Webquest - braakballen

Webquest - braakballen

Inleiding

Hallo en welkom bij deze webquest. Wil jij mij helpen? In de video hieronder leg ik mijn probleem uit!

Bush master - Vlog #2374 - Braakballen

Opdracht

Ha bushies, voordat jullie met de braakballen bezig gaan, is het wel zo handig dat jullie weten hoe dat nou precies zit. Check daarom even de video hieronder!

https://schooltv.nl/video/braakballen-alles-wat-een-uil-niet-kan-verteren-spuugt-hij-uit/#q=trefwoord%3A%22braakbal%22

Verwerking

Tijd om te pluizen! Volg daarna dit stappenplan!

1. Zorg dat je tafel helemaal leeg is.

2. Haal een pincet, een zwart papier, een wit papier en het papier met het skelet van een muis (zie hernaast) bij de instructietafel.

3. Leg de drie vellen papier naast elkaar.

4. Wanneer je alles klaar hebt liggen steek je je vinger op. De meester komt je dan een braakbal brengen.

5. Vervolgens mag je met je pincet de braakbal uit elkaar pluizen. Doe dit boven het zwarte blad. Dan vallen de beestjes die de uil gegeten heeft meer op.

6. Wanneer je iets vindt, kan je onderzoeken wat het is. Denk je dat het een bot van een muis is. Kijk op de afbeelding van het skelet om er achter te komen welke het is!

7. Is het geen bot? Dan is het waarschijnlijk een insect geweest. Die eet de uil ook wel eens. Weet je wat voor insect dit was?

8. Wanneer je de schedel van een muis vindt, of een stukje daarvan, kan je uitvinden wat voor soort muis het was. Op de volgende pagina vind je een kaart die daarbij kan helpen.

9. Wanneer je meerdere botjes en / of beestjes gevonden hebt, kan je deze netjes op het zwarte papier gaan leggen. Probeer dan ook uit te puzzelen welke botjes, waar horen te liggen. Vind je meer van dezelfde beestjes, plaats die dan bij elkaar.

10. Om een completer skelet te krijgen, kan je samenwerken met je buurman of buurvrouw. Misschien vinden jullie samen genoeg botjes om een heel muizenskelet te maken!

11. Wanneer je vindt dat alles goed ligt, kan je het met lijm gaan vastplakken,

12. Met wit potlood kan je makkelijk op het zwarte papier schrijven. Zet er bijvoorbeeld bij wat de namen van de botten zijn!

Info-bronnen en materialen

(Klik om te vergroten) Er zijn heel veel verschillende soorten muizen. Door naar de schedel te kijken kan je uitvinden welke soort je gevonden hebt. Lukt het de klas om alle soorten te vinden?
(Klik om te vergroten) Er zijn heel veel verschillende soorten muizen. Door naar de schedel te kijken kan je uitvinden welke soort je gevonden hebt. Lukt het de klas om alle soorten te vinden?

informatie over de uil
Wil je meer weten over de uil? Klik dan hier!

Vragen

Beoordeling

Voor deze les wordt je op verschillende punten beoordeeld. In totaal kan je 99 punten verdienen.

40 punten voor het samenstellen van je skelet. Als je dit op de goede manier doet, krijg je alle punten. Wanneer je een paar kleine foutjes hebt, krijg je er 20 en wanneer je wel erg veel fouten hebt gemaakt (denk aan een schedel op de plek van de bips) krijg je er maar 10.

Voor het beantwoorden van de vragen kan je per vraag 10 punten verdienen. Als ik zie dat je erg je best hebt gedaan, met mooie, lange antwoorden krijg je alle punten voor de vraag. Als je je best hebt gedaan, maar er zitten toch wat foutjes in je antwoord, krijg je 5 punten. Wanneer je niet je best hebt gedaan, je beantwoord bijvoorbeeld alleen maar met ja of nee, krijg je 0 punten.

De laatste 20 punten krijg je door goed je best te doen gedurende de webquest. Hoe beter je je best doet, hoe meer punten. Wanneer je meer kletst dan bezig bent, krijg je ook minder punten. Natuurlijk is praten met je groepsgenootjes niet verboden, maar hou het wel serieus alsjeblieft ;).

Afsluiting

Ha Bushies! Jullie hebben echt goed gewerkt vandaag. Ik weet niet of ik ooit zoveel uilenballen heb gezien! Echt heel tof hoe jullie ook die skeletten hebben opgeplakt.

Nou, ik hoop dat jullie liken en subscriben!

 

Ciao,

De bushmaster

Voor de leerkracht

Doelen

Deze les is ontwikkeld voor groep 6, maar is eventueel ook te gebruiken in groep 5 en 6.

Doel: Aan het eind van de les hebben de leerlingen onderzoek gedaan naar wat een uil eet, door braakballen te ontleden waarbij ze gevonden dierlijke resten analyseren aan de hand van een tweetal schema's. Daarbij ordenen ze de informatie en denken ze na over oorzaken van gevonden resultaten.

 

Aansluitende kerndoelen Natuur en Techniek:

Kerndoel 40 : De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.

  1. Dit kerndoel komt terug in de les door de relatie in de voedselketen die de muis heeft voor de uil.
  2. Dit kerndoel komt terug doordat uilen en muizen in de eigen omgeving leven van de leerlingen

Kerndoel 41:De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.

  1. Dit kerndoel komt terug in de les door het analyseren van muizenskeletten.
  2. Dit kerndoel komt terug in de les doordat de lln het skelet van de muis met dat van de mens vergelijken.

