NAP Normaal Amsterdams Peil
NEN Nederlandse norm
OLR Overeengekomen Lage Rivierwaterstand
RD Rijksdriehoeksmeting
SVB-BGT Samenwerkingsverband Bronhouders BGT
UML Unified Modeling Language
UNCLOS United Nations Convention Law of the Sea
URI Uniform Resource Identifier
PDOK, GBT en GBKN situatie informatie bekijken en beheren
Bij PDOK https://www.pdok.nl/ vind je open datasets van de overheid met actuele geo-informatie. Deze datasets zijn benaderbaar via geo webservices, RESTful API's en beschikbaar als downloads en linked data. Daarnaast vind je hier cases over de mogelijkheden van deze geo datasets.
In de PDOK viewer kun je veel informatie op elke locatie in Nederland bekijken. Wil je dit echter digitaal gebruiken in bijvoorbeeld Autocad dan zul je de extentie van Infracad moeten gebruiken. Infracad stelt een studentenlicentie gratis beschikbaar. Je kunt deze aanvragen op de onderstaande link. https://www.infracad.nl/studentenlicentie
Hou er wel rekening mee dat je de licentie je per mail moet worden toegestuurd.(tijd)
Noord orientatie
Een situatie tekening is in principe altijd Noord gericht. Op je situatietekening kan je gebouw of object dan ook verdraaid onder een hoek staan. Dit werkt niet altijd even makkelijk in bijvoorbeeld Autocad of Sketchup. Maak dan altijd ook eerst vooraf een schoon bronbestand van je situatie en ga daarna verder werken aan je object of gebouw. Het is ook handig om de verdraaiing van je situatie vast te leggen als je niet onder een hoek wilt gaan tekenen of modelleren.
In aanzet tot BIM processen hebben we het dan over Project-North en True-North. De project orientatie ten opzichte van het noorden en werkelijke (situatie) orientatie ten opzichte van het noorden.
Situatietekening in CAD
Een situatie tekening kun je vanuit je eigen visuale opnames vastleggen in een digitaal document maar je kunt ook gebruik maken van digitale databases die situaties beschikbaar stellen. Er zijn een aantal mogelijkheden om deze digitale informatie te verkrijgen. in de onderstaande video instructie behandelen we twee mogelijkheden. Cadcollege kaarten en PDOK met infracad zijn de twee moelijkheden die we laten zien. Cadcollege maakt gebruik van open streetmap en het nationaal georegister. PDOK maakt gebruik van BGT(Basisregistratie Grootschalige Topografie) en GBKN (Grootschalige Basiskaart van Nederland) maar kun je alleen bruikbaar in Autocad digitaal inlezen met de add-in van Infracad.
Situatietekening in Autocad
Je kunt de kaarten van Cadcollege vinden onder de volgende link.
In de onderstaande instructies kun je zien hoe je een situatie plaatst in sketchup.
Dit doe je door een geolocatie toe te voegen. In de Sketchup pro versie kun je ook nog echt CAD tekeningen importeren, maar in de onderstaande instructie maken we gebruik van de gratis Sketchup. In Sketchup is het verstandig om zoveel mogelijk, direct eigenlijk de objecten die je maakt om te zetten in een groep(selecteren, rechtermuisknop, make group). Maak je geen groepen of componenten dan wordt je Sketchup project als snel een frustrerende kleimassa. Naast het groeperen is het gebruik van layers aan te raden. Dit zorgt ervoor jij in controle blijft en niet het sketchup bestand. (Autocad logica om sketchup werkbaar te houden;)
De (logische) structuur die we je proberen aan te leren ga je hopelijk ook terugzien op het moment dat je complexere software gaat gebruiken zoals bijvoorbeeld Revit of Archicad in je SABE ontwikkeling. Maak bij het opzetten van een 3d opzet in Sketchup bijvoorbeeld slim kennis van de 2d kennis die je bij Autocad hebt opgedaan. Denk bijvoorbeeld aan het landprofiel, maak deze eens 2d in sketchup en door middel van pushpull of follow-me wordt het ineens een makkelijk 3d object.
video 01 situatie plaatsen in Sketchup
Sketchup profiel in situatie verwerken.
Situatie verwerken in Revit
Construeren in Revit
Staalconstructies in Revit
In dit hoofdstuk gaan we een stalen portaal maken aan de hand van 2 instructie video's.
Je begint met het template een nieuw projecten zet kolommen op de stramienen, vervolgens plaats je daar liggers over en ga je de verbindingen afmaken. Kopplaten tekenen en de liggers netjes aansluiten op de kolommen.
staalconstructie video 01
staalconstructie video 02
Group maken van je revit portaal.
Door een group van je revit portaal in een ander of nieuw project te laden kun je het portaal repeteren in de vorm zoals jij dit in eerste instantie bedacht hebt met alle cutlines die over refplanes lopen. In de video wordt uitgelegd waarom en hoe je dit moet doen.
staalconstructie video 03 Modelgroup(component) maken
Houten Constructies in Revit
Houten constructies maken in Revit:
Aan de hand van de onderstaande 3 video's gaan we een houten vloer en een houten dakconstructie maken. Dit doen we met Beamsystems. Let op! bij verticale beamconstructie maken we gebruik van ref. planes.
Revit construeren video 01
Revit construeren video 02
De gipsplaat maken we vorvolgens op dezelfde manier als de underlayment plaat.
Let wel goed op de hoogteplaatsing van de gipsplaat.
Revit construeren video 03
Familie's maken in Revit
Families gebruiken we in Revit projecten voor elementen en objecten. We kunnen deze objecten vast of parametrisch maken.
Parametrisch houdt in dat je de familie op maat kunt aanpassen, in de families kun je labels toevoegen met vaste maten of je kunt ze vrij geven. Door middel van een aantal voorbeelden zul je leren hoe je een familie opbouwd.
Gedeelde Parameters (Shared parameters)
Gedeelde parameters zijn parameterdefinities die in meerdere families of projecten kunnen worden gebruikt.
Gedeelde parameters zijn definities van parameters die je aan families of projecten kunt toevoegen. Gedeelde parameterdefinities worden opgeslagen in een bestand dat onafhankelijk is van elk Family bestand of Revit-project; hierdoor hebt je toegang tot het bestand van verschillende families of projecten. De gedeelde parameter is een definitie van een container voor informatie die in meerdere families of projecten kan worden gebruikt. De informatie die is gedefinieerd in een familie of project met behulp van de gedeelde parameter, wordt niet automatisch toegepast op een andere familie of een ander project met dezelfde gedeelde parameter.
Om informatie in een parameter in een tag te kunnen gebruiken, moet dit een gedeelde parameter zijn. Gedeelde parameters zijn ook handig als u een schema wilt maken met verschillende Family categorieën; zonder een gedeelde parameter, kun je dit niet doen. Als u een gedeelde parameter maakt en deze aan de gewenste gezinscategorieën toevoegt, kun je vervolgens een planning maken met deze categorieën. Dit wordt het maken van een schema met meerdere categorieën in Revit genoemd.
Je kunt de shared parameters van de nederlandse Revit standaard hieronder downloaden en vervolgens op je pc plaatsen in de map: C:\Program Files\Autodesk\Roombook Areabook Buildingbook for Revit 2017\Buildingbook\Program
Heb je dit mapje niet? geen probleem, sla de 3 bestanden dan lokaal op je c schijf in een nieuwe map. Noem deze Revit bestanden zosdat je het mapje makkelijk weer terug kunt vinden. Als je later shared parameters wilt toevoegen klik je in de functie op select en browse, daarna kun je de shared parameters gebruiken.
In dit hoofdstuk beginnen we met de basis van het maken van een parametrische familie. Door een object, in dit geval een stellingkast te maken leer je werken met ref planes. Na deze oefening kun je verder met andere families en familiesoorten.
Stellingkast video 01
stellingkast video 02
Raamkozijn profielen
Voordat we het raamkozijn als familie gaan maken gaan we eerst de kozijnprofielen maken.
Ook dit doen we in een famillie, een profile family zodat we die later kunnen sweepen.
Hieronder kun je de profielen met maten zien die we eerst gaan maken.
In de onderstaande instructie maken we een profile family
raamprofiel maken als Profile familie
Raamkozijn
Met behulp van een metric wall based family gaan we een houten kozijn maken. Hiervoor gebruiken we de eerder gemaakte kozijnprofielen.