 

Vakoverstijgend kerndoel Nederlands

Kerndoel 4: De leerlingen leren informatie te achterhalin in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema's tabellen en digitale bronnen.

  1. Dit kerndoel komt terug in de les door middel van het schema waarmee de lln schedels van muizen analyseren.

Brede doelen: Onderzoeksvaardigheden ontwikkeln

Gedurende deze webquest doorlopen de leerlingen 4 van de 5 fasen die van Keulen en Oosterheert (2011) beschrijven, namelijk:

  1. Waarnemen en vragen stellen
  2. Verklaringen zoeken, onderzoek opzetten, uitproberen en voorspellen. (Deze fase zit er niet helemaal in, maar in de literatuur wordt ook benoemd dat deze fase niet in de aard van het kind zit, wanneer ze nog niet tot nauwelijks ervaring hebben met onderzoek doen, wat het geval is bij mijn leerlingen. Gedurende de activiteit liep ik wel constant rond om het proces te observeren. Waar nodig stelde ik verdiepende vragen gebasseerd op de inquiry approach.)
  3. onderzoeksgegevens verzamelen (In het geval van deze webquest waren de onderzoeksgegevens dat wat ze uit de braakballen haalden.)
  4. Onderzoeksgegevens interpreteren en conclusies trekken (Aan de hand van de open vragen aan het eind kregen de leerlingen de gelegenheid om hun onderzoeksvragen te interpreteren en om, vanuit hun bevindingen in hun braakbal, conclusies te trekken. De literatuur stelt dat bij deze fase de gegevens op een visuele manier gepresenteerd moet worden om patronen zichtbaar te maken. Dit doen ze door het skelet uit te leggen en uit te werken.)

 

Klassenmanagement

Benodigheden les

  • Per leerling 1 computer/tablet/laptop met koptelefoon
  • per leerling 1 pincet
  • per leerling 1 tandenstoker
  • per leerling 1 braakbal 
  • per leerling 1 wit vel papier
  • per leerling 1 zwart vel papier
  • per leerlng 1 werkblad met skelet muis
  • per leerling 1 wit potlood
  • per leerling 1 keer lijm

Feedback

medestudenten

Coach

Mijn coach vond het een zeer leuke activiteit voor de kinderen. De opgestelde doelen zijn wat haar betreft behaald. Ze vond het alleen jammer dat er door het webquest model eigenlijk geen ruimte is voor nabespreking (tenminste, zo had ik het begrepen. Dat je als leerkracht zo min mogeljk moet doen.)

Leerlingen

Een aantal reacties en opmerkingen van de lln gedurende de activiteit, en daarna.

"Meester, eten uilen echt zomaar een hele muis op!?"

"Aaah, hier leeft nog iets!'

"Wow, er zitten twee schedels in deze!"

"Bij mij zat er gewoon een halve muis in!"

"Meester, kunnen we dit nog een keer doen?" -> "Ja, dit is leuk!" -> "Maar dan met andere dieren!"

 

Verantwoording opdracht

In mijn ogen sluit deze webquest aan bij de 9 aspecten die van Keulen en Oosterheert (2011) in de literatuur beschrijven. Deze 9 kenmerken zijn:

  1. Het onderwijs sluit aan bij vragen van leerlingen.
  2. Er wordt een oderzoeks- of ontwerpgerichte didactiek gehanteerd. Leerlingen hebben waar mogelijk het initiatief.
  3. Het onderwijs heeft leerdoelen en is resultaatgericht.
  4. De nieuwsgierigheid van leerlingen wordt geprikkeld, ook door in te gaan op actualiteiten, nieuws uit de media en gebeurtenissen in de  omgeving van de school.
  5. De leraar organiseert het onderwijs zo dat leerlingen doen en denken combineren.
  6. De leraar kijkt en luistert actief naar leerlingen en ondersteunt hun leerprocessen met vragen.
  7. De leraar toont zelf een onderzoekende houding ten aanzien van het onderwerp dat aan de orde  is.
  8. De leraar weet voldoende van het onderwerp om de leerlingen inhoudelijk te kunnen begeleiden en te stimuleren.
  9. De leraar benoemt regelmatig de leerresultaten, ook op affectief gebied.

Alle 9 aspecten kwamen in de uitvoering in een vorm voor in de les.

bewijslast

Als bewijs van het uitvoeren van de opdracht hier enkele foto's van de activiteit. Aangezien dit een publieke website is heb ik gezorgd dat geen enkele leerling herkenbaar in beeld is.

Literatuur

Haar, K., Kabout-Drenth, R., & Zandsteeg, T. (2011). Het BIM-model van Pabo Windesheim. Zwolle: Pabo Windesheim.

Keulen, H. van, & Oosterheert, I. (2011). Wetenschap en techniek op de basisschool. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers.

Keulen, H. van, & Sol, Y. (2012). Talent ontwikkelen met wetenschap en techniek. Utrecht: Centrum voor Onderwijs en Leren Universiteit Utrecht in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt Universiteit Utrecht.

SLO. (2009). Tule Kerndoelen. Opgehaald van Tule.slo.nl: tule.slo.nl

  • Het arrangement Webquest - braakballen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Casper Koopman Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-01-17 21:02:23
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Bush master - Vlog #2374 - Braakballen
    https://youtu.be/MlQJVNPK8nU?ecver=1
    Video
    Braakballen
    https://schooltv.nl/item/braakballen-alles-wat-een-uil-niet-kan-verteren-spuugt-hij-uit/#q=trefwoord%3A%22braakbal%22
    Video
    informatie over de uil
    https://wikikids.nl/Uil
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Tijd voor wat vragen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.