Nadat we het kozijn gemaakt hebben gaan we met een extrusion het glas in het kozijn maken en met een sweep de glaslat. Uiteindelijk maken we nog een betonnen lekdorpel onder het kozijn en passen de void (opening) in de muur nog aan.Het is een behoorlijk proces maar wel een essentieel proces om de logica van families te doorgronden.
Hieronder zie je het eindresultaat.
In de onderstaande video's kun je stap voor stap de handelingen volgen. Let op, je moet eerst de koijn profile-family's gemaakt hebben.
familie raamkozijn video 01
Bij het opzetten van het raamkozijn maken we intensief gebruik van Ref planes. Deze ref planes gebruiken we om (shared) parameters aan vast te zetten. Hierdoor kunnen we het kozijn ook parametrisch gaan gebruiken, je kunt nu breedte en hoogte maatvoering vrij invoeren na het plaatsen van het kozijn in je project.
familie raamkozijn video 02
Hieronder zie je ook hoe alles in doorsnede is vastegezet aan de Ref planes. Doe je dit niet, dan gaat je familie niet parametrisch mee.
Raamkozijn video 03
Glaslat en glasinvulling kozijn
De hoofdvorm van het kozijn hebben we gemaakt en nu gaan we de glasinvulling maken en de glaslat. Voor de glaslat maken we eerst het profiel aan in een nieuwe metric profile family. De afmetingen van de glaslat kun je in de onderstaande afbeelding zien.
Raamkozijn video 04
Raamkozijn video 05
Lekdorpel en void.
De laatste stap in het afronden van het raamkozijnfamilie is het maken van de lekdorpel en het uitbreiden van het gat in de wand (void)
Het maken van de lekdropel doen we met een metric profile family en voor de afmetingen kun je kijken op de onderstaande afbeelding.
Raamkozijn video 06
Tentvorm
Aan de hand van de twee onderstaande video's gaan we deze parametrische tentvorm maken. Eenmaal in Revit kunnen we ook nog de breedte, lengte en hoogte instellen.
Tentvorm 01
tentvorm 02
Ontwerpen in Revit
Generic sweep in Revit
In deze instructie kun je in het kort zien hoe je een sierlijst maakt voor bijvoorbeeld op een gevel die de vorm van een kozijn volgt.
Je deze zelf schetsen maar ook eenprofile family gebruiken, hoe je een profile family maakt zie je bij het hoofdstuk families maken in Revit.
Sweep profile in Revit
Wandopbouw presenteren in 3d
In deze instructie gaan we een opengewerkte wandopbouw maken van een spouwmuur als voorbeeld. Dit kun je natuurlijk voor elk type wand maken.
3d wandopbouw in Revit
Vancouver Tower van BIG Architects door middel van inplace massing
In deze instructie gaan we de Vancouver tower van BIG architects maken in Revit. In de onderstaande afbeelding kun je zien hoe de speciale vorm van deze toren eruit ziet.
Vancouver Tower Big Architects
concept Vancouver tower
Vancouver Tower van BIG Architects door middel van inplace massing
Speciale trap in Revit
Speciale houten trap, dit kan natuurlijk ook in Revit
Speciale trap in Revit
parkeergarage met spriaalvormige in- en uitgang
Door middel van mass-inplace maken we snel en eenvoudig een parkeergarage. Vervolgens voegen we met de vloerfunctie daar een spiraalvormige in- en uitgang aan toe
3d exploded view maken in Revit
In deze instructie gaan we van een revit 3d model een explode architectural view maken. Dit kun je doen door in Revit gebruik te maken van de functie displacement. Op deze manier kun je het model opblazen zodat je in een oogoplsag een bouwsysteem kunt laten zien of de plattegronden in 3d tonen.
Video instructie Exploded 3d view.
3d exploded view
BIM360 design
Handige links, families en objecten
In dit hoofdstuk kun je links naar handige sites voor objecten en families vinden. Ook kun je hier pionierswerk van medestudenten vinden, zoals bijvoorbeeld Johan Klein. Wil je ook content met je medestudenten delen? neem dan contact op met Kees Huising.
Het arrangement BIMVIRONMENT Hanzehogeschool Groningen SBT is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Kees Huising
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-05-28 11:38:46
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